Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 242 til 47 291 av totalt 50 299 spørsmål


#Diverse

Katten fanget en stokkand unge.

Hei.
Katten vår har fanget en stokkandunge. Den er ikke vært skadet. Den har god motorisk evne. Men hva skal vi gjøre? Jeg vet ikke hvor katten fant henne. Og jeg vet heller ikke hva jeg skal gjøre. Jeg tør ikke slippe henne løs uten å vite om moren er i nærheten, da det er 5 katter som tusler rundt nede i gaten vår. Hva skal jeg gjøre?

W. (01.07.2008)

Svar:

Forsøk å få kontakt med noen som har gård eller vanndam i hagen, og sjekk om de kan ta seg av og fore opp andungen.

Roar Solheim (01.07.2008)


#Diverse

ekorn spørsmål

vi har et lite ekorn på besøk hjemme hver dag,hvis døra står åpen kommer den inn og hopper rundt i stua:) det jeg lurer på er om ekornet kan ha skabb? halen er veldig tynn og den mister håret på halen:) på forhånd takk:)

M.H. (01.07.2008)

Svar:

Har ikke hørt om at ekorn kan ha skabb, så jeg tror ikke du behøver å engste deg for dette. Det er mer betenkelig å ha ekorn løse innomhus, for de kan stelle til forferdelig mye uorden (!), men de er jo hyggelige å få nærkontakt med også.

Roar Solheim (01.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten, svart fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tidligere idag kom en fugl seg inn i leiligheten vår. Den var svart og på størrelse med en spurv (?), men vingene var ganske lange. Hva slags fugl kan dette ha vært?

Slenger med et uklart bilde også, i tilfelle det kan være til hjelp. (Fuglen ligger "riktig vei" - på magen, på bildet)

H.B. (01.07.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være en tårnseiler. Kast den opp i lufta slik at den for luft under vingene, så flyr den sannsynligvis avsted. Den klarer ikke å lette fra bakken på egen hånd!

Roar Solheim (01.07.2008)


#Diverse

Fredning hekkende fugler

Hei!
Stemmer det at alle fugler er fredet i hekketiden? Håper det for noen naboduers skyld :)

G. (01.07.2008)

Svar:

Ja, det stemmer.

Roar Solheim (01.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent trost ?

i kveld satt en brun, og brunspetter liten kar på en av gjerdestolpene her på tunet på vestvågøy. brunt spisst nebb, som trost, og brune bein. kraftig helbrunt ryggparti,koksgrått nederest på ryggen ned mellom vingene. brunspettet bryst og klare hvite tverrgående striper nedenfor midten av vingene.
satt som en stor bolle. beege seg som en trost da den løy ned på bakken. vippet litt på seg da den sa noen trosteaktige lyder.
vi har sett veldig mye tros her på høsten, men denne var anderledes ! har sjekke nettet g funet ut at denligner noe på en gråtrost, men er absolutt ikk maken, spesielt pga den hvite stripe på vingene, samt at den brune fagrgen her var veldig fyldig, ikke hvotbrunspettet altså. pen og saftig brunfagre i sin generele fremtoning.. hvilke fugl kan det her være snakk om ?

R.L. (01.07.2008)

Svar:

Hei!
Gråtrost passer faktisk best til din beskrivelse (spesielt ryggpartiet), men de hvite stripene gjør imidlertid ikke det. Det hender at det dukker opp fugler med fargefeil, så en kan ikke utelukke en slik. Hvis fuglen er der, kan dere forsøke å ta et bilde av den og sende oss.

Tore Reinsborg (01.07.2008)


#Fugleforing

Hva skal vi gjøre med 2 gråtrost unger?

Vi fant 2 nydelige gråtrost unger i dag som lå på bakken og hele redet var rasert og ødelagt.Moren var død.Noen må ha gjort hærverk,dessverre.

De har fjær på seg,er kvikk og kvitrer mye.Men hvor mange dager gammel de er,aner vi ikke og ikke kan de fly.

Vi vil vill gi de mat frem til at de kan fly,så sette de fri.

Hvor ofte i døgnet må de ha mat og hvordan blir det med væske tilgang?

Vi har gitt meitemark,men aner jo ikke hvor mye og hvor ofte.

Takknemlig for svar!

K. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Gråtrost-unger fores naturlig med meitemark, så dette vil være god kost for dem. De bør fores relativt ofte, da de i følge din beskrivelse trolig er temmelig store. Hvis du har de i en åpen pappeske utendørs så vil ikke meitemarken komme seg ut, og da trenger du kanskje ikke fore dem så ofte. Om natta fores fugleunger lite, så da kan de godt være uten mat. Et lite fat med vann skader heller ikke.

Tore Reinsborg (01.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn i indre Oslofjord

I dag tidlig 30 juni 08 ca kl.0715 observerte jeg fra båten en havørn på østsida av Håøya rett nord for Drøbaksundet. Jeg ble meget overrasket, men er sikker på at det var en havørn jeg så. Er det andre observasjoner av havørn i indre oslofjord?

D.W. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan sikkert stemme at du har sett en havørn. Det er de siste årene registrert en økende observasjonsfrekvens av havørn i de sørligste delene av Norge. Dette kan nok ha sammenheng med en registrert økning i antall par i resten av landet.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

måkeunger

På jobben min har vi fått tre måkeunger ramlende ned i et atrium.De er nå max to uker gamle Flere ønsker å få flyttet disse, da vi ikke kan bruke hagen pga sinte måkeforeldre. Hvor gamle bør ungene være før vi flytter de, og vil foreldrene finne de igjen om vi flytter de til feks en plen på andre siden av huset?

K. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis man flytter ungene på andre siden av et hus, vil nok ikke dette skade, da foredrene vil finne de igjen.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Foring av gråspurv og kjøttmeis.

Vi er et eldre par som koser oss med å mate gråspurv og kjøttmeis. Selv nu her oppe i nordre Nordland hvor det har vært en meget kald juni, ingen innsekter enda, så har vi gitt disse fuglene litt solsikkefrø. Så sier vår nabo, at fugleungene til disse fuglene kan dø sersom vi gir foreldrene litt solsikkefrø. Kan dette være riktig?Hilsen to fugle-elskere oppe i Tjeldsund

A.K. (30.06.2008)

Svar:

Hei!
Det vil ikke skade å gi fugler solsikkefrø om sommeren også.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kylling

Hvilket kjønn er det på kyllingen man spiser? Er det slik at vi spiser begge deler? Hvordan ser man forskjell på kjønnene når det er snakk om kyllinger?

K. (29.06.2008)

Svar:

Hei!
Kyllinger som kjøpes i butikker til menneskeføde er antageligvis av begge kjønn. Man må nok se etter kjønnsorganene på kyllingene for å fastslå kjønnet, da de er prikk like ellers.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Diverse

Yngletiden

Hva er yngletiden? Hva menes med det ordet?

N.N (29.06.2008)

Svar:

Hei!
Med yngletid menes den perioden av året når fuglene hekker. Det vil i praksis si hele perioden fra hannene begynner å synge/markere territorium til ungene er flygedyktige og har forlatt hekkeområdet.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Fugleforing

spurveungene

Hei, me fant ein spurvunge på bakken,den hadde kansje mista mora si, for litt på sio av den var det ein død fugl. Me tok den med oss inn og fant et gammalt fuglebur til den. Den vil ikkje eta, den vil berre sova. Så me lure på om det er noko me kan gjer? Og kor lenge spurvungane sover? Ka mat kan me gi? må den matast eller greier den å eta sjøl?

R.H. (29.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kommer an på hvilken art det er snakk om hva man bør fore den med. Dere kan prøve å gi den små meitemark, insektlarver, oppbløtet brød/frø og se hva den vil ha.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Diverse

Namn på fuglar

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Eg treng otnitologisk bistand. Har de høve til å sjå på pdf-en som ligg ved og berre seia kort om namna på desse fuglane er gangbare på norsk? Mange av dei er vanskelege å finna i norske kjelder, men det meste har eg funne. Det er berre så ergerleg å få det på trykk og så stemmer det ikkje likevel. Spørsmålet gjeld berre oversikten øverst i biletet. På førehand mange takk!

U. (28.06.2008)

Svar:

Hei!
Vi kan ikke skjønne annet enn at du kan bruke de navnene som er angitt på disse fugleartene.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet er tatt i slovakia. Kan dere si meg hva slags fugl det er? Topplerke?

N.N (28.06.2008)

Svar:

Hei!
Bildet du har tatt er av en topplerke ja.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet ble tatt i slovakia i vår. Kan dere si meg hva slags fugl det er?

N.N (28.06.2008)

Svar:

Hei!
Bildet du har tatt viser en tornirisk hann. Denne arten finnes også i Sør-Norge.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Måken

Viss du finner et måkeegg. Og du vil oppdra det . Skal du hjelpe det ut av skallet da.. ? Ikke slik at det er du som klekker han, men hjelpe han liksom ..? Og et til spørsmål, hva spiser nyklekte måkeonger ? Vi finner ikke svar på det noen plass ! Men hvorfor er det så mange som HATER måker ? Noen sier de er irriterende og stygge, men vi syns di er veldig fine og mener di har frihete ! MÅKER MÅ IKKE UTRYDDES !!

L.O.M. (28.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du finner et måke-egg bør du la det være slik at klekkingen kan skje naturlig. Måke-ungene vil bli foret med oppgulp fra foreldrene den første tiden, men etterhvert som de nærmer seg flygedyktig alder vil de finne mat selv. Måkene er flotte fugler, men en del lar seg irritere av at de kan være aggressive og støyende i forbindelse med hekkingen.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

pingvin

Er pingvinen et pattedyr?

M. (27.06.2008)

Svar:

Hei!
Pingviner er ikke pattedyr, men fugler som ikke kan flyge.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Diverse

Merking av fugler.

Hei.
Vet ikke om du kan svare på dette spørsmålet, men jeg prøver..
Jeg fikk her en dag øye på en grågås (i Oslo) som var merket med TC B i form av et langt blått halsbånd med hvite bokstaver (TC B). Det virket ikke særlig behagelig for gåsa. Det kan da ikke være nødvendig med slike store "merkelapper"? Hvorfor er det ikke nok med en ring rundt foten? Den hadde det i tillegg.
Vet du hvem som merker den slik, er det her i Norge eller i utlandet?
På forhånd takk for svar!

B. (27.06.2008)

Svar:

Hei!
De fleste grågjess er merket langs kysten av Nord-Norge av Norsk institutt for naturforskning (NINA), og det gjelder antagelig dette individet også. Man bruker slike halsbånd for å kunne identifisere fuglene uten å måtte fange dem inn på nytt. Slik kan man få verdifull informasjon om trekkveger og arealbruk hos grågåsa. Hvis halsringen er satt på riktig, vil ikke dette påvirke grågåsa negativt. Halsring-avlesninger av grågås kan sendes: arne.follestad@nina.no

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukendt ungfugl for en dansker...

Jeg har just været i Norge (Hafjell og Beitostølen) og har iagttaget nogle / mange ungfugle, som finder føde på græsplæner og lignende. Så snart man nærmer sig flyver de op og bort, temmelig klodsede i flugten og i kropsform. Jeg har ikke set dem i Danmark. De er på størrelse med en solsort eller sjagger eller lidt større. De er uden markante farver, mest brunlige eller grålige, så vidt jeg kunne se.
Kan det være skovskade ungfugle? Vi har skovskader i Danmark, en sky fugl, noget i retning af disse norske.

P.J. (26.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er vanskelig å si med sikkerhet hva du har sett. Hvis fuglene lignet mest på sjagger/solsort i kroppsform, kan det kanskje være kull av misteldrossel. Skovskader finnes sikkert i det nevnte området også, så denne arten kan heller ikke utelukkes.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvitøyeand

Er denne sjelden i Norge?

N.N (26.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvitøyeanda hekker ikke i Norge, og fram til nå er det bare gjort 8 funn av arten her til lands.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Måsunge igjen!

Når en måsunge detter ned fra reiret oppi pipa vår og ned i hagen, vil foreldrene hans greie å få den opp igjen? Den er langt fra å kunne fly! Den går og tasser alene her med flere måser hylende rundt. Jeg er redd for at ørna skal ta den, eller katter i området. Noe jeg kan gjøre?

N. (26.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke nødvendig å legge måke-ungen tilbake på taket, da de naturlig forlater reirplassen raskt etter klekking. Her er det nok best å la naturen gå sin gang.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

fuglefamilie i ventilen

vi har fått en kjøttmeisfamilie i ventilen på soverommet vårt. det er veldig koselig, men vi synes de begynner med frokosten litt vel tidlig, sånn omtrent i 04.00 tida. spørsmålet er når vil ungene flytte ut?

E.W. (26.06.2008)

Svar:

Hei!
Kjøttmeis-ungene vil være i reiret i 18-22 døgn, og nå i slutten av juni er antagelig utflyging nært forestående.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

Kattugle og nattravn

Hei, jeg hører kattugle nesten vær natt så lenge det er stille og fint i været. Det jeg lurer på er: Når vil kattugla roe seg ned med spillet om natta? Og når vil også nattravnen være ferdig med dette spillet?

H. (26.06.2008)

Svar:

Hei!
Kattugla er en art som kan rope så og si året rundt, men det er særlig på ettervinteren samt på sensommeren/høsten at de roper. Nattravnen er en trekkfugl som er veldig kort tid i Norge, og det er stort sett fra slutten av mai og i juni at man hører den. Utover i juli vil spillet raskt avta.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

måseunger

ka spiser måseunger egentlig? og ka spiser dem når de har vokst opp litt og bynne å bli stor?

H.S. (26.06.2008)

Svar:

Hei!
Måkeungene blir når de er små foret med oppgulp fra foreldrene. Når de vokser til vil de finne mye smådyr og rester etter dyr, samt avfall, i fjæra og andre steder.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


trekkfugler

Hvor kan jeg finne en liste over trekkfugler i Norge

E.S. (25.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er ikke utarbeidet egene "lister" over trekkfugler i Norge. I de fleste fuglebøker blir det oppgitt hvorvidt de respektive fugleartene er trekkfugler og om hvor de oppholder seg om vinteren.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Økologi og atferd

måkeunge

Hei, vi har et reir på taket med måkeunger. De er ca 3 dg gamle. I dag datt den ene ungen ned i takrennen. Jeg tok denopp og lå den tilbake på taket og nå ser det ut som moren ikke vil ha noe med den å gjøre. Hva kan jeg gjøre? Kan jeg ta den inn og mate den?? Hva kan jeg evnt gi den+

N. (24.06.2008)

Svar:

Hei!
Det er naturlig at måkeungene forlater hustak raskt etter at de er klekket, og du kan bare la den være der du fant den, da måke-foreldrene passer på den.

Tore Reinsborg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen har rede i en vedstabel hos oss. Den la 8 egg og nå er det unger. Men vi vet ikke hva slags fugl det er. Det ser ut til at både hannen og hunnen jobber med ungene. Jeg tok dette bildet i går med 300 mm telelinse.

H.S. (30.06.2008)

Svar:

Du har tatt bilde av en rødstjert hann. Les mer om arten her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=147.

Frode Falkenberg (30.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette bildet på Fredriksten Festning i Halden den 29/6-08
Jeg kan på livet ikke identifisere denne vakre skapningen, den er det en spurv eller en fink? Utrolig vakker er den i allefall med brun kropp og gult hode ,med noen slags striper på.

J.S. (29.06.2008)

Svar:

Bildet viser en gulspurv.

Frode Falkenberg (30.06.2008)


#Diverse

Hjelp en fugleunge!

hva skal jeg gjøre med tre fugleunger jeg har hjemme som er falt ut av redet?(!!!)

A.J. (27.06.2008)

Svar:

Hvis du vet hvor redet er, er det alltid best å forsøke å sette dem tilbake igjen så raskt som mulig. Hvis ikke det lar seg gjøre, må du finne ut hva slags fugleart det dreier seg om, og forsøke å fore dem.

Roar Solheim (29.06.2008)


#Diverse

Spruveunge

Barna fant en fugleunge i stallen, som de kom hjem med. Lurer på hvor lenge etter den er tatt funnsted, foreldre vil prøve å ta vare på den igjen? Den står nå i en bur hjemme og kvitrer, spiser og drikker. Har også gitt den flue, som den spiste, og meitemark, som den ikke spiste. Hva skal vi gi den med unntak av solsikkefrø. Leser i et tidligere spørsmål at de dør hvis de ikke blir foret riktig.
Vil sette den tilbake i stallen i morgen tidlig hvis det ikke er for sent.

V.O.A. (24.06.2008)

Svar:

Det beste er nok å sette den tilbake der den ble funnet, siden dere kjenner stedet.

Roar Solheim (29.06.2008)


#Diverse

trostunge

heisann. katten min kom stolt gående med en liten fugl i munnen. jeg fikk tak i den, og den så ikke ut som om den var skadet og ser ut til å være en trostunge. jeg har nå lagt den i en liten skoeske med lammeskinn i bånn og en flanellsklut rundt og satt den på baderomsgulvet som er varmt. jeg leste noen steder at man kunne mate de med meitemark og lignende, men har ikke lyst til å ta på meg dette ansvaret, da jeg akkurat har blitt mor til tvillinger, og har mer enn nok med det. pluss at jeg to katter og det vil nok ikke funke så bra. hva kan jeg gjøre? jeg er redd for at hvis jeg setter den ut i skogen så kommer den til å dø, og jeg vet jo ikke hvor katten fant den. fuglen har fått fjær, men du kan fortsatt se dun rester, noen steder på tuppen av fjærene. kan man levere de til dyreklinikken eller er det best å sette den ut i skogen et sted?

E.A. (24.06.2008)

Svar:

Slike hendelser er alltid vanskelig å håndtere riktig. Hvis du ikke har tid til å fore fuglen selv, er det nok best å sette den tilbake i skogen der katten sannsynligvis har fanget den.

Roar Solheim (29.06.2008)


#Sykdom og skader

hvordan pleier man fuglene

hvis en fugl er skadet eter kolisjon med vindu
hva gjør man da?

A.L. (25.06.2008)

Svar:

Sett den i en pappeske eller et bur med et klede over (slik at den ikke forstyrres av bevegelser utenfor) i 1-2 dager. Fugl som kolliderer med vinduer får gjerne hjernerystelse. Hvis den ikke er for kraftig, kan fuglen komme seg. ved kraftige sammenstøt hender det at fuglene dør i løpet av ett døgn. Gi fuglen vann. Du kan også forsøke å sette inn for, men hvis en kollisjonsskadet fugl er så bra at den begynner å spise, er det også som regel på tide å slippe den løs igjen.

Roar Solheim (29.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette bildet ble tatt i slovakia i vår. Kan dere si meg hva slags fugl det er?

N.N (28.06.2008)

Svar:

Dette er en tornirisk hann.

Roar Solheim (29.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl kan det være?

Vi har hytte på Fåvang Østfjell.Har for tiden besøk av 4-6 fugler av en art vi ikke finner i noen bok.Har desverre ikke bilde så jeg får prøve å beskrive den.Den er stor som en liten skjære.Brun i fjærdrakr med oransje halefjør som også ses som en vifte ved oppbremsing og landing.Den har relativt stort hode med fyldig dun over hodet.Den avgir merkelige lyder nærmest (brekelyder)Den er ikke spesielt sky,men liker seg best alene ved foringsbrettet.

H.P.W. (25.06.2008)

Svar:

Dette er nok lavskrike, den minste kråkefuglen. De lever gjerne parvis eller i familiegrupper (høst og vinter). De er vanligst i gammel, lavkledt barskog, og de kan være svært tillitsfulle og uredde.

Roar Solheim (28.06.2008)


#Økologi og atferd

Uglefar

Hvor blir det av uglefaren når ungene er født?Det er vel neppe plass til hele familien i en uglekasse. Kan man se forskjell på hunn og hann? Når på året er det best å rengjøre kassen?

Hilsen Jan R.

N.N (25.06.2008)

Svar:

Hos uglene er det bare hunnen som ruger og holder seg i reirhullet sammen med ungene. Hannen jakter og skaffer mat. Han leverer maten gjennom inngangshullet til hunnen, eller han sitter ute og lokker på henne. Hun flyr da ut fra reirhullet/kassa og tar i mot maten fra hannen før hun bringer den tilbake til ungene.

Roar Solheim (28.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvitryggspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne hunnfuglen og ungen har vært å se på min terrassa i sommer. Jeg har hele vinteren trodd at vi bare har hatt hekkende flaggspetter her Det tydelig røde hodet på ungen har imidlertid gjort meg usikker.Hunfuglen har ett orange felt over nebbet. Jeg bor på Lundeby
( Mellom Mysen og Ørje) Er takknemmelig for svar. Tok mange bilder.

B.J. (27.06.2008)

Svar:

Dette er to flaggspetter - hunnen til venstre, en ungfugl til høyre. den tigger om mat.

Roar Solheim (28.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

DENNE FUGLEN OG DAMA HANS HAR REIR OPPI MØNET PÅ HYTTA VÅR?
DAMA ER GRÅAKTIG OG LITT RØDBRUN I STJERTEN. LURER VELDIG PÅ
HVILKEN FUGL DETTE ER. KAN DET VÆRE FLUESNAPPER?

K.A.B. (24.06.2008)

Svar:

Du har tatt bilde av en rødstjert hann.

Frode Falkenberg (25.06.2008)


#Økologi og atferd

kjøttmeis

Hei!

Det lå en kjøttmeisunge på plenen som jeg tok inn for 4 dager siden (har katt så den ville raskt blitt snacks..). Har matet den og det går greit. Tror jeg har funnet redet, er det noen fare for at den blir avvist dersom jeg prøver å legge den tilbake? Det er mange kjøttmeiser og andre fugler som har rede omkring her, hvis jeg har funnet feil rede, vil den bli godtatt der?

V. (24.06.2008)

Svar:

Hei!
Du kan godt prøve å legge den tilbake i reiret igjen, men du må forsikre deg at den havner i riktig reir.

Tore Reinsborg (24.06.2008)


#Økologi og atferd

Går de instinktivt til vannet?

Hei.
Hvis en andunge er fysisk flyttet fra mor og flokk, vil den alikevel søke automatisk til nærmeste vann? Fra hvor lang avstand kan en unge på 1-2 uker merke at vannet er i nærheten? Jeg bor 600 meter fra et stort vann. En andunge som ble levert her, stakk av og jeg mener den mulig er observert sammen med en mor og hennes flokk i vannet, men er det bare ønsketenking? Finner de virkelig frem alene gjennom gress/skog til vannet instinktivt?.

A.S. (23.06.2008)

Svar:

Hei!
Antagelig vil andungen gå seg vill hvis den ikke blir ledsaget av mora til vannet. Den kan imidlertid komme seg til vannet ved egen hjelp hvis den f.eks hører lokkelydene til mora og kan ta ut kursen på bakgrunn av dette.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hviket egg?

Vi har funnet et egg som vi gjerne skulle visst hva fugl som har lagt det.
Egget er blått med masse mørke flekker. Det er cirka 3 centimeter langt og har en diameter på rundt 2 centimeter.
Vi fant det godt bevart med et lite hull på undersiden som vi tror ungen har krøpet ut. Terrenget var nesten flatt, masse myr og noen furuer her og der. Stedet ligger på cirka 400-500 meter over havet. PS: Det er en stor furuskog bare en halv km fra stedet og ligger litt lengre nede i lia.

E. (23.06.2008)

Svar:

Hei!
Dere har antagelig funnet et måltrost-egg.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Hekketid for duer

Hei - vi vurderer å felle et tre. I treet er det reder til duer og vi ønsker naturligvis ikke å felle treet mens duene holder til her. Når er det forsvarlig å felle treet ift duenes reder?

K.K.S. (22.06.2008)

Svar:

Hei!
Dere får følge med å se når ungene flyr ut. Når de har gjort det, er det bare å felle treet.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Måsebabyer i hagen

Hei, en måsefamilie på to voksne og tre barn har slått seg til i hagen vår. Men egentlig holdt vi på å fikse ting der, så gress, planting osv. Må vi vente til fuglebabyene kan fly før vi kan fortsette arbeidet i hagen? Eller er det noen mulighet for å flytte på dem?

A.K. (22.06.2008)

Svar:

Hei!
Måker er reirflyktende, så det trenger ikke ta så lang tid før de har beveget seg bort fra hagen. Ofte går turen til nærmeste vassdrag eller til sjøen.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Fugleforing

Hakkespett

Bilde vedlagt spørsmålet

Har fått en flaggspettunge i ufrivillig forvaring,(den fløy på vinduet,)etter en stund prøvde jeg å sette den ut igjen der foreldrene henter nøtter for å fore de andre ungene men den blir bare oversett av foreldrene og dyttet av gårde av de andre ungene. Har gitt den oppmalte hassenøtter og vann og det ser ut til å falle i smak,men lurte på om den kan få sånn som maur,meitemark,maggott eller vanlige fluer så den fort kan finne styrke til å fly og finne mat selv.Den sover mye men hvirker kvikk når den er våken og spiser og drikker,men når den skal prøve å fly så bare daler den nedover(den fikk seg nok en ganske hard trøkk i hodet) så den har ikke sjangs til å følge foreldrene opp i trea for å få mat fra de.

Å. (22.06.2008)

Svar:

Hei!
Den er nok tomelomsk etter møtet med vinduet, men den kan komme seg etterhvert. Flaggspetten tar mest animalsk føde om sommeren, så du kan gjerne prøve å gi den insekter og insektlarver (f.eks maggot).

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Hva?

Hva spiser skjær unger?

K. (22.06.2008)

Svar:

Hei!
Skjæreunger spiser nærmest alt mulig fra insekter til matavfall.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

rødsrtupe

Bilde vedlagt spørsmålet

Passer både mammaen og pappaen på rødstrupeungene mens de er små?

L.B. (22.06.2008)

Svar:

Hei!
Begge rødstrupe-foreldrene vil delta i oppforstringen av ungene, også i en periode etter at de har forlatt reiret.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

kråkeunge

Hei. tok med med meg kråkeunge inn som jeg har observert i to dager ute i hagen. Den virket forlatt/alene. Den er meget tilitsfull og spiser av hånden min og klatrer rundt på meg,-kommer og sitter på hånden og får mat osv.
Ønsker noen tips for riktig stell og pleie av Brink som jeg kaller'n.

S.S. (21.06.2008)

Svar:

Hei!
Det beste for Brink er antagelig at du har den ute slik at foreldrefuglene kan mate han selv. Kråker er altetende og middagsrester, samt meitemark kan være god kost.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Diverse

Runde

Hvis du reiser til fuglefjellet på Runde i sommerferien, er du da sikret til å se lundefugl?

S. (21.06.2008)

Svar:

Hei!
Hvis du drar til Runde på denne tiden vil du være sikret å få se lunde ja.

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Skjærer til besvær

Vi har noen skjærer som hver morgen mellom kl fire og fem holder et spetakkel. Vi har også et reir utenfor i hagen i et tre like ved soverommet vårt. Leste om plagsomme skjærer hvor dere viste til tolmodighet, men dette har på gått i flere uker nå. Nytter det å fjerne reiret? Eller er det noe annet vi kan gjøre?

R.H. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
På denne tiden har antagelig skjærene store unger, og spetakelet om natta kan komme av katter som befinner seg i nærheten av ungene. Har selv opplevd lignende tilstander om natta pga katt. Kanskje kan løsningen være at alle i nabolaget har kattene innendørs om natta?

Tore Reinsborg (23.06.2008)


#Økologi og atferd

Kan man fore kjøttmeisunger med vanlig mark?

Lurer litt på det. For det er lettere å finne enn insekter..

B.B. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
Små meitemark kan kanskje fungere, da kjøttmeisa er nærmest altetende. Ellers selges melormer og maggot i sportsforretninger (brukes bl.a. til agn i forbindelse med isfiske).

Tore Reinsborg (20.06.2008)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisunger!

Hei. Har ett spørsmål. Under kanten på taket på huset mitt er det blitt ett hull..gammelt hus..og der har kjøttmeisa lagt ungene sine. I går oppdaga jeg 3 av dem hadde falt ned på plenen..1 var død. De to andre levde. Prøvde å putte dem tilbak, men de falt bare ut igjen. Stappet litt gress inn i hullet oppe der men gikk bare en time eller to så var de to ute igjen.

Prøvde å henge opp en fuglekasse rett under og putte dem oppi der, men fugleforeldrene var null interessert idet.

Putta dem tilbake igjen i reiret og lagde noen lister rundt slik at de ikke skulle falle ut igjen. Men i går kveld før vi skulle legge oss..var de ute igjen. Det er flere unger innunder taket og er nok derfor foreldrene overser disse.

Tok dem inn på badet i natt og regna nesten med at de ikke overlevde natta. Men i morges var det fullt liv der. Har bløtt opp litt brød og mata dem med pinsett. Men vet jo at de trenger insekter og larver. Men hvor vanskelig er det å fore dem opp sjøl??? For så å slippe dem ut... Var noen som sa at de kom ut av redet ca 20 dager etter klekking. Hvor gamle er de mon tro??? De har ikke åpna øynene og de har litt fjer på kroppen.

Noen tips?? Har ikke tilgang til noe larver kjøpt på butikk eller noe sånt da jeg bor i utkant Norge.

B.B. (20.06.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være vanskelig å fø opp kjøttmeisungene, særlig når de er så små som du beskriver. De er antagelig bare noen få dager gammel. Det beste ville nok være om du hadde lyktes i å få puttet de tilbake i reiret på en eller annen måte.

Tore Reinsborg (20.06.2008)

««første 47 242 - 47 291 av 50 299 siste»»