Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 705 til 46 754 av totalt 50 284 spørsmål


#Økologi og atferd

spurvehauk

Hei!! fugle ekspert
lurer bare på om ka slags habitat spurvehauken leve i fra tresort den liker å ha reiret i og ka slags hovedbyttedyr den tar og koss høgt oppe i treet den lager reir og alt sånt

S. (21.02.2009)

Svar:

Du finner svar på dine spørsmål ved å lese om arten i Norsk Fugleatlas. Online-versjonen av atlaset finner du her: http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/.

Frode Falkenberg (03.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Rett før jul fotograferte jeg denne ronvuglen på et tak på Grefsen i Oslo. Hva er dette? Kan dere hjelpe meg?

C.P.K. (26.02.2009)

Svar:

Dette bildet viser en flott voksen hann av spurvehauk, vår vanligste rovfugl. Du kan lese mer om den her: http://www.birdlife.no/sok/?q=spurvehauk&search=S%F8k

Frode Falkenberg (27.02.2009)


#Diverse

mangler stjert

Vi har i dag besøk av 4 stjertmeis, hvorav den ene mangler de lange halefjærene. Den ser ikke hemmet ut på foringsplassen. Jeg antar den har mistet stjerten på et eller annet vis....vil det ha noe praktisk betydning for den? Første gang jeg ser disse live, de er jo sjarmerende søte :)

H.F. (07.02.2009)

Svar:

Fuglene vil helt klart bli hemmet når de mangler stjerten sin. Når de flyger vil styringsevnen bli dårligere, men stjerten vil vokse ut rimelig raskt.

Frode Falkenberg (21.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv

Hvordan ser en forskjell på toppskarv og storskarv om vinteren?

T.S. (20.02.2009)

Svar:

Den viktigste forskjellen på storskarv og toppskarv vinterstid er størrelsen. Storskarven er betydelig større og tyngre enn toppskarven. For et godt trenet øye er det også mulig å skille de på fluktmåte. Allerede nå har voksne storskarver utviklet sin hvite lårflekk - noe toppskarven mangler. Toppskarven på sin side har allerede fått toppen som har gitt den navnet.

Frode Falkenberg (21.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Munk?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei!
Tidligere vintre har jeg hatt en han Munk på fuglebrettet.
I år tror jeg at der er en hun. Jeg har forsøkt å legge ved bilde, men jeg er ikke sikker på om jeg har fått det til.
Mvh Inger-Elin Østerbø

I.E.Ø. (20.02.2009)

Svar:

Bildet kom med ja! Dette er en munk hunn som du skriver. Munkene er alle farget slik på issen i sine første levemåneder, men får sine kjønnsspesifikke farger i løpet av den første høsten.

Frode Falkenberg (21.02.2009)


#Diverse

Samme fugl?

Er kjøttmeis og tertitt samme fugl?

H. (19.02.2009)

Svar:

Kjøttmeis og tertit er samme fugl. Spesielt på Østlandet var tertit tidligere et vanlig «dialektnavn» for kjøttmeis.

Dette er en av artene som virkelig har mange dialektnavn i vårt land. Eksempelvis er andre dialektnavn fra Østlandet talgokse og talgtit.

Magne Myklebust (20.02.2009)


#Økologi og atferd

Kiwi

kan du gi meg fakta om kiwier, deres levesett, utbredelse, ulike typer, annet?

D.V. (17.12.2008)

Svar:

Det finnes fem arter av kivi som alle lever kun på New Zealand. Den vanligste av den er nordbrunkivi (North island Brown kiwi). Alle arter er truet av utryddelse og flere prosjekter er satt igang for å redde kiviene fra å dø ut.

Les mer på denne web-siden:
http://buildyourownbirdhouseplans.com/blog/2008/02/21/kiwi-saving-new-zealands-national-bird/

Magne Myklebust (20.02.2009)


#Økologi og atferd

Skarv

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser denne skarven normal ut? Det kan se ut som om den har noe fast i nebbet. Bildene er tatt i Kristiansand i dag.

J.O. (11.02.2009)

Svar:

Bra actionbilder av storskarv! Det ser forøvrig ut som om skarven holder på med å sluke ei flyndre. Flyndrer er en relativt vanlig ingrediens i skarvens kosthold.

Frode Falkenberg (19.02.2009)


#Diverse

Pingvin arter

hvor mange pingvin arter er det som lever i antarktis?

N.O.M. (05.12.2008)

Svar:

Alle pingvinartene lever på den sørlige halvkule, og de fleste er knyttet til Antarktis. En oversikt over alle verdens pingvinarter finner du på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=pingvin&submit=S%F8k

Frode Falkenberg (19.02.2009)


#Diverse

Fugl

Hvor lenge lever Rødstrupen?

I. (04.02.2009)

Svar:

Ifølge Norsk Ringmerkingsatlas ble den eldste norskmerka rødstrupe minst 5 år og 4 måneder. De kan nok bli eldre, men de fleste dør nok før de er så gamle.

Frode Falkenberg (19.02.2009)


#Økologi og atferd

hav ørn!

Hei :D
tror du at en havørn kunne ha lakt et egg nå ? : )

H.P. (19.02.2009)

Svar:

Tidlige havørnpar kan legge egg allerede i siste halvdel av februar. Les mer om havørna og den hekkebiologi på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3623&vis=

Frode Falkenberg (19.02.2009)


#Sykdom og skader

Salmonella og andre sykdommer

Har i vinter lagt ut frø og annen vegetabilsk kost til svarttroster og meiser. Maten er lagt ut på bakken og gjerne på samme sted. Er det fare for at fuglene kan pådra seg salmonella eller andre sykdommer ettersom "matfatet" ikke blir rengjort?

F..M.B. (18.02.2009)

Svar:

Det beste er å fore frø fra frøautomater, slik at fuglene ikke kan skite ned på sin egen mat.

Det er imidlertid umulig å unngå at en del av maten faller ned på bakken. Fuglene som sitter på automater og spiser frø vil uansett rote frø ned på bakken. Det kan nok være på sin plass at man fra tid til annen fjerner ekskrementer og matrester, slik at man unngår at fuglene får i seg smitte.

Magne Myklebust (18.02.2009)


#Fugleforing

Havregryn - fuglemat?

Kan vi gi havregryn til fuglene?

N.N (09.02.2009)

Svar:

Du kan gi lettkokte havregryn til fuglene. Slike frø blir fordøyet såpass raskt at de ikke skaper noen problemer for fuglene. Fugler som spiser frø hakker dem enten i stykker med nebbet (meiser), eller knuser dem i kråsen ved hjelp av små steiner/grusbiter som de svelger. Derfor er neppe havregryn problematiske for småfugler.

Magne Myklebust (18.02.2009)


#Fuglekasser

FUGLEKASSER

Hei,
er det tilrådelig å bruke trykkimprenerte materialer i fuglekasser (små)?

T.H.M. (17.02.2009)

Svar:

Dette vil neppe skade fuglene. Treverket avgir ikke skadelige stoffer med mindre det brennes eller legges i løsningsmiddel som kan løse opp impregneringsvæsken. Slike forhold utsettes ikke treverket for i en vanlig fuglekasse. Svartspetten kan hakke reirhull i gammeldagse el-stolper impregnert i kreosot, men det ser ikke ut til at ungene tar skade av dette engang!

Roar Solheim (17.02.2009)


#Fuglekasser

Sittepinne

Hei!
Bør det vere sittepinne på kattuglekasse?

N.N (02.02.2009)

Svar:

Sett aldri sittepinner på en fuglekasse, uansett hvilken art du prøver å få i kassen. Det hjelper bare rovfugler og rovdyr til å få enklere tilgang til egg og unger.

Magne Myklebust (17.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor fugleflokk

Såg ein stor flokk fuglar på avstand, umogleg å observere enkeltindivid,men dei verka små.Opservert i slutten av januar på Sunnmøre.Sannsynlegvis ein trekkfugl, ev streiffugl. Kva slags fugl kan det vere?

P.S. (03.02.2009)

Svar:

Vanskelig å si uten en draktbeskrivelse, men små spurvefugler på denne årstiden i store flokker er gjerne sisiker. Gråsisiken har en sterk forekomst denne vinteren, og det er mulig det er denne arten du har sett.

Magne Myklebust (17.02.2009)


#Økologi og atferd

taksvaler

vi har sommerhus som vi har taksvaler som bygge rede hvordan skal vi holde svalne borte så vi kan male hytta

P.A. (14.02.2009)

Svar:

Det beste er jo da å male hytta enten før taksvalen kommer om våren eller etter at de har dratt om høsten. Eksempelvis skal april til første halvdel av mai kunne gå bra, og fra midten av august og utover er taksvalene nok borte fra hekkeplassene.

Magne Myklebust (17.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stilits

Sist helg så vi en liten flokk med stilits innenfor Ålesun. Er det en vanlig fulg her?

N.N (13.02.2009)

Svar:

Stillits er en sjelden art i Møre og Romsdal! Nærmest hekker den på Østlandet nord til Mjøsa. Utenfor hekkeområdene dukker det opp småflokker vinterstid, men vi spekulerer på om disse fuglene har sin opprinnelse lenger øst enn Norge.

Du kan lese mer om stillits her:http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12096

Magne Myklebust (17.02.2009)


#Økologi og atferd

Hva i all verden ?

Hei ! Natt til i dag , 14. til 15. febr.ca.kl. 0030 observerte jeg følgende like over hustaket:3-5 raskt flygende "fugler" (?) med tydelig vannrett "lysstripe" bak. De fløy med raske vingeslag (tjiff-tjiff-tjiff osv.) og gav fra seg en regelmessig pipelignende lyd. Så dem i ca.6-8 sek.

K.K. (15.02.2009)

Svar:

Det kan ha vært kvinand du har hørt og sett. Denne arten har en høylytt og ringende plystrelyd som lages av vingene i flukt. Den vannrette «lysstripa» kan kanskje være forårsaket av lys buk eller lyst vingespeil.

Magne Myklebust (17.02.2009)


#Økologi og atferd

Rugde

Hva spiser en Rugde? Vi har funnet en forkommen Rugde som sikkert ikke finner mat nå som det er så mye snø.

N.N (15.02.2009)

Svar:

Meitemark er et viktig næringsemne for rugde. Den tar imidlertid også en god del insekter, edderkopper, tusenbein osv. Om vinteren tar den nok alt den kommer over av «småkryp». Den holder derfor gjerne til i tette skogholt om vinteren med moderat eller manglende snødekke, gjerne med fuktige pytter osv. som ikke har fryst igjen.

Litt planteføde inngår også i kosten, men i hovedsak lever rugda av animalsk føde.

Magne Myklebust (17.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags ugle er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Denne ugla ble ertet av mange skjærer utenfor huset mitt i Nittedal lørdag morgen. Var heldig å få tatt noen bilder av den før den fløy avgårde... Hva slags ugle er dette?

C.H. (14.02.2009)

Svar:

Dette er ei kattugle. Du kan lese mer om den på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5750.

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Fugleforing

foring

hei kann man mate ender og svaner? dei bruker å drar når dei ser folk, kann de bli tamme etter en stund?

J.F. (26.01.2009)

Svar:

Ja, du kan mate ender og svaner. Noen arter er mer tillitsfulle enn andre, men de fleste blir normalt litt mer avslappet til mennesker når man mater de. Husk at ville fugler er ville fugler uansett om du opplever de som tamme. Vær varsom og ikke ta på eller stress fuglene unødvendig.

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en spurvehauk?

Å. (16.02.2009)

Svar:

Ja, dette er en spurvehauk. Et flott bilde!

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Trekkfugler

Rødnebb-ternas trekkrute

Hvor går rødnebb-ternas trekkrute på vei mellom polene? Flyr den for eksempel over Italia? Og hvor mellomlander den?

E. (13.02.2009)

Svar:

Rødnebbternas trekkveier kan du se illustrert her: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Sterna_paradisaea_distr_mig.png. Rødnebbterna er ingen vanlig art i Italia. Les forøvrig mer om rødnebbterna på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=4707&vis= og på (engelsk tekst) http://en.wikipedia.org/wiki/Arctic_Tern.

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fremmed fugel

Bilde vedlagt spørsmålet

hvilken fugle er dette(ikkje like stor som kråke)

J.F. (15.02.2009)

Svar:

Bildet viser en svarttrost. Mer informasjon om svarttrosten finner du på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9084

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Fuglekasser

kattugle og kvinand

Hei. Jeg lurte på hvor høyt kassene til kvinand og kattugle skal henges. lurer også på om det er nødvendig å ha spon i kassen

T. (11.02.2009)

Svar:

Du får svar på alle disse spørsmålene og mange flere ved å lese eldre Fuglevennen på nettet:

http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/

Se spesielt på Fuglevennen 2 - 2006 og Fuglevennen 1- 2004.

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappfiskand

I vintersesongen er det flere fuglearter som benytter Kviturpollen som oppholdssted. Bl.a. en fast stamme av knoppsvaner, skarv og diverse typer ender.
Vi mener også å ha observert en lappfiskand her ganske nylig. Er det en skjelden fugl på våre kanter?

S.J.S. (13.02.2009)

Svar:

Lappfiskanda er en sjelden vintergjest i Hordaland. Det er årlig et sted mellom 5 og 10 individer innom fylket, og de aller fleste er å finne i Kalandsvatnet i Bergen: http://fuglar.no/lokaliteter/lok/kaland.php

Jæren i Rogaland er forøvrig den viktigste overvintringsplassen for lappfiskeand i Norge, men den er langt fra vanlig der også. Vi er interessert i alle observasjoner av lappfiskand, så om du ser en så vil jeg oppfordre deg til å rapportere den inn i databasen http://www.artsobservasjoner.no/fugler/ eller sende en e-post med omstendigheter til oss.

Frode Falkenberg (16.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

canada gjess

hei hvordan ser en forskjell på en hunn og en han?

N.N (10.02.2009)

Svar:

Det er ikke mulig å kjønnsbestemme kanadagjess. Hunnen er riktignok noe mindre av størrelse enn hannen.

Frode Falkenberg (11.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en Falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hva slags fugl.Beklager kvaliteten på bildet,men håper dere kan si meg hva dette er.Ble tatt på Smøla for noen dager siden da jeg kjørte bil.

B.I.M. (10.02.2009)

Svar:

Dette er en vandrefalk. Fuglen er ikke voksen, men i sitt første leveår. Mer om vandrefalken finner du på: http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=229

Frode Falkenberg (11.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Patagonisk falk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne falklignende fuglen i det sørargentinske Patagonia i november 2008. Hvad kan det vare?

K.T.M. (03.02.2009)

Svar:

Dette er ingen falk, men en kjerrhauk. Det finnes en del arter i verden, men alt tyder på at din fugl er en bendelmyrhauk (Circus cinereus). Arten heter Cinereous Harrier på engelsk. Flotte bilder!

Frode Falkenberg (04.02.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulnebblom?

Idag 4.2, så vi en kjempestor lom i Altafjorden. Har sett den flere ganger om vinteren. JEg er sikker på at den er større enn storlommen. Så den en gang sammen med storskarven, og den var jevnstor. Svart over det hele (den synlige delen), svart hode, svart nebb, noe hvitt mønster i siden. Lå veldig lavt ivannet. Kan det være gulnebblom eller Islom? Andre ganger jeg har sett den har den flydd med høy hastighet, og da så jeg at den var hvit under.

E.K. (04.02.2009)

Svar:

Ja, dette høres ut som en is- eller gulnebblom. Det mørke nebbet kan tyde på islom.

Frode Falkenberg (04.02.2009)


#Fugleforing

foring

Hva kan jeg gjøre for å holde skjærene vekke fra meisebollene ???

N.N (26.01.2009)

Svar:

Du finner gode tips til hvordan du lager en foringsplass der skjærene ikke slipper til på side 8 og 9 i Fuglevennen nr. 2/2007. Bladet kan du laste ned her: http://www.fuglevennen.no/tidsskrift/.

Frode Falkenberg (31.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg mener jeg har gått igjennom det som er av bildegallerier uten å finne ut hva slags fugl dette er. Den er veldig lite menneske sky og elsker nøtter som legges ut. Gjerdesmett farger, men alt for stor. Dette har nå blitt et lite prosjekt for hele familien og vi håper at du har et svar til oss :)

C.M. (29.01.2009)

Svar:

Du har tatt bilde av en svarttrost hunn.

Frode Falkenberg (29.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

hva slags fugel er det på bildet?
den spiser fuglemat i buska og på bakken(også brød)
er på størrelse med en skjære og spurve hauk...
er ingen i familien som vet hva det er..
håper på svar..

K. (27.01.2009)

Svar:

Du har tatt bilde av ei nøttekråke! Les mer om den på:

http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=4232, http://birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=131 og http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.php

Frode Falkenberg (29.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

stork

for en uke siden så jeg en stor fugl nede ved fossen hos meg jeg sjeked i fugle boken men den eneste fuglen som lignet var storken er det mulig at den kan være på østlandet mit i vinterend

O.K.E. (27.01.2009)

Svar:

Stork er en meget sjelden art i Europa om vinteren. Et individ overvintrer i år på Hamar, noe som er meget spesielt. Det er mer sannsynlig at du har sett en gråhegre.

Frode Falkenberg (29.01.2009)


#Fugleforing

Mat til troster

Hva slags mat er best for måltroster og svarttroster? Begge er ofte på besøk, men de holder seg mest på bakken under foringsplassen (utsatt plass p.g.a pus)

M.H. (28.01.2009)

Svar:

Troster er glade i bær og frukt. Heng de gjerne opp i trærne slik at de ikke er så utsatt for katter. Dobbeltsjekk forøvrig måltrostene dine mot rødvingetrost. Sistnevnte overvintrer fåtallig i Norge, mens måltrosten er en sjelden fugl hos oss om vinteren.

Frode Falkenberg (29.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tretåspett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Søndag morgen (igår) var jeg tidlig ute å styra rundt huset mitt. For å ha det litt moro tok jeg med meg kråke-lokken. (bruker å erte sjura og kråka på berget her)
Så dukket denne artigkaren opp! Den satte seg 3-4 meter fra meg å kvitret og pep. Når jeg gikk fulgte den etter meg. Jeg gikk rundt huset med den rett over hodet mitt helt til jeg kom på forsida. Den var utrolig tillitsfull. Jeg har sett i fugleboka mi og har funnet ut at det sannsynligvis er en TRETÅSPETT! Er den vanlig her i Indre Troms? Har hatt flaggspett her et par ganger, men aldri sett denne før. Har flere bilder av den.

Vennlig hilsen
Anders Hoffmann
Bardu
Tlf 408 408 02

N.N (26.01.2009)

Svar:

Hei! Jeg svarte deg akkurat på en annen e-post med samme spørsmål. Uansett, dette er ei nøttekråke, og den er sjelden i Troms. Gratulerer med et fint funn! Sannsynligvis er dette av den østlige underarten macrorhynchos, pga. funnplass og ikke minst det brede hvite endebåndet på stjerten. Mer om nøttekråker fra øst her: http://cyberbirding.uib.no/photo/n_caryocatactes_02.php

Frode Falkenberg (27.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

er dette en sisik?

jeg har gråsisik på foringsplassen. nå er det kommet en som ligner, men den er ren grå, litt lysere under, og med rødbrun flekk på hodet. hva kan det være?
Kari.

N.N (23.01.2009)

Svar:

Det kan nesten høres ut som om du har sett en munk hunn. Ta en titt på http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images.aspx?art=659&art_leaf=True&sex=2 og se om det kan stemme.

Frode Falkenberg (26.01.2009)


#Økologi og atferd

Fugler og viduer

Vi har mange vinduer på vårt hus. Jeg har klistret rovfugl siluetter på de fleste vinduene for at småfuglene ikke skal fly inn i vinduene. Det fungere meget bra bortsett fra dompappen som fortsatt kolliderer med vinduene. Har dompappen dårligere syn en de andre småfuglene? Eller er det noen annen grunn til det?

A.J. (25.01.2009)

Svar:

Desverre - dette har jeg ingen forklaring på. Det er ikke noen grunn til at dompap skulle ha dårligere syn enn andre småfugler, så hvorfor den har lettere for å fly på vinduene enn de andre, er det ikke godt å gi et svar på. det KAN jo tenkes at de ikke lar seg lure av den stillestående haukesilhuetten, og ikke gjenkjenner den som noe farlig. På den måten kan det tenkes at dompapen ved å være glupere enn de andre småfuglene faktisk lettere flyr sin død i møte - et paradoks frembagt av vår menneskelige oppfinsomhet i form av glassruter...

Roar Solheim (25.01.2009)


#Fugleforing

Mate ender

Jeg har lest litt om hva ender naturlig spiser, men jeg lurer på hva jeg kan ta med til endene i parken jeg går til her i Bergen?

Jeg har pleid å ta med brød, eller dele matpakka mi, men det er mange som sier at de ikke skal ha for mye brød. Jeg er der ganske ofte.

H. (25.01.2009)

Svar:

Det er ingen problemer å fore stokkendene i byparken med brød. De kan gjerne spise korn- og frøsorter, så brød er helt OK. Og du får masse fine næropplevelser med fuglene.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønn fugl - ca 30 i flokk

Ca 30 mindre grønnaktige små fugler i toppen på bjørk og mandge av dem i julenek og på fuglebrettet. Flere satte seg i snøen. Hvilkrn art kan dette være?

T.E. (25.01.2009)

Svar:

Det høres ut som om du kan ha hatt besøk av en flokk med grønnsisik. De er frøspisende finkefugler som gjerne spiser frø fra bjørke- og orerakler. De kommer også gjerne på forplassen for å se etter mat.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Fugleforing

Salmonella og fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg hadde en dompapp på fuglebrettet som var veldig rund, det var ikke kaldt, selv om den oppførte seg sånn. Jeg fikk tips om at den hadde Salmonella, derfor har jeg tatt ned fuglebrettet, men savner det veldig, fuglene kommer ikke på samme måte på automater og meiseboller. Legger med bilde.

A. (24.01.2009)

Svar:

Denne dompapen ser ikke ut som en salmonellafugl. Men en dompap kan like gjerne ha flydd mot et vindu og fått seg en lettere hjernerystelse. Da vil den også blåse seg opp og bruse med fjærene for å holde varmen. Det betyr ikke automatisk at den har salmonella. Du kan nok trygt sette opp igjen fuglebrettet ditt!

Roar Solheim (25.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hegre?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det en hegre som har vært å spankulert i hagen våt i natt?
Bor i Grimstad. Vet at det er en hegre som holder til i området, men har ikke sett den helt oppi hagen. Den er vanligvis ganske sky.

S.N. (25.01.2009)

Svar:

Dette ser nok ut til å knne være gråhegrespor, ja! Det er ikke noen andre alternativer som finnes i distriktet for øyeblikket, og rundt Grimstad holder det seg hegrer hele vinteren. Men hva den ville i hagen din, er ikke godt på si.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Økologi og atferd

Flaggspett

Hei
Har i mange år sett flaggspett rundt her jeg bor.Men i alle disse årene har jeg kun sett en enslig en!Er det vanlig at de alltid er alene utenom hekking?

K.H. (24.01.2009)

Svar:

Ja, det er sjeldent å se flere hakkespetter sammen i vinterhalvåret. De har gjerne hvert sitt vinterterritorium, og dersom en flaggspett har slått seg ned med en foringsplass i sitt område, så kan den gjerne jage andre flaggspetter unna.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vintererle

Det yrte av fugl på en komposthaug på Stend i Fana en lørdag for 2 uker siden. Haugen var varm og snøen hadde tint av. Jeg er temmelig sikker på at jeg så en vintererle på denne haugen. Har aldri sett denne fuglen før, og finner få data om den. Finnes det nyere data om denne fuglen?

S.W.N. (24.01.2009)

Svar:

Vintererla er en erle som kan holde seg langs kysten, ved vann og vassdrag. Så det er ikke uventet at du ser den ved Fana. Vintererla har økt sin utbredelse i Sør-Norge de siste 20-30 årene, og er nå vanlig mange steder hvor den før var sjelden. Den hekker typisk langs vassdrag.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Økologi og atferd

"Steppende" måker

Ser av tidligere innlegg at måkene er flinke å lære seg ting.
Jeg har observert måker som står på plenen og "stepper" mens de følger nøye med om det kommer en meitemark opp fra bakken, ser ganske humoristisk ut!
Følgte også med på en måke en gang som terroriserte en skarv som var flink til å dykke etter fisk. Hver gang skarven kom til overflaten så fløy måka rett bort til den slik at den slapp fisken... Dette syns jeg er ganske glupt av måka!Har dere observert noe lignende?

A.H. (23.01.2009)

Svar:

Dette er en velkjent måte for måker å søke næring på. Hettemåke og andre måker går på grunt vann, og stamper føttene mot grunnen, slik at børstemark og andre smådyr skremmes eller virvles opp slik at måke får tak i dem. Vipene går på jordene og holder den ene foten lit fram med slike stampende bevegelser. Dette har nok også sammenheng med markjakt å gjøre. Måka som tok fisken fra skarven gjorde også noe som er vanlig for måker, nemlig å rappe maten fra andre jegere. Måker kan stupe ned og snappe fisk fra uerfarne skarver, eller de kan stupe ned og snappe lange børstemarker som vadefugler med sine lange nebb har klart å trekke opp fra mudderet. Så også her har du observert en normal del av måkenes næringssøkadferd. Men det gjør jo ikke observasjonen mindre spennende for det!

Roar Solheim (25.01.2009)


#Fuglekasser

Kattugla.

Hei. Var og gjorde ren uglekassen min i dag. Oppi låg det et dødt piggsvin. Ante ikke at ugla tok piggsvin, er det vanlig? Jeg vet at ingen mennesker har lagt det opp i der,og det går vel neppe klatret 4 m opp i en furu?

J.R. (23.01.2009)

Svar:

Dette er første gang jeg har hørt om piggsvin som er funnet i en uglekasse! Jeg kan garantere deg at det ikke er noen ugle som har fraktet den dit. Bare hubroen kan klare å ta piggsvin, og den drar dem ikke inn i kasser. Det er nok heller en mår som har tatt eller funnet piggsvinet, og har lagret det i kattuglekassa. Måren lagrer ofte mat den finner i uglekasser (f. eks. døde ekorn, fleskestykker og fett som den kan få med seg fra en foringsplass). Kattugla drar heller ikke med seg mat inn i kasser eller hultrær annet enn i hekkesesongen.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Diverse

Orrfugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denn Orrfuglen så jeg på fjellet i Ål, Hallingdal oktober 2008. Halen er tydelig som en orrhanes, men det er ikke noe rødt over øyet. Alle bøker jeg har lett har alle orrfugler veldig tydelig rødt ovet øyet.

K.W. (25.01.2009)

Svar:

Det røde over øyet er et felt som svulmer opp kraftig i orrfuglenes leiktid om våren. De har litt av dette om vinteren også, men det fjærløse feltet dekkes ofte av de mørke fjærene over feltet. Derfor ser du ikke noe rødt på denne fuglen.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Diverse

HAVØRN..

Hvordan får havørnen oksygen?
Gjør havørnen noe nytte for mennesket?

;. (23.01.2009)

Svar:

Havørnen får oksygen li alle andre landlevende virveldyr som oss selv - den puster luft.
- Hvilken nytte gjør mennesket for havørnen? er et langt mer interessant spørsmål.

Roar Solheim (25.01.2009)


#Fugleforing

rødstrupe?

jeg har en rødstrupe på fulebrettet,i Trondheim.Han har vært
her siden november. Er det vanlig.

A.H. (24.01.2009)

Svar:

De aller fleste rødstruper trekker ut av landet på høsten og drar til det sørvestlig Europa, noen helt til Nord-Afrika. De som velger å overvintre finner seg ofte en foringsplass å søke tilhold rundt. De er helst langs ved kysten og laverliggende bygder i Sør-Norge at rødstrupen ses vinterstid.
Les mer her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9703

Morten Ree (24.01.2009)

««første 46 705 - 46 754 av 50 284 siste»»