Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 14 451 til 14 500 av totalt 50 286 spørsmål


#Økologi og atferd

Hakkespetter

Kan hakkespetter (hvitryggspett /flaggspett) bruke samme reirhull og hekke i flere år på rad?

T.D. (31.03.2021)

Svar:

De KAN, men det er nokså sjeldent at de gjør det.

Roar Solheim (31.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan det være Steinskvett?

D.A. (31.03.2021)

Svar:

To pilfink og en gråspurv her.

Roar Solheim (31.03.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan få en svarttrost til å slutte å hakke på vinduene ute?

N.N (30.03.2021)

Svar:

Da må du dekke til vinduene på utsiden der den hakker, til den slutter med det (kan ta noen uker kanskje).

Roar Solheim (30.03.2021)


#Diverse

Bringe 5 stk undulater med bur over kommunegrense.

Hei.
Jeg lurer på om jeg kan bringe undulater i bur ifra Steinkjer (dvs Inderøy) til Snåsa?
Undulatene kommer ifra fra samme eier.
Tenker på dette med smitte av sykdommer.
Hvis du ikke kan svare helt ok.
Mvh Sissel Beate Kjenstad.Snåsa.

N.N (30.03.2021)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere om. Angår ikke viltlevende fugler i Norge.

Roar Solheim (30.03.2021)


#Spor og sportegn

Stokkender og avføring

Vi gikk tur med et vann hvor det bor mye ender. På noen lave Stener der var det noen ganske små klumper med avføring som lingnet på svaneavføring bare mye mindre. Kan det være avføring fra ender? Ligner det på svanebæsj? Gjør ender fra seg på land? Vi kom borti det på steinene.

T. (30.03.2021)

Svar:

Ja, dette kan godt være andedritt.

Roar Solheim (30.03.2021)


#Diverse

Tromming hos hakkespett

Kan man artsbestemme spettene med utgangspunkt i trommingen (ikke matsøk etc)?
Fins dette beskrevet noe sted?

B.A. (30.03.2021)

Svar:

Ja, spettenes tromming er ulik, så du kan ofte bestemme dem ut i fra lyden. Du kan lytte på opptak av ulike spetter hvis du søker opp artene på nettsiden xeno-canto.

Roar Solheim (30.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grå spurv med svart hode?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har de siste par ukene observert en veldig sky spurv med svart hode i vår hage i Sandnes i Rogaland.
Den liker tydeligvis solsikkefrø.
Har ikke sett denne type fugl tidligere.
Har prøvd å sjekke på nettet, men finner ikke denne arten.
Klarte i dag å få tatt noen bilder av den.
Klarer dere å fastslå hvilken art dette er?

S.R.L. (30.03.2021)

Svar:

Dette er en munk hann.

Roar Solheim (30.03.2021)


#Diverse

Kraftig nebb

En fugl med kraftig nebb fløy inn i drivhuset vårt.
Fikk fanget den og sluppet den løs.
Men FØR friheten beit den meg noe jævlig i fingeren.
Vet ikke hva slags fugl men fine farger og hvit på tuppen av stjerten/halen?

K.I.O. (30.03.2021)

Svar:

Dessverre umulig å vite hvilken art dette kan ha vært uten bilde av fuglen. Ja, en del fugler kan bite kraftig fra seg hvis de er fanget.

Roar Solheim (30.03.2021)


#Fuglekasser

Sjekking av uglekasser

Hei, jeg lurte på om det er tid for å sjekke spurveugle, perleugle og haukuglekassene nå? Det er ennå en meter snø ute og på nettene er det ofte minusgrader. Er det for tidlig å sjekke dem fra avstand eller har de allerede begynt å etablere seg i kassene?

N.N (30.03.2021)

Svar:

Perleugle og haukugle kan ligge på egg allerede, mens spurveuglene oftest ikke legger egg før i april. Mot slutten av april kan det være passende å sjekke spurveuglekassene. De andre kan du sjekke nå i påsken, men da må du kanskje også ta en sjekk i mai.

Roar Solheim (30.03.2021)


#Diverse

Låvesvale

Hei!
Har en gammel husmannsplass i Flesberg. På låven har det vært 3-4 låvevalepar hvert år så lenge jeg kan huske. For 15 år siden satte jeg låven inn med tretjære og da ble de borte et par år. Nå er det egentlig tid for en runde med tjærebeis, men er livredd for at låvevalen blir borte. Var det tilfeldig at de forsvant et par år? Lukta er jo ganske sterk!

E.K. (30.03.2021)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite. Men dersom de kom tilbake, så vender de vel også tilbake etter kommende behandling (?).

Roar Solheim (30.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

svaler

Hei ! Jeg bor på Jessheim, like ved der jeg bor er det store områder med jorder, og flere låver som hører bonden til. Her har jeg de siste dagene sett noe jeg tror er låvesvale?? De flyr ganske høyt, og står nærmest ¨stille ¨i luften i flere sekunder av gangen, før de stuper ned og lander på jordet. Så flyr de opp igjen, de synger vakkert og det er SÅ herlig å se og høre på !! Er det riktig at dette er låvesvale?? vanskelig for meg å se fargen på de da jeg kun har sett de på avstand !

H.S. (29.03.2021)

Svar:

Nei, DET er nok for tidlig. Det er nok andre fuglearter du har sett, men litt vanskelig å finne eksakt art. Kanskje sanglerke.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Økologi og atferd

Tidlig med fuglunger?

Vi så en grønnfink med en liten fugleunge i treet hvor vi mater småfuglene i dag, 29/3-2021. Ungen var nok ikke gammel, den tigget etter mat og gapet med nebbet. Moren/faren matet med solsikkefrø fra fuglebrettet vårt.
Er ikke det veldig tidlig?
Vi bor på Hafslundsøy på utsiden av Sarpsborg i et område med mye fugleliv. Vi har mye skog og våtmark ved Glomma.

T.A. (29.03.2021)

Svar:

Det KAN hende at det var en hann som maten hunnen sin FØR egglegging du så! De fleste fugler driver med slik makeforing for at hunnen skal få nok energi til å legge egg.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart-aktig Svarttrost-lignende fugl..?

Hei! Jeg har i vinter matet utenfor stuevinduet og har hatt mange småfugl som har kost seg. De fleste har jeg klart å finne ut av, men det er er jeg sliter med. Den ser ut som en svarttrost, men har et brunaktig skjær over seg. Nebbet her heller ikke gult, men svart/svartbrunt. Ikke henger vingene som på den fuglen jeg har sett som jeg er sikker på er svarttrost. Stær kan det vel neppe være.... Så hva kan det være? Ungfugl av noe slag? Den har vært her i nesten hele vinter så den har trolig ikke vært sørover...
Har desverre ikke bilde.

G.J.E. (29.03.2021)

Svar:

Trolig en svarttrost hunn - den er brunlig med mørkt nebb.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Fugleforing

Fuglene uteblir

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fikk en korona helpkit av ei venninne i november 2020; en gjennomsiktig fuglemater som henges opp på vinduet med sugekopper. Jeg bor i en blokk, men et lite skogholt nedenfor. Det er solsikker på fuglebrettet og jeg har også lagt ut peanøtter etter hvert. I begynnelsen kom fuglene, stort sett blåmeiser. Det var en stor glede og de ble vant til meg. Men så har de sluttet å komme og jeg skjønner ikke hvorfor. Kan de ha dødd av nyttårsraketter som ble fyrt av her? Er det greit at maten blir våt av vind og regn? Fuglemateren har et tak, men med vinden her på Vestlandet blir nok frøene våte. Peanøttene blir litt gummiaktige når de har blitt pisket av regn. Er det kanskje mange predatorer og de føler seg utsatt her på balkongen? Jeg ser ikke fuglene lenger og maten står urørt. Hva kan være galt?

M.T. (29.03.2021)

Svar:

Nei, de dør ikke av nyttårsraketter, men fugler kan forlate forplasser midt på vinteren uten at vi helt forstår hvorfor, dessverre.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Fuglekasser

Plagsomme Skjærer

Hei. Jeg har en stærkasse i hagen. I fjor var det et stærpar som hekket i den. ungene ble klekket ut og det var spennende å følge med på. Dessverre kom skjæra og spiste dem opp, de forsvarsløse små (stærungene). Er det noe jeg kan gjøre for å sette en stopper for dette?
Hilsen Teodor 11 år

T.H. (29.03.2021)

Svar:

Veldig vanskelig, dessverre. Det går an å feste en nettingtunell foran hullet på stærkassene slik at det blir vanskeligere for skjærer og katter å snappe ungene når de sitter i hullet og tigger etter mat. men ellers må en nesten aktivt være til stede og jage skjærene vekk.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

spurvehauk eler hønsehauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.J.B. (29.03.2021)

Svar:

Dette er en spurvehauk.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Økologi og atferd

Førebuing i fuglekassa, hann- eller hofugl?

Hei. Ein blåmeis har vore svært ivrig i eine fuglekassa mi dei siste dagane. Ser ut som om han sit og hakkar for å gjere inngangen større, noko som er "naturstridig", for opningen er eigentleg dimensjonert for kjøttmeis. Kva kan vere føremålet med hakkinga?

Er det ho- eller hannfuglen som gjer slikt førebuande arbeid med "fødestove" og "barselseng"?
På førehand takk for svar!

K.S. (29.03.2021)

Svar:

Har dessverre ikke noen forklaring på hvorfor meiser kan holde på med slik hakking, til tross for at hull er stort nok. Tror begge kjønn holder på med hekkeforberedelsene. Hos blåmeis ser du imidlertid ikke forskjell på kjønnene.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Diverse

Skjæreproblem

Hei. Vi har et skjæreproblem i borettslaget vårt. En liten flokk med skjærer holder til rett ved siden av borettslaget og har virkelig tatt seg til rette blant menneskene. Den angriper barnevogner med unger i på jakt etter mat, sitter utenfor soveromsvinduer og skriker tidlig om morgenen, stjeler mat fra grillen mens vi griller og flyr inn på kjøkkenet for å ta mat fra kjøkkenbenken. Jeg skjønner at skjæra også har rett til å eksistere, men trenger den å eksistere inne på kjøkkenet vårt? Det er uhygenisk og vi får aldri fred. Syns det er dumt at vi aldri skal kunne lufte, grille eller la barnet sove ute i vogn fordi skjære angriper... dette gjelder hos alle naboene. Hva kan vi gjøre? Vet ikke hvor redene er og ønsker ikke å skade fuglen, men det må finnes en løsning sånn at vi alle kan få leve i fred?

E. (29.03.2021)

Svar:

Kråkefugler er intelligente og kan finne ut av sammenhenger mellom mennesker og mat, til forargrelse i blant. Ser at både kråker og skjærer kan lære hvordan de skal raide søppeldunker. Dessverre er det vanskelig å finne ut hvordan en skal stoppe dem fra uønsket oppførsel, annet enn å holde vinduer lukket og ikke gå fra mat uten tilsyn ute.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Steinskvett?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det kom en flokk av disse fuglene på Haugastøl 1100 moh. 28. mars. Jeg trudde det var steinskvett. Men er ikke Steinskvett var trekkfugl?

B. (29.03.2021)

Svar:

Nei, dette er snøspurv. De trekker i flokk.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Diverse

Fugleguide-app

Hei
Har dere noen anbefaling når det gjelder valg av fugleguide-app?
Jeg har "Kvitre" som er veldig god mht fuglelåter. (My bird er "ubrukelig".)
Leste i Dag og Tid at Ingvar Ambjørnsen (hobby-ornitolog) anbefalte Gyldendals store fugleguide, men den tar for seg Europas fugler og da kan det bli "litt mye".
Hvilke(n) app er dere fornøyd med?
Jeg er pensjonert biologilærer og interessert i fugler. Jeg kjenner de vanligste fuglene og en del fuglelåter.
Vårlig hilsen
Unni Sørli

U.S. (29.03.2021)

Svar:

Ring til Natur og Fritid og spør - da får du en god oversikt over hva som finnes.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Storskarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette to storskarv er, eller kan den i midten være mellomskarv?

N.N. (29.03.2021)

Svar:

Det er det ikke mulig å se på dette bildet.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (28.03.2021)

Svar:

Dette er ei skjære.

Roar Solheim (29.03.2021)


#Økologi og atferd

Havørn

Hekker havørn i koloni, eller hevder de revir?

A.S.C. (28.03.2021)

Svar:

Havørn er territorielle, og hevder revir mot hverandre.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Store fugler

Mørke fugler som svever høyt, gjerne 2 sammen(par?) . Har som regel 2 litt hese "korp" lyder. Ser de ofte på hytta, ca 500 mot, Gran og furuskog. Trodde det var ravn men etter å ha sjekket lyden er det neppe det.

N.N (28.03.2021)

Svar:

Med den lydbeskrivelsen se ER dette ravn.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny på vårt fuglebrett

Helt brunt hode, litt større enn dompap, noen hvite vinge- eller halefjær. Gråbrungrønn.
Finner den ikke i våre fuglebøker.

B.T. (28.03.2021)

Svar:

Sjekk kjernebiter.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvithodet kanadagås

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg se av spm stilt 19.10.20 at en kanadagås med hvitt hode var observert i Drammenselva. I dag så jeg et par kanadagjess i Lågen på Kongsberg der den ene hadde hvitt hode og hals. Er dette et vanlig fenomen, eller er kanskje gåsa fra Drammenselva flyttet til Kongsberg? :-)

K.C. (28.03.2021)

Svar:

Bildet er dessverre for dårlig til at jeg kan se om dette er en kanadagås med uvanlig farge, eller en hybrid mellom kanadagås og en annen gåseart.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kråke reir

Bilde vedlagt spørsmålet

15 kråke par er i gang med reirbygging ved siden av hverandre på Lade. Har aldri opplevd maken.

S.O.G. (28.03.2021)

Svar:

Dette er kornkråker, og de er kolonihekkere. Vanlige kråker hekker spredt hver for seg.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl synger om natten

Hvilken fugl kan dette være? Det er i slutten av mars, ved Narvik i Nord Norge. Jeg har hørt den både ved midnatt og kl 0300. Det er skog og stup mørkt.

A.L. (28.03.2021)

Svar:

Det er svake lyder fra en perleugle her.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Diverse

Fugle egg i Valdres

I fuglekassa fant vi to små 2 cm lange lysegrønne egg på 1000 m sikkert fra i fjor. Hva slags fugl er dette fra ??

A.R. (28.03.2021)

Svar:

Trolig fra svarthvit fluesnapper eller rødstjert.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Diverse

Fugl med to hoder

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det vanlig med to hoder på en fugl? En bekjent av meg kommer over denne fuglen(e) den var dessverre død men den har tilsynelatende to hoder.
Hva slags fugl er dette og er det vanlig?

A. (28.03.2021)

Svar:

Dette er faktisk to måkeunger som ligger ved siden av hverandre, så da er to hoder også helt som forventet.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarthodespurv

Hei jeg bor i Halden og var ute å løp i skogen i dag. Så da en fugl som var gul og muligens noe orange. Var inne på skjelden fugler i Norge
Så da bilde av svarthodespurv. Denne ligner veldig. Kan denne fuglen være i Halden

K.B. (28.03.2021)

Svar:

Nei. Svarthodespurv er ikke trekkfugl, holder til lenger mot SØ, og er aldri sett i Norge.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kurrelyd

Denne lyden hører vi midt på natten fra samme sted. Kattuglen hører vi også. Hva kan det være?

K.O. (28.03.2021)

Svar:

Hører veldig svakt en perleugle her.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kompis med Lavskrike?

Bilde vedlagt spørsmålet

To fugler kom flygende i lag hvorav den ene var veldig sosial å kom å satt seg på pulken. Vi var enige i at de nok var en Lavskrike.
Men hva var den andre for en? Håper på svar til tross for dårlig bilde.
Neiden, Østfinnmark 27/3.

J. (28.03.2021)

Svar:

Dette er en konglebit.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Økologi og atferd

Grønnfink

Hei!
Har grønnfinken fast make? Vi har fått en hun-og en hangrønnfink på fuglebrettet nå i mars. Har ikke sett de før i vinter. De er alltid sammen <3

S. (28.03.2021)

Svar:

Nei, ikke før nå på vårparten. Men fuglene finner som regel ny partner hvert år.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Diverse

Skadet måke

Bilde vedlagt spørsmålet

Heisann, har en måke som bor nedenfor meg som ikke klarer å legge vingene inntil kroppen sin og det ser jeg påvirker balanse og generelt livet til måken. Det rare er at måken klarer å fly så vet ikke om vingene er brukket eller om det er en feil ved fødsel/grodd feil på en eller annen måte. Burde den da avlives eller komme inn til dyrlege? Er ikke noe gøy å se når måken ikke får leve livet til det fylle og vingene gjør det vanskeligere å leve et godt liv.

M.H. (28.03.2021)

Svar:

Dersom fuglen klarer å fly og finne mat, er det et tegn på at den klarer å leve med sitt handicap. Da skal den ikke drepes!

Roar Solheim (28.03.2021)


#Diverse

Fasan

Hei. Usikker på om dette er et legitimt spørsmål. Håper likevel på svar/råd.
Vi har observert fasan i området der vi bor ved flere anledninger de siste årene. Er dette en fugl som kan overleve i norsk natur? Eller er disse satt ut? Eller rømlinger? Har prøvd søke litt på nettet, men finner ikke så god informasjon. I år har vi observert en hanne veldig ofte på fuglebrettet den siste tiden, og vi er litt usikre på hvordan vi skal forholde oss til denne. Det ser ut til den har slått deg ned i hagen vår. Burde vi lage et hus til den? Slik vi har gjort for mange andre fugler i hagen? Det har tidligere vert mye skog i området der vi bor som nylig ble hugget ned. I håp om å hjelpe småfuglene og også kose oss med å titte på de har vi hengt opp fuglekasser i ulike slag rundt om. Vi har en ganske stor tomt med flere trær ol. Men så er det denne fasanen da. Hvordan forholder vi oss til den?? Mvh

B. (27.03.2021)

Svar:

Fasaner er det ikke noen grunn til å lage "hus" til - de hekker gjemt på bakken. Fasan er i utgangspunktet en innført art til Europa, og er satt ut mange steder. I kulturlandskap med kort og snøfattige vintre klarer de å overleve. Blir det dyp snø får de problemer. Du kan legge ut mat til fasaner - det kan trekke dem til ditt område. Hønsefor vil være velegnet.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sykdom og skader

Grønnspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Traff på en grønnspett på stien med hodet inn under vingen. Hvorfor det?
Den virket helt tam og klatret opp på meg og virket nesten som den ville være der.
Lurte på om den kunne ha knekt en vinge. Men det så ikke sånn ut.

H.A. (27.03.2021)

Svar:

Denne er åpenbart syk eller skadet. Grønnspett gjør aldri slikt under normale omstendigheter.

Roar Solheim (28.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand-hybrider 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen,
Var i Drammenselva i dag og traff på et par stokkender som åpenbart var utsatt for kryssing med annen art eller fargeforstyrrelser av en eller annen grad. Den ene, en hannfugl, er klassisk stokkand fra nebbet og bakover til ryggen, men langs sidene og på ryggen stemmer ikke fargene. Den er brun/oransje på sidene og har islett av hvitt/brunt/sort på ryggen, før stjerten igjen er mer klassisk stokkand. Se bilde i tidligere epost.
Hunnfuglen er mye mørkere i fargene enn en vanlig stokkand, og er i tillegg 30-40% større. En kamerat mente det kan være snakk om kryssing med tamand. Legger ved bilde av den også.

S.I. (27.03.2021)

Svar:

Dette er nok definitivt en rømt tamand. Disse er avlet fram fra stokkender, derfor har mange av dem mange trekk felles med stokkand.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stokkand-hybrider 1

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei igjen,
Var i Drammenselva i dag og traff på et par stokkender som åpenbart var utsatt for kryssing med annen art eller fargeforstyrrelser av en eller annen grad. Den ene, en hannfugl, er klassisk stokkand fra nebbet og bakover til ryggen, men langs sidene og på ryggen stemmer ikke fargene. Den er brun/oransje på sidene og har islett av hvitt/brunt/sort på ryggen, før stjerten igjen er mer klassisk stokkand. Bilde vedlagt.

S.I. (27.03.2021)

Svar:

Avvikende stokkand. KAN være hybrid med tamand.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Diverse

Hvavind og sjøfugl

Mdg vedtok til min forskrekkelse til massiv utbygging av vindmøller til havs. Jeg vet at lundefugl ig alkefugler tilbringer mesteparten av året langt til havs. De fleste sjøfugler er, etter det jeg har forstått, rødlista.

Spørsmål: Er det noen som vet hvordan massiv satsing på havvind vil påvirke den allerede utsatte sjøfuglbestanden. Bør dette utredes.

T.O. (27.03.2021)

Svar:

Nei, dessverre,. Alle fugl som drepes av vindturbiner til havs, forsvinner jo umiddelbart i bølgene. Men en kan gå ut i fra att dette er minst like miljøfiendtlig som landbaserte vindturbiner. Dessverre er ikke dette grønt i det hele tatt, og MDG og andre er helt på villspor her etter mine vurderinger!

Roar Solheim (27.03.2021)


#Spor og sportegn

Ørn ved Øysterlie

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi observerte to ørner (?) mellom Olevann og Øysterlie da de fanget en hare. Vi har aldri sett ørn i området. Kan dette ha vært kongeørner?

M.A.H. (27.03.2021)

Svar:

Dette er mest sannsynlig kongeørn, siden de har tatt en hare.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

forskjell hann-hunn skjære

N.N (27.03.2021)

Svar:

De er det ingen synlig forskjell på.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er de sikreste og beste måtene på å skille unge storlommer og storlommer i vinterdrakt?

Hallo, Roar! Har nylig sett litt på storlommen og sliter litt med å kome fram til konkrete å bra metoder på å skille den unge fuglen og den voksne i vinterdrakt. I følge guiden min skal det være slik at den ungefuglen kan vær lysere og har et skjellmønster på ryggen, mens voksen fugl i vinterdrakt har mørk rygg og generelt mørkere fjærdrakt (med unntak av de hvite områdene) men når jeg ser på bilder på nett så har jeg ikke sett en voksen fugl i vinterdrakt som ikke har skjellmønster på ryggen. Det virker som de fleste ungefuglen kan være like mørke som de voksne også, så jeg lurer altså på, hva er de sikreste og beste måtene på å skille unge storlommer og storlommer i vinterdrakt?

I. (27.03.2021)

Svar:

Jeg har dessverre ikke noen mer detaljert kunnskap enn det du beskriver, og har heller ikke studert disse lommene om vinteren. Derfor kan jeg ikke gi deg noe svar på det du spør om her. Men det finnes nok noen fuglefolk som har god nok felterfaring til å kunne besvare dette.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Diverse

Svaner kropp

Hvordan har det seg at svaner kan fly, men vi kan det ikke selv om vi fester vinger på kroppen?

K. (27.03.2021)

Svar:

Fuglene har enormt mye kraftigere brystmuskler enn vi mennesker. Dersom vi skulle hatt store nok muskler til å kunne flakse med påmonterte vinger slik at vi kom oss opp i lufta, ville vi hatt brystkasser som gikk minst 30 cm ut fra brystbeinet på de fleste av oss!

Roar Solheim (27.03.2021)


#Diverse

Prestekrage

Fugl m krage?

N.N (27.03.2021)

Svar:

Dansk navn på de små loene, sandlo og dverglo.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Økologi og atferd

Trane som mister partner

Hva skjer med den gjenlevende tranen når den andre dør? Finner de ny partner?

Y. (27.03.2021)

Svar:

Ja. De fleste fugler finner ny partner når den andre dør, selv om fuglene har holdt sammen som par i mange år.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

« det bit det bit»
Hvilken gugl sier det?

N.N (27.03.2021)

Svar:

Det kan høres ut som at du det er kjøttmeisens sang du prøver å beskrive her.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

På fuglebrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er dette for en skapning ? Noe midt mellom blåmeis og kjøttmeis.

B.K.S. (27.03.2021)

Svar:

Dette er en skadet/syk blåmeis. Kanskje den har fuglekopper.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sykdom og skader

Syk dompap (Sør-Aurdal kommune)

Takk for raskt svar. Har ikke sett andre fugler med samme symptomer. Fuglen er svært (!) rund. Sitter stort sett stille, plukker litt i bakken. Er det noe jeg skal/kan gjøre for dette ene individet, eller skal jeg la den være i fred? Takker for svar. Camilla.a

N.N (27.03.2021)

Svar:

Det beste er å la den være i fred og observere hva som skjer. Det KAN også hende at den er forkommen pga hjernerystelse dersom den har kollidert med et vindu.

Roar Solheim (27.03.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost eller ikke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne krabaten roter rundt i blomsterbedet mitt.
Den har ikke gult nebb som svarttrosten,hva er det??
Bor på Limi i Skien.

A.J. (27.03.2021)

Svar:

Svarttrost hunn.

Roar Solheim (27.03.2021)

««første 14 451 - 14 500 av 50 286 siste»»