Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 371 til 47 420 av totalt 50 330 spørsmål


#Fugleforing

gåsunger uten mamma. Hvilken mat kan jeg gi dem?

N.N (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er vanskelig å gi noe godt svar på hva som ernæringsmessig best å gi gjess. Et tips kan være å ta kontakt med noen som driver med prydfugler, f.eks. tamgjess. På nettstedet under kan slike kontaktes:

http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Lyden til Nattergalen

Hei, jeg lurer på hvordan lyden til nattergalen kan skrives.. Slik som typisk; Tuiit, ploop tuiit.. :-)

Vet desverre ikke hva dette heter og klarer ikke å finne det noe sted på nettet.. Mvh, Stig.

S.A. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Beskrivelse av lyder er vanskelig, og det beste vil være å skaffe seg et lydopptak (f.eks en CD). I en litteraturkilde beskrives lyden slik: huit huit huit - p`ti p`ti p`ti - tivvo-tivvo-tivvo-tivvo-tivvo-tivvo - lju jo-jo - zæ-zæ-zæ-zæ-zæ-zæ-sitt!

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

EGGENE

hvor lang tid tar det før eggene klekker?

H. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Det vil variere fra art til art hvor lang tid det tar inntil eggene klekkes. Hos noen spettearter tar det bare ca 11 døgn, mens hos kongeørna tar det hele 40-45 døgn før eggene klekkes.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Diverse

Liten unge

Vi fant en liten fugleunge i dag ute i veien. Moren hadde forlatt den.Vi har puttet den i en skoeske. Vi prøver å mate den med hønemat oppløst i vann, noe den spiser, og vi klarer å få den til å drikke. Den er veldig liten men den har fjær på nesten hele kroppen (ikke på magen.) Etter at den hadde fått mat og vann, gjorde den fra seg. Hva skal vi mer gjøre for at den skal klare seg ?

M.&.A.(.&.8.Å.). (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Dere får gi den det den vil ha. Det vil kunne variere fra art til art hva de vil spise. Mange fuglearter spiser forskjellige insekter og larver og små meitemark kan duge. Inntil fjærene er vokst helt ut bør den holdes et sted hvor det er god temperatur.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Fugleforing

gjøre måken vill

hei jeg er en 14 år gammel jente som har en lite forlatt måke unge(foreldrene ble på kjørt) som jeg prøver og fostre opp og jeg har noen spørsmål...
1: hva spiser en nyklekkt måke unge?

2: vist jeg vil at måke barne skal "forlate redet" hvordan lærere den og fly? og går det ann at den blir vill?

3:hvor fort vokser den?

4:bør den varmes om natten,eller trenger den bare og ligge for seg selv?

H.H. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du er sikker på at foreldrefuglene er døde, kan du forsøke å gi den oppmalt fisk, fersk eller kokt. Etter klekking tar det ca 30 dager til den blir flygedyktig, og dette vil den lære selv. Måkeungene tåler lave temperaturer godt, men visst det i de første ukene blir sterkt solskinn, bør den plasseres i skyggen da det fort blir for varmt for den.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Diverse

fugl

hvordan tammer man en vill fugl

M. (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Spørsmål om fangenskapsfugler kan rettes til følgende nettsted: www.prydfugler.no

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Diverse

Prosjekt om Egypt

Jeg lurer på hva som er nasjonal retten, fuglen og blomsten til Egypt. Håper på svar så fort som mulig. kan jeg få svaret på norsk og engelsk? Jeg har nemlig et prosjekt om Egypt på Engelsk.

K.S. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du leter på denne hjemmesiden:
http://www.camacdonald.com/birding/CountryIndex.htm
finner du en oversikt over verdens land og hvilke fugler noen av dem har valgt som nasjonalfugl. Egypt ser ikke ut til å ha valgt seg en egen nasjonalfugl ennå.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Måke unger

Vi har et måkereir på taket av blokka vår, og nå har en av ungene kommet ned på bakken. Vet ikke om den har falt ut, eller om det er vanlig at de hopper ut. Den tasser rundt i gården vår, og foreldrene - opptil flere - vokter hele gårdsplassen vår slik at vi omtrent ikke kommer ut av huset uten å bli angrepet. Dette er ganske slitsomt, særlig siden vi også har to små barn som skremmes av dette. Hva kan vi gjøre?hvor lenge vil dette vare?vi takker for alle gode råd!

N.N (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Forholdene du beskriver er helt normale for måker. De vil antagelig etterhvert begynne å bevege seg bort fra huset deres og ned til nærmeste sjøområde/vassdrag.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

kammen på hode til høna

Hvilken funksjon har hønen og hanens kam på hode?

G.S.S. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Antagelig har denne kammen som funksjon at hønene baserer sitt makevalg på bl.a. kammens størrelse og utseende. Den kan også signalisere rangstatus innen samme kjønn, f.eks mellom hønene og hanene.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Hekkende nattergal

Hei
Vi har fått en leieboer i tilbygget på hytta vår i Vegusdal. Det ser ut til å være en nattergal (grå med spettete bryst), men eggene er turkisfargete med brune spetter. De minner om rødvingetrosten, men er bare halve størrelse.

T.B. (09.06.2008)

Svar:

Hei!
Din beskrivelse av eggfargen tyder på at det er måltrosten som har slått seg til på hytta deres.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Rødstrupa

hei, spiser rødstrupa snegler og meitemark? mvh malin

N.N (09.06.2008)

Svar:

Hei!
Rødstrupen kan ta mindre meitemark, men hovednæringen er diverse insekter og dens larver i sommerhalvåret. Om vinteren tar den også bær.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Hold au fuglunge

Hei!

Jeg har nylig funnet en liten fugleunge som hadde falt ut av redet sitt. Det var ikke mulig å lokalisere redet så jeg bestemte meg for å ta fuglen med hjem. Men jeg skal ikke beholde fuglen !

Fuglen har litt fjær, men ikke over hele kroppen.

Jeg lurer på hva jeg skal mate fuglen med? Til nå har jeg matet den med mark, larver, brød oppløst i vann og havregryn oppløst i vann.

Jeg lurer også på hvor ofte jeg må mate den? Til nå har jeg matet den sånn ca to anger i timen, er dette for sjeldent?

Jeg går på skole, så jeg makter ikke å vie all min fritid til fuglungen, men jeg prøver så godt jeg kan.

Kan du gi meg noen tips om hold av en fugjunge sånn generelt? Jeg lyrer på om det kan være en meis eller en fink, er det noe jeg bør vite i henhold til det?
Jeg ville forsikre en gang til om at jeg ikke har tenkt å holde fuglen i fangenskap, men slippe den fri når den er flyvedyktig og kan ta vare på seg selv!

Håper på svar så fort som mulig! På forhond takk:D

V.M. (09.06.2008)

Svar:

Hei!
Det høres ut som du har prøvd å gi den mye riktig kost, så du får gi den det den vil ta av det du serverer den.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hegre en afrikansk storkefugl?

Hei! Noen påstod at Hegre(gråhegre) er i familie med afrikanske storkefugler. Kan man si at hegre er en afrikansk storkefugl?

K.E.A. (09.06.2008)

Svar:

Hei!
Hegrene og storkene tilhører samme orden i fuglesystematikken - Storkefugler (Ciconiiformes).

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

fugl

hvem er den raskeste fuglen i verden
hilsen ulrikke

U. (09.06.2008)

Svar:

Hei!
Den høyste hastighet en fugl har kommet opp i er ca. 400 km/t. Dette var av en vandrefalk i stup etter bytte.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Diverse

Skoleoppgave

Hva er en ornitolog ?
;S

B.M. (09.06.2008)

Svar:

Hei!
En ornitolog er en person som er opptatt av fugler på hobby-eller profesjonell basis.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Fuglekasser

Store fuglekasser

Jeg skal henge opp fuglekasser som er beregnet på and, ugle og due. Hvor høyt vil du anbefale å henge den? Er det andre forhold jeg må ta hensyn til?

A.T. (09.06.2008)

Svar:

Hei!
Fuglekasser til slike arter bør henges minst 3-4 meter over bakken. Bruk gjerne trær som mangler grener nederst slik at kassene nås kun med stige. Dette vil forhindre besøk av uvedkommende. Kassene bør ikke henges opp i områder med mye mår (f.eks bratte granskogskråninger), da denne er en eggrøver. Andekasser bør ikke henges opp alt for langt fra nærmeste innsjø/tjern.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hva kan man fore skjærunger med?

N.N (08.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjærer er nærmest altetende, så matavfall vil kunne duge.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Due m/egg på balkong

Vi har en due som har lagt egg på balkongen. Det tar ca 50 dager til ungene forsvinner fra redet. Problemet er at vi om 1 uke skal flislegge balkongen. Hva gjør vi med dette?

F. (08.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis eggene er klekt og ungene godt fjærkledde, kan det gå bra hvis man tar litt pauser i flisleggingen slik at foreldrefuglene kan komme til med mat til ungene. Er det egg, er det værre da de må holdes varme. Det er mulig det kan gå bra hvis man flytter reriet litt (hvis det lar seg gjøre), men vi vil ikke stille noen garantier for det.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

hønsehauk

Bilde vedlagt spørsmålet

hei er det noen andre fugle sider en den der legge alttid ut den samme sia om FUGLE SANG I HORDALND er det noe andre en den og er det noen fugle sang om hønseauk??

S.L. (08.06.2008)

Svar:

Hei!
Hønsehauken har ingen egentlig sang, men hevder sitt territorium med et karakteristisk skrik tidlig på våren. Dette høres imidlertid sjeldent.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

"Gauksjur"

Jeg har har vært på ferie Hamarøy i Nordland der vi har observert Gjøken. Min far forteller meg at Gjøken alltid har følge av en liten fugl som følger etter den. Jeg så også dette. Min far kalte denne lille fuglen for "gauksjura". Vet du noe om dette og hva den heter.

G.N. (08.06.2008)

Svar:

Hei!
Det at gjøken har "følge" av en liten fugl, er antagelig et utslag av at en vertsart vil prøve å jage vekk den upopulære gjøken. Ofte vil det være snakk om heipiplerker, da gjøken ofte bruker reirene til denne arten å legge eggene sin i.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Linerle

Hvor lang tid tar det fra linerla legger eggene til de klekkes?

K.R. (08.06.2008)

Svar:

Hei!
Etter at linerle-kullet er fullagt, tar det 12-14 døgn før eggene klekkes.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Enslig måke på reir

På naboens tak er det et måkereir og det har i flere uker vært et måkepar som har byttet på å ligge der. Nå er den ene måken borte. Den gjenværende ligger tålmodig på reiret i solsteken. Jeg syns dette er ille å se på og er veldig i tvil om jeg skal prøve å kaste opp mat til den. Men det er ikke holdbart i lengden ( tror ikke naboen ville sette pris på det heller). Den klarer vel ikke å fostre opp eventuelle unger alene? Hva pleier å skje der den blir borte - vil den andre forlate reiret for å ta til seg mat eller vil den få en pinefull død på reiret sitt? Hilsen engstelig

N.N (07.06.2008)

Svar:

Hei!
Mest trolig vil maken befinne seg i nærheten. I eggleggingsfasen er makene nær hverandre nesten hele tiden, mens det utover i rugeperioden kan se ut som den rugende er mutters alene. Når ungene klekkes, vil begge fore og forsvare avkommet.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Kråker på vindu

Vi har akurat flyttet inn i nytt hus. Vær morgen blir vi
vekket av at kråker sitter på vindu og hakker.
Hva kan vi gjøre får og stoppe dette?

N.N (07.06.2008)

Svar:

Hei!
Hakkingen kommer antagelig av at den ser sitt eget speilbilde i vinduet og tror det er en inntrenger på territoriet. Alt som kan forhindre speilingseffekten (f.eks gardiner) vil bidra til at hakkingen opphører.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Hvem er raskest?

I en diskursjon mellom noen jegere uenighet om hvilken av fugletypene (due eller rype)som hadde raskest "utgangshastighet" - kanskje dere kan hjelpe til med det?

P.H. (06.06.2008)

Svar:

Hei!
Vi kjenner ikke til målinger av akselrasjon som kan kåre en vinner her.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Måltrost?

Hver morgen blir vi vekket av en fugl som synger lange tirader, nesten som en "samtale" og aksenten, særlig på slutten kan nesten minne om skotsk. Først trodde vi det var løvsanger, men nå lurer vi på om det kan være "skravlebøtta" måltrosten? Vi har ikke lyktes i å se den, men den sitter nok i et av våre bartrær. Den synger forøvrig like aktivt når sola begynner å komme på hell, og utover kvelden.

S.M.L. (06.06.2008)

Svar:

Hei!
Måltrosten synger gjerne ved solnedgang og soloppgang, så det kan nok være den dere hører.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

måse egg

hvor høy temperatur tåler ett måse egg??

A. (06.06.2008)

Svar:

Hei!
Eggene vil ikke tåle temperaturer som er sælig høyere enn fuglens egen kroppstemperatur som kan ligge på ca 42 grader C.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugel er det

hvilken fugl legger lyse grønne egg veldig små ett i går i dag var det to den har bygger rede i over bygd frø mater det virket som det var laget tre groper imatern

H. (06.06.2008)

Svar:

Hei!
Den svarthvite fluesnapperen legger lyseblå egg som evt kan virke lysegrønne. Hvis reiret hadde tak over som i en fuglekasse, er det antagelig svarthvit fluesnapper (evt rødstjert). Hvis det var fritt utsyn fra reiret (ikke vegger) er det mer trolig det er gråfluesnapper. Denne har lyst grønnaktige egg, men med rødbrune flekker.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Funnet måkeunge..

Jeg har vert på ''måseøya'' og der fant jeg to små måser som hadde dutte ned fra redet sitt. det var noen skjorer som dreiv å hakka på dem .Jeg tok dem opp og veninnen min: Caroline var med hun sa: Vist du først tar borti en måkeunge så må du nesten beholde han. Jeg gikk utifra at dette var sant men senere på dagen fant jeg ut at det er bare med småfugler.. Caroline og jeg har ver sin, de er brødre. Jeg har funnet ut i ettertid at dette var dumt gjort og lurer på hvor lenge det tar før eg må sleppe den ut igjen. nå lurer vi på hvordan vi skal oppfostre dem og kor dei skal ligge OSV.
PS: er 5 dager og ligger i et kattebur =)

M. (06.06.2008)

Svar:

Hei!
Dere bør sette de ut der dere fant dem, så vil foreldrefuglene fortsette å fore dem.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Diverse

Mating av Fossekall unger.

Hei :-) jeg trenger hjelp. Jeg har funnet to Fossekall unger i elven. De lå i kanten. Jeg reddet to. Men de andre to klarte jeg ikke å redde. De ble dratt av strømmen. Men til det viktigste... Hvordan forer jeg dem? Jeg går på skole... og da har jeg ikke tid :s... De spiser mark og drikker vann... men det er ikke altid jeg finner mark... Også er det så lite innsekter her jeg bor... please! Må ha svar fort... jeg vil ikke miste disse to stakkarne :'-(

M.K. (06.06.2008)

Svar:

Hei!
Du kan forsøke å sette de ut i nærheten av der du fant dem, da vil forhåpentligvis foreldrefuglene fortsette å fore dem.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

skadet skjæreunge

jeg fant en liten skjæreunge idag på gården. den så nesten halv ut fordi den ikke hadde noen hel hale. tok den med in i huset og har den nå i et bur. prøver og gi den mark men den ser ikke ut til og like det helt. vet ikke hva jeg skal gjøre. vil ikke slippe den ut siden vi har fullt med katter omkring på gården. veldig takknemmelig for svar. klem Cathrine

C.F. (05.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjæreungene har kort hale når de hopper ut fra reiret, men du kan forsøke å sette den i et tre i nærheten av der du fant den. Da vil forhåpentligvis foreldrefuglene gjennoppta foringen av den.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Måseunge i lysgrava

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
En måseunge har ramlet ned fra taket og holder nå til i lysgrava. Foreldrene passer på den og gir den mat. Den kommer seg ikke ut, men det er kanskje like greit. Den ville antagelig blitt påkjørt, det er mye trafikk her.
Hvor lenge vil den måtte være der før den kan fly vekk? Bør vi hjelpe den ut (vi kan jo bare ta den ut og sette den på bakken ved siden av) eller er det best for den å bli værende der?

F.F. (05.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke godt å si hva som er best, men måkeunger vokser raskt, så den vil nok være i stand til å komme seg ut om relativt kort tid. Men det vil nok ikke skade å ta den ut av lysgrava.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Diverse

Duer.

Jeg lurer på hvorfor jeg aldri har registrert duerunger?

N.N (05.06.2008)

Svar:

Hei!
Du har antagelig ikke sett bydueunger fordi de hekker skjult innunder tak og andre hulrom på bygninger.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

blåmeisunger

Hva spiser blåmeisunger? og når skal de spise?

J. (05.06.2008)

Svar:

Hei!
Blåmeisungene blir foret i størst grad med små insektlarver og bladlus.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fremmed fugl

Så en svart fugl, litt mindre enn kråke, grå nakke og svart flekk på hodet. Hva er det ?

N.N (05.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du har sett ei kaie. Du kan se bilde på http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=493

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Økologi og atferd

Grønnfink unge

Hei. Jeg har en grønnfink unge hjemme som jeg har hatt noen dager og snart kan slippes fri. Den spiser godt av oppbløtt havregryn og hundefôr (har hørt at det er bra(?)), og flakser mye med vingene. Når vet jeg om den er flyveklar og kan slippes fri? Og bør jeg slippe den ut der jeg fant den (bypark)? Eller heller slippe den i skogen eller på landstedet på Tjøme? Vet at noen grønnfinker trekker, er det da viktig at den får være sammen men familien sin, eller spiller ikke det noen rolle?

H. (05.06.2008)

Svar:

Hei!
Når vingefjærene synes å være godt utviklet kan du slippe den ut der du fant den. Den vil da kunne forenes med artsfrender.

Tore Reinsborg (10.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl på østlandet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg lurer på om det er en musvåk som har flyttet til oss? Sender med et bilde.
Den er veldig stor og liker å gli på lufstrømmene rundt og rundt over skogsområdet. Har også sett en annen som er en del lysere enn den på bildet. Hva er "hakkene" den har inn på vingene? Er det vanlig?

M.I.E. (09.06.2008)

Svar:

Dette er en musvåk. Hakkene du ser er felter hvor fuglen er i ferd med å skifte til nye svingfjær. Den mister noen av vingefjærene hvert år, og det er gjerne symmetrisk (de samme fjærparene på hver side av kroppen). Inntil de nye fjærene har vokst ut, ser det ut som om fuglen har hakk i vingen.

Roar Solheim (09.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

hei!
vi var i danmark denne helga, da så vi masse flott men finner ikke ut av denne her. var litt større en gravand, kan ligne litt, hybrid av noe? bilde ble ikke så bra, tatt 11 om kvelden

E.M.H. (09.06.2008)

Svar:

Dette ser nesten ut som samme fugl som ble fotografert i Salling i Danmark i april 2007. Den ble antatt å være en hybrid mellom rustand og gravand. Se noen bilder på denne siden: http://netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=16061. Det hadde vært strålende om du sendte informasjon om dato og lokalitet slik at vi kan videreformidle det til danskene.

Frode Falkenberg (09.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Nordmarka

Som ivrig terrengsyklist tilbringer jeg mye tid i marka rundt Oslo. I går (05.06.2008) observerte jeg en stor rovfugl som fløy lavt i lysningen mellom trærne ca 50 m fra der jeg sto. Dette var på Høgåsen like nord av Sognsvann. Vanskelig å anslå vingespenn, men en 80 til 100cm var det kanskje... Hva kunne dette være?

N.N (06.06.2008)

Svar:

Stedet tilsier at det kan ha vært en musvåk, men hønsehauk er også mulig. Vepsevåk kan kanskje også være et alternativ.

Roar Solheim (07.06.2008)


#Økologi og atferd

penis med krok?

Hei! Jeg mener jeg lærte på universitetet at fulger har en ytre befruktning, men at hannfuglen kan gå inn med en penis med en "krok" ytterst, som den kan skrape ut sæd fra evt. andre hanner som har befruktet hunnfuglen fra før. Stemmer dette? Jeg kom nemlig opp i en diskusjon om dette her en dag, og jeg mener jeg har rett! Mvh, Christina.

C.H. (06.06.2008)

Svar:

Slik spermiekonkurranse er typisk for mange insektarter, men jeg mener at også en del fuglearter har slik adferd. BBC har vist TV opptak som viser hvordan en jernspurv hunn lar seg parre av en nabohann. Når hennes egen hann kommer til, bruker han nebbet og hakker mot kloakkåpningen til hunnen, helt til hun slipper ut den seddråpen som den "fremmede" hannen har deponert. Først da parrer han seg med hunnen igjen. I dette tilfellet er det altså nebbet som brukes, og jeg er usikker på om fuglenes forplantningsorgan har en slik "rensekrok" som du spør om.

Roar Solheim (07.06.2008)


#Økologi og atferd

Naturlig utvelgelse

Velger måseforeldrene ut hvilken av ungene de skal "satse" på, dvs bruke mest energi på å passe på? Og hvor mange måsunger overlever vanligvis i et kull på tre?

N.N (05.06.2008)

Svar:

De "velger" nok ikke slik vi bruker begrepet "velge", men dersom det er forskjell på ungenes vitalitet, og en eller to er kraftigere og maser mer om mat enn sine søsken, ja så er det denne ungen som vil ende opp med å få mest mat. dermed vokser den raskere og blir større enn sine søsken, og den vinner dermed i konkurransen om maten. Blir det matknapphet under foringsperioden, så vil de minste og svakeste ungene dø. Hvorvidt de voksne foreldrene "skjønner" denne sammenhengen, eller om de bare automatisk mater den som skriker mest og er størst, ja det er det mer vanskelig å få svar på. Men dte hele kan altså frklares med en veldig enkel, automatisk sammenheng.

Roar Solheim (05.06.2008)


#Økologi og atferd

fugleunger

heisan:) har ett spørsmål angående ett gammelt sagn,som faktisk var barnelære før i tiden. er det sant at foreldrene forlater barnet his det blir rørt av mennesker?? jeg har lært og lest tidligere at dette ikke stemmer. mvh Fredrik

F.B. (05.06.2008)

Svar:

Dette er faktisk IKKE riktig! Selv hjortedyr som rein og rådyr forlater IKKE ungene sine selv om mennesker har tatt i dem (forskere har målt og undersøkt slike hjortedyrkalver mange ganger uten at moren forlater ungene). Men det er andre grunner til at små unger av fugl eller pattedyr ikke bør røres eller forstyrres. Det er at andre fugler som spiser egg eller fugleunger, eller rovpattedyr som gjør det samme, kan oppdage egg, reir og dyreunger ved at DU forstyrrer dem, de kan følge luktsporet ditt til dem, eller de SER og HØRER de engstelige foreldrene og forstår at her kan det være et lett måltid å finne. Derfor bør unger av pattedyr og fugl bare betraktes på avstand, og du bør så raskt som mulig gå vekk fra dem uten unødig forstyrring.

Roar Solheim (05.06.2008)


#Økologi og atferd

svaleunger og flyvning

min fader hart set svalen hente hestehale og mener de viklede det om ungerne med henblik på at trække dem af reden til flyvning.
Har I hørt om denne anvendelse af redskaber hos fugle?

J.S. (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er nok ikke det som er hensikten. Den har antagelig flydd til reiret med hestehårfiber med den hensikt å fore/isolere reiret.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødlig skjære

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg så her en dag en rødlig skjære er dette vanlig ?

M.S. (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være en skjære med pigmenteringsfeil, evt så kan kveldslyset/morgenlyset ha spilt deg et puss.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Hei

Hvorfor ligger nesten alle fugle fjellene i Nord-Norge?

N.N (04.06.2008)

Svar:

Hei!
Det at fuglene i størst grad benytter seg av klipper i Nord-Norge har sammenheng med næringsforholdene i havet når de hekker.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Trostunge

Hei jeg fant en trostunge i går, den hadde nok hoppet ut av redet litt i tidligste laget, og har godt med fjær og hopper, men den greier ikke fly.
Det er masse katter her som lusker rundt og ville ta den, så jeg laget rede til den i en stor eske med fluenetting over. Den er veldig hengiven og drikker og spiser av en pipette. Har gitt den små marker som den kaster innpå med god apetitt.
Hva skal jeg mate den med? Hvordan bør jeg gjøre det? den bør jo om kort tid kunne settes ut bare den lærer å fly.

L. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Trosteunger fores naturlig i stor grad med meitemark, så du kan godt gi den slike. Når den har godt utviklede vingefjær kan du sette den ut i nærmeste skogområde. Den vil da etterhvert kunne fly og finne mat selv.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Diverse

Lov eller ei?

Er det lov å skyte måser og kråker?Vet av noen som holder på med slike ting og vet ikke helt hvordan jeg skal forholde meg da jeg har vært meget tydelig i min tale om dette.

A. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Alle fugler er i utgangspunktet fredet, men det er jakttid på arter som fiskemåke, gråmåke, svartbak i perioden 21. august til siste februar og på kråke fra 15. juli til 31. mars.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Fuglunge ramlet ut

Hvorden kan vi redde en fuglunge som prøvde og fly ut av reiret som er i taket vårt det gikk ikke så bra for at fuglugen ramlet pladask ned på verandagulvet hvordan kan vi få den til og overleve?Det er en slags spurv.den skjelver og holder hodet oppe.

M.R.O.E.G. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er normalt at fugleunger kan forlate reiret når de ikke er fullt flygedyktige, så du kan godt la den være der du fant den. Foreldrefuglene har nok kontroll på den.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Trekkfugler

Spørsmål:

Finnes det trekkfugler i Australia?

N.N (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Trekkfugler finnes i hele verden. F.eks vil det kunne finnes fugler langs Australias kyster som hekker i og rundt Antarktis.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Økologi og atferd

Due

Hei jeg har ett problem,det er ei due som har tatt bolig på verandan min ,jeg har skrevet opp reg nr til den. nl 2007 1672361 .jeg har fanget den noen ganger å sluppet den flere mil unna men hver gang kommer den hit igjen,vi vet ikke hva vi skal gjøre sluttet å gi den mat men det hjelper ikke.vet du om noen jeg kan kontakte? har funnet ut at den er kommet fra nederland

K. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan godt være et triks å avstå fra å gi den mat. Da vil den antagelig etterhvert søke et annet oppholdssted.

Tore Reinsborg (04.06.2008)


#Diverse

Spørsmål:

jeg har tatt vare på en foreldreløs skjæreungen.Før jeg slepper han(hun)ut igjen i naturen,ville jeg gjerne setter en ring på bena,så at jeg kan føle mer med henne. hvordan kan jeg få en slik lovlig ring?

G.T.T. (03.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du skal merke fuglen med ring må du ha en egen ringmerkingslisens som er basert på kurs, eksamen og praksis. Evt. kan du få en som har ringmerkingslisens til å merke fuglen for deg.

Tore Reinsborg (04.06.2008)

««første 47 371 - 47 420 av 50 330 siste»»