Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 892 til 13 941 av totalt 49 835 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i hagen

Hei! Jeg observerte to fugler i treet vår utenfor kjøkkenvinduet i dag som jeg ikke har sett før. Fikk ikke tatt bilde, men de var på størrelse med en due, rustrød litt over hele brystet, ellers grå og noen steder svart og hvit. Hvilken fugl kan det være?

N.N (07.04.2021)

Svar:

Dessverre veldig vanskelig å finne ut i fra denne beskrivelsen. Kan tyrkerdue være aktuell? Sjekk bilder av den.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Økologi og atferd

Kattugle

For en opplevelse i kveld! Jeg gikk ut der jeg hørte kattugle hannen tror jeg, lyden ble sterkere og jeg var kanskje 50m unna, først svarte Hannen og trolig en annen hann ikke mange meter unna og plutselig hører jeg hun mjauer og lager rare lyder, betyr det at hun sitter og ruger på egg ikke langt unna meg?😀

K. (07.04.2021)

Svar:

Dessverre umulig å vite. Det kan være lyder før egglegging, eller under overlevering av mat fra hannen til hunnen.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Fugleforing

Foringsplass for ender

Jeg village en foringsplass til ender av planter som blir sådd. Hva er det de spiser? Gress, korn, Mais, erter?

O.K. (06.04.2021)

Svar:

Tror gressender spiser alle de tingene du nevner, men har dessverre ingen erfaring eller kunnskap om å så planter som fór for ender.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl, gråsisik eller bergirisk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fekk eit snøfall no i påska og eg fekk masse fugler på foringsplassen igjen. Dei vart borte etter at det var barmark og vårleg i tida før påske. Har stort sett hatt kjøttmeis og blåmeis som dei mest tallrike i vinter. Men no etter at det kom 10-15 cm med nysnø er det flokker med stær , gulspurv, pilfink, gråspurv og bokfink som dominerer og kun få kjøttmeis og ingen blåmeiser. Men i dag oppdaga eg ein enkelt fugl som såg ut til å vere ein gråsisik (hunnfugl). Sjekka nokre bilder med artsorakelt og fekk der eit interessant resultat : 94% bergirisk, 6% gråsisik. Ser at fuglen er litt rosa i overgumpen så heller til bergirisk. Det er ein art som eg ikkje har sett her før (Nesjestranda i Molde Kommune), i alle fall ikkje i min egen hage. Kan du sjå på bildene og hjelpe meg med positiv artsbestemmelse ? Kan sende fleire bilder om ønskelig.

A.R. (06.04.2021)

Svar:

Dette er en bergirisk.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Fugleforing

Å ta hensyn til naturen

Hei!

Tusen takk for en veldig spennende og lærerik nettside! Men jeg stusser litt over dine svar på når man kan mate fuglene. Du sier at hvis det gir oss glede er det et viktig element, selv om det kan føre til at fuglene starter hekkingen for tidlig og det potensielt kan gi dem problemer. Vi kan vel ikke tenke at naturen rundt oss først og fremst er for vår fornøyelse? Jeg ønsker å mate fuglene hvis det kan være til hjelp, men hvis det kan skade dem og føre dem ut fra sin naturlige rytme er det vel ikke verdt det?

A. (06.04.2021)

Svar:

Dette er likevel et veldig lite KANSKJE, og det er etter mine vurderinger ikke nok til å sette full stopp for all mulig foring. Hovedpoenget er at fugleforing ER IKKE for å HJELPE fuglene (det KAN gjøre det, men kan også ha negative effekter), men for at DU får nærkontakt og opplevelser med fuglene! Selv om mange argumenterer for at de hjelper fuglene med foring, så er ikke dette det argumentet man bør bruke, for det kan enkelt motargumenteres. Opplevelsesverdien kan derimot ikke motargumenteres.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sykdom og skader

blåmeis uten fjær på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne blåmeisen har vært på foring hos meg i ukesvis. Men hvorfor er den skallet? Den virker for øvrig frisk og rask. Trondheim. Har mange flere bilder

B.S. (06.04.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke. Det KAN være at dette er et mildt tilfelle av fuglekopper, men jeg kan dessverre ikke avgjøre det ut i fra bildet.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Økologi og atferd

Kan man holde ugleunger, uten at de blir "avvist" av mor?

Følger en fuglegruppe på facebook, i disse tider mars/april, er det flere som legger ut bilder hvor de holder uglene, la annet en med alle 7 fra ett rede på armen. Jeg synes personlig dette er veldig feil og at man skal bevege seg respektfullt og på avstand til dyr. Spurte en som postet ett bilde, om det ikke var fare for at mor ville avvise ungene hvis det luktet annerledes eller pga stress, slik det kan være med andre ville dyr. Men fikk til svar at det var en myte7 overtro.. Jeg bare undrer, er ugla annerledes? Eller er dette totalt uvitende folk som gjør dette? Jeg blir veldig opprørt, men vet for lite til å irettesette.. tror det er viktig å stille riktige spørsmål, fremfor å kritisere og angripe. Har gått i land på holmer med hekkende måker, og måkene angriper, gjør ikke uglene det?

M. (06.04.2021)

Svar:

Dette er helt uproblematisk! Verken fugler eller pattedyr avviser ungene på grunn av lukt - det er delvis overtro. Forskere veier nyfødte kalver av villrein og elg, uten at mødrene forlater ungene sine, og fugler gjør det i hvert fall ikke. Derimot kan fugler forlate egg hvis de forstyrres tidlig i rugeperioden, IKKE fordi du tar på eggene og etterlater lukt, men fordi det at reiret er oppdaget ofte betyr at det er tapt.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Ringmerker

Død merket skjære

Jeg har funnet en død skjære i hagen som var merket . Noe jeg skal gjøre ?

N.H.P. (06.04.2021)

Svar:

Les av ringen NØYE og send informasjon til ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, så får du beskjed om hvor og når den er merket.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Diverse

Krykkje-skrik

Hei!

Skriver om krykkjer. Er det noen som kan hjelpe meg med å beskrive (med ord/bokstaver) lydene ei krykkje lager? Både skrikene, og evt andre lyder?

H. (06.04.2021)

Svar:

Ja. Krykkjenes lyder kan du beskrive som "kekekeeea, kekekeeea"
Lyden er grunnlaget for det engelske navnet "kittiwake".

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugleart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse fuglene var innom på matbrettet på Hjellestad i noen timer i Mars 2021

Har aldri sett de før eller siden.

S. (06.04.2021)

Svar:

Dette er en kjernebiter hann - den kraftigste av finkefuglene.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Økologi og atferd

Kråke med knekkelyd og medfølgende nakkebevegleser

Var i en park i Sandefjord i går.
Der gikk det ei kråke på bakken og lagde en «knekkelyd» , denne lyden kom hver gang den bøyde på halsen sin og det kunne se ut som det knakk som når vi knekker i fingrene. Den henne bevege seg to hakk nedover i bevegelsen og for hvert hakk den kom ned «knakk» det.
Testet ved å gå litt etter den at den kunne fly. Men fløy bare få meter før den landet og begynte slik igjen.
Nå har jeg ikke nøye studert kråker, men dette har jeg aldri sett før. Er den syk, eller er dette normalt? Har en video jeg evt kan sende over.

B.S. (06.04.2021)

Svar:

Dette er en del av kråkenes rikholdige lydrepertoar, men mange er ikke klar over disse lydene.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Fugleforing

Pause i fuglemating

Hei, jeg hadde en diskusjon med en kompis som mente på at man ikke burde mate fuglene fra rundt påske og et par måneder pga. hekking, og han mente på at fuglene kunne få barn for tidlig og ungene derfor kunne dø. Jeg sliter litt med å finne informasjon om dette, og det høres ikke helt riktig ut. Bør man ta en pause i matingen rundt denne tiden?

K. (06.04.2021)

Svar:

Dette skriver seg fra uttalelser som Tore Slagsvold ved Universitetet i Oslo kom med i 2020. Meiser KAN i noen tilfeller starte hekking litt tidligere enn ellers når de har mye forplassfor, noe som KAN være ugunstig for ungene. Jeg har diskutert saken med ham. Han er enig i at gleden ved å fore fuglene også er et viktig element. Hvis du har masse meisekasser nær forplassen din kan du derfor stoppe foringen kanskje i tiden 15. april - 15. mai (Sør-Norge). Men dette er en helhetsvurdering, og gleden ved å ha fuglene på besøk må også veies inn. Følgelig er det dessverre ikke noe absolutt svar på dette. Noen steder kan foringen også være til hjelp for fuglene, særlig etter at de har lagt egg, ruger og forer unger.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl teke av rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Fant dette fuglekadaveret ( sjå vedlagt bilde) . Lurer på kva fugl dette er. Mest truleg tatt av rovfugl. Såg det var kloavtrykk i snøen, men tok ikkje bilete av det. Vil tippe at avstaden mellom tupp forklo og tupp bakklo var nær 9 cm

T.H. (06.04.2021)

Svar:

Ser ut til å være rester av en svartbak. Tatt av havørn kanskje?

Roar Solheim (06.04.2021)


#Diverse

Død svane. Krokstadelva. 06.04. 21 kl. 09-10

N.N (06.04.2021)

Svar:

... og hva er spørsmålet???

Roar Solheim (06.04.2021)


#Diverse

Haukearter Moi Lund Kommune

Hei!
Hvilke Haukearter er/ har det vært langs Lundd vatnet?

J.G.M. (05.04.2021)

Svar:

Det kjenner jeg nok ikke til, dessverre.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Fant en død fugl på tomta på Landøya i Asker og lurer på hva slags fugl det er og om den er vanlig i disse trakter. Er det mulig å si noe ut i fra vedlagt bilde om hva den døde av?

Stian

N.N (05.04.2021)

Svar:

Spurvehauk.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Klarte bare å legge ved et bilde av gangen men fant denne døde fuglen på tomta på Landøya i Asker.

Lurer på hva slags fugl det er og om den er vanlig i disse trakter.

Er det mulig ut i fra vedlagt bilde og si noe om hva den døde av?

Stian

N.N (05.04.2021)

Svar:

Ser ut som en ung spurvehauk. umulig å si noe om dødsårsak ut i fra dette bildet.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sykdom og skader

Dompap

Hei! Vi er oppe på fjellet og så en utrolig stor dompap, og begynte å lure på om det var noe galt siden den var så ekstremt puffa og oppblåst. Den har nå sittet utenfor hytta vår i flere timer og den bare sitter det og gjør ingenting. Etterhvert skulle vi ta den opp men da ble den skremt og fløy vekk. Den kom likevel tilbake nå og har sittet utenfor lenge. Den ser ikke så frisk ut men usikker på hva vi burde gjøre? Ta den inn, eller la den være ute? Det blåser og snør mye her oppe og lurer på om vi burde mate den.

U. (05.04.2021)

Svar:

La den være. Så lenge den spiser, har den størst mulighet til å klare seg ute. Vanskelig å vite om den bare er litt skranten, eller har noen slags sykdom som den kan dø av.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Diverse

Bokfink.

Har hatt besøk av bokfinken i hagen og på fuglebrettet i hele vinter. Sporadisk og kun 2 — 4 samtidig. I dag(05.04.21) er det en flokk på 20-30 individer som har vært her i hele dag. Spiser rester og nedfall fra fôringsplassen. Jeg har ikke sett en stor flokk med bokfinker før. Er det et vanlig syn på denne tiden av året? Hvor drar de for å hekke? Ps. Det siste døgnet har det vært sterk vind og mye snø. Bakken er delvis dekt med snø. Håper på svar. Mvh Inger Margrethe.

I.M.J.S. (05.04.2021)

Svar:

Ja, bokfink som nettopp har ankommet på trekk, kan opptre i slike flokker om våren. Diss skal kanskje hekke lokalt, eller også fly lenger nordover - dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Fugleforing

Mais-kjerner

Hei, kan vi legge ut maiskjerner i fuglemater ..som vi egentlig lager pop-korm av..? Dei er tørre, å hoppet, men 2..3..år gamle da..Hilsen Kåre Elnan

K.E. (05.04.2021)

Svar:

Du kan gi dem til fuglene, men strø dem på bakken, for de er nok mest ettertraktet blant duer og fasaner. Kanskje også kråkefugl.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Indre Østfold, Askim i dag 5 april

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være Havørn. Så den lette fra tre 50 m fra mitt hus i dag, bor i landbruksomr. i Askim. Fikk etter hvert tatt noen bilder i flukt som jeg legger ved. Langt hold og ikke all verdens kvalitet. Jeg får ikke lagt ved mer enn ett bilde virker det som. På forhånd takk for hjelpen.

T.A.L. (05.04.2021)

Svar:

Helt tydelig en havørn, som har spist (kroposen buler ut, så denne har hatt seg et måltid ganske nylig).

Roar Solheim (05.04.2021)


#Diverse

Hønsehauk

Hei god påske hva skjer med hønsehsuk i april? Når ca dato legger de egg? Fortsatt god påske

A. (05.04.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke mer om leggetid enn det som står i de fleste fuglebøker.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl i skogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken art er dette?

I. (05.04.2021)

Svar:

Rester av en ung hønsehauk.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Trekkfugler

Trekker fuglene alltid med de samme

Hei! Lurer veldig på om trekkfuglene i samme art alltid, eller oftest, trekker med de den samme gjengen? Hva er det i så fall som avgjør hvem som reiser sammen og når de skal dra?

I. (05.04.2021)

Svar:

Mange trekkfugler flyr enkeltvis, mens andre flyr i flokk. Hvorvidt fuglene kjenner hverandre igjen fra år til år og flyr sammen med de samme individene eller ikke, vet vi dessverre lite om.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl med striper på oversida av vingene

Fuglen lettet 20 meter fra meg, jaget opp av 4-5 kråker. Den var litt større enn kråkene, hadde ganske spisse vinger, var lys brun og hadde tydelige lyse tverrstriper på oversida av vingene. Sikkert 5-7 striper på hver vinge tror jeg.
Alle rovfuglbilder er visst tatt nedenfra i flukt eller av sittende fugl, - aldri ovenfra...
Stedet er Vikna, på kysten av Nord-Trøndelag.

N.F. (05.04.2021)

Svar:

Her mangler bilder, så vanskelig å si, men musvåk kan være aktuell.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Haukugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei , kan du bekrefte om dette er en haukugle. Observert i begynnelsen av april i Voss kommune, 600moh. Jakter om dagen tydeligvis.

Spennende med fugler, håper på svar.
Hilsen Vibeke

N.N (05.04.2021)

Svar:

Ja, dette er en haukugle.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan du identifisere en fugl ved hjelp av en beskrivelse av lyden den lager?

Hører en fugl om våren, også i år, som jeg ikke vet hva er og det plager meg litt. Jeg har hørt på et utall opptak av "vårfugler i Norge" men ikke funnet svar. Den sier:
"TI-TI-TUUI"
Lyden er distinkt, klar og klangfull. På den siste strofen går den ned i frekvens og drar den så tilbake opp igjen på den siste i'en, men hele greia varer ikke mer enn et par sekunder. Den gjentar dette med jevne mellomrom og varierer ikke. Kan forøvrig også legge til at den ofte fortsetter også i flukt og at den sjelden oppholder seg lenge på samme sted.

L. (04.04.2021)

Svar:

Høres kjent ut, men klarer ikke her og nå å finne ut hva dette er.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Diverse

Grønnfink

Hvorfor kalles grønnfinken for svensken?

O. (05.04.2021)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke noen forklaring til. Gammelt navn som ikke lenger er i bruk.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Diverse

Skifter ørner fjær i løpet av livet

Har hørt at ørnen skifter fjærhammen fordi den blir slitt i løpet av deres lange livsløp , de kan leve opptil 30 år? Hvor og hvordan skjer dette? Er det noen som har observert et slikt fjærskifte?

M.R.F. (05.04.2021)

Svar:

ALLE fugler skifter fjærene sine, noen skifter alle hvert år, andre skifter en del fjær med noen års mellomrom. Under fjærskiftet (mytingen) mistes enkelte fjær og starter å vokse ut, mens andre skiftes senere. Mytingen kan derfor strekke seg over mange uker, så fuglen er ikke komplett fjærløs før neste generasjon fjær vokser ut.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Diverse

Kråke

Hei. Jeg har observert en kråke som har mistet alle halefjærene. Vil disse vokse ut igjen til sommeren?
Den kan fly, men ikke så godt.
Den holder seg i nærheten, da den blir matet av meg og naboene. Skifter de fjær hvert år?

R.J. (05.04.2021)

Svar:

Ja, de vokser ut igjen. Så lenge den kan fly, klarer den seg.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Kråkefugler med gult nebb hva slags fugler er dette.?

B.Ø.. (05.04.2021)

Svar:

Eneste fugl i Norge som har kråkelikhet (i farge9 med gult nebb, er svarttrost. Ellers må du til Alpene for å finne alpekaie og unge alpekråker, men de er ALDRI funnet i Norden! De trekker ikke, og vil derfor ikke slumpe til å fly nord til oss.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Økologi og atferd

Adferd

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte noen hekkemåker ved Lillevikodden i midtre Larviksfjorden. Hørte de skrek litt og la seg flate i vannskorpa. Hvorfor gjør de det?

A.H. (05.04.2021)

Svar:

Kurtise/parringsadferd.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Heipiplerke vs skjærpiplerke

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi så denne lerka på Hornøya i går. Det var vanskelig lys (sol) med store kontraster, Fikk til slutt bilde av lerka, men det ble nok litt mørkt. Skjørpiplerka kommer vel bvanligvis først. Er dette heipiplerke eller skjærpiplerke?

N.N (04.04.2021)

Svar:

Dette ser ut til å være ei skjærpiplerke. Flekkene på kroppssidene er nokså diffuse, noe som er typisk for skjærpiplerkene.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse - Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Vi fikk besøk av denne på hytta i Eggedal i dag. Hang stille i lufta noen hundre meter bort, så bildet er litt kornet (400 mm). Vi lurte på hvilken art dette er?

C.P.G. (04.04.2021)

Svar:

Dette er en fjellvåk.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Disse fuglen kom til mitt fuglebrett. Fugl nr 2

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse fuglen kom på mitt fuglebrett på Blommenholm i Bærum 30 mars. Vedlegger bilder av begge, en i hver melding. De er ikke helt like, kan det være en hun og en han. Ser ut som en mellomting mellom Stær og Svarttrost. Den har kroppen til en svarttrost og fjærdrakten til en Stær. Prikker på kroppen har jo stæren og særlig om våren, men som sagt, synes jeg ikke kroppsformen stemmer. Noen jeg har spurt mener at fugl nr 2 er en mutasjon mellom Stær og Svarttrost. Må sende to meldinger, da jeg bare får lagt inn et bilde. Fugl nr 2 har prikker på kroppen. De kom samtidig og forsvant samtidig. Jeg tar med en Blåmeis på bildet, så dere kan bestemmer størrelsen

A.A. (04.04.2021)

Svar:

Blåmeis til venstre, og en stær.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Disse fuglen kom til mitt fuglebrett. Fugl nr 1

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse fuglen kom på mitt fuglebrett på Blommenholm i Bærum 30 mars. Vedlegger bilder av begge, en i hver melding. De er ikke helt like, men kan være en hun og en han. Ser ut som en mellomting mellom Stær og Svarttrost. Den har kroppen til en svarttrost og fjærdrakten til en Stær. Ringen rundt øyet har jeg aldri sett, men i en dansk fuglebok. var den avbildet på en Svarttrost. Noen jeg har spurt menerat fugl nr 2 er en mutasjon mellom Stær og svarttrost. Må sende to meldinger, da jeg bare får lagt inn et bilde. Denne har en orange ring rundt øyet og ikke prikker på kroppn. Kan jo være en Svarttrost

A.A. (04.04.2021)

Svar:

Svarttrost hann.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Disse fuglen kom til mitt fuglebrett. Fugl nr 1. Vet ikke om det første bildet gikk så jeg sender fugl nr 1 på nytt

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse fuglen kom på mitt fuglebrett på Blommenholm i Bærum 29 og 30 mars. Vedlegger bilder av begge, en i hver melding. De er ikke helt like, kan det være en hun og en han? Ser ut som en mellomting mellom Stær og Svarttrost. Har aldri tidligere sett noen orange ring rundt øynene til Svarttros. Må sende to meldinger, da jeg bare får lagt inn et bilde. De kom samtidig og forsvant samtidig.

A.A. (04.04.2021)

Svar:

Dette er en svarttrost hann.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Diverse

Skjærereir

Er det lov til å fjerne skjærereir i hekkeperioden før det kommer egg i reiret?

H. (04.04.2021)

Svar:

Sjekk med lokal viltforvaltning eller med Statens Naturoppsyn (SNO).

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit stokkand

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg observerte noe jeg antar er en hvit stokkand i Hæra naturreservat i dag.

S.L. (04.04.2021)

Svar:

Trolig en rømt tamand - de har mye stokkandgenetikk i seg.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit overgump

Så en stor mørk fugl med hvit overgump i skogen. Den satt på bakken og fløy lydløst opp da vi var ganske nær

N.N (04.04.2021)

Svar:

Usikker på hva dette kan ha vært.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spurvhauk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette være en spurvhauk? Sett i Bø i Telemark som satte seg på verandaens rekkverk..

R.R.S. (04.04.2021)

Svar:

Ja. Dette er en voksen spurvehauk hann.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Diverse

hettemåke

Hei
Opsreverte hekkemåke her på Mundheim idag tidlig. Har ikkje sett den sorten her før. Har lest at den er på rødliste er det noe vi kan gjøre for å tilrette legge for hekking her slik at det kan bli i område?

S.B.T.9. (04.04.2021)

Svar:

Nei, det er det nok ikke. Hettemåkene hekker i kolonier ved vann, gjerne grunne sjøer med takrørvegetasjon.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl på matbrettet...?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sendte tidligere i dag spm ang hvilken fugl som er på foringsplassen vår. Vi fikk nå tatt et bilde som jeg sender, tatt med mobil så ikke den beste kvaliteten, men kanskje er det til hjelp.

I. (04.04.2021)

Svar:

Ja. Dette er en munk hunnfugl!

Roar Solheim (04.04.2021)


#Diverse

Ravn

Lyd

N.N (04.04.2021)

Svar:

Dette er dessverre ikke et spørsmål!

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Andefugl med rød undergump

Så i flukt nettopp noe som måtte være en stor andefugl med mye hvitt på underkropp og vinger sett nedenfra,
og ellers svart mørkt på overkropp..... 200 meter over havet - innland - alt det hvite gjør at jeg ikke kan forstå at
det var stokkand som er mest vanlig her utenom trekkene da.... Forslag?

B.A. (04.04.2021)

Svar:

Laksand kan være en mulig art.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Økologi og atferd

Reirbygging hos blåmeis

Jeg har en fuglekasse som det har vært blåmeis i i mange år. Jeg rengjør hvert eneste år og det er også en blåmeis som overnatter i kassen om vinteren. I år er det noe rart med reirbyggingen. Den startet 23.mars og i år hjelper ikke hannen til men han er der. Hunnen fyller bunnen med mose og strå for så å bære det ut igjen. Sånn har hun holdt på i 12 dager og det er fortsatt bare halvveis dekket bunn i kassa. Har du noen forklaring på dette? Hunnen har egg i magen(rund og tung buk), og hannen er innom av og til. Jeg har foringsplass rett ved siden av men det har jeg hatt i alle foregående år også.
Vennlig hilsen Sissel Nygren (Bærums Verk)

S.N. (04.04.2021)

Svar:

Vet ikke hva som er forklaringen til denne oppførselen. Hunnen har dog IKKE "egg i buken". Egget dannes og verpes i løpet av et døgn, så dersom, hunnfuglen ser rund ut, er det fordi hun har spist godt og er i godt hold før eggleggingen starter.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Økologi og atferd

Stoppestedene til gåsa under trekk

Hvor mellomlander gåsa når den trekker nordover for eksempel ? Og er det fast tid / mnd den kommer hvert år eller ?

J. (03.04.2021)

Svar:

Det finnes flere gåsearter, så spørsmålet er vanskelig å besvare. Gjess trekker til noenlunde samme tider, men kortnebbgjess har i løpet av de siste tiårene begynt å komme et par uker tidligere enn før.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Økologi og atferd

Svane som er alene

Hei.
Svaner er monogame har jeg lest tidligere. Vi har sett en svane over flere dager som er alene - det er ikke andre svaner i dette vannet - og lurer på om den kanskje venter på partneren? Kommer de som par, eller er dette kanskje en svane som har mistet sin partner? Stemmer det at svaner ikke får ny partner om partneren dør?

E.S. (04.04.2021)

Svar:

Umulig å vite om det er en svane som har mistet partner, eller en ung svane som ennå ikke har funnet en. Svaner holder sammen i flere år, men dersom en av fuglene dør, finner den andre etter hvert en ny make.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Hei, kom over denne rovfuglen på Krokskogen, og lurte på om det kan være Musvåk eller Fiskeørn? Og om det er mulig å se forskjell på denne avstanden?

S.S. (04.04.2021)

Svar:

Dette ser mest ut som en ravn.

Roar Solheim (04.04.2021)


#Fugleforing

Brettmating

Når skal man ikke mate fuglene

A.S.F.7.1. (04.04.2021)

Svar:

Det er ikke noen "regel" eller absolutter for at man IKKE skal eller må mate fugler en bestemt del av året. Dette er noe du kan gjøre hele året dersom du har glede av fuglenes nærvær.

Roar Solheim (04.04.2021)

««første 13 892 - 13 941 av 49 835 siste»»