Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 16 450 til 16 499 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
Ungfugl - blåmeis?
Kan dette være en ungfugl av blåmeis - eventuelt kjøttmeis?
A. (11.08.2020)
Svar:
Ung blåmeis.
Roar Solheim (11.08.2020)
Spørsmål:
Når en bukk blir skutt i ett området, hvor lang tid tar det før en ny returbukk er på plass ?
B. (11.08.2020)
Svar:
Dette er ikke et fuglespørsmål, så her må du kontakte hjortedyrforskere.
Roar Solheim (11.08.2020)
Hvilken art?
Denne lille krabaten fløy inn i stuevinduet vårt. Den fikk hvile seg litt under en busk mens den kom seg til hektene igjen. Hva slags fugl er dette? Og er det vanlig at småfugler kan bli helt bra igjen etter å ha flydd inn i et vindu? Vi har bestilt oss UV-reflekterende figurer til å henge på vinduet og håper at dette ikke skjer igjen!
M. (11.08.2020)
Svar:
Dette er en ung rødstrupe.
Roar Solheim (11.08.2020)
Ung måke
For et par uker siden så jeg en ung måke utenfor huset mitt, og jeg ga den en brødskive. Etter dette kommer den hver morgen og hver kveld for å få seg en brødskive. Den er fortsatt litt utrygg, men kommer nærmere og nærmere hver dag. Noe som mine barn synes er kjempe gøy og spennene :)
Hvilken type måke er dette? Er det en hann eller hunn? Kan den bli så trygg at den kan mates fra hånden? Og kommer den til å fortsette å komme når den blir voksen, eller er det bare nå når den er liten?
N.N (11.08.2020)
Svar:
Dette er en ung fiskemåke. Den kan bli så vant til å få mat at den dukker opp igjen neste år. Mange har slike måker som kjenner dem igjen og kommer fordi de vet at de får mat.
Roar Solheim (11.08.2020)
Spørsmål:
Det er en del hakkemerker i et skogsområde rundt her jeg bor, på nordvestlandet. Har alltid tenkt at det kunne være flaggspetten, siden det er den jeg ser mest her. Men har nå lest at flaggspetten lager IKKE hakkemerker i trær, bortsett fra spettesmier. Er det hvitryggspett da som lager disse merkene?
På forhånd takk!
F. (11.08.2020)
Svar:
Jo da, det gjør den. Derfor vanskelig å si sikkert hvilken spett som har laget disse. Hvitryggspett er også en mulig kandidat.
Roar Solheim (11.08.2020)
Blåbær ugler
Hei har hørt att når det e mye blåbær blir det mye mus stemmer det?;) håper på og få kattugle paret nesten år hvorfor hvar det så mye mus andre steder i landet og ikke på sørlandet?
S.A. (11.08.2020)
Svar:
God blåbærproduksjon gjør at plantene blir mer spiselige, med påfølgende mye klatremus. Dette drar uglene nytte av. Ofte blir det museår og bra uglehekking året etter et godt bærår.
Roar Solheim (11.08.2020)
Spørsmål:
Når begynner nøtteskrikene og trekke rundt omkring?
N.N (11.08.2020)
Svar:
Har ikke noen eksakt tidsangivelse for det, men ofte er det mye aktivitet på slik spredning fra oppvekstområdet i september. Det gjelder mange arter.
Roar Solheim (11.08.2020)
Foring på sommeren
Hei! Jeg har valgt å mate fuglene igjennom hele sommeren. Hos meg er det flere pilfinker som har reder og det blir mange fugleunger. I tilegg har jeg observert at det er lite insekter i hagen i forhold til hva det har vært tidligere år. Stemmer det at det er mindre insekter i år? Er det ok å fore fuglene om sommeren? I allefall spiser de godt av matfatet for det er mange fugler av ulik art hele tiden fra morgen til kveld.
M. (11.08.2020)
Svar:
Pilfinkene har nok stor hjelp i din foring. Du kan bare fore så lenge du selv ønsker.
Roar Solheim (11.08.2020)
Død hønsehauk
Vi fant en død hønsehauk i Oslo, rett ved et vindu så trolig en kollisjon i høy fart. Skal dette funnet meldes noe sted?
H. (05.08.2020)
Svar:
Dette er en spurvehauk. Kan meldes til Statens Naturoppsyn, eller til miljøavdelingen hos Fylkesmannen.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl kan dette være? Ca fem, seks meter fra meg satt en fugl og ropte tydelig og klart: Mitsubishi , Mitsubishi , Mitsubishi .... Mye løv på treet så jeg kunne ikke se den helt klart. Trodde det var en kjøttmeis, men finner ikke den lyden på noen av stedene med fuglelyder. Må kanskje kjøpe meg en Mitsubishi siden den reklamerte så tydelig og klart 😊
A. (09.08.2020)
Svar:
Det KAN være en kjøttmeis med avvikende lyder - det er en del variasjoner ute og går, men neppe noen som reklamerer bevisst for ulike bilmerker (!).
Roar Solheim (10.08.2020)
Spørsmål:
Flyr svaner vekk fra Norge om vinteren?
N.N (05.08.2020)
Svar:
Både ja og nei, det kommer an på hvor mye is som dannes om vinteren.
Roar Solheim (10.08.2020)
Oppfostring av babyfugler
Hei
Vi har overtatt 2 små fugleunger fra ei som ikke kunne ha dem pga.andre dyr i huset. Det er trolig stær/trost.
Tidligere matmor har gitt dem eggeplomme i sprøyte. Den ene virker svakere enn den andre i tillegg til at en kan høre en surklelyd når den puster, så er redd maten er gitt på feil måte. Er dette veldig farlig, eller er det noe vi kan gjøre for at dette skal gå over?
Vi har snakket med fuglehjelpen. Tenker å gå over til fast føde, f.eks mark. Må man dele marken opp eller kan vi gi dem hele om de er passe små?
N.N (08.08.2020)
Svar:
Mark og insekter kan dyttes ned i gapet på fuglene, de vil da svelge unna. Flytende føde i sprøyte kan havne i pusterøret, derfor er det vanskelig å fore med slikt.
Roar Solheim (10.08.2020)
Spørsmål:
Når trekker terna sørover på sensommeren?
N.N (10.08.2020)
Svar:
Ternene starter å trekke i august, noen trekker i september.
Roar Solheim (10.08.2020)
Sort dykkand
Hei hvert år fra 1.09. starter garnfiske og i år er det 9 unger og en voksen fugl tatt i garn så langt. Hva kan gjøres. Om det var ryper ville det blitt mye oppstuss. Men nå er det ingen i hytteforening som sier noe. Takk for et tips svar.
H.K. (10.08.2020)
Svar:
Dessverre vanskelig å gjøre noe med dette, annet enn å oppfordre til ikke å sette ut garn der det bor dykkender med unger.
Roar Solheim (10.08.2020)
Måkeunge
Jeg forsøkte å poste et spørsmål tidligere i dag men det ser ikke ut til at dette er registrert.
Vi har en måkeunge på et flatt asfalttak. De var opprinnelig to, men en har flydd. Den som er igjen skriker og skriker og ser ut til å halte litt og jeg kan ikke se om det er noe galt med vingene. Når den forsøker å strekke på vingene ser det ut til at han kan ha problemer med den ene men dette er uvisst. Vi har fulgt disse måkeungene fra begynnelsen av juli og jeg mener nå at den siste burde ha fløyet. Jeg ser ikke noe til fuglemor og jeg har vært ute og gitt den vann og mat. Jeg tenker at jeg ved å mate den kanskje forlenger lidelsen men hvem kan jeg be om hjelp til evnt innhenting og avlivning? Andre gode råd?
Bildet tatt i forrige uke.
A.K. (10.08.2020)
Svar:
Denne burde kunne fly av seg selv nå. En fuglekyndig person bør få sett på den.
Roar Solheim (10.08.2020)
Småfugler på verandan
Jeg gikk til innkjøp av et matbrett/hus til småfuglene for ca 4 mnd. Siden. Det er veldig koselig. Mater de med solsikkefrø. Nå kryr det av dem. Er rundt 20+ småfugler hver dag, så blir raskt tomt for mat.
Nå har jeg et problem med at det virker som de tar med seg alt av frø opp på verandan og sitter der å spiser. Det er dunger av skall fra solsikkefrø på verandan hver eneste dag. Hvorfor gjør det dette? Når jeg ser ut vinduet så er alle 20+ fuglene på verandan å spiser på frø som ligger strødd. Jeg koster og koster, men bare få minutter etterpå er alt tilbake på verandan igjen.
S. (10.08.2020)
Svar:
Mange frøspisere tar med seg frø for å skrelle dem et annet sted enn der de plukker dem, så dette er naturlig oppførsel.
Roar Solheim (10.08.2020)
Måker
Har hatt et måkepar i hagen siden i mai. Vi koser oss med dem. Gir dem mat og de er veldig tamme- følger etter oss - spiser av hånda. Noen ganger kommer også vennene deres. Synes det er litt hyggelig med litt fugleliv rundt hytta i skjærgården i Nordland. 2.august ble plutselig alle borte! Vi ser ikke en måke lenger! Det er fiskemåker, eller seing som de sier her. Hva kan ha skjedd nå? Vi savner dem! Vi har ikke sluttet å legge ut mat--de er helt borte- alle sammen! Noen årsak??
G.S. (07.08.2020)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig å vite noe om uten selv å bo på stedet. Flott bilde! Ser ut som om fiskemåkene har noen gode venner hos dere!
Roar Solheim (10.08.2020)
Skarv som har sittet på samme stedet i over et døgn. Syk?
På holmen vår på Askøy har det sittet en Toppskarv på samme stedet i over et døgn nå. Vi kan ikke se at den har tydelige skader. Er det noe vi bør gjøre for å evt hjelpe den?
L.B. (06.08.2020)
Svar:
Det beste er å la den være i fred. Umulig å vite om den er syk, utsultet, eller sitter stille av andre grunner.
Roar Solheim (10.08.2020)
Spurv/Pilfink
Lurer litt på ca hvor mye en spurv setter til livs pr.dag. Det er et stort antall spurv og endel pilfink som beiter i hagen her.
Har forsøkt å telle de. Men det er altfor mange. Hadde jeg visst hvor mye de eter. Kunne jeg regna antall fugl.
K. (06.08.2020)
Svar:
Har dessverre ikke tall for dette.
Roar Solheim (10.08.2020)
fuglemating
Hei, jeg har en pakke undulatfrø og lurer på om det er greit å gi disse til villfuglene?
M.F. (06.08.2020)
Svar:
Ja, ingen problem.
Roar Solheim (10.08.2020)
Fuglekassebyggere
Kan noen anntyde hvor mange nordmenn som lager minst 1 fuglekasse i årett?
K.S. (06.08.2020)
Svar:
Det har vi dessverre ikke tall for, men det ville ha vært et interessant tall å vite!
Roar Solheim (10.08.2020)
kjernebiter
Vi så en kjernebiter som var ringmerket i Kvinesdal sentrum i helga.Fuglen satt i ett plommetre.
Er det vanlig og ringmerke denne arten?
En nydelig fugl.
S. (10.08.2020)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (10.08.2020)
Ender?
Hei, jeg så to forskjellige ender, tror jeg, i dag, men de var for langt borte til at jeg klarte å identifisere dem ordentlig, eller finne gode kjennetegn. Den ene var som en normalt stor and (stokkand), hunn med 2 barn, brunspraglete. Det så ut som om de to barna hadde litt mørke hoder. Begge artene svømte innerst i en fjord på Sør-Helgeland, ved noen holmer, i nærheten av tjeld, smålom og måker. Prøvde å se farge på nebbet, men vanskelig i lyset. Det så gråaktig ut. Den andre anda, også en hunn, var mye mindre. Den var brunspraglete og hadde noen hvite flekker bak. Kanskje litt hvit på vingene? Den hadde hvit buk (den reiste seg i vannet sånn at det ble synlig) og ca 5 unger. Er det mulig å skjønne hva det er ut fra disse vage beskrivelsene?
S. (08.08.2020)
Svar:
Nei, dessverre, dette er ikke nok.
Roar Solheim (10.08.2020)
Spørsmål:
Hvilken fugel holder stjerten i været
N.N (09.08.2020)
Svar:
Flere: f. eks. gjerdesmett og fossekall.
Roar Solheim (10.08.2020)
Er dette en gråfluesnapper?
Er veldig usikker på om min antakelse om at dette er en gråfluesnapper er rett. Bildet er tatt i Loen i tidligere Sogn og Fjordane fylke medio juli i år.
A. (06.08.2020)
Svar:
Ung linerle.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilke fugler er dette?
Antok at dette var unge heiloer da de holdt seg sammen med en adult heilo. Observert over skoggrensen. Artsorakelet sier brushane. Hva mener ornitologen?Troms, 06.08.
N.N (06.08.2020)
Svar:
Dette er brushøns.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvordan identifisere rovfugler?
Hei,
Jeg observerte to rovfugler på himmelen her jeg bor ved Tyrifjorden. De svevde høyt på himmelen, stort sett uten vingeslag. På avstand kunne de ligne på et ørnepar, men jeg vet ikke hvordan en skiller mellom ørn og andre norske rovfugler. Størrelsen tydet jo ikke akkurat på små falker, men kanskje det er andre fugler jeg ikke har oversikt over. Hvordan kan jeg finne ut hva slags fugler dette er hvis jeg ser paret igjen?
A. (08.08.2020)
Svar:
Dessverre vanskelig å si noe uten bilde av fuglene. Mest sannsynlig har du sett musvåk.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken art fugl er det?
Har mange ganger sett 2 forholdsvis store rovfugler fly eller seile på lufta i området her jeg bor i Nannestad nordvest for Gardermoen opp mot Romeriksåsen. I dag så jeg 6-7 slike seile på termikk i flokk. De piper sånn piip piip to like pip med høyest tone først i pipet og så går lyden litt ned i tonen. Legger ved et bilde av ikke god kvalitet som er tatt med en del zoom.
I.E.E. (06.08.2020)
Svar:
Mest sannsynlig to musvåker, men bildet er dessverre ikke godt.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hva er dette?
Hva er dette. Sett i 1000 meters høgde i Stryn.
J. (06.08.2020)
Svar:
Steinskvett.
Roar Solheim (10.08.2020)
Mista klør
Hei. Eg skal overta ei høne som har mista fleire klør på eine foten. Ho ser ut til å gå normalt og det har grodd fint. Ser ut til att denne skada er gamal, er det nokon grunn til bekymring? Eventuelt noko eg må passe på?
N.N (07.08.2020)
Svar:
Dette må du spørre hønseholdere om.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hva er dette?
Jeg lurer på om det er mulig for det trente øye å kunne identifisere hvilken fugl dette er?
G. (08.08.2020)
Svar:
Det er en rovfugl, men dessverre ikke mulig å si så mye mer ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (10.08.2020)
Spørsmål:
Skjønner at det var en gråmåke jeg sendte bilde av 0608,,fant jo svaret ved å bla i tidligere spørsmål. Bilde med brunspraglede underside fikk jeg ikke til å stemme med bilder av gråmåker, men det var da ungfuglene som dere skriver i tidligere svar
Beklager det dårlige spørsmålet jeg da sendte. Lurer nå på hvor store disse ungfuglene av gråmåse kan være? Synes de virket store når de fløy over meg
På forhånd takk!
Gunnar
N.N (09.08.2020)
Svar:
Fint at du fant fram på egen hånd.
Roar Solheim (10.08.2020)
Spør om fjærene kan være fra en nattravn som er tatt av rev
Den 4. aug. 2929 fant jeg, på en grusvei i Holstadmarka i Ås, fjær etter en fugl som var tatt av et rovdyr.Det var vingefjær og halefjær som var brukket nær roten, men ingen dun. Halefjær tverrstripete brune og svarte med lys ende,vingefjær svarte nær vingebeinet, ørlite brunt og hvite bølgefelt ytterst. Halefjær ca 16cm, vingefjær ca19 .
N.N (06.08.2020)
Svar:
Send bilde av fjærene.
Roar Solheim (10.08.2020)
Fugl i flukt Risvær Lofoten 2 dager siden
Er dette en slags hauk eller falk?
G.K. (07.08.2020)
Svar:
Ung gråmåke.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken fugl?
Fant 2 store fjær ca 20 cm lange rett urtenfor huset ute på landet. Fjærene er ca 20 cm lange. Med henblikk på vedlagt bilde, brunfargen i fjær er litt mere fremtredende enn det som kommer frem på bildet. Hvilken fugl tilhører disse fjærene?
N.G.B. (07.08.2020)
Svar:
Bildet mangler, vanskelig å bestemme fjær da...
Roar Solheim (10.08.2020)
Makrellterner?
Jeg har konkludert med at dette er makrellterner og ikke rødnebbterner på grunn av den svarte flekken ytterst på nebbet. Men den fuglen som sitter nærmest på bildet har en hvit flekk i pannen. Er dette en en ung makrellterne? Foto tatt like utenfor Bergen.
A. (06.08.2020)
Svar:
Den nærmeste er en ungfugl, begge er makrellterner.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken fugl er dette?
Bildet er tatt 4.7.2019 ved sjøen nord for Haugesund
S.L. (06.08.2020)
Svar:
Gråspurv ungfugl eller hunn.
Roar Solheim (10.08.2020)
Trepiplerke?
Observert et par ganger langs en tursti, lager ingen lyd, bare letter og forflytter seg litt unna, i motsetning til heipiplerke som varsler på lang avstand.
N.N (07.08.2020)
Svar:
Ja, dette kan være trepipolerke.
Roar Solheim (10.08.2020)
Spørsmål:
Hvilken fugel er dette? Noe utydelige bilder, men har ikke sett de før🌞
S.I.N. (08.08.2020)
Svar:
Se svar på bildet.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken fugel
Glemte vedlegget
N.N (08.08.2020)
Svar:
Laksender eller silender.
Roar Solheim (10.08.2020)
Fjær
Hvilken fugl er dette fjær fra?
G. (07.08.2020)
Svar:
Håndsvingfjær fra en gjøk.
Roar Solheim (10.08.2020)
Er Musvåk en del av Uglefamilien?
R.W. (08.08.2020)
Svar:
Nei, den er en rovfugl.
Roar Solheim (10.08.2020)
Snegle
Hei, dette hadde jeg ikke trodd var mulig. Er dette virkelig naturlig å finne en sånn på nesten 900m over havet? Fant denne på hytta på Renåfjellet i dag. Hva er det og er den skadelig?
N.N (09.08.2020)
Svar:
Bildet viser en kjølsnegle. Det kan enten være en brun utgave av svartkjølsnegl, eller en uflekket utgave av boakjølsnegl. Jeg holder en knapp på det første alternativet.
Frode Falkenberg (10.08.2020)
Svermer av gråfugl i morell og kirsebærtrær
Hei
Har hatt dette den siste tiden
Ser ingen gule nebb, gråtrost?
Flyr lynraskt mellom hager og hustak
N.N (08.08.2020)
Svar:
Trolig unge stær.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken fugleart kan dette være?
Bildet er tatt 3.juni i år. Klarer ikke helt å bestemme hvilken art dette er. Kan dere hjelpe?
A. (08.08.2020)
Svar:
Ung stær.
Roar Solheim (10.08.2020)
Jeg lurer veldig.
Type måke?
L. (07.08.2020)
Svar:
Ungfugl, mest sannsynlig av gråmåke.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hva slags and er dette?
Så en and med litt rar adferd og farger, er denne vanlig i Norge?
N.N (05.08.2020)
Svar:
Dette er en hunn eller ungfugl av siland eller laksand - litt vanskelig å se strupen for sikker artsbestemmelse..
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvordan finne hvitryggspett?
Hei!
I vår lette jeg etter reir av hvitryggspett uten resultat. Vet det er hvitryggspett her, men har ikke funnet reir. Jeg vil også neste vår lete etter hvitryggspettens reirhull i skogsområder her. Hva er beste måten å finne det på? Hva skal jeg se etter, når på våren er det best? Under reirbyggingen, ungeperioden? Hvordan gå fram?
Takk på forhånd.
M. (05.08.2020)
Svar:
Du bør lytte etter tromming i slutten av mars i egnede hekkeområder. Tidlig på morgenen.
Roar Solheim (10.08.2020)
Hvilken fulgl?
Hei
Min sønn sendte meg et bilde og lurer på hvilken fugl dette er. Jeg er usikker men synes den ligner mest på en svartstrupe-hunn, men det er kanskje litt usannsynlig. Litt lurvete i fjærdrakta, så kanskje er det en helt annen fugl som holder på å skifte drakt??
Bildet ble tatt i Trollheimen (1200 m.o.h.) nå i helga.
A.E.O. (05.08.2020)
Svar:
Dette er en ung steinskvett.
Roar Solheim (10.08.2020)
Nøtteskrike
Vi oppserverte ei nøtteskrike med en blank ring på beinet i sommer på Vigeland i Vest-Agder.
Er det vanlig og se ringmerket nøtteskrike?
R.S. (05.08.2020)
Svar:
Vet ikke hvor vanlig det er å SE dem, kommer an på hvor mange som blir ringmerket i Norge.
Roar Solheim (10.08.2020)