Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 920 til 46 969 av totalt 50 234 spørsmål


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hei
Jeg har for en time siden hatt en liten fugl som kræsjet inn i vinduet mitt... jeg tok den opp, og da var det ene øye mye smalerere enn det andre... så muligens skadet ut, men ikke noe blod eller noen andre ting som tydet på skade. Den satt oppi handa mi, og balanserte, å jeg prøvde forsiktig å kaste den i været, men den ville ikke lette. Den skeit i handa mi, så jeg gikk inn med den fortsatt på handa for a vaske meg, satte den fra meg på benken, og da fløy den ca 10 meter, og satte seg i vinduskarmen... jeg satte handa under fuglen, og da kom den seg oppå igjen uten problemer... vi gikk ut igjen, prøvde igjen å kaste den lett iværet, og den fløy - men bare en ti tolv meter, så landet den, og satte seg til på terrassegolvet igjen. Før den fløy siste gangen, sjekket jeg øynenene igjen, og det som så skadet og smalt ut,så da tilnærmet likt ut det andre øyet... hvorfor jeg skiver til deg, er fordi jeg lurer på hva jeg skal foreta meg... den virker frisk, og uskadet, men vil jo ikke fly( men den kan, ingen vinger er skadet)kan den ha fått hjernerystelse, vil en veterinær ta imot den, og hva tror du det er for fugl... den er på str med en liten spurv, liten og rund, ganske mørkgrønn/grå/brun på hele kroppen men orange bryst... men den har et lite ganske smalt nebb, kanskje 1.5 cm langt, og kanskje 0,5 cm bredt på det bredeste ved roten

N.N (19.10.2008)

Svar:

Det er ikke helt lett å si hva dette er, kanskje rødstrupe, kanskje en bjørkfink. Men det er sannsy nlig at fuglen kan ha flydd mot noe og ha fått hjernerystelse. Slike kan en sette i en pappeske eller et bur (hvis du har), og la dem sitte i ro en stund (alt fra noen timer til opp mot 1-2 dager). Sett inn en skål med vann. Dypp fingeren i vann og hold den inntil nebbet på fuglen - da får den i seg noen dråper. Gjenta dette noen ganger før du setter den for seg selv. Ved hjernerystelse skjer gjerne ett av to: enten kommer fuglen seg etter en stund, eller den dør i løpet av et døgn. Stort mer kan en ikke gjøre. Det viktige er at fuglen skjermes mot katter, skjærer, kråker og andre som kan spise den.

Roar Solheim (19.10.2008)


#Fuglekasser

Fugl på meisebolle.

Stor som en trost, rød trekant bak under buken og en rød flekk oppå hodet.Ellers hvit sort og grå. Virker litt buskete under buken. Spiser meiseboller i en hage på Grefsen i Oslo.
Nå i vår hadde jeg et blåmeispar som hadde slått seg ned i en kasse inne i lysthuset mitt. De bodde i lysthuset til ungene var flyveferdig. Er det mulig at at de kommer igjen neste år? Kan jeg i såfall flytte kassen så jeg kan bruke lysthuset til våren? Bør jeg gjøre rent i kassen? Det ligger igjen et egg der fra i vår.

W.S. (16.10.2008)

Svar:

Det høres ut som at du har sett en flaggspett. Den går gjerne på meiseboller. Fuglekassen kan du med fordel flytte på nå i høst. Rens ut innholdet, for småfuglene renser ikke selv ut gammelt reirmateriale. Det uklekte egget er trolig ubefruktet, og det kan du kaste sammen med reirrestene. Det kan godt hende at du får blåmeis i kassen igjen neste år. Kanskje er en av de voksne fra årets par, men det skal mye til at begge de samme fuglene hekker sammen i kassen - det skjer ofte bytte av partner blant småfuglene fra ett år til neste.

Roar Solheim (18.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva kan det være?

Jeg fant en liten fugl i vinduet, den har vært død en stund men det beste kjennetegnet på den er at den har en knall gul flekk/stripe oppå hodet. Hvilken fugl er det?

G.P. (16.10.2008)

Svar:

Det høres ut som at du har funnet en fuglekonge. Hvis flekken er gul uten noe orange, så er det en hunn.

Roar Solheim (18.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekryper

Denne fuglen fløy på vinduet og ble litt ør. Har ikke sett denne før. Jeg tror det er en trekryper. Har funnet ut at det finnes to typer trekrypere. Hvilken er dette?
Jeg tror det gikk bra med denne.

N.N (16.10.2008)

Svar:

Bilde mangler, så det er jo ikke lett å si hva dere har funnet, men hvis det er trekryper, så er det den arten som bare heter trekryper. Kortklotrekryper finnes ikke i Norge.

Roar Solheim (18.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

fant denne fuglen død i gården min idag.lurer på hva slags art det er.spesiell med det lange nebbet.

R. (17.10.2008)

Svar:

Dette er en rugde, en skoglevende vadefugl.

Roar Solheim (18.10.2008)


#Diverse

fugl

Hva heter fuglen som legger rede i hule trær

R.B.O. (08.10.2008)

Svar:

Det er mange fuglearter som hekker i hule trær. Hakkespettene (unntatt vendehals) hakker ut hullene selv, det gjør også den lille granmeisa. Hakkespettene hakker ut nye hull hvert år som gir husrom til andre fugler og dyr. Spurveugle, perleugle, stær, vendehals, kjøttmeis, skogdue bruker disse hullene til å hekke i. Mår og ekorn kan også benytte slike hull til boplass, og veps og bier.

Morten Ree (16.10.2008)


#Diverse

Knekt nakke eller sjokk?

Hvordan skal man sjekke at en fugl er død?
Evt. hvor lenge skal man passe på den for å være sikker på at man ikke begraver en levende fugl?

F. (05.10.2008)

Svar:

Hvis du løfter opp en fugl vil du fort merke om den er død eller levende. Hvis den er død er den enten stiv og kald, eller at den er helt slapp uten noen som helst motstand i kroppen.

Morten Ree (16.10.2008)


#Økologi og atferd

katten

kan en katt drepe en voksen svartbak

N.N (07.10.2008)

Svar:

Katten har ikke så mange naturlige fiender, da den står høyt i næringskjeden selv. En svartbak vil nok ikke kunne ta en voksen katt, neppe måren heller. Kongeørn, hønsehauk, hubro og rev kan nok ta katt hvis sjansen byr seg.

Tore Reinsborg (16.10.2008)


svartbak

helt utrolig jeg leste på predasjon av ærfugl på siden deres der så jeg at en svartbak kune ta voksne fugler opp til sildemåkestørelse.
så da kan den vel også ta fiskemåke, kråke og sjære.
men hvem ville vunnet en kamp av svartbak og musvåk.

N.N (07.10.2008)

Svar:

Kjenner ikke til noen direkte kamper mellom disse artene. Hvis det f.eks. oppsto en situasjon hvor en musvåk hadde tatt en mus og svartbaken dukket opp, så ville våken gitt fra seg bytte og stukket av.

Morten Ree (16.10.2008)


#Økologi og atferd

fugle slåss kamper

hønsehauk hunn vs hubro hann
sjære vs nøtteskrike
spurvehauk hunn vs tårnfalk hunn
hubro vs kongeørn
kongeørn vs havørn
svartbak vs ravn
hubro vs havørn

M.H.H. (06.10.2008)

Svar:

Det er ikke så ofte at de artene du nevner er i direkte slåsskamper.
Blant våre rovfugler er kongeørnen den som er den som er mest fryktet, det er pga. at den er stor, har lange skarpe klør og er i tillegg rask i bevegelsene. Havørnene er større, men blir tregere og er heller ikke en typisk jeger som kongeørna, derfor vil den i de fleste tilfeller trekke seg bort.
Hubroen er nattaktiv og lever et skjult liv, ifht. ørnene og det er derfor få konfrontasjoner, men den vil garantert gi seg overfor ørnene. Men det er tilfeller der havørn har tatt hubrounger. Overfor hønsehauken så vil nok hubroen dominere pga. størrelsen.
Når det gjelder tårnfalk, for ikke å glemme den hissige dvergfalken, så vil nok spurvehauken føle seg uttrygg pga. flygeegeneskaper og farten som falkene har, men de er nok stort sett jevnbyrdige totalt sett.
Skjæra er litt større enn nøtteskrika og vil jage denne. Mens svartbaken og ravn er ganske lik i størrelse, men jeg vil tro kanskje svartbaken vil holde ravnene unna, en mot en, men som regel kan disse artene opptre i flokk og da vil nok de som er flest vinne kampen om maten.

Morten Ree (16.10.2008)


#Økologi og atferd

Hvorfor fryser ikke pingvinen på føttene??

heii
Hvorfor fryser ikke keiserpingvinen på føttene??

H. (29.09.2008)

Svar:

Hos fugler har blodårene i beina et motstrømsprinsipp.
Blod på vei inn i kroppen fra føttene blir varmet opp. Det vil si at blod på vei inn i kroppen blir varmere, mens blod på vei ut av kroppen blir kaldere. Dette for å spare energi og minimere varmetapet fra beina. Dette gjør at fuglenes bein er kaldere enn resten av kroppen, men at metoden er energibesparende ved at de utnytter varme som allerede finnes i kroppen.
Blodårene i føttene ligger veldig tett sammen, og varme blir overført fra blodåre til blodåre. Det foregår rett og slett en varmeveksling.
Hos vannfugl og pingviner er dette ekstremt godt utviklet. Rypa har ikke utviklet dette like godt, men kompenserer det med å ha fjærkledde føtter i stedet.

Morten Ree (16.10.2008)


#Økologi og atferd

pingvin

hvor lenge lever i gjennomsnitt en pingvin?

J.K.H. (29.09.2008)

Svar:

Pingvinene blir mellom 10-20 år gamle. Hos keiserpingvin har enkelte individ blitt hele 40 år gamle, mens den vanligvis blir ca. 20 år.

Morten Ree (16.10.2008)


#Diverse

Hei:)

Hva betyr Habiat

N.N (06.10.2008)

Svar:

Habitat betyr leveområde. Det er den områdetypen en art synes det er best å leve i.

Morten Ree (16.10.2008)


#Trekkfugler

Taksvalen

Hei. Jeg lurer på hvor Taksvalen holder til om vinteren?
Hvor finner jeg mest mulig fakta om Taksvalen?

A. (14.10.2008)

Svar:

Taksvalene overvintrer i Afrika sør for Sahara, men vi har svært få gjenfunn av taksvaler ringmerket i Norge. Derfor er taksvalenes vinterområder mye dårligere kjent enn f. eks. låvesvalas vinterkvarterer.

Roar Solheim (14.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg ble plutselig var denne sky trostelignende fuglen på en sommertur i fjellet i år, nærmere bestemt i en fjelldal i Rogaland, Fidjedalen, fjell-løvskog og i ur. Den virket ganske stor, og virket sky. Trodde først det var en duetrost, men får ikke det mørke brystet med hvite striper til å stemme.

O.R. (14.10.2008)

Svar:

Dette er en juvenil ringtrost. Tidspunkt, habitat og utseende passer bra.

Frode Falkenberg (14.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten, sort fugl med blå øyne

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen spankulerte rundt mellom bygningene i Madurodam i Haag. Hva slags fugl er det?

N.N (14.10.2008)

Svar:

Dette er en kaie - en liten kråkefugl som også finnes her i Norge.

Roar Solheim (14.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Oversiden av stjerten har en bred sort/mørt kant ytterst. Innenfor er den hvit med en sort prikk på hver fjær.

S. (13.10.2008)

Svar:

Dette er en fjellvåk. Hvis bildet lysnes litt, så ser en at den har tydelig lyst bånd over brystet og mørkere buksider, og lyse vingeundersider med mørk flekk ved vingeknoken. I tillegg er stjerten lys med bredt, ytre tverrbånd.

Roar Solheim (13.10.2008)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

hvor sover kjøttmeisen?

N.N (12.10.2008)

Svar:

Den sover som regel inne i hultrær eller fuglekasser.

Roar Solheim (13.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Pus kom hjem med en Ugle

Hei Katten vår kom i dag hjem med en levende ugle, ble selvfølgelig spetakkel når pus slapp denne og den begynte og fly innendørs :), jeg fikk fanget den med håv og fikk sluppet den ut. men det jeg egentelig lurer på er.. jeg synes den var så liten, minste jeg har sett..men virket som ganske kraftige klør, også var den helt svart med hvite "kinn" kan dette være en unge eller det en spesiel art? har søkt litt på nettet og fått inntrykk av at alle Ugler er brune,grå eller hvite? mvh
Morgan

M. (12.10.2008)

Svar:

Det høres ut som om katten har fått tak i en spurveugle - den er ikke stort større enn en dompap eller en liten trost, og altså på størrelse med noe en katt kan klare å fange. Den slår gjerne småfugl og havner gjerne på bakken med dem. Det kan tenkes at ugla har vært opptatt med et bytte på bakken, slik at katta har klart å overraske den. Gikk det bra med ugla?

Roar Solheim (13.10.2008)


#Diverse

gjerdsmett og kongefugl

hvem er minst av en gjerdsmett og en fuglekongen ? :)

H.P. (13.10.2008)

Svar:

Fuglekongen er litt mindre og lettere, men ikke mye.

Roar Solheim (13.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Vedlagte bilde ble tatt ved Østensjøvannet søndag 12. okt. Jeg har sett i fugleboken min, men finner ikke ut hva slags and det er. Jeg går ut fra at det er en eller annen "avart" av stokkand, men finner ikke ut av det. Vi så bl.a. albinoender (hunner), men denne er vel ikke det? Kan dere hjelpe meg?
På forhånd takk!

T.L.S. (12.10.2008)

Svar:

Dette er en svært lys stokkand. Det kan hende at den er avkom etter en vill stokkand og en hvit eller lys tamand (som også er en stokkandvariant). Slike avvikende "stokk"ender er ganske vanlige rundt omkring.

Roar Solheim (13.10.2008)


#Økologi og atferd

hønsehauk

kan en hønsehauk hunn ta en jaktfalk hunn

N.N (07.10.2008)

Svar:

Selv om hønsehauken er en ypperlig jeger med lange skarpe klør så vil den nok ikke prøve seg på en jaktfalk. Jaktfalken er på samme størrelse som hønsehauken og er selv en meget god og rask jeger.
De to artene har ellers lite med hverandre å gjøre hos oss da jaktfalken jakter på store åpne flater i fjell- og kystterreng, mens hønsehauken driver mer smygjakt i skog- og kulturlandskap.

Morten Ree (12.10.2008)


#Diverse

jaktfalk

hva slaks vingeform har jaktfalk og kongeørn

N.N (04.10.2008)

Svar:

Jaktfalken har som de andre falkene lange, relativt smale og spisse vinger. Kongeørn har lange brede vinger med sprikende fjær ytterst i vingen, såkalte "fingre". Kongeørnen kan lett forveksles med våkene som også har samme type vinger, men de er mindre enn ørnene. Haukene har for øvrig korte brede vinger.

Morten Ree (12.10.2008)


#Diverse

minste andetype?

Heisan. jeg lurer på hva som er den minste andetypen som finnes!? Hvor stor den er og hvordan den ser ut osv?

K. (03.10.2008)

Svar:

Med litt forbehold så er nok Krikkand en av verdens minste ender. Den måler fra 34-38 cm og veier fra 340-360 gram. Den hekker blant annet i Norge.
Bøffeland er en annen liten and som måler 33-40 cm og veier fra 330-450 gram. Den er altså stort sett litt større. Bøffeland finnes ikke i Norge.

Morten Ree (12.10.2008)


#Diverse

Lerkefalk

Hei, jeg har sett i Bygdeposten, lokalavis som utgis i Modum og Øvre Eiker, at det er observert økning i lerkefalkbestanden. Mitt spørsmål er: Hva slags dyr, insekter evt.andre fugler jakter den på. Tar den f.eks. høner? Grunn til spørsmålet er at jeg har høner som hobby, og disse får gå ute på plenen når vi er hjemme.

T.H. (11.10.2008)

Svar:

Lerkefalken er IKKE noen trussel mot høner, den kan bare jakte små spurvefugler i lufta. Svaler, piplerker og andre småfugler klarer den å jakte. Men hvis du har løsgående høner, så bør du absolutt være forberedt på at ungfugler av hønsehauk kan forsøke å ta dem. Ei høne er nemlig akkurat passe størrelse for en hønsehauk. Om høsten er det gjerne en del ungfugler som streifer omkring, og de vil rakst oppdage noe så fristende som en høneflokk. Hvis du bare lar hønene gå løs når du selv er der og kan passe på dem, så kan du redusere faren for at de blir tatt.

Roar Solheim (12.10.2008)


#Diverse

Fugle rede?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette, er det et svalerede? Har funnet det på loftet og lurer på hva jeg skal gjøre med det.

J.K. (11.10.2008)

Svar:

Dette er ikke noe som har med fugl å gjøre - det er et vepsebol. Vepsesamfunnet dør helt ut på høsten - bare de parrede dronningene overlever til neste år. De er IKKE inne i bolet, men ute i steinurer, bak barksprekker og lignende. Derfor kan du trygt fjerne vepsebolet nå, uten å risikere å bli stukket!

Roar Solheim (12.10.2008)


#Økologi og atferd

Knoppsvaner

Heisann, hvor lenge er det normalt at ungene til knoppsvanene er sammen med foreldrene sine? Forlater ungene familien selv, eller jager foreldrene de av gårde? Er det i så fall oftest guttene som må forlate "hjemmet" først og hvor lang tid pleier dette å ta?

O. (12.10.2008)

Svar:

Svaneunger holder sammen med foreldrene sine hele høsten og vinteren, fram til neste hekkesesong. Sannsynligvis blir de jaget unna når de voksne flyr til hekkeplassen igjen på vårparten. Siden svaneungfugler er gråhvite, er det lett å kjenne igjen en svanefamilie om vinteren.

Roar Solheim (12.10.2008)


#Sykdom og skader

Hvilken måke er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har flere ganger filmet og tatt bilder av en måke med et merkelig utseende. Jeg har aldri sett noen måke med slikt nebb, der overdelen av nebbet krøker seg langt nedenfor undernebbet. Hva slag måke kan dette være?
mvh
Harald Jens Johansen

N.N (09.10.2008)

Svar:

Dette ser ut til å være en ung gråmåke, men nebbet er unormalt og misdannet. Slike forvokste overnebb ser vi av og til også hos andre fugler, f. eks. meiser. Hva som har skjedd er ikke godt å si. Kanskje er det rett og slett en genetisk feil som får nebbet til å vokse unormalt mye. Denne fuglen kan kanskje klare å leve med dette nebbet, men hvis det fortsetter å vokse og krumme seg, vil fuglen til slutt dø fordi den ikke får i seg mat.

Roar Solheim (09.10.2008)


#Økologi og atferd

Fjelljo

Jakter fjelljo på Lemmen?

K. (08.10.2008)

Svar:

Både fjelljo og tyvjo jakter på lemen (kun én m i navnet) og andre smågnagere når det er mange av disse.

Roar Solheim (08.10.2008)


#Økologi og atferd

spiser?

ka spiser Hubroen??

J. (08.10.2008)

Svar:

ALT! for å si det kort! Men hovedsakelig dyr som den slår på bakken. Vånd er ypperlig størrelse, brunrotter likeså. Er det mye mus, spiser den det. Langs kysten går det nok en del i måker. Det meste av fugl som den kan få tak i, tar den. Fra Finland kjenner vi til at hubro har tatt voksen fiskeørn på reir (!). Andre ugler og rovfugler som er mindre enn den selv, går unna hvis den kan overraske dem. Piggsvin klarer den også å ta!

Roar Solheim (08.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette vere ein steppehauk?Fotografert nær toppen av
Kilimanjaro.

B. (07.10.2008)

Svar:

Nei, dette er en voksen lammegribb! Stilig at den flyr nesten på toppen av Kilimanjaro! Lammegribben er en fjellfugl, som leter etter kadavere og beinrester etter slike. Den slipper ned store knokler fra lufta slik at de knuser. Så sluker den knokkelbitene med beinmarg! En helt utrolig levemåte. Steppehauken må du nok lete etter på savanneområdene i Afrika. Det er mange kjerrhauker som jakter f. eks. på Serengeti-slettene, etter det utallet av smågnagere som finnes i gresset (men som man sjeldent hører noe om - alt er gnuer og løver!).

Roar Solheim (08.10.2008)


mellomlanding av trekkfugler

Hei
de som flyr til f.eks Afrika, mellomlander de noe sted før de kommer frem?
og hva med matrasjoner?

J. (06.10.2008)

Svar:

Godt spørsmål! Det varierer fra art til art. Hagesanger flyr f. eks. fra Nord-Europa til Middelhavet, hvor de holder seg noen uker og spiser seg fete på bær og oliven. De kan legge på seg så mye fett at de veier nesten dobbelt så mye som da de ankom. Så starter de trekket over Middelhavet og over Sahara, før de lander i savannebeltet sør for Sahara. Store rovfugler trekker ved å stige på varme oppvinder, og så seile i trekkretningen. De jakter og spiser underveis. Gjess og svaner kan raste flere uker på et godt beitested, og så fly flere tusen km til sine vinteroppholdssteder. Vadefugler spiser seg feite på gode våtmarker, grunne fjæreområder o.l. Så flyr også de flere tusen km til en ny lokalitet hvor det er godt med smådyr i mudderet. Derfor er det så viktig å bevare store, fuglerike våtmarksområder slik at fuglene ikke får for lange avstander å fly mellom spisestedene.

Roar Solheim (06.10.2008)


#Økologi og atferd

hønsehauk

jeg vet at hønsehauken tar mangen rovfugler og rovpattedyr men kan den ta disse.
røyskatt
mink
mår
ung rev
musvåk
snøugle
lappugle
slagugle

N.N (01.10.2008)

Svar:

Vanskelig å si. Kjenner til et tilfelle hvor hønsehauk har tatt slagugle. Mink og røyskatt er sannsynlige byttedyr, men rødrev (selv en ung en) er nok svært sjeldent. Snøugle og lappugle er det ikke sannsynlig at en hønsehauk kommer i kontakt med så ofte, men en svekket fugl kan nok bli tatt av en hønsehauk hunn.

Roar Solheim (02.10.2008)


#Økologi og atferd

Uglerede

Hei.
Hvordan ser uglerede ut?

S. (02.10.2008)

Svar:

Uglene bygger ikke rede selv. Flere arter bruker gamle hakkespetthull eller fuglekasser, og de legger eggene rett på bunnen. I en fuglekasse bør det da være flis (stubbeflis) i bunnen. De uglene som hekker på bakken (jordugle, hubro, snøugle) sparker bare ut en grop i underlaget hvor de legger eggene. Lappugla bruker gjerne gamle kvistreir etter hønsehauk eller fjellvåk, mens hornugla hekker i gamle skjære- eller kråkereir i trær.

Roar Solheim (02.10.2008)


#Diverse

Hønsehauk på ferde

Hei.
Har hatt en hønsehauk som har tatt livet av storhanen vår. DEtte på nordsiden av Værøy, nest ytterste i Lofoten. Her er det åpent landskap og svært få trær.
Jeg har sett hønsehauk to ganger i mitt liv inkludert den jeg så i går, så jeg tror ikke det er så ofte de er her ute.
Hvor stor sjans er det for at de kommer tilbake? Jeg tør ikke slippe hønsene fritt ut igjen, og vil ikke sette de i bur heller.

R.J. (02.10.2008)

Svar:

Jeg tipper at dette sannsynligvis dreier seg om en ungfugl hønsehauk, kanskje en hunn (for de er størst). Etter din beskrivelse av stedet, så er det sannsynlig at dette er en årsunge som er på trekk eller vinteropphold. Da er det lite sannsynlig at du får besøk av hønsehauk blant hønene igjen. Men hvis hauken som tok hanen fikk spist av den og fløy avsted, så kan det hende at han oppsøker samlingen av "godbiter" på jakt etter en ny stek, hvis den holder seg i området i lengere tid. Hvis du har høns som får lov til å gå ute, er dessverre besøk av hønsehauk noe en bare må regne med. hJeg har selv hatt høns tidligere - de fikk gå ute når vi var hjemme, og ellers fikk de gå i en stor utegård med sveiset netting mot bakken (nedgravd for å stenge rev og grevling ute), samt skikkelig metallnetting i hele taket (kyllingnetting flettet sammen langs skjøtene). Luftegård med åpent tak, eller bærnot over, er ikke tilstrekkelig - da finner hauken fram før eller siden.

Roar Solheim (02.10.2008)


Havørn-observasjon

Hadde en observasjon av Havørn i går ettermiddag. Observasjonen ble gjort i Fossevatna Naturreservat i Lindås kommune, Hordaland.

Ettersom jeg nesten daglig har vært i dette området de siste 5 årene, og aldri sett Havørn tidligere, ble dette en spesiell opplevelse. Mulig jeg overrasket Havørnen, da jeg bare var ca. 30 meter fra den. Hvordan er trekkmønsteret for Havørn, og opptrer de alene eller i par?

Er de ellers stedsfaste, eller skifter de "beite" ofte?

Vet ikke om dette er en uvanlig observasjon, men området er et til tider nokså godt besøkt turområde, og som sagt har jeg ferdes i dette området ofte uten å observet Havørn tidligere.

O.L. (30.09.2008)

Svar:

Havørn er en art i framgang og med økt utbredelse. Den har vært fredet siden 1968 og vi har i dag en bestand på ca. 3500 par. Arten brer seg lengre og lengre sørover og innover i landet. Den hekker nå også i Danmark.
Ved å gå inn på www.artsobservasjoner.no kan jeg lese av observasjoner av tilsammen 12 individer i Lindås kommune hittil i år, mens det i Hordaland er plottet inn 136 observasjoner.
Havørnen danner livslange par og gjør sine første hekkeforsøk i 5-6 årsalderen. Fuglene kan bli rundt 30 år gamle. Når paret først har funnet et revir vil de bruke det hele livet. Men ørnene bruker store områder til matsøk, i tillegg vil det hele tiden være unge fugler og ikke-hekkende individ streifende omkring. Havørn kan derfor påtreffes hvor som helst, selv om kysten er dens mest naturlige element.
Hvis havørnen du så hadde mørk-brun stjert var det en ungfugl, var stjerten ensfarget hvit var det et voksent individ (minst 6 år gammel).

Morten Ree (01.10.2008)


tær/klør hos høne

hvor mange tær har en høne

N.N (01.10.2008)

Svar:

Tre forover og en bakklo, totalt fire.

Morten Ree (01.10.2008)


Gjerdesmett

Opserverte en Gjerdesmett på hytta hos oss i Sørskjomen (sør for Narvik) i dag den 28.09.2008. Jeg har aldri sett den fuglen før, men den stjerten tilhører bare en slik. Er det en skjelden gjest her hos oss eller ?

K.A.B. (28.09.2008)

Svar:

I følge www.artsobservasjoner så er arten i år observert nord til Nordland (Bodø, Røst, Fauske, Vågan og Andøya).

Norsk Fugleatlas utgitt i 1994 viser at arten er funnet hekkende helt opp til like sør for Salangen i Troms (http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?art_id=42&vis=kart).

Morten Ree (01.10.2008)


ALBINO

Fins det av tiur

T. (27.09.2008)

Svar:

I følge Norges Fugler, Svein Haftorns store bokverk fra 1971, er det kjent atskillelige tilfeller av mer eller mindre hvite individer av tiur, dessuten en abnorm utfarging som følge av hormonforstyrrelser.

Morten Ree (01.10.2008)


hønsehauk

jeg vet at hønsehauken kan ta svartbak, men er dette snakk om hønsehauk hunnfugler eller kan de små hannene også ta svartbak. kan du fortele mg vilke rovfugler og ugler som hønsehauken er sterkere enn

N.N (26.09.2008)

Svar:

Hønsehauken er en stor rovfugl med kraftige klør beregnet på å ta store byttedyr, helt opp til hare og tiur. F.eks. har fjellvåk, som er nesten like stor som hønsehauk mye mindre klør, som er beregnet på å ta smågnagere.
Det er vel først og fremst hunnene, som er større og tyngre enn hannen, som kan ta svartbak.
Alle rovfugler og ugler unntatt kongeørn, havørn og hubro er svakere enn hønsehauken, og det er også funnet rovfugler og ugler blant byttedyrene hos hønsehauk, til og med store fiskeørnunger!

Morten Ree (01.10.2008)


#Fugleforing

Mating av fugler

Hei

Jeg har lyst til å begynne å fore fuglene på hytta. Er det et problem for fuglene at foringen vil være sporadisk.

T.E. (29.09.2008)

Svar:

Egentlig ikke. De fleste fugler har alternativ tilgang på mat, og en forplass blir da et ekstra pluss i hverdagen. Du kan henge opp halve kokosnøtter, meiseboller o.l. som varer noe lenger enn frøforing, da har fuglene mat også etter at du har reist fra hytta.

Roar Solheim (01.10.2008)


#Økologi og atferd

Fuglesang

Jeg vet at det bare er noen grupper av fugler som synger, men hvorfor er det noen som synger i det hele tatt? Er det ikke veldig energikrevende? Og hvorfor trenger de å synge når alle de andre fuglene ikke trenger det?

I.E. (01.10.2008)

Svar:

Så godt som alle fugler "synger", dvs de lager lyd som har den samme funksjonen, nemlig å kommunisere et budskap til artsfrender. Selv om vi mennesker ikke kaller kråke- og skjærelyder eller måkelyder for den saks skyld for sang, så har disse fuglenes lyder samme funksjon som sangen til en svarttrost, kjøttmeis eller nattergal. Fuglene har ulike typer lyder. Småfuglenes "sang" skal markere fuglens territorium, lokke til seg en make, og fortelle naboer om territorieeierens vitalitet. I tillegg har fugl blant annet lokke- og varsellyder. Sang og rop er energikrevende, så alle fugler gir fra seg lyd for å oppnå noe gjennom å bringe informasjon til artsfrender.

Roar Solheim (01.10.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Hva slags fugl har jeg tatt bilde av?

Bildet er tatt ved kysten i Sandefjord

T. (28.09.2008)

Svar:

Dette er tydelig en musvåk. De er nok på trekk nå, fra Norge mot sydligere trakter, og langs kysten av Sandefjord vil du lett se disse fuglene nå om høsten.

Roar Solheim (28.09.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det kom en flokk av disse i går og slo seg ned på plenen før de tok seg en tur opp i epletreet vårt. Jeg har forsøkt å finne den i fuglebøker og på nettet, men klarer ikke å finne samme fargekombinasjon.

U.B. (28.09.2008)

Svar:

Dette er en stær i vinterdrakt, sannsynligvis en ungfugl fra i år som nesten er ferdig med skifte til vinterdrakten.

Roar Solheim (28.09.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kongeørn

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! I helga var vi på hytta, Vinje kommune i Telemark, nærmere bestemt Langeidvatn. Da vi var på tur i fjellet så vi denne fugelen som sees på bildet. Er det en kongeørn?

Vennlig hilsen Sissel Rasmussen

N.N (28.09.2008)

Svar:

RS: Det er ikke helt lett å se alle kjennetegn, for bildet blir svært uskarpt når det forstørres opp. Jeg mstenker likevel at dette er en fjellvåk. Vingene er litt for brede i forhold til lengden for at dette skal være kongeørn. Fuglen har mer typisk våke-profil.

FF: Jeg har forstørret bildet, og kan se at bildet faktisk viser en ung havørn.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (28.09.2008)


#Diverse

fugler

navnet på 3 fugler som lever ved innsjøene våre og bilder av dem

K. (25.09.2008)

Svar:

Tre eksempler kan være gråhegre, toppand og strandsnipe. Bilder på: http://cyberbirding.no/photo/a_cinerea_03.php, http://cyberbirding.no/photo/a_fuligula_03.php og http://cyberbirding.no/photo/a_hypoleucos_01.php.

Frode Falkenberg (26.09.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann!
Hadde en fugl i hagen jeg ikke har sett her før
Hva slags fugl er det?
(Bildet er tatt i Sandefjord, Vestfold)

H. (26.09.2008)

Svar:

Bildet viser en ung stær som skifter fjær til sin første vinterdrakt.

Frode Falkenberg (26.09.2008)


#Diverse

Dronte

Hvordan døde drontene?

L. (26.09.2008)

Svar:

Hei!
Det fantes tre arter drontefugler som alle levde på øyer i Det Indiske hav. Drontene kunne ikke fly og ble utryddet av sjøfolk som kom til øyene da de fungerte som mat. De tre artene ble utryddet etter tur og orden i perioden år 1681-1790.

Tore Reinsborg (26.09.2008)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Denne fuglen landet i hagen min i går og jeg er svært nysjerrig på hvilken art det er?

På forhånd tusen takk for svar! :-)

A.B. (26.09.2008)

Svar:

Hei!
Fuglen du har tatt bilde av er en ung spurvehauk.

Tore Reinsborg (26.09.2008)


#Fuglekasser

Beskyttelse av fuglekasser

Jeg har to fuglekasser for svart fluesnapper. Nå har en hakkespett e.l. hakket åpningene på begge kassene en god del større, selv om jeg har slått i spiker hele veien rundt. Jeg har sett kasser forsynt med en jernplate med åpning i. Kan dere hjelpe meg i kontakt med en leverandør av slike plater, eller har dere et bedre forslag?

O.J. (25.09.2008)

Svar:

Hei!
Fuglekasser leveres uten metallplate rundt åpningen av de leverandørene vi kjenner til. Slike metallplater (evt hard plast) kan man tilpasse selv. Byggvareforretninger/blikkenslagere har sikkert div. metallplater eller plater i hard plast som kan brukes.
Du kan også forsøke å ringe Natur og Fritid på Lista;
tlf.: 38 39 35 75 - de har ferdige metallplater med hull for småfuglkasser.

Tore Reinsborg og Roar Solheim (26.09.2008)

««første 46 920 - 46 969 av 50 234 siste»»