Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 194 til 47 243 av totalt 50 205 spørsmål


#Diverse

Runde

Hvis du reiser til fuglefjellet på Runde i sommerferien, er du da sikret til å se lundefugl?

S. (21.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du drar til Runde på denne tiden vil du være sikret å få se lunde ja.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Skjærer til besvær

Vi har noen skjærer som hver morgen mellom kl fire og fem holder et spetakkel. Vi har også et reir utenfor i hagen i et tre like ved soverommet vårt. Leste om plagsomme skjærer hvor dere viste til tolmodighet, men dette har på gått i flere uker nå. Nytter det å fjerne reiret? Eller er det noe annet vi kan gjøre?

R.H. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
På denne tiden har antagelig skjærene store unger, og spetakelet om natta kan komme av katter som befinner seg i nærheten av ungene. Har selv opplevd lignende tilstander om natta pga katt. Kanskje kan løsningen være at alle i nabolaget har kattene innendørs om natta?

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Kan man fore kjøttmeisunger med vanlig mark?

Lurer litt på det. For det er lettere å finne enn insekter..

B.B. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
Små meitemark kan kanskje fungere, da kjøttmeisa er nærmest altetende. Ellers selges melormer og maggot i sportsforretninger (brukes bl.a. til agn i forbindelse med isfiske).

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger!

Hei. Har ett spørsmål. Under kanten på taket på huset mitt er det blitt ett hull..gammelt hus..og der har kjøttmeisa lagt ungene sine. I går oppdaga jeg 3 av dem hadde falt ned på plenen..1 var død. De to andre levde. Prøvde å putte dem tilbak, men de falt bare ut igjen. Stappet litt gress inn i hullet oppe der men gikk bare en time eller to så var de to ute igjen.

Prøvde å henge opp en fuglekasse rett under og putte dem oppi der, men fugleforeldrene var null interessert idet.

Putta dem tilbake igjen i reiret og lagde noen lister rundt slik at de ikke skulle falle ut igjen. Men i går kveld før vi skulle legge oss..var de ute igjen. Det er flere unger innunder taket og er nok derfor foreldrene overser disse.

Tok dem inn på badet i natt og regna nesten med at de ikke overlevde natta. Men i morges var det fullt liv der. Har bløtt opp litt brød og mata dem med pinsett. Men vet jo at de trenger insekter og larver. Men hvor vanskelig er det å fore dem opp sjøl??? For så å slippe dem ut... Var noen som sa at de kom ut av redet ca 20 dager etter klekking. Hvor gamle er de mon tro??? De har ikke åpna øynene og de har litt fjer på kroppen.

Noen tips?? Har ikke tilgang til noe larver kjøpt på butikk eller noe sånt da jeg bor i utkant Norge.

B.B. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være vanskelig å fø opp kjøttmeisungene, særlig når de er så små som du beskriver. De er antagelig bare noen få dager gammel. Det beste ville nok være om du hadde lyktes i å få puttet de tilbake i reiret på en eller annen måte.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Skjærer

Hei.Jeg plages veldig av skjærer i nabolaget her.De lager masse lyd og er for meg - grusomt irriterende,såpass at jeg vurderer å flytte herfra.Kommunen gjør ikke noe med problemet - i de fleste tilfeller.Kan de skremmes vekk med høyfrekventert lyd f.eks.? Har sett opptil 10 stykker i samme tre.Flotte dyr å se på - men lager gnåler fælt,mener jeg...

N.N (20.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjærene lager mest spetakkel når de har utflygingsklare unger, og lydytringene vil antagelig avta utover sommeren.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Ugleholk på låvevegg

Kunne tenke meg å sette opp en ugleholk på låveveggen. Er dette bortkastet arbeid. Forstår jeg det som blir skrevet om ugler rett må holkene settes opp i skogen. Hvorfor er det da så mange ugler som faller ned i skorsteinspiper og forklaringen er at de er på leit etter reirplass? Gjelder dette bare hus som ligger inne i skogen?

J.P. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan godt hende du kan få kattugla i kasse hvis du henger den på låveveggen, men sjansen er nok større i skogen, da uglene antagelig vil føle seg mer tilpass med en reirplass der. Hus/hytter som kattugler forviller seg inn i (f.eks piper) ligger nært eller i skogkledte områder.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Taksvaler

Vi har hatt mange taksvale-reder på uthuset vårt, men nå er det noen andre fugler (nøtteskrike, vendehals, skjære?) som ødelegger redene. Har du tips til hvordan vi kan beskytte redene mot disse fuglene?

H. (19.06.2008)

Svar:

Hei!
Taksvaler trenger fri passasje fra luften til reirene, så det er ikke lett å gi noen råd utover at naturen får gå sin gang her. Det kan også være at de har startet å bygge og så funnet ut at de skal være et annet sted.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Måseegg i blomsterkasse!

Hei.
I dag la en måse et egg i min blosterkasse i 4 etasje.. Og har lagt noen strå over for å lage rede rundt!
Vil jo ikke forstyrre den stakkars måsemoren.. men om solen kommer tilbake er det jo fint å kunne sitt på altanen sin i sommer.. men da kommer vel ikke måse moren og passer egget sitt?...
Hvor lenge tror du det tar før egget klekker? eller tror du hun legger flere??
Hilsen "måsemormor"

S.H. (19.06.2008)

Svar:

Hei!
Fra kullet er fullagt, vil ta det ta 24-29 dager før eggene klekkes. Hvis den har lagt ett egg, kan det godt komme to til.

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Lundefugl

Hei. Når jeg er ute i båten kan jeg ofte se lundefuglen på nært hold. Det ser ut som at lunden ikke klarer å fly vekk, slik at den bare padler seg bort fra båten når vi kommer for nære. Har den spist så mye at den ikke klarer å fly, eller er den bare så tam i juni at den velger å padle litt lenger fra båten?

T. (19.06.2008)

Svar:

Lundefuglene er først og fremst svømme- og dykkefugler, og ikke spesielt gode flygere. Det koster mye mer energi for dem å lette og fly vekk enn å forsøke å svømme og dykke unna en båt, derfor velger de det siste. De letter og flyr først når de ikke har andre muligheter til å komme unna. Det hele er altså et økonomisk spørsmål. Storfugl vil også gjerne løpe vekk på bakken enn å ta til vingene, dersom den ikke må.

Roar Solheim (20.06.2008)


#Sykdom og skader

Hei gjelder måkeunge

Hei jeg er en 13årings gutt. Mater måkeungen med tunfisk i vann. Men han har slått den ene foten tror ikke han har skadet den så ille men går det bra tror du?.. Hva synes du jeg burde gjøre? Svar uansett.

V. (18.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er godt mulig det vil gå bra med måkeungen, og den kan til og med klare seg med bare en fot intakt. Tunfisk høres ut som god kost for den.

Tore Reinsborg (19.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl med "prestekrage".

Jeg hørte en uvanlig lyd en tidlig morgen. Utenfor vinduet satt det noe som jeg først trodde var en katt.... Det var en stor brun fugl. Litt klumpete, rund kropp. Et lite hode med sortaktig lite nebb rett ut. Så hadde den hengene noe som minnet om en krage prestene bruker. Den gikk fra den ene siden og rundt nakken til den andre siden.....Den hang og slang når han snudde på hodet. Hvilken fugl kan dette være???????

T. (18.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke lett å gi noe sikkert svar på hva du kan ha sett. Kragen du beskriver, kan stemme med en hvitkraget brushane. Kan hende du har sett en slik og hørt noe annet, da brushanene stort sett forholder seg tause. Hvis du ser den igjen, kan du prøve å ta bilde av den og sende oss.

Tore Reinsborg (19.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Duer

Var i Alanya i Tyrkia i sommer, og så der et duepar jeg aldri har sett tidligere. Disse hadde fjær nedover føttene. Hvilken art er dette?

A.T. (18.06.2008)

Svar:

Hei!
Duer har ikke fjær nedover føttene slik som f.eks ryper. Vi må nok ha mer beskrivelse, evt bilde av fuglen, hvis vi skal kunne si noe mer om artstilhørigheten.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

svarthvitfluesnapper unger?

jeg har fire små unger som har falt ut av en fuglekasse som hang feil vei det var egetlig 7 unger men den ene har mest sansynelig død da den datt ut to døde i dag. jeg forer dem med fulkorn babygrøt går det bra? son omtrent når kan jeg slippe dem ut? komer de til å bli boene runt huset? og hvor ofte mo de ha mat? vill ha svar så fort som mulig.

M. (18.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis ungene er svært små må du ikke ha alt for store forhåpninger til at de vil klare seg. Fugleungene bør fores med små insekter og insektlarver og de må holdes varme til de har fått utviklet fjærdrakten. Hvis du klarer å fore de opp, kan du prøve å slippe de når vingene er fullt utviklet slik at de kan fly litt.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Sykdom og skader

Hei, en fugl kræsjet nettopp i vinduet mitt =(

Den sitter bare der, jeg tror venstre vinge er brukket siden den står litt ut. Det er en liten spurv og dunket var ganske høyt. Kan jeg redde den? burde jeg gi den vann/mat? Har tatt på den, forsiktig, og den sitter bare der. Det ser ut som den har tenkt å gjøre det ei stund.

M. (18.06.2008)

Svar:

Hei!
Du kan sjekke om vingene er knekt. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Hvis vingen er knekt, vil nok det beste være å avlive den. Avliving kan raskt og effektiv gjøres ved å slå bakhodet hardt mot en hard gjenstand i en rask bevegelse. Fuglen vil da være død momentant. Lettere skadete fugler kan komme seg igjen, og det kan hende at vingen bare er strukket litt.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit due observert i Kåfjord

Bilde vedlagt spørsmålet

For en uke siden observerte jeg en helt hvit due sammen med tre vanlige duer (Skogsduer?) i Birtavarre i Troms. Lurer på hva slags due det er, evnt. om det er snakk om en albino-due?

N.O.D. (18.06.2008)

Svar:

Hei!
Her har du antagelig tatt bilde av en albino bydue. Byduer har veldig variasjon i fjærdrakten, så noen kan faktisk være nesten helt hvite uten å være albino.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Fuglekasser

Spørsmål:

I en av våre fuglekasser er det et par svart kvit fluesnapper og en kjøttmeis han.
Er det slikt som forekommer?

H.H. (17.06.2008)

Svar:

Hei!
Her har kanskje fluesnapperne kastet ut kjøttmeisa fra kassen. Det er ganske vanlig. De vil imidlertid ikke hekke side om side i samme kasse.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

Måsegg

Hvor lenge ruger måsene på eggene sine?

J. (17.06.2008)

Svar:

Hei!
Hos fiskemåken er rugetiden 24-30 døgn, og omtrent det samme hos de andre måkeartene.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

Påfugl og parring

Hvordan parrer påfuglene?

B. (17.06.2008)

Svar:

Hei!
Påfugler parrer seg som andre fugler ved at hannen klatrer opp på ryggen av hunnen.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Fugleforing

Skadet fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
En liten spettmeis (tror jeg) fløy nettopp på vinduet mitt. Den hadde falt i bakken med nebbet på vid gap og peste og så ut til å dø. Men så etter en stund i hånden min, kviknet den litt og ville bort. Det klarte den ikke, og nå ligger den i en boks inne hos meg og hviler. Den tok litt vann fra fingeren min, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre med mat? Jeg er også redd den skal livne til og plutselig fly rett på vinduet fra innsiden. Den ser ut til å hvile og har lukket nebbet nå. Jeg har fra før en maktkamp gående med en katt som har akrobatkompetanse, siden den stadig klatrer ca. 5 meter opp i en furu utenfor her opp hvor det henger en fuglekasse som et fluesnapperpar (tror jeg) har fuglunger i. Er av denne grunn redd for å sette denne lille bare ut for å klare seg, for den katten besøker området nesten hver dag. Jeg har kastet småstein etter den (enda jeg er mer katteelsker enn fugleelsker) for å jage den. Har du noe råd om hva jeg skal gjøre med den lille fuglen her?
På forhånd takk, Med vennlig hilsen

S.O. (17.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis katten er ute av syne kan du forsøke å sette den ut og se om den flyr sin veg. Hvis ikke kan du forsøke å gi den insektlarver og evt oppmalte solsikkekjerner til den kommer seg og flyr avgårde selv.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Fuglekasser

funnet fugleunger

hei jeg har fant en ødelakt fugle kasse på bakken lø 7 fugleunger . 1 død. jeg satt og ventet en stund mens foreldrene prøvde å komme inn i kassen som hang oppned uten tak. faren eller moren var svart og hvit mens den andre forelderen var brun og så ut som en spurv ungene er små,brune med lysebrune flekker tilslut tok jeg ungene hjem. hva skal jeg fore dem med?

M. (17.06.2008)

Svar:

Hei!
Du bør forsøke å snu kassen og sette på lokket, så vil foreldrene forhåpentligvis starte å fore de igjen hvis du så fort som mulig legger ungene tilbake i kassen.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Fuglekasser

blåmeis

hvor lenge varer perioden fra klekking av egg til ungene flyr fra f.eks fuglekassa?

M. (16.06.2008)

Svar:

Hei!
Hos blåmeis tar det 16-22 døgn fra klekking til ungene forlater kassen.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Diverse

Måker

Er det lovlig å skyte måker?? evt når?? Måkene her omkring plager livet av meg, og lurer på om dt er noe å gjøre med det..

T.B. (16.06.2008)

Svar:

Hei!
Alle måker er i utgangspunktet fredet, og på f.eks fiskemåke er det jakttid som først starter i august.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

Linerle på loftet

Vi har fått linerle-rede med unger på loftet. Hvor lenge kan vi forvente at de er der? Vi har hørt fulekvitter i ca 2 uker nå.
Vi har hørt at det ikke er så bra å ha fulger på loftet da de kan dra med seg lopper. Er det noen grunn til engstelse? De kommer antagligvis inn via pipa for lufteventilene.

N.K. (16.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis linerle-ungene har vært der i 2 uker er det bare snakk om noen få dager før de forlater reiret. Det er ingen grunn til å engste seg for eventuelle lopper, da de vil være i reiret og ikke spre seg rundt omkring i huset.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

fugler

hvordan får en trost eller stær til å gi ungene sine vann viss trosten har rede oppe i et tre eller stæren har i en kasse? får de vann i hele tatt når de ligger i en kasse ?

H.P. (16.06.2008)

Svar:

Hei!
Fugleungene får alt vannet de trenger gjennom maten de blir foret med.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

Måkeunger på plenen

Hei, et par måker, ganske små, helt hvite med grå vinger, har to fugleunger på plenen utenfor huset. Dette er et ganske tett bebygd område, og det blir mye spetakke. Jeg vet ikke hvor reiret er. Hva kan man gjøre. Er det noen i Bodø man kan kontakte, som kan hjelpe?

L.M. (15.06.2008)

Svar:

Hei!
I dette tilfellet er det nok best å la naturen gå sin gang, da det er normalt at måkeungene forlater reiret når de er svært små.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

måsunge

kan vi ta vare på måsungen?

N.N (15.06.2008)

Svar:

Hei!
Måkeunger må ikke tas med hjem, da de har best av å bli tatt vare på av foreldrefuglene.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

kråkunger

Hvor ofe må man nmate en foreldreløs kråkunge som er 2 uker gammel?

I.K.B. (15.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du har funnet en kråkeunge som hopper rundt på bakken, er den nok eldre enn to uker. Kråkeungene forlater reiret etter 4-5 uker, og da vil de kunne klare seg selv. 2 uker gamle kråkeunger bør fores flere ganger om dagen, da slike ikke vil være i stand til å klare seg selv.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Sykdom og skader

Skabb på blåmeis?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, i går når jeg var ute og tok bilder kom jeg over et blåmeispar med barn i en fuglekasse, som jeg tok bilde av. Når jeg kom inn la jeg merke til at de ikke så helt friske ut, og jeg lurer på om det kan være skabb. Fjærene er pjuskete, og det er noe brunt rundt nebbet. Legger ved bildet, om det kan være til hjelp. Ser begge fuglene i paret har det samme.

G.S.D. (14.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er nok ikke skabb, da det forekommer på pattedyr. Her er det kanskje fuglelopper som er årsaken.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

Ekorn unger

Har funne tre små ekorn ungar, mora er død, påkjørt av bil. Dei er så store att dei kan søke etter mat sjølv . men dei er kjempe svoltne, kan eg gje dei hakket hasselnøtter.?Dei har sett ut til å kunne klare seg, men denne kvelden var den eine ute åleine. Den skreik og virka ikkje heilt frisk. Den var kald og krølla seg sammen i handa mi. har tatt den inn i varmen.Det var eit kraftig regnskyll like før som kanskje har kjølt den ned. bruker mora mi si mail add.

R.N. (13.06.2008)

Svar:

Hei!
Du kan gjerne gi de nøtter og solsikkefrø, evt solsikkekjerner.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

hva er det?

HEI jeg er 10 år og heiter anne louise.jeg har funnet et rede med 7 fugleunger.katten min (OLIVER) VAR I DET REDET OG DREPTE FUGLEN SÅ VAR DER NESTE DAG VAR DET 1 TIL FUGGLE DER OG DA KOM KATTEN OG TOK DEN OG + 2 SMÅ NOEN DAGER ETTER PÅ SÅG JEG INGEN FUGLER DER LENGER SÅ JEG SÅG OPPI REIRET MN FANT BARE 2 DØDE OG 3 LEVANDES SÅ JEG TOK DEM
SPØRSMÅLET ER HVA SKAL JEG GI DEM?
OG HVA BURDE JEG GJØRE?
SVAR FORTEST MULIG

A.L. (13.06.2008)

Svar:

Hei!
I dette tilfellet er det nok best å la katten være innendørs til fuglene har forlatt reiret, da den antagelig vil hente en etter en av de da den vet hvor de er.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Økologi og atferd

skjæreunge

Hva skal man gjøre når man finner en fugleunge på veien, men er helt frisk, og mamma'n er helt vekk, og man tar den med hjem?

E. (13.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis man finner friske fugleunger ute i naturen er det best å la de bli der de er. Foreldrefuglene vil nesten uten unntak ha kontroll på de, selv om det nødvendigvis ikke virker slik der og da.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Diverse

skjære unge

heisann. Jeg fant en skjære unge rett nedenfor huset mitt i dag morges. Den lå på rygg og kikket på meg. Da jeg nærmet meg litt for å sjekke om deg var skadet prøvde den å komme seg bort, men da så jeg at den var skadet. Jeg kikket litt rundt i hagene omkring etter et reir men fant ingenting. Derimot lå det en katt på gresset med to skrikende skjærer hoppende rundt den. Kanksje foreldrene som ville beskytte ungen tenkte jeg. Turte ikke forlate ungen så jeg tok den med hjem. Leste nettop her inne at man ikke skal ta dem med hjem, men nå er det for sent. har kun tatt på den med hansker og satt den i en pappeske med lokket som en skjerm på skrå over. La et håndkle og litt høy nedi og har satt en skål med vann der. Har gitt den vått brød og makk med pinsett og den gaper hver gang jeg tar pinsetten bort. Ville rense såret dens med litt pyrisept for å unngå infeksjon og da jeg løftet på vingen så jeg at det var en del større enn jeg trodde. Hovedsaklig er det fjær som er borte under armen, men det kan se ut som katten har fått bitt den en gang. Er veldig usikker på hva jeg skal gjøre nå. Dra til væteriner for undersøkelse eller se det an en dag eller to. Fuglen står oppreist og ser oppegående ut i øynene , pluss at den har matlyst, så tror ikke den er døden nær, men om den har vondt vet jeg ikke.. Da jeg løftet opp for å rense såret, festet den klørne godt rundt fingen min og kjeftet litt på meg, pluss flakset med vingene. Hva anbefaler du at jeg gjør og hvor ofte skal de eventuelt ha mat?

B. (13.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjærer er nærmest altetende, så du kan f.eks gi den matrester. Meitemark duger antagelig også. Det er vanskelig å vurdere skadeomfanget på skjæra på "avstand", men det høres ut som den kan være i stand til å klare seg. Dere kan prøve å sette den ut igjen hvis katten er borte, evt i et tre slik at den kan gjenforenes med foreldrene. Disse kan gennoppta foringen av den, men du kan gjerne støttefore den.

Tore Reinsborg (18.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Himmelgeit

Hei!
Har nettopp kommet tilbake fra Island, og prøver å finne det norske navnet på fuglen som der ble kalt himmelgeit. Når den stupte, laget den en karakteristisk lyd som lignet på bræking fra ei geit. Kan du hjelpe meg.

I. (16.06.2008)

Svar:

Denne fuglen kalles lokalt også det samme på norsk, men det offisielle navnet på fuglen er enkeltbekkasin.

Roar Solheim (16.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugel?

Det er en fugel som oppholder seg på bakken i kornåkeren vår i Ås i Akershus.
Den sier "blupp-blupp" 3- 4 ganger etter hverandre, så har den en liten pause. Den holder på nesten hele døgnet, begynner tidlig om morgenen. Vi har reagert på lyden den siste uken.
Kan noen si noe om hva dette kan være?

A.G. (16.06.2008)

Svar:

Det høres ut som om du kan ha fått en vaktel på besøk, selv om bokstaveringen av sangen best kan skrives som:
bytt-bylytt ... bytt-bylytt.

Roar Solheim (16.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Varsellyd

Hei! Jeg har en katt som blir forfulgt av en grå, liten fugl. Fuglen lager en lyd som høres ut som når man slår to små steiner mot hverandre. Hva slags fugl kan det være?

K.L. (15.06.2008)

Svar:

Denne lydbeskrivelsen er nøyaktig den lyden som steinskvetten gir fra seg. Hannen er da også ganske grå, så dette dreier seg nok om steinskvett som ikke liker kattens nærvær.

Roar Solheim (15.06.2008)


#Økologi og atferd

Når forlater fugleungene redet?

Hei!
Har en fuglekasse på et gammelt uthus som skal rives.
Det er fugleunger i reiret (gråbrun fugl). Kan man flytte fuglekassen? Evt hvor lang tid tar det før ungene forlater redet, og vi kan rive uthuset? Antar dette kan variere fra fugl til fugl, men fint om kan dere angi et intervall.

O. (13.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke så sikkert det går bra med hekkingen hvis fuglekassen flyttes. Hvis det er unger i reiret nå vil det antagelig ikke gå mer en ukes tid før ungene forlater reiret (kommer an på hvor store de er nå). Unger av de fleste spurvefuglartene (her har du antagelig gråspurv (13-17 døgn til ungene hos denne arten forlater kassen)) som hekker i kasser er ikke lengre en ca 13-20 døgn i kassen før den forlates. Vil også gjøre oppmerksom på at den rimelig raskt etter at kullet er utflydd kan gå i gang med et nytt kull.

Tore Reinsborg (13.06.2008)


#Diverse

Dvergpapegøye

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.. eg har hatt ein dvergpapegøye no i 2-3 månda, men her får 1 dag sida så la den seg til å sove mitt på dagen. og i dag så sitte han ganske så oblåst og den har ikkje våre bort i mat siden i går morges. vist eg prøve å nærme meg fuglen, så flytta han litt på seg eller den prøve å bite etter meg. og den laga svake lyda som eg aldri har hørt før.
Kva kan dette bety ?

D.H. (13.06.2008)

Svar:

Hei!
Det finnes egne steder på nettet hvor du kan spørre om papegøyer. Gå inn på siden: http://www.papegoye.no/

Du kan også lese fakta om papegøyer på disse stedene:

http://no.wikipedia.org/wiki/Dvergpapeg%C3%B8yer

http://www.dyrewebben.no/faktasidene/papegoyer/index.htm

http://www.dyrego.no/veiledninger/Papeg_yebrosjyre_klik_9869a.pdf

Tore Reinsborg (13.06.2008)


#Økologi og atferd

Redde skjæreunge?

Ja nå har vi fått en skjæreunge i hus. Jeg ser det er flere andre spørsmål om dette, men jeg spør likevel. Har lenge sett at et skjærepar har hatt rede i granhekken her. Men for noen dager siden blåste det voldsomt, og vi tror ungene datt ut da. Har sett dem gå ut og inn av hekken her. Har sett foreldrene litt her, men ikke mye, og ikke rett ved ungene. I dag tidlig var den minste død. Den andre levde, så jeg tok den inn, har lagt den i en pappeske med litt gress til underlag, og har gitt den litt melk og middagsrester (etter hva jeg har lest her). Vi har vært ute og forsøkt å finne redet, men det er ikke lett. Hekken er ikke så høy, men veldig tett.
Ungen ser veldig svak ut. Det er et par fluer i fjærene på den, hvis jeg prøver å plukke dem vekk kryper de inn i fjærdrakten dens. Tror du det nytter om jeg fortsetter slik jeg har gjort hittil? Eller vil det være bedre å sette den opp i hekken uansett? Den virker veldig vaklevoren, så jeg er usikker på om den klarer å klore seg fast. Og vil i så fall foreldrene klare å finne den igjen nå, det er jo noen dager siden den falt ned.

Takknemlig for svar!

M. (12.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjæreungene tigger om mat, og foreldrefuglene lokker på ungene. Skjærene er også temmelig stedbundne, så det kan godt hende den kan bli gjenforent med dem. Du kan prøve å sette den ut i hekken og se om foreldrene kommer med mat til den (på avstand). Du kan evt støttefore den i tilfelle de ikke skulle dukke opp med det første.

Tore Reinsborg (13.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette lyden av en fugleunge?

Er det mulig å si noe om hvilken fugl som lager denne lyden? En bekjent mente det antakelig er en fugleunge (som har forlatt redet), men er det mulig å si noe om hvilken? Den satt ganske høyt oppe i et tre.
Biotop: blandingsskog (kratt) ved siden av en liten bekk i nærheten av et tjern, utkanten av kulturlandskap i Skedsmo kommune. De fleste vanligste artene av finker, meiser, troster, sangere, osv. finnes her, så det kan vel være nær sagt hva som helst? Den sang akkurat slik som på dette opptaket hele tiden (mange minutter), helt uten variasjon, og med samme takten, ca. 3 sekunder mellom hvert pip.

http://home.broadpark.no/~flangs/R09_0001.mp3 (MP3-fil,~350kB)

Opptaket ble gjort 9. juni.

På forhånd takk for svar!

Hjerteligst
Frode Langset

F.L. (12.06.2008)

Svar:

Hei!
Lydopptaket du sendte er antagelig av en tiggende fugleunge. Lyden minner mest om grønnfink-unge.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Kvinand

Hva lever Kvinand av?

E. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Kvinanda lever av forskjellige typer bløtdyr og krepsdyr, videre småfisk, børsteormer og insekter. Den kan også ta vegetabilsk føde i form av frø som lander på vatnet.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Måker på gårdsplass

Hei,
idag er det to måkunger utfor døra mi, og ei mor som passer dem. En annen måke sitter på taket og stuper når noen kommer gående langt unna. Dette er selvsagt ikke noe særlig, da jeg føler at jeg leker med livet når jeg skal ned til bilen. Hva skal jeg gjøre? Hva kan jeg gjøre? Bor forsåvidt i Tromsø, om det sier deg noe om måketype.

I. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Måkene foretar kun skinnangrep, så det er ingenting å bry seg om. Etterhvert vil de bevege seg bort fra området, og da vil stupinga opphøre helt.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

fugle egg

hvor lang tid tar det før et svale egg klekker?

O.J.N. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Det vil ta ca 15 døgn fra et svalekull er fullagt til eggene klekker.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Hvordan ?

Hvordan Kan Man Holde En Skjære Unge Som har Brekt Benet Og Ikke Klarer Og Gå I Live ?
Hva Spiser Dem ?

M.J. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjærene er nærmest altetende, så forskjellige middagsrester vil kunne duge, også meitemark.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Fuglelus.

Kan fuglelus bevegeseg ifra fuglekassen og inn i hytta på egen hånd.Avstand ca 4meter.

S.O. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Fuglelusene, eller loppene som de egentlig er, vil ikke komme inn i hytta deres. Dette fordi de kun er knyttet til den umiddelbare nærhet til fuglereiret.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Hvorfor legger kongeørna alltid to egg, når den ene ungen nesten alltid dør? Vil den bruke den andre ungen som mat, eller er det en "reserveløsning"? Er ikke dette lite kostnadseffektivt med tanke på mengden energi som går med på ett egg?

I.A. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Hos en så stor fugl som kongerørna, vil et ekstra egg ikke være så kostbart å produsere sammenlignet med en liten spurvefugl. Videre vil den kunne få fram to unger til flygedyktig alder hvis mattilgangen er god. Er mattilgangen relativt dårlig vil den yngste som regel dø, og vil kunne bli spist av den andre ungen.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

utsetting av kjøttmeisunge!

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Vi har en liten kjøttmeisunge som falt ut fra redet for 10 dager siden. Da var den den fjerde ungen som falt ut av dette redet, men de som falt ut før prøvde vi ikke å redde.

Lille ”Pipp” derimot tok vi inn i en isboks, dekket med bomull og foret ham med brødbiter dyppet i vann, litt egg, litt karbonadedeig, noen dråper vann om dagen og vi passet på å la kassa stå på varmt gulv om natten så han ikke skulle bli kald.

Vi kan ikke så mye om fugler så det er vanskelig å si hvor gammel Pipp var da han falt ut av redet. Han hadde knapt fjær og det var så vidt vi så øynene de første dagene. Det var i grunnen bare gapet som syntes hver gang han peip.

I redet han hadde falt ut av så vi foreldrene fly fram og tilbake og vi hørte mye liv der. (vi hadde prøvd å komme til redet uten hell for å se om det var mulig å putte Pipp tilbake). Redet befinner seg rett utenfor inngangsdøra vår.

Etter 6 dager forstod vi at foreldrene hørte fuglungen som peip inne hos oss. Da vi satte Pipp i plommetreet rett utenfor stua kom begge foreldrene og begynte å mate ham. Dette foregikk i 3 dager, i alle fall så lenge Pipp satt i treet. Han satt mye i treet og ble matet på dagtid, han prøvde også å fly litt, men havnet på bakken og kom ikke opp igjen,. Vi plukket ham opp og satte ham i treet igjen. Vi matet ham også noe i tillegg til det han fikk av foreldrene. På nattetid hadde vi Pip i tildekket bur inne i huset.

Nå har det gått 5 dager siden foreldrene begynte å mate ham der ute. De andre ungene har tydelig forlatt redet og forelderen kommer bare innom plommetreet av og til og mater og ser til Pipp.

De siste 2 dager har Pipp begynt å ta til seg mat som blir satt fram foran ham i stedet for bare å gape for å bli matet. Han flyr litt mer, men vi synes utviklingen har stoppet opp. Han flyr stadig bare 2 – 6 meter og aldri oppover, men bare bortover og nedover . Bare sjelden greier han å lande på et mål han ser seg ut. Som regel lander han på bakken eller han flyr rett i husveggen eller annet.

Spørsmålet er :
Er det fremdeles sjanse for at han vil lære seg å fly? Og dermed kunne forlate oss og greie seg?
Eller har vi bidratt til å stoppe utviklingen fordi vi har passet for godt på?
Har du noen gode råd til oss utifra hva vi har skrevet?

S.M. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Dere kan fortsette å støttefore den en stund til med f.eks melormer, maggot etc, men den vil antagelig kunne finne mat selv snart. Det kan godt være den vil klare seg, men det er vanskelig å si sikkert. Den naturlige dødeligheten hos meiseunger er høy.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Diverse

spørsmål

hvorfor blir ikke fjærene til fuglene våte når de dykker?

S. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Fuglene blir ikke våte da fjærene inneholder et vannavstøtende middel i tillegg til at fjærstrålene er bygd slik at vannet renner lett av.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Jg har noen ugler som sitter utafor huset mitt og bjeffer som en terjer eller noe sånt, men jg vet ikke hvordan ugle det er.

Kan noen væresnill og svare meg da hadde jg blitt glad :)

Jg var så heldig at jg fikk filma den på nært hold, men jg kan ikke over føre filmen fra videokameraet til Pc, (har ikke kabel eller sånt til det)

sted
Norge-Nordland-Meløy-Reipå

J.P. (11.06.2008)

Svar:

Hei!
Bildet viser en hornugle, og den har antagelig unger i nærheten av hagen deres.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Økologi og atferd

Alle fuglungene i fuglekassa døde

Mine foreldre hadde hengt opp ei fuglekasse med kamera i, i et tre i hagen. Og vi var alle spente og glade da det snart flyttet inn et kjøttmeisepar. Vi fulgte med på tv`en inne ,og oppi redet som de hadde laget ble det lagt 7 egg. Vi så etterhvert at 6 fuglunger som ble matet av sine foreldre. Etter endel dager kunne det se ut til at det bare var en fugl som var inne å matet ungene fordi det tok så lang tid mellom ungene fikk mat og det ble funnet endel fjær i nærheten av fuglekassa.Da det begynte å nærme seg tida for å fly,skjedde det plutselig at i løpet av to dager fra å se friske og ut, begynte de å dø en etter en.En fortvilet fuglemor forsøkte å gi mat til de som var igjen,men de orket ikke. Hva tror du kan ha skjedd? Det hadde blitt tittet forsiktig opp i fuglekassa bare 2 dager før tragedien skjedde. Kan det ha vært en årsak? At de har blitt smittet av noe?Vi er så fortvila og synes dette er så utolig trist.

S. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan godt være at den ene i kjøttmeis-paret er tatt av f.eks en spurvehauk eller katt. Det vil da kunne bli for krevende for den gjenværende å fore opp ungene alene. Fugler kan også bli rammet av sykdom, så det kan også ha vært det som var årsaken, eller begge deler.

Tore Reinsborg (12.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rar fugl.

Vi har en snodig fugl i haven fra tid til annen.den ersvar og hvit (spraglete som en nøtte kråke)med gult nebb. stot som en stær hele fuglen er svart/hvit spraglete. Har tatt noen bilder av den.

T.W. (10.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du sender oss et bilde av den, kan det hende vi finner ut hva det er. En del fugler er delvis albino, så det kan hende du har hatt besøk av f.eks en delvis albino gråtrost.

Tore Reinsborg (12.06.2008)

««første 47 194 - 47 243 av 50 205 siste»»