Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 14 210 til 14 259 av totalt 50 185 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglesang eller hundefløyte?

Hei! Har oppdaget en fuglesang jeg aldri har hørt før. Veldig, veldig tynn og skarp og den får meg altså til å tenke på hundefløyte. Det er ingen melodi, bare én spiss, høyfrekvent, lang tone. Der er tydelig at lyden faller i smak hos en annen fugl, for det kommer svar fra et annet hold. Forstår du hvilken fugl det kan være utifra dette?

M.E. (09.04.2021)

Svar:

Dessverre ikke uten opptak av lyden.

Roar Solheim (09.04.2021)


#Fugleforing

Mating av fugler etter påske - bør jeg slutte med det?

Hei! Bør jeg slutte å mate fuglene etter påske? Det er første sesong jeg mater fugler permanent, og så frem til å få masse liv og røre i hagen året rundt. Jeg har nå blitt fortalt av flere at man ikke bør gjøre det, etter et utsagn av biolog og fugleekspert Tore Slagsvold ved UIO. På forskning.no står det "I Sør-Norge bør man slutte å mate fuglene etter påske, mener fugleekspert Tore Slagsvold. Mates de etter det, kan det gjøre mer skade enn godt, mener han". Det står også at det er delte meninger om dette temaet. Jeg vil derfor forhøre meg med Norsk Ornitologisk Forening hva dere anbefaler vedr. mating av småfuglene etter påske?

L.B. (08.04.2021)

Svar:

Dette er hva jeg har svart om dette:
Helt riktig, dette ER forvirrende. Jeg har diskutert saken med Tore Slagsvold, som opprinnelig anbefalte foringsstopp. Han er enig i at gleden ved å fore fuglene også er et viktig element. Meiser KAN i noen tilfeller starte hekking litt tidligere enn ellers når de har mye forplassfor, noe som KAN være ugunstig for ungene. Hvis du har masse meisekasser nær forplassen kan du derfor stoppe foringen kanskje i tiden 15 . april - 15. mai (sør-Norge). Men dette er en helhetsvurdering, og gleden ved å ha fuglene på besøk må også veies inn. Følgelig er det dessverre ikke noe absolutt svar på dette. Noen steder kan foringen også være til hjelp for fuglene, særlig etter at de har lagt egg, ruger og forer unger.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Hubro

Hei. Har den siste vinteren hørt hubro ein del ganger, spesielt i klart kaldvær. Har hørt tidligere år og men da bare ein skjelden gang.
Er det noko eg kan gjera for å beholde fuglen i området, bygge kasse f.eks.
Ein flott fugl eg gjerne sku høyrt meir til. Bur på Hollund på Bømlo

J.Ø.H. (08.04.2021)

Svar:

Nei, det er ikke noe du kan eller bør gjøre, i alle fall ikke NÅ. Hvis hubroene har reir et sted, bør de ikke forstyrres på denne tiden av året. Der reirplasser er kjent, kan erfarne fuglefolk gjøre en del ryddig der terrenget har grodd for mye til, men dette bør en ha mer kunnskap for å gjøre.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Ugler/ Tårnfalk

Hei lurer om disse fuglene er observert på Fosen nermere bestemt Vallersund i Ørland kommune? Har lyst til å sette opp kasser til Tårnfalk og Ugler.

B.A. (08.04.2021)

Svar:

Her må du finne lokale fuglefolk og spørre om denne formen for lokale detaljer.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Var på utkikk etter vipa. Men kom over 3 stk av noen fugler jeg ikke vet hva er. Sett i Bodø. 8 april 2021

A.F. (08.04.2021)

Svar:

Dette er en sandlo.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Fugleforing

Slutte å mate på våren

Hei!

Kan jeg slutte brått å mate fuglene nå i begynnelsen av april, eller bør jeg vente? Hatt flere fugler som har flydd i vinduet på tross av klistremerker, og vil gjerne stoppe så raskt som mulig. Bor i Oslo hvis det skulle ha noe å si. Har lest at man bør vente til det har kommet insekter - stemmer dette?

M. (08.04.2021)

Svar:

Hvis du ønsker å slutte, kan du gjøre det umiddelbart uten problemer - fuglene finner raskt andre matkilder.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Egg fra Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Fann ei ugle i pipa, som eg slapp ut via luka i kjellaren. Problemet er at der låg att eit egg. Kva kan eg gjere for å redde dette? Er det nokon vits i det heile, eller bør eg berre kaste det med ein gong? Eg ser helst at det ikkje klekker innomhus. Gru...

O.E.T. (08.04.2021)

Svar:

Nei, dette kan du nok bare anse som tapt, dersom det ikke viser seg at ugla flyr opp og ned gjennom pipa og har valgt bunnen som hekkeplass. La egget ligge noen dager i tilfelle ugla kommer tilbake. Hvis den ikke gjør det, kan du kaste egget. En kattugle hekket i bunnen av en ca 3 m lang hyttepipe i fjor, og fikk fram tre unger.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Kan forskjellige fugler få avkom

Hei
Kan fuglearter som ligner hverandre, få avkom? Kjøttmeis og blåmeis for eksempel.

H. (08.04.2021)

Svar:

Noen arter som er nært beslektet, kan få hybridavkom. Dette er mest vanlig hos andefugler og hønsefugler, men det KAN forekomme krysninger mellom ulike meisearter, ulike buskspurver og ulike finkefugler.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken type due?

Observerte disse to i Vestby i dag. Ser ut som en slags duetype med fjær på føttene. Aldri sett disse før, vet dere hvilken type det kan være? Mvh Tiril

T. (08.04.2021)

Svar:

Dette er nok en slags tamduer.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i hagen i Bremanger

Bilde vedlagt spørsmålet

Det står en fugl i hagen min som jeg ikke har sett før. Den står ganske rolig men beveger kroppen opp og ned mens hodet står i ro. Merkelig at den ikke flyr sin vei når hele familien står i vinduet og glaner. Hva slags fugl er dette (se bilde)?

S.O. (08.04.2021)

Svar:

Dette er ei rugde.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Økologi og atferd

Kurtise - sildemåke

Hei,

Mange måkefugler kar kurtise som involverer oppgulping av mat (hannen gulper og hunnen spiser). Gjelder dette sildemåke også?
Hakker hunnen på den rød flekken til hannen for å trigge gulpingen, eller skjer dette som oftest av seg selv?

N.N (08.04.2021)

Svar:

Kjenner ikke sildemåkenes kurtiserituale i detalj, men jeg antar at de oppfører seg på samme måte som andre måker. Hvorvidt hunnens tigging innebærer hakking på hannens røde nebbflekk eller ikke, kjenner jeg ikke til.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Hvilken Hauke art

Hei!
Har observert det jeg tror er Hauk i området Kjellesvik (Moi) Lund kommune. Hvilke hauke arter holder til/kan holde til i området, og hva jakter de?

J.G.M. (08.04.2021)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke oversikt over.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Sothøne

Hej
Jag har två dagar nu sett en sothøne I vallgraven i Gamlebyen Fredrikstad som verkar ha satt något I halsen.
Var kan jag vända mig för hjälp ?
Den rör halsen fram o tillbaka hela tiden och öppnar som för att göra sitt läte men det kommer bara ett dovt morrande/väsande

S.A. (08.04.2021)

Svar:

Du må søke etter lokale fuglefolk i Fredrikstad (gå inn på birdlife.no og søk under lokale foreninger).

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Hvor er de?

Hei! Jeg bor på Stabekk i Bærum kommune.?Hvor har det blitt av alle fuglene? Vi har i alle år ( siden min bestefar levde) hatt Hagen full av fugler. Spurv, trost, meis, duer, skjærer. ( hauk og falk som tar seg en runde innom av og til) Som får mat og vann hele året. Men nå i år så er det urovekkende stille ute.. hva skjer?

C.A.W. (08.04.2021)

Svar:

Dessverre umulig å svare på.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Diverse

Alke

Hvor gjemmer alker reddet sitt?

K. (08.04.2021)

Svar:

De hekker på klippehyller, og gjemmer ikke egget sitt. De lager heller ikke noe rede.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl/and er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har kommet over noen spesielle ender/fugler som har slått seg ned rett der jeg bor. I Kristiansand på kysten. I tillegg gikk jeg rett på dem i hyrdes stunden

E. (08.04.2021)

Svar:

Moskusender - rømte tamfugler.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Trekkfugler

Gjøk

Når gjøken flyr til syden, spiser den i luften og sover i luften eller lander den og tar pauser. (skoleoppgave)

N.N (08.04.2021)

Svar:

Den lander og spiser. Gjøken spiser mye larver og insekter, og plukker nok disse på bakken og i trær.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gransanger bare mørkere?

Hei! Det er starten av april det er snart midnatt. Utenfor er det granskog og noe blandingsskog. Vi har kattugle, rådyr og rever her, men nå hørte jeg plutselig en ny fuglelyd jeg ikke klarer å finne igjen. Hørtes ut som en fløyte, ooooip ooooip.... Ooooip oooip. Litt som varselsignalet til en Gransanger, bare fløytet av en mest sannsynlig større fugl da lyden er dypere og lengre i frekvens. Noen som aner hva slags fugl dette kan være?

V. (07.04.2021)

Svar:

Vanskelig å vite, dessverre. Beskrivelsen KAN kanskje passe til lyd fra vipe, men slike bokstrveringer av lyder er ofte vanskelige å tolke, dessverre.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Fuglekasser

Kattugle lyd

Kan man høre lyder fra kattugler i skogen om vinteren på Sørlandet. Hvordan høres i såfall lyden ut.

K.H.T. (08.04.2021)

Svar:

Ja. Du kan søke på kattuglelyd (engelsk eller latinsk navn Strix aluco) på nettsiden Xeno-canto.

Roar Solheim (08.04.2021)


#Fugleforing

Fargerikt fuglebrett

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har utstyrt terrassen med denne nye kafeen, og her serveres solsikkefrø uten skall. Det som er litt pussig er at det er nesten ingen fugler som stikker innom, kun noen få de første dagene dette har vært i drift. Idag har det vært veldig stille. Hva kan være grunnen til dette? Skremmer fargene? Er menyen feil? Kanskje er det nok mat andre steder?
Se bilde av etablissementet :)

K.K. (07.04.2021)

Svar:

Fargene skulle ikke bety stort. Men det er dessverre nesten umulig å vite hvorfor fugler noen ganger uteblir, selv om de blir servert svært optimal mat som her.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Det var to av dem som svevde høyt over Ulven i Oslo. Kan det være hegre?

E. (07.04.2021)

Svar:

Dessverre umulig å si ut i fra et så uskarpt bilde.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle-par i Hornindal

Hei. Har eit ugle-par som ser ut til å ha funne seg til rette i Hornindal. Er dette Haukugle? Nytta selfie stong for å filme..

S.O.E. (07.04.2021)

Svar:

Ja. Morsomt opptak av haukugle som allerede ligger og ruger.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne kom på fôringsplassen til småfuglene her i Steinkjer . Har aldri sett den her før, men tror det er ei Ringseldue

N.B. (07.04.2021)

Svar:

Dette er en tyrkerdue.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Økologi og atferd

stær huske fødested?

hadde gleden av visning i mine to stærekasser i dag -årets to første stær. kassene er godt gjemt i en dump bak et granholt og ikke lett å finne, det er klekket et kull hvert år her - kan det være avkom som har funnet tilbake til barndomshjemmet?

O.B.H. (07.04.2021)

Svar:

Mer sannsynlig stær som har hekket her tidligere. Fuglene pleier ikke å slå seg ned på nøyaktig samme hekkeplass som der de er klekket, men voksne kan komme tilbake til samme reirplass.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Økologi og atferd

Hamstrer svarttrosten?

Hvert år, sånn rundt 20 mars, får jeg besøk av en svartrost ( eller er de to. Hanner? Svart, med gult nebb). Det er jo full vinter her oppe i Golsfjellet/ Hemsedal, ca.950 moh. Den har strort sett spist fuglefrø som har falt ned under terrassen. De siste årene har jeg hatt to nøtteskrikepar og to lavskrikepar i fullpensjon. Nøtteskrika er stort sett ferdig samlet før jul. Lavskrika samler i rykk og napp. De får brød i terninger og rosiner. Men nå har svarttrosten tatt mye av både rosiner og av brød. Veldig mye. Den henger rundt her hele dagen. Det er bare hyggelig , selv om det ikke er helt billig med rosiner i de mengdene jeg opererer med( 3-4 store esker pr. uke). Så jeg lurer på om svarttrosten samler mat. Det er jo fortsatt et par måneder til den kan gå etter mark og insekter. På forhånd , takk for svar.
Vennlig hilsen Tore Nagel, Nørelii- Lykkja- Hemsedal.

T.N. (07.04.2021)

Svar:

Nei. Ingen troster samler og lagrer mat.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Diverse

Er Kjøttmeisen ute nå?

Hei! Vi har en oppgave på skolen der vi skal finne tre forskjellige fugler, blandt annet kjøttmeisen. Derfor lurer jeg på om kjøttmeisen er ute og flyr nå, eller om det er mulig og se den ute nå?:)

I. (07.04.2021)

Svar:

Kjøttmeis er i Norge hele året, så den kan du se hver eneste dag, nesten over alt.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Type fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kommer denne fjæren fra?
Funnet i Rygge, Østfold

G.H. (07.04.2021)

Svar:

Ser ut som en kroppsfjær fra en stokkand hann.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Type fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kommer denne fjæren fra?
Funnet i Rygge, Østfold

G.H. (07.04.2021)

Svar:

Stjertfjær fra ringdue.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Diverse

Duerede på midlertidig stillas i bygård.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Vi har et stillas oppe i bakgården vår i en bygård i Oslo. Rett utenfor mitt vindu har et par duer laget rede. Stillaset skal ned om kun få uker. Det ser ikke ut til at de har lagt egg enda, men dette kan jo bli et stort problem hvis stillaset skal ned mens det ligger egg eller fugleunger i redet. Hva kan vi gjøre?

J.H. (07.04.2021)

Svar:

Hvis de ikke har lagt egg, ville jeg ha fjernet redet slik at de kanskje kan bygge et nytt et annet sted.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Diverse

Sommerfugler

Hei, jeg er en jente på 14 år og har en oppgave på skolen om sommerfugler. jeg lurer på to ting. 1. har du noen sider jeg kan bruke?? 2. hvor lenge er sommerfuglelarver, larver før de går inn i en puppe. plz hjelp meg har lett i to timer

N.N (07.04.2021)

Svar:

Dessverre, har ikke konkrete svar til deg, annet enn at varigheten for larvestadiet er svært varierende, alt etter hvilken sommerfuglart en ser på, alt fra noen uker til flere år!

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei, fikk besøk at et par fugler på fuglebrettet i Hølen i Viken i dag, som jeg ikke har sett før. Jeg fikk ikke tatt bilde, men sånn jeg husker det, var de på spurve/fink størrelse i klar svart og hvitt og med en rød flekk på hodet. Jeg klarer ikke å finne den i fugleboka mi, har dere et tips? Jeg tror ikke det var gråsisik, fordi den var mye klarere i fargen og mer svart og hvit.
Takk:)

L.S. (07.04.2021)

Svar:

Se bilder av stillits - kanskje det er den?

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl er dette?

Denne uken de fuglen har vært utenfor blokken et par uker om natten.
Den uler.

C.L. (07.04.2021)

Svar:

Dette er kattugle.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i hagen

Hei! Jeg observerte to fugler i treet vår utenfor kjøkkenvinduet i dag som jeg ikke har sett før. Fikk ikke tatt bilde, men de var på størrelse med en due, rustrød litt over hele brystet, ellers grå og noen steder svart og hvit. Hvilken fugl kan det være?

N.N (07.04.2021)

Svar:

Dessverre veldig vanskelig å finne ut i fra denne beskrivelsen. Kan tyrkerdue være aktuell? Sjekk bilder av den.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Økologi og atferd

Kattugle

For en opplevelse i kveld! Jeg gikk ut der jeg hørte kattugle hannen tror jeg, lyden ble sterkere og jeg var kanskje 50m unna, først svarte Hannen og trolig en annen hann ikke mange meter unna og plutselig hører jeg hun mjauer og lager rare lyder, betyr det at hun sitter og ruger på egg ikke langt unna meg?😀

K. (07.04.2021)

Svar:

Dessverre umulig å vite. Det kan være lyder før egglegging, eller under overlevering av mat fra hannen til hunnen.

Roar Solheim (07.04.2021)


#Fugleforing

Foringsplass for ender

Jeg village en foringsplass til ender av planter som blir sådd. Hva er det de spiser? Gress, korn, Mais, erter?

O.K. (06.04.2021)

Svar:

Tror gressender spiser alle de tingene du nevner, men har dessverre ingen erfaring eller kunnskap om å så planter som fór for ender.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl, gråsisik eller bergirisk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi fekk eit snøfall no i påska og eg fekk masse fugler på foringsplassen igjen. Dei vart borte etter at det var barmark og vårleg i tida før påske. Har stort sett hatt kjøttmeis og blåmeis som dei mest tallrike i vinter. Men no etter at det kom 10-15 cm med nysnø er det flokker med stær , gulspurv, pilfink, gråspurv og bokfink som dominerer og kun få kjøttmeis og ingen blåmeiser. Men i dag oppdaga eg ein enkelt fugl som såg ut til å vere ein gråsisik (hunnfugl). Sjekka nokre bilder med artsorakelt og fekk der eit interessant resultat : 94% bergirisk, 6% gråsisik. Ser at fuglen er litt rosa i overgumpen så heller til bergirisk. Det er ein art som eg ikkje har sett her før (Nesjestranda i Molde Kommune), i alle fall ikkje i min egen hage. Kan du sjå på bildene og hjelpe meg med positiv artsbestemmelse ? Kan sende fleire bilder om ønskelig.

A.R. (06.04.2021)

Svar:

Dette er en bergirisk.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Fugleforing

Å ta hensyn til naturen

Hei!

Tusen takk for en veldig spennende og lærerik nettside! Men jeg stusser litt over dine svar på når man kan mate fuglene. Du sier at hvis det gir oss glede er det et viktig element, selv om det kan føre til at fuglene starter hekkingen for tidlig og det potensielt kan gi dem problemer. Vi kan vel ikke tenke at naturen rundt oss først og fremst er for vår fornøyelse? Jeg ønsker å mate fuglene hvis det kan være til hjelp, men hvis det kan skade dem og føre dem ut fra sin naturlige rytme er det vel ikke verdt det?

A. (06.04.2021)

Svar:

Dette er likevel et veldig lite KANSKJE, og det er etter mine vurderinger ikke nok til å sette full stopp for all mulig foring. Hovedpoenget er at fugleforing ER IKKE for å HJELPE fuglene (det KAN gjøre det, men kan også ha negative effekter), men for at DU får nærkontakt og opplevelser med fuglene! Selv om mange argumenterer for at de hjelper fuglene med foring, så er ikke dette det argumentet man bør bruke, for det kan enkelt motargumenteres. Opplevelsesverdien kan derimot ikke motargumenteres.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sykdom og skader

blåmeis uten fjær på hodet

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne blåmeisen har vært på foring hos meg i ukesvis. Men hvorfor er den skallet? Den virker for øvrig frisk og rask. Trondheim. Har mange flere bilder

B.S. (06.04.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke. Det KAN være at dette er et mildt tilfelle av fuglekopper, men jeg kan dessverre ikke avgjøre det ut i fra bildet.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Økologi og atferd

Kan man holde ugleunger, uten at de blir "avvist" av mor?

Følger en fuglegruppe på facebook, i disse tider mars/april, er det flere som legger ut bilder hvor de holder uglene, la annet en med alle 7 fra ett rede på armen. Jeg synes personlig dette er veldig feil og at man skal bevege seg respektfullt og på avstand til dyr. Spurte en som postet ett bilde, om det ikke var fare for at mor ville avvise ungene hvis det luktet annerledes eller pga stress, slik det kan være med andre ville dyr. Men fikk til svar at det var en myte7 overtro.. Jeg bare undrer, er ugla annerledes? Eller er dette totalt uvitende folk som gjør dette? Jeg blir veldig opprørt, men vet for lite til å irettesette.. tror det er viktig å stille riktige spørsmål, fremfor å kritisere og angripe. Har gått i land på holmer med hekkende måker, og måkene angriper, gjør ikke uglene det?

M. (06.04.2021)

Svar:

Dette er helt uproblematisk! Verken fugler eller pattedyr avviser ungene på grunn av lukt - det er delvis overtro. Forskere veier nyfødte kalver av villrein og elg, uten at mødrene forlater ungene sine, og fugler gjør det i hvert fall ikke. Derimot kan fugler forlate egg hvis de forstyrres tidlig i rugeperioden, IKKE fordi du tar på eggene og etterlater lukt, men fordi det at reiret er oppdaget ofte betyr at det er tapt.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Ringmerker

Død merket skjære

Jeg har funnet en død skjære i hagen som var merket . Noe jeg skal gjøre ?

N.H.P. (06.04.2021)

Svar:

Les av ringen NØYE og send informasjon til ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum, så får du beskjed om hvor og når den er merket.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Diverse

Krykkje-skrik

Hei!

Skriver om krykkjer. Er det noen som kan hjelpe meg med å beskrive (med ord/bokstaver) lydene ei krykkje lager? Både skrikene, og evt andre lyder?

H. (06.04.2021)

Svar:

Ja. Krykkjenes lyder kan du beskrive som "kekekeeea, kekekeeea"
Lyden er grunnlaget for det engelske navnet "kittiwake".

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugleart?

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse fuglene var innom på matbrettet på Hjellestad i noen timer i Mars 2021

Har aldri sett de før eller siden.

S. (06.04.2021)

Svar:

Dette er en kjernebiter hann - den kraftigste av finkefuglene.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Økologi og atferd

Kråke med knekkelyd og medfølgende nakkebevegleser

Var i en park i Sandefjord i går.
Der gikk det ei kråke på bakken og lagde en «knekkelyd» , denne lyden kom hver gang den bøyde på halsen sin og det kunne se ut som det knakk som når vi knekker i fingrene. Den henne bevege seg to hakk nedover i bevegelsen og for hvert hakk den kom ned «knakk» det.
Testet ved å gå litt etter den at den kunne fly. Men fløy bare få meter før den landet og begynte slik igjen.
Nå har jeg ikke nøye studert kråker, men dette har jeg aldri sett før. Er den syk, eller er dette normalt? Har en video jeg evt kan sende over.

B.S. (06.04.2021)

Svar:

Dette er en del av kråkenes rikholdige lydrepertoar, men mange er ikke klar over disse lydene.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Fugleforing

Pause i fuglemating

Hei, jeg hadde en diskusjon med en kompis som mente på at man ikke burde mate fuglene fra rundt påske og et par måneder pga. hekking, og han mente på at fuglene kunne få barn for tidlig og ungene derfor kunne dø. Jeg sliter litt med å finne informasjon om dette, og det høres ikke helt riktig ut. Bør man ta en pause i matingen rundt denne tiden?

K. (06.04.2021)

Svar:

Dette skriver seg fra uttalelser som Tore Slagsvold ved Universitetet i Oslo kom med i 2020. Meiser KAN i noen tilfeller starte hekking litt tidligere enn ellers når de har mye forplassfor, noe som KAN være ugunstig for ungene. Jeg har diskutert saken med ham. Han er enig i at gleden ved å fore fuglene også er et viktig element. Hvis du har masse meisekasser nær forplassen din kan du derfor stoppe foringen kanskje i tiden 15. april - 15. mai (Sør-Norge). Men dette er en helhetsvurdering, og gleden ved å ha fuglene på besøk må også veies inn. Følgelig er det dessverre ikke noe absolutt svar på dette. Noen steder kan foringen også være til hjelp for fuglene, særlig etter at de har lagt egg, ruger og forer unger.

Roar Solheim (06.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl teke av rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei Fant dette fuglekadaveret ( sjå vedlagt bilde) . Lurer på kva fugl dette er. Mest truleg tatt av rovfugl. Såg det var kloavtrykk i snøen, men tok ikkje bilete av det. Vil tippe at avstaden mellom tupp forklo og tupp bakklo var nær 9 cm

T.H. (06.04.2021)

Svar:

Ser ut til å være rester av en svartbak. Tatt av havørn kanskje?

Roar Solheim (06.04.2021)


#Diverse

Død svane. Krokstadelva. 06.04. 21 kl. 09-10

N.N (06.04.2021)

Svar:

... og hva er spørsmålet???

Roar Solheim (06.04.2021)


#Diverse

Haukearter Moi Lund Kommune

Hei!
Hvilke Haukearter er/ har det vært langs Lundd vatnet?

J.G.M. (05.04.2021)

Svar:

Det kjenner jeg nok ikke til, dessverre.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Fant en død fugl på tomta på Landøya i Asker og lurer på hva slags fugl det er og om den er vanlig i disse trakter. Er det mulig å si noe ut i fra vedlagt bilde om hva den døde av?

Stian

N.N (05.04.2021)

Svar:

Spurvehauk.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Klarte bare å legge ved et bilde av gangen men fant denne døde fuglen på tomta på Landøya i Asker.

Lurer på hva slags fugl det er og om den er vanlig i disse trakter.

Er det mulig ut i fra vedlagt bilde og si noe om hva den døde av?

Stian

N.N (05.04.2021)

Svar:

Ser ut som en ung spurvehauk. umulig å si noe om dødsårsak ut i fra dette bildet.

Roar Solheim (05.04.2021)


#Sykdom og skader

Dompap

Hei! Vi er oppe på fjellet og så en utrolig stor dompap, og begynte å lure på om det var noe galt siden den var så ekstremt puffa og oppblåst. Den har nå sittet utenfor hytta vår i flere timer og den bare sitter det og gjør ingenting. Etterhvert skulle vi ta den opp men da ble den skremt og fløy vekk. Den kom likevel tilbake nå og har sittet utenfor lenge. Den ser ikke så frisk ut men usikker på hva vi burde gjøre? Ta den inn, eller la den være ute? Det blåser og snør mye her oppe og lurer på om vi burde mate den.

U. (05.04.2021)

Svar:

La den være. Så lenge den spiser, har den størst mulighet til å klare seg ute. Vanskelig å vite om den bare er litt skranten, eller har noen slags sykdom som den kan dø av.

Roar Solheim (05.04.2021)

««første 14 210 - 14 259 av 50 185 siste»»