Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 20 763 til 20 812 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Døde skjæreunger
Et skjærepar bygde reir i en tuja i hagen vår. Vi var bortreist pinsehelga (8-10 juni) og da vi kom tilbake så lå det tre døde skjæreunger spredd under reiret. De lå for spredd til å ha falt døde ut at reiret. Bilde vedlagt. Det er et mysterium hva som har tatt livet av dem. Skjæreungene hadde ingen store skader, var ikke spist på og så "velfødde" ut. Reiret var bygd slik (i en stor tuja) at er vanskelig for en katt å komme til. Vi bor landlig til. I området er det et kråkepar i tillegg til skjære-paret. Jeg har lagt merke til at kråkene stadig er etter skjærene og "jager" skjærene. Er det mulig at kråkene kan være synderen? Sykdom? Andre forklaringer?
N. (10.07.2019)
Svar:
Dette har neppe noe med sykdom å gjøre. Kråker kan prøve å ta skjæreunger og andre fugleunger, men da ville de ha spist på dem. Det som kan ha skjedd her, er at skjæreforeldrene har omkommet, og at skjæreungene har forlatt redet litt tidlig på grunn av sult, og rett og slett har sultet ihjel ute.
Roar Solheim (10.07.2019)
Fugleunge
Denne lille tassen lå på tersssen vår på Kreta. Vil den klare seg selv ned at foreldrene kommer med mat?
C. (09.07.2019)
Svar:
Ser ut som at den kanskje kan ha falt ned fra et rede. Da kan det være at foreldrene ikke finner den igjen. Dessverre vanskelig å se hva slags art dette kan dreie seg om.
Roar Solheim (10.07.2019)
Små fugler
Hei denne vesle karen fløy mot vinduet tidlig på morgenen er ikke sikker på art kjenner til de fleste men lurer på denne
J.S. (10.07.2019)
Svar:
Dette er en ung rødstrupe.
Roar Solheim (10.07.2019)
Ærfuglhus
Jeg lurer på hvordan man lager ærfuglhus og hvordan man lokker til seg ærfugler. Håper dere kan svare på det så har jeg blitt veldig glad 😊
T.A. (06.07.2019)
Svar:
I ett av de eldre Fuglevennbladene er det en artikkel om slike ærfuglhus. Let blant eldre blader som PDF dokumenter. Du finner dem blant annet på NOF-sidene (Birdlife.no).
Roar Solheim (09.07.2019)
Fugleunge
Hei! Jeg fant en svaleunge på gulvet i stallen i går. Den hadde nok falt ut av reiret som ligger på en stålbjelke opp under taket. Mener å ha lest at den kan legges tilbake i reiret, så vi prøvde det. I dag fant vi den på gulvet igjen. Prøvde å legge den opp igjen, men det virker som det ikke er plass, så jeg la den i et tomt reir p andre siden av stålbjelken. Vil foreldrene mate den i det andre reiret tror du? Denne ungen så mindre ut og mer pjuskete ut enn de andre. Hvis ikke foreldrenetar seg av den, er det mulig jeg kan fore den opp?
M. (09.07.2019)
Svar:
Det kan gå an, men det er både tidkrevende og vanskelig. Svaleunger må fores med insekter.
Roar Solheim (09.07.2019)
Måseunge "fanget" i nedfelling i kjøpesenter-tak
Hei
Har en måseunge, ca 4 uker gammel, på taket på et kjøpesenter. Det er en nedfelt del av taket, ca. 7x7m, belagt med grus, kun tilgjengelig via trapp. Derfor er fugleungen "fanget" her. Mor mater, men dette har gått dårlig tidligere år, i følge de som jobber bak kontorvinduene og har sett dette før.
1. Kan det hjelpe hvis vi setter ut mat/drikke til ungen? 2. Kan den spise selv, og i så fall hva?
3. Å flytte ungen er vanskelig, da den må flyttes langt for å gå klar parkeringsplassen. Hva anbefaler dere oss å gjøre? Vil ungen noensinne klare å fly herfra? (veggene rundt er ca 1,80 meter høye.
L.I. (08.07.2019)
Svar:
Vanligvis går det bra med måkeunger på hustak, fordi de voksne måkene bringer mat til ungen helt til den er flyvedyktig. Hvorfor det ikke har gått bra på dette stedet, er det derfor vanskelig å kunne si noe om, men det skyldes neppe at fuglene har hekket på taket. Når ungen blir ferdig utviklet, bør den kunne fly opp like lett som de voksne måkene.
Roar Solheim (09.07.2019)
Hvor ble det av fluesnapperne?
Hei
Jeg har en stor hage på gården og her har både fluesnapper og mange andre fuglearter hekket. Vi hadde en nydelig fluesnapperfamilie i det nærmeste tuntreet, og det var kjekt. Nå i juli har jeg flere typer meis som kommer på fuglebrettet, og der så kjekt å se alle de fine meisungene som sitter på grenene i nærheten av terrassen. Har mye sang til kosen her. Men fuglesnapperfamilien er vekk. Jeg har lest meg til at de flyr tilbake til Afrika i august/sept., men hvorfor ser jeg dem ikke nå - hadde trodd at jeg hadde fått sett mer til de etter at ungene var ute av redet - hvor kan det være naturlig at de oppholder seg i juli/august før de forlater landet?
Jeg tenkte de var ganske så territoriale.
T.E.R. (08.07.2019)
Svar:
Det er dessverre vanskelig å si hvorfor fluesnapperne ikke er rundt huset nå. Det kan hende at de bare har fløyet et stykke unna til steder hvor det kanskje er mer insekter. De trekker ikke før senere på ettersommer/høst.
Roar Solheim (09.07.2019)
Blåmeis antall kull
Hvor mange kull kan blåmeis ha pr. sommer, jeg har hytte på Sjusjøen. Kan jeg ha to kasser på samme vegg? Hvor stor avstand kreve?
P.M. (08.07.2019)
Svar:
Tror blåmeis sjelden har mer enn ett kull hver sommer. Du får neppe to blåmeis i kasser på samme hyttevegg, men kanskje blåmeis + en annen kassehekkende art.
Roar Solheim (09.07.2019)
Salmonella på fuglebrettet
Har i over et år matet i stor stil med solsikke og annet. Masse fugler (15-20 arter), ekorn, mus og hare. Alt bra inntil de siste dagene hvor 2 fuglunger og en voksen dum-papp har blitt syke og død. Mistenker salmonella og må gjøre rent og legge om foringen (veldig mye frø havner på bakken). Hva med hare, ekorn (og mus), blir disse også smittet og kan/vil de dø ?
T. (08.07.2019)
Svar:
Kjenner ikke til om pattedyr blir smittet av de salmonellabakteriene som kan ramme fugl, fordi salmonella finnes i mange hundre ulike varianter.
Roar Solheim (09.07.2019)
Kaier
Hvorfor samler kaiene seg i store flokker nå? Har aldri sett dette så tidlig som 7. Juli.Har de høstfornemmelser?
N.N (08.07.2019)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke gi deg noen forklaring på, men det KAN hende at det er familier med nå flyveferdige unger som samler seg i større flokker, slik også stærene gjør når ungene er flyvedyktige.
Roar Solheim (09.07.2019)
Hvilken fugl?
Hver sommer på hytta observerer vi en liten, gråspettet fugl som lager en litt spesiell kvitrelyd mens den «står stille» i lufta ca. 5-6 m over bakken. Etter noen sekunder stuper fuglen ned mot bakken og endrer kvitrelyden til en slags rullende tone. Hytta ligger på 1100 m. Hvilken fugl kan dette være?
E.I.A. (08.07.2019)
Svar:
Det kan kanskje være snakk om en gråfluesnapper.
Roar Solheim (09.07.2019)
Gråfulesnapper?
Hei.
Kan du si meg hvilken fugl dette er?
Yvonne
N.N (08.07.2019)
Svar:
Dette er en ung sanger, ser ut til at det kan være en hagesanger.
Roar Solheim (09.07.2019)
Skadet fugl funnet i tilknytning til Oslofjorden
Hei, jeg fant en skadet fugl som vi fulgte med på og tok med til dyrlegen da det ble klart at den ikke klarte seg selv. Dyrlegen var ikke sikker på hva slags fugl det var.
Den fylte hendene mine godt, jeg er voksen.
Hva slags fugl kan det være?
G. (08.07.2019)
Svar:
Dette er en ung hettemåke.
Roar Solheim (09.07.2019)
Fuglepar og turtelduer
Hva skjer med en monogam fugl som mister sin partner? F.eks. svane, due.
Finner de seg en ny makker, eller forblir de enslige resten av livet?
H.T. (09.07.2019)
Svar:
De finner seg nye maker.
Roar Solheim (09.07.2019)
Kråkebråk
Hei,
Vi har en kråke som hver natt hakker på vindusrutene våre (der det er utvendige karmer å sitte på). Det høres nesten ut som pistolskudd så vi våkner. Vi ser ikke fuglen på dagtid, og vi har ikke matet den.
Hvorfor gjør kråken dette og kan vi hindre at den fortsatt skal vekke oss ved fire-tiden hver natt?
D.B. (09.07.2019)
Svar:
Vet ikke hvorfor kråkene gjør dette. Skal du stoppe dette, må du dekke til vinduet på utsiden der fuglen hakker på det.
Roar Solheim (09.07.2019)
Måltrost i fuglekassa?
Er dette måltrostunger? Fuglekasse i hage i skogsterreng på Tangen ved Mjøsa. Hullet er "meisestørrelse", har tidligere hatt blåmeis og kjøttmeis der
K.N. (08.07.2019)
Svar:
Nei, dette er nok unger av svarthvit fluesnapper. Ingen troster hekker i kasser.
Roar Solheim (09.07.2019)
Hvilken fugl?
Ligner på toppdykker, som er relativt uvanlig i Tromsø.
S.H. (08.07.2019)
Svar:
Laksender.
Roar Solheim (09.07.2019)
And
Åpenbart en and. Men hvilken? Bildet er tatt i Tromsø.
S.H. (08.07.2019)
Svar:
Dette er to laksender.
Roar Solheim (09.07.2019)
Skjærer spiste styrofoam
Hei, tidlig i dag så jeg opp til 4 skjærer gå ordentlig til verks på naboens trampoline. Rev ut styrofoam rundt kantene og rundt stolpene og spiste det! Trodde de skulle kanskje ha det med seg til å bygge revir men de spiste det i store mengder, kjafset det ned. Hvorfor og er ikke det døds farlig for dem?
N.N (09.07.2019)
Svar:
Forunderlig at de spiser dette. Vet dessverre ikke om det er farlig for dem, men det er i alle fall uten næringsverdi.
Roar Solheim (09.07.2019)
Havørn i Søgne
Hei!
Så en flott havørn sirkle over Monsøya i Søgne i går. Tydelig hvit stjert. Vet dere om ørnen har etablert seg i området?
Mvh Nicolai Johannessen
N.N (09.07.2019)
Svar:
Ja, jeg tror havørna har gjort hekkeforsøk i Søgne for flere år siden, så de er nok etablert i området.
Roar Solheim (09.07.2019)
Maling av fuglekasse
Jeg skal bygge en fuglekasse laget for Gråfluesnapper og linerle etter denne sidens tegninger: http://www.askaboutireland.ie/enfo/sustainable-living/how-to/build-a-bird-box/building-a-bird-box/
Jeg har tenkt å male den, men lurer på om den kan bli malt inni der reiret skal ligge og?
E.B. (09.07.2019)
Svar:
Det betyr neppe noe om du maler innvendig eller ikke.
Roar Solheim (09.07.2019)
Fugl som jaktet i Røsneskilen Halden
Hei. Tror dette er en hauke fugl,men hvilken art er det? Den jakter i Røsneskilen og har hatt tilhold der de siste årene.
H.B. (07.07.2019)
Svar:
Dette er en fiskeørn.
Roar Solheim (07.07.2019)
Falk
Er det vanskelig og og lære opp en falk til jakt?
O. (07.07.2019)
Svar:
Ja. Dette er forøvrig ikke tillatt i Norge.
Roar Solheim (07.07.2019)
Måker
30 måker side om side på ett møne? Hva betyr det
K. (07.07.2019)
Svar:
Ikke annet enn at de for øyeblikket sitter samlet.
Roar Solheim (07.07.2019)
Tjeld, skadet venstre fot
Kan det se ut som den har fått svart tau rundt foten nederst. Den halter. Hvordan hjelpe den. Trenger råd. Den inngår i et par og har 3 velfødde unger nå.
Damsgård, Bergen
M.B..S. (07.07.2019)
Svar:
Fuglefolk må eventuelt hjelpe til med å fange fuglen slik at tråd kan fjernes.
Roar Solheim (07.07.2019)
Hva spiser frosker
Hva spiser frosker
S. (06.07.2019)
Svar:
Insekter.
Roar Solheim (07.07.2019)
Kaier
Vi har vanligvis mye kaier på tomta. De holder til i pipa på uthus. Nå er det ikke en ende å se. Det har vært veldig mange her för ca 2 uker siden. Hva kan ha skjedd eller har de drattnoen andre steder
N.N (06.07.2019)
Svar:
Dessverre umulig å besvare når man ikke er på stedet.
Roar Solheim (07.07.2019)
Kongen av fuglebrettet
Jagde vekk ekorn-Jensen og løftet vekk taket fra mathuset, slik at den kunne forsyne seg direkte av godsakene. Hva heter denne bølla?
N.N (06.07.2019)
Svar:
Nøttekråke.
Roar Solheim (07.07.2019)
Hvilken fugl?
Stammer denne fra? Funnet på fjellet i Haukeli 900 meter over havet.
E.K.W. (06.07.2019)
Svar:
Dette er stjerten fra en fasan hann. Må være bragt dit av folk.
Roar Solheim (07.07.2019)
Døde svaler
Vi har flere svalepar som hekker på brygga vår ute ved havet (Averøy kommune). I dag fant vi 3 stk døde voksne svaler liggende på tre ulike steder, både på gresset, på
hustrappa og inne på brygga. De ser uskadede ut. Synes det er merkelig, da det er første gang på 20 år at vi opplever dette. Kan det være sykdom, gift eller andre årsaker?
M. (06.07.2019)
Svar:
Veldig vanskelig å vite hva som kan ha skjedd. Taksvale.
Roar Solheim (07.07.2019)
En småfugl i Varanger
Hva kan dette være? Lurte på en ung gråsisik eller polarsisik, men synes ikke nebbformen passer med det.
K.L. (06.07.2019)
Svar:
Dette er en nok en heipiplerke.
Roar Solheim (07.07.2019)
Gråhegrene eller trane?
Vi så disse fuglene noen km øst for Evje i dag. Jeg trodde umiddelbart det var to traner, men en kollega mener det er hegre. De var store, halefjærene er pjuskete, men tegningene på hodet stemmer ikke helt med noen av dem.
I.H.E. (06.07.2019)
Svar:
Dette er traner.
Roar Solheim (07.07.2019)
linerleunger på bakken
Hei
I går så vi 5(4) linerleunger i takrennen - nedenfor redet under en takstein. I løpet av dagen "hoppet" du ut og landet i blomsterbedet nedenfor - der sitter det nå 4 stykker sammen og piper og blir matet av foreldrene. Vi holder hundene i bånd - ingen katter i nærheten - men mange måker. Hva skjer nå videre med dem - mht flyving etc? Noe vi kan gjøre/ikke gjøre? Mvh Laila og Jørgen
L.S. (06.07.2019)
Svar:
Dere skal ikke gjøre noe som helst, bare observere.
Roar Solheim (07.07.2019)
Fugl
Har et stort bartre ved huset. Nå hekker noen fugler med spraglete brune og hvite fjær på rygg og bryst, sorte vingespisser, hvite flekker på sidene mot stjerten, kraftig nebb, spiser på konglene.
Hvilken fugl kan dette være?
J.F. (07.07.2019)
Svar:
Høres ut som nøttekråke.
Roar Solheim (07.07.2019)
Gulerle???
Vandret i fjellet på Hjerkin i går med utgangspunkt Kongsvoll. Der kom jeg over 8-10 par med gulerle, litt»aggressiv» preget av at de hekket. Er dette en vanlig lokalitet??
S.V.S.O. (07.07.2019)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (07.07.2019)
Spørsmål:
Hvilken fugl er dette? Kjernebiter?
N.N (07.07.2019)
Svar:
Ja, kjernebiter.
Roar Solheim (07.07.2019)
Ukjent rovfugl (for meg)
Hei
Så i går en rovfugl jeg ikke kjenner igjen. Fikk tatt ett dårlig bilde (Vedlagt). Den sirklet noen ganger ganske lavt før den strøk langs med tretoppene til den ble borte. Jeg får ikke de distinkte vingebåndene med "hakk" i vingen og den mørke fargen med det lyse hodet til å stemme med noe.
P.G.L. (06.07.2019)
Svar:
Dette er en musvåk.
Roar Solheim (06.07.2019)
Kannerens.
Vi har satt opp tre fuglekasser i år, og der har vi hatt kjøttmeis, blåmeis og svart/hvit fluesnapper. Nå ser det ut til at begge meiskassene er tomme, jeg hører ingen lyd fra dem lenger. Jeg har hørt at meiser legger egg mer enn en gang per sesong. Bruker de da samme reiret? Hvis ikke, bør vi renske kassene nå, slik at de eller andre kan starte på nytt?
A. (05.07.2019)
Svar:
Bare rens kassene snarest. De bygger alltid nye reir, selv hvis det ligger et gammelt reir i en kasse. da bygger de oppå det gamle.
Roar Solheim (05.07.2019)
Måker
Er det mulig at det blir mest mulig informasjon om måkene når de hekker og når ungene er på baken? At dere kan informere så mye som mulig, og at det er straffbart og skdfe
G.D. (05.07.2019)
Svar:
Dette er noe NOF informerer om.
Roar Solheim (05.07.2019)
linerle
Hvor høyt kan en linerle fly?
E.H. (05.07.2019)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen informasjon om.
Roar Solheim (05.07.2019)
hvilken fugl er dette?
N.N (05.07.2019)
Svar:
Dette er en gråfluesnapper.
Roar Solheim (05.07.2019)
Cannabis?
Fant denne planten på dynga. Søkte på nettet og informasjonen stemte med planten. Kan dette være cannabis?
K.N. (05.07.2019)
Svar:
Dette må du spørre botanikere om, ikke fuglefolk.
Roar Solheim (05.07.2019)
Ringduer
Er det vanlig at ringduer flyr i store flokker? Så rundt 40 stykker på en åker ved Tyrifjorden. Jeg bor egentlig i Trøndelag og har aldri sett flere enn to og to sammen.
N.N (05.07.2019)
Svar:
Ja, det er svært vanlig.
Roar Solheim (05.07.2019)
Størrelse åpning i «nett» rundt fuglebrettet
Hei
Jeg har et fuglebrett hvor skjærene stadig tømmer Jeg fant derfor på å sette noen store spiker i forborede hull, som jeg lett kan løfte opp for å komme til / fylle på. Avstanden mellom spikerne er 40 mm, men nå lurer jeg på om det er for smalt? Hva mener ornitologen?
Jeg har mye meis, stilits, sisik og spurv her til vanlig, vil jo ikke hindre disse. Jeg mater nå på sommeren med skallfrie solsikkekjerner, havregryn, hvete helkorn, hakkede Hassel-og valnøtter, og andre småfrø fra bakeavdelingen. Alt ser ut til å forsvinne, men det er kanskje skjærene som har slukt det meste.
T.W. (05.07.2019)
Svar:
Dette burde være bredt nok. Har selv laget forbur med netting som har 5 x 5 cm store åpninger. Da kommer skjærer og duer ikke til, men alle småfugler slipper gjennom.
Roar Solheim (05.07.2019)
Fugleunger
Hei.
Vi har vært så heldige å hatt et rede på utsiden av vinduet vårt som vi har kunnet følge med på. Men vi er veldig usikker på hvilken fugleart dette er. Har kun bilde av fugleungene.
Håper dere kan hjelpe :)
N.N (05.07.2019)
Svar:
Dette er unger av gråfluesnapper.
Roar Solheim (05.07.2019)
Artsbestemmelse
Lite grunt fiskeløst myrtjern, ca en fotballbane. Mørk lavtliggende fugl lik lom, ca 35- kanskje 40 cm, mørkt svart hode og hals der nedre tredel i sollys har et blodrød metallisk skjær ( lik tiurens grønne og orhanene blå). Når den vrir hodet landet skinne lysere i kinn, men ellers mørk forfra og bakfra. Virker rustrød foran påsidenellers mørk. Lys under iflukt. Litt langt hold med 8 x kikkert. Osen i Hedmark. Svarthalsdykker??
N.N (05.07.2019)
Svar:
Mer sannsynlig med horndykker. Men den er mye mindre enn 35-40 cm, kanskje bare ca 25 cm lang.
Roar Solheim (05.07.2019)
Spurvehauk
Ungfugl av hønsehauk har jo lengdestriper på brystet.
I litteraturen står det at ungfugl av spurvehauk har tverrstriper som dei vaksne.
Bildet er tatt på Sunnmørskysten i feb. i år.
Er det mulig å sjå om dette er en 1-åring eller en eldre hunnfugl?
E.F. (05.07.2019)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk.
Roar Solheim (05.07.2019)
Hvilken fugl er det?
Vi bor på landet og har hver sommer en fugl som synger veldig høyt når den flyr langt opp i lufta, flyr litt i lufta før den «synker» sakte ned igjen og den siste meteren la den seg falle ned ser det ut som. Da stopper han å synge
F.S. (05.07.2019)
Svar:
Dette kan være sanglerke.
Roar Solheim (05.07.2019)
Fugleunge
Fant denne midt på veien. Pleier foreldrene være i nærheten?
T.H. (04.07.2019)
Svar:
Ja. Best å la den være der du fant den.
Roar Solheim (04.07.2019)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Her er bildet vedlagt. Hilsen Jens
J. (04.07.2019)
Svar:
Dette er en gråspurv. NB! fugler har fjær, ikke pels (!).
Roar Solheim (04.07.2019)