Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 47 202 til 47 251 av totalt 50 306 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som "breker"

Hei
Vi bor i utkanten av østmarka i Oslo og har i sommer hørt en merkelig fuglelyd. Høres ut som 1-2 sekunder med en geit/sau som monotont breker. Den holder på stort sett hele dagen, blir stille på kvelden. Kan det være en fugleunge av noe slag? Kan ikke huske å ha hørt denne lyden før.

E.V. (26.07.2008)

Svar:

Beskrivelsen din av lyden kan tyde på at du har hørt en enkeltbekkasin. Den spiller ved å fly høyt oppe i lufta og stupe ned. Når den stuper vibrerer de ytre stjertfjærene slik at de lager en mekrende lyd.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fløy på ruta men livnet til

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fløy på stuevinduet vårt

Den finnes ikke på fuglemateren, men tuslet omkring i skogen to døgn senere. Litt usikker på flyging. Men hvem er denne fuglen som jeg fikk i nærbilde

A. (26.07.2008)

Svar:

Dette er en bokfink, enten en hunn eller en ungfugl fra i sommer. Den fikk seg nok en hjernerystelse, og forhåpentligvis kom den til hektene igjen etter en stund.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleegg

Må fugler parre seg for å få egg, eller kan en hunnfugl alene få egg som ikke blir til fugler? Og har disse eggene da plommer?

E. (27.07.2008)

Svar:

Høner legger egg med gul plomme selv om de ikke har en hanne som de blir parret av. Men eggene er da ubefruktet, og kan ikke utvikle et foster. Egget er opplagsnæring til det voksende kyllingfosteret. Uten befruktning starter ingen fosterutvikling.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Spurv unger

Hei, det er en spurv familie som bor i veggen på et gammelt hus ved der vi bor. Foreldrene flyr inn og ut av en liten sprekk i veggen, og ungene har ennå ikke forlatt reiret.. har ungene kanskje problemer med å komme ut? Eller er ungene fortsatt for små til å forlate reiret?

L. (27.07.2008)

Svar:

Gråspurv kan ha flere kull i løpet av en sommer, og de kan hekke langt ut på høsten. Ungene er i reiret noen uker før de hopper ut. Da blir det stille i reiret, og dere vil vel også se ungene bli matet av foreldrefuglene ute.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ørn

Hei. Vi lå i båten ved Håøya utenfor Drøbak i Oslofjorden i går. Da så vi en Ørn som satte seg i en død furu et stykke unna.I kikkerten så det ut som den hadde ganske lys grå fjerdrakt, hva slags ørn var dette? Ser stadig ørn som seiler ganske høyt på himmelen i dette område.

M.S. (28.07.2008)

Svar:

Ikke helt enkelt å si, beskrivelsen alene er ikke tilstrekkelig til å avgjøre arten, men det kan godt ha vært en voksen havørn.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småskarv eller.....

Har sett en spennende fugl i Farris som svømmer godt som en and og har et veldig vingespenn når den flyr. Farge sort med lang hals med noe hvitt på hode/ansikt.Hvilken fugl er dette tro.

N.N (28.07.2008)

Svar:

Sannsynligvis en storskarv - de opptrer ofte i ferskvann, og kan opptre langt inn i landet.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Diverse

Havørn flmet over Hetlevik på Askøy 25.07.2008

Er det vanlig å se havørn så langt sør. De var to fugler som svevde, den ene ble plaget av en måke. Var heldig som fikk filmet et fantastisk øyeblikk. Er ikke så flink med tekniske ting men opptaket lgger på DV-bånd.

D.A.S. (29.07.2008)

Svar:

Havørna hekker nå langs store deler av Hordaland og Rogalands kysten. De har også såvidt etablert seg i Vest-Agder, og kommer nok snart til å etablere seg langs kysten av Aust-Agder og Telemark også. Men det er ikke alltid like lett å se dem, selv om de hekker i et område, for de kan være ganske anonyme ved hekkeplassen.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Økologi og atferd

Nøttekråker

Hei, vi bor på Korsvoll i Oslo og i går morgen så vi to nøttekråker på konglejakt i det vi tror er en sembrafuru i nabohagen. Vi lurer på om dere vet om det er mange nøttekråker i byen/Norge?

L.L. (30.07.2008)

Svar:

Ja, det lever nøttekråker i og rundt Oslo. Om høsten trekker de gjerne ned i bynære områder og leter etter hasselnøtter. Nøttene frakter de ut i barskogen hvor de gjemmer dem til vinteren og neste vår.

Roar Solheim (30.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl ved foringsbrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Lurer på om dere kan fortelle meg hva slags fugl dette er? Den er noe sky, men kommer gjerne på besøk ved foringsbrettet. Den er ca like stor som en Bokfink.

A. (22.07.2008)

Svar:

Dette er en gulspurv. Du har fotografert en hann.

Roar Solheim (22.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hei

Bilde vedlagt spørsmålet

hva slags fugl så jeg her ? litt stor med lyst nebb,tenker på gråtrost men er usikker..fuglen var sky så det ble desverre uklart fullfart bilde -

D. (20.07.2008)

Svar:

Dette er en ungfugl av svarttrost.

Roar Solheim (20.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Merkelig måkelignende fugl !

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg bor på vestsida av Karmøy. Etter lengre tids kraftig vind fra vest, kom denne fuglen dalende ned på plenen.
Er litt måkeaktig men har aldri sett en sånn her før.
Den var åpenbart ikke vant med hverken mennesker eller biler, så vi kom ganske nær den.
Kan dere si hvilken fugl det er ?

S.T. (20.07.2008)

Svar:

Dette er en ung hettemåke.

Roar Solheim (20.07.2008)


#Diverse

Få/ingen fasaner på øvre romerike?

Hei!
Etter tidligere utplassering av 'gjesten' fasan, har det etablert seg noen ville fasaner i visse områder. Jeg stusser over at disse finnes både nord for meg (Mjøsa-omr.) og syd for meg (Bærum/Asker), mens jeg her på øvre romerike aldri har sett/hørt fasan. Er dette tilfeldig? Sprer disse fuglene seg kanskje ikke så langt ut fra stedet man opprinnelig satte dem ut? Topografien (Nannestad, Ullensaker) synes å være perfekt. Er det for mye rev her?

E.D. (19.07.2008)

Svar:

Fasaner sprer seg nok ikke langt fra der de har blitt klekket eller sluppet ut, derfor er det nok helst på steder hvor det har blitt satt ut fasaner at de fremdeles forekommer. Snørike vintre kan redusere bestanden kraftig, og de kan også lett bli spist av rødrev og f. eks. hønsehauk. Ofte er det mating fra folk vinterstid som holder liv i lokale fasanforekomster. Siden fasanene er satt ut i Europa fra Asia, så er det ikke så underlig om de har problemer med å overleve uten slik mating.

Roar Solheim (19.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

denne gjengen traff vi hver kveld på et vann her nord for Bodø. De var ganske skye, så dette var det nærmeste vi kom før de flakset avgårde. Hva er dette slags fugler?

H. (18.07.2008)

Svar:

Dette er en flokk laksender.

Roar Solheim (18.07.2008)


#Diverse

Forlatt fugleunge???

utenfor døra mi, fant jeg en liten fugl. Den er brun og gråaktig med gul farge nede på vingene. Er på str med en spurv. Noe av fuglen er litt dunaktig og myk- og med dette tenker jeg at det er en unge. Det kan fly lavt ett par meter, såvidt jeg har sett. Ellers virker den veldig tam. Jeg har tittet litt rundt åstedet om det kan være noe reir i nærheten, men kan ikke finne noe. Jeg har bært ungen oppe i en balje med et teppe han kan ligge på og vann og brødsmuler. Et teppe ligger også over, for det virker som den vil sove fordi han vrir hodet til siden og biter til på en måte bakover. Nå har jeg lest at det er ikke lov og beholde slike fugler, og det har jeg ikke tenkt til heller, men det blåste litt når jeg fant han og det er meldt sterkere vind i natt, og der jeg fant han er det ikke noe ly. Og tenk hvis moren ikke finner han. Jeg leste nettopp på nettet at fugleunger hopper frivillig ut av redet, mens moren allikevel passer på. Det skulle jeg gjerne visst for ett par timer siden.. Skal jeg la han ligge inne i balja for natten og slippe den ut i morgen tidlig eller skal jeg gjøre det nå?? Jeg finner ikke ut av hva som er mest riktig. Håper jeg kan få et svar hva som er mest riktig, da vet jeg hvertfall i ettertid hva jeg burde ha gjort.....tror jeg slepper den ut igjen på samme sted, men lar den være i balja, den har litt vegger for ly, - og da kan moren se han hvis hun er i nærheten pluss at fuglen kan komme seg ut hvis den vil....

Mvh Bjørg

B.H. (16.07.2008)

Svar:

Det høres ut som om dette kan være en grønnfink unge. Slike uthoppede fugleunger er ikke forlatt av foreldrene, selv om de ikke kan fly fullgodt, og selv om du ikke ser de voksne fuglene i nærheten. Derfor er det beste du kan gjøre å sette ut ungen der du fant den snarest.

Roar Solheim (16.07.2008)


#Økologi og atferd

Sidensvans

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg ble litt forundret da jeg fikk øye på 2 sidensvanser ved ei tjønn i Meråker i helga. Trodde de bare kom innom Norge på høsten, når de er på vei sørover.. Er det vanlig å finne de her på sommerstid også?

D.J. (14.07.2008)

Svar:

Meråker ligger godt innenfor sidensvansenes hekkeutbredelse (de er funnet hekkende sør til Hedmark), så du har nok møtt på sidensvanser som hekker i området!

Roar Solheim (14.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En merkelig entonig lyd fra en mellomstor brunsort fugl med lyst nebb.

I morges hørte vi en fugl som laget en veldig sterk, litt langtrukket, ren tone med et par- tre minutters mellomrom. Det hørtes veldig spesielt ut, nesten som en sirene. Fuglen satt på baksiden av stammen på et furutre lagde krafselyder i barken. Jeg så den først da den fløy, og den var kraftig, brunsort med lyst nebb, og større enn en svarttrost. Hvilken fugl kan det være som lager en så spesiell lyd og ser slik ut?? - Jeg fant den ikke i fugleboka mi. Så jeg er takknemmelig for svar.

B.F.B. (14.07.2008)

Svar:

Det høres ut som at du har truffet på en svartspett. Den er ensfarget svart med litt rødt på hodet (nakken hos hunnen), i tillegg er nebbet lyst gulhvitt. Den har kraftige, fløytende rop og klatrer opp trestammene slik at det blir krafselyder.

Roar Solheim (14.07.2008)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne har vi i hagen vår inn i mellom, men det ser ut til at skjærene plager den fælt. Hvilken fugl er det?

E.B. (13.07.2008)

Svar:

Dette er en gråtrost. Hvis skjærene er etter den, så er det kanskje fordi de leter etter gråtrostunger som de kan spise. Men gråtrostene vet absolutt å forsvare seg - de driter ned "fiender" så de blir helt klissete og ute av stand til å fly! Skjærene må bare passe seg!

Roar Solheim (13.07.2008)


#Diverse

Islandsjaktfalk

Jeg så en meget lys jaktfalk i Tanadalføret sist uke. Kan det være den som er omtalt i november 2007 på denne websida og som skulle ha dannet par med en "vanlig" jaktfalk?

E.S. (13.07.2008)

Svar:

Kan godt tenkes. Det dukker opp hvite eller lyse jaktfalker i Norge av og til, helt ned til midt-Norge, så det er ikke overraskende at de viser seg i Finnmark.

Roar Solheim (13.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bøksanger

Er interessert i fugler og i de seneste årene har det trukket nordover til Saltdal en del fuglearter som ikke var her før.
I år har jeg blant annet registrert bøksanger. Sangen kan man jo ikke ta feil av, selv om den ikke er så lett å se inne i løvverket.
Kan du si noe om hvor vanlig det er at den kommer opp til midten av Nordland?

B.K. (11.07.2008)

Svar:

Bøksangeren er påvist som hekkefugl over mye av Sør-Norge (i skog), og er funnet mer spredt helt nord til Troms. Også i Saltdal er den registrert, selv om den neppe er spesielt vanlig der. Dette er registreringene fra Norsk Fugleatlas (1994). Arten kan ha endret forekomst siden da. Bøksangeren opptrer i nesten all slags skog, bare trærne er store og står litt åpent, nesten med park-preg. Hvis skogen har den rette strukturen, kan bøksangeren opptre i gran, furu, bjørk og bøkeskog, så navnet "bøk"sanger er kanskje litt misvisende.

Roar Solheim (12.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunger

Hei, mitt spørsmål er når forlater fugleungene redet? Vi driver å legger nytt tak på huset, hvorpå vi har funnet et rede med unger innunder taket. Tror det er svaler. Vi vil vente med å tette igjen til ungene har forlatt redet.

A.D. (08.07.2008)

Svar:

Hei!
Det kan være taksvaler som har slått seg til oppunder taket deres, da det er typisk reirplassering for arten. Ungenes reirtid hos taksvale er 24-25 døgn.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

grønnspett unge, hva spiser den?

hei.
Det kom noen innom med en grønnspett unge til oss. Den var funnet i et byggefelt, og tatt vare på for at ikke katten skulle ta den.
Den er ganske stor med fjær på kroppen, og skriker stadig. Hva kan jeg gjøre for den? Den flyr ikke, men hopper litt rundt.

E.H. (08.07.2008)

Svar:

Hei!
Grønnspetten lever i stor grad av maur, så hvis dere slipper den i nærmeste skogområde til der dere fant den vil den antagelig finne mat selv, og kanskje også bli fôret av foreldrene.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Fulgeunge med skadet fot

Hei! Vi fant en fugleunge da vi var ute å gikk i kveld, sannsynligvis en trost. Den klarer ikke å bruke den ene foten,det vanskelig å se om den kanskje er brukket. Den har ferdig utviklede fjær på vingene og stjerten så det er mulig den forlot redet frivillig. Når vi kom gående imot den klarte den ikke å reise seg opp og den forsøkte heller ikke å fly ifra oss. Vi klarte ikke å gå ifra den og tok den med hjem. Tror dere denne fulgen vil klare seg eller er det best å la naturen gå sin gang? Hva kan vi evt. fore den med?

N.N (07.07.2008)

Svar:

Hei!
Fugler kan klare seg med bare en funksjonell fot. Dere kan prøve å sette den ut hvor dere fant den. Dere kan evt. prøve å gi den litt meitemark før dere slipper den ut igjen, da dette er god kost for troster.

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Sykdom og skader

Død undulat

Min undulat som var en hunn, døde nå forleden dag 4 år gammel. Er dette unormalt? Jeg fant henne på magen nede i gulvet. det måtte akkurat ha skjedd for hun var ikke stiv. hva kan ha skjedd? fjærene var fine og blanke og har altid vært det.

R. (07.07.2008)

Svar:

Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/

Tore Reinsborg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

spiser måsen brunsnegl (Iberiasnegl)?

T.F. (09.07.2008)

Svar:

Nei. Måker foretrekker annen mat. Store nakensnegler utsondrer mye slim som forsvarsmekanisme, og er lite håndterlig for de fleste fugler.

Frode Falkenberg (09.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Vi er en familie som tidligere har reddet skadde villdyr og satt dem ut i naturen igjen. Vi vet at iallefall noen har klart seg etterpå.
For noen uker siden kom noen med en måkeunge til oss. Den ble angrepet av andre fugler, så de tok den med seg. Måkeungen var liten og helt dekket av dun. Nå har han fått masse fjær, han spiser godt og svømmer i badekaret. Spørsmålet vårt er hvordan får vi tilbakeført han til naturen? Må vi lære han å fly? Kan han settes rett ut i naturen eller skal det skje gradvis? Vil de andre måkene lære han å finne mat?

S.V. (07.07.2008)

Svar:

Hei!
Se på forrige besvarelse på dette nettstedet for tips.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Måker

Hei. Jeg og min venninne fant for 3 uker siden en forlatt måke unge. Da var han litt stor, kankje to uker gammel? De andre søsknene var døde og lå rundt han. Vi tok han hjem og har gitt han rå fisk mange ganger om dagen. Han har vokst mye og har forandret dun til fjær på magen og forskjellige andre steder. Det er tydelig at han øver på å fly. Han liker godt å bade. Spørmålet vårt er om vi nå kan slippe han ut i det fri? Vil han klare seg selv? Vi tenker da å slippe han ut i området hvor vi fant han. Hilsen Gunhild og Henriette

G.T. (07.07.2008)

Svar:

Hei!
Det er best hvis dere slipper han ut i et fjæreområde med mye eksponert mudder og tang på fjære sjø. Der vil den kunne finne ymse småkryp og forhåpentligvis klare seg selv. Dere kan godt støttefòre den til den flyr godt.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Andefugl??

Hei! Jeg har flere ganger, to-tre år på rad, observert et andepar (?) med unger. De holder til i et lite, grunnt skauvann på Romerike. Jeg lurer veldig på hva slags fulg dette kan være, har ikke klart å finne ut av det. De har 4-6 unger som svømmer alene om dagen, de dykker ofte og blir under vannet opptil ca 1 minutt. Ungene er brunspraglete, de voksne har jeg ikke fått sett så mye på da de (eller moren) kommer først om kvelden og samler sammen ungene sine. De voksne fulgene lager en tydelig vislende lyd nå de tar av fra vannet. I helgen var det et par fulger som sloss, de bakset rundt i vannet og lagde et forferdelig spetakkel, og de lagde lange, raske kekekeke-aktige lyder mens de sloss. De voksne fuglene ser også brune ut, har hvertfall ikke klart å se noen tydelige kjennetegn på dem. De er mindre enn stokkanda og når de svømmer skyver de hodet fram og tilbake (som høns). Det er kun dette ene paret som har vært der alene. Kan du si noe om hva salgs fulg dette kan være???

T. (06.07.2008)

Svar:

Hei!
Hunner av andefugler og deres unger er veldig like av utseende, så det er ikke greit å gi noe sikkert svar på hvilken art du har sett. Hvis hunnen er tydelig mindre enn stokkanda kan det være et krikkand-kull.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

En snodlig liten fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei var ute å gikk tur i dag, og fikk øye på en fugl med uvanlig farge, den hadde gult hode, og lys grønt bryst. Den har størrelse som en stær. Bor i Rørvik i Nord-Trøndelag. Har aldri sett en som denne her tidligere.

T.R. (06.07.2008)

Svar:

Hei!
Bildet du har tatt viser en gulspurv hann som er noe uvanlig sterkt gulfarget på hodet.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Ekorn

Hei!
Uten for hytta vår bodde det en ekorn familie i et reir. reiret ble angrepet av ei katte og ekorn mora stakk av. vi lot ungen bare være, men etter et døgn var mora ennå ikke kommet tilbake,så vi la ungene tilbake i reiret. Mora er ennå ikke kommet tilbake å denene ungen ligger helt alene ettersom de andre er dø. vi bestemte oss for å gi stakkaren mat å ly, men vet ikke hva vi kan fore den med eller hva vi kan gjøre.... prøvdt å ringt til div organinsasjoner å det eneste de kan gjøre er å avlive den. men jeg syns den ortjener en kjangse.... hva bør vi gjøre?

Mvh K

K. (06.07.2008)

Svar:

Hei!
Hvis ekorn-ungen er liten må den kanskje ha melk, men en veterinær kan sikkert gi gode råd her.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dukkender i Sanvikselva, Bærum

Observerte en andemor med 6 små kyllinger. Kyllingene dykket ivrig til bunnen, men jeg synes ikke moren så ut som noen laksand som vi ofte ser her. Den hadde nærmest rutemønster i grått på ryggen, og manglet den typiske brunfarge på hodet. Kan det tenkes at kyllinger dykker selv om de egentlig ikke tilhører dukkkandarter?

Å.E. (06.07.2008)

Svar:

Hei!
Små andunger av flere arter kan dykke litt selv om de ikke er en egentlig dykkand. Vi må nok ha mer beskrivelse av andemora for å kunne si noe om hvilken art det er.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunge funnet

Hei

Har funnet en måkeunge som tydeligvis har falt ut av reiret på taket av gamle BT-bygget/SV-fakultetet og ned i bakgården her... KOmmer foreldrene til å passe på den og gi den mat, eller skal me prøve å få den opp på taket igjen?

N.N (06.07.2008)

Svar:

Hei!
Det du beskriver er normalt i forhold til måkeunger, så her er det nok best å la naturen gå sin gang. Foreldrefuglene har nok kontroll på måkeungen.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Sjeldne fugler?

Bor på tromsøya rett ved en gammel granskog. Her har vi jevnlig observert både Gråhegre, Svartrost, Rødstrupe og Fuglekonge. Er disse vanlige fuglearter å finne på disse trakter? Desverre er denne gamle granskogen regulert til utbyggingsområde av kommunen, noe vi synes er svært synd med tanke på det rike fuglelivet her.

L.I.M. (06.07.2008)

Svar:

Hei!
De artene du nevner hekker ofte i granskog, og den mest typiske du nevner er nok fuglekongen. Gråhegrene har gjerne reirene sine høyt i grantrær, så hvis det er en gråhegre-koloni der bør den tas vare på.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Har funnet et helt nyfødt ekorn

Fant to, det ene var dødt.Er det ikke veldig sent for ekorn unger ?

E.K. (05.07.2008)

Svar:

Hei!
Ekornet kan ha flere kull i året, så de ungene du ser nå er nok fra 2. kull.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Diverse

hvilken fugl?

Var på en hytte i Nord Aurdal ved Revulen seter sist uke. Hørte en fugl som sang hele natten til de grydde av dag. Lyden var 4 til 5 korte nedadgående toner som gikk over i 2 eller 3 triller. Hva heter denne fuglen? Den var alene i sitt revir og vi hørte ingen fugler som svarte eller som sang med. Og et spørsmål til: hva heter egentlig fuglen som blir kalt sysvorte på vestlandet.

I.W.M. (05.07.2008)

Svar:

Hei!
Den sangformen du beskriver passer godt til rødvingetrost, og den synger stort sett bare om natta så sent i hekkesesongen som det er nå. Sysvorte eller sysvorta er et gammelt lokalnavn på svarttrosten, brukt særlig på Vestlandet samt i Agder.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

To låvesvaleunger har enten falt ut ,eller er dyttet ut av redet.En eller flere unger er igjen i redet og foreldrene ser ikke ut til å bry seg med de på bakken tiltross for at de er flyttet til toppen av et skap rett nedenfor reiret.Øynene er ikke åpne ennå så jeg vet ikke hvor gamle de kan være.Har foret de med pinsett med fluer,er det ok,hva med væsketilførsel?Hvor ofte bør de mates på dagen?

A.G. (05.07.2008)

Svar:

Hei!
Svaleunger må fores med insekter, men det kan være vanskelig å fø de opp til flygedyktig alder. Vann får de gjennom maten. Derfor ville det vært bra om dere kunne fått lagt de tilbake i reiret igjen.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

måkeunge falt ut av redet sitt

Hva gjør måkeforeldrene når måkeungen faller ut av redet? Kan forledrene selv få ungen tilbake i redet? denne ligger på en takhylle langt over bakken og er vanskelig å få tak i. den kan ikke komme seg tilbake selv. hva kan man gjøre?

N.N (05.07.2008)

Svar:

Hei!
Måkeungene forlater reiret raskt etter de er klekt, så hendelsen du har opplevd er helt normalt. Den vil også kunne hoppe ned av taket uten å ta skade.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Foring av havørn

Hei. Lurer på om jeg ødelegger det naturlige jegerinstinktet til havørna hvis jeg innimellom forer med småsei? Et par ganger har vi kastet ut småsei til måkene og da har havørna kommet å tatt fisken. Det er et spektakulært syn når ørna tar fisk rett ved båten. Ettersom vi kun er ute med båt på sommerstid lurer jeg på om det er dumt å hive ut fisk der vi vet at ørna holder til, og at vi gjør det vanskelig for den å skaffe seg mat om vinteren?

R. (05.07.2008)

Svar:

Hei!
Havørna lever i stor grad av åtsler, så det er ikke negativt for ørna at den blir foret på den måten du beskriver.

Tore Reinsborg (07.07.2008)


#Økologi og atferd

Måse-egg

Hei. Jeg er ei jente på 13 år. Jeg og venninnen min fant et måse-egg som det på flere dager ikke har vært noen måser i nærheten av. Da vi gikk bort til det, var det ingen måser som reagerte.
Er det mulig at ungen der er død? Eller forlatt?
Hunden vår var bortmed det, og sånt, så vi tok det før hunden tok det. Derfor lurer vi på om det er mulig for OSS å ruge det ut?
Og i såfall hvordan?

V.O.L. (04.07.2008)

Svar:

Hei!
Det er veldig sannsynlig at egget er dødt, og det kan være et ubefruktet egg fra et utklekt kull. Det vil antagelig være bortkastet tid å forsøke å ruge det ut.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

Plagsomme skjærer

Hei.
Har to-tre skjærer i hagen som vekker huset ved 5 tiden hver morgen og holder det gående utover dagen og ettermiddagen. Ser ut til at de trives godt her hos oss, men gleder er desverre ikkje gjensidig. Er det noe man kan gjøre?

N.N (04.07.2008)

Svar:

Hei!
Skjærene bråker en del om natta på denne tiden av året, og dette kommer av at de nå har store unger som har forlatt reiret og blir voktet på av foreldrene. I tillegg vil ungene tigge om mat. De vil da kjefte på katter og andre trusler mot ungene. Kanskje hjelper det hvis katter holdes innendørs om natta.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Etter en tur på hytta fant vi en fugleunge på stien. Vi lette etter et rede for å legge den tilbake, men fant ingen. Vi hadde ikke samvittighet til å la den bli liggende hjelpeløs igjen. Vi har matet den med mark og fluer.
Det vi lurer på er hva slags fugl det er, og hvordan vi skal fore den. Og hvordan vi best fører den tilbake til naturen

MVH
Cato Finsal

C.F. (03.07.2008)

Svar:

Hei!
Denne trostungen er såpass stor at den antagelig har forlatt reiret frivillig. Den vil nok bli foret av foreldrene hvis dere slipper den ut der hvor dere fant den. Resten av kullet er antagelig i nærheten.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

Måseplage igjen

For tredje året på rad blir vi naboer "terrorisert" av måser her i området. Jeg vet ikke hvor de har reir, eller om ungene er klekket, men dette er 5. dagen hvor både vi voksne, unger og katter må holde oss innendørs. Jeg kan ikke engang vanne blomster på verandaen uten å bli angrepet av foreldremåsene, og de er mange (10-15 stk)
Alt er nedgriset nå, både vinduer og biler og verandamøbler, men vi kommer oss ikke ut og får vasket før de er i hodene på oss igjen.

Jeg liker måser, synes de er vakre fugler... i sitt rette element. Men dette er så ille at det går ut over nattesøvn og livskvalitet.

Jeg vet man skal la naturen få sin gang, men er det noe som helst vi kan gjøre?
Og hvis ungene ikke er klekket enda, hvor lenge må vi holde ut med dette?

L.H. (03.07.2008)

Svar:

Hei!
Etterhvert vil nok måkene bevege seg bort fra området, da de antagelig har ganske store unger nå. Når måkeungene er flygedyktige vil den aggressive adferden opphøre helt.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Diverse

Latterdue

Hvor kan jeg få tak i latterduer? Vet du om noen som selger slike?

E. (01.07.2008)

Svar:

Hei!
Et tips kan være å ta kontakt med en zoologisk forretning eller noen som driver med prydfugler, f.eks. tamduer. På nettstedet under kan slike kontaktes:

http://www.prydfugler.no/

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Diverse

Farge på innsiden av en hanes nebb

Hei! Kan du si meg hvilken farge en hane har på innsiden av nebbet. Avhenger fargen av type hane?

Ø.F. (01.07.2008)

Svar:

Hei!
På innsiden av fuglenes nebb er det bare et tynt hudlag som virker rødoransje pga at man ser blodfargen gjennom huden.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Økologi og atferd

fobier

jeg lider av sterk fuglefobi. Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt det?

I. (01.07.2008)

Svar:

Hei!
Kanskje den beste måten å bli kvitt "fuglefobi" på er å komme i nærkontakt med fugler slik at man oppdager at de ikke er "farlige". Man kan komme i nærkontakt med fugler ved f.eks å henge opp fuglekasser, delta på aktiviteter med ringmerking m.m.

Tore Reinsborg (04.07.2008)


#Diverse

DDT

Hei, jeg lurer på om DDT er overførbar igjennom sæden til hannen, og om det da kan spores i avkommet?

T.M. (02.07.2008)

Svar:

Ikke såvidt vi kjenner til. DDT binder seg særlig til fett, og dette er det vel ikke noe av i sædceller.

Roar Solheim (03.07.2008)


#Diverse

Er kråka en budbringer for sorg og død?

hallo!
siden i fjor sommer har vi vært plaget av at en kråke banker på hyttevinduet vårt på natta. Noen hevder at kråka er en varsler for noe grusomt, en sorg eller død. Er det noe i dette? Hvorfor holder den på slik?

R.E. (02.07.2008)

Svar:

Til tross for all overtro og folketro - det er ingen ville dyr som driver med slik "meldingstjeneste" overfor oss mennesker. Sannsynligvis reagerer kråka på sitt eget speilbilde, og hakker etter det den oppfatter som en konkurrent, med mindre den har forstått at det bor mennesker inne i hytta, og at de er koblet til muligheten for å få mat.....

Roar Solheim (03.07.2008)


#Diverse

Hvilken fugleunge er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Jeg bor på Nedstrand innerst i Ryflkefjorden.
I går så fant jeg en fugleunge på plenen.Den lager en kluck lyd når jeg nærmer meg den.Jeg har den nå i et bur og den drikker og spiser makk med min hjelp.Kan du hjelpe meg å identifisere hvilken art den er og kjenner du til noen i mitt område som kan ta seg av den.Se vedlagt bilder.
Hilsen,
S.Molde

N.N (02.07.2008)

Svar:

Dette er en ringdueunge. Gå inn på hjemmesidene til
Norsk Ornitologisk Forening: www.birdlife.no, og søk under organisasjon - der finner du mulige personer nærmest deg.

Roar Solheim (03.07.2008)


#Diverse

Katten fanget en stokkand unge.

Hei.
Katten vår har fanget en stokkandunge. Den er ikke vært skadet. Den har god motorisk evne. Men hva skal vi gjøre? Jeg vet ikke hvor katten fant henne. Og jeg vet heller ikke hva jeg skal gjøre. Jeg tør ikke slippe henne løs uten å vite om moren er i nærheten, da det er 5 katter som tusler rundt nede i gaten vår. Hva skal jeg gjøre?

W. (01.07.2008)

Svar:

Forsøk å få kontakt med noen som har gård eller vanndam i hagen, og sjekk om de kan ta seg av og fore opp andungen.

Roar Solheim (01.07.2008)


#Diverse

ekorn spørsmål

vi har et lite ekorn på besøk hjemme hver dag,hvis døra står åpen kommer den inn og hopper rundt i stua:) det jeg lurer på er om ekornet kan ha skabb? halen er veldig tynn og den mister håret på halen:) på forhånd takk:)

M.H. (01.07.2008)

Svar:

Har ikke hørt om at ekorn kan ha skabb, så jeg tror ikke du behøver å engste deg for dette. Det er mer betenkelig å ha ekorn løse innomhus, for de kan stelle til forferdelig mye uorden (!), men de er jo hyggelige å få nærkontakt med også.

Roar Solheim (01.07.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten, svart fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Tidligere idag kom en fugl seg inn i leiligheten vår. Den var svart og på størrelse med en spurv (?), men vingene var ganske lange. Hva slags fugl kan dette ha vært?

Slenger med et uklart bilde også, i tilfelle det kan være til hjelp. (Fuglen ligger "riktig vei" - på magen, på bildet)

H.B. (01.07.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være en tårnseiler. Kast den opp i lufta slik at den for luft under vingene, så flyr den sannsynligvis avsted. Den klarer ikke å lette fra bakken på egen hånd!

Roar Solheim (01.07.2008)

««første 47 202 - 47 251 av 50 306 siste»»