Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 47 046 til 47 095 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Rovfugl
Kan dette vere ein steppehauk?Fotografert nær toppen av
Kilimanjaro.
B. (07.10.2008)
Svar:
Nei, dette er en voksen lammegribb! Stilig at den flyr nesten på toppen av Kilimanjaro! Lammegribben er en fjellfugl, som leter etter kadavere og beinrester etter slike. Den slipper ned store knokler fra lufta slik at de knuser. Så sluker den knokkelbitene med beinmarg! En helt utrolig levemåte. Steppehauken må du nok lete etter på savanneområdene i Afrika. Det er mange kjerrhauker som jakter f. eks. på Serengeti-slettene, etter det utallet av smågnagere som finnes i gresset (men som man sjeldent hører noe om - alt er gnuer og løver!).
Roar Solheim (08.10.2008)
mellomlanding av trekkfugler
Hei
de som flyr til f.eks Afrika, mellomlander de noe sted før de kommer frem?
og hva med matrasjoner?
J. (06.10.2008)
Svar:
Godt spørsmål! Det varierer fra art til art. Hagesanger flyr f. eks. fra Nord-Europa til Middelhavet, hvor de holder seg noen uker og spiser seg fete på bær og oliven. De kan legge på seg så mye fett at de veier nesten dobbelt så mye som da de ankom. Så starter de trekket over Middelhavet og over Sahara, før de lander i savannebeltet sør for Sahara. Store rovfugler trekker ved å stige på varme oppvinder, og så seile i trekkretningen. De jakter og spiser underveis. Gjess og svaner kan raste flere uker på et godt beitested, og så fly flere tusen km til sine vinteroppholdssteder. Vadefugler spiser seg feite på gode våtmarker, grunne fjæreområder o.l. Så flyr også de flere tusen km til en ny lokalitet hvor det er godt med smådyr i mudderet. Derfor er det så viktig å bevare store, fuglerike våtmarksområder slik at fuglene ikke får for lange avstander å fly mellom spisestedene.
Roar Solheim (06.10.2008)
hønsehauk
jeg vet at hønsehauken tar mangen rovfugler og rovpattedyr men kan den ta disse.
røyskatt
mink
mår
ung rev
musvåk
snøugle
lappugle
slagugle
N.N (01.10.2008)
Svar:
Vanskelig å si. Kjenner til et tilfelle hvor hønsehauk har tatt slagugle. Mink og røyskatt er sannsynlige byttedyr, men rødrev (selv en ung en) er nok svært sjeldent. Snøugle og lappugle er det ikke sannsynlig at en hønsehauk kommer i kontakt med så ofte, men en svekket fugl kan nok bli tatt av en hønsehauk hunn.
Roar Solheim (02.10.2008)
Uglerede
Hei.
Hvordan ser uglerede ut?
S. (02.10.2008)
Svar:
Uglene bygger ikke rede selv. Flere arter bruker gamle hakkespetthull eller fuglekasser, og de legger eggene rett på bunnen. I en fuglekasse bør det da være flis (stubbeflis) i bunnen. De uglene som hekker på bakken (jordugle, hubro, snøugle) sparker bare ut en grop i underlaget hvor de legger eggene. Lappugla bruker gjerne gamle kvistreir etter hønsehauk eller fjellvåk, mens hornugla hekker i gamle skjære- eller kråkereir i trær.
Roar Solheim (02.10.2008)
Hønsehauk på ferde
Hei.
Har hatt en hønsehauk som har tatt livet av storhanen vår. DEtte på nordsiden av Værøy, nest ytterste i Lofoten. Her er det åpent landskap og svært få trær.
Jeg har sett hønsehauk to ganger i mitt liv inkludert den jeg så i går, så jeg tror ikke det er så ofte de er her ute.
Hvor stor sjans er det for at de kommer tilbake? Jeg tør ikke slippe hønsene fritt ut igjen, og vil ikke sette de i bur heller.
R.J. (02.10.2008)
Svar:
Jeg tipper at dette sannsynligvis dreier seg om en ungfugl hønsehauk, kanskje en hunn (for de er størst). Etter din beskrivelse av stedet, så er det sannsynlig at dette er en årsunge som er på trekk eller vinteropphold. Da er det lite sannsynlig at du får besøk av hønsehauk blant hønene igjen. Men hvis hauken som tok hanen fikk spist av den og fløy avsted, så kan det hende at han oppsøker samlingen av "godbiter" på jakt etter en ny stek, hvis den holder seg i området i lengere tid. Hvis du har høns som får lov til å gå ute, er dessverre besøk av hønsehauk noe en bare må regne med. hJeg har selv hatt høns tidligere - de fikk gå ute når vi var hjemme, og ellers fikk de gå i en stor utegård med sveiset netting mot bakken (nedgravd for å stenge rev og grevling ute), samt skikkelig metallnetting i hele taket (kyllingnetting flettet sammen langs skjøtene). Luftegård med åpent tak, eller bærnot over, er ikke tilstrekkelig - da finner hauken fram før eller siden.
Roar Solheim (02.10.2008)
Havørn-observasjon
Hadde en observasjon av Havørn i går ettermiddag. Observasjonen ble gjort i Fossevatna Naturreservat i Lindås kommune, Hordaland.
Ettersom jeg nesten daglig har vært i dette området de siste 5 årene, og aldri sett Havørn tidligere, ble dette en spesiell opplevelse. Mulig jeg overrasket Havørnen, da jeg bare var ca. 30 meter fra den. Hvordan er trekkmønsteret for Havørn, og opptrer de alene eller i par?
Er de ellers stedsfaste, eller skifter de "beite" ofte?
Vet ikke om dette er en uvanlig observasjon, men området er et til tider nokså godt besøkt turområde, og som sagt har jeg ferdes i dette området ofte uten å observet Havørn tidligere.
O.L. (30.09.2008)
Svar:
Havørn er en art i framgang og med økt utbredelse. Den har vært fredet siden 1968 og vi har i dag en bestand på ca. 3500 par. Arten brer seg lengre og lengre sørover og innover i landet. Den hekker nå også i Danmark.
Ved å gå inn på www.artsobservasjoner.no kan jeg lese av observasjoner av tilsammen 12 individer i Lindås kommune hittil i år, mens det i Hordaland er plottet inn 136 observasjoner.
Havørnen danner livslange par og gjør sine første hekkeforsøk i 5-6 årsalderen. Fuglene kan bli rundt 30 år gamle. Når paret først har funnet et revir vil de bruke det hele livet. Men ørnene bruker store områder til matsøk, i tillegg vil det hele tiden være unge fugler og ikke-hekkende individ streifende omkring. Havørn kan derfor påtreffes hvor som helst, selv om kysten er dens mest naturlige element.
Hvis havørnen du så hadde mørk-brun stjert var det en ungfugl, var stjerten ensfarget hvit var det et voksent individ (minst 6 år gammel).Morten Ree (01.10.2008)
tær/klør hos høne
hvor mange tær har en høne
N.N (01.10.2008)
Svar:
Tre forover og en bakklo, totalt fire.
Morten Ree (01.10.2008)
Gjerdesmett
Opserverte en Gjerdesmett på hytta hos oss i Sørskjomen (sør for Narvik) i dag den 28.09.2008. Jeg har aldri sett den fuglen før, men den stjerten tilhører bare en slik. Er det en skjelden gjest her hos oss eller ?
K.A.B. (28.09.2008)
Svar:
I følge www.artsobservasjoner så er arten i år observert nord til Nordland (Bodø, Røst, Fauske, Vågan og Andøya).
Norsk Fugleatlas utgitt i 1994 viser at arten er funnet hekkende helt opp til like sør for Salangen i Troms (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=42&vis=kart).Morten Ree (01.10.2008)
ALBINO
Fins det av tiur
T. (27.09.2008)
Svar:
I følge Norges Fugler, Svein Haftorns store bokverk fra 1971, er det kjent atskillelige tilfeller av mer eller mindre hvite individer av tiur, dessuten en abnorm utfarging som følge av hormonforstyrrelser.
Morten Ree (01.10.2008)
hønsehauk
jeg vet at hønsehauken kan ta svartbak, men er dette snakk om hønsehauk hunnfugler eller kan de små hannene også ta svartbak. kan du fortele mg vilke rovfugler og ugler som hønsehauken er sterkere enn
N.N (26.09.2008)
Svar:
Hønsehauken er en stor rovfugl med kraftige klør beregnet på å ta store byttedyr, helt opp til hare og tiur. F.eks. har fjellvåk, som er nesten like stor som hønsehauk mye mindre klør, som er beregnet på å ta smågnagere.
Det er vel først og fremst hunnene, som er større og tyngre enn hannen, som kan ta svartbak.
Alle rovfugler og ugler unntatt kongeørn, havørn og hubro er svakere enn hønsehauken, og det er også funnet rovfugler og ugler blant byttedyrene hos hønsehauk, til og med store fiskeørnunger!Morten Ree (01.10.2008)
Mating av fugler
Hei
Jeg har lyst til å begynne å fore fuglene på hytta. Er det et problem for fuglene at foringen vil være sporadisk.
T.E. (29.09.2008)
Svar:
Egentlig ikke. De fleste fugler har alternativ tilgang på mat, og en forplass blir da et ekstra pluss i hverdagen. Du kan henge opp halve kokosnøtter, meiseboller o.l. som varer noe lenger enn frøforing, da har fuglene mat også etter at du har reist fra hytta.
Roar Solheim (01.10.2008)
Fuglesang
Jeg vet at det bare er noen grupper av fugler som synger, men hvorfor er det noen som synger i det hele tatt? Er det ikke veldig energikrevende? Og hvorfor trenger de å synge når alle de andre fuglene ikke trenger det?
I.E. (01.10.2008)
Svar:
Så godt som alle fugler "synger", dvs de lager lyd som har den samme funksjonen, nemlig å kommunisere et budskap til artsfrender. Selv om vi mennesker ikke kaller kråke- og skjærelyder eller måkelyder for den saks skyld for sang, så har disse fuglenes lyder samme funksjon som sangen til en svarttrost, kjøttmeis eller nattergal. Fuglene har ulike typer lyder. Småfuglenes "sang" skal markere fuglens territorium, lokke til seg en make, og fortelle naboer om territorieeierens vitalitet. I tillegg har fugl blant annet lokke- og varsellyder. Sang og rop er energikrevende, så alle fugler gir fra seg lyd for å oppnå noe gjennom å bringe informasjon til artsfrender.
Roar Solheim (01.10.2008)
Hva slags fugl er dette?
Hei!
Hva slags fugl har jeg tatt bilde av?
Bildet er tatt ved kysten i Sandefjord
T. (28.09.2008)
Svar:
Dette er tydelig en musvåk. De er nok på trekk nå, fra Norge mot sydligere trakter, og langs kysten av Sandefjord vil du lett se disse fuglene nå om høsten.
Roar Solheim (28.09.2008)
Hva slags fugl er dette?
Det kom en flokk av disse i går og slo seg ned på plenen før de tok seg en tur opp i epletreet vårt. Jeg har forsøkt å finne den i fuglebøker og på nettet, men klarer ikke å finne samme fargekombinasjon.
U.B. (28.09.2008)
Svar:
Dette er en stær i vinterdrakt, sannsynligvis en ungfugl fra i år som nesten er ferdig med skifte til vinterdrakten.
Roar Solheim (28.09.2008)
Kongeørn
Hei! I helga var vi på hytta, Vinje kommune i Telemark, nærmere bestemt Langeidvatn. Da vi var på tur i fjellet så vi denne fugelen som sees på bildet. Er det en kongeørn?
Vennlig hilsen Sissel Rasmussen
N.N (28.09.2008)
Svar:
RS: Det er ikke helt lett å se alle kjennetegn, for bildet blir svært uskarpt når det forstørres opp. Jeg mstenker likevel at dette er en fjellvåk. Vingene er litt for brede i forhold til lengden for at dette skal være kongeørn. Fuglen har mer typisk våke-profil.
FF: Jeg har forstørret bildet, og kan se at bildet faktisk viser en ung havørn.Roar Solheim og Frode Falkenberg (28.09.2008)
fugler
navnet på 3 fugler som lever ved innsjøene våre og bilder av dem
K. (25.09.2008)
Svar:
Tre eksempler kan være gråhegre, toppand og strandsnipe. Bilder på: http://cyberbirding.no/photo/a_cinerea_03.php, http://cyberbirding.no/photo/a_fuligula_03.php og http://cyberbirding.no/photo/a_hypoleucos_01.php.
Frode Falkenberg (26.09.2008)
Hva slags fugl er dette?
Heisann!
Hadde en fugl i hagen jeg ikke har sett her før
Hva slags fugl er det?
(Bildet er tatt i Sandefjord, Vestfold)
H. (26.09.2008)
Svar:
Bildet viser en ung stær som skifter fjær til sin første vinterdrakt.
Frode Falkenberg (26.09.2008)
Dronte
Hvordan døde drontene?
L. (26.09.2008)
Svar:
Hei!
Det fantes tre arter drontefugler som alle levde på øyer i Det Indiske hav. Drontene kunne ikke fly og ble utryddet av sjøfolk som kom til øyene da de fungerte som mat. De tre artene ble utryddet etter tur og orden i perioden år 1681-1790.Tore Reinsborg (26.09.2008)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Denne fuglen landet i hagen min i går og jeg er svært nysjerrig på hvilken art det er?
På forhånd tusen takk for svar! :-)
A.B. (26.09.2008)
Svar:
Hei!
Fuglen du har tatt bilde av er en ung spurvehauk.Tore Reinsborg (26.09.2008)
Beskyttelse av fuglekasser
Jeg har to fuglekasser for svart fluesnapper. Nå har en hakkespett e.l. hakket åpningene på begge kassene en god del større, selv om jeg har slått i spiker hele veien rundt. Jeg har sett kasser forsynt med en jernplate med åpning i. Kan dere hjelpe meg i kontakt med en leverandør av slike plater, eller har dere et bedre forslag?
O.J. (25.09.2008)
Svar:
Hei!
Fuglekasser leveres uten metallplate rundt åpningen av de leverandørene vi kjenner til. Slike metallplater (evt hard plast) kan man tilpasse selv. Byggvareforretninger/blikkenslagere har sikkert div. metallplater eller plater i hard plast som kan brukes.
Du kan også forsøke å ringe Natur og Fritid på Lista;
tlf.: 38 39 35 75 - de har ferdige metallplater med hull for småfuglkasser.Tore Reinsborg og Roar Solheim (26.09.2008)
knoppsvane
Hva slags type vann lever knoppsvane ved?
A.N. (25.09.2008)
Svar:
Hei!
Knoppsvanen lever stort sett ved næringsrike tjern og innsjøer i lavlandet i Sør-Norge. Nord for Dovre er den sjelden.Tore Reinsborg (25.09.2008)
lunde
er det lov til og jakte på lunde
A. (25.09.2008)
Svar:
Hei!
All jakt og fangst av lunde er forbudt i Norge.Tore Reinsborg (25.09.2008)
Spørsmål:
hva er lundefuggelens nærmeste slekning
A. (25.09.2008)
Svar:
Hei!
Det er to slektninger (topplunde og hornlunde) av vår egen lunde, og disse artene lever i Beringhavet mellom Alaska og Russland.Tore Reinsborg (25.09.2008)
Ugle lyd
Jeg lurer på hvordan ugler lyder, altså utover det vanlige uhu. Har de f.eks en spesifik parrings lyd? Er det stor forskjell på ulike ugle arter? Altså kan noen hjelpe meg med å finne ugle lyd?
P. (25.09.2008)
Svar:
Hei!
Uglene kan ha mange forskjellige lyder, også innen en bestemt art. De har f.eks sang-, varsel- og kontaktlyder som varierer mellom artene.
På nettstedet under kan du kjøpe forskjellige CD-er inneholdende bl.a. uglelyder:
http://www.naturogfritid.no/default.asp?var=!var!lyobi!xfusa!&rstadv=JTore Reinsborg (25.09.2008)
Vingespenn på ryper
Håper dere kan fortelle meg hvor stort vingespennet er på ei lirype? På forhånd mange takk!
J.T. (25.09.2008)
Svar:
Hei!
Vingespennet på lirypa ligger i området 55-66 cm.Tore Reinsborg (25.09.2008)
Jaktfalk/Fjell våg
Hei! jeg har vært på rype jakt i finnmark, og der så vi en del rovfugl, jeg tror det er jaktfalk, men er litt usikker. Den har en lysgrå kropp, noe mørkere vinger,og det kunne se ut som gulige ben og nebb, vifte formet hale, og vingene er buet. Mot grått fjell var den nesten umulig å se. Vi så den flere ganger fly etter ryper. Hvilken fugle er dette. Finnes det noen plass på nettet jeg kan finne bilder av jaktfalk og fjell våg?
T.S. (24.09.2008)
Svar:
Hei!
Ut fra din beskrivelse er det nok tale om jaktfalk.
På følgende nettsted kan du se bilde av en fjellvåk: http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4385
På følgende nettsted kan du se bilder av jaktfalk:
www.naturogfritid.no/bilder/JaktfalkTore Reinsborg (25.09.2008)
Hva er dette?
Hvilken fugl er dette. Den fløy seg inn i verandadøra i dag.Den var sammen med tre andre.Er det en ung dompap hunn?
K.K. (24.09.2008)
Svar:
Hei!
Dette er en ungfugl av dompap og sannsynligvis en hunn, da hannene nå skal begynne å bli rød.Tore Reinsborg (25.09.2008)
hvilken hauk er dette? Hønsehauk eller spurvehauk?
har et bilde som har ligget på bio.no i ei ukes tid nå der er det sterke meninger og argumenter for begge artene, men da jeg så den så tenkte jeg med en gang spurvehauk hunn siden det var en mellomstor fugl faktisk mindre enn kråke i størrelse, bildet er av begrenset kvalitet og er forrstørret maks, bildet er tatt på Østre toten
Ø.N. (24.09.2008)
Svar:
Hei! I og med avstanden, bildekvaliteten og mangel på målestokk er det vanskelig å si med sikkerhet om det er spurvehauk eller hønsehauk. Synes kanskje slankheten og vingene på fuglen peker i retning av spurvehauk.
Tore Reinsborg (25.09.2008)
Tåler undulater kjøtt?
Jeg har en gal fugl som spiser og drikker stort sett alt jeg spiser og drikker, men så lurte jeg plutselig på om det er skadelig for den. Han stapper i seg kyllingkjøttdeig f.eks. Tåler han det, eller er det skadelig.
K. (24.09.2008)
Svar:
Hei!
Når det gjelder spørsmål om undulater, vil vi tipse deg om nettstedet under. Her blir det svart på ulike spørsmål om kjæledyr. http://dyrenett.no/no/s/veterinar.asp?art=Fugl&h=o.
Du kan også sjekke:
http://www.norsk-undulatklubb.com/Tore Reinsborg (25.09.2008)
KONGEØRN
Hva slags vingeform har kongeørnen?
T. (23.09.2008)
Svar:
Hei!
På nettstedet under kan du se bilde av ei kongeørn og dens vinger.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=473Tore Reinsborg (24.09.2008)
JAKTFALK
Hva slags byttet fanger jaktfalken?
K. (23.09.2008)
Svar:
Hei!
Jaktfalken kan ta mange forskjellige byttedyr, men tar i stor grad ryper.Tore Reinsborg (24.09.2008)
Lundefugl
Trekker lundefuglen sørover for vinteren og i så fall hvor og til hvilket tidspunkt.
B.H. (23.09.2008)
Svar:
Hei!
Hvis hekkingene er vellykket forlater lunden hekkeområdene i løpet av august og sprer seg da over trolig et stort område i Nord-Atlanteren. Hvis hekkingen er mislykket forlater de hekkeområdene tidligere. Noen trekker nok litt lengre sør enn de f.eks er i hekketida.Tore Reinsborg (23.09.2008)
JAKTFALK
Hva slags vingeform har jaktfalken?
U. (22.09.2008)
Svar:
Hei!
Jaktfalken har som andre falker relativt spisse vinger, men ikke så utpreget spisse som de mindre falkene. Ellers er jaktfalken vår største falk og har således store vinger.Tore Reinsborg (23.09.2008)
Hva slags fugl er dette?
Jeg kom over denne fuglen i Sarpsborg sentrum i går, der den koste seg med en kråke til kvelds.
Ganske stor og flott var den, men jeg aner jo ikke hva slags fugl det er. Noen har sagt det er en ung musvåk, stemmer det?
Vi fikk komme ganske nær, og den var merket med et rødt bånd.
B. (22.09.2008)
Svar:
Hei!
Dette er nok en jaktfalk av den grønlandske typen som har rømt fra fangenskap. Den kan ha kommet opp fra Tyskland da det finnes en del falkonerer der dessverre.Tore Reinsborg (23.09.2008)
jaktfalken
hvor stort er vingespennet til jaktfalken?
N.N (22.09.2008)
Svar:
Hei!
Vingespennet til vår største falk jaktfalken ligger på 110-115 cm for hannen og 120-128 cm for hunnen.Tore Reinsborg (22.09.2008)
Knøttliten fugl med "krone" på hodet
I morges satt det en bitteliten fugl (ca 5 cm) utenfor kontorvinduet mitt. Den virket forkommen og jeg vil tro den har flydd på ruta. Siden falt den et stykke ned og hang på murveggen mens den klorte seg fast med den ene foten (!) - og nå er den borte. Det mest spesielle med utseendet var at den hadde en "dusk" eller "diadem" av sorte og hvite fjær foran på hodet. Har dere noe forslag til hva slags fugl det kan ha vært?
K.J. (22.09.2008)
Svar:
Hei!
Det er antagelig en fuglekonge du har sett. Du kan se et bilde av en fuglekonge her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480Tore Reinsborg (22.09.2008)
Ukjent for meg
Vi har et yrende fugleliv på foringsplassen vår, men her er en ukjent for meg som fløy i vinduet i dag. Svært langt nebb... Vi bor i skogen i Heggedal
C. (21.09.2008)
Svar:
Hei!
Fuglen du har tatt bilde av viser en rugde, en typisk skogsfugl som ikke går på foringsplasser.Tore Reinsborg (22.09.2008)
Kan fugler drikke?
Hvordan får fugler i seg væske? Kan de bruke nebbet til å drikke med, eller får de kun i seg væske via mat?
E.B. (21.09.2008)
Svar:
Hei!
Fugler kan ta til seg mat gjennom nebbet, men de får også mye vann gjennom maten de spiser. Fugleunger vil kun få vann gjennom maten de blir foret med.Tore Reinsborg (22.09.2008)
Foring
Hei. Tenkte å lage en forinsplass for kattuglene her i området. Lurer på hva jeg skal legge ut.? Spiser de bare om natten. Hilsen Jan.
N.N (20.09.2008)
Svar:
Hei!
Å lage foringsplass for kattugler er antagelig et nyttesløst prosjekt, da de kun tar levende bytte i den mørke delen av døgnet.Tore Reinsborg (22.09.2008)
Ringdueunge
Hvor lenge kan en ringdueunge greie seg uten mat?
K.H. (20.09.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si eksakt hvor lenge en ringdueunge kan klare seg uten mat. Når de er i reiret er de avhengig av å bli foret av foreldrene, så de vil nok omkomme bare etter en dag eller to hvis de ikke blir foret.Tore Reinsborg (22.09.2008)
skifter Ørn fjær
jeg har "hørt" at ørn skifter hele fjær drakten ved et tidspunkt. Vet dere om noen slikt?
J.K. (18.09.2008)
Svar:
Hei!
Alle fugler skifter ut fjærene med jevne mellomrom, men de skifter ikke alle fjærene samtidig. Da ville de blitt et lett bytte for mange typer rovdyr.Tore Reinsborg (18.09.2008)
Isfugl I Asker
Hi, jeg er medlem av NOFOA og ha nylig meldt in observasjon av Isfugl som jeg ha set nå over en 3 ukes period på samme plass, Er igang og prøver og ta bilde av den fra en skjult plass, Bilde har jeg sent in til NOFOA observasjon, skal den melder in til derre. Bilde jeg sender her er fra 05 Sept 2008 klokka 14:00 Spiradammen, Kongelungen.
M.H. (17.09.2008)
Svar:
Hei!
Isfuglen er en meget sjelden art i Norge, og alle observasjoner av arten bør legges ut på nettstedet artsobservasjoner.no. Her kan man også legge ved bilder av funn.Tore Reinsborg (18.09.2008)
Perleugle
Vi har funnet en en perleugle, det er en unge. Den satt på trappa i dag. Vi kjenner ikke til at det er noe uglereir i nærheten. Nå lurer vi på hva vi skal gjøre med den?
S.G.S. (17.09.2008)
Svar:
Prøv å fore med rent kjøtt, og ta kontakt med ornitologer for å få sjekket fuglen.
Roar Solheim (17.09.2008)
Finne det norske navnet.
Hei
Jeg var på safari i Tanzania i sommer og fikk tatt en del bilder av fugler. Det har vist seg å være vanskelig å finne ut hva deisse fuglene heter på norsk. Har funnet en bok på engelsk der det er beskrevet båder fugler og andre dyr, men jeg finner ikke ut hvor/hvordan jeg kan få oversatt navnene til norsk.
Har dere et tips om en nettside evt. hvor jeg kan få tak i en norsk bok om fugler i Kenya og Tanzania?
S.B. (07.09.2008)
Svar:
Norsk Navnekomitè for Fugl (NNKF)har etter mangeårig arbeid navnsatt alle verdens ca. 10 000 fuglearter. NNKF er en komitè underlagt Norsk Ornitologisk Forening og søkbare navnelister ligger på våre nettsider www.birdlife.no. Du kommer direkte til siden med fuglenavn ved å bruke denne linken:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/
Når det gjelder spørsmål om bok så kan du høre med vår butikk Natur og Fritid, www.naturogfritid.no, telefon 38 39 35 75.Morten Ree (17.09.2008)
farge
Så vidt jeg vet har fargene på fuglenes fjærdrakt med tiltrekning og kamuflasje å gjøre.Hva med fargene på nebb og ben?
Takk for svar ang. trekk.
S. (16.09.2008)
Svar:
Hei!
Også fargen på nebbet og føttene hos en del arter har nok blitt utviklet i forhold til tiltrekning, jf. f.eks lundens spesielle nebb. Noen fugler, f.eks noen vadefugler, har skarpe farger på bena og kan ha samme funksjon i forhold til tiltrekning.Tore Reinsborg (16.09.2008)
Spørsmål:
Satt på gjerdestolpe Gråhvit farge - Spisse vinger som svale - krum nebb- spadeformet hale med prikker - størrelse omtrent liten skjære. Hva slags fugl kan dette være ?
T.H. (13.09.2008)
Svar:
Hei!
Det er vanskelig å si sikkert hva du har sett, men kanskje har du sett en falk, dvergfalk eller tårnfalk. Disse har bånd på stjerten som kan se ut som "prikker".Tore Reinsborg (16.09.2008)
Julenek
Er det mulig å lage julenek av bygg. Er dette skadelig for fuglene?
O. (15.09.2008)
Svar:
Ingen kornsorter er skadelig for fuglene, men om bygg er ettertraktet som mat er et annet spørsmål. Du må rett og slett teste det ut.
Roar Solheim (15.09.2008)
Måker- trekkfugler eller ikke?
Jeg og en venninne har en diskusjon pågående om hvorvidt måken trekker sørover eller ikke vinterstid. En av oss har hørt på radio at måker trekker til Tyskland og Spania om vinteren, og argumenterer med at det er knapt nok en måke å se nå når det begynner å bli kaldere, den andre nekter og sier at måkene er her hele året; de trekker bare ut på havet... Hva er riktig. På forhånd takk for svar:)
N.N (15.09.2008)
Svar:
Ulike arter gjør forskjellige ting. Sildemåker trekker f. eks. sørover, mens gråmåker og svartbak blir. Måkefugler trekker vekk fra snø og is, følgelig er det få måker i innlandet om vinteren.
Roar Solheim (15.09.2008)
hvilken rovfugl kan det være
Jeg observert en rovfugl ikke langt fra byen den svevde bare noen meter over sivet ved et fuglereservat. Den hadde et vingespenn som var ganske stort fuglen var brun og den hade en hvit tverstripe på halefjærene og virket lys på undersiden bak. Fugelen var helt utrolig til og snu i luften
R. (15.09.2008)
Svar:
Du har nok sett en av kjerrhaukene, og sannsynligvis en ungfugl av myrhauk.
Roar Solheim (15.09.2008)
Ukjent fugl
Hei, Vi fikk en fugl på ruten vår i dag som desverre døe imiddelbart. Nå lurer vi på hvilken type dette er. Vi klarer ikke å identifisere den og finner den ikke i fuglebøkene våre. Den er lysbrunlig på magen. Den er ca 16 cm lang. Kan dere hjelpe oss?
Hilsen Fam. Øystese. Vi bor i Heggedal, Asker.
A.M.K.O.F. (14.09.2008)
Svar:
Dette er en steinskvett; og sannsynligvis en ungfugl fra i år.
Roar Solheim (14.09.2008)