Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 320 til 47 369 av totalt 50 011 spørsmål «forrige neste»
forskjellige fugle lyder
hei,jeg lurer på hvor mange forskjellige fuglelyder en fugl kan ha? Og hvordan bruker de dem?
A.A. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugler har mange forskjellige lyder med hver sin funksjon, eksempelvis sang, kurtiselyder, kontaktlyder og alarmlyder. Sangen har som funksjon å lokke til seg en make eller forsvare et territorium, kurtiselyder har som funksjon å styrke parforholdet, kontaktlyder holder en gruppe fugler sammen under trekket og alarmlyder brukes for å varsle om farer, f.eks en rovfugl.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Ruging
Hvor lenge ruger en due på sine egg?
T. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Duene ruger 16-18 dager før eggene klekkes.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Gråspurv og blåmeis..
Jeg bare lurte på en ting. Jeg har hengt opp et fuglehus i bakgården min i Oslo. Der har jeg fått besøk av forskjellige fugler som blant annet blåmeis og gråspurv. Jeg har lest endel om de forskjellige fuglene og forstått at dette er noen fredelige fugler, men en dag jeg så på fuglene bykset plutselig gårspurven opp av bakken og angrep blåmeisen som satt like ved. Jeg lurer på om dette er noe som er vanlig at fuglene kan gjøre?! Eller følte spurven at blåmeisene kom på terretoriet? Eller kan det være noe helt annet?!
Hilsen student
F. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Gråspurven angrep antagelig blåmeisa som et utslag av reirforsvar. Blåmeisa er også en art som hekker i fuglekasser, så gråspurven så vel på blåmeisa som en potensiell husokkupant.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Navigasjon
Jeg har lenge lurt på hvordan trekkfuglene klarer å navigere resien sin
N.N (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.Tore Reinsborg (14.05.2008)
gråmake
hvorfor har gråmaka en rød flekk under nebbet
K. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Hvitkinngås
Hei! Jeg observerte to hvitkinngjess på frognerkilen i oslo for noen uker siden. Et par spm: Hvor er det de vanligvis hekker? Kan de ha mistet flokken sin? (for det er vel ikke normalt at de bare er to) Og hvordan ser man forskjellen mellom en hann og en hunn? (den ene var mer aggressiv enn den andre, kan det ha vært hannen)
På forhånd takk!
H. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
I Norge har det vært etablert en hekkebestand av hvitkinngås i Oslofjord-området i flere år nå. Det store flertallet av hvitkinngås i Norge hekker imidlertid på Svalbard. Kjønnene er like hos hvitkinngåsa, og begge kjønn vil nok kunne være aggressive når dens egg eller unger er truet.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Toppdykkeren/Blåmeisen
Hei.
> Jeg har noen forskjellige spørsmål om fugler som jeg lurte på om dere kunne hjelpe meg med. Jeg lurer på soverytmen til fuglene? Kan det være samme fugl i fuglekassene fra år til år? Er Blåmeisen en trofast fugl, eller kan den ha flere "koner" i løpet av hekketiden og etter at fugleungene er født? Er toppdykkeren en trofast fugl? Hvor oppholder de seg når det er regnvær og ikke har en bolig og krype inn i?
> Fint om dere kan hjelpe meg med svar på disse spørsmålene.
>
> mvh
> Trine B. Jensson
T.B.J. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugler har en anderledes søvnrytme enn oss mennesker i det de ikke sover så tungt og har stadige oppvåkninger. En fugl eller ett par kan benytte seg av en fuglekasse i flere påfølgende år. De siste 20 åra har det blitt avdekt at fuglene ikke er så "trofaste" i parforhold som vi tidligere har trodd. Dette er funnet ved hjelp av nyvunnen genteknologi som viser innslag av "utenomekteskapelige" unger i kull av flere arter. Videre kan en hann ha to hunner i hver sin fuglekasse, såkalt polygyni, som spesielt den svarthvite fluesnapperen er kjent for. Vi kjenner ikke til om toppdykkeren er spesielt trofast, men det er ikke usannsynlig at "utenomekteskapelige" unger kan finnes i kull av slike også. Fuglene er ikke sårbare for regn i det de har vannavstøtende stoff i fjærdrakten som hjelper den med å holde seg tørr. Videre er fjærene konstruert slik at vannet lett renner av.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Toppdykkeren/Blåmeisen
Hei.
> Lurer på om dere kan hjelpe meg med å svare på et spørsmål om fugler. Jeg lurer på bygningstrekk, atferd og levevis hos Toppdykkeren og hos Blåmeisen? Kan dere hjelpe meg med det?
>
> mvh Trine B. Jensson
T.B.J. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
På nettlenkene under, vil du kunne finne bilder av og mer informasjon om toppdykkeren og blåmeisa. Ellers vil vi anbefale deg å ta en kikk i ei fuglebok for utdypende info:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1069
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=516Tore Reinsborg (14.05.2008)
Stokkand med lilla hode
Hvorfor har noen stokkand hanner et hode som er mer lilla enn grønt?
M.A. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Den "riktige" fargen på stokkand-hannen skal være grønt, og at hodet virker lilla og blått på noen kommer nok av lysbrytningen. Det er trolig kun ørsmå vinkelforandringer og fjærstillinger som kan frambringe forskjellene i lysbrytning.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Hei
når legger meisene egg??
E.M.H. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Meisene starter eggleggingen av førstekull i månedsskiftet april-mai.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Rødstrupen
Hei!
Hvor gammel kan en rødstrupe bli?
Mvh
Berit
N.N (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Høyeste kjente alder på en rødstrupe ringmerket i Norge er 5 år og 4 måneder.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Liten fugl sett i Lofoten
Hei
I dag så jeg en fugl jeg ikke har sett før. Størrelse som en kjøttmeis. Helt sort hode, hvitt nebb, rødlig på øvre del av bryst og sort/hvit stripet/spraglet på fjær og stjert. Den ble sett på Austvågøy i Lofoten
G.S. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
I disse dager foregår bjørkefink-trekket, og din beskrivelse kan tyde på at du har sett en slik. På nettstedet under kan du se bilde av en bjørkefink hann: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=221Tore Reinsborg (14.05.2008)
dompapp oppførsel
hei! jeg lurer på hvordan oppførselen til en dompapp er?
om det er noen særegenheter ved denne fuglens oppførsel, i forhold til kjøttmeis?
T. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Dompapen har generelt et roligere vesen over seg enn kjøttmeisen. Kjøttmeisen er stort sett mer aggressiv og viril av natur.Tore Reinsborg (14.05.2008)
kattenes fiender
kan du si meg de fuglene og dyra som kan drepe katt tror du en svartbak er i stand til å drepe en voksen katt. eller måren kan vell klare det
N.N (28.04.2008)
Svar:
Hei!
Katten har ikke så mange naturlige fiender, da den står høyt i næringskjeden selv. En svartbak vil nok ikke kunne ta en voksen katt, neppe måren heller. Kongeørn, hønsehauk, hubro og rev kan nok ta katt hvis sjansen byr seg.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Kjøttmeisens oppførsel
Jeg ha hengt opp en fugleforing automat av colaflaske som jeg ha laget selv og ha forkjellig foring i den. det eneste jeg ha fått er kjøttmeisen. den spiser lit og flyr bort. hva kan være grunnen? hvorfor oppfører de seg som den gjør`? lager lyder og alt.
S. (28.04.2008)
Svar:
Hei!
Hvilke arter som dukker opp på automaten vil avhenge av hvor du har hengt den. Bor du i byen kan du nok ikke forvente så mange arter. Det er typisk at de forsyner seg fra automaten for så å fly bort å spise maten i et tre i nærheten. De føler seg nok tryggere for f.eks katter og andre farer ved å sitte i et tre. Fuglene holder kontakt med hverandre gjennom lydytringer.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
hvorfor ligger alle fuglefjellene i nord-norge?
N.N (28.04.2008)
Svar:
Hei!
Fuglefjellene i Nord-Norge ligger spredd langs hele kysten fra Helgeland i sør til Finnmark i nord. Av spesielt viktige fuglefjell kan nevnes Lovunden, Røst og Fugløyene i Troms.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Terne?
Jeg observerte to fugler som for meg så ut som terner. Men den ene hadde et tydelig rosaskjær i fjærdrakten på brystet.
De fløy som ei terne men hadde ikke så spisse vinger og heller ikke vingeslag som en typisk terne. Kom meg ikke så nære at jeg fikk tatt bilde, men fikk et bra inntrykk med kikkert.
S.B. (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Beskrivelsen din av rosaskjær i fjærdrakten kan tyde på at du har sett to hettemåker da disse tidlig om våren ofte har et rosaskjær i fjærdrakten.Tore Reinsborg (14.05.2008)
fuglens fly evner
hvordan er fuglens konstruert for å fly best mulig? brukes samme konstruksjon når mennesker skal bygge fly?
N.N (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Prinsippet ved flyging hos fugler og fly er nøyaktig det samme og mennesket har brukt fuglevingen som modell under den stadige utviklingen av flyene. Særlig i flyets tidlige utviklingsfase ble det brukt vingetyper som var veldig fuglelikt.Tore Reinsborg (14.05.2008)
sovemønster
sover småfuglene på en grein om natten? Hvordan holder de balansen?
K. (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugler kan sove på forskjellige steder alt etter hvilken art det er snakk om. Noen overnatter i tette busker, andre i store trær, noen i sprekker og hulrom og atter andre på klipper og skjær i sjøen/innsjøer. Fuglene holder lett balansen når de sover gjennom refleksreaksjoner i klørne når de sitter i busker og trær.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hvor mange egg er det meste til en gås jeg har funnet en med 15 egg er det normalt?
B.O. (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Grågåsa legger normalt 4-6 egg, og en kullstørrelse på 15 er eksepsjonelt stort. Vi kjenner ikke til større kull en på 14. Slike store kull kan være et resultat av at to hunner har lagt egg i samme reir.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Kanadagjess
Hvor mye energi antar man at Kanadagjess sparer på å fly i formasjon
N.N (25.04.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe eksakt svar på dette spørsmålet, da det vil avhenge av bl.a hvor langt de flyr og antall fugler i flokken. Men at det er mye å hente i reduserte energikostnader ved å fly i plogformasjon(minsket luftmotstand) er helt sikkert.Tore Reinsborg (14.05.2008)
hvordan blir egget til inne i høna?
Hei. Jeg lurer på hvordan egget blir til inne i en høne?
Trenger den en hane?
G. (25.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.Tore Reinsborg (14.05.2008)
svartbak og gråmåke
kan en svartbak drepe en voksen gråmåke
N.N (24.04.2008)
Svar:
Hei!
En svartbak vil nok ikke være i stand til å drepe en frisk voksen gråmåke.Tore Reinsborg (14.05.2008)
svartbak
hva er sterkest av svartbak og storjo. kan svartbak jakte på friske skjærer og kråker
N.N (24.04.2008)
Svar:
Hei!
Styrkeforholdet mellom storjo og svartbak er trolig ganske jevnt. En svartbak vil nok ikke jakte på friske voksne kråker og skjærer.Tore Reinsborg (14.05.2008)
sommerfugl
hva spiser sommerfugler og hva drikker sommerfuglene?
A. (24.04.2008)
Svar:
Hei!
Mange sommerfugler suger nektar fra blomster og drikker vann.Tore Reinsborg (14.05.2008)
fugl
hva er verdens mest sjeldne fugl?
I.B. (24.04.2008)
Svar:
Hei!
Verdens mest sjeldne fugl er antagelig den arten som ennå ikke er oppdaget. Av kjente sjeldne arter kan nevnes elfenbenspetten. Denne arten har vært antatt utdødd siden 1944, men i 2004 ble arten gjenoppdaget i en sumpskog i Arkansas i USA. Arten finnes bare på det amerikanske kontinentet.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Nebb
Hva er forskjellen på nebbet til de fuglene som spiser frø og de som spiser småkryp?
S. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
De fuglene som lever hovedsaklig av frø som finker og spurver har et kraftigere og mer klumpet nebb enn de som kun lever av småkryp. De som lever av småkryp har som regel et lengre og spissere nebb.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hei hvor lenge tid tar det for en gås unge før den kan legge egg tar det mange år?
H.P. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
Grågåsa legger normalt sitt første kull når den er 3 år, men noen allerede som 2-årig.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Nattsang (av nattergal?)
Hei,
I det jeg refererer til et svar du har gitt tidligere (se nedenfor) vil jeg spørre deg om hvilke fugler i tillegg til Nattergalen som synger så iherdig nattestider. Sangen startet i begynnelsen av april. Jeg bor i et villaområde på Nesbru i Asker med blandet vegetasjon, dvs gran, furu, løvtrær oa.
Mvh. Wiggo Rossing
Hei!
Det er flere arter fugl som synger hovedsaklig om natta, og på denne tiden av året er det lyst så lenge at flere "morgenfugler" også synger midt på natta. Vi må nok ha mer beskrivelse av lyden for å kunne gi noe forslag på art. En biotop-beskrivelse av hvor fuglen sang er også fordelaktig.
Tore Reinsborg (11.06.2007) #
W.R. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
I april vil særlig trostefugler kunne synge iherdig i sene kveldstimer, men også gjerdesmetten. Av aprilsangere kan nevnes f.eks svarttrost, måltrost og rødstrupe. I tillegg har vi arter som kattugle og perleugle.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Hvilke innsekter våkner til liv i den tidligste delen av våren?
Her oppe i nord har vi 2 vårer. Vi lurer på hvilke innsekter en først vil se
G.N.O.T.M.K. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
Enkelte larver, f.eks rustvingespinnerlarver våkner tidlig til liv, og man kan se dem krype oppå snøen tidlig om våren. Ellers kan maur i sørvendte tuer våkne til liv veldig tidlig om våren.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hvor varmt er det i et grå gås egg?:D
H.P. (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Normal kroppstemperatur til fugler ligger litt høyere enn hos oss mennesker med et gjennomsnitt på rundt 41 grader. Studier har vist at fostre risikerer å stryke med hvis eggtemperaturen overstiger 42 grader. Eggtemeperaturen vil ligge på i underkant av 40 grader, men lavere under rugepauser.Tore Reinsborg (14.05.2008)
leve tid på en måse?
hvor lenge lever en måse??
M.R. (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Måker kan leve lenge, ihvertfall til de har passert 30 år. Men det er relativt få av dem som oppnår en så høy alder.Tore Reinsborg (14.05.2008)
havørn
kan en havørn ta en voksen svartbak. men er det lett for de vis den klarer det i det hele tatt
N.N (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Havørna kan ta store byttedyr som f.eks gjess og ærfugl, og den vil nok også kunne ta svartbak hvis sjansen skulle by seg. Måker er raske og smidige fugler, så det vil være unntaksvis at den får tak i slike.Tore Reinsborg (14.05.2008)
svartbak
hvem er sterkest av en svartbak og en storjo. jeg har sett begge har tatt lunde så jeg lurer på hvem som er sterkest.
N.N (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Begge disse artene er store og glupske fuglearter, da de kan ta f.eks temmelig store måkeunger. Men å si hvem som er sterkest er ikke lett å ha noen formening om.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Slappe vinger
I dag var jeg på tur rundt Østensjøvannet for å observere fugler til en oppgave. På veien så vi en Kanadagås med slappe vinger. Den sto på land hele tiden og vi kunne gå unormalt nærme den. Det var en annen kanadagås i vannet og det virka som den prøvde å forsvare den som sto på land fra andre fugler. Vi fikk tatt en del bilder. Læreren som var med oss foreslo at den kanskje var gammel. Men jeg lurer egentlig på hva som kan være galt med den. Det var samme slappheten på begge vingene.
K.A.B. (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke godt å si hva som er årsaken til at den henger med vingene. En mulig forklaring er at den har flydd på noe og strukket noen muskler. Eller kanskje den er svekket på en eller annen måte.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
hvor langt kan en due fly uten pause? Og blir de slitene?
N.N (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Vi kjenner ikke til hvor langt en due kan fly uten pause, men duer er gode flygere og vil nok kunne fly strekningen Oslo-Trondheim i ett strekk uten problemer. Duer som alle andre fugler må ta pauser for å ta til seg næring før de tar fatt på neste etappe.Tore Reinsborg (13.05.2008)
Kurtisering mellom skjære og tyrkerdue
Her i hagen vår på Nordås i Bergen har vi de siste dagene ved flere anledninger registrert en skjære og en tyrkerdue som åpenbart kurtiserer. Første gang trodde vi at det var duen som jagde bort skjæren fra sitt område, men i dag var det tydelig at de var gode venner. Det spesielle er at duen og maken i mange år har holdt til i området (vi tror det er samme paret). I dag satt maken på samme ledning 10 meter unna der kurtiseringen foregikk. Skjæren er trolig en ett år gammel fugl.
Etter kurtiseringen fløy skjæren vekk og duen trippet langsom nærmere maken på ledningen, til de satt inntil hverandre. Fortsatt like gode venner, så det ut til.
Er dette vanlig blant fugler av forskjellige arter?
Med vennlig hilsen
Hans D. Fasmer
H.D.F. (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Det foregår trolig hybridisering mellom ulike arter i større skala enn vi før har trodd i naturen, men det er gjerne mellom adskillig mer nærtstående arter i systematikken. Den adferden du beskriver er ikke nødvendigvis kurtisering i ordets rette forstand, og handlingen kan således være et resultat av andre årsakssammenhenger.Tore Reinsborg (13.05.2008)
Stokkand med lilla hode
Hei! I all litteratur jeg finner om stokkand, står det kun at han har grønt hode. Jeg har imidlertid observert flere stokkand-hanner med et lillaskjær på hodet. Dette kommer selvsagt ann på lys og vinkel, men det er fortsatt noen som bare ser grønne ut i samme lys og vinkel. Hva kommer dette av? Hvorfor finner jeg ikke noe svar på dette?
H.M. (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Den "riktige" fargen på stokkand-hannen skal være grønt, og at hodet virker lilla og blått på noen kommer nok av lysbrytningen. Det er trolig kun ørsmå vinkelforandringer og fjærstillinger som kan frambringe forskjellene i lysbrytning.Tore Reinsborg (13.05.2008)
Blåmeis
I dag fikk jeg besøk av et blåmeispar på fuglebrettet. Dette er i Lenvik i Troms. På utbredelseskartet i Gyldendals store fugleguide ser det ut som om den ikke hekker nord for Lofoten. Er dette en sjelden fugl i nord-norge?
A.L. (21.04.2008)
Svar:
Hei!
Blåmeisa er langt vanligere i Sør-Norge, men har de senere åra begynt å bli vanlig stadig flere steder i Troms også. Den er også observert flere steder i Finnmark de siste åra.Tore Reinsborg (13.05.2008)
Skjærer og duer
Hei! Jeg lurer på hvorfor ikke fugler som duer og skjærer oppsøker automaten min? Den er en flaske, som er fylt med solsikkefrø. den er blitt oppsøkt av kjøttmeis, mens jeg har observert skjærer og duer rundt, men har aldri sett at de oppsøker den.
S. (20.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugleautomater er beregnet på foring av småfugler, og normalt sett vil ikke duer og skjærer kunne få tak i maten i disse pga at de ikke klarer å få fotfeste på automatene.Tore Reinsborg (13.05.2008)
moskusand
Hei hvor gammel blir en moskusand?
H.P. (20.04.2008)
Svar:
Hei!
Ei moskusand kan sikkert bli over 20 år gammel. På nettstedet under, kan du komme i kontakt med andre som driver med prydfugler. Her kan du ta opp temaet og høre om andre har erfaringer med høy alder hos moskusand:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (13.05.2008)
reirmaterialer
hei hvor lang ti ta det før rede er ferdig??? og hva gjør hann mens ho bygger???
S.L. (20.04.2008)
Svar:
Hei!
Det vil variere fra art til art hvor lang tid de bruker på reirbyggingen. De flittigste artene har et ferdigbygd reir i løpet av bare noen få dager, mens andre større arter kan bruke flere uker på å ferdigstille reiret. Hannen hevder ofte territorium ved sang mens hunnen bygger.Tore Reinsborg (13.05.2008)
rugetid
Hva er det som avgjør rugetiden hos de forskjelige arter. Er det størelsen på eggene?
T.O.B. (19.04.2008)
Svar:
Hei!
De minste fuglene har kortest rugetid, da det tar minst tid å utvikle en liten fugleunge enn en stor fugleunge.Tore Reinsborg (13.05.2008)
dvergpappergøye
HEI hvordan ser du at en dvergpappergøye er jente eller gutt? hvor dan ser man det? og hvor gammel må en dvergpappergøye være for å legge egg:=) ????
H.P. (19.04.2008)
Svar:
Hei!
Det finnes egne steder på nettet hvor du kan spørre om papegøyer. Gå inn på siden: http://www.papegoye.no/
Du kan også lese fakta om papegøyer på disse stedene:
http://no.wikipedia.org/wiki/Dvergpapeg%C3%B8yer
http://www.dyrewebben.no/faktasidene/papegoyer/index.htm
http://www.dyrego.no/veiledninger/Papeg_yebrosjyre_klik_9869a.pdfTore Reinsborg (13.05.2008)
Spørsmål:
Hvilke likheter og ulikhetstrekk er det mellom fuglgruppene meiser, spurver og finker?
M.B. (18.04.2008)
Svar:
Hei!
Det er flere likhetstrekk og ulikheter mellom disse artsgruppene. Meisene har et spinklere nebb en spurver og finker som er egnet til å hente ut insekter fra sprekker i stammer og grener. Spurver har et noe kraftigere nebb som er egnet til å spise ulike frø av forskjellige typer urter. Finkene har stort sett det kraftigste nebbet, og er rustet til å spise hardere frø og fruktemner. Andre finkefugler igjen har veldig spesialiserte nebb til å spise konglefrø (korsnebber).Tore Reinsborg (13.05.2008)
Hvilken fugl?
jeg så en stor fugl jeg ikke kjente igjen.
Den hadde kårt hale og lange brede vinger.
den hadde svart langs kanten på vingene og resten av fuglen var hvit(tydelig ikke grå)
hoddet og halsen var utydelig, men det så ut som om den hadde langt nebb.
Den lingnet mest på en pelikan eller en stork, men de fins ikke i Norge.
Er dette en rømt parkfugl?
så den ved Gardemon.
I.B. (18.04.2008)
Svar:
Hei!
Det kan ha vært en gråhegre du har sett, da denne har svart langs kanten av bakvingene. Du får sammenligne med ei fuglebok og se om det kan stemme. Du kan se et bilde av ei gråhegre på http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=160Tore Reinsborg (13.05.2008)
Hørsel frekvens for Krykkje (måse)
Hvilken frevens hører Krykkje på.
Finnes det noen lydbølge app. som skremmer disse fuglene?
N.N (15.04.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene hører i omtrent det samme frekvensnivået som mennesker, og kraftige smeller vil f.eks. kunne skremme fugler.Tore Reinsborg (13.05.2008)
Salmonellose hos Linerle og gråspurv
Hei!
Jeg har lest at salmonella isoleres hyppig hos ville fugler.
Vet du om det er isolert salmonella fra avføring fra disse fuglene?
L.A.M. (14.04.2008)
Svar:
Hei!
Salmonella spres via avføringen til fuglene, og det vil antagelig ikke være problematisk å islolere bakteriekulturer fra disse.Tore Reinsborg (13.05.2008)
hva slags fugl kan disse være
Satt i ettermiddag og så ut av vinduet da en stor fugl med 2 unger kom flygende. Fuglen hadde vingespenn på ca 1,5m og var brun og sort. etter en liten stund fløy de over litt opp i lia på andre siden av elva, men holdt seg på bakkenivå. Rede eller kadaver? Vi bor i en dal i Telemark hvis det kan hjelpe noe. På forhånfd takk!
L.L. (12.04.2008)
Svar:
Hei!
Det kan ha vært en ørn (havørn eller kongeørn) du har sett, men det er nok ikke dens unger den hadde med seg. Ørna har ikke flygedyktige unger på denne tiden av året. Det er antagelig fugler av en annen art som har fulgt etter ørna for å prøve å jage den vekk.Tore Reinsborg (13.05.2008)
grå gås
hei jeg var ute i marken i dag så fann jeg en gås på 2 egg er det vanelig eller er den så tidlig ute?:) når begynner måkene å verpe?
jeg er fra frøya:D
H.P. (12.04.2008)
Svar:
Hei!
De senere åra har grågåsa begynt å legge eggene tidligere enn før, trolig en effekt av klimaforandringer. Ditt funn av grågås med egg er normalt tidspunkt i dag, men ville vært tidlig for 20 år siden. Måkene legger eggene først litt ut i mai.Tore Reinsborg (13.05.2008)