Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 16 824 til 16 873 av totalt 50 287 spørsmål «forrige neste»
Fuglefjær
Fant disse fjærene i blandingsskog rett under tregrensa i nærheten av Kvambekk i Telemark. Ut i fra funnplassen så det ut som noe hadde mått bøte med livet.
S.A.O. (21.07.2020)
Svar:
Dette er stjertfjær fra en tiur.
Roar Solheim (21.07.2020)
Blåmeis i fuglekassen.
Har hatt Blåmeis i fuglekassen fast gjennom de 5 årene vi har bodd her.
Den har fast hatt 2 kull unntatt i år hvor den bare hadde det første kullet før den forsvant.
Det har vært bygget terrasse en meter fra lavspent masten kassen henger på, men dette var i fjor. I år har det vært litt ferdigstilling bare.
Der går katter rundt og lusker, og kassen henger ikke høyere enn 3 meter over bakken. Der er 1 meter fra levegg til masten kassen henger på, men der har jeg laget sperring med ståltråd, både fra bakken og fra levegg mot kassen.
Den la ikke kull nr. 2 i år og den er og borte.
Har jeg ødelagt for den, og kan jeg gjøre noe for at de (eller andre) kan komme tilbake?
Har ikke fått med oss når ungene flyr ut og om de har klart seg tidligere, men har sett de i hullet inne i kassen.
Lurer og på forslag til kamera i kassen om det er "lurt".
R.E. (21.07.2020)
Svar:
Det er alltid umulig å vite årsak til hva fugler foretar seg. Grunnen til at meisene bare har hatt ett kull i år, kan være at det var veldig kaldt i mai måned. Du har neppe gjort noe galt.
Roar Solheim (21.07.2020)
Rosestær
Hekker rosenstæren i kasser som vanlige stær?
G.I. (21.07.2020)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke.
Roar Solheim (21.07.2020)
Vepsevåk
Hører enkle "lett klagende skrik på natta nå i juli.
Kan også minne om Spurvehauk men er som sagt enkle
J.I.H..,.B. (21.07.2020)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut hva dette kan ha vært ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (21.07.2020)
Linerle fugleunger døde plutselig
Hei,
Jeg lurte på om dere kunne hjelpe oss å finne ut hvorfor disse fugleungene døde! Vi er veldig lei oss og lurer litt på om det kan ha vært en virus, eller noe som smitter videre til andre dyr/ eventuelt mennesker.
Vi har også snakket med Fuglehjelpen med en gang vi fant de, og dette gjelder to linerle fugleunger, 2-3 uker gamle. Vi fant de på lørdag kveld.
Vi tok disse fugleungene inn, fordi det regnet veldig den kvelden og de var bløte og alene ute under husveggen. Vi fant også en fugleunge til et par meter unna som var død. Dette var i nordmarka, ca 10 min derfra hvor vi bor. Trygg område egentlig/ privat gård, ingen andre dyr, men katter i nærheten. Vi ville bare beskytte de den kvelden, og levere tilbake dagen etter.
De ble satt under varme hjemme og vi matet de med eggeplomme / vann bare.
De spiste, bæsjet og sov fint.
Dagen etter begynte de å synge/ pipe begge de og vi har forsøkt å levere de tilbake til foreldre (dette var på søndag). Vi satt de ut i en eske og foreldre kom med en gang, de begynte å mate de. Jeg har da bygd de et lite hus i høyde og latt de være der. Sjekket ca 2, 5 timer senere, da var hele det veltet og ungene var ute igjen et sted i nærheten- igjen, kveld, med vind og regn, vi tok de med hjem igjen, selv om det var ikke planen.
Dagen etter har jeg forsøkt å slippe de litt hjemme og de hadde det veldig gøy- lærte faktisk litt å fly og den ene (litt større enn den andre) klarte å fly 5-6 meter. Igjen, de spiste godt (kun egg med litt vann), bæsjet ordentlig og sov godt om natta, ingen tegn på sykdom.
Også har vi tenkt at vi prøver å levere de tilbake igjen i går. Vi kjørte tilbake hvor vi fant de, la de ut i en eske igjen, men foreldre var ikke i nærheten denne gangen. Vi dro etter ca 45 min- tok de med hjem.
De sang og pipet i den esken rett før og virket helt OK, og bilturen varte kun ca 5- 10 min. Men når vi har kommet hjem igjen og skulle ta de ut av esken, så virket de plutselig veldig slappe.
De klarte ikke å stå på beina, det så ut som en epilepsi med kramper, lukkede øye og veldig veldig svak. De vridde nakken i alle retninger, og vi kunne se de hadde smerter..
Vi forsøkte å gi først vann, også vann med litt sukker, fersk luft, varme.. De sov litt, men til slutt ingenting hjalp. De døde etter 2-3 timer, i hendene våre.
Jeg vil så gjerne vite hva slags sykdom dette kan være, siden det skjedde så plutselig og tok de med en gang, selv om de var helt friske rett før. De løpt den dagen opp og ned hele dagen og virket ikke syke.
Kan dette ha vært en virus? Jeg prøvde å søke en del på neurologiske sykdommer hos fugler/ dyr.. Fant 2-3 lignende saker i forum, men ingen veterinær kunne fortelle grunnen.
Mange takk for svar på forhånd!
Mvh
Lilla
L. (21.07.2020)
Svar:
Det er ikke uventet at foreldrene ikke var der da dere forsøkte å sette ut igjen ungene. Fuglene har ingen mulighet til å forvente at ungene kan dukke opp igjen, og har trolig forholdt seg til at de er tatt av rovdyr. Derfor er slike «redningsaksjoner» aldri å anbefale når de voksne fuglene er i området! Det er umulig å fastslå hvorfor slike unger dør, det er i så fall et komplisert veterinærmedisinsk spørsmål som knapt noen har erfaring med her i landet.
Roar Solheim (21.07.2020)
Påkjørt andunge
Bilen foran oss kjørte på og drepte denne andungen, som løp alene over veien. Dette var i lavfjellet i Innlandet. Greier dere å se hvilken art det er?
H. (20.07.2020)
Svar:
Ser ut til å være en toppand-unge.
Roar Solheim (20.07.2020)
Hysterisk høne
Hei!
Vi var nylig på tur ved et vann i Vestfold da det skvatt opp en hønselignende skapning like foran oss. Den løp i vill fart inn i skogen og begynte å lage litt av et spetakkel. Der den hadde ligget lå det igjen 2 lodne typer som var faretruende godt kamuflert. Bildet ble tatt 20.07.20 i ung løvskog med lav vegetasjon på bakken. Hvem kan dette være?
L. (20.07.2020)
Svar:
Dette er en halvstor rugdeunge. Flott bilde!
Roar Solheim (20.07.2020)
Fugletragedie
Her har det tydeligvis skjedd noe trist. Det var piping og liv og en fugl fløy inn med mat i ett sett. Jeg trodde det var unger der, men det ser jo ikke slik ut nå. Hva kan ha skjedd?
N.N (20.07.2020)
Svar:
Her er en stor, død blåmeisunge og to uklekte egg. Vanskelig å vite om resten av ungene hoppet ut, eller om de døde fordi foreldrene forsvant (de kan også ha blitt drept).
Roar Solheim (20.07.2020)
Hvitkinngås??
Kom over disse når jeg padlet i skjærgården utenfor Frddrikstad i dag. Er det Hvitkinngås?
O.M.G. (20.07.2020)
Svar:
Nei. Dette er kanadagjess.
Roar Solheim (20.07.2020)
Hvilken fugl?
Vi fant denne lille saken på bakken, og er usikre på type og om den er en type som har reir på bakken? Foreldrene er i nærheten, men det virker som om de «bor» i en fuglekasse høyt oppunder et tak.
N.N (20.07.2020)
Svar:
Dette er en falkeunge, ser ut som tårnfalk, og den må ha falt ut fra fuglekassa, for den skulle normalt ikke vært på bakken ennå.
Roar Solheim (20.07.2020)
Fiskeørn
Hei, er det noe sted det skal rapporteres om hekkende ørn?? vi har som sagt kongeørn som har hekket i mange år og havørn flere steder her, men har aldri hørt om at fiskeørn har hekket her.
N.N (20.07.2020)
Svar:
Du kan legge inn på Artdatabankens sider.
Roar Solheim (20.07.2020)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl kan dette være? Bilde ble tatt 19.06.20 på Kjærstad like sør for Mosjøen.
Håper bildefilen blir med nå.
Å.O. (20.07.2020)
Svar:
Dette er en ung dompap.
Roar Solheim (20.07.2020)
Due på reir i hagen.
I hagen vår ligger en due på reir, og vi ser aldri at den er borte fra reiret, men er det kanskje slik at duemor og duefar avløser hverandre, slik at de kan få seg en matpause innimellom, begge to
N.N (20.07.2020)
Svar:
Ja, det gjør de.
Roar Solheim (20.07.2020)
Stærkasse og meisekasse
Kan man henge en stærkasse og en meisekasse på samme strømstolpe, med 2 meters avstand? Hvis ikke, vil meisene eller stæren "vinne"?
M. (20.07.2020)
Svar:
Det er bare å prøve - ikke noe fasitsvar her, dessverre.
Roar Solheim (20.07.2020)
Lyssprekker i stærkasse
Har tenkt å lage en stærkasse hvor veggene består av tre tverrliggende planker(har ikke plank som er breie nok..). Men da vil ikke veggene være 100% tett, altså at det vil sive litt lys inn gjennom "sprekkene". Gjør det noe?
M. (20.07.2020)
Svar:
Nei, det går nok helt greit for stær.
Roar Solheim (20.07.2020)
Sanglerke?
Hei,er dette en sanglerke? Sett på Lista.
S. (20.07.2020)
Svar:
Ja, den korte strofa avslører at dette er en sanglerke.
Roar Solheim (20.07.2020)
sjuk måke
Hei,
då eg var på veg frå kykja i natt, møtte eg, på Sydneshaugen i Bergen, fleire små, måkeliknane fuglar som tydelegvis hadde store problem. Dei tok til vengene, men hadde mista orienteringssansen og kræsja i veggane gong på gong, tydeleg forvirra og ute av stand til å ta vare på seg sjølv. Veit ikkje kva art det kan vere, men det var åpenbart noko gale med dei.
Jørn
N.N (20.07.2020)
Svar:
Et bilde ville ha avklart hva dette var for noe.
Roar Solheim (20.07.2020)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl kan dette være? Bildet ble tatt 19.06.2020 på Kjærstad like sør for Mosjøen.
Å.O. (20.07.2020)
Svar:
Dessverre umulig å si, da bilde ikke er med.
Roar Solheim (20.07.2020)
ærfugl hekketid
Observerte i dag ei mot med 5-6 nyklekte ungar. Er ikkje det lovlig seint på året?
E.P.V. (19.07.2020)
Svar:
Ja, det er sent, og må trolig være et omlagt kull.
Roar Solheim (19.07.2020)
Gulpebolle eller avføring?
Hei,
Hva kan dette være?Antar at det er fra en fugl. Lå på en stein i utmark. Er det en gulpebolle eller avføring?
Hilsen Ingrid Nordhus, Østhusvik på Rennesøy
I.N. (19.07.2020)
Svar:
Dette er en gulpebolle fra fugl som spiser plantekost.
Roar Solheim (19.07.2020)
Hvilken våk?
Hei, denne rovfuglen fløy over Tanem (Trondheim) i ettermiddag. Det er vanlig å se fjellvåk her, men denne ga et mørkt uttrykk i kikkerten.
T. (19.07.2020)
Svar:
Bilde mangler - dessverre ikke mulig å gi deg et svar da.
Roar Solheim (19.07.2020)
Storlom
Hei
Takker for tidligere fine svar om storlommen.
Vi har et storlompar i innsjøen vår hvert år. I år har vi sett et par som svømmer rundt i sjøen her. Vært veldig spent på om det har blitt unger. I dag oppservere jeg en mellomstor unge som dukket og kom opp med en fisk hvorpå den fløy bort. Er ikke det litt tidlig. De voksne så jeg ikke noe til.
Hilsen Torill
N.N (19.07.2020)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men tror nok lommene kan ha store unger nå.
Roar Solheim (19.07.2020)
Små egg
Hvilke fugl kan ha lagt disse eggene, veldig små
S. (19.07.2020)
Svar:
Kan kanskje være rødstrupe.
Roar Solheim (19.07.2020)
Horndykker?
Horndykker?
S.T. (19.07.2020)
Svar:
Ja, horndykker.
Roar Solheim (19.07.2020)
Fuglebæsj?
Kan dette være fra en fugl? Funnet ved Bergsjø, 1000-1100 MOH i dag
K. (19.07.2020)
Svar:
Ja, dette er lort fra en av skogshønsene; rype eller orrfugl.
Roar Solheim (19.07.2020)
Er dette enSlørugle?
Jeg er dansk hvis ikke i kan forstå dette.
Denne lyd bliver ved med at dukke omkring klokken 23:00 men vi hælder til sløruglens tiggelyd. Jeg har også hørt dens hæse skrig som ikke kan være skovhornuglens lyd. Jeg ville bare have hjælp til at identificere denne lyd.
E.D. (19.07.2020)
Svar:
Her er ikke noen lyd med, derfor umulig at svare.
Roar Solheim (19.07.2020)
Hvilken fugl?
Vi lurer på hva slags fugl vi møtte i Øvre Årdal i dag. Se bilder.
T. (19.07.2020)
Svar:
Dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (19.07.2020)
Ørn på skibergfjell
Hei!
Jeg var heldig og fikk sett ørn på skibergfjell forrige søndag. Har prøvd å finne ut hva slags ørn det var, men finner ingen svar. Vet du hva slags ørn som holder til i skogen ved skibergfjell i Hof?
J. (19.07.2020)
Svar:
Kan være tilfeldig fugl, så både kongeørn, havørn og fiskeørn kan ha vært forbi.
Roar Solheim (19.07.2020)
Er ravner aktive om natten?
Jeg var våken ved 3-4 tiden en sommernatt og så to store svarte fugler som gikk på plenen vår.
De fløy opp på en spesiell gldende måte. Kan det ha vært ravner.
Å.S. (19.07.2020)
Svar:
Vanskelig å si. Både ravner og kornkråker er mulige, kommer litt an på hvor i landet dette er.
Roar Solheim (19.07.2020)
Ensom måkeunge
Vi har hatt det som tilsynelatende er en ensom måkeunge gående i gata i ca en ukestid nå. Den går rundt her, piper mye, er alene, prøver å drikke vann fra pytter i bilveien og virker veldig bortkommen. Jeg kontaktet den lokale Fuglehjelpen, og de sa det er vanlig at de forlater redet nå men at jeg kunne gi den noe fisk om jeg så den igjen. Nå har jeg gitt den fisk, men jeg er redd jeg gjør den en bjørnetjeneste. Den ser ikke ut til å fly heller,jeg har bare sett den fly litt når en unge jaget den. Får helt vondt i hjertet av fuglen. Hva tror dere er sannsynlig at har skjedd med den? Forlatt redet? Mistet foreldrene?
C. (19.07.2020)
Svar:
Denne er stor nok til at den er flyvedyktig, og da skal den fint kunne klare seg selv. Men du gjør ikke noe galt om du legger ut mat til den nå og da.
Roar Solheim (19.07.2020)
Horndykker?
Kan det være en horndykker?
S.T. (19.07.2020)
Svar:
Bilde mangler, umulig å besvare...
Roar Solheim (19.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
sett i går nær elven i Otta
N.N (19.07.2020)
Svar:
Dette er en linerle.
Roar Solheim (19.07.2020)
Fugletype?
Denne fuglen fløy på vinduet på hytta her i Nissedal, men dessverre døde den med en gang.Jeg lurer på hva den heter?
G.L. (19.07.2020)
Svar:
Dette er en ung svarttrost.
Roar Solheim (19.07.2020)
Hegre
Hvordan ser avføringen ut?
E.G. (19.07.2020)
Svar:
Hvit, som all annen fugleskit - lar seg ikke skille fra andre arter.
Roar Solheim (19.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
N.N (18.07.2020)
Svar:
Dette er en ung svarthvit fluesnapper.
Roar Solheim (19.07.2020)
Fjær fra hvilken fugl?
Flere fjær fra mine heiaturer på Østhusvik, Rennesøy for 20 år siden...
N.N (18.07.2020)
Svar:
Fjær fra heilo.
Roar Solheim (19.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
Møtte på denne i Stugudalen i Tydal. Kan du si hva dette er?
R.D.M. (18.07.2020)
Svar:
Dette er en steinskvett.
Roar Solheim (19.07.2020)
Kjøttmeis
Hei.
I en av meisekassene mine har jeg oppdaget at det ligger kjøttmeisunher av ulik alder i reiret, noe jeg synes er veldig spesielt.
Hvor vanlig er dette dette fenomenet, og hva kan ha skjedd?
De vil vel ikke overleve alle, i hvertfall ikke når de eldste hopper ut?
På forhånd takk for svar!
Legger ved bilde
M. (18.07.2020)
Svar:
Den minste er klekket 1-2 dager etter de øvrige. Meisene kan starte å ruge før siste egg blir lagt, og da blir det gjerne 1-2 slike småtasser i kullet. Hvis foreldrene finner nok mat, overlever også disse, men er det vanskelig med mattilgangen vil slike mindre unger gjerne sulte ihjel.
Roar Solheim (19.07.2020)
Artsbestemmelse
Hvilken sanger er dette?
Alta, Finnmark
K. (18.07.2020)
Svar:
Dessverre umulig å si ut i fra dette bildet, som viser en mørk silhuett mot lys himmel. Men løvsanger er den vanligste og mest sannsynlige.
Roar Solheim (18.07.2020)
Spørsmål:
Kvilande og klekking på Sør-Frons fjellet.
Vi har et lite vann ved hytten ca 100 ovh og har et Kvinand par, hannen ser vi innimellom men ikke fruen.
Hun ligger kanskje og ruger?
Hvor lenge ruger de og hvor mange egg/ unger får de. Hva er hannens rolle i denne perioden ?
Vi undrer også litt på at det er lså sent på sommeren og mor og ungene er fremdeles ikke å se?????
L.B.W. (18.07.2020)
Svar:
Kviand hannen har ikke annet å gjøre med hunn og unger enn selve parringen. Ruging og ungepass tar hunnene seg av på egen hånd. Denne hannen ligger vel bare i vannet fordi han finner mat der. Tror ikke det er noen kvinandhunner som ligger på egg så sent som nå.
Roar Solheim (18.07.2020)
Kjøttmeis og gråspurv
Hei! Jeg har i tre år foret en flokk gråspurv og en enslig kjøttmeis (midt i Oslo). De spiser samtidig. Har aldri sett to kjøttmeiser. Kan det være at den er "adoptert" av gråspurvene? Hva skjer da med hekkingen?
N. (18.07.2020)
Svar:
Nei, det er nok ikke tilfelle. Det er tilfeldig at det ikke er flere kjøttmeiser der. Når det kommer til hekking velger den nok riktig art som partner.
Roar Solheim (18.07.2020)
Hvem har mistet denne?
Vi har en debatt på Facebook og noen sendte meg link hit. Kan det være ei fjær fra ei rugde? Funnet rett utenfor huset i Saltdal i Nordland sommer 2019. Ca 4 cm lang.
A.H. (18.07.2020)
Svar:
Mer sannsynlig en skulder/ryggfjær fra storspove, men dessverre vanskelig lys og feil fargegjengivelse her.
Roar Solheim (18.07.2020)
fuglekasser
Kan man forlede fuglene til å hekke i uegnet biotop ved å henge opp kasser? Jeg har i flere år hatt 14 kasser, og det har som oftest vært vellykket. For to år siden hengte jeg opp to nye kasser hvor alle hekkinger har vært mislykket. Har funnet døde, til dels store unger i kassene. Bør jeg bare flytte kassene?
S.Å.J. (17.07.2020)
Svar:
Nei, det klarer du ikke. Fuglene velger ikke å hekke på steder der det er ugunstig å være.
Roar Solheim (17.07.2020)
Hei
Hei Det er cirka 10 kjøttmeis unger som er tamme som spiser av fuglematen vi har lakt ut. Alle kjøttmeisungene spiser nesten alltid samtidig. For nokon veker siden var det 3 kjøttmeisvoksne. Og no er det bare fugleungene. Kan fugleungene ha skremt vel boksenfuglene? Og er alle desse fuglene vert i samme fuglekasse i år at dei er søsken siden dei alltid kommer i lag? Og kvifor er det bare kjøttmeiser som spiser av maten? Vi har hengt op kokosnøtt, meiseboller, og peanøtt bolle. Vi hengkte det opp for nokon dager siden og det har vert 15 forskjelege kjøttmeiser og spist av maten og ingen andre type fugler kva er grunnen. Og er stiller deg 3 spørsmål i denne teksten nr 1 : kvifor forsvant dei voksne kjøttmeisene når ungene kom? 2: er alle kjøttmeisungene søsken fordi alle kommer samtidig. 3: kvifor er det 15 kjøttmeiser som har komme og ingen andre type fugler. Husk og svar på alle spørsmålene!😉
N.N (17.07.2020)
Svar:
Det er faktisk ikke mulig å vite svar på noen av de spørsmålene du stiller, da det kan tenkes en rekke mulige forklaringer til det du observerer.
Roar Solheim (17.07.2020)
Rovfugl, del 2
Ref spørsmålet mitt om rovfugl i Alvdal vestfjell. Etterhvert filmet jeg fuglen, men da er den langt borte. Og autofokusen sliter (og jeg sliter i kajakken). Men man får et inntrykk av flygemønsteret.
T.F. (17.07.2020)
Svar:
Mistenker fiskeørn.
Roar Solheim (17.07.2020)
Hvilken rovfugl?
Padlet nylig på en innsjø 950 moh i Alvdal vestfjell (ikke langt unna skoggrensen), da rovfuglen vist på bildene lettet fra strandkanten. Den fløy litt uryddig i og litt over trehøyde (virket som den ønsket å sette seg i tretopper et par ganger, men ombestemte seg) i noen titalls sekunder, men langsomt lengre bort fra oss. Etterhvert løftet den seg høyere opp fra bakken. Bildene er fra den perioden (600 mm zoom).
Det vi er sikre på, er at oversiden av vingene (og kroppen) er brun. Forbausende ensfarget, selv om det var nyanser i brunfargen.
Husker ikke halen og hodet, men tror vi ville ha sett det (hadde kikkerter) om det var mye hvitt. Vingene synes lange (og/eller dermed tynne). Undersiden av vingene: Den hadde lyse partier, men også mørke (muligens fremre del). Også kroppen virket mørk.
Størrelse: Det er ikke en liten rovfugl, vi heller til størrelsen på våker (eller kjerrhauker), og da hunnene (de er vel størst). I hvert fall ikke mindre, heller større.
T.F. (17.07.2020)
Svar:
Profilen og flukten kan minne mye om en fiskeørn.
Roar Solheim (17.07.2020)
Hvilken fugl er dette?
Hørte en fuglelyd jeg aldri hadde hørt før - så gikk ut for å se. Der var det en mellomstor fugl - kanskje på størrelse med en liten måke. Den fløy på en spesiell måte, i en slags berg-og-dalbane / bølgemønster, ganske raske vingeslag. Fikk filmet da den satte seg ned i et høyt grantre (mye digital zoom). Spol til 30 sekunder i vedlagt video. Var to stk.
K.F. (17.07.2020)
Svar:
Ser ut til at dette kan være en grønnspett.
Roar Solheim (17.07.2020)
Fiskeørn
Hei, her jeg bor har vi i noen år hatt hekkende kongeørn. I år har jeg til min overraskelse fått hekkende fiskeørn like ovenfor huset i min skog. Men igår var det noen som skjøt med skarpt. Ringte politiet, men de opplyste at revejakt er tillatt. Er litt redd det er ørnen de er ute etter, for de er veldig høylydt. Mitt spørsmål er om disse fuglene er fredet som kongeørnen. Vi bor på Osterøy og har fått mange hekkende kongeørn, havørn og nå fiskeørn som jeg aldri har sett eller hørt før. Mvh Marit
M.A. (17.07.2020)
Svar:
Ja, absolutt. Alle rovfugler og ugler har vært totalfredet siden 1971, noen adskillig lenger.
Roar Solheim (17.07.2020)
Spørsmål:
Hei! Kan myrhauk hekke i fjellskrenter? Vi så et noe spesielt syn idag, nemlig et myrhaukpar som fulgte en kongeørn og videre stupte gjentatte ggr ned mot denne etter den hadde landet på en fjellhylle. Vi så ikke hva som foregikk på fjellhyllen, men det hele pågikk en god stund. Kan ørnen ha plyndret reiret deres, eller var det forsøk på det omvendte? På forhånd takk!
N.N (17.07.2020)
Svar:
Myrhauk er aldri funnet på fjellhyller - den er en bakkehekker inne i kjerr og vierkratt. Men hvis kongeørna landet i en fjellvegg, kan haukene ha fulgt etter for å forsøke å jage den ennå lenger unna.
Roar Solheim (17.07.2020)
Hvilken andefugl?
Kom over disse under padletur ved Sjernarøyane i Boknafjorden i juni.
Finner ikke ut hva de heter.
De har mørkt hode og nebb, men ser ellers ut som grågås eller sædgås....
B.Ø. (17.07.2020)
Svar:
Dette er to ærfugl hunner.
Roar Solheim (17.07.2020)