Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 127 til 47 176 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
To fugler jeg ikke kjenner!
Hei! I år har jeg funnet et par fugler som jeg ikke vet hva er for noe.. Den minste av dem ble funnet i blandet skog, mens den andre på en åker oppi nord-trøndelag. Kan dere hjelpe meg? Så langt har jeg gjettet på Nøttekråke og en ung Trane, selv om disse jo ikke skal ha brun rygg. Tenkte kanskje unge fugler har det? Beklageligvis er bildene ganske dårlige, fugler står jo ikke i ro så lenge.. men håper dere klarer å hjelpe meg likevel! :-) Vennlig hilsen Kim Haase!
Her kommer bilde nr. 2.....
K.H. (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Dette er en trane. Fjærene er ikke så brune i virkeligheten som bildet kan gi inntrykk av. Dette skyldes at tranen tilgriser fjærdrakten med "myrjord" for å kamuflere seg i forbindelse med egg-rugingen.Tore Reinsborg (28.05.2008)
To fugler jeg ikke vet hva er..
Hei! I år har jeg funnet et par fugler som jeg ikke vet hva er for noe.. Den minste av dem ble funnet i blandet skog, mens den andre på en åker oppi nord-trøndelag. Kan dere hjelpe meg? Så langt har jeg gjettet på Nøttekråke og en ung Trane, selv om disse jo ikke skal ha brun rygg. Tenkte kanskje unge fugler har det? Beklageligvis er bildene ganske dårlige, fugler står jo ikke i ro så lenge.. men håper dere klarer å hjelpe meg likevel! :-) Vennlig hilsen Kim Haase!
K.H. (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Her har du ganske riktig tatt bilde av ei nøttekråke. Vi vil benytte anledningen til å tipse deg om nettstedet http://www.artsobservasjoner.no/fugler/ hvor vi håper du legger inn din nøttekråke-observasjon. Vi kan også gjøre det for deg hvis du oppgir mer nøyaktig funnsted.Tore Reinsborg (28.05.2008)
kjøttmeis kyllinger
Min datter fant et reir med 4 små kjøttmeis kyllinger ute. De ser ut til å være nylig klekket. Stedet hun fant dem ser ikke ut til å være et naturlig sted for kjøttmeis å bygge reir. Jeg har derfor mistanke om at reiret var satt dit av noen andre (noen som ikke vil ha reiret i ventilhullet i huset sitt??). Hun var redd for kyllingene skulle dø og derfor tok dem med seg hjem. Men vi la reiret med kyllingene tilbake der hun fant det. Spørsmålet mitt er da om det i det hele tatt finnes en sjanse for foreldrene til kyllingene vil finne dem igjen så de overlever? Er det ingenting vi kan gjøre for at de skal overleve? Takk for et raskt svar.
I.K. (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis reiret ble funnet i et hulrom av en eller annen form, kan det være naturlig plassert, men hvis det ble funnet f.eks på bakken under åpen himmel er det nok fjernet fra sin opprinnelige plassering. Dere får følge med å se om det er foringsaktivitet ved reiret, hvis ikke er nok disse ungene dødsdømt med mindre de holdes varme og blir foret opp med små insekter og larver av ymse slag.Tore Reinsborg (28.05.2008)
orpe
hei hvordan ser en orpe ut?
N.N (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Orpe er en betegnelse på en krysning mellom rype og orrfugl. Slike krysninger kan anta forskjellige farger og former. Noen ligner mest på orrfugl, mens andre kan ligne mest på rype. Størrelsen vil som regel være ca midt i mellom.Tore Reinsborg (28.05.2008)
rovfugl som står stile i lufta.
Så på en rovfugl her i helgen den seilte også stoppan opp og sto helt rolig i lufta og flaksa mye også seilten litt nerover og stoppa opp og sto stile og flaksa i lufta igjen så holt den på over gjordet. Hva kan det ha vært?
N.N (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Den rovfugladferden du beskriver er typisk for tårnfalken, men også fjellvåken kan holde på slik. Hvis det var en større rovfugl var det nok fjellvåk, men hvis den var relativt liten og med spisse vinger var det nok tårnfalk.Tore Reinsborg (28.05.2008)
dueunger
Hvor mange dueunger får ei due?
B.B. (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Duer legger 2 egg i hvert kull, men kan ha i hvertfall 3 kull årlig. Dvs at de kan fostre opp ca 6 unger pr år.Tore Reinsborg (28.05.2008)
hvorfor???
hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet sitt??
Ø. (26.05.2008)
Svar:
Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.Tore Reinsborg (28.05.2008)
måse med dårlig fot...
har hatt en nesten tam måse og hans make på altanen min hver vår i 4 år. Det er faktisk trivelige fugler og de er etterhvert blitt nesten som "familiemedlemmer". Leif (hanmåsen) er såpass tam at han tar mat fra hånda. For noen dager siden var ikke Leif på altanen om morningen og det viste seg at han har skadet ene foten. Den henger ned når han flyr og når han står på et bein løfter han den skada foten halveis opp under seg. Vi er selvfølgelig bekymra for han og lurer på om det er noe vi kan gjøre?
Hilsen Gunn og Markus
Tromsø
N.N (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er ikke så uvanlig å se måker og vadefugler med en defekt fot. De kan imidlertid klare seg godt med bare en fot, selv om de selvfølgelig blir handicapet på forskjellig vis.Tore Reinsborg (28.05.2008)
hønsehauk
fakta om hønsehauk
O. (25.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettlenken under vil du finne litt fakta om hønsehauken: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=213Tore Reinsborg (28.05.2008)
Hei enda en gang!
Jeg var ute og gikk i skogen nå, og så en veldig merkelig fugl... Den var på størrelse med en gråspurv, kansje litt større. Den hadde svart på kinnene, og noe rødt i nærheten av nakken. Den var hvit på magen tror jeg, og hvit på hodet. Også var den brun på hele ryggen. Denne så jeg i en bjørk langt oppe i skogen, ikke langt fra en hytte (i Vadsø kommune, Finnmark). Vet du hva det kan ha vært? (Har aldri sett en lignende fugl, og var ikke i fugleboka).
Mvh Eva
E.A. (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er litt vanskelig å gi noe sikkert svar på hva du har sett. Rødfargen i nærheten av nakken kan tyde på flaggspett hann. Den har også hvit buk og svarte tegninger på hodet. Se forøvrig på nettlenken http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=539Tore Reinsborg (28.05.2008)
fasan høne
hei jeg har fasaner i fangenskap har hatt en fasan høne i 5år og 2-3 måneder. hvor gammel kan den bli?
N.N (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste fasan som vi kjenner til var 7 år og 7 måneder ved gjennfunnstidspunktet, men det vites ikke hvilket kjønn det var.Tore Reinsborg (27.05.2008)
syk linerle
en linerle har stanget mot alle vindusrutene i huset i flere dager. den stikker av så snart vi viser oss, men er tilbake når vi er borte. vi ser mange spor av den utenfor på verandaen som den skiter ned.
hva gjør vi?
L. (25.05.2008)
Svar:
Hei!
Linerla opplever antagelig sitt eget speilbilde i vinduet som en rival som har kommet inn på dens territorie. Antagelig vil denne adferden opphøre etterhvert, da den vil innse at det er "nyttesløst".Tore Reinsborg (27.05.2008)
Huff
Etter en stund kom jeg på enda flere ting jeg lurer på..! Jeg spør om mye fordi jeg ikke finner svarene på internett eller i bøker. Jeg ser at eldste kjøttmeis i Norge ble 10år og 6mnd. Men jeg fant ikke ut hvor gammel en gråspurv blir..?
E.A. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
Den eldste gråspurv ringmerket i Norge var 3 år og 8 måneder ved gjennfunnstidspunktet, men de kan bli eldre enn dette. Den eldste i Europa som vi kjenner til var 12 år og 11 måneder ved gjennfunnstidspunktet.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Hei igjen!
Takk for hjelpen sist gang, når jeg spurte om så mange ting! For noen dager siden skulle jeg gå og se i den nyeste fuglekassa, for å se om fuglene hadde fått bygd ett reir. Når jeg åpnet lokket, lå det en voksen kjøttmeis i den! Jeg lukket lokket og klatret ned fra treet. Hvor ofte tror du jeg kan gå og se i kassa, uten å skrmme fuglene vekk? Vet du om en nettside hvor det står oppskrift på en fossekall fuglekasse? Jeg var på miljolare.no, men når jeg trykket på fossekall, kom det bare opp oversikt over småfugler som kan hekke i kasser... Den fuglen jeg så utenfor vinduet, var stor som en gråtrost, litt rundere. Den hadde svart/mørkt nebb, og svarte/mørke bein. Den var helt mørkebrun, nesten svart. Det den gjorde var å hakke i bakken, som trostene. Jeg kunne ikke se noen avtegn på den. Den minnet litt om en fossekall, uten den hvite flekken i brystet... Har du noen ide om hva det kan ha vært? Jeg er bare 12 år, men kjempe interessert i småfugl o.l. Jeg har sett en annen fugl for en stund siden også, som jeg ikke klarte å artsbestemme. Den var bitteliten, på størrelse med lappmeis. Gråbrun. Den satt på en tykk trestamme(bjørk) og hakket i barken. Vi bor som sagt sist, litt utenfor selve Vadsø (Finnmark)... Vet du hva denne fuglen kan ha vært? Vil kjøttmeisene i kassa komme tilbake til neste år, eller vil de ta i bruk en annen kasse?
Tusen takk, hilsen Eva!
E.A. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under vil du se en illustrasjon over hvordan en fossekallkasse kan se ut. Hvis man lager en litt vid stærkasse uten bunn og hull som henges opp "liggende" under et brukar ved en foss kan fungere.
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php
Meisekassene bør ikke undersøkes for ofte, men et snarlig besøk i ungetiden vil ikke gjøre skade. Kjøttmeis-paret kan godt finne på å hekke i samme kasse også neste år. Den første fuglen du beskriver kan være en svarttrost-hunn. Den andre fuglen du beskriver er litt vanskeligere å komme med forslag på, men alternativer kan være granmeis, trekryper. Du får se i ei fuglebok og se om noe av dette kan stemme.Tore Reinsborg (27.05.2008)
ender dreper barna
i hagen har vi tre ender, to hunner og en hann. Begge hunnene har lagt egg, og nå er klekkingen igang. De siste dagene har vi funnet døde andunger, og idag så vi en nyklekket andunge som ble drept av en av hunnene. Hvorfor det?
M. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
Ender får mange unger, men mange vil også omkomme etterhvert. Det hender dyr kan drepe/ikke akseptere unger som ikke er deres egne, og det kan være et utslag av dette dere observerte.Tore Reinsborg (27.05.2008)
kråkeunge
Fant en kråkeunge som vært på samme sted i en uke i en skog utenfor en skole. Hva bør vi gjøre. Rart ikke noe dyr tatt den da?!
A. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
Det beste vil nok være å la kråkeungen være der dere fant den, da foreldrefuglene nok har kontroll på hvor den er.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Kråkefugler i Afrika
Hvilke kråkefugler er vanlige i sørøst-Afrika?
A.E. (24.05.2008)
Svar:
Hei!
I sørøst-Afrika vil du kunne finne arter som Black Crow (ikke den samme som heter svartkråke på norsk), Pied Crow og White-necked Raven.Tore Reinsborg (27.05.2008)
sivhauk
du sier at en sivhauk ikke klarer å ta en gråmåke men hvorfor har den på dette bilde tatt en svartbak. eller kan den ha funet den
N.N (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Denne sivhauken har antagelig funnet svartbaken når den allerede var død.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Artsbestemmelse av fugl
I vinter har det vært en fugl inni hytten til mine foreldre. Den hadde kommet seg inn via en ventil opp i taket. Hadde griset noe skikkelig til, må ha vært stor. Fuglen var vekk, men det lå mye fjær der, så enten har den blitt dradd inn av en evt røyskatt.Er det oversikt over fjær noen steder? Disse er mørk brune/svarte med tydelige hvite markeringer langs fjæren, begge langsider.
M.E. (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Måren er kjent for å kunne ta seg inn i hytter via ventiler, piper etc, og det kan være denne som har dradd inn byttet sitt i hytta deres. Ut fra din beskrivelse av fjærene, kan det tyde på at det er perleugle eller haukugle. Du kan gjerne sende oss et fotografi av fjærene, så kan det hende vi kan finne ut av det.Tore Reinsborg (27.05.2008)
spettmeis
hvor lenge holer ho spettmeisen ungene varme di her ble klekkt på tirsdag??
S.L. (23.05.2008)
Svar:
Hei!
De første dagene vil spettmeis-hunnen tilbringe mye tid i reiret for å holde ungene varme. Men etterhvert som ungene blir fjærkledte, vil de ikke behøve å varmes lenger. Etter en ukes tid avtar ungevarmingen fort.Tore Reinsborg (27.05.2008)
fant spurv unge i stua mi..
hei!
jeg vet at man ikke skal ta med seg fugle unger hjem, og at foreldrene som regel er rett i nærheten.. men..
I dag når jeg kom hjem fra jobb, fant jeg en liten spurv unge kravlende under skohylla. jeg har hund og katt, men merkelig nok har de ikke skadet den. fugle ungen har tydeligvis kommet seg inn gjennom veranda døra som har stått oppe(bor i endre etasje). jeg gikk ut med den og håpet at den skulle fly avgårde. da den ikke gjorde det, prøvde jeg å "kaste" den opp i lufta for å få den til å fly.
men den bare deisa rett ned i bakken/plenen.
kan den ha blitt tatt med opp på verandan min av en make eller lignende?
jeg har en mistanke om at dere kommer til å si at det beste er å sette fuglen i et tre eller noe sånt.. (og det forstår jeg, man skal "la naturen gå sin gang")
men, jeg bor i et boligområde, men enormt mange katter. og hvis jeg setter den fuglen ut, når den ikke kan fly, så vil den jo garantert bli spist!
hva skal jeg gjøre med den lille stakkaren?
N.N (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis det er mye katter i området er det nok best å sette den på et sted hvor de ikke kommer til, men den bør ikke fjernes for langt fra funnstedet da foreldrefuglene bør finne den igjen. Kanskje verandaen kan være en løsning?Tore Reinsborg (27.05.2008)
Aggressivt måkepar på museum
Hei
Jeg arbeider på ett museum. Vi har veldig mye folk ute i friluftsområdet om sommeren, og nå har vi ett måkepar som har bygd rede på mønet av ett hus. Måkene er aggressive og virker truende på besøkende.
Dette er en plage for oss.
Hvordan kan vi få de til å forsvinne? Hva har vi ev. lov å gjøre, og kan vi få tillatelse til avvliving utifra den plagen det er på en offentlig arena? Dette er andre året at måkene bygger rede på dette stedet, og det var like ille i fjor.
I.B. (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Dette er spørsmål som til stadighet dukker opp, og NOF som organisasjon vil oppfordre til toleranse ovenfor de beskrevne omstendigheter. Måkene foretar kun skinnangrep, og vil følgelig ikke skade verken folk eller fe.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Ang måkerede på taket
Hei har en måke som har rede på taket mitt og er ganske så irriterende.Har barn etc her og den er ganske hissig kan du si.Ikke nok med det men den bæsjer ned hele verandaen min.
Hu ligger og ruger på eggene nå men det er vel ikke lenge til før det plopper ut noen unger.Finnes det noen måte å fjerne dette redet på?Dette er et stort problem og jeg vil gjerne ha dette vekk.er det lov og fjerne hele greia liksom eller har dere noen løsning?
A. (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Når eggene forhåpentligvis klekker snart, vil problemet du beskriver antagelig opphøre. Ungene til fiskemåken er reirflyktende, og vil bare etter et par dager kunne hoppe ned fra taket og bli geleidet av foreldremåkene til nærmeste våtmark/sjøen.Tore Reinsborg (27.05.2008)
underlater
hvilke farger kan en underlat ha ? kan den ha rosa
N.N (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Undulater kan forekomme i mange fargevarianter, men er usikker på om rosa inngår i spekteret.
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (27.05.2008)
Når og hvilke fugler hører man i Bergen
Hei, skal sette sammen diverse
atmosfærer til en værinnstallasjon for undervisning til
barn og voksne.
Geografisk skal det foregå i
Bergen fra kl.6 til kl. 20 noen
dager i januar og noen dager i
juli.
Hvilke fugler ville det være
naturlig å høre, og hvilke fugler
er det mulig å høre?
Når synger fuglene?
Hvordan påvirker tid,regn og
vind fuglesangen?
Stopper fugler å synge ved en
viss vindstyrke?
Under har jeg skrevet inn fugler
jeg har fra et danskt lydarkiv.
(danske navn)
Vil også lete opp andre om det
skulle bli nødvendig
All klargjøring og opplysning
mottas med takk
Mvh. Håvard Lydmann
Smålom, vendehals, gråspett,
storlom, dvergdykker,
grønnspett, svartspett,
toppdykker, flaggspett,
gråstrupedykker, dvergspett,
horndykker, storskarv, treåspett.
trelerke, gråhegre, sanglerke,
fjellerke, stork, sandsvale,
knoppsvane, låvesvale,
sangsvane, taksvale,
trepipelærke, tundragås, grågås,
heipiplerke, kanadagås,
lappipelerke, kvitkinngaas,
skjærpiplerke,gulerle,ringgås,
gravand,linerle,brunnakke,sidensvans,
fossekall,krikkand,gjerdesmett,
skjelland,jernspurv,toppand,
ærfugl,rødstrupe,nattergalhavelle,
blåstrupe,kvinand,lappfiskand,
svartrødstjert,rødstjert,siland,
buskskvett,laksand,havørn,steinskvett,
ringtrost,sivhauk,hønsehauk,
svarttrost,gråtrost,musvåk,
fiskeørn,måltrost,rødvingetrost,
tårnfalk,duetrost,dvergfalk,
gresshoppesanger,vandrefalk,
elvesanger,lirype,orrfugl,
sumpsanger,sivsanger,storfugl,
busksanger,rapphøne,myrsanger,
vaktel,rørsanger,
trostsanger,vannrikse,
gulsanger,myrrikse,hauksanger,åkerikse,
møller,tornsanger,hagesanger,
trane,munk,tjeld,avosett,
østsanger,dverglo,lappsanger,
bøksanger,sandlo,gransanger,
heilo,løvsanger,vipe,fuglekonge,
myrsnipe,dvergfluesnapper,kvartbekkasin,
enkeltbekkasin, svarthvit fluesnapper,
rugde, skjeggmeis, stjertmeis, svarthalespove,
løvmeis, småspove,lappmeis,rødstilk,
gluttsnipe,toppmeis,skogsnipe,
svartmeis,blåmeis,grønnstilk,kjøttmeis,strandsnipe, spettmeis,
steinvender, trekryper, tyvjo,
fjelljo, pirol, kråker, hettemåke,
tornskate, fiskemåke,
nøtteskrike, gråmåke, skjære,
nøttekråke, svartbak, kaie,
krykkje, kornkråke, rovterne,
makrellterne, ravn,
rødnebbterne, dvergterne,stær,
gråspurv, ugle, svartterne,
lomvi, pilfink, alke, bokfink
, bjørkefink, teist, skogdue,
ringdue, rønnfink, stillits,
tyrkerdue, gjøk, grønnsisik,
hubro, tornsisik, gråsisik,
haukugle, furukornsnebb,
spurveugle, kattugle, rosenfink,
dompapp, slagugle, hornugle,
lappspurv, perleugle,snøspurv,nattravn,
hortulan, tårnseiler,hærfugl,sivspurv
H.S. (23.05.2008)
Svar:
Hei!
Tidspunktene du oppgir er ikke de beste for å oppleve noe særlig fuglesang, særlig ikke i januar. I begynnelsen av juli kan man fortsatt oppleve litt fuglesang, men aktiviteten daler raskt etter ca St. Hans. Best sjanse til å høre sang har man tidlig om morgenen, og vinden bør ikke komme over frisk bris styrke. Det gjør ikke noe om det småregner litt, men kraftig nedbør er ikke bra. Noen sangere som munk, hagesanger og tornsanger synger fortsatt i juli, og tidlig om morgenen kan man også høre syngende troster.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Ki for slags fuggel er detti?
Hei! ke var ute på tur långt oppi dala. Så kom je tell et vatten, og satte meg ner for og eta litt. Så kom denni fuglen! den laga ein merkelig lyd, og fløy overmeg flere ganger! Så stupte den n er mot meg, og tok frå meg maten min! Sender me eit bilde. Jeg haradri før i mi ti sett ein slik fuggel.
O.B. (22.05.2008)
Svar:
Hei!
Bildet var veldig mørkt, men det kan se ut som en fiskemåke.Tore Reinsborg (27.05.2008)
hekkende måke
Hei.
Vi har fått en måke på arbeidsplassen min. den ligger i et blomsterbed og ruger på 3 egg. Det er veldig mye mennesker som går frem og tilbake her og biler som kjører ut og inn i og med at blomsterbedet den hekker i ligger ved parkeringsplassen.
Er det noe som kan gjøres for at denne måken får det bedre evt går det ann og kontakte noen som kan flytte de til et mer egnet sted?
S. (22.05.2008)
Svar:
Hei!
Hvis den ruger tiltross for ferdselen, vil dette kunne gå bra. Det kan hende den er fortrolig med aktiviteten i området, og reiret bør ikke flyttes.Tore Reinsborg (27.05.2008)
Hva slags rovfugl?
Midt på dagen tidlig i mai så jeg en ganske stor rovfugl i glideflukt over et skogparti i Vestmarka i Bærum. Den hadde et markert lyst bånd under hver av vingene, kanskje 3-5 cm bredt og kanskje 15-20 cm fra vingespissene. Vingene var ganske brede hele veien. Den var forøvrig nesten litt i kamp med to ravner etterhvert. Hva slags fugl kan jeg ha sett?
N.N (22.05.2008)
Svar:
Du kan ha sett en msvåk - det er en av de mest sannsynlige artene på det stedet du beskriver.
Roar Solheim (26.05.2008)
måker på kornåker
vi har en masse måker som sitt å spis på vår nysådde kornåker, og mitt spørsmål er om de spiser opp såkornen eller finner de ev mark og lignende?
C.H. (23.05.2008)
Svar:
De spiser sannsynligvis begge deler.
Roar Solheim (26.05.2008)
Fuglekasse
Skal fuglekassa stå i sola eller skyggen?
R. (25.05.2008)
Svar:
Det betyr ikke så mye, men hvis du henger den på en husvegg, så kan du gjerne unngå den sydvendte veggen dersom denne får direkte solstråling.
Roar Solheim (26.05.2008)
kryssning
hva kalles en kryssning mellom orrfugl og rype?
B.S. (25.05.2008)
Svar:
Orpe.
Roar Solheim (26.05.2008)
norske ugler
Jeg har alle norske uglene utstoppet med papirer på dem er det skjeldent og hvor mye er de verdt hvis jeg skal jeg skal selge samlingen min?
N.N (25.05.2008)
Svar:
Det må du spørre en taksidermist om, eller en annen som gjerne ønsker utstoppede fugler.
Roar Solheim (26.05.2008)
Kranie
Hei, vi fant et kranie under en stein i hagen vår, vi bor i skogkante med skog/fjell så langt du måtte gidde å gå bak, kraniet kan tyde på at det er en fugl, snakket med vetrinær men hun viste ikke hva de var men tippet på ørn eller lignende, hvordan kan vi finne ut hva de er? sender bilde..
N.N (26.05.2008)
Svar:
Dette er ikke et kranie, men et bekkenbein fra en eller annen fugl (andestørrelse/storfugl eller deromkring).
Roar Solheim (26.05.2008)
Hvilken ugle er dette?
Hadde 2 stk. uglebarn utenfor huset.
Bor i Saltdal og lurer på hvilken ugle dette kan være?
K.R. (26.05.2008)
Svar:
Dette er nok en stor unge av hornugle, snart flygeferdig.
Roar Solheim (26.05.2008)
Kan rødvingetrosten synle slik som dette?
På en skogtur den 13. mai i år fikk vi høre en fugl som jeg tror antakelig er en rødvingetrost. Men for meg synger den da veldig utypisk. Jeg er vant til at de innledende tonene svinger litt mer (tui tui tui, fallende eller økende toneleie, skarrende). Her er det nærmest som en "morratreg" kjøttmeis "tii-taaaaaaaaa". Jeg kunne heller ikke høre noe "skvalder" fra denne i etterkant, men det kan jo være lavt. Toneleiet stemmer imidlertid bra. Så spørsmålet er da: Kan rødvingetrosten synge slikt? Eller kan det være noe annet, og i så fall hva? (det gjelder den tii-taaaaa'en i bakgrunnen, omtrent hvert 7-8 sekund og ikke de to damene som står ute i skogen og skravler i mobiltelefon )
http://home.broadpark.no/~flangs/ukjent_fugl_080513.mp3
Fuglen satt i en åpen granskog med innslag av løvtrær, slik trosten ofte gjør opp mot toppen av et tre (men jeg så den ikke), oppe i en ås, noen hundre meter fra Gloma (typisk trosteskog, har hørt både måltrost, svarttrost og rødvingetrost i området), mellom Fetsund og Sørumsand (øst for Nordre Øyeren)
Hjerteligst
Frode Langset
Ps. Spørsmålet ble også for en stund siden lagt ut på fugler.net (hvor det ikke er kommet noen svar, og bio.no ( http://www.bio.no/bio/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=6762 ). Jeg spør her også fordi jeg er såpass nyfiken at jeg kunne tenke meg flere meninger. :)
F.L. (26.05.2008)
Svar:
Jeg tror dette er en rødvingetrost, fordi jeg kan høre rødvingeskvalder etter at de to innledende fløytetonene er unnagjort. Men jeg har aldri hørt en rødvinge synge denne dialektvarianten før. Rødvingetrosten er kjent for å ha et utall dialektvarianter av sang rundt om i landet - jeg har hørt og gjort opptak av en god del forskjellige, men denne var etter mitt øre nokså atypisk. Du kan gå ut og lytte om du hører flere lignende rødvinger i samme område - hvis ikke kan det være en "innvandrer" som har slått seg til der.
Roar Solheim (26.05.2008)
Fugler i v-formasjon
En ting jeg har fundert på en stund, er om fugler som flyr i v-formasjon er i familie, er venner, tilhører den samme flokken, eller om det er som kollektiv trafikk i luften, hvor man bare slenger seg med. Har du noe svar på det?
Rart spørsmål sikkert.
V. (26.05.2008)
Svar:
Spørsmålet ditt er faktisk veldig interessant, men ikke lett å finne svar på. De fuglene som flyr i plogformasjon er gjerne store arter som lever lenge. Blant slike fugler holder gjerne ungene sammen med sine foreldre helt til neste vår, og dermed vil det gjerne være fugler som er i slekt med hverandre som trekker nær hverandre. Men det kan også være fugler som ikke har noen annen tilknytning enn at de bruker samme rasteplasser og trekkruter, og at de flyr sammen. Spørsmålet er interessant, og det ville være morsomt å vite om f. eks. traner fra en region foretrekker å fly sammen år etter år, eller om flokksammensetningen bare er tilfeldig.
Roar Solheim (26.05.2008)
Ukjent art
Hei! Har et spørsmål om en fugl jeg så helgen som var på fjellet. Har prøvd å finne ut hvilken art det er, men finner det ikke ut. Lurer på om det kan være en fink. Den har sort hette, så ut som den var litt rød/orange på halsen. Resten var gult. Hadde tydelige sorte tegn/mønstre på vingene. Vet du hva dette kan være?
Med vennlig hilsen
Nanina Nygaard
N.N. (23.05.2008)
Svar:
Du har sannsynligvis sett en bjørkfink hann.
Roar Solheim (23.05.2008)
Kjernebiter og Stillits
Hei!
Har et Kjernebiterpar som observeres i hagen hos oss på Jessheim daglig. I min fuglebok er Kjernebiter omtalt som et sjeldent syn. Stemmer dette? Vi har også 2 par Stillitser i tillegg til de "ordinære" meise- og finkene.
Vi forer m solsikke og meiseboller
N.N (22.05.2008)
Svar:
De fleste fuglebøkene reflekterer nok situasjonen for 25-40 år siden, og DA var kjernebiteren sjelden på Østlandet. den er en av artene som har profittert på solsikkeforing, og den har økt i antall og utbedelse over mye av Østlandet i det siste. Likevel er den nok absolutt ikke blant de vanligste hagegjestene, og den er i tillegg et meget vakkert skue! Stillits kan også opptre på foringsplassen, men heller ikke den er vanlig brettgjest. Men på Østlandt er den en vanligere hekkefugl enn kjernebiteren.
Roar Solheim (22.05.2008)
Fremmed fugl.
Et fuglepar har kastet ut et blåmeis par fra kassa. Både egg og reirmatriale lå på bakken.De som har tatt over er på størrelse med gulspurv,kanskje noe større,har brune venger, spettete hale , tre svarte striper fra hode og bakover.Den ene starter midt oppe på hodet, de andre to på siden. De oppfører seg som spetter og skriker veldig men er sky. Kassa står like ved huset.
T.M. (22.05.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse har dere antagelig fått en vendehals i kassen. Denne er kjent for å kaste ut egg og unger av andre arter for så å ta over kassen selv. På nettstedet under kan du se bilde av en vendehals og lese mer om den.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4453Tore Reinsborg (22.05.2008)
havørnens fiender
hva er havørnens fiende
M. (22.05.2008)
Svar:
Hei!
Havørna er en av artene som står øverst i næringskjeden, og da har den ingen naturlige fiender blant fuglene. Den eneste fienden den kan tenkes å ha er mennesket.Tore Reinsborg (22.05.2008)
Stær/ svarttrost
Hvilken av disse fugleslagene "går" på bakken? Så vidt jeg vet "går" den ene, mens den andre "springer".Er takknemlig for svar.
A..H.K. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Svarttrosten og stæren beveger seg litt forskjellig på bakken. Begge kan gå, men svarttrosten hopper ofte bortover, mens stæren går.Tore Reinsborg (22.05.2008)
Gåsegg
Har klekketut et gåsegg på badet.da lurer jeg p hva jeg skal fore den med
J.D. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som ernæringsmessig best å gi gjess. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler, f.eks. tamgjess. På nettstedet under kan slike kontaktes:
http://www.prydfugler.no/Tore Reinsborg (22.05.2008)
Gjerdesmett reir, rar lyd.
Hei.
Var ute her en dag og kom over 2 gjerdesmett reir rett vedsiden av hverandre. Vil tippe det var 2-3 meter mellomrom. I en bergskrent. Jeg så aldri noe fugl der, men hørte kun gjerdesmetten ikke langt ifra.
Når jeg var såvidt borte på reiret med fingeren, kom det en veldig rar lyd. Hørtes ut som det var masse vepser der inne. Tror du gjerdesmetten har noe form for forvar, pga denne lyden? Eller var det kun veps inni der? Kom verken gjerdesmett eller veps ut fra reiret..
Takk for svar på forhånd;)
H. (21.05.2008)
Svar:
Du har nok funnet et par av gjerdesmettens "blindreir". hannen bygger flere reir, og hunnen velger ett av dem. De som ikke brukes, blir stående tomme. Men i ditt tilfelle tror jeg kanskje at en humledronning har funnet reiret egnet til å bygge bol i. Summingen du hørte var nok fra humla. Humler bygger ofte reir nede i meisereir, eller inne i gamle musebol. Et rundt gjerdesmettreir kan nok gjøre samme nytte. I alle fall var det en interessant observasjon.
Roar Solheim (21.05.2008)
fuglekasse
Hvordan kan man bygge en fuglekasse til ender?
K. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under, vil du finne mål på fuglekasser til ender:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (21.05.2008)
FUNNET EN NYFØDT FUGL PÅ BAKKEN
Hei ! jeg har funnet en liten fugleunge på bakken. Den er helt frisk , så jeg tror nok ikke at moren har kastet den ut . den kan ikke holde hodet sitt enda heller , og den vil ikke ha mark . skal jeg holde den på badet i en liten kasse eller bare på stua ? hva skal jeg gi den ? dette haster !
J.S. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Det kommer an på hvilken art det er hvilken mat man kan forsøke å gi dem. Trostunger kan godt fores med små meitemark, men en meiseunge bør fores med insektlarver (evt maggot) eller småfluer av forskjellige slag når de er små.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Stokkand
Jeg har holdt et øye med noen stokkand unger kanskje to uker nå ettersom eggene ble lagt på et lite strategisk sted. Nå ser det ut til at moren er forsvunnet (har ikke sett henne på et par dager) og måkene sirkler sultent over de to små. Det jeg lurer på er hva jeg bør gjøre, om jeg bør ta med meg ungene hjem (hva spiser de i såfall?) eller sette dem ut et sted der det er andre stokkender og vann (der de er nå har de ikke tilgang på vann)?
N.N (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Selv om du ikke ser stokkand-mora, kan hun likevel være i nærheten. Det er dermed antagelig best å la ungene være hvor de er.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Spørsmål:
hvor lever blåmeis?
N.N (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Blåmeisa lever hovedsaklig i løvskogsområder nært bebyggelse i Sør-Norge, men har de senere år blitt mer tallrik i Nord-Norge også, særlig i Nordland og Troms.Tore Reinsborg (21.05.2008)
Spørsmål:
Hvorfor flyr fuglene i v-form
K. (21.05.2008)
Svar:
Hei!
Fuglene flyger i V-form for å minske luftmotstanden.Tore Reinsborg (21.05.2008)
sivhauk
kan sin hauk drepe en gråmåke. vi var med en fugle ekspert til jæren der så vi en sivhauk hun med egg onitologer vet om det reiret men vi så også en han og en hunn. som trolig har reir og hannen faka ei gråmåke
N.N (21.05.2008)
Svar:
Hei!
En sivhauk vil nok ikke kunne ta voksne gråmåker, men det er godt mulig den kan finne på å ta nyklekte gråmåkeunger.Tore Reinsborg (21.05.2008)