Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 601 til 47 650 av totalt 50 311 spørsmål «forrige neste»
Struts
Hvorfor løper strutser så fort?
N.B. (05.05.2008)
Svar:
Hei!
I og med at strutsen ikke kan fly, har evolusjonen framskaffet en veldig god løpeevne som kompensasjon.Tore Reinsborg (15.05.2008)
sjøfuglene
hvorfor blir ikke sjøfuglenes fjær våte når den dykker?
T.E.J. (05.05.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene blir ikke våte da fjærene inneholder et vannavstøtende middel i tillegg til at fjærstrålene er bygd slik at vannet renner lett av.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Blåmeisen
Hei.
Kan dere hjelpe meg med å svare på disse spørsmålene om: hvorfor hører vi ikke Blåmeisens sang om vinteren?
hvor oppholder Blåmeisen/standfuglene seg på natten om vinteren?
T.B.J. (05.05.2008)
Svar:
Hei!
Om vinteren er det svært få fuglearter som synger, men blåmeisa er faktisk en av få arter man kan høre synge i januar-februar. Sangfrekvensen er imidlertid lav om vinteren, da de er opptatt med å skaffe seg nok næring i de korte og kalde dagene. Om natta overnatter blåmeisa i forskjellige hulrom og sprekker, f.eks fuglekasser og ventilasjonsanlegg.Tore Reinsborg (15.05.2008)
SVANE EGG
HVOR LENGE RUGER SVANER PÅ EGGENE SINE, JEG HAR TATT TIL MEG SVANE EGG SOM JEG REDDET FRA OVERSVØMMELSE, DE HADDE VÆRT I VANNET 5 TIL 6 TIMER DE VAR ISKALDE NÅR JEG HENTET DEM INN , DE LIGGER I RUGEMASKINEN NÅ , MEN JEG ER USIKKER OM DE LEVER, JEG PRØVDE Å SETTE DEM I BØTTE MED VANN , DE SYNKER TIL BUNN MEN LUFT BOBLLA OPP, JEG HAR LYST DEM MED LYKT I MØRKE ROM OG DE ER BEFRUKTET, NÅR JEG SNUR EGGET SÅ FLYTER MØRKE INNHOLDET OPP , ALTSÅ NÅR JEG HAR SPISE ENDEN NED SÅ FLYTER MØRKE INNHOLDET OPP OG OMVENT, EGGEne LUKTER VONT OGSÅ . SÅ JEG LURER PÅ OM DE LEVER OG HVORDAN JEG SKAL FINNE DET UT UTEN Å ØDLEGGE EGGENE. JEG PRØVD Å KONTAKTE KOMMUNEN OG DYREVERN MEN DET VAR INGEN SOM KUNNE HJELPE MEG.
E. (05.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis du fant eggene i isvann etter at de har ligget så lenge som du beskriver, vil de nok være døde.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Kjøttmeisen og Grønnfinken.
Hei..
Jeg har for en stund tilbake hengt opp fugleforingsautomater i forbindelse med en observasjon til naturfageksamen. Jeg har observert at grønnfinken sitter ved automaten og spiser, mens kjøttmeisen er kjapp til å hente seg frø og gjemmer seg i buskene ved siden av automaten. Har du noe forklaring på dette. Det er vanskelig å finne nok litteratur om emnet.
På forhånd takk.
M.A. (05.05.2008)
Svar:
Hei!
Det kan være to årsaker til forholdet du beskriver. For det første vil nok en fugl føle seg tryggere ved å ta med seg maten til et nærtliggende tre, og for det andre vil grønnfinken lett kunne dominere over kjøttmeisa i matfatet.Tore Reinsborg (15.05.2008)
Knoppsvane
hvordan kan du se forskjell på en hun og han Knoppsvane ?
P. (04.05.2008)
Svar:
Hei!
Kjønnene hos knoppsvanen er temmelig like, men hannen er noe større, har noe større nebbknøl og hannens nebb er sterkere oransjerødt.Tore Reinsborg (15.05.2008)
klekking av egg
Når klekkes eggene til skjæra?
B.L.B. (04.05.2008)
Svar:
Hei!
Skjære-eggene vil som regel klekkes i perioden 15.-20.mai i Sør-Norge, nordpå noe senere.Tore Reinsborg (14.05.2008)
snøspurven
før nån ukesia kom det mange snøspurver. kom de fra fjellet eller kom de fra andre plasser. og en ting jeg vet er at de trekkker om sommeren til canada. i år har det kommet utaljer med sånne snøspurver hit på senja, aldri sett det. er det noe spesielt at det kommer så mye noen år.
håper på og få et godt svar
og vet derre om noen på senja som er ornitolog?
N. (04.05.2008)
Svar:
Hei!
Ved dårlig vær som snøfall og kraftig vind vil fugletrekket stoppe opp, samt at fugler som har ankommet fjellheimen vil trekke ned i lavereliggende strøk. Det kan være en kombinasjon av dette som har ført til den kraftige ansamlingen i år.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Gulirisk
Jeg har hytte ved Vallvatn, ca 1 km syd for Straumen, Sørfold kommune i Nordland. I dag så jeg en fugl jeg aldri har sett der før, nemlig en GULIRISK. Fikk desverre ikke tatt bilde av den, men kikket i en bok om fugler med det samme og er sikker på arten. Er den uvanlig i Nordland?
T.B. (04.05.2008)
Svar:
Hei!
Gulirisken finnes ikke som hekkefugl i Norge. Det finnes noen arter som kan være nokså lik, bl.a grønnsisik og gulspurv. Du får ta en kikk i ei fuglebok å se om det ikke kan ha vært en av disse artene du så. I Norge er det kun 34 godkjente funn pr 2005 i følge rapportene til "Norsk sjeldenhetskomite for fugl".Tore Reinsborg (14.05.2008)
Kjøpe latterdue?
Hvor kan jeg få tak i en latterdue?
E. (03.05.2008)
Svar:
Hei!
Latterdue er nevnt i oppdrettskatalogen på nettstedet Prydfugler.no, så dermed kan de nok oppdrives via zoologiske forretninger.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
jeg lurer på hvorfor noen fugler som for eksempel blåmeisen ikke sitter på fugleautometen å spiser, men hele tiden flyrer frem og tilbake å henter mat, mens andre fugler som grønnfinken kan sitte der i flere minutter av gangen å spise.
H. (03.05.2008)
Svar:
Hei!
Det kan være to årsaker til forholdet du beskriver. For det første vil nok en fugl føle seg tryggere ved å ta med seg maten til et nærtliggende tre, og for det andre vil grønnfinken lett kunne dominere over blåmeisa i matfatet.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Skjære
Hei :-)
Jeg skriver om skjæra og lurer på om de finner seg en ny partner hvis maken dør.Har lest at de er livstids partnere.
Håper på svar
A.L. (03.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis den ene i paret dør, vil den nok finne seg en ny make allerede i forbindelse med påfølgende hekkesesong.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Tyrkerduer
Så i går 01.05.08 2 stk Tyrkerduer i hagen min,har aldri sett de før her, bor på Melbu i Vesterålen,er det vanlig? Prøvde å fotografere de, men det gikk ikke.Har vært på nett å kikket å er sikker på at det var Tyrkerduer.Mvh Elisabeth Lund
E.L. (02.05.2008)
Svar:
Hei!
I Nord-Norge er tyrkerdua fåtallig, og vi er ikke kjent med at den har blitt observert akkurat i Melbu før. Den finnes riktignok spredt her og der nord til Tromsø.Tore Reinsborg (14.05.2008)
kråke alder
Hvor gammel kan en kråke bli?
O.J. (02.05.2008)
Svar:
Høyste kjente alder på en kråke ringmerket i Norge er 16 år og 3 måneder, mens fra det øvrige Europa 19 år.
Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
er måken totalfredet?
O.E. (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Måker er i utgangspunktet fredet, men det er jakttid på fiskemåke, gråmåke og svartbak.Tore Reinsborg (14.05.2008)
ugle unger
Hei Sjekket uglekassen min idag. Ugla forsvant ut av kassen og oppi låg det to unger. De så ganske nyklekket ut. Lurer på hvor lenge de klarer seg der uten mora si?. Kommer hun tilbake straks hun ser vi har forlatt området. ? Dette var en kattugle og jeg bor ved Bergen. Hilsen Jan R.
N.N (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Ugla vil komme tilbake igjen ganske raskt etter at dere har forlatt området. Dere bør imidlertid ikke sjekke kassen for ofte, da det kan resultere i at hekkingen blir ødelagt ved at fuglene skyr kassen. Spesielt når de har egg kan de være sårbare for forstyrrelser.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Observasjon
Hvordan er den beste måten å observere en fugl ved vann og land?
N.N (01.05.2008)
Svar:
Hei!
For å studere fuglene i skogen vil vi anbefale deg å bruke kikkert, mens du ved innsjøer/sjøen kan supplere med et teleskop. Teleskop er nødvendig når det blir lange hold.Tore Reinsborg (14.05.2008)
biologisk mangfold
Hva menes med biologisk mangfold, og hvorfor er det viktig å ivareta det?
N.N (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Biologisk mangfold er definert som "variasjonen hos levende organismer av alt opphav, herunder bl.a. terrestriske, marine eller andre akvatiske økosystemer og de økologiske komplekser som de er en del av: dette omfatter mangfold innenfor arter, på artsnivå og på økosystemnivå" (Riokonvensjonen, artikkel 2).
For mennesket representerer naturens mangfold rikdom som næring og ressurs, som frodighet og mylder, som opplevelse og undring, som råmaterialer og medisiner og som klimaformer og jordsmonndanner. Mangfoldet må bevares for å opprettholde samspillet i naturen, for å sikre produksjonsoverskudd og for å ivareta andre nytteverdier m.m.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hei har fonnje ei gås med 14 egg e d vanelig?
H.P. (01.05.2008)
Svar:
Hei!
Grågåsa legger normalt 4-6 egg, og en kullstørrelse på 15 er eksepsjonelt stort. Vi kjenner ikke til større kull en på 14. Slike store kull kan være et resultat av at to hunner har lagt egg i samme reir.Tore Reinsborg (14.05.2008)
forskjellige fugle lyder
hei,jeg lurer på hvor mange forskjellige fuglelyder en fugl kan ha? Og hvordan bruker de dem?
A.A. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugler har mange forskjellige lyder med hver sin funksjon, eksempelvis sang, kurtiselyder, kontaktlyder og alarmlyder. Sangen har som funksjon å lokke til seg en make eller forsvare et territorium, kurtiselyder har som funksjon å styrke parforholdet, kontaktlyder holder en gruppe fugler sammen under trekket og alarmlyder brukes for å varsle om farer, f.eks en rovfugl.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Ruging
Hvor lenge ruger en due på sine egg?
T. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Duene ruger 16-18 dager før eggene klekkes.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Gråspurv og blåmeis..
Jeg bare lurte på en ting. Jeg har hengt opp et fuglehus i bakgården min i Oslo. Der har jeg fått besøk av forskjellige fugler som blant annet blåmeis og gråspurv. Jeg har lest endel om de forskjellige fuglene og forstått at dette er noen fredelige fugler, men en dag jeg så på fuglene bykset plutselig gårspurven opp av bakken og angrep blåmeisen som satt like ved. Jeg lurer på om dette er noe som er vanlig at fuglene kan gjøre?! Eller følte spurven at blåmeisene kom på terretoriet? Eller kan det være noe helt annet?!
Hilsen student
F. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Gråspurven angrep antagelig blåmeisa som et utslag av reirforsvar. Blåmeisa er også en art som hekker i fuglekasser, så gråspurven så vel på blåmeisa som en potensiell husokkupant.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Navigasjon
Jeg har lenge lurt på hvordan trekkfuglene klarer å navigere resien sin
N.N (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.Tore Reinsborg (14.05.2008)
gråmake
hvorfor har gråmaka en rød flekk under nebbet
K. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Hvitkinngås
Hei! Jeg observerte to hvitkinngjess på frognerkilen i oslo for noen uker siden. Et par spm: Hvor er det de vanligvis hekker? Kan de ha mistet flokken sin? (for det er vel ikke normalt at de bare er to) Og hvordan ser man forskjellen mellom en hann og en hunn? (den ene var mer aggressiv enn den andre, kan det ha vært hannen)
På forhånd takk!
H. (30.04.2008)
Svar:
Hei!
I Norge har det vært etablert en hekkebestand av hvitkinngås i Oslofjord-området i flere år nå. Det store flertallet av hvitkinngås i Norge hekker imidlertid på Svalbard. Kjønnene er like hos hvitkinngåsa, og begge kjønn vil nok kunne være aggressive når dens egg eller unger er truet.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Toppdykkeren/Blåmeisen
Hei.
> Jeg har noen forskjellige spørsmål om fugler som jeg lurte på om dere kunne hjelpe meg med. Jeg lurer på soverytmen til fuglene? Kan det være samme fugl i fuglekassene fra år til år? Er Blåmeisen en trofast fugl, eller kan den ha flere "koner" i løpet av hekketiden og etter at fugleungene er født? Er toppdykkeren en trofast fugl? Hvor oppholder de seg når det er regnvær og ikke har en bolig og krype inn i?
> Fint om dere kan hjelpe meg med svar på disse spørsmålene.
>
> mvh
> Trine B. Jensson
T.B.J. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugler har en anderledes søvnrytme enn oss mennesker i det de ikke sover så tungt og har stadige oppvåkninger. En fugl eller ett par kan benytte seg av en fuglekasse i flere påfølgende år. De siste 20 åra har det blitt avdekt at fuglene ikke er så "trofaste" i parforhold som vi tidligere har trodd. Dette er funnet ved hjelp av nyvunnen genteknologi som viser innslag av "utenomekteskapelige" unger i kull av flere arter. Videre kan en hann ha to hunner i hver sin fuglekasse, såkalt polygyni, som spesielt den svarthvite fluesnapperen er kjent for. Vi kjenner ikke til om toppdykkeren er spesielt trofast, men det er ikke usannsynlig at "utenomekteskapelige" unger kan finnes i kull av slike også. Fuglene er ikke sårbare for regn i det de har vannavstøtende stoff i fjærdrakten som hjelper den med å holde seg tørr. Videre er fjærene konstruert slik at vannet lett renner av.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Toppdykkeren/Blåmeisen
Hei.
> Lurer på om dere kan hjelpe meg med å svare på et spørsmål om fugler. Jeg lurer på bygningstrekk, atferd og levevis hos Toppdykkeren og hos Blåmeisen? Kan dere hjelpe meg med det?
>
> mvh Trine B. Jensson
T.B.J. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
På nettlenkene under, vil du kunne finne bilder av og mer informasjon om toppdykkeren og blåmeisa. Ellers vil vi anbefale deg å ta en kikk i ei fuglebok for utdypende info:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=1069
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=516Tore Reinsborg (14.05.2008)
Stokkand med lilla hode
Hvorfor har noen stokkand hanner et hode som er mer lilla enn grønt?
M.A. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Den "riktige" fargen på stokkand-hannen skal være grønt, og at hodet virker lilla og blått på noen kommer nok av lysbrytningen. Det er trolig kun ørsmå vinkelforandringer og fjærstillinger som kan frambringe forskjellene i lysbrytning.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Hei
når legger meisene egg??
E.M.H. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Meisene starter eggleggingen av førstekull i månedsskiftet april-mai.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Rødstrupen
Hei!
Hvor gammel kan en rødstrupe bli?
Mvh
Berit
N.N (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Høyeste kjente alder på en rødstrupe ringmerket i Norge er 5 år og 4 måneder.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Liten fugl sett i Lofoten
Hei
I dag så jeg en fugl jeg ikke har sett før. Størrelse som en kjøttmeis. Helt sort hode, hvitt nebb, rødlig på øvre del av bryst og sort/hvit stripet/spraglet på fjær og stjert. Den ble sett på Austvågøy i Lofoten
G.S. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
I disse dager foregår bjørkefink-trekket, og din beskrivelse kan tyde på at du har sett en slik. På nettstedet under kan du se bilde av en bjørkefink hann: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=221Tore Reinsborg (14.05.2008)
dompapp oppførsel
hei! jeg lurer på hvordan oppførselen til en dompapp er?
om det er noen særegenheter ved denne fuglens oppførsel, i forhold til kjøttmeis?
T. (29.04.2008)
Svar:
Hei!
Dompapen har generelt et roligere vesen over seg enn kjøttmeisen. Kjøttmeisen er stort sett mer aggressiv og viril av natur.Tore Reinsborg (14.05.2008)
kattenes fiender
kan du si meg de fuglene og dyra som kan drepe katt tror du en svartbak er i stand til å drepe en voksen katt. eller måren kan vell klare det
N.N (28.04.2008)
Svar:
Hei!
Katten har ikke så mange naturlige fiender, da den står høyt i næringskjeden selv. En svartbak vil nok ikke kunne ta en voksen katt, neppe måren heller. Kongeørn, hønsehauk, hubro og rev kan nok ta katt hvis sjansen byr seg.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Kjøttmeisens oppførsel
Jeg ha hengt opp en fugleforing automat av colaflaske som jeg ha laget selv og ha forkjellig foring i den. det eneste jeg ha fått er kjøttmeisen. den spiser lit og flyr bort. hva kan være grunnen? hvorfor oppfører de seg som den gjør`? lager lyder og alt.
S. (28.04.2008)
Svar:
Hei!
Hvilke arter som dukker opp på automaten vil avhenge av hvor du har hengt den. Bor du i byen kan du nok ikke forvente så mange arter. Det er typisk at de forsyner seg fra automaten for så å fly bort å spise maten i et tre i nærheten. De føler seg nok tryggere for f.eks katter og andre farer ved å sitte i et tre. Fuglene holder kontakt med hverandre gjennom lydytringer.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Spørsmål:
hvorfor ligger alle fuglefjellene i nord-norge?
N.N (28.04.2008)
Svar:
Hei!
Fuglefjellene i Nord-Norge ligger spredd langs hele kysten fra Helgeland i sør til Finnmark i nord. Av spesielt viktige fuglefjell kan nevnes Lovunden, Røst og Fugløyene i Troms.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Terne?
Jeg observerte to fugler som for meg så ut som terner. Men den ene hadde et tydelig rosaskjær i fjærdrakten på brystet.
De fløy som ei terne men hadde ikke så spisse vinger og heller ikke vingeslag som en typisk terne. Kom meg ikke så nære at jeg fikk tatt bilde, men fikk et bra inntrykk med kikkert.
S.B. (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Beskrivelsen din av rosaskjær i fjærdrakten kan tyde på at du har sett to hettemåker da disse tidlig om våren ofte har et rosaskjær i fjærdrakten.Tore Reinsborg (14.05.2008)
fuglens fly evner
hvordan er fuglens konstruert for å fly best mulig? brukes samme konstruksjon når mennesker skal bygge fly?
N.N (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Prinsippet ved flyging hos fugler og fly er nøyaktig det samme og mennesket har brukt fuglevingen som modell under den stadige utviklingen av flyene. Særlig i flyets tidlige utviklingsfase ble det brukt vingetyper som var veldig fuglelikt.Tore Reinsborg (14.05.2008)
sovemønster
sover småfuglene på en grein om natten? Hvordan holder de balansen?
K. (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugler kan sove på forskjellige steder alt etter hvilken art det er snakk om. Noen overnatter i tette busker, andre i store trær, noen i sprekker og hulrom og atter andre på klipper og skjær i sjøen/innsjøer. Fuglene holder lett balansen når de sover gjennom refleksreaksjoner i klørne når de sitter i busker og trær.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hvor mange egg er det meste til en gås jeg har funnet en med 15 egg er det normalt?
B.O. (27.04.2008)
Svar:
Hei!
Grågåsa legger normalt 4-6 egg, og en kullstørrelse på 15 er eksepsjonelt stort. Vi kjenner ikke til større kull en på 14. Slike store kull kan være et resultat av at to hunner har lagt egg i samme reir.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Kanadagjess
Hvor mye energi antar man at Kanadagjess sparer på å fly i formasjon
N.N (25.04.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe eksakt svar på dette spørsmålet, da det vil avhenge av bl.a hvor langt de flyr og antall fugler i flokken. Men at det er mye å hente i reduserte energikostnader ved å fly i plogformasjon(minsket luftmotstand) er helt sikkert.Tore Reinsborg (14.05.2008)
hvordan blir egget til inne i høna?
Hei. Jeg lurer på hvordan egget blir til inne i en høne?
Trenger den en hane?
G. (25.04.2008)
Svar:
Hei!
Fugl (og krypdyr) parrer seg lik pattedyr, slik at hannen overfører sedceller til hunnen. Der beveger sedcellene seg oppover hunnens eggleder, og de befrukter eggcellen før eggeskallet blir dannet. Eggeplommen beveger seg så nedover egglederen, blir tilført eggehvite, og til slutt dannes skallet ytterst før egget verpes av hunnfuglen. Det ligger flere egg i forskjellige utviklingstrinn klare i eggstokken for å bli overført til egglederen, men hunnfuglen har bare ett fullt utviklet egg i kroppen av gangen.Tore Reinsborg (14.05.2008)
svartbak og gråmåke
kan en svartbak drepe en voksen gråmåke
N.N (24.04.2008)
Svar:
Hei!
En svartbak vil nok ikke være i stand til å drepe en frisk voksen gråmåke.Tore Reinsborg (14.05.2008)
svartbak
hva er sterkest av svartbak og storjo. kan svartbak jakte på friske skjærer og kråker
N.N (24.04.2008)
Svar:
Hei!
Styrkeforholdet mellom storjo og svartbak er trolig ganske jevnt. En svartbak vil nok ikke jakte på friske voksne kråker og skjærer.Tore Reinsborg (14.05.2008)
sommerfugl
hva spiser sommerfugler og hva drikker sommerfuglene?
A. (24.04.2008)
Svar:
Hei!
Mange sommerfugler suger nektar fra blomster og drikker vann.Tore Reinsborg (14.05.2008)
fugl
hva er verdens mest sjeldne fugl?
I.B. (24.04.2008)
Svar:
Hei!
Verdens mest sjeldne fugl er antagelig den arten som ennå ikke er oppdaget. Av kjente sjeldne arter kan nevnes elfenbenspetten. Denne arten har vært antatt utdødd siden 1944, men i 2004 ble arten gjenoppdaget i en sumpskog i Arkansas i USA. Arten finnes bare på det amerikanske kontinentet.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Nebb
Hva er forskjellen på nebbet til de fuglene som spiser frø og de som spiser småkryp?
S. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
De fuglene som lever hovedsaklig av frø som finker og spurver har et kraftigere og mer klumpet nebb enn de som kun lever av småkryp. De som lever av småkryp har som regel et lengre og spissere nebb.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hei hvor lenge tid tar det for en gås unge før den kan legge egg tar det mange år?
H.P. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
Grågåsa legger normalt sitt første kull når den er 3 år, men noen allerede som 2-årig.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Nattsang (av nattergal?)
Hei,
I det jeg refererer til et svar du har gitt tidligere (se nedenfor) vil jeg spørre deg om hvilke fugler i tillegg til Nattergalen som synger så iherdig nattestider. Sangen startet i begynnelsen av april. Jeg bor i et villaområde på Nesbru i Asker med blandet vegetasjon, dvs gran, furu, løvtrær oa.
Mvh. Wiggo Rossing
Hei!
Det er flere arter fugl som synger hovedsaklig om natta, og på denne tiden av året er det lyst så lenge at flere "morgenfugler" også synger midt på natta. Vi må nok ha mer beskrivelse av lyden for å kunne gi noe forslag på art. En biotop-beskrivelse av hvor fuglen sang er også fordelaktig.
Tore Reinsborg (11.06.2007) #
W.R. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
I april vil særlig trostefugler kunne synge iherdig i sene kveldstimer, men også gjerdesmetten. Av aprilsangere kan nevnes f.eks svarttrost, måltrost og rødstrupe. I tillegg har vi arter som kattugle og perleugle.Tore Reinsborg (14.05.2008)
Hvilke innsekter våkner til liv i den tidligste delen av våren?
Her oppe i nord har vi 2 vårer. Vi lurer på hvilke innsekter en først vil se
G.N.O.T.M.K. (23.04.2008)
Svar:
Hei!
Enkelte larver, f.eks rustvingespinnerlarver våkner tidlig til liv, og man kan se dem krype oppå snøen tidlig om våren. Ellers kan maur i sørvendte tuer våkne til liv veldig tidlig om våren.Tore Reinsborg (14.05.2008)
grå gås
hvor varmt er det i et grå gås egg?:D
H.P. (22.04.2008)
Svar:
Hei!
Normal kroppstemperatur til fugler ligger litt høyere enn hos oss mennesker med et gjennomsnitt på rundt 41 grader. Studier har vist at fostre risikerer å stryke med hvis eggtemperaturen overstiger 42 grader. Eggtemeperaturen vil ligge på i underkant av 40 grader, men lavere under rugepauser.Tore Reinsborg (14.05.2008)