Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 15 302 til 15 351 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Fugleegg
Hei! Hva slags fugl kan ha lagt eggene på bildet?
De ble funnet under en steinhelle på snaufjellet rett over tregrensa på ca 1000 m høyde i et fjellområde rett ved Trillemarka- og Rollagsfjell naturreservat.
Bildet er tatt 30.5.2020.
H.K. (24.11.2020)
Svar:
Dette er nok et steinskvettrede med egg.
Roar Solheim (26.11.2020)
Ugle
Hei, bor på nedsiden av Grefsenkollen(Kjelsås) i Oslo og våknet kl. 01:30 i natt av fuglelyd. Er jo generelt lite fugleaktivitet nå, spes. på natta og ikke hørt denne lyden før. Aldri blitt vekkt opp på denne måten. Fikk bare ett lite glimt av fuglen før den fløy avgårde fra ett tre like ved soverommet. Den var ikke stor. Jeg tenker at det med høy sannsynlighet var en Spurvugle (?). Jeg har hørt gjennom uglelyder og det er kun lyden til nevnte ugle som "rimer" til det jeg hørte. Kan det være riktig med Spurvugle? eller hvilken annen fugl kan være så aktiv midt på natta i Oslo? Håper på svar! Øyvind
Ø.T. (26.11.2020)
Svar:
Det er godt mulig at du kan ha hørt en spurveugle, men dessverre umulig å vite uten opptak av lyden.
Roar Solheim (26.11.2020)
Fjerning av en mengde duer...
Vi har blitt anbefalt å vanne med chili el,mot duene.Hva skjer da med vinterfuglene og ekorna? Vil dem fortsatt komme til sine plasser lengre oppi treet? Er redd de forsvinner pga lukta
U.M.L. (26.11.2020)
Svar:
Har dessverre aldri hørt om dette som "råd" for å skremme vekk duer, og vet derfor heller ikke om det vil ha noen innvirkning på andre fuglearter.
Roar Solheim (26.11.2020)
Spørsmål:
Kvifor heiter kongefuglen det han heiter?
T. (26.11.2020)
Svar:
Det er en lang fortelling som det ikke er plass for å gjengi her. Men den gylne fargen på toppen av hodet kan også gi assosiasjoner til en kongekrone, så dette er kanskje det viktigste grunnlaget for navnet.
Roar Solheim (26.11.2020)
oppfølgingsspørsmål til Fuglenes anatomi og fysiologi spørsmålet (25.11.2020)
Hei jeg fikk svar fra Roar Solheim på mitt tidligere spørsmål, men vil gjerne komme med ett oppfølgingsspørsmål. Men først takk for en oppklarende og god forklaring så langt :)
Du (Roar Solheim) sier at dimensjon på kassens hull og tverrmål på kassens bunn er et resultat av opparbeidet kunnskap om fugler.
Men hvis kunnskap om kassens hull er standardisert, hvor kan jeg da finne disse målene når jeg leter etter hulldimensjon til en spesiell art. Finnes det en overordnet kilde som tar for seg dette, som de som skriver om fuglekassen kan henvende seg til? Eller skal jeg søke og sammenligne hulldimensjoner fra ulike bøker om fuglekasser?
I forhold til bunnens tverrmål og ulike fugler så sier du dette igjen går på kunnskap om fuglenes reirhull. Hvor finner man disse målene, eller utregning bak disse dimensjonene på arealet av kassens bunn? Grunnen til at jeg lurer er fordi jeg har funnet kasser til samme type fugl, men der målene er ulike og dermed arealet i bunnen varierer. Finnes det en kilde som henviser til fasit, eller en måte å regne dette ut på? For eksempel på bakgrunn av størrelse på egg og antallet?
M. (26.11.2020)
Svar:
Det finnes ikke ETT mål som er riktig for hver fugleart, ganske enkelt fordi fuglene ikke er så absolutte i sine krav. Derfor er alle fuglekassemål ca-angivelser innenfor en viss variasjon. Det finnes flere fuglekassebøker og andre med angitte mål, men det er ikke sikkert alle fremdeles er i handel. Da må du oppsøke biblioteker. I boka "Fugleglede" (Aschehoug 2017) har Trond Vedum og jeg angitt slike mål.
Roar Solheim (26.11.2020)
Fuglenes anatomi og fysiologi
Hei jeg jobber med utforming av kasser tilpasset den enkelte fuglen. Jeg har funnet at kassens hull avgjøres av valgt fugls skuldermål, men har problemer med å finne denne opplysningen på nettet og i vanlige fuglebøker. I den anledning er jeg interessert i å finne standardiserte mål på ulike fuglearter utover fuglens lengde. Vet du/dere om noen kilder som gir dette?
Tilsvarende har jeg også spørsmål i forhold til volumet i kassen og utregningen til dette? Jeg antar dette avgjøres av type fugl, antall egg og størrelse fuglene får ettersom de vokser. Finnes det noen kilder her som henviser til hvorfor kassen har de målene den har med tanke på hvem som skal bo i den?
M. (25.11.2020)
Svar:
Skulderbredde finner du ikke mål av, da dette ikke er noe standard mål som tas av fugler. Derimot er hulldiametere på kasser angitt ut i fra mange års erfaringer av hva ulike hullrugere kommer inn i, og hva de foretrekker.
Det er bunntverrmålene som er av størst betydning i en fuglekasse, ikke volumet. Dvs det kan variere mye i avstand fra hull ned til kassebunnen uten at det betyr særlig mye. "Fasiten" ligger egentlig i hvor store reirhull de ulike spetteartene lager, for det er de som hullrugerne har utviklet seg til å utnytte.Roar Solheim (26.11.2020)
Spurvehauk
Er spurvehauken å finne i fjellet på ca 800 meters høyde. Det er barskog i området
T. (26.11.2020)
Svar:
Ja. Spurvehauken vil nok påtreffes alle steder der det er skog.
Roar Solheim (26.11.2020)
Hvilken fugleart kan dette være?
Beklager kvaliteten på vedlagte bilde som er tatt i Alvøen (Bergen kommune) sist fredag. Vi hadde da en liten pause i regn og vind - litt sol. I et kratt var det stor aktivitet (ikke langt fra bebyggelse) og jeg så i alle fall mange gråspurver. Nede ved bakken i krattet var det noen fugler som jeg dessverre ikke fikk gode bilder av - vedlegger likevel ett. Synes jo at denne fuglen ser våt ut i fjærene (dag med sol) - men nede på bakken var det litt rennende vann. Kan dette rett å slett være en gråspurv som har "tatt et bad"? Eller kan det være en annen art? Synes det var mye blåaktig i fjærdrakten - eller er det kanskje bare et "optisk bedrag" Skjønner at kvaliteten på bildet kan gjøre det vanskelig for deg. Men - uansett - mange takk for en fantastisk flott tjeneste som dere tilbyr på denne siden. Den har vært til stor hjelp!!!!
A. (25.11.2020)
Svar:
Dette er sannsynligvis en (våt) gråspurv, etter ryggfjærene å dømme.
Roar Solheim (25.11.2020)
Spørsmål ang fugle art
Hei. Fløy en fuggel i vinduet mitt...satte den i fuglekassa, og den kom seg og fløy etter 15-20 min. Men har ikkje sett denne før her...veldig liten.
R.J. (25.11.2020)
Svar:
Dette er en trekryper. Flott at du tok hånd om den etter vinduskollisjon - de får hjernerystelse og trenger som regel litt tid for å komme til hektene.
Roar Solheim (25.11.2020)
Ørn
Mener det er en ørn som sitter i toppen av ei furu ca 300 meter fra huset. Den har sittet der i over 2 timer no. Er det normalt
K.S. (25.11.2020)
Svar:
Det er normalt at rovfugler kan sitte stille lenge, særlig dersom de har spist og har kroposen full av mat. Da er de ikke i jakt-modus før om 1-3 dager.
Roar Solheim (25.11.2020)
Spørsmål:
Hei. Vi mater trostene,og en av de har to hvite halefjær. Hva kan ha skjedd? Den har vi sett i to år. Og det ser ut som om den har fått flere hvite halefjør det sise året.Mvh. Anna
B. (25.11.2020)
Svar:
Dette skyldes et genetisk avvik, og er ganske utbredt blant mange fugler.
Roar Solheim (25.11.2020)
Vinterforing
Har dere noen tips til vinterforing av gjerdesmetten ? Har de rundt huset men ikke på fuglebrettet.
4647 Brennåsen
A. (25.11.2020)
Svar:
Gjerdesmetten er hovedsakelig en insektspiser, men kan kanskje av og til gå på meiseboller. Finoppdelte smuler og fett på bakken (knust meisebolle) kan kanskje gå til gjerdesmettene.
Roar Solheim (25.11.2020)
Spørsmål:
hvor gamle blir sangsvanene?
Har de samme geografiske vinterkvarter hvert år?
U.B.J. (25.11.2020)
Svar:
Svaner kan bli opp mot 30 år gamle.
Roar Solheim (25.11.2020)
Skjære med helt hvit stjert.
Hei
I nabolaget er det en skjære med kritthvit stjert. Ellers er fargetegningene normale.
Er dette en "normalvariant"?
K.S. (24.11.2020)
Svar:
Ikke normal, men slike fargeløse partier er det mange fugler som har.
Roar Solheim (25.11.2020)
Uglekasse
Bor på Være, utenfor Trondheim, ved en liten løvskog (og hassel),(og en gravhaug). Her en mus og jordrotter. Har kjøpt en uglekasse som jeg ønsker å henge opp i håp om at en ugle kan finne veien. Har ikke sett ugle her. Skal jeg henge kassen midt i skogen og hvilken vei bør åpningen vende?
M.S. (24.11.2020)
Svar:
Det betyr lite hvilken vei åpningen vender, men det bør være litt åpent rett foran kassa. Hvis den beregnes til kattugle, bør det være tette grantrær i nærheten hvor uglene kan sitte i skjul om dagen. Heng ca 4-5 meter over bakken, husk minst 10 cm med stubbeflis i bunnen.
Roar Solheim (25.11.2020)
Stokkand?
Har aldri sett en stokkand med hvitt bryst, eller er det enn annen fugl? Bildet er tatt i Drammenselva i Viken fylke.
H.F. (25.11.2020)
Svar:
Kan være blanding mellom stokkand og en tamand - det er uendelig mange slike på rømmen rundt omkring, som frembringer avvikende stokkender.
Roar Solheim (25.11.2020)
skjære
hvor raskt kan skjære fly?
N.N (24.11.2020)
Svar:
Det har vi dessverre ikke noe opplysninger eller undersøkelser av. Men hvis jeg skal tippe, kan de kanskje fly opp mot 35-45 km/t, neppe noe særlig raskere.
Roar Solheim (24.11.2020)
Svart fugl med hvitt hode og bringe
Hei! Har en fugl i hagen som henger med trostene som er svart med hvitt hode og bringe og like stor som en trost. Hva slags fugl kan det være?
N.N (24.11.2020)
Svar:
Sannsynligvis en svarttrost med en del hvite fjær - dette er nokså vanlig å se hos denne arten.
Roar Solheim (24.11.2020)
Ligner på spurv og piplerke
Hva slags fugl er denne? Fotografert i mai på Dyrøya i Sør-Troms, i åpent landskap nær sjøen.
L.K. (23.11.2020)
Svar:
Dette er en jernspurv.
Roar Solheim (24.11.2020)
Stokkand som spiste frosk
På tur rundt Tranevann i Fana utenfor Bergen, var jeg vitne til en stokkandhann, som bakset og strevde med en frosk, før den svelget den hel. Har aldri sett noe lignende. Er dette en vanlig atferd?
A.K. (23.11.2020)
Svar:
Ja. Stokkender er ikke BARE vegetasjonsspisere. De kan spise både fisk, frosk og salamandere når de får tak i slike.
Roar Solheim (23.11.2020)
Ukjent fugl
Hei. Denne fuglen så vi flere ganger under en rundtur i Uzbekistan for noen år siden. Hvilken art er det?
P.I.G. (21.11.2020)
Svar:
Fuglen heter hyrdestær på norsk (common myna på engelsk).
Roar Solheim (23.11.2020)
Fugl som spiser mygg
Hvilke fugler spiser flest mygg? Og hvilke av disse kan man finne på rundt 700m på fjellet i Sør-Norge? Barskog og myrområde.
J. (23.11.2020)
Svar:
Det har vi nok dessverre ingen informasjon om.
Roar Solheim (23.11.2020)
Hvilken fugl er dette? Sto i garasje her på Lista, Agder.
Hvilken fugl er dette? Sto i garasje her på Lista, Agder.
M.C. (23.11.2020)
Svar:
Dette er e tamdue/bydue.
Roar Solheim (23.11.2020)
Hvilken fugl er dette?
Hei, dette er en fugl vi ikke har sett tidligere på Bakarøy, ved Smedasundet i Haugesund. Er det en gråstork? Stor og flott... litt uskarp bilde bare. Det var to som kom sammen.
M.W. (23.11.2020)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (23.11.2020)
Fjær ca 10 cm mørk med lysebrune kanter
Fant en fjær ca 10 cm lang, mørk med lysebrune kanter. Mulig å se hva slags fugl denne stammer fra ?
N.N (23.11.2020)
Svar:
Dette er fjær fra rugde.
Roar Solheim (23.11.2020)
Kongeørn unge?
Hei, en venn så en kongeørn nord for mosjøen i Nordmarka i september. I helgen så jeg også en kongeørn bare 50 meter unna der han så den. Den lettet fra tretoppene og like etter lettet en til litt bak oss og fløy samme vei som den andre. Den siste passerte oss åpent på ca 40 meter og virket betydelig mindre. Er det da en unge slik at de hekker i området?
J. (23.11.2020)
Svar:
For det første: Er det sikkert at dette er kongeørn og ikke en våk? Dernest, i tilfelle det faktisk ER kongeørn, så er det lite sannsynlig at de er unger fra et reir på stedet.
Roar Solheim (23.11.2020)
Musvåk.
Ved en feil ble det lakt ut en del dø mus ved et sted som hadde fått seg gift.Er en del musvåk å annen fugl.Så spiser musvåken dø åtsel?I så fall hvordan reagerer de på giften
U. (23.11.2020)
Svar:
Ja, musvåk kan gjerne spise åtsler, OG de kan dø av å spise mus som har dødd pga musegift! DERFOR burde muse- og rottegift være totalt forbudt!
Roar Solheim (23.11.2020)
Brunnakke?
Tror dette kan være brunnakke hunn. Noen få sammen med masse stokkender i Granåsen, Trondheim.
N.N (23.11.2020)
Svar:
Ja, dette er en brunnakke, men litt vanskelig på bildet å se om det er en hunn eller en ung hann.
Roar Solheim (23.11.2020)
Fuglemating
Jeg mater fuglene her jeg bor, Otrøya, Møre og Romsdal. Meiseboller og solsikkefrø. Sist vintrer fant jeg døde fugler under foringsautomaten med solsikkefrø. Det var tre dompapper og to grønnfinker som hadde spist solsikkefrø. Under meisebollene var det ingen døde. Solsikkefrøene var kjøpt på en Europrisbutikk. Har dere hørt om lignende tilfeller?
T.S. (23.11.2020)
Svar:
Nei, ikke så direkte mulig tilknytning til solsikkefrø.
Roar Solheim (23.11.2020)
Havørn - rekkevidde
Jeg leser et sted at det finnes havørn på Svalbard. Jeg antar den har kommet dit fra Norge. Kan ei havørn fly så langt over åpent hav?
E.P. (23.11.2020)
Svar:
Jeg kjenner ikke til at havørn foreløpig er observert på Svalbard. Den finnes imidlertid på Grønland, men Grønland har kanskje noe mer mat å by på om vinteren enn hva Svalbard kan tilby. Så selv om havørn(er) skulle klare å fly til Svalbard, er det ikke sikkert at de vil kunne overleve der over en vinter.
Roar Solheim (23.11.2020)
Hjelp til artsbestemmelse
Observerte denne fuglen i Leangbukta i Asker i dag, 22.11. Det var flere alker og lomvier i bukta, men denne var mye mindre enn dem og hadde et kort, butt nebb. Kan det være en alkekonge, ev en veldig ung alke?
K.B. (22.11.2020)
Svar:
Ja, dette er en alkekonge.
Roar Solheim (22.11.2020)
Utstoppet fugl
Jeg ble fortalt at dette er en hønsehauk, men er den ikke litt liten? Kan det være en spurvehauk?
S. (22.11.2020)
Svar:
Dette VAR en spurvehauk, nå er det dessverre bare et elendig preparat.
Roar Solheim (22.11.2020)
Mener at skjærene flyttet fuglereiret sitt
Hei!
Jeg har hatt et stort skjærereir i treet uten for kjøkkenvinduet mitt. Jeg har fulgt dem hver morgen. I mitt syn var reiret minst 3 etg og ligger rolig til mot e en kollonihager. Plutselig en dag fløy de bort med en og en grein og hele redet ble fullstendig borte. Her om dagen så jeg et lignende reir men på en mye travlere vei og som sto midt i en midtrabatt med biler i begge retninger. Det er sirka et kvartal unna der jeg bor. Lurte da på om skjærene hadde flyttet reiret dit? Og hvorfor, mindre dyr? Vet svært lite om fugler og savner reiret utenfor kjøkkenvinduet.
I.B.S. (22.11.2020)
Svar:
Skjærene har åpenbart valgt å flytte reiret, men det er umulig å vite hvorfor de tar et slikt valg.
Roar Solheim (22.11.2020)
Hjelp til artsbestemmelse
Jeg ber om hjelp til artsbestemmelse her. Fuglen ble observert i Leangbukta i Asker i dag, 22.11.
K.B. (22.11.2020)
Svar:
Dette er en alke.
Roar Solheim (22.11.2020)
Hva slags and er dette?
Disse to holder til i ei elv og kommer oss i møte når vi nærmer oss. Hva slags and er det?
T. (22.11.2020)
Svar:
Dette er rømte tamender, ser ut som moskusender.
Roar Solheim (22.11.2020)
Skjære graver i krukker
Hei! To ganger denne høsten har jeg opplevd at noen har gravd i nyplantede krukker med høstplanter. Jeg trodde det var en katt, men tok to skjærer på fersk gjerning nå. Har aldri opplevd dette før, har plantet tilsvarende planter i krukker i flere år. Er det noen tips til å holde skjærene unna? Er det noe jeg kan strø på jorda for å gjøre dem uinteressert? Tenkte på pepper sa jeg trodde det var katt.
K. (22.11.2020)
Svar:
Da må du kanskje dekke over den aktuelle jorda med netting.
Roar Solheim (22.11.2020)
Lever vendehalsen i Tønsberg??
Hei!
Jeg har tenkt til å snekkere en vendehalskasse hjemme i Tønsberg, men jeg vet ikke om den lever her i Tønsbergs områdene.
N.N (22.11.2020)
Svar:
Jo da, du kan være heldig å få vendehals i kasse i Tønsberg.
Roar Solheim (22.11.2020)
Døde ender.
I dag, 21.11.2020, gikk vi en tur på Einarsneset vest av Farsund by. Området ligger mellom Lista fyr og Farsund by. På den korte turen fant vi fem døde sjøorre juvenile i vannkanten. Vi tok de ikke med oss, og jeg er redd de kan være tatt av sjøen nå.
Tenkte det er riktig å melde fra siden det er oppfordret til det ift. fugleinfluensa
Mvh. Bernt Kristian Laundal
41411754
berntkr@laundal.no
B.K.L. (21.11.2020)
Svar:
Dette er nok dessverre et tegn på at fuglene har sultet ihjel. Det skjer år om annet.
Roar Solheim (21.11.2020)
Stær i november
Hei, vi har de siste tre dagene hatt besøk av en enslig stær. Den spiser masse meisebolle og ser ut til å være i god form. Men kommer den til å klare vinteren her på Kongsberg?
K.C. (21.11.2020)
Svar:
Hvis den stadig finner mat på forplassene, så klarer den seg bra.
Roar Solheim (21.11.2020)
Båndkorsnebb?
Båndkorsnebb?? 2 individer, begge kjønn.
På foringsplass Elverum 21.11.20
G.M.Ø. (21.11.2020)
Svar:
Ja, dette er båndkorsnebb. Hva spiste de på forplassen? De er ikke vanlige forplassgjester.
Roar Solheim (21.11.2020)
Hvilken fugl er dette?
Denne satt plutselig i et tre ute i hagen. Oppegård, Viken. Sett 21.11.20
Den var klart større enn en trost. Sett på ca 20-30 meters avstand.
L.G.F. (21.11.2020)
Svar:
Dette er en svarttrost hunn.
Roar Solheim (21.11.2020)
Hvilken fugl?
Lurer på hva slags fugl dette er. Dårlige bilder, men ikke så lett å komme tett på. Tatt i Ljørdalen 20/11. størrelse som en liten due, men større enn dompap. Hadde ett par her i en kort periode.
M. (21.11.2020)
Svar:
Dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (21.11.2020)
Spørsmål:
Kan dette vøre Svartstrupetrost?Observert påOtta i Gudbrandsdalen.
N.N (21.11.2020)
Svar:
Bildet er dessverre for uklart, og slik det fortoner seg, kan dette like gjerne være en gråtrost siden bryst og hode nesten ikke synes.
Roar Solheim (21.11.2020)
Sidensvansen
Sidensvansen er kommet.
Den spiser frukt og bær,
Hva kan vi mate den med (noe vi kan kjøpe) og hvordan?
W.A. (21.11.2020)
Svar:
Overmodne epler og pærer er supert. Spør etter frukt som er klare for å bli kastet i matbutikkene.
Roar Solheim (21.11.2020)
Liten hvit fugl
Observerte en liten hvit fugl idag, spurvestørrelse, og lurte på hva det kan være.
S.A. (21.11.2020)
Svar:
Dessverre vanskelig å artsbestemme ut i fra dette bildet, siden fuglen er fargeløs.
Roar Solheim (21.11.2020)
Hvilken hegre er dette
Fotograferte denne i Masai Mara 16. oktober i år. Hva heter den?Mangler hodepynten og de vakre brystfjærene!
K.K. (17.11.2020)
Svar:
Mistenker at det er samme art som vi har i orge; gråhegre.
Roar Solheim (21.11.2020)
Løvmeis eller Granmeis?
Synes det er vanskelig å skille mellom Løvmeis og Granmeis og er alltid usikker. Er dette Løvmeis? Eller...?
N.N (20.11.2020)
Svar:
Ser ut til å være en løvmeis, Den er gråGRØNN (olivenfarge) på ryggen, ikke gråBLÅ.
Roar Solheim (21.11.2020)
Stillits.
Denne skal vel ikke være her?
Navjord i Beiarn kommune, i går. Minus 1 grad.
F.I. (21.11.2020)
Svar:
Stillitsen er en finkefugl som er her om vinteren. Arten har økt kraftig i antall og utbredelse de senere år, og ses nå regelmessig så langt nord. I tillegg er den en fargerik gjest på forplassen.
Roar Solheim (21.11.2020)
Fuglerede i bordkledning .
Hei, Hører raslelyder/knaskelyder oppe i hjørnet på ett skråtak,Er ett lite hull på utsiden som jeg prøvde å tette med fugemasse. To dager etter er det hull igjen og jeg lurer på om det kan være en fugle som har slått seg til med reir??
S.O. (20.11.2020)
Svar:
Ikke reir på denne tiden av året, men det kan være meis eller spurver som sover der om natta.
Roar Solheim (20.11.2020)
Hvordan få småfuglene til å komme?
Jeg bor i blokk, og det er flere hus her. Det er også en vei rett ved meg(ingen kjører fort der) jeg har skaffet meg sånn fuglemater for å feste i vinduet, men hvordan skal jeg «lokke» småfuglene dit? Slik at de vet det er mat å få her? Jeg bor i 1 etg.
N. (20.11.2020)
Svar:
Du må bare vente til de selv oppdager maten.
Roar Solheim (20.11.2020)