Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 088 til 47 137 av totalt 49 924 spørsmål «forrige neste»
Gåsegg
Har klekketut et gåsegg på badet.da lurer jeg p hva jeg skal fore den med
J.D. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som ernæringsmessig best å gi gjess. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler, f.eks. tamgjess. På nettstedet under kan slike kontaktes:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (22.05.2008)
Gjerdesmett reir, rar lyd.
Hei.
Var ute her en dag og kom over 2 gjerdesmett reir rett vedsiden av hverandre. Vil tippe det var 2-3 meter mellomrom. I en bergskrent. Jeg så aldri noe fugl der, men hørte kun gjerdesmetten ikke langt ifra.
Når jeg var såvidt borte på reiret med fingeren, kom det en veldig rar lyd. Hørtes ut som det var masse vepser der inne. Tror du gjerdesmetten har noe form for forvar, pga denne lyden? Eller var det kun veps inni der? Kom verken gjerdesmett eller veps ut fra reiret..
Takk for svar på forhånd;)
H. (21.05.2008)
Svar:
Du har nok funnet et par av gjerdesmettens "blindreir". hannen bygger flere reir, og hunnen velger ett av dem. De som ikke brukes, blir stående tomme. Men i ditt tilfelle tror jeg kanskje at en humledronning har funnet reiret egnet til å bygge bol i. Summingen du hørte var nok fra humla. Humler bygger ofte reir nede i meisereir, eller inne i gamle musebol. Et rundt gjerdesmettreir kan nok gjøre samme nytte. I alle fall var det en interessant observasjon.
Roar Solheim (21.05.2008)
fuglekasse
Hvordan kan man bygge en fuglekasse til ender?
K. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under, vil du finne mål på fuglekasser til ender:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (21.05.2008)
FUNNET EN NYFØDT FUGL PÅ BAKKEN
Hei ! jeg har funnet en liten fugleunge på bakken. Den er helt frisk , så jeg tror nok ikke at moren har kastet den ut . den kan ikke holde hodet sitt enda heller , og den vil ikke ha mark . skal jeg holde den på badet i en liten kasse eller bare på stua ? hva skal jeg gi den ? dette haster !
J.S. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Det kommer an på hvilken art det er hvilken mat man kan forsøke å gi dem. Trostunger kan godt fores med små meitemark, men en meiseunge bør fores med insektlarver (evt maggot) eller småfluer av forskjellige slag når de er små.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Stokkand
Jeg har holdt et øye med noen stokkand unger kanskje to uker nå ettersom eggene ble lagt på et lite strategisk sted. Nå ser det ut til at moren er forsvunnet (har ikke sett henne på et par dager) og måkene sirkler sultent over de to små. Det jeg lurer på er hva jeg bør gjøre, om jeg bør ta med meg ungene hjem (hva spiser de i såfall?) eller sette dem ut et sted der det er andre stokkender og vann (der de er nå har de ikke tilgang på vann)?
N.N (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Selv om du ikke ser stokkand-mora, kan hun likevel være i nærheten. Det er dermed antagelig best å la ungene være hvor de er.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Spørsmål:
hvor lever blåmeis?
N.N (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Blåmeisa lever hovedsaklig i løvskogsområder nært bebyggelse i Sør-Norge, men har de senere år blitt mer tallrik i Nord-Norge også, særlig i Nordland og Troms.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Spørsmål:
Hvorfor flyr fuglene i v-form
K. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene flyger i V-form for å minske luftmotstanden.Tore Reinsborg (21.05.2008)
sivhauk
kan sin hauk drepe en gråmåke. vi var med en fugle ekspert til jæren der så vi en sivhauk hun med egg onitologer vet om det reiret men vi så også en han og en hunn. som trolig har reir og hannen faka ei gråmåke
N.N (21.05.2008)
Svar:
Hei!
En sivhauk vil nok ikke kunne ta voksne gråmåker, men det er godt mulig den kan finne på å ta nyklekte gråmåkeunger.Tore Reinsborg (21.05.2008)
måsegg
Hvordan finner måse sitt egen reir igjen?
O.A. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Måkene har en god evne til å huske hvor sitt eget reir er, og måker som hekker i kolonier kan trolig finne igjen sine egne egg ved hjelp av eggmønsteret.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Hvorfor er måker hvite?
Mange andre fugler ute på havet er farget slik at de ikke synes, mens måker og noen til er kritthvite og synes på lang avstand. Hva tror dere er grunnen til dette?
M. (29.03.2008)
Svar:
Hei!
Utviklingen av farger hos fugler skjer gjennom en kombinasjon av naturlig- og seksuell seleksjon. Den hvite fargen gir god beskyttelse mot en lys bakgrunn og dårlig mot mørk bakgrunn. På havet er bakgrunnen ofte lys både sett fra siden og underifra, så denne hvitfargen kan gi vel så god beskyttelse som en mørk farge. I skogen, vil antagelig en mørkere farge gi bedre generell kamuflasje.Tore Reinsborg (21.05.2008)
sjøfugler
hvorfor har måkene en rød flekk under nebbet
N.K.B. (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.Tore Reinsborg (21.05.2008)
hei:)
når får fluesnapperen unger???
i vest agder
E.M.H. (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Fluesnapperne er trekkfugler som starter hekkingen senere enn f.eks meisene. Eggene vil antagelig ikke klekke før i slutten av mai for den svarthvite fluesnapperen og enda senere for gråfluesnapper (den kommer enda litt senere).Tore Reinsborg (21.05.2008)
Snøugle
Hei! Ei venninne og jeg har prosjekt om evolusjon og adferd hos snøugle, og vi lurer på om snøugla har det samme gassutvekslingssystemet, sirkulasjonssystemet og ekskresjonssystemet som andre fugler, eller om de har noe spesielt? Takk:)
N.N (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Snøugla er har nærmest identiske fysiologiske systemer som andre fugler. Når det gjelder ekskresjon har uglene den evne at de gulper opp hår og bein fra de smågnagerne/spissmusene de sluker hele.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Hvor hekker skarv i rogaland?
hei
jeg bor i stavanger på en av byøyene ,og lurer på om hvor skarven hekker her på vestlandet-rogaland?
(det var mye skarv her i hele vinter nå har de trukke bort... )
Og hvor kan jeg finne god informasjon av skarv ,noen bøker å anbefale?
På forhånd takk ;-)
A.H.R. (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Mange av de skarvene dere ser om vinteren hekker lenger nord i landet, og forsvinner følgelig når våren kommer. Det hekker imidlertid noen par i Rogaland også, og da gjerne på skjær i den ytre skjærgården, f.eks Raunen. Hvis du følger nettlenka under, vil du kunne mange forskjellige fuglebøker:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!B!Drik!FB!&rstadv=JTore Reinsborg (21.05.2008)
Skjærer
Hei. Kan skjærene angripe dersom jeg river redet. Vil ikke ha de i hagen. Takk for en fin side!
N.N (25.04.2008)
Svar:
Først vil jeg presisere at Viltloven ikke tillater at man gjør inngripen i hekke- og yngletid hos fugler og dyr.
Skjærene vil ikke angripe om man forstyrrer/ødelegger hekkingen, men de vil nesten alltid begynne å bygge opp igjen redet på samme plass. Ofte må det et fysisk hinder til å hindre at de bygger der de har bestemt seg for å ha redet. Om man ikke vil ha skjærene der, så må tiltak settes igang utenom hekkesesongen.Morten Ree (21.05.2008)
Spørsmål:
Hvilken ful er det som er sort og hvit som bor i Norge?»
N.N (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er flere arter fugl som er svart og hvit og som hekker i Norge. F.eks skjære og svarthvit fluesnapper.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Hjelp ;S
Hei. vennina mi fant ett måke egg som lå alene. hun tok det med hjem og etter en stund klekka det. den første dagen var måkeungen i god form og spis. men idag har den bare sovet. er dette normalt? Vi har gitt den mat osv. PS: dagen før hadde den øyene åpne men idag har de bare vært igjen:S
Er den dårlig eller no'?
A.N. (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Måkeunger forholder seg mye i ro når de ikke blir foret, så det trenger ikke feile den noe. Oppfostring av fugleunger foretas best av foreldrefuglene, så dere kan prøve å sette den ut der dere fant egget. Hvis dere ikke ser noe til foreldrefuglene, kan dere fortsette å fore den med f.eks oppmalet og bløt fisk.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Ravn
Hvor gammel kan en Ravn bli?
Og hvor gammel kan en hubro bli?
H. (20.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste hubro som er ringmerket i Norge var 19 år og 6 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Tilsvarende for ravn er 23 år og 3 måneder.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Svarthvit-fluesnapper
Jeg lurer på vekten, lengde, vingespenn på denne arten.
L.A. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Den svarthvite fluesnapperen veier 11,5-18 gram, er ca 13 cm i lengde og har et vingespenn på 21,5-24 cm.Tore Reinsborg (20.05.2008)
Fugle egg
Hei:)
Skjærene angriper fuglene inni gugla kassa, de har for stor åpning inn, å nå har fuglene forlatt kassa! det enese som lå igejn etter dem var et egg som var gjemt under masse gress, jeg har litt lyst til å se om det går ann å få fram dette egget, åssen kan jeg klare å få det klekket?:)
Mvh meg:)
N.N (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er trolig bortkastet tid å forsøke å ruge ut egget, da det trolig vil være dødt. For å unngå at skjærene kommer til, bør du gjøre innflygingshullet mindre.Tore Reinsborg (20.05.2008)
Hakkespett som ødlegger for meiser.
Lurer på om det er mer flaggspett enn tidligere. Har i alle år hatt blåmeis i kassen om våren. Sist år tok hakkespetten ungene da de var blitt så store at de var oppe i åpningen for å få mat. Idag ble jeg veldig lei meg. Hakkespetten har hakket et sort hull og revet redet ut. Det ligger nå på bakken. Heldigvis så det ikke ut til å ha vært noen egg enda. Synes disse hendelsene er merkelige for vi har som sagt hatt fuglekassen på samme sted i 20 år. Har du noen gode råd?? Bør vi vente noen år før vi prøver oss igjen??
B. (19.05.2008)
Svar:
Alle hakkespettene er faktisk kjøttspisere, siden de for en stor del lever av insekter og insektlarver. Om vinteren kan mange av dem oppsøke forplasser og hakke fett. Til tross for at flaggspetten er spesialiserttil å leve av konglefrø om vinteren, så er det faktisk ganske vanlig at den opptrer som en ren rovfugl og hakker seg inn til småfuglreir for å spise egg og/eller unger. Du bør nå lage en ny kasse og flytte den et lite stykke (noen få meter til 10-20 m), slik at den henger på en "ny" lokalitet. I tillegg bør du spikre på et metallbeslag foran hullet som vanskeliggjør flaggspettens inntrenging. Slike beslag får du kjøpt fra Natur og Fritid på Lista, tlf.: 38 39 35 75
Roar Solheim (20.05.2008)
Hvilken fugl er dette?
Denne fuglen satt i treet utenfor huset vårt i begynnelsen av mai. Hvilken sort er det og er den vanlig i Trøndelag?
Å.J. (19.05.2008)
Svar:
Dette er en grønnfink.
Roar Solheim (19.05.2008)
Hulerugende fugler
Jeg er lærer og skal forklare elevene om hvilke fugler som ruger i huler/hule trær. Men jeg strever med å finne en total oversikt over hvilke det er. Kan dere hjelpe meg?
A.H.L. (19.05.2008)
Svar:
Alle hakkespettene (7 arter som selv hakker ut reirhull i trær, + vendehalsen), alle meisene (7 arter), spettmeis, gråspurv, pilfink, stær, svarthvitfluesnapper, rødstjert, tårnseiler, skogdue, kaie, kvinand, laksand, lappfiskand, spurveugle, perleugle, kattugle, haukugle, slagugle, tårnfalk. I tillegg kan du lage spesialkasser for trekryper, fossekall, lnerle, taksvale og gråfluesnapper. I arktiske strøk hekker snøspurven i fuglekasser når den får tilbudet, til tross for at den adri finner hule trær å hekke i (!).
Roar Solheim (19.05.2008)
pattedyr i barskogen
hvilke pattedyr lever i barskogen
X. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er mange pattedyrarter som kan leve i barskog. Noen eksempler er bjørn, ekorn, mår og skogmusartene. Hvis du kjøper deg ei bok om pattedyr vil du kunne finne mange flere.Tore Reinsborg (19.05.2008)
malla
hva slags lyd lager stæren?
M. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Stæren har et vidt spekter av lyder i særlig sangen sin. Den er ekspert på å herme andre fuglearter. Den skal visstnok også ha startet tog ved å herme konduktørens fløyte.Tore Reinsborg (19.05.2008)
måsegg
Blir par hele sensongen sammen eller bytter de partner?
O. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Måkeparet vil holde sammen til måkeungene er flygedyktige, og de kan også hekke sammen neste sesong også.Tore Reinsborg (19.05.2008)
måsegg
Hvor mange egg kan måse legge i løpe av våren? (når man plukke f.e.)
M. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Vi kjenner ikke nøyaktig til hvor mange egg en måke kan legge, men i og med at det er kostbart for fuglen å produsere egg, vil den slutte hvis man plukker for ofte og for mange egg.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Måsegg
Hvorfor er det forskjellig mønster på måseggene? Og har mønsteret noen betydning?
M. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Mønstret vil variere noe fra egg til egg, da det er vanskelig å lage nøyaktig like egg med så mange detaljer. Mønsteret er nok blitt utviklet for å kamuflere eggene bedre.Tore Reinsborg (19.05.2008)
En liten "spett"?
Hei! Har et par med fremmed fugl i furutreet i dag som jeg ikke har sett før. De er på størrelse med en grønnfink. Den har relativt kort kropp med kraftig nakke og langt nebb. Svart maske rundt øynene, mørk over ryggen , lyst bryst, hvite striper langs vingekant. Den springer opp og ned langs stammen og små-hakker og spiser;) Veldig hyggelig med nye 'fjes' rundt foringsplassen!
Å. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse er det mye som tyder på at du har sett spettmeis. Du kan se bilde av arten på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=509Tore Reinsborg (19.05.2008)
ugle
Her om dagen så jeg en stor ugle. Den var brunaltig på farge. Trodde først det var en falk helt til jeg så at den va flat i ansiktet. Hvilken ugle???
Normalt ser vi bare snøugle her ute så denne var ny.
Sted: Vannøya i Troms
J.M. (19.05.2008)
Svar:
Hei!
Mest trolig har du sett ei jordugle. Du kan se bilde av arten her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4439Tore Reinsborg (19.05.2008)
hvor i norge er det flest fugle arter? og hvor er det rikest fugle liv i norge
hvor mange fugle arter er det på jæren og hvor mange er det på jomfruland i kragerø
P.Z. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
På Jomfruland er det påvist 92 hekkende arter, og i tillegg kommer mange arter som kun er sett i trekktidene. Vi har ingen oversikt over antall hekkende arter på Jæren som er et vidt område, og en del flere arter er nok påvist hekkende der.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Reir i gapahuk.
Fant et reir i gapahuken ved en lakseelv på østlandet i dag og lurer på om det går å flytte det bak huken da dette er en av de mest populære plassene i elva ved høy vannstand. Sessongen starter 8 juni og fra da er det stort sett folk på denne plassen fra morgen til sen kveld. I reiret var en unge klekket og så vidt jeg så var det ett egg som ikke var klekket. Vet ikke hva slags fugl dette er men den er på str med en linærle.
P.G. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Jeg tror ikke dere skal forsøke å flytte reiret, da det ikke er sikkert at fuglene vil finne det eller akseptere det. Trolig vil ungene ha forlatt reiret når man kommer til 8. juni i og med at det bare er 18. mai nå. Det er vanskelig å si hvilken art det er, men en beskrivelse av fuglen eller eggfarge/mønster kan hjelpe på.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Eggcelle
HVOR vokser den befruktede eggcellen hos fugler?
N.N (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Egget starter sin utvikling i eggstokken, og fortsetter i eggledertrakten hvor også skallet etterhvert blir anlagt.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Bever og stær
Er beveren aktiv om vinteren eller ligger den i dvale?
Og hvor i all verden har det blitt av stæren?
N.N (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Om vinteren forholder beveren seg i ro inne i beverhytta, men den kan ta svippturer ut hvis det blir mildvær om vinteren. Det er flere som har stilt spørsmålet hvor det har blitt av stæren, og alt dette indikerer rett og slett at det har blitt færre av dem de senere år. Nedgangen vil da merkes først i såkalte suboptimale områder for arten.Tore Reinsborg (19.05.2008)
?
jeg hørte at i Nederland hadde et katuglepar og et kvinandpar lagt egg i samme kasse.
Eggene ble klekket og ungene til kattugla og kvindanda vokste opp i samme reir.
det gik helt greit.
jeg lurer på om noe sånt også har skjedd i Norge før?
at to forsjkellige arter lagt egg i samme reir?
I.B. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er også i Norge påvist at to arter har lagt egg i samme reir, f.eks har kvinand og laksand lagt egg i samme kasse i samme sesong.Tore Reinsborg (19.05.2008)
hvilken fugl?
Jeg fant et fugleegg for fem minutter siden, jeg tror det har falt ut av et rede, men kunne ikke finne noe rede i nærheten. Det jeg lurer mest på er hva slags fugl som har lagt dette egget. Det er tre cm langt og to cm bredt, blått med brunsorte prikker. Jeg bor i Østfold....
E. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse er det mye som tyder på at du har funnet et måltrost-egg.Tore Reinsborg (19.05.2008)
spettmeis
hei er det noen tein på at egga snart klekker ??
fugle mor klør seg hele tiden og er ute flere ganger en før ??
S.L. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Spettmeis-eggene klekker gjerne i disse dager, så det kan være at det er unger i reiret nå.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Gråspurv o.l.
Vi har en fuglekasse utenfor vinduet, hvor to gråspurver ser ut til å ha flyttet inn. Men når vi har sett at de har parret har hannen liksom falt til siden. Sånn har de holdt på flere ganger til hunnen blir lei, og åpner nebbet som advarsel. Dette har de holdt på med veldig ofte i en mnd. Tror dere disse parringene kan ha vært vellykkede?
I mars hengte vi opp en ny fuglekasse, med hull diameter på 35mm. I den så det ut som 2 kjøttmeiser hadde flyttet inn. Inntil idag, da en gråspurv hann klarte å presse seg inn i hullet og jagde vekk kjøttmeisene. Kjøttmeisene har vært innom etter det, men bare noen turer med gress og løv. Hvem har størst sjangse for å vinne kampen om fuglekassa?
Burde man ringmerke gråspurv/kjøttmeis unger/voksene, i tilfelle, hvordan burde man gjøre dette (vi bor i Vadsø i Finnmark)?
Jeg har en teori om hvorfor gråspurven går ned i antall: Kan det være fordi pilfinken tar over, og spiser føde og tar reirplasser (har ikke sett pilfink her, men har hørt at den har økt i sørnorge)?
Er det gråsisik eller polarsisik som er mest vanlig i finnmark, ser at det er mange andre som heller ikke klarer å se forskjell på disse artene..?
Jeg har sett at en gråspurv i hagen har ristet/skjelvet i vingene når den har sittet i greina. Hvorfor gjorde den det?
Det har vært en trosteaktig fugl i hagen i noen dager, den er mørkebrun over det hele, litt lysere på brystet, helt kulerund. Vi bor ca 3km utenfor selve Vadsø, og den satt under ripsbær buskene. Vet du hva denne kan ha vært?
Vi hadde lappmeis her i vinter, når vi foret med solsikkefrø, hvete, meiseboller og fugle peanøtter. Kan denne gå i fuglekasse og hekke?
Mvh Eva
E.A. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
Mest trolig har parringene vært vellykket. Når det gjelder konkurranse-forholdet kjøttmeis/gråspurv er det ikke gitt noe utfall, men i de fleste tilfeller vil antagelig den større og kraftigere gråspurven være dominerende. For å kunne ringmerke fugler, må man ha lisens som er basert på kurs, eksamen og praksis. Pilfinken er knapt påvist i Finnmark, så der er det nok andre faktorer som gjør at gråspurven nå evt går tilbake, men i Sør-Norge kan nok pilfinken spille en rolle (sammen med andre forhold). Gråsisiken vil nok være mest tallrik av disse to artene (polarsisik) også i Finnmark. Ristinga/skjelvinga til gråspurven kan være en del av kurtisen. Du må nok gi mer beskrivelse av fuglen du så for å kunne si hva det er. Lappmeisa kan ta i bruk fuglekasser.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Gråspurv og Kjøttmeis
Når begynner gråspurv og kjøttmeis å hekke i Finnmark?
Hvor små fuglekassehull kan gråspurven komme inn i?
Burde man fore småfugler med solsikkefrø o.l. om våren, sommeren og høsten?
Hvor lang tid tar det fra parring til første egg kommer hos gråspurv?
Kan gråspurvene være i samme fuglekasse/i området rundt hele livet ut?
Hvor nært kan fuglekassene til to gråspurvpar , og gråspurv/kjøttmeispar være?
Hva skjer når småfuglunger "flyr" ut fra kassa?
E.A. (18.05.2008)
Svar:
Hei!
I Finnmark vil de forskjellige fugleartene starte hekkingen litt senere enn i Sør-Norge. For kjøttmeis og gråspurven skjer det antagelig litt ut i mai. Det er ikke nødvendig å fore fuglene i denne perioden, da de vil finne nok mat på naturlig vis. Det skader imidlertid ikke å fore i denne perioden også. Det vil ta noen dager etter parringen til eggene kommer, da det vil ta litt tid å danne eggskallet. Gråspurven holder som regel til i samme område livet ut. Gråspurven er en art som gjerne hekker i kolonier, så fuglekasser til denne arten kan henge nært hverandre. Kjøttmeis/gråspurv kan også hekke nært hverandre, men to kjøttmeispar vil hekke litt lenger fra hverandre da de er territoriehevdene. Når fugleungene forlater kassen, vil de holde sammen en stund og bli foret av foreldrene, men utpå sommeren vil de spre seg ut og bli uavhengige av foreldrene. På nettstedet under vil du finne mål på fuglekasser:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (19.05.2008)
stokkand
Min datter har funnet en foreldreløs stokkand unge, nyfødt. Mor og søsken er døde. Hva spiser den? Kan vi gi den moset fisk (laks?)? Snegler, ser jeg, skal de da moses først? Hva slags bær? Har jordbær, blåbær og bjørnebær i frysen.
U.R.V. (17.05.2008)
Svar:
Hei!
Av og til hender det at en andeunge kan komme bort fra resten av kullet, men veldig ofte vil de andre være like i nærheten uten at man klarer å se dem. Moren lokker ofte på ungene, og dermed kan ungen gjenforenes med resten av kullet. Hvis du setter den ut der du fant dem er det meget mulig den kan finne igjen de andre.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Avkom av gjess og ender?
Vi så noe vi mener må ha vært en slags "stokkgjess" i parken i dag. Kan ender og gjess få avkom sammen? Eller er dette en art som er velkjent men vi ikke har sett før?
S. (17.05.2008)
Svar:
Hei!
Blant tamme andefugler forekommer en rekke blandingsformer, og individer av disse kan inneholde gener fra flere arter som er avlet fram oppgjennom tida.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Fugler i Egypt
Observerte en nydelig fugl i Egypt med størrelse som en liten due, men grå på brystet og sandfargete vinger. Tror den fløy raskere enn vår due når den ble skremt. Kanskje pga str. Vet du/dere hvilken fugl det var bare ut fra dette?
N.N (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse kan det hende du har sett ei palmedue eller tyrkerdue. Du får slå opp på disse artene i ei fuglebok å se om det kan stemme.Tore Reinsborg (19.05.2008)
gulstrupespurv?
hei.
gulstrupespurv kan den komme til norge?..
hekker den under takstein?..
N. (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Gulstrupespurven finnes ikke som naturlig hekkefugl i Norge. Den holdes imidlertid som burfugl og individer som påtreffes i Norge vil antagelig være rømte burfugler.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Styring og Navigering i luften..
hvordan klarer fugler å styre fart og hvordan de svinger rundt og sånt i luften, og er det noen sider med ordenltig fakta om fugler, sånn hvoran de flyr og sånt?^^
P. (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene bruker stjerten som styringsverktøy, og du vil se at arter som lever i skogen (f.eks spurvehauken) har en forholdsvis lang stjert. Dette er nødvendig for finstyringen mellom trærne når den jakter. Farten reguleres av bl.a kraften i vingeslagene og vingestillingen.Tore Reinsborg (19.05.2008)
Kattugla
Hvor langt bør det vere mellom to uglekasser? hvor langt ca stikker kattugleungene når de skal "starte for seg selv"?
Vennlig hilsen Sunniva
N.N (17.05.2008)
Svar:
Kattuglekasser bør settes opp med ca 1 km mellom hvert leveområde. Men det kan ofte lønne seg å henge opp to kasser ca 100 m fra hverandre - da har uglene to alternative hekkeplasser å velge mellom fra ett år til et annet.
Kattugleunger flyr vanligvis ikke så langt vekk fra der de er klekket, fra noen hundre meter opp til noen få mil er vanlig spredningsavstand.Roar Solheim (18.05.2008)
Jaktende ugle?
Jeg var på telttur i skogen ved et vann forrige helg (midt i mai) da jeg opplevde noe rart. Jeg satt ute til etter at det var blitt mørkt lyttet til en ugle som huet oppe i skråningen. Den lød sånn huhuu huhuu... Plutselig går det over i noen rare skrik, og noen virkelig uhyggelige skrik. Litt senere kommer det flyvende en stor fugl mellom tretoppene, den virket lys i fargen. Og plutselig faller det en hare seilende ned fra tretoppene som lander i vannet kun 5 meter unna meg. Den kommer til hektene, svømmer til land og kryper opp. Jeg så helt tydelig at det var en voksen hare. Denne fuglen sirklet i lange tider over området der haren hadde landet, og den skrek så jagende. Og det jeg lurer på er hva slags fugl er dette? Tror selv det er en ugle. Og mistet den haren eller slapp den den med vilje for å drepe den?
K.W. (17.05.2008)
Svar:
Det er bare to fuglearter som er store nok til å kunne fly med en hare i klørne (knapt), og det er kongeørn og hubro. Hvis en av disse kom flyvende med en hare, så har den neppe sluppet den med vilje - den har i så fall mistet dyret, som så (for øyeblikket) slapp unna. Det er ikke mulig å si sikert hvilken ugleart du hørte ut fra bokstaveringen av ropet - både kattugle og hubro kan vøre aktuelle. Trenger å vite hvor og i hva slags terreng dette var.
Roar Solheim (17.05.2008)
svart
hva er reirmatrialet til svart hvit fluesnapper
N.N (16.05.2008)
Svar:
Hei!
Den svarthvite flusnapperen bruker mye tørre gresstrå i reiret, i tillegg til noe vissent løvverk.Tore Reinsborg (16.05.2008)
sisik
hei!
lurer på om dette er en polarsisik eller en gråsisik. bilde ble tatt ved ålesund. denne så s åveldig hvit ut
E.M..H. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er nok en gråsisik du har tatt bilde av, da mange gråsisiker er lysere enn det fugleboka kan gi inntrykk av, særlig på denne tida av året. Strekingen på overgumpen tyder også på gråsisik.Tore Reinsborg (16.05.2008)
Liten fugl
Dei står for det meste på steiner og busker, litt metalisk lyd, men hekje hørt dei synge, berre varsellyder. På str. med en liten dompapp, kvitspraglete bryst, brunmarmorering/spettete på rygg, nakke og hale. På halens overside er det en tydelig litt avlang kvit sirkel.He sett dei på fjellet i nærheten av vatn og nå på eit beiteområde ved sjøen.ikkje i skog eller tette kratt.
Har også sett ein brun rovfugl som såg ut som ei miniatyrørn, mørkebrun og spettete under vingene?
C.M. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Mye i din beskrivelse kan tyde på at du har sett en steinskvett, eller kanskje en buskskvett. På nettstedene under kan du se bilde av disse, og så kan du se om det var en av disse:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4244
http://fuglar.no/galleri/Tore Reinsborg (16.05.2008)
Måker
Hvor gammel kan en norsk måke bli?
M.N. (15.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste kjente måken ringmerket i Norge var en gråmåke som var 33 år og 10 måneder ved gjenfunnstidspunktet. Den var nok enda gamlere da den døde.Tore Reinsborg (16.05.2008)