Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 14 042 til 14 091 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Misteltein
Bor i Horten der det er mye misteltein. Hvilke arter er det som spiser misteltein.? Har alltid blitt fortalt at det er Sidensvans som sprer mistelteinen. Og at utbredelsen av snylteren stopper der sidensvansen slutter å trekke. Antar at dette er en røverhistorie. Håper på svar
K.E. (24.04.2021)
Svar:
Det kan hende at sidensvans spiser mistelteinbær, men den som absolutt spiser dem, er duetrosten (den heter da også Mistle thrush på engelsk).
Roar Solheim (24.04.2021)
Hakkespetter
Hvilken hakkespett er minst sky overfor mennesker? Og hvilken er mest sky?
Æ.V. (24.04.2021)
Svar:
Det har vi lite data på. Men tretåspett kan ofte være svært tillitsfull. dvergspett også. Grønnspettene virker å være nokså skvetne for mennesker på nært hold.
Roar Solheim (24.04.2021)
Skjære oppfører seg merkelig
Hei,
Vi har den siste uken observert en skjære i Hagen vår som lager pipete skjærelyder istedet for de vanlige lydene. Det kan høres ut som en unge, men da må det jo være fjorårsunge, og jeg trodde de var passe voksne nå. Jeg ser også at det er en annen skjære som alltid følger med den i nærheten, så det er kanskje mor, far eller make? Du kan se og høre den på vedlagte video. Hva tror du er i veien? Jeg lurte en stund på om det var fordi den skulle legge egg snart at den oppførte seg annerledes, men det er vel ikke tilfelle? Jeg tror de to skjærene holdt på å gjøre i stand et reir ved huset vårt i ukene før pipelydene kom, men jeg kan selvfølgelig ikke være sikker på at det er de samme.
T.B. (24.04.2021)
Svar:
Dette er nok hunnfuglen som tigger om mat fra hannen. De fleste fugler driver med slik makeforing før de legger egg, og da tigger hunnene lik unger.
Roar Solheim (24.04.2021)
Hvilken fjær?
Jeg fant fjæra ikke langt fra der jeg bor, Sandefjord. I byen. Hvilken fugl?
Bildet er tatt ved en stor fyrstikkeske.
A.B.J. (24.04.2021)
Svar:
Dette er fjær fra en tamfugl, mistenker en hønserase.
Roar Solheim (24.04.2021)
Ny observasjon
Almeland 24.04.21.
Har antagelug hatt kjernebiter på fuglebrettet to dagar på rad . Har mange forskjellige artar på brettet i løpet av vinteren. No på våren har eg ulike trekkfugler på brettet, men aldri sett denne arten før. Sky fugl, så biletet vart tatt på lang avstand , gjennom vindauga.
B.H. (24.04.2021)
Svar:
Ja, det er tydelig en kjernebiter du har hatt på besøk.
Roar Solheim (24.04.2021)
Gråsisik
Vinteren er kommet tilbake for fullt her i Oppdal, masse snø og mange fugler på fuglebrettet. Men en sort mangler, og den har vært fraværende i flere vintre. Gråsisiken var her før i store flokker. Hva har skjedd med den?
S.L. (24.04.2021)
Svar:
Gråsisik opptrer invasjonsartet, så noen vintre er det mange av dem, andre vintre ingen.
Roar Solheim (24.04.2021)
Sothøne vs toppdykker
Var forleden på Nordbytjernet ved Jessheim. Der satt det en søthøne på reiret, men to toppdykkere var veldig opptatt av nettopp dette byggverket og det virket som om de jaget sothøna vekk. Er toppdykkere reirtyver eller var det sothøna som kanskje hadde tatt seg til rette?
R.F. (24.04.2021)
Svar:
Mistenker at sothøna her hat tatt seg en hvil på dykkernes reir.
Roar Solheim (24.04.2021)
Døde blåmeis
Hei
Vi har det siste uken funnet 2 døde blåmeis. En på gårdsplassen og en hvor vi har forautomaten.
Vi har foret hele vinteren, men det er kaldt.
Kan de ha dødt av den kalde vinden! Eller blitt angrepet av en større fugle som vi også har nå som kjernebiter ? Eller er det en sykdom som går nå?
Mvh
Lynette
L. (24.04.2021)
Svar:
De har neppe dødd pga kulde - fuglene tåler svært kaldt vær så lenge de har nok mat. Men hva som er årsake ellers, er det ikke mulig å fastslå uten å undersøke fuglene.
Roar Solheim (24.04.2021)
Spørsmål:
Hjelp! Gråspurven angriper de nye bladskuddene på epletreet mitt og i fjor også blomsterknoppene - lit frukt av det. Hva gjør jeg?
T.L.R. (24.04.2021)
Svar:
Vet ikke hva du kan gjøre her, dessverre, annet enn å dekke til hele treet med bærnot.
Roar Solheim (24.04.2021)
Ødelagt reire
I Hagen vår er det pleid å være et reire. Reire har veltet å alle eggene er knust unntatt et. Vi har ikke berørt egget enda men moren har ikke kommet tilbake for det å det har gått 3 timer. Vi tror det kan ha vært barn som har velta det når det da er en lekeplass rett ved siden av Hagen vår å reiret. (var et veldig synlig reir. Hva skal vi gjøre? Faren min vil ta det inn å ta vare på det. Moren min vil la det være ute. På gresset i reiret. Men vi har katter løpende i Hagen så jeg tenker det er best å flytte det eller ta det inn. Har 1 bilde før det ble veltet. Plis hjelp❤️❤️
F. (24.04.2021)
Svar:
Ser ut som et trostereir. Trostene har nok gitt opp dette som tapt, og bygger et nytt og starter med et omleggingskull.
Roar Solheim (24.04.2021)
Skadet skjære, mobbes av andre skjærer
Hei, jeg har en skjære, Rufse Skakk, som har tilbragt en del tid i den lille hagen min vel 1-2 uker nå. Den spiser fuglepeanøtter, andre fuglematrester +annet den finner og litt som jeg har prøvd å legger ut til den. Den er tydelig skadet fordi den halter og har mistet/ødelagt en del fjær på ene vingen. Klarer å hoppe bortover og komme seg litt opp i trær/busker, men klarer ikke å fly annet enn litt bortover. Jeg oppdaget at den blir angrepet av andre skjærer og at det er de som skader den. De siste par dagene har jeg sett at de er ute etter Rufse og i dag angrep en skjære Rufse inni hekken. Jeg hørte skrikene til Rufse og så et glimt av blod på den friske vingen før han/hun gjemte seg. Den andre ble skremt bort av mitt nærvær. Hva kan jeg gjøre for Rufse? (satt ut vann i skål)
E. (24.04.2021)
Svar:
Hvis du skal beskytte denne skjæra fullstendig, må den fanges inn og holdes innendørs til den eventuelt kommer seg. I fri tilstand kan du ikke gjøre annet enn å tilby mat og vann.
Roar Solheim (24.04.2021)
Reirbygging, blåmeis
Vi har et fuglehus med kamera. Her er et blåmeispar i ferd med å bygge reir.
Det som forundrer oss er at det virker som om hunnen bærer mose ol. både inn og ut. Blir vist aldri ferdig med bygginga.
Er dette vanlig?
T.N. (24.04.2021)
Svar:
Tror det - kanskje de ikke klarer å bestemme seg, og har flere reirplasser å velge mellom?
Roar Solheim (24.04.2021)
Fuglekasser
Skal fuglekassene stå øst /nord?
A.S. (24.04.2021)
Svar:
Himmelretning spiller liten rolle.
Roar Solheim (24.04.2021)
Røy?
Hei! Er dette fjær fra Røy? Fant masse fjær rett ved skisporet i Bærumsmarka 24. april.
G. (24.04.2021)
Svar:
Nei. Dette er fjær fra ei orrhøne.
Roar Solheim (24.04.2021)
Svarttrost i vinduet
Hørte dunket, så må ha vært en god smell. Har satt den utilgjengelig for katt og hundene våre. Puster fort og ligger med lukkede øyne. Åpner yne når vi kommer nær. Lagt slik et par timer nå. Noe jeg kan å gjøre?
K.E. (24.04.2021)
Svar:
Nei, du har gjort det som skal til. Nå må du bare vente og se om den kommer seg eller ikke.
Roar Solheim (24.04.2021)
Fuglespor
Hvilken fugl er dette spor fra? Fant den 19.januar ved Standalhytta på Sunnmøre
N.N (24.04.2021)
Svar:
Ligner svært på rypespor.
Roar Solheim (24.04.2021)
Rødstjert eller svartrødstjert?
Hei. Så denne og dens makker på Hvaler i fjor sommer. Har ikke lagt merke til den der tidligere. Er det en svartrødstjert eller en rødstjert?
L.L.L. (24.04.2021)
Svar:
Dette er en ungfugl av rødstjert.
Roar Solheim (24.04.2021)
Mating av småfugl
Hvor lenge bør man mate småfugl på en liten husmannsplass i skogen i indre Østfold. Mange fugler og stor variasjon. Sol nå men frost om natten.
L.G. (24.04.2021)
Svar:
Det avgjør du selv. Hvis du liker å ha nærkontakt med fuglene på forplassen, kan du mate dem hele året.
Roar Solheim (24.04.2021)
Stor ugle!
På en av mine mange TurO turer, kom jeg over en stor ugle, i et litt avsidesliggende terreng ( åpent lende) i Kjekstadmarka. Den kastet seg på vingene , da den oppdaget meg. Nede i lia, og fløy rolig inn i skogen. Trodde først det var en større rovfugl, men fasongen med det karakteristiske runde store hodet pekte i stedet i retning av en ugle. Den virket større en en kattugle, men lignet ikke på hubro. Både farge og størrelse minnet mest om lappugle (evt. slagugle) men er det sannsynlig at de artene holder til såpasss nær sivilisasjonen?
B.T. (24.04.2021)
Svar:
Er dette Kjekstadmarka SØ for Liertoppen, eller nær Kjekstad i Sør-Odal? Begge steder er høyst mulige fort lappugle. Det er mye mus over SØ-Norge i vår, og mange lappugler har allerede startet egglegging. Ta gjerne direkte kontakt med svarer med hensyn til lappugle.
Roar Solheim (24.04.2021)
reir
April 2021. Fant et nydelig reir 50 cm over bakken i en kløft i trestammen i løvskogen. Tjølling, Vestfold. Innvendig var det kledd/forsterka med en tynn, hard skorpe. Ser ut som plantedeler/spytt/leire, litt som materialene i et svalereir? Innvendig var reiret kanskje 10-12 cm i diam. Hvem kan det være som har bodd her..? Har ikke sett det før, var utrulig fint.
M.M. (24.04.2021)
Svar:
Dette er et trostereir, trolig måltrost, fra i fjor. Den eneste fuglen som av og til kan benytte slike gamle reir, er skogsnipe. Trostene bruker aldri opp igjen gamle reir.
Roar Solheim (24.04.2021)
Duekurring
I vårt område kurrer neste alle duer likt:
Roo-Roo-Ro-Roo-Ro.
Kurrer duer akkurat slik i andre områder av landet ?
P.H. (24.04.2021)
Svar:
Dette høres ut som beskrivelse av ringduelyd, og de er temmelig ensartede.
Roar Solheim (24.04.2021)
Joer
Finnes fjelljo, storjo og tyvjo over hele landet?
I. (23.04.2021)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (24.04.2021)
Filmet ved tilfeldighet
Hei! Jeg og noen venner satt ute på kafe og spiste og så kom denne fuglen og satte seg en knapp meter unna, uredd. Den lagde så spennende lyd, og den satt så nærme. Så jeg begynte å filme for å få lyden på video og så skjedde det no!
E.L.B. (24.04.2021)
Svar:
Stær i kurtise!
Roar Solheim (24.04.2021)
Hva slags fugl er dette?
Klarer ikke se hva slags fugl dette er, har ikke sett noen lignende her i området før? Dette er i et boligfelt på Konnerud i Drammen by.
A. (23.04.2021)
Svar:
Ser ut som en rømt tamfugl av ett eller annet slag.
Roar Solheim (23.04.2021)
Syk Skjære
Jeg bor ved Sirkus, Trondheim. Jeg har ei skjære på platten min som ikke kan fly. Den er tydelig skadet i en fot. Vi synes det er merkelig at det av og til kommer det andre skjærer og angriper den. Vi har satt ut brødsmuler og vann som den forsyner seg av. Dette er i håp om den kan komme seg på egen hånd. Vi synes ikke den lenge kan holdes " i live" på denne måten, og er usikker på om det ikke er like godt å avlive den om den ikke kan fly innen et døgn.!?
S.I.G. (23.04.2021)
Svar:
Dersom skjæra spiser og ellers klarer seg, kan den gjerne få leve noen uker slik at den kanskje kan komme seg på vingene igjen.
Roar Solheim (23.04.2021)
Nydelig fugl
Hei! Jeg gikk langs Akerselva for noen dager siden ( i april) og fikk øye på to fugler jeg aldri har sett før. Ble veldig nysgjerrig på hvilken fugl dette var. Det var to som var sammen, og det så ut som de lette etter mat. Langt og smalt gult nebb med øyne tett sammen. Veldig søte🥰
H.N. (23.04.2021)
Svar:
Dette er en stær.
Roar Solheim (23.04.2021)
Havørn
Hvor mye kan eit reir vege
N.N (23.04.2021)
Svar:
Trolig opp mot tusen kg. Men ikke mange har veid ørnereir, så vanskelig å si noe mer presist her.
Roar Solheim (23.04.2021)
Ugletype
Hei Kan du si meg hvilken ugletype dette er? Skal lage kasse til den mvh john
J.S. (23.04.2021)
Svar:
Dette er en haukugle.
Roar Solheim (23.04.2021)
Fuglefjør
Hei, fant disse fjørene i en blandingsskog ?
M.V. (23.04.2021)
Svar:
Kan være måltrost kroppsfjær.
Roar Solheim (23.04.2021)
Svartand?
Hei! Jeg lurer på om jeg har sett en svartand (sammen med en stokkand) i Nygårdsparken i Bergen 21/4/2021. Jeg kom ikke så nær anden, men kan dere se ut ifra vedlagt bilde om jeg har rett?
T.B. (23.04.2021)
Svar:
Dessverre ikke mulig å si hva slags and dette er, men trolig ikke svartand.
Roar Solheim (23.04.2021)
Linerle med brukken veng
Hei!
Kva tenker du om denne vengeskada? Vi tok inn linerla i forgårs, då hang ikkje vengen like mykje (hang meir i dag etter at vi prøvde å vaske litt med lunka vatn). Veit ikkje kva som har skjedd med fuglen. Fann han i veikanten. Har eit sår litt langt inne på vengen, som ikkje lenger blør.
J. (23.04.2021)
Svar:
Det ser ikke bra ut, men det er vanskelig å vurdere ut i fra bildet om vingen kan leges såpass at fuglen kan fly greit igjen. Her må nok en fuglekyndig person se på fuglen.
Roar Solheim (23.04.2021)
Fossekall?
En svartfugl landet ii Hagen i går. Størrelse med
en liten trost. Den har en hvit tverrgående stripe i halsen. For meg kan den ligne en fossekall, men uten det hvite brystet.
S.L. (23.04.2021)
Svar:
Du har nok besøk av en ringtrost.
Roar Solheim (23.04.2021)
svaner
hvor drar svanene om vinteren.
E. (23.04.2021)
Svar:
De flyr dit det er åpent vann, ikke lenger. Fryser vannet til, flyr de lenger sydover eller ut til kysten.
Roar Solheim (23.04.2021)
Oppservasjon
Trane flyger forbi i Beiarn 23,04,21 kl0815
B.S. (23.04.2021)
Svar:
Bare EN?
Roar Solheim (23.04.2021)
Trane par på Hornes i Agder ?
Hei .kan det være ett trane par jeg så ved hannås vollen gård på ett jorde den 18/4-21 og igår 22/4-21 i 6 tia kom et par store trane liknende fugler over spikkeland i Finsland som kommuniserte med trompet lignende lyder?stor fuggel å se til
J.Ø.L. (23.04.2021)
Svar:
Ja. Tranene har økt i Agder i senere år.
Roar Solheim (23.04.2021)
Hva Hva slags fuglekasse og for hvilke arter kan jeg sette opp?
Hei! Har hytte i Nord-Atndalen i Folldal på ca 800 moh. Har lyst til å sette opp fuglekasser, men hva bør jeg sette opp? Det er jo både småfugler og rovfugler der fra blåmeis til kongeørn. 100 m fra elva. Hvor finner jeg spesifikasjoner på kasser til forskjellige arter, og hva slags avstand må jeg event. ha mellom de? Hvilke arter kan jeg regne med å få besøk av ?,
Å.O. (23.04.2021)
Svar:
Du kan henge opp vanlige småfuglkasser (32 mm diameter inngangshull), stærkasser (45 mm hull) og perleuglekasser (80-100 mm hull).
Roar Solheim (23.04.2021)
Fuglesang
Hei, vi har hørt en fugl i skogen vi ikke finner ut hva er, og det gjorde ikke app’n vår heller. Det er den som sier tvi tvi tvi tvi tvi ... den sier det to ganger, og er den siste lyden du hører på vedlagte fil.
N.N (22.04.2021)
Svar:
Dette er en rødvingetrost med enkelt motiv.
Roar Solheim (23.04.2021)
To ulike meisepar i samme kasse
Hei, vi har en fuglekasse utenfor Tvedestrand. Et kjøttmeispar begynte å vise interesse, hentet mose og hakket rundt hullet i slutten av mars. Nå i midten av april holder de fremdeles på. Men er blåmeis par flyr også ut og inn i samme kasse. Alle 4 er der ikke samtidig . Hvordan skal dette ende med egg og barn, kan de bo der begge parene? Hilsen Helen
N.N (23.04.2021)
Svar:
Nei. Ett av parene vinner nok i konkurransen om reirplassen, for dette er en konkurranse om hvem som vinner.
Roar Solheim (23.04.2021)
Duetrost
Hvor trekker duetrostene på vinteren?
N.N (22.04.2021)
Svar:
England og kontinentet.
Roar Solheim (22.04.2021)
gråtrost
Hei,
I fjør hadde jeg ved huset 3 gråtrost reir. Fuglene var veldig aggressive da vi gikk ut på terrassen. Katten vår kom helt tilbake i gooen, og barnet var redd for å gå utenfor fordi fuglene fløy rett over hodet på henne. Derfor vil jeg nå unngå situasjonen at jeg er redd for å gå ut med barn. Jeg kan se fuglene begynner å hekke igjen. Hvordan kan jeg skremme dem til å endre reirplasser?
K. (22.04.2021)
Svar:
Du bør nok heller finne måter å sameksistere med trostene på.
Roar Solheim (22.04.2021)
Lærevillig dompapp..
Eg matar fuglar i eit plastrør med gitter rundt.. Meiser og andre arter sit i gitteret og et. Dompappar og andre større fuglar sit under og tar det som kjem ned. Men i år har dompappane blitt akrobatiske og sit i nettingen. Har dei lært av å se på dei andre?
K.D. (22.04.2021)
Svar:
Kanskje...
Roar Solheim (22.04.2021)
Radiosender på fugler
Er det vanlig å feste radiosender til fugler (tenker på vekt på eldre radiosendere og pris på nye, mindre,lettere sendere). Hvor store må fugler være for å bære en radiosender?
M.B. (22.04.2021)
Svar:
Tidligere ble det benyttet VHF-sendere hvor en måtte peile opp fuglen i terrenget. Så ble satellittsenderne små nok til å kunne benyttes. Nå brukes også såkalte lysloggere, som er små nok til å kunne festes på spurvefugler. Utstyret bør ikke overstige 3% av fuglens vekt - det er regelen man holder seg til.
Roar Solheim (22.04.2021)
Hva slags fugl er dette?
Den fløy rett i vinduet. Nå ligger den på et pledd. Håper den klarer seg. Hva bør jeg gjøre?
E.S.F.H. (22.04.2021)
Svar:
Dette er en kjernebiter, og den har nok fått en hjernerystelse. La den ligge til i morgen og se om den kommer seg.
Roar Solheim (22.04.2021)
Duekurring
I vårt område kurrer de aller fleste duene helt likt:
(Roo-Roo-Ro-Roo-Ro) x 3.
Men innimellom kurres det litt anderledes. Oftest sløyfes da den aller siste Ro. Noen ganger kurres det bare (Roo-Roo-Ro-Roo-Ro) x 2.
Andre forskjeller forekommer også.
Er det forskjellig budskap som formidles ?
Eller er det individer med en annen dialekt ?
Eller er det unger som ikke har lært å snakke rent ennå ?
P.H. (22.04.2021)
Svar:
Interessante spørsmål, men jeg kjenner ikke svarene. Det kan være individuelle forskjeller, men det er også mulig at disse variasjonene formidler forskjellige beskjeder.
Roar Solheim (22.04.2021)
Bytte av tak og bevaring av svale/tårnseiler
Etter nesten 60år, må taket på huset vårt byttes ut nå i Mai måned som kommer. Skal spare detaljene for grunnen til at vi må bytte tak; det viktige er at vi i mange, mange år, har hatt svaler/tårnseiler som hekker i taket hos oss. Er usikker på nøyaktig hvilken av artene det er som hekker her, da vi ikke har klart å se dem stå stille lenge nok til å ta bilde eller undersøke dem nærmere. I tillegg til disse, har vi også flere hekkende par med spurver som har funnet seg hjem under taksteinen vår, og muligens flaggermus.
Spørsmålet jeg har er hvordan en best kan gå frem for å skifte tak på et hus på en så skånsom måte som mulig for fuglene? Da tenker jeg også på å ivareta fuglenes interesse, med tanke på hekkingen som kommer nå. Svalene/tårnseilerne er ikke ankommet enda, men det er bare et spørsmål om tid før de kommer. Vi vurderer å henge opp fuglekasser laget for slike fugler opp under taket der hvor vi tidligere har sett at de har hatt reir, i håp om at fuglene heller velger fuglekassen, fremfor taket. Men er dette en løsning å gå for, eller bør vi gjøre det på annen måte?
M.J. (22.04.2021)
Svar:
Heng opp fuglekasser. Etter at taket er byttet, kan det hende at fuglene tar dem i bruk.
Roar Solheim (22.04.2021)
bokfink
er bokfink utrydningstruet?
?. (22.04.2021)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (22.04.2021)
Hvorfor sover ikke fuglene i kassa om natten?
Vi har en fuglekasse med kamera i, og har nå fått et pilfink-par i kassa som holder på å bygge rede. Vi har sett at de ikke oppholder seg eller sover i kassa om natten - hvorfor ikke? Vi synes det er innmari rart når de nå har et så lunt og deilig rede.
C. (22.04.2021)
Svar:
Ikke lett å vite, dessverre, siden mange hullrugere sover i kassene, spesielt i vinterhalvåret.
Roar Solheim (22.04.2021)
Grågås
Hvorfor har gåsa tagger på nebbet?
T. (22.04.2021)
Svar:
Trolig for at de lettere skal kunne rive av gress og plantedeler som de spiser.
Roar Solheim (22.04.2021)
Gulerle
Hei.
Er dette en gulerle eller en vintererle ?
Mvh. Jostein
J.T. (22.04.2021)
Svar:
Dette ser ut til å være en vintererle.
Roar Solheim (22.04.2021)
Dueegg på balkongen
Hei,
Hi har hatt to duer på verandaen vår konstant nå i en uke. De er ikke agressive på noen som helst måte, og flyr avgårde så fort vi kommer ut på balkongen. I dag fant jeg 2 due egg liggende i en kasse vi har ute, så da ga det plutselig veldig mening hvorfor de konstant velger vår balkong av alle i sameiet. Hva gjør vi med disse? Balkongen er ikke mer enn 10 kvadratmeter så vi klarer ikke holde oss unna området eggene ligger samt vi ønsker jo å bruke verandaen som vi selv vil.
Tipper eggene ble lagt for 2-3 dager siden.
A.T. (22.04.2021)
Svar:
Bruk balkongen. Hvis duene ikke tolererer dette, gir de opp og legger nye egg et annet sted!
Roar Solheim (22.04.2021)