Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 18 888 til 18 937 av totalt 50 013 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
N.N (22.02.2020)
Svar:
En litt vanskelig vinkel, men det ser mest ut til å være en eldre kongeørn.
Roar Solheim (23.02.2020)
Dompap.
Observerte et Dompap par i dag,lørdag 22 februar ved fugletårnet i Monsrudvika ved Øiern. Hannen var veldig oppvakt mot hunnen,fulgte henne hele tiden. Hunnen samlet gress og rot trevler i nebbet og så dro de. Er dette kurtise eller kan de allerede startet med reirbygging ??
T.A.A. (22.02.2020)
Svar:
Ja, da er det nok kurtise, og kanskje er de allerede i gang med reirbygging. Kan kanskje ha sammenheng med at vinteren i sør-Norge har vært snøfri.
Roar Solheim (23.02.2020)
Veldig stor kjøttmeis
Hei!
Vi mater fugler på balkongen vår, til stor glede for hele familien. Selvfølgelig er det veldig mange kjøttmeiser innom, og en vi har hatt fast gjennom hele vinteren er veldig mye større enn de andre. Vi kaller ham Gus, fordi han er litt tjukk. Er dette vanlig? Den er ca. dobbel så stor som de andre kjøttmeisene som er her. Vi er 100% sikre på at det er kjøttmeis. Den sorte linjen på brystet er tynn og pjuskete i formen, så det er ingen «alfa» heller. Om det skulle bety at Gus er dame, er denne kjøttmeisen virkelig kjempestor. Har du hørt om lignende «kjemper»? Hva kan årsaken være?
K. (20.02.2020)
Svar:
Dette høres noe uvanlig ut, ja. Har dessverre ikke noen forklaring på hvorfor en bestemt kjøttmeis kan være markant mye større enn de andre. Vanligvis ser vi ikke forskjell på meisene basert på variasjon i størrelse.
Roar Solheim (21.02.2020)
Blåmeis unger
Min katt tok 2 blåmeisunger idag, 20 febr. Foreldrene fløy inn og ut av husveggen som er under restaurering. Jeg trodde ikke det var mulig. Hoston, 7320 Fannrem. Ekstremt mild vinter og mye fuglesang allerede,
W.P. (20.02.2020)
Svar:
Nei, det er i så fall uvanlig tidlig.
Roar Solheim (21.02.2020)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Til venstre står gråhegren, hvilken art er den svarte til høyre?
N.N (20.02.2020)
Svar:
Dessverre et dårlig bilde, men det KAN kanskje være en ung storskarv.
Roar Solheim (21.02.2020)
Småfugl
Har bare ett spørsmål. Opplever for tiden mye småfugl på fôring,særlig meis. Er mye kjøttmeis, blåmeis og svartmeis.
Stemmer det at det er mye meis for tiden?
N.N (20.02.2020)
Svar:
Dessverre umulig å besvare, og spesielt når du ikke opplyser hvor i landet dette er...
Roar Solheim (20.02.2020)
Småfugl med røde bein
11 februar. plussgrader og sol på Hadeland. Tror det må være en ny fugl vi har sett på fuglebrettet. Den er nesten på størrelse med dompap men slankere og smekrere. Lyst brun beige brystparti, røde bein, relativt lange bein og nærmest høyreist, ikke noe "hette" på hodet. Den satt på bakken og spiste solsikkefrø. Hva kan dette ha være ??
R. (11.02.2020)
Svar:
Har dessverre vanskelig for å finne ut hva slags fugl du kan ha sett her.
Roar Solheim (20.02.2020)
Stor vadefugl ved sognsvannbekken
Vi så en stor, kraftig, grå fugl, ca 65 cm høy. Så ut som en kort tømmerstokk på avstand. Ikke høy og slank som en hegre. Mer som en ugle med hodet trukket ned. Den hadde prikkete svarte ringer rundt hodet. Langt rødt nebb. Røde ben. Var rolig, ikke nevneverdig sky. Fin og glatt ensfarget grå fjærdrakt. Hva slags fugl?
N.N (13.02.2020)
Svar:
Det er mulig at du har feilbedømt størrelsen. Beskrivelsen av utseendet KAN stemme med vannrikse, men den er ikke på langt nær så stor som du angir for denne fuglen.
Roar Solheim (20.02.2020)
Syke grønnsisiker ?
Hei. I det siste har vi funnet 4 døde grønn sisiker, og sett en tydelig syk/dårlig form. Den klarte flye kun ca 1 meter, men klarte komme seg under en terrasse, så vet ikke hvordan det gikk. Senest i dag fant vi en på terrassen, og naboen fant en nå i kveld. De ser helt fine ut, ikke skade på de (som vi kan se). Er det noen intr for at vi sender den/de inn for å sjekke hva de dør av ? Har siden juletider hatt en stor flokk her, 80-100 stk.
Mvh Jane
J.S. (19.02.2020)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å gi svar på uten at fuglene blir undersøkt av veterinær med kunnskap om viltsykdommer.
Roar Solheim (20.02.2020)
Fugl med rød flekk i pannen
Har hvit krage, grønn flekk på vingeroten, svart hale, størrelse ca som en meis eller spurv
A.C.M. (18.02.2020)
Svar:
Se bilder av tillits. Kan det være den?
Roar Solheim (20.02.2020)
Ukjent fugl
En fugl satt i toppen av ei gran og sang nå 16. Februar i Trondheim (Strindamarka). Den var på lang avstand, slik at jeg ikke så noen detaljer. Den var på størrelse med en dompap eller litt mindre. Virket litt rund i kroppen. Legger ved opptak av sangen som vedvarte i flere minutter uten særlig variasjon. Takknemlig for hjelp til å finne ut hva slags fugl dette kan være!
E.H. (19.02.2020)
Svar:
Mistenker at dette er en konglebit.
Roar Solheim (20.02.2020)
Er menneskehår skadelig for småfugler?
Hei!
Jeg har mye- og veldig langt hår. Oppdaget ved en tilfeldighet for noen år siden at småfugler samlet opp hår jeg kastet ut når jeg børstet håret, når de bygget reder. Fortsatte derfor å kaste hår ut på seinvinteren/tidlig vår. Vi bor landlig og mye fugl hekker i hagen. Vi fjerner gamle reir på høsten, og har over år funnet mange reir som har vært foret med håret mitt. I dag var det imidlertid noen som fortalte at hår kan være farlig for småfuglene. Er det riktig? Jeg ønsker jo for all del ikke å skade dem!
Legger til at vi aldri har funnet døde fugler eller fugleunger i hagen/omegn. Tvert om så er det et yrende liv av småfugler her året rundt, mange hekker her fast, og vi ser aldri annet enn friske fugler og fugleunger.
Jf. overnevnte stiller jeg for sikkerhets skyld likevel dette noe merkelige spørsmålet om hår som reirmateriale.
På forhånd takk for svar!
M.B.V.G. (19.02.2020)
Svar:
Lange hår kan i sjeldne tilfeller bli som en renneløkke som en fugl kan sette seg fast i. Har selv opplevd dette EN gang med en kjøttmeis som satte seg fast i eget reirmateriale og døde. Hvis hårene klippes opp til ca 5 cm lengde, er det liten fare for at slike uhell skjer.
Roar Solheim (19.02.2020)
Vi har i denne uken fått en ny fugl på foringsplassen i Trysil Knuts fjellverden, eltdalen.
Kan noen hjelpe med hva dette kan være ?
Mvh. Petter Kirkemo
P.K. (19.02.2020)
Svar:
Dette er en konglebit.
Roar Solheim (19.02.2020)
Konglebit
Hei! Er dette konglebit eller grankorsnebb? De er her i store mengder, sikkert 20-25 fugler. Foreldrene mine har matet fugler her i mange år, men aldri sett denne fuglen på brettet før nå. Den er litt større enn dompapen som det også er mange av her. I tillegg er gråsisiken her for første gang. Er det årets litt trege vinter som gjør at artene på fuglebrettet varierer? Bilde tatt på Oppdal 19. februar.
S.T.N. (19.02.2020)
Svar:
Dette er konglebit.
Roar Solheim (19.02.2020)
Hva slags fugl høres her?
Video tatt i Akerselva i Oslo. Hørt flere steder.
M. (19.02.2020)
Svar:
Dette er varsling fra en svarttrost.
Roar Solheim (19.02.2020)
Blåmeis i fuglekasse
Hei, nå i det siste har jeg merket at et blåmeispar har sjekket innom en av fuglekassene mine hver eneste dag den siste uka. De jager også andre meiser og noen spurver vekk fra hagen min hele tiden. Det er jo bare februar, men det er veldig varmt og vårlig her i Asker allerede.
Kan det hende at de begynner å bygge reir snart eller må jeg vente til mars-april tiden?
N.N (18.02.2020)
Svar:
Nei, men de begynner tidlig ålete etter mulige hekkeplasser, og å sjekke ut slike steder.
Roar Solheim (18.02.2020)
Ute Fuglene
Hei
Nå som det er så mildt ute og lite snø Kan Blåmeisen og andre fugler begynne å Hekke i fuglekassene da? da jeg personlig tror de hekker først i April
T.E.B. (18.02.2020)
Svar:
De begynner nok ikke egglegging før i slutten av april-starten av mai.
Roar Solheim (18.02.2020)
Svaner med unger nå?
Hei! På Østensjøvannet i Oslo ser det ut til at fire par svaner har unger nå? De har været grå helt til nå, men nå begynner de å få en og annen hvit fjær. Kan det stemme at de har fått unger i vinter? Takker på forhånd for svar.
Mvh
Mona
M.H. (18.02.2020)
Svar:
De får først hvite fjær når de feller fjærene til sommeren.
Roar Solheim (18.02.2020)
Spørsmål:
Hei. Så en fugleflokk med gråfugler, som hadde en sort liten stjert/hanekam på hodet. Hva heter disse? Vh Marte Undheim
N.N (18.02.2020)
Svar:
Dessverre umulig å si ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (18.02.2020)
Svakt stokkand?
Jeg så denne anden på Holmen-skjæret i Asker på lørdag. Er dette en sort stokkand?
N.N (18.02.2020)
Svar:
Rømt tamand eller krysning mellom tamand og stokkand.
Roar Solheim (18.02.2020)
Svartspett vs. Grønnspett lyd
Hei.
I området her er grønnspetten mye vanligere enn svartspetten... Av og til hører jeg den typiske lyden: kly-kly-kly-kly-kly i rask tempo. Den vet jeg er kan ligne begge, men de gangene jeg har hørt denne lyden har det vært grønnspett.
Men av og til har jeg også hørt en lyd som samsvarer med lyden av svartspett jeg har hørt på nett; fluktlyden dens.
Spørsmålet mitt er om grønnspett(eller andre spetter) også kan ha den typen fluktlyd som svartspett?
mvh.
A. (18.02.2020)
Svar:
Svartspettens fluktlyd tror jeg det bare er den som lager, så hvis du hører den, er det nok svartspett du hører.
Roar Solheim (18.02.2020)
Stork
Hei, jeg var ute på tur i Mærradalen i Oslo i helgen og gikk rett på denne store fuglen. Er det en stork? Den var ca 1 meter høy, og fløy rolig avgårde da jeg kom gående nærmere.
D. (17.02.2020)
Svar:
Nei, dette er en gråhegre.
Roar Solheim (17.02.2020)
Svart and i Holmenbukta
Hei! Over tid har jeg sett en svart and som holder til sammen med stokkendene her i Asker. Den gar samme størrelse og form som de andre, men det jeg kan se ,er den helt sort. Hva kan det være?
S.J. (16.02.2020)
Svar:
Dette er en tamvariant av stokkand.
Roar Solheim (16.02.2020)
Rødstrupe som synger om natten.
Rødstrupen synger (både dag og) natt. Fra november til d.d. Er det vanlig? Har ikke registrert dette tidligere.
T.F. (16.02.2020)
Svar:
Rødstrupene markerer av og til vinterterritorier, og spesielt når det er mildt og/eller snøbart. Det har det vært mange steder i Norge denne vinteren.
Roar Solheim (16.02.2020)
Spørsmål:
Er det flere havørner enn kongeørn i Norge ?
H.O.7.K. (16.02.2020)
Svar:
Ja, det er det.
Roar Solheim (16.02.2020)
Grønn Stokkand?
Kom over en and som var helt grønn i går. Svømte sammen med en flokk stokkender i Sandvika. En mutant?
N.N (16.02.2020)
Svar:
Tamvariant av stokkand, eller krysning mellom en slik og vill stokkand.
Roar Solheim (16.02.2020)
To spørsmål fra en kunnskapsfattig fuglevenn.
Hei.
Jeg er interessert i, og glad i fugler.
Det store fuglelivet i hekken og i trærne her gir familien mye glede.
Deltok ikke i Hagefugltellingen da jeg ikke oppfattet at den kun var på to bestemte dager.
Beklager, skal delta neste år.
Vi mater kontinuerlig et førtitalls småfugler rundt huset vårt i sentrum av Mo i Rana i Nordland,
samt rundt 20 Sidensvans og noen Skjærer.
I tillegg mater jeg daglig sånn rundt 25 kråker i nærheten av sjøkanten,
i et mindre trafikkert område, fra november og ut mai.
Spørsmål en.
Vi skal på 3 ukers ferie i februar, og har i denne perioden hjelp med mating i hagen vår.
Desverre er det vanskelig å finne noen til å seg av kråkene.
Burde jeg latt være å venne dem til et fast daglig måltid,
når jeg ikke kan være tilstede i tre uker på kaldeste snøvinteren?
Spørsmål to.
Ser i Hagefugltellingen for Rana og kommunene i nærheten at Sidensvans ikke er nevnt.
Har denne fuglen et annet navn,
for det kan vel ikke være slik at denne fantastisk vakre fuglen bare gleder oss i vår hage?
Får jeg svar tilbake, når det måtte passe, blir jeg glad.
Med vennlig hilsen
Chris. Kikkan Wright
C.W. (15.02.2020)
Svar:
Fuglene er tilvent at mattilgangen varierer, så kråkene vil temmelig sikkert finne seg mat andre steder hvis mating på ett bestemt sted opphører for en periode. Sidensvans registreres under navnet sidensvans, så dersom det ikke er rapportert noen observasjoner av arten i dine områder, betyr det sannsynligvis at de for tiden rett og slett ikke befinner seg der
Roar Solheim (16.02.2020)
nattsyngere
hvilken fugler synger midt på natten og svarer når man plystrer tilbake?
N.N (16.02.2020)
Svar:
Det er mange arter som er nattsangere, men på denne tiden av året er det stort sett rødstrupe eller kanskje tidlige svarttroster du kan høre. Har imidlertid ikke opplevd at de svarer tilbake hvis du plystrer til dem.
Roar Solheim (16.02.2020)
corn flakes
Hei.Jeg lurer på en pussig ting.Hvorfor spiser ikke fugler corn flakes?Jeg bor ganske øde og rolig til på mitt hjemsted.Jeg har ikke matsøppel og fugler får det aller meste av matrester der hjemme hos meg.Hiver det aller meste og det blir alltid oppspist.Men så tømte jeg ut en pakke corn flakes til fuglene men ingen fugler rører dette?Hvordan kan dette ha seg?Hele pakken jeg tømte ut har nå ligget urørt ute i ca 12-14 dager og ingen fugler spiser opp dette.Helt vanlig corn flakes altså.Kan noen svare meg på dette?Mvh Stig
N.N (16.02.2020)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke noe svar eller forklaring til. Det var underlig, spesielt dersom verken kråkefugler eller måker vil spise cornflakes, siden disse fuglene er nærmest altetende.
Roar Solheim (16.02.2020)
Coronavirus
Når snart trekkfuglene ankommer Norge kan de da ha med seg coronaviruset?
Blir nok ett sirkus da??
J.I.S. (15.02.2020)
Svar:
Nei, det er ikke et virus som er registrert hos viltlevende fugler.
Roar Solheim (15.02.2020)
Antall havørn
Hei
Hvor stort er antallet av havørn i Norge, og hvor stor andel av bestanden er 'overskuddsfugler' eller 'flytere'?
L.L. (15.02.2020)
Svar:
Har ikke eksakte tall for dette, men det har vært snakk om at det nå er minst 4000 par havørn i Norge. De andre spørsmålene dine finnes det ikke tall for.
Roar Solheim (15.02.2020)
Uglekasse
Hei.
Når skal man tømme uglekasser?
M.B. (15.02.2020)
Svar:
Beste tid er på høsten, men du rekker det hvis du gjør det nå innen utgangen av februar, og fyller på med ny flis.
Roar Solheim (15.02.2020)
Kva and er dette?
Gjekk tur rundt "Andedammen" ved Leirvik i dag og vart nysgjerrig på kva art dette var.
I.S.N. (15.02.2020)
Svar:
Dette er en tamvariant av stokkand - trolig rømt fugl.
Roar Solheim (15.02.2020)
Legger blåmeis egg i februar?
Hei,
Jeg og pappa skulle rydde utav en fuglekasse utenfor huset idag, og da lå det 8 egg der. Det var blåmeis der i fjor. Kan det være eggene ligger igjen fra i fjor, eller kan de ha lagt dem allerede nå i februar?
Vi hadde tenkt å flytte kassen, men hang den foreløpig tilbake der den hang, uten å rydde utav den.
Mvh Vebjørn, 10 år
V. (15.02.2020)
Svar:
Dette er egg som ligger igjen fra i fjor. Rens ut kassa, og du kan trygt flytte den nå i februar.
Roar Solheim (15.02.2020)
Vilken art?
Hej! Vi har varit i Hemsedal några dagar och i skogen såg jag en fågel som jag blev nyfiken på. Den var stor som en nötskrika och fluffig, hela huvudet var svart och kroppen uvar rödbrun.
M.N. (15.02.2020)
Svar:
Du har sett en lavskrike - den minste kråkefuglen.
Roar Solheim (15.02.2020)
Kattugle hekking
Vil kattugla gå til hekking tidligere iår på Sørlandet med denne milde vinteren og mye smågnagere i skogen?
S.K.I.S. (14.02.2020)
Svar:
Det kan de gjøre.
Roar Solheim (15.02.2020)
Bruk av viltkamera foran uglekasse
Hei! Er det problematisk å sette opp viltkamera ved en kattuglekasse? Har et viltkamera som sende ut (svakt) rødt lys når det tar bilder/videoer... Vil kattuglene reagere på dette lyset?
Mvh
A. (15.02.2020)
Svar:
Tror det går greit.
Roar Solheim (15.02.2020)
Hvilken fugl kan det være
Hei. Har i hele vinter matet fugler med peanøtter, meisboller og solsikkefrø.
Meisene har spist 50 kg peanøtter fra oktober til nå. Men for 2 dager siden kom en fugl og tok over furua som kolbe med peanøtter og meisboller henger i. Den jager bort alle som prøver se på maten, både de som setter seg i treet og på bakken under. Har lett i fuglebok, og det nærmeste jeg kan komme er en hunnfugl av Munk. Kan dette stemme med adferden?
T.O. (14.02.2020)
Svar:
Har ikke opplevd at munk er så hissig som dette. Enkelte munk overvintrer, så de kan dukke opp på forplassene om vinteren.
Roar Solheim (14.02.2020)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette?
T.H.Å. (14.02.2020)
Svar:
Dette er en svarttrost.
Roar Solheim (14.02.2020)
Utbygging i område hvor gjøken bor hver sommer
Jeg bor i Øygarden kommune på Sotra vest for Bergen. Kommunen planlegger nå en større utbygging av boliger i et område hvor der er gjøk hver sommer. Jeg er bekymret for at Gjøken kan bli forstyrret av utbyggingen og ønsker at dette skal utredes nøye. Jeg vet ikke engang om kommunen er klar over gjøkens tilstedeværelse. Noen råd til hvordan man bør gå frem?
D.W. (14.02.2020)
Svar:
Du må kontakte lokal fugleforening og forhøre deg om noen har undersøkt fuglefaunaen i området, og om det finnes noe du kan foreta deg. Men jeg er dessverre redd for at utbyggingsinteresser ikke lar seg stoppe på grunn av forekomst av gjøk.
Roar Solheim (14.02.2020)
Kattugle
I nærheten av boligfelt nord for Kristiansand høres flott kattugle om kvelden nå (februar). Oppholder fuglen seg i samme område på dagtid?
T.S. (12.02.2020)
Svar:
Det kan de gjøre,men de kan også befinne seg litt unna.
Roar Solheim (12.02.2020)
Hva slags fugl er dette?
Kom på besøk her i kveld. Flyr rundt inne i huset her nå.
N.N (12.02.2020)
Svar:
Dette er en stjertmeis.
Roar Solheim (12.02.2020)
Stokkendene
Hvor lang tid tar det fra ei stokkand blir befrukta til eggene legges? Ha fleire gonger nå siste halvdelen av januar og nå i februar sett ender som har paret seg. Redd det er denne milde vinteren som forvirrer og gir vårfornemmelse.
K. (12.02.2020)
Svar:
Hos fugler som lever sammen i par, kan det skje parringer lenge før eggleggingen. Men når eggløsningen starter hos hunnfuglen (som gjerne legger ett egg hver dag), så befruktes egget og verpes i løpet av 24 timer.
Roar Solheim (12.02.2020)
trast
Er svarttrast, måltrast og sysvorte dei samme fuglane?
V.A. (12.02.2020)
Svar:
Svarttrost og måltrost er to ulike trostearter. Hva det siste kan være eventuelt lokalnavn på, vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (12.02.2020)
Måker
Hei, liker å mate fuglene i parken, men i blant har jeg glemt meg og kastet ut litt store biter av hardt brød, skaller etc. Ser at måker spiser dem og de sitter synlig som en bulk som ikke går ned spiserøret før etter en stund, er synlig utenpå halsen. Etter en en stund så glir det ned, eventuelt at jeg ikke har sett samme måke kanskje den fikk vondt ig fløy vekk.
Spørsmålet er om de tåler mer enn oss? Håper de har kreftigere slimhinner i spiserøret etc, for de tar store biter når de kan. Håper jeg klarer å dele opp skalkene i fremtiden. Har jeg kanskje skadet en måke? - Er redd.
N.N (12.02.2020)
Svar:
De tåler absolutt å svelge mye større matbiter i forhold til kroppen enn vi gjør, Fiskespisende fugler kan svelge store fisker som blir liggende som en bulk eller kul på halsen. De løser seg gradvis opp og forsvinner ned i mage og tarm!
Roar Solheim (12.02.2020)
Dvergpapegøye egg
Hei. Jeg har 2 dvergpapegøyer og 4 egg. Jeg tror ikke det er noe i eggene men hvordan får man vite det? Og hvor lang tid tar det før dvergpapegøyene mine får egg igjen?
M. (12.02.2020)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere om.
Roar Solheim (12.02.2020)
Hva slags fugl
Hei!
Hva slags fugl er dette. Tenkte steinskvett, men den er så brunaktig. Bildet er tat ved Finnmarkskysten i slutten av august.
N.N (11.02.2020)
Svar:
Dette er en årsunge (ungfugl) av steinskvett.
Roar Solheim (11.02.2020)
Furukorsnebb
Tusen takk for svar... Det er bare det at jeg bor i 1ste etg i ei blokk.. Og her er bare kommunalte plantet trær... En avart av rognetrær... Sidensvansen er her årlig og spiser... Men lurer fremdeles på hva furukorsnebb spiser fra bakken under disse trærne. Og er det vanlig at de oppsøker bymiljø..?
K. (11.02.2020)
Svar:
Korsnebbene kan av og til også opptre i bymiljø, og hvis det er lite kongler å finne kan det hende at de også leter etter andre typer frø.
Roar Solheim (11.02.2020)
Spurveugle
Jeg vet om mange spettehull etter flaggspett i området hvor jeg holder til. Vet det også finnes spurveugle i området. Jeg lurer på om det er mulig å se om det hekker spurveugle i noen av dem. Jeg har hørt at den ikke titter ut av hullet slik som perleugla gjør om man skraper på treet. Så hvordan kan man påvise hekking i slike hakkespetthull?
A. (11.02.2020)
Svar:
Hvis hullet ikke er for høyt over bakken, kan du forsiktig stikke en tynn kvist inn i hullet. Hvis det ligger en spurveugle der og ruger, knepper den kraftig med nebbet. Når eggene er klekket, renser spurveuglehunnen opp i reiret og kaster fjær, hår og gulpeboller ut fra redet. Dette havner på bakken under reirhullet, og en slik haug underet spettehull tyder på at det er i bruk av spurveugler.
Roar Solheim (11.02.2020)
Alkekonge
11/2-2020 (etter værfenomenet Elsa) observerte jeg en Alkekonge i havnebassenget i Bodø. Er det vanlig at man finner den så langt sør?
N.N (11.02.2020)
Svar:
Alkekonger opptrer langs hele kysten av Norge, helt inn til indre Oslofjord, så Bodø er som forventet.
Roar Solheim (11.02.2020)