Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 17 180 til 17 229 av totalt 50 371 spørsmål «forrige neste»
Spørsmål:
Kan måker ta ungen i nebbet og fly
N.N (01.07.2020)
Svar:
Nei, de flytter ikke ungene sine på denne måten. Hvis en måke tar en måkeunge i nebbet, er det trolig for å spise opp en unge som ikke er dens egen.
Roar Solheim (01.07.2020)
Spørsmål:
Er dette bra flis til uglekassene mine som jeg skal sette opp snart??
N.N (01.07.2020)
Svar:
Ja, dette ser flott og ideelt ut! Fyll i ca 10 cm i hver kasse.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fjær
Kan dere si hva slags fjær dette er - både fra hvilke fugler og hvor på fuglen? Jeg vet at den store som peker rett opp er fra kongeørn. Ta fjærene i tur og orden i retning med klokka, og med kongeørnen som fjær nr.1.
N.N (01.07.2020)
Svar:
Kongeørn - jordugle - røy - trane (?) - tiur - trane (?) - jordugle - røy - kongeørn. Kongeørnfjæra er stjertfjær fra en voksen fugl.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hvem har lagt disse eggene og redet?
Familien min og jeg fant 4 egg opp i et rede nede ved bakken under/ved et bjørketre.
Vi fant dem i dag den 1. Juli.2020 på hytten vår på Eikeland, i Alver (Meland, før kommune sammenslåingen) kommune i Bergen.
Jeg lurer på hvilken fugl som kan ha lagt eggene sine i redet? Og redet ser nesten forlatt ut
M.J. (01.07.2020)
Svar:
Det er ikke lett å se eggene godt, så jeg klarer ikke å finne fram til riktig art her.
Roar Solheim (01.07.2020)
Spørsmål:
Hverdag kommer fugler i vinduet mitt. Jeg bor i borettslag. Fugler lager vondt i hjerte mitt. Kan jeg gi meis boller?
M. (01.07.2020)
Svar:
Dette er en bydue. De anbefaler jeg nok at du ikke mater på stedet, fordi duer kan skite ned ganske mye. meiseboller er bra å bruke for småfugler, fordi de lager lite søl som faller ned Ifrøskall mm).
Roar Solheim (01.07.2020)
Rede i hagen
Vi hAr et rede med grå fluesnapper i hagen. Det er noen duer som er her. Er de på jakt etter barna deres.
A.G.J. (01.07.2020)
Svar:
Nei, overhodet ikke. Duer er frø- og vegetasjonsetere.
Roar Solheim (01.07.2020)
måkeplage og konsekvenser
jeg er styremedlem i et borettslag. For fjerde året på rad er vi plaget av måkeskrik og angrep av en slik art at det er nær sagt umulig å bo her. Eldre mennesker og barn blir angrepet. Vi som skal på jobb blir holdt våkne til 04 på morgen og er utslitte. Dette gjentar seg hvert år og vi vet hvorfor. Vår uteplass, verandaen, er ubrukelig. Bortsett fra å flytte måkeungene med båt ut på øyene utenfor lurer jeg på om dere har noen gode råd. Når jeg vokste opp var det skuddpremie på måker. Jeg er selv en fuglevenn, men småfuglene og andre arter er nå forvist av måkeflokker.
N.N (01.07.2020)
Svar:
Det eneste som kan fungere i slike sammenhenger, er å lage hindre slik at måkene (sannsynligvis er dette fiskemåker) ikke kan klare å hekke der de ellers har valgt å gjøre det, før neste års hekkesesong. Da må dette være klart i mars.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fugel
Kan fugler få halsbetennelse?
De synger utrolig mye i strekk hvor lenge kan de snakke /synge om gangen?
L. (01.07.2020)
Svar:
Det vet jeg ikke, men de kan i alle fall få bakterieinfeksjoner i lungene.
Roar Solheim (01.07.2020)
Spørsmål:
hei jeg bor i byen . kan jeg gi mat i balkong. fuger kommer hver dag på vindu mitt.
M. (01.07.2020)
Svar:
Dersom borettslaget ikke har laget regler som forbyr fugleforing, kan du selvfølgelig fore fuglene der.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fant en «haug» med fjær
Jeg fant to hauger med fjær som jeg mener stammer fra Kattugla i hagen. Ikke noe tegn til kadaver. Litt blod på et fjær i den ene haugen. Tar rovfugl relativt store ugleunger, eller kanskje mister de «vårdrakten», eller er dette noe helt annet?
Ø. (01.07.2020)
Svar:
Her ser det ut til at det er en voksen kattugle som har blitt tatt (alle vingefjærene er helt ferdig utvokst), kanskje av en hønsehauk. Kattugler er utsatt for å bli tatt av hønsehauk, og av og til også av hubro.
Roar Solheim (01.07.2020)
Spørsmål:
Hei. Har hytte ved Movatnet i Levanger. Mya fugl her, av alle slag, flere fuglekasser. I den ene har bi observert noe underlig: I fjor hekket et svart-hvit fuglesnapperpar der, ivrige med mating av sine søte små. I år var et par av samme slaget og besiktiget kassen, men siden vi var der litt sporadisk i den perioden, så vi ikke hva som videre skjedde da. Men da vi på ny kom på hytta, registrerte vi et blåmeispar som ivrig fløy i skytteltrafikk fra våre opphengte meiseboller og til fuglekassen. Men: Vi observerte også et s/h fluesnapperpar som fløy ut og inn i kassen med mat! Dette skjer jevnlig, dog ikke så ivrig som blåmeisparet. Vi var mede i kassen for noen dager siden, åpnet fronten, og der lå en dynge med blåmeisunger, så vidt vi kunne se. Fluesnapperen fortsetter å mate..... Kan sistnevnte ha lagt sine egg - deretter blåmeisen lagt sine i samme reir - så har blåmeisen ruget ut alle, uten at snapperen helt har skjønt hva som har skjedd? Mater snapperen meiseungene? Er slikt samboerskap noe som er kjent innen ornitologien?
Blir hlad for svsr.
Unn Sissel Nedland
U.S.N. (29.06.2020)
Svar:
Her ser jeg bare blåmeisunger. Vanligvis vil ikke en fluesnapper fortsette å være interessert i ungene dersom blåmeisen har bygget reir og lagt egg oppå snapper-eggene. Dersom fluesnapper hunnen fortsetter å fly inn og mate blåmeisungene, så er dette et sjeldent avvik fra normal oppførsel.
Roar Solheim (01.07.2020)
Mating av villfugler hele året - Avikling av matingen
Hei. Jeg bor i et sameie og har matet småfuglelene siden 2017. Fra ifjor begynte jeg å mate hele året. Jeg bor i 2.etasje i en 4 mannsbolig. Så jeg mater fra balkong. Bor på landet med mye skog i nærheten. Derfor er det ca 7 forskjellige fugleraser som spiser her. Jeg mater med rensede jordnøtter og fettkule med frø.Det er nå en gråspurvfamilie som er ca 20 stk + de andre. Problemet er nå at de er så mange at både jeg selv og naboene begynner å bli plaget av det. Hvordan kan jeg på best mulig måte avvikle matingen?
B.R. (29.06.2020)
Svar:
Det er bare å stoppe. Fuglene finner andre matkilder omgående.
Roar Solheim (01.07.2020)
Flytting av måker
Hei.
Der jeg jobber er det noen måker som hekker. De legger egg og klekker unger i et svært ugunstig område hvor det er mye trafikk. Jeg har gjennom våren og sommeren observert to kull med måkeunger 2 og 3 nusselige små nøster som dessverre en etter en har blitt skvist ned i asfalten av biler. Nå er det bare to unger igjen av de fem som var. Det synes jeg er veldig trist og skulle ønske det var noe som kan gjøres for at måkene ikke skal hekke akkurat der. Kan man flytte en hel måkefamilien? Jeg skjønner det er for sent å gjøre noe nå, men tenkte kanskje det gikk an å prøve til neste år. Det er nemlig noe som gjentar seg hvert år og jeg synes det er så trist at så mange måkeunger skal dø hvert år på samme plass. Jeg bor selv 50 m fra sjøen og der er det ingen måker som hekker. Hvorfor velger måkene å hekke midt i sentrum med masse forstyrrelser fra biler og folk istedenfor i fjæra?
A. (30.06.2020)
Svar:
Du kan ikke flytte fuglefamilier. Eneste mulighet her er dersom hekkeplassen kan sperres på en måte som hindrer måkene i å hekke der neste år. Da må de selv velge en annen hekkeplass.
Roar Solheim (01.07.2020)
Spørsmål:
Hei!
Jeg skal sette opp en haukugle kasse og en perleugle kasse men vet ikke når det er lurest å henge de opp, kan jeg henge de opp nå i sommer eller er det best å henge kassene om vinteren for at det er mindre sjanse at måren har besøkt kassene.
N.N (29.06.2020)
Svar:
Heng dem gjerne opp nå i sommer, så får de henge lenge nok til at de kan bli oppdaget.
Roar Solheim (01.07.2020)
Jakter egentlig kattugler på jorder??
Hei!
Jeg har en kattuglekasse ved et jordet, men lurer på om kattuglene jakter på jordet eller jakter kattugla ved skogen rundt jordet??
N.N (30.06.2020)
Svar:
Hvis kattuglene har vanskeligheter med å finne mus, kan de gå omkring på jorder og plener på jakt etter meitemark!
Roar Solheim (01.07.2020)
Kråker i potetåkeren, oppspiste spirer
Hei! Jeg har et kråkepar boende i et villmorelletre, like ved har jeg anlagt en liten potetåker bestående av kun gressklipp, løv og tang oppå et lag med aviser. Kråkeparet har fått to unger, som nå begynner å bli ganske store. De to minste hopper rundt her, og det har til nå egentlig vært litt koselig å ha dem her. De utviser særlig fascinasjon for potetåkeren, som det nå begynner å dukke opp potetplanter i. Jeg har trodd de har tatt insekter, kanskje en og annen åkersnegle eller til og med tang, men i dag oppdaget jeg flere potetspirer som står ribba og avspist, og det ble omgående slutt på idyllen. Nå har jeg satt en stol midt i åkeren og lagt et par jordsekker her og der, spent opp en fargerik plastpose på en bøyle og satt et par blomsterkrukker borttil, i håp om at det skal gjøre området litt mer fremmed for dem så de kanskje holder seg unna en stund. Men frykter effekten er kortvarig, om noen i det hele tatt. Tidlig i vår oppdaget jeg samme skade på rabarbraplantene like ved, hele stilker var knekt rett av og bladene lå utover. Rabarbraens nabo skogskjeggen hadde også fått flere av spirene ramponert. Mistenkte (de voksne) kråkene da, siden jeg ikke så spor etter hverken hjort eller grevling, men fikk aldri tatt dem på fersken og har derfor ikke vært sikker. Var bekymret for plantene, men de vokste seg til og tålte tydeligvis den tøffe starten godt. Men potetoverraskelsen i dag styrker teorien om at det faktisk ER kråkene som står bak all ugagn i hagen min i år, og nå vil jeg slett ikke ha dem her lenger. Potetplantene får jeg vel legge fiberduk over og vente til de blir kraftige nok til å tåle nye kråkebesøk, men helst skulle jeg sett at kråkene forsvant herfra. Fins det noen råd mot disse fuglene, er det f. eks. noe de slett ikke liker å være i nærheten av, lukter de ikke liker etc.? Takknemlig for alle råd.
B. (30.06.2020)
Svar:
Har dessverre ikke noen patentsvar på hvordan man kan holde slike kråker på avstand.
Roar Solheim (01.07.2020)
Dueunger på balkongen
Hei, vi har en liten balkong der en due laget rede og har nå fått to unger dom ligger under duen på bilde under. Vi forstår det tar rundt 4-5 uker før de flyr av gårde. Det er sommer og vi får ikke brukt balkongen vår ettersom den er så liten å fuglen blir bare redd. Vi lurer på er det noen mulighet for å flytte alt sammen? Hvor nærme kan vi gå fuglen, kan vi sitte på benken over den og bruke verandaen litt?
E.S. (01.07.2020)
Svar:
Vanskelig å se hvor du eventuelt kan flytte dueungene.
Roar Solheim (01.07.2020)
Svaler stuper mot oss
Vi satt foran hytta, så begynte mange svaler å stupe mot der vi satt, noen flakset i enden av takrenna. Dette pågiken en stund, så ble de borte, men gjentok det flere ganger, det pågikk flere dager. Hvorfor hgjør de slikt?
J.B. (30.06.2020)
Svar:
Kanskje de tester ut om det er mulig å bygge reir oppunder takrenne/takutspring.
Roar Solheim (01.07.2020)
Humle
Hva skjer når en humle knekker vingen sin?
Kommer den bare til å sitte i ro eller kommer den til å fly etterhvert ?
J.K.S. (29.06.2020)
Svar:
Da er den ferdig.
Roar Solheim (01.07.2020)
Enkeltbekkasin?
Er dette en enkeltbekkasin?
N.N (29.06.2020)
Svar:
Ja, det ser slik ut.
Roar Solheim (01.07.2020)
To toner med halvtones forskjell.
Gammel granskog, i skumring/kveld hører jeg en fugl som synger ei lang tone etterfulgt av neste tone som er bittelitt lavere men like lang
N.N (29.06.2020)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut av uten opptak av lyden.
Roar Solheim (01.07.2020)
Kva fugl er dette?
Eg fekk dette biletet i midten av juni, i Nord-Hordaland. Eg har sett i fugleboken, og eg lurer på om det eventuelt kan vere ein måltrast - men eg er ikkje heilt sikker, då eg aldri har sett ein måltrast før.
Kva fugl trur du det er?
O.D. (30.06.2020)
Svar:
Dette er en trepiplerke.
Roar Solheim (01.07.2020)
Er dette en due ?
Prøver igjen jeg, la inn spørsmål og bilde i går men ble sikkert noe feil. Fuglen på bildet landet på et garasjetak i nærheten, i Torjulvågen, den 29. juni. Var nesten tam, vi gikk omkring, snakket og til og med satte opp stige på garasjen, klatret opp til taket og tok bildet. Dua (?) fulgte med men satt der ca 20 min. Så fløy den en runde for så å komme tilbake og satt lenge igjen. Kan dette være en tam due fra et oppdrett ?
U.S. (30.06.2020)
Svar:
Allerede besvart.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hvilken fugl har bygget dette reiret?
N.N (30.06.2020)
Svar:
Mistenker gjerdesmett.
Roar Solheim (01.07.2020)
Kan den klare seg? kan vi gjøre noe?
Jeg ser ikke noe rede i nærheten.
D.S.K. (29.06.2020)
Svar:
Ja, dette er en kjøttmeisunge, og den blir nok passet på og foret av sine foreldre. La den være i fred.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hakkespette
Flagspetten har tømt reisekassene vår, den henger på kassen og drar ut fugleungene fra hullet. Neste år ønsker vi å forbygge dette, og lurer på om en metallplate på hele fronten er en løsning slik at den ikke klarer å henge på kassen. MEN da kan den jo bare sette seg på taket af fuglekassen, så da må vi kanskje flytte dem opp unner uthenget på låvetaket. Hvordan løser vi ellers problemet.
K.F.H. (29.06.2020)
Svar:
Vanskelig å gjøre stort annet enn å lage fuglekasser med tykke vegger og metallbeslag foran hullet.
Roar Solheim (01.07.2020)
Død
Hei. Eg har eit rødstrupereir i hagen min. Og der er ungene nesten heit nykokte. Det er 3 EGG der og alle eggene har klekt. Og i dag når eg går ut for og se på reiret så er det bare 1 unge der og den er god! Og når mammafuglen kommer tilbake med mat til den så prøver hun og gi ungen mat og hun prøver og få liv i hann og så legger hun seg iver han. Kva skal eg gjere? Det er så trist og se på at hun prøver og gå liv i ungen sin og at det ikkje går. Eg syntest så synd på mammafuglen.❤
N.N (30.06.2020)
Svar:
Det er dessverre ikke noe du kan eller bør gjøre. Hvis det går galt med unger eller hekking, så er det en del av vanlige hendelser hver dag i naturen.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hva slags and?
Denne ble sett i sjøen ved Tofte i Hurum i dag 29.06.2020. Trodde først det var en ærfuglhann men den var sort på hele hodet, nebbet og halsen. Størrelse omtrent som ærfugl.
N.N (29.06.2020)
Svar:
Dette er en ærfugl hann i overgangsdrakt.
Roar Solheim (01.07.2020)
Gul fugl med rød kam på hodet
Observerte på Frosta en mellomstor fugl noe mellom trost og Sjur. Den hadde gul kropp med noe svart oppe på ryggen og rød kam på hodet.
Fløy lavt over veien i et skogholt.
Kunne minne om en hakkespett men aldri sett med slike farger
H.F. (29.06.2020)
Svar:
Du kan ha sett en grønnspett, og tolket de røde fjærene som en "kam", men ingen fugler i Norge har kam.
Roar Solheim (01.07.2020)
Er dette en due ?
Hva heter den i tilf ? Den kom og satte seg på taket 29.06.2020. Skogsterreng i Tingvoll kommune. Satt lenge og brydde seg lite om at 3 personer listet seg rundt huset og pratet. Etter å ha fløyet en tur kom den tilbake og fulgte med oss. Har googlet og spurt men ikke fått svar om dette er due.
U.S. (29.06.2020)
Svar:
Ja, dette er en bydue/tamdue/brevdue.
Roar Solheim (01.07.2020)
Snøugle?
Var på en 7 dagers tur i stølsheimen da en kamerat skremte opp en ugle som satt på en liten topp og den fløy deretter lydløst over leiren. Vi befant oss like under 1000 moh i et åpent terreng med små hauger og topper. Uglen var helt enorm. Langt mye større enn en kattugle. Og lys i fjærdrakten. Den fløy som sagt helt stille og med rolige vingeslag. Etter hva jeg har klart å forhøre meg om og lese meg frem til er snøugle det mest sannsynlige alternativet. Riktignok så er jeg usikker og trengte det var lurt å spørre en ornitolog:)
I. (29.06.2020)
Svar:
Det KAN være snøugle, men dette er det alltid vanskelig å vurdere bare ut i fra en slik melding uten bilde, spesielt når observasjonen er fra Sør-Norge hvor det nå ytterst sjeldent dukker opp snøugler.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fuglebok
Er det en bra bok å anbefale med oversikt over typiske norske fuglearter?
S.B. (29.06.2020)
Svar:
Kontakt Natur og Fritid - der får du de beste rådene ut i fra det du trenger.
Roar Solheim (01.07.2020)
Albatross
Kan en Albatross gå?
N.N (30.06.2020)
Svar:
Ja, men vi vil vel kanskje karakterisere det som "vralting".
Roar Solheim (01.07.2020)
Sljorer og Ferramol
Vi har en familie med skjerer som bare spiser opp Ferramol. Brunsneglmiddel som vi har i blomsterbed. Prøver å jage dem vekk. Men ikke enkelt. De er tidlig oppe. Er dett farlig for dem?
I.S. (30.06.2020)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke. Forsøk å legge sneglemiddel under bokser med hull hvor sneglene kan krype inn, slik at fugl ikke får tak i det.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dette?
A. (30.06.2020)
Svar:
Dette er en bokfink hunn.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
Vi har funnet en dø fugl i barnehagen. Barna lurer veldig på hva det kan være! Er det ungfugl?
D. (30.06.2020)
Svar:
Dette er en ungfugl av rødstrupe.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fjær frå ukjent fugl
Vi har funne ei fjær og lurer på kva fugl den høyrer til.Den er 10 cm.
N.N (30.06.2020)
Svar:
Dette er en andefjær, mistenker kanskje krikkand hann.
Roar Solheim (01.07.2020)
Siland kyllinger uten mor
Observerte nettopp sju små siland ( tror jeg) kyllinger svømmende uten mor. Såg mor og kyllinger tidligere i dag. Regner med at mor er tatt eller druknet. Eller kan det være annen adferd? Bør man forsøke å redde kyllingene?
G. (30.06.2020)
Svar:
La kyllingene være. Det er godt mulig at hunnen kan dukke opp.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fugleegg
Er det et museum eller noen som tar vare på eller samler på fugleegg ?
Jeg har 5 egg fra spettmeis som er ubefruktet tror jeg, fordi det antakelig var snakk om "innbilt svangerskap", og nå har hun forlatt reiret for godt og etterlatt eggene.
Hvis det kan komme til nytte er de her, ellers blir de kastet.
K.D. (30.06.2020)
Svar:
Disse tror jeg du kan kaste, selv om enkelte museer av og til ivaretar slike egg.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fugl relatert til vatn
Fekk ikkje sjå fuglen ordentlig der den plaska seg utover vannflaten frå eit reir som låg på ein liten holme,men håper bilde av egga kan vera til hjelp.
T.S.,.M. (30.06.2020)
Svar:
Helt klart en and, men kan ikke artsbestemme ut i fra eggene.
Roar Solheim (01.07.2020)
ID
Hei! Kan du hjelpe oss å artsbestemme denne fuglen?
Sett i Ål kommune, ca 1000 m høyde i bjørkeskog. Spurvestor/sanger.
Se vedlagt bilde
Takk!
K. (01.07.2020)
Svar:
Bildet er litt uklart. Kan KANSKJE være en gråfluesnapper, men kan ikke si noe sikkert.
Roar Solheim (01.07.2020)
Kunstige måke egg
Hvor lenge er det dyreverdslig sett lov å la måka ligge på kunstige egg. Vi her på Ahus har ei måke som har ligget og ruget på kunstig egg siden tidlig i mai mnd. Nå er vi på 1\7...
N.N (01.07.2020)
Svar:
Hvorfor ligger den på et kunstig egg? Er det noen som har lagt det der med vilje? DET er i så fall neppe lovlig dersom det ikke er gjort med dispensasjon i forsknings-sammenheng.
Roar Solheim (01.07.2020)
Spørsmål:
jeg bor i byen borettslag . er det lov å gi mat fra balkong
M. (01.07.2020)
Svar:
Det finnes ikke generelle regler om dette, men noen borettslag nekter fuglemating fordi de er (hysterisk) engstelige for smågnagere og rotter.
Roar Solheim (01.07.2020)
Fuglefjær
Hva slags fjær er dette - fra hvilke fugler?
N.N (30.06.2020)
Svar:
To tårnfalkfjær og en stjertfjær fra ringdue i midten.
Roar Solheim (01.07.2020)
Hva er dette?
Flyttet inn i fuglekassen vår. Sør-troms.
S.B. (28.06.2020)
Svar:
Dette er et kull blåmeisunger! Ser 8 unger, et bra kull!
Roar Solheim (29.06.2020)
Hvilken type fugl?
Hei.
Var og løp langs en skogsvei i dag, da det landet en fugl på ei grein ved veien litt lengre frem. Jeg løp forbi den og registrerte til min overraskelse at fuglen ble sittende til tross for at jeg var veldig nær da jeg passerte.
Gikk rolig tilbake, nærmet meg den, men den ble fortsatt sittende. Til slutt strøk jeg den til og med et par ganger over ryggen før jeg trakk meg tilbake. Jeg så at fuglen fløy videre, så den var frisk.
Fin opplevelse. Men jeg har ikke klart å artsbestemme den.
Har en dårlig beskrivelse av den her; størrelsen antyder trost, den var for det meste gråaktig, med gule prikker over øynene. Det er det jeg har.
Hva kan det være slags kar?
T.M. (29.06.2020)
Svar:
Ung rødstrupe? eller ung rødvingetrost? I alle fall klart en ung fugl.
Roar Solheim (29.06.2020)
Fiskeørn?
Hei. Observerte en rovfugl ved Nordre Sandøy, Hvaler. Den ble etterfulgt av en måke og hadde så langt jeg kan bedømme tatt en måkeunge (grå, pipende bylt i klørne). Ut fra bilder på nett ser det for meg ut som det var fiskeørn. Tydelig hvit på hodet. Men tar fiskeørn annet enn fisk? Har dessverre ikke bilde.
B.B. (28.06.2020)
Svar:
Det kan de kanskje gjøre, men det tror jeg er uhyre sjeldent, så mistenker at dette heller er en sivhauk hunn eller ungfugl, som har helt lyst hode.
Roar Solheim (28.06.2020)
Fuglunge på bakken, klarer ikke å gå
Fant denne lille karen i dag, liggende opp ned, klarer ikke å gå skikkelig og klarer ikke å fly. Lå på åpen plass med mange katter som går rundt, så en stund etter foreldre, tok den med hjem mtp. kattene. Så ikke tegn til noe reir. Bor ikke mange meter i fra der jeg fant den, er nå godt innpakket ute på terrassen min slik at foreldre evt. kan høre den. Klarer ikke å sitte stødig på beina sine, tipper over til siden og klarer ikke å reise seg. Er det å anta at den er skadet? Har fått litt mat og vann.
A. (28.06.2020)
Svar:
Dette er en godt utvokst gråspurvunge som burde klare å fly nå. Derfor tyder det på at den har fått en skade. Det kan være hjernerystelser. Ta vare på den og se om den drikker og spiser på egen hånd (prøv fine brød-eller kakesmuler). Den kan komme til hektene etter 1-2 dager, i så fall kan du nok slippe den der du fant den.
Roar Solheim (28.06.2020)
Hei
Hei. Eg har prøvd og sendt deg fleire spørsmål i ein veke og du svarer aldrig på dei. Kva kan vere grunnen til det? Alle spørsmålene handlet om kva for ein fugl det er og kva for ein fugl det er som synger. Plis svar.
N.N (28.06.2020)
Svar:
Du FÅR svar dersom lydfil er med, men her mangler vedlegg, og da er det vanskelig å svare!
Roar Solheim (28.06.2020)
Hvilken fugl?
Observert nær bekk, ligner litt på linerle, men er større, gråbrun rygg, spisse vinger med klart skille med brungrå og hvite fjær, finner ikke noe som ligner i artsbøker. Vanskelig å ta bilde, er kjapt på vingene og flykter
G.T.L. (28.06.2020)
Svar:
Sannsynligvis en strandsnipe.
Roar Solheim (28.06.2020)