Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 46 181 til 46 230 av totalt 49 954 spørsmål


#Diverse

Død spurvehauk? Skal dette rapporteres til noen.

Hei, vi fant en liten død rovfugl utenfor huset vårt i ettermiddag. Den er ikke større en en trost så tror det må være en spurvehauk. Men spørsmålet er; skal dette innrapporteres til noen? Prøvde å søke på fylkets sider med fant ingen ting om dette der.

R. (06.04.2009)

Svar:

Funn av døde fugler kan være av interesse i museale sammenhenger, derfor er det fint hvis du kan pakke inn fuglen i plastpose og fryse den ned, sammen med en lapp med opplysninger om funnswted og -tid. Ta kontakt med ett av de zoologiske museene.

Roar Solheim (06.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tanzania

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan ikkje finne bilde av denne i fugleboka mi.
Regnskogen rundt Mt.Kilimanjaro.

B. (09.03.2009)

Svar:

Jeg har ikke fuglelitteratur til å dekke alle artene i denne regionen, men denne fuglen KAN ligne mye på en trostefugl som kalles glotrost på norsk (Zoothera piaggiae). Men den er ikke helt identisk, så det kan også være snakk om en fugl fra en annen familie. Det er spørsmål om den er på størrelse med en gråtrost, eller mindre, mer på størrelse med kjøttmeis (?). Kommer dessverre til kort når litteraturen mangler.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Diverse

Brushanen - årets fugl 2009

Brushanen er som kjendt årets fugl 2009. Dette skal eg laga eit lite prosjekt om i biologien, og har nokre spørsmål angåande fuglen:
- er det nokon som veit kvifor bestanden har gått ned i Sør-Noreg?
- Kva metodar brukar ein for å kartleggje Brushanen, og kvifor er desse metodane viktige (i forhold til metodar som blir brukt for å kartleggje andre artar)?

Eg las litt om dette på birdlife.no, men håpar å finne ut av noko meir.

S.A. (26.03.2009)

Svar:

Vi vet ikke årsaken til at brushanene har avtatt i antall - det er en av grunnene til at NOF nå retter søkelyset på denne arten. Men brushanene er trekkfugler som bl. a. overvintrer i Afrika. Derfor er det vanskelig å finne årsaker til nedgang. Det kan være endringer i vinterkvarterene (miljøgifter, naturødeleggelse, næringssvikt), endringer på rasteplasser langs trekkrutene, eller endringer i hekkeområdene i nord. Brushanene er lette å observere fordi de spiller og gjør seg synlige. De kan telles på leikplassene, men også under trekket vår og høst på kjente rasteplasser. F. eks. telles vadefugler (deriblant brushøns) i Åkersvika ved Hamar. De har blitt talt regelmessig under trekk helt siden 1974.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Diverse

Moskusand

Hei!:D
Hvor lang tid tar det før en moskusand legger egg hvor mange år måneder som ca ?

H.P. (28.03.2009)

Svar:

Her må du søke i landbruks- og husdyrrelaterte sider. Beklager.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Diverse

Overvåking av egg, klekking og fugleunger

Hva egner seg best for overvåking inne fuglekasser

H. (30.03.2009)

Svar:

Det finnes videoutstyr med små linser på kabel som kan monteres i taket på en fuglekasse, men jeg kjenner dessverre ikke detaljer om merker, typer og navn.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Diverse

trekfugler

Vet du om noen trekkfugler som kommer til Norge fra Afganistan og området deromkring?

A. (01.04.2009)

Svar:

Nei. Noen få arter trekker i den retningen, men overvintrer da helst lenger syd i Asia. Men det er funnet gråsisik i Norge som er ringmerket i Kina, så gråsisiken kan teoretisk fly fra Afghanistan til Norge (eller omvendt).

Roar Solheim (05.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Tidlig morgen i Frognerparken, på haugen mot vestre Gravlund så jeg en fugl jeg ikke kjente igjen. Den var veldig sky og skvatt fryktelig da jeg kom. Størrelse som trost, men slankere og smale vinger. Den var lys grå med noe enda lysere grå på vingene. Kunne ikke se mønster, for den fløy for fort vekk. Jeg la merke til langt, smalt nebb. Så en litt senere også, som ble like skremt, og fløy virrende bort i tåka. Da den skvatt, ga den fra seg et lite hest skrik.
Forresten en super morgen, da både bokfinken, rødstrupen, gråtrost,stær og rødvingetrost var kommet siden i går!

L.S. (04.04.2009)

Svar:

Adferden du beskriver kan passe på en vadefugl, men jeg kan ikke finne hvilken art som kan stemme helt med beskrivelsen. Vadefugler kan av og til lande på grøntarealer, gjerne plener inne i by. De er ofte mer sky enn de mennesketilpassede byfuglene.

Roar Solheim (05.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i nabolaget

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei...
vi har fått 2 stk fugler osm har slått seg ned i nabolaget vårt, er mulig denne er vanlig, men jeg har ikke sett den før, jeg kunne heller ikke finne noe på nett, eller den lille fugleboken jeg har.

mvh
Harald

H.B. (04.04.2009)

Svar:

Dette er en moskusand, tamformen av en andeart som heter knoppand. De hører ikke hjemme i vill tilstand i Norge, så disse er nok rømte tamfugler. Men så er spørsmålet hvor ditt nabolag er, for bildet ser ikke ut som om det er tatt i Norge (???)

Roar Solheim (05.04.2009)


#Diverse

hønsehauk

har det noen gang blitt fotografert hønsehauk som slår kattugle. hvis det er det kunne du gitt beskjed hvor jeg kan finne det

N.N (04.04.2009)

Svar:

Ja, jeg har selv fotografert en slik hendelse våren 2006. Bildet ble publisert i VG og i Agderposten. Det står også i det svenske tidsskriften Vår Fågelvärld fra 2006.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken fugl observert ved østensjøvannet?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, var ute med familien i dag og kikket på dyrelivet ved Østensjøvannet i Oslo. Der fikk vi øye på noen fulger vi ikke har sett før, en sort "and" med noe jeg ville beskrevet som hybridsvømmeføtter, spisst nepp og en hvit lapp over nebbet. Har lagt ved et bilde som viser hvordan den ser ut.
Hadde vært artig å visst hva slags fugl det var snakk om her, og om den er vanlig her til lands.

F.L. (04.04.2009)

Svar:

Hallo,
Dette er nok ikke noen hybrid eller andefugl. Derimot har du møtt en av riksefuglene. dette er en sothøne, kanskje den mest tallrike av riksefuglene i Norge. I alle fall er det den du lettest får øye på, for den svømmer åpent ute på vannet. De andre riksefuglene gjemmer seg oftest bort i tett vegetasjon i vannkanten. Riksefuglene har føtter som er tilpasset både å gå på land, og å svømme. Derfor har de hudlapper på siden av tærne. Det er nok dette som kan sette deg på tanken av en mellomting mellom en and og noe annet. Sothøna hekker ved næringsrike grunntvannssjøer, og særlig slike som har takrørbelter langs kanten. Sothøna er svært vanlig og tallrik på Østensjøvann, men finnes også i en rekke vann i lavlandet.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Økologi og atferd

Rakkelhane

er det bare orrefam og tiurfam. som kan få avkom sammen, eller kan det forekomme mellon andre arter i hønsefamilien som vi har her i Norge? Feks. orrhane og rype?

K.Ø. (04.04.2009)

Svar:

Kryssninger, eller såkalte hybrider, er kjent mellom en lang rekke fuglearter. Ender og fasanfugler er grupper hvor mange ulike hybrider er påvist. Orrhane kan parre seg med røy, og avkommet blir da kalt rakkelhøns (rakkelhane for hanner, rakkelhøne for hunner). Tiur parrer seg aldri med orrhøne i vill tilstand. Kryssning mellom orrfugl og lirype er også kjente i flere tilfeller, de har av og til blitt kalt for orpe. Orrfugler kan også krysse seg med jerpe.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråspett

Hei!
Jeg har hytte i Fageråsen i Trysil og mater småfuglene om vinteren.
22. mars kom en stor fugl som etter mye strev klarte å sette seg på en meisebolle. Ve første øyekast så det ut som en stor grønnfink.
Jeg så i fugleboken, det så ut til å være en gråspett hun, den hadde ikke rød flekk på hodet.
Er det vanlig i tregrensen - ca 1000 moh? Det var mye snø, ikke lett å finn annen føde.

C.Q. (04.04.2009)

Svar:

Du høre sannsynlig ut at du har hatt besøk av en gråspett. Den er ganske vidt utbredt i barskog i Hedmark, og kan nok gå så høyt som du beskriver (til forskjell fra grønnspetten, som er en lavlands- og kystbundet fugl). Gråspetten kommer gjerne på forplasser. Fett og talg er populære forsorter, og en meisebolle er nok bra mat også for gråspetten.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Diverse

haukugle

kan en haukugle ta en spurvehauk hunn

N.N (02.04.2009)

Svar:

Sannsynligvis. Haukugla kan klare å ta lirype.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Spor og sportegn

Avtrykk av fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fant store fuglespor rundt restene av et rådyr.
Så også en stor rovfugl på lang avstand. Har også vært ravn bortpå.
Legger ved bilder med avtrykk av føtter, halefjær og vingefjær. La en tommestokk ved siden av. (Utslått til 1,40)

Har en mistanke, men håper det er mulig å se noe som gir et mye mer kvalifisert svar. Bor helt Øst i Ås, Akershus.

Har noen flere bilder som jeg gjerne sender!

A. (03.04.2009)

Svar:

Ikke helt lett å si, men fotsporene ser veldig ut som ravneføtter. En venn fotograferte kongeørn fotspor på snø ved et rådyr kadaver nylig, og de var litt annerledes, samt betydelig større, men det er ikke helt lett å vurdere størrelse og form på dette bildet. Vingeslagprofilen i venstre kant av linjalen ser definitift ut mer til å være på ravnestørrelse, og er absolutt for liten til å stemme med kongeørn.

Roar Solheim (04.04.2009)


#Fuglekasser

Lokke fugler inn i fuglekasser

Hei!

Vi har nettopp satt opp en fuglekasse (meisekasse) på en garasjevegg, tett ved et buskas hvor vi har hatt foringsplass i vinter. Nå har det riktignok ikke gått så lang tid enda, men jeg lurer på om det finnes noen "triks" for å lokke fugler inn i kassen.

Er det en idé å fortsette å ha meiseboller etc i nærheten? Kan man putte solsikkefrø inn i kassen for å lokke fuglene på "visning"? Eller skal man bare la kassen henge der og håpe på det beste.

J. (03.04.2009)

Svar:

Nei, det har ikke noe for seg å forsøke å "lokke" fuglene inn i fuglekassa. det er selve inngangshullet som er "lokkematen", og som gjør fuglene nysgjerrige til å undersøke. Å legge solsikkefrø inne i kassa har ikke noe for seg - da må de jo først fly INN i kassa for åoppdage frøene, og da har de jo alt oppdaget kassa (!). Derimot KAN det hende at et par meiseboller i nærheten kan øke meisenes sjanse til å få øye på fuglekassa. I utgangspunktet er hullrugende fugler svært flinke til å oppdage fuglekasser, og de er raske med å sjekke om de er velegnet for hekking. Lykke til med kassa!

Roar Solheim (04.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl?

Hei!
I dag så jeg en stor mørk fugl med rett avkuttet hale og vinger som var lyse fra midten og ut til tuppene. Den svevet høyt oppe i lufta, slo noen slag med vingene for så å sveve lenge igjen. Vingene var store og hadde en svakt buet fasong som endte i en svak spiss. Den minnet om en ørn i måten å sveve på, men dette var langt oppi lufta over huset mitt på torshov, skulle ikke tro det var noen ørn her... Kan det ha vært en annen type rovfugl?

B.O. (02.04.2009)

Svar:

Du har sannsynligvis sett en våk på trekk. Det kan være musvåk eller fjellvåk, og i dag har vært en ypperlig dag for slike fugler til å trekke. De stiger på oppadstigende varmluft. Når en slik luftboble stiger opp fra bakken, "skrur" våken seg opp inne i bobla mens den stiger til værs. Når oppdriften i lufta avtar, seiler våken i trekkretningen igjen, og leter etter en ny oppstigende varmluftsboble. Både musvåk og fjellvåk kan du se på trekke over hele Østlandet, gjerne rett over byen. Fjellvåken er som regel noe lysere på undersiden enn musvåken, men det finnes lyse musvåker også. derfor er det ikke mulig å si sikkert hvilken av disse du kan ha sett, men sannsynligvis var det en av dem. Et tredje alternativ kan være at du har sett en fiskeørn – den bruker også å komme på trekke nå (overvintrer i Afrika). Fiskeørna har gjerne en markant ”knekk” i vingeknoken, slik at vingen kan virke svakt buet. Vanskelig å avgjøre dette sikkert.

Roar Solheim (02.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp med artbestemmelse...

Bilde vedlagt spørsmålet

Bildet ble tatt i går(1 april) og 2 av tre fuglearter klarte vi å bestemme. Men den siste - den som har en blågrå hette på hode og hovedfarge rustrød klarte vi ikke.Vingene har også markante tegninger i sort og hvitt. Dette ble tatt i Akershus

N.N (02.04.2009)

Svar:

Bildet viser en bokfink hann (grønnfink til venstre). Les mer om bokfinken på: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11995

Frode Falkenberg (02.04.2009)


#Diverse

Størrelse på fuglereir...

Korleis ser reiret til fossekallen og svarttrosten ut, kva er karikaristiskt me dei? Og kor store pleier dei å være?
Er det nokre plasser på nettet som har bilde av dei?
På forhand takk for hjalpa

B.H.H. (23.03.2009)

Svar:

Fossekallen lager et stort og kompakt rede med tykke vegger og gjerne overbygg hvis ikke naturlig overheng finnes, inngang nedentil på framsiden, hvor den som regel går litt oppover og så inn i selve redet. Det er plassert i en fjellkløft, på fjellavsats eller i steinmur/konstruksjonene til en bro eller annet byggverk. Reiret ligger alltid ved bekk eller elv, gjerne ved fossefall og stryk, og er bygd av mose og strå. Diameter ca. 25 cm med en høyde på 20-30 cm.
Fossekallen hekker også i spesiallagde fuglekasser, gjerne hengt oppunder en bro. Se nederst på siden under denne linken:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php

Svartrosten bygger sitt rede i tette busker og små trær, også i røtter/stubber nær eller på bakken. Det er bygd av mose, løv og strå og lav iblandet jord, foret med fine røtter og strå. Redet er helt rundt med ytre diameter ca. 17-20 cm, innvendig åpning ca. 9-11 cm. Høyden er ca 10-12 cm.

Morten Ree (01.04.2009)


#Diverse

Nøtteskrike og grønnfink.

Hei. Vi ser innimellom ei nøtteskrike ved hytta vår i Skoganvarre i Finnmark. En liten grønnfink har også tilholdssted der. De er kanskje ikke så vanlige så langt nord? Ikke mange vi kjenner som vet hva ei nøtteskrike er ihvertfall..

R.D. (23.03.2009)

Svar:

Nøtteskrika har sin hovedutbredelse i barskogene på Østlandet, Sør-Vestlandet og i Trøndelag. Den er meget sparsom i Nord-Norge og må regnes som sjelden i Finnmark. Gå inn på www.artsdatabanken.no å søk på nøtteskrike samt oversikt over kart og observasjonsliste.
Se også på denne linken for Norsk Fugleatlas (1994: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/?taxon_id=11429&vis=kart

Når det gjelder grønnfink så er den også sjeldnere dess lengre nord man kommer, men har de siste årene hatt en generell stor framgang, også i Finnmark.

Morten Ree (01.04.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

usikker på hva det er

Bilde vedlagt spørsmålet

tik bilder av denne her om dagen menn er ikke sikker på hva det er
så drnn sngripe noe i grøftekanten

N.N (01.04.2009)

Svar:

Dette er en musvåk. De sitter gjerne i nærheten av veier, og stuper ned når en mus eller noe løper over veibanen. De går også på kadaver.

Frode Falkenberg (01.04.2009)


#Fugleforing

Når gi seg med foring

Når på våren skal jeg slutte å fore? Bor ved skog og har veldig mange fugler på foringsplassen. Forer med solsikke, småfugblanding, kokosnøtter, meiseboller, på denne tiden også halve epler, bær fra frysern og brød.
Fugleunger skal fores med insekter og mark/larver. Jeg har hørt at når det er foringsplass i nærheten blir ungene foret med mat derfra og at de ikke tåler den type mat.Så spørsmålet er, hva gjør jeg? Har alltid latt det være fòr i foringskassene mine frem til ut i mai, og tatt de ned og spylt dem, satt de vekk da. Er dette feil? Dreper jeg masse fugleunger på denne måten?
Tilleggsspørsmål;) har i vinter en spurvehauk-hanne her,han er suveren til å jakte. Han snapper med seg småfugl daglig, og forfølger dem inne i prydbuskene mine til og med. Greit nok, men er det en måte å forhindre den litt på??? Har så vondt av alle trekkfuglene som har flydd så langt, er slitne og sultne, og så forsvinner de i klørne på denne jegern!

T.L. (30.03.2009)

Svar:

Dette svaret er enkelt. Du kan bare fortsette å fore så lenge du vil, hele sommeren! Det som skjer er at de voksne fuglene spiser fra forplassen til seg selv, og får dermed mer tid til å lete etter insekter og annen mat til ungene sine. Eksperimenter i Trøndelag har vist at stær som får tilgang på meiseboller nær fuglekassene, klarer å få fram to ungekull. De som ikke får meiseboller, klarer bare ett kull. Årsaken er at de voksne stærene med meisebollefor spiser seg gode og mette på meisebollene, og klarer bedre å finne mat til ungene sine.

Du har helt rett i at spurvehaukens plukking av småfugler er en naturlig ting. Rundt en forplass kan det faktisk være viktig at hauken forsyner seg, for den vil raskt plukke unna syke eller svekkede fugler (de er gjerne tregere i reaksjonsevnen). Det kan i sin tur redusere sjansen for smittespredning, som f. eks. salmonella. Men hvis du vil "hjelpe" småfuglene, så er det beste du kan gjøre å sørge for at det er tette busker og trær nær forplassen. Småfugler pleier å forsøke å stikke seg unna i tette busker når hauken angriper. Bladløse busker vil hauken styrte inn i etter småfuglene, men mer tette barbusker kan kanskje hjelpe bedre.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Krysning mellom stokkand og gås...?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
har et lite spm. ang en observasjon jeg gjorde ved Akerselva i Oslo i dag da jeg var ute for å mate ender. En av fuglene utmerket seg ved at det så ut som en krysning mellom en stokkand og en type gås. Kroppen var stor som en gås (større enn de andre endene), grå og hvit med røde/oransje bein. Hodet var grønt som hos en stokkand hann.

Jeg lurte på om det er vanlig at ender og gjess parer seg og at slike kryssninger oppstår?

E.E. (31.03.2009)

Svar:

Dette er en tamand-variant, eventuellt en kryssning mellom en tamand og stokkand. Mange tamandformer er framavlede varianter av stokkand. De er både større og tyngre, og gjerne med andre farger og mønster, enn stokkand.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Økologi og atferd

smågnagerår

er det noen indikasjoner på ossen smågnageråret vil bli på østlandet 2009.tenker da på sjangsen til og og få perlugle i kasse denne sesongen.
Torgeir

T.B. (31.03.2009)

Svar:

Det ser ikke ut til å bli noe bra smågnagerår på Østlandet som helhet i 2009. Våren 2008 var det tendenser til uglehekking helt øst i Hedmark, og nord i fylket, samt fra Jotunheimen og nordover, med sammenbrudd i gnagerbestandene utover forsommeren. Etter et år med sammenbrudd pleier det å være heller labert med uglehekkinger. Høsten og vinteren 2008/09 har det vært en stor invasjon av perleugler i Sør-Sveige, faktisk den største på 40 år. Det tyder også på at gnagersituasjonen har vært elendig. Noen enkelte perleuglehekkinger kan det kanskje bli nær kulturmark, men de blir nok få og spredt. Neste vår (2010) blir nok bedre.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Diverse

Kikkert for stativ

Har du noen kikkert du kan anbefale for fugletitting.
Pris inntil 5000,-.
Har sett på Acuter 20-60x80 spottingscope.(ca.4000,-)

T.G. (31.03.2009)

Svar:

Det kommer an på om du er ute etter kikkert, eller et teleskop. Jeg anbefaler deg å ringe Natur og Fritid på Lista (kikkert.no), på 38 39 35 75. De gir gode råd i forhold til dine behov og dine økonomiske rammer.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Fugleforing

Foring - frøkvalitet

Synes vi alle skal etterspørre hvitstripete solsikkefrø i dagligvarehandelen. Selv mailet jeg nettopp klage til produsenten av Best Friend, fordi både solsikkefrøene og villfuglblandingen deres er dårligere enn tilsvarende produkter av annet merke, etter fuglenes preferanser å dømme.

N.N (31.03.2009)

Svar:

Det hørtes ut som et godt tiltak - forbrukerrespons er den viktigste metoden for å påvirke produsenter. Hvis mange nok kommenterer dårlig fuglefor, så blir det lagt merke til, og forhåpentligvis skjerper produsenter og selgere seg på hva de tilbyr fuglevenner.

Roar Solheim (31.03.2009)


#Fugleforing

Foring

I alle år har vi brukt solsikkefrø som mat til ville fugler i hagen. Rundt juletider hadde vi 5-6 svarttroster, mange meise-arter, gulspurv, bokfink etc. Nå er alle borte, og materen henger der full av frø. Samtidig kvitrer fugler i busker og trær rundt oss.Vi spør oss om det kan være noen tilsettingsstoffer til foret som fuglene ikke liker.

P.O. (22.02.2009)

Svar:

Kvaliteten på solsikkefrø har de siste årene blitt dårligere sett med en fuglevenns øyne. Dette skyldes at det i de store produsentlandene for solsikkefrø, Bulgaria og Ungarn, satses i stor stil på å produsere oljeholdige solsikkefrø, til bruk i matindustrien. Fuglene vil helst ha de fettholdige store og stripete frøene, og ikke de sorte frøene.
Det kan også være et problem med meiseboller og annet fettholdig fuglemat at det harskner, spesielt i varm vårsol, og dermed ikke blir så attraktivt for fuglene.
Ellers så kan gode frøår og lite snø i trærne gjøre at fuglene også finner mye naturlig næring utenom foringsplassen.

Morten Ree (31.03.2009)


#Diverse

Hvorfor blir det kylling

Hvis høna går sammen med hane og ruger på egget i to dager.. Kan dette fortsatt spises eller har det begynt å bli kylling da? Blir det ikke kylling hvis ikke høna ruger

L. (05.03.2009)

Svar:

Rugetiden for en høne er litt over tre uker. Et egg som er kun to dager gammelt har kommet svært kort i prosessen og kan nok spises. Et egg må ha konstant varme for at det skal utvikles, og kan klekke uten at det blir ruget. Rugemaskiner er ofte brukt til klekking av egg, evt. å legge egget et sted med konstant kroppstemperatur.

Morten Ree (31.03.2009)


#Diverse

Hørselen til Slange,fisker,fugler

Hei.
Lurer på hva somer så spesielt med hørselen til Fugler slanger og fisker.
Svar fort Vær så snill;P

M.K.B. (26.03.2009)

Svar:

FUGLENE har en meget velutviklet hørsel, og ugler er trolig de som hører best av alle. F.eks. kan en lappugle høre bevegelsene til en mus under en halv meter med snø. Fugler har ikke noe ytre øre, og den utvendige øreåpningen er dekket av spesielle fjær som mangler bistråler, sannsynligvis for at lydpassasjen ikke skal hindres. Det indre øret er i oppbygging veldig likt det indre øret hos pattedyrene. Lyden blir i det indre øret registrert av tynne følehår som leder signalene via nerver til hjernen. Disse følehårene sitter mye tettere hos fugler enn hos pattedyr. Pga. dette kan fuglene antagelig skille mellom lyder som forekommer med meget korte tidsintervall. Således er fuglene i bedre stand til å ta i mot mer sammensatt informasjon fra f.eks. fuglesang enn det vi er, siden de kan dele opp sangen i mindre deler. Uglene har i tillegg en skalle-anatomi (øregangene sitter asynkront plassert på kraniet), samt et fjærslør som bidrar til å forbedre hørselen.

SLANGENE mangler helt det ytre øret, mellomøret er redusert og mangler trommehinne. Slangene kan ikke høre luftbåren lyd, og er i vår oppfatning av hørsel døve. Men lyd forplanter seg også via bakken, og de kan "høre" lyden i form av vibrasjoner, gjelder spesielt lavfrekvente lyder.
Les mer om slangenes sanseorganer m.m. her:
http://www.nhm.uio.no/slanger/slangetekst.html

FISK har ører og er svært følsomme for lyd. De har ikke noe ytre øre, de mangler øregang, trommehinne og mellomørets knokler. Innerøret er sete for likevektssansen og hørselen.
Fiskens indre øre og sidelinjeorganet utgjør det hørsels-/lydsystemet, som til sammen registrerer både lyd, fiskens egenbevegelse, hodets stilling i tyngdefeltet, og små vannbevegelser

Morten Ree (31.03.2009)


#Diverse

fugler

vi har en skog med furutrær, grantrær, bjørk, osp og overgrodd med einerbusker. og denne skogen er plasert på et fjell som er ca 230 m høgt og ca 400-500 meter langt ka typer fugler trives her???

N.N (22.02.2009)

Svar:

I en slik variert skogsammensetning vil du nok finne mange arter. Hvis du bruker fugleboka flittig og i tillegg er i besittelse av en CD med de vanligste fuglelydene så kunne du forsøkt å registrert det som måtte finnes i skogsområdet.
Her finnes nok mange arter slik som gråtrost, rødvingetrost, kjøttmeis, blåmeis, svartkvit-fluesnapper, løvsanger, gransanger, bokfink, rødstrupe, jernspurv, flaggspett m.flere, kanskje også spurvehauken bruker området. Oppfordrer deg til å sette i gang en kartlegging av området, det blir spennende, gjerne heng opp noen fuglekasser også.

Morten Ree (31.03.2009)


#Diverse

egg

Hei
Jeg lurte på hvordan eggene til fuglene blir lagt i kroppen deres ?

K.R. (23.03.2009)

Svar:

Når plommen (egget)løsner fra eggstokken så går det ned i egglederen hvor eggehviten og skallet blir laget. Prosessen fra plommen (egget) løsner fra eggstokken til det blir et fullstendig egg som er klar til verping er ca. 24 timer (1 døgn). Eggene er omgitt av et fast skall med kalk som hindrer uttørking. Innenfor skallet er det vannholdig eggehvite. Siden egget inneholder alt fosteret trenger, er det ikke behov for annet utenfra enn varme og oksygen. Egget starter ikke utviklingen før rugingen blir konstant. Hos fuglene er nedbrytningen av den fettrike plommemassen som sørger for energi. Skallet blir etterhvert svekket ettersom fosterets behov for blant annet kalsium til skjelettet og andre funksjoner absorberes fra egget. Dette gjør det lettere for kyllingen å bryte seg ut av egget når tiden for klekking er inne. Rugeperioden fram til et eggeplommen/fosteret er ferdig utviklet varierer ut i fra fuglens størrelse. Hos våre spurvefugler er rugeperioden ca. 2 uker mens hos større fugler som f.eks. kongeørn er ca. 6 uker.

Morten Ree (31.03.2009)


#Fuglekasser

kvinand

Hei jeg lurte på når jeg kan sjekke om det er egg i kvinand kassen min

K. (20.03.2009)

Svar:

Kvinand hekker over hele landet og legger egg i perioden mai til juni alt etter hvor det er i landet. Straks isen er borte fra nærliggende vann så kommer den i gang med egglegging. Kvinanda er svært villig til å hekke i store fuglekasser, prøv gjerne å henge opp flere kasser forholdsvis nært hverandre da de ofte hekker i små "kolonier".
Hvis man skal sjekke om det er egg i kassen bør ikke det skje for hyppig slik at fuglen forstyrres unødvendig.

Morten Ree (31.03.2009)


#Fugleforing

Rødstrupe ?

Finner ikke noe svar på mitt spørsmål noen uker tilbake i tid.Nå har jeg funnet ut at det er en munk,hun.Den er her fortsatt og forsvarer ivrig sitt revir.

H.T.P. (22.02.2009)

Svar:

Hvis det blir svart på masse spørsmål over en tid så er det ikke lett å finne igjen svaret blant de mange andre svar. Et tips er å bruke "Søk", da kan du skrive inn f.eks. "rødstrupe" å få opp alle spørsmål/svar som inneholder det ordet.
Flott at du fant ut at det var en munk da hadde på foringen. I likhet med rødstrupe og gjerdesmett er munken en svært fåtallig gjest ved foringsplasser vinterstid, ettersom disse fugleartene normalt er trekkfugler.

Morten Ree (31.03.2009)


#Diverse

ØRN

hva heter verdens tyndsde ørn

A. (22.02.2009)

Svar:

Harpyørna (9 kg) og apeørna(8 kg) er verdens tyngste ørner. Vår egen havørn kan bli opp til 7 kg, men den har lengre vingespenn enn de to tynger ørnene, normalt mellom 193-244 cm, rekordmålet er 265 cm .

Morten Ree (30.03.2009)


#Fuglekasser

Svar til kjøttmeisrede

Jeg har en rekke fuglekasser som jeg sjekker jevnlig i hekkesesongen . Får med meg en del data som art , redemateriale , antall egg , unger o.s.v.
I god tid før neste sesong rensker jeg alle kasser . Og fyller på et lag ren , tørr , relativt finkornet kutterflis ! Anbefales .
Per

N.N (23.03.2009)

Svar:

Det gjelder å stelle godt med fuglene å gjøre klar kassene til ny hekkesesong. Litt kutterflis i bunnen gjør godt, men ikke bruk ren sagflis da den holder veldig godt på fuktigheten i tilfelle fukt kommer i kassen. Å bore et par små luftehull i kassebunnen kan være fornuftig.

Morten Ree (30.03.2009)


#Diverse

Spørsmål:

Hvordan kan jeg hindre skjæra i å bygge reir like utenfor soveromsvinduet?

N.N (21.03.2009)

Svar:

Hvis et skjærepar først har funnet en hekkeplass så er de veldig innstilte på å bygge nettopp der. Derfor må man fysisk hindre dem i dette. Hvis man sager ned treet er det definitivt slutt, eller man kan sage av greiner som rede er avhengig av, eller sperre det aktuelle området med netting.
Slikt må skje utenfor hekkesesong da det etter Viltloven ikke er tillatt å ødelegge fugler eller dyrs reir og bo.

Morten Ree (30.03.2009)


#Fuglekasser

Tårnseiler

Bilde vedlagt spørsmålet

Eg var på miljoarne.no og såg ein spesiell fuglekasse til tårnseiler, og lurte på målene til denne kassa. ps se bildet

S. (25.02.2009)

Svar:

Tårnseileren hekker ofte i stærkasser etter at stærungene har fløyet ut. Hvis kassen er for dyp, slik som stærkasser ofte er, så øker dødeligheten hos ungene. Derfor er det best å lage litt lave kasser som på tegningen. Lag dypden bare 15 cm, plasser hullet oppunder taket og helst ut til siden slik at tårnseileren har anledning til å ha egg og unger liggende et stykke fra åpningen, gjerne 25-30 cm bredde, gjerne delt med en halvvegg inne i kassen. Du kan gjerne la flere kasser stå sammen eller lag dem som et rekkehus slik som på bildet, ettersom tårnseileren gjerne hekker flere par sammen.
Husk å fylle kassen med litt små flis og tørt gress ettersom tårnseileren ikke bygger noe rede selv.

Morten Ree (30.03.2009)


#Fuglekasser

fuglekasse

hvor kan jeg finne oppskrifter på spesielle fuglekasser?

T. (20.03.2009)

Svar:

Gå inn på www.fuglevennen.no under "Tidsskrift" så omtales bygging av fuglekasser ofte, blant annet kasser for trekryper (vår 2006), andekasser (høst 2006), grå-fluesnapper (vår 2007), tårnseiler (høst 2007).

Se også på disse skissene under linken:
http://home.no/fuglar/bilder/spesialkasser.jpg

Morten Ree (30.03.2009)


#Diverse

Fugler på Jæren

Bilde vedlagt spørsmålet

God dag,

I samband med eit skuleprosjekt skal gruppa vår ta føre seg fuglar i nærområdet vårt. Me går på Bryne vidaregåande skule, på Jæren i Rogaland.

Arbeidet vårt skal inngå i ei objektsamling, som skal vera felles i klassen vår.

Særleg er det artar frå strandsonene rundt Orre/Refsnes og Brusand, som er aktuelle, av di me har arrangerert ekskursjonar til desse områda.

Me lurer difor på kva fuglarartar som er vanlege i desse områda, og som kan vera aktuelle. Særleg vil me sjå på trekkfuglar og vadefuglar.

Sekundært vil (særs) typiske artar på Jæren.

I dette høvet søkjer me hjelp til å finna artar som kan nyttast til dette føremålet.

L.N. (02.03.2009)

Svar:

Dere er heldige som bor i et av landets mest fuglerike områder. Jeg vil anbefale dere å ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forening (NOF) sitt lokallag på Jæren på e-post: goha@hkabel.no.
Dere kan også se på NOF Rogaland sine hjemmesider:
http://fugler.net/nofrog/

Morten Ree (30.03.2009)


#Diverse

kjøttmeis/blåmeis

hei
hvis man har en meisunge som blir dytta ut av redet sit og man prøver og ta den til redet igjen, men de andre ungene bare dytter den ut. skal jeg ta meg av den?hvor ofte skal jeg gi den mat?hva slags mat?hvor mye i mengde?

E. (11.03.2009)

Svar:

Man skal ikke ta med fugleunger hjem, forsøk å sette de trygt tilbake i redet eller hvis de er store plassere dem opp i et tre/busk helt inntil stammen.
De aller fleste av våre småfugler lever av insekter og larver på sommeren, og det er en håpløs oppgave å mate disse på riktig måte med riktig mat. Dessuten vil de ikke få den nødvendige opplæringen av sine foreldre som er nødvendig for å klare seg ut i naturen.

Morten Ree (30.03.2009)


#Diverse

Hvilke farer?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
jeg skal skrive særoppgave og skal skrive litt om farene for fuglene.
jeg hvet at det kan komme katter og rovfugler, men er det noen andre dyr som kan være farlig for fuglene på foringsbrettet?
hvordan forhindre (eller ihvertfall minske sjanse) dette?

Her har katten min tatt en fug(veldig lei meg)og jeg vil ikke at dette skal skje igjen.

På forhånd takknemlig for svar.

H. (19.02.2009)

Svar:

Ved foringsbrettet så er det først og fremst spurvehauk, spurveugle og varsler samt katter som fuglene må passe seg for.
Når fuglene bygger rede å får egg og unger da kan fugler som kråke, skjære, nøtteskrike, flaggspett med flere være en trussel. I tillegg dyr som røyskatt, mink, mår og ekorn.

Morten Ree (30.03.2009)


#Diverse

spurvehauk

la merke til et stort reir, nesten helt på toppen av en stor furu de var ca 40-50 cm bredt og ca 20-30 cm høgt kkan dette vere eit spurvehaukreir + det var ca 70 m fra nermeste hus

A. (22.02.2009)

Svar:

Det minner mest om et kråkereir. Kråka bygger nesten alltid i eller nær toppen av furutrær. Spurvehauken vil oftest bygge sitt rede ca. 2/3 opp i treet og liker også å trekke litt lenger fra folk.
Kråkas reir kan ofte bli brukt av andre arter som ikke bygger noe rede selv, blant annet dvergfalk og tårnfalk.

Morten Ree (30.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lappmeis

Hei. Har akkurat kjøpt en cd med fuglelyder (197 nordiske). Der kjenner vi igjen sangen til lappmeisa, den har vi hørt flere ganger i vårt nærområde. Men så leser vi i fuglebøker og på denne siden at den nesten ikke er å finne i vårt område (Skaun - Sør-Trøndelag)Kan det være en annen fugl med lignende sang? Evt. hvilken?

Mvh
S. M.

N.N (12.03.2009)

Svar:

Det er veldig lite sannsynlig at det er lappmeis dere har hørt. Lappmeisa har sin hovedutbredelse i skogene i Finnmark og er sparsom sørover i skogene langs svenskegrensa til Femundsmarka.
Lappmeisas lyder har lignende innhold som både granmeis og til dels stjertmeis.

Morten Ree (30.03.2009)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg har et prosjekt på skolen der vi skal bygge en fuglekasse og derfor hadde det vært fint å fått svar på de følgende spørsmålene fra en fagperson. Jeg lurer på om det er en spesiell praktisk grunn til at de fleste fuglekasser er fikrantete. Foretrekker fugler firkantede fuglekasser eller er de enklere og bygge? Hva er de positive og negative sidene ved for eksempel en trekantet fuglekasse?
Håper det er mulig å svare på dette
-Katrine

K. (20.02.2009)

Svar:

Hvis man bygger fuglekassene firkantige så er det for at det gir godt rom og at det er enklest å bygge. Det er også mulig å bygge runde fuglekasser av hule/råtne stubber fra trær, eller trekantige kasser (trekryperkasse), men dette krever litt mer tid og tilpasning og gir mer begrenset plass.
Ute i naturen så må fuglene ofte klare seg med trange naturlige hulrom og firkantige flotte fuglekasser vil ofte være som en luksusbolig for dem.
Se på www.fuglevennen.no under "Tidsskrift" så får du mange tips til fuglekasser, deriblant kasse til trekryper (Vår 2006) som ofte lages trekantig.

Morten Ree (30.03.2009)


#Diverse

Kolibriegg

Jeg lurer på fakta om kolibriegg, lengde og vekt fortrinnsvis men også evnt skalltykkelse ? Kan dere hjelpe meg ?

N.N (26.03.2009)

Svar:

Bi-kolibri (bee-hummingbird) har egg som er 11mm langt og 8mm bredt. Egget veier kun et halvt gram.
Bikolibrien er verdens minste fugl og lever utelukkende på Cuba. Den har en gj.snittelig vekt på 2,28 gram, lengde 5,82 cm og et vingespenn på 3,25 cm. Andre kolibriarter er større og kan veie rundt 5 gram.

Morten Ree (30.03.2009)


#Trekkfugler

FUGLETREKK

Hvor lang tid bruker trekkfuglene fra norge til sør europa eller afrika?

G.K.E. (20.02.2009)

Svar:

Låvesvale gjennomfører et svært langt trekk helt til det sørlige Afrika, opp mot 12 000 km. På denne distansen bruker den ca. 3 mnd.
Fugler som overvintrer sør i Europa kan bruke 3-5 uker på trekket, mens fugler som overvintrer på De britiske øyer som vipe og stær bruker knapt et døgn på overfarten.

Morten Ree (30.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva er den sjeldeneneste fugelen i verden?

hva er den sjeldeneneste fugelen i verden?

J.F. (15.02.2009)

Svar:

Et vanskelig spørsmål ettersom flere arter er i grenseland av utryddelse, noen er regnet for utryddet, andre er ikke observert på årevis, mens andre er registrert med noen få individer i tillegg til at nye arter med ukjent utbredelse er blitt funnet.

Gulbrystpitta (gurney's pitta/pitta gurneyi) er av mange regnet som den sjeldneste, med kun 18 registrerte individer. Den lever i regnskogen i Asia (Thailand).
Elfenbeinsspetten (ivory-billed woodpecker/campephilus principalis) som "levde" i USA ble påstått gjennoppdaget for et par år siden, men observasjonen var veldig usikker. Hvis den fortsatt finnes i live så er nok den absolutt en het kandidat som verdens sjeldneste fugl.

Hvis vi skal holde oss til Europa og Middelhavslandene (Western Paleartic)som er det området vi hører til i fuglesammenheng, så har vi arten smalnebbspove (slender-billed curlew/numenius tenuirostris), som er helt på randen av utryddelse og ikke er observert på mange år (hekker i Sibir, overvintrer i Marokko) og skallet ibis (waldrapp/geronticus eremita)som kun har noen få individer tilbake (Marokk ogSyria).

Aktuelle linker:
http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=278

http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=58

http://www.birdlife.no/internasjonalt/nyheter/?id=65

http://images.google.com/images?q=gurney's%20pitta

Morten Ree (30.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hortulan?

Sist søndag observerte jeg en fugl jeg aldri før har sett.Stod i vinduet og kikket på 2 sidensvans vi har hatt i hagen i det siste.Vi har foret de med epler.Den nye fuglen satt i et gullregntre ved foringen,jeg så den bare forfra og den var gul på sidene,litt mindre enn sidensvansen, litt store øyne.Kan det være Hortulan?

H.T. (02.03.2009)

Svar:

Nei, du har ikke sett en hortulan på denne tiden av året. Derimot er det mer sannsynlig at du har hatt besøk av en gulspurv. Dersom hodet var markant gult, har nok dette vært en gammel hann.

Roar Solheim (29.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl ved foringsbrettet

I dag (20.2) så jeg en ny fugl i hagen. Den var på størrele med en kjøttmeis, hadde svart kalott på hodet, var ellers mørk grå / oliven, lysere under buken, ingenting hvitt. Kan det være en munk? Hvordan har den havnet her, da, like sør for Narvik, midt på vinteren?

M.J. (21.02.2009)

Svar:

Dette høres ut som en munk hann. Enkelte av dem forsøker hvert år å overvintre i Norge, selv om Narvik hørtes vel langt mot nord. Dersom den har hatt tilgang til en del bær, samt kunne finne mat på fuglenbrett, så kan den klare vinteren selv der det er kaldt og mye snø.

Roar Solheim (29.03.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags and ?

finnes det en and som er helt hvit, med kun svart farget hode og helt svart stjert ?? - den var bare litt større enn toppand,toppender er ikke sky her..kansje var det en Bergand ? selv om den er lys på ryggen så den kansje helt hvit ut på avstand i sollyset ? men bergand er ikke så vanlig her i Telemark har jeg lest ..
den dykket endel,var sky og fløy, så rakk ikke ta foto.skal undrest hva slags and det var :-)

T....F. (23.03.2009)

Svar:

Det er ikke helt enkelt å si sikkert hva du har sett. det kommer an på hvor mye av hodet du mener var mørkt. var det hele hodet, halsen og brystet, eller bare selve hodet? Bergand hann er ikke noe dårlig forslag, for på avstand kan nok den virke hvit i hele kroppen, unntatt stjerten og hode+bryst.

Roar Solheim (29.03.2009)


#Økologi og atferd

vandrefalk

Bilde vedlagt spørsmålet

hei vet at vandrefalken er en kraftig og rask jeger.
men jeg har hørt mangen eksperter si at den kan ta svartbak. men det må vel være feil siden meg og faren min så en svartbak jage en jaktfalk bort fra et åte. men kan det ha væert siden falken var ungfugl.

N.N (27.03.2009)

Svar:

Begge deler er nok mulig. Vandrefalken bruker ikke å forsøke seg på så store byttedyr som en svartbak. Fiskemåke og hettemåke er mer passende størrelser. Men en voksen vandrefalk hunn som er sulten, kan nok i desperate situasjoner forsøke å slå en fugl som er såpass stor. At svartbaken i sin tur kan jage vekk en vandrefalk fra et bytte, er ikke uventet. Særlig dersom falken er en ungfugl, og kanskje attpå til en liten hann.

Roar Solheim (29.03.2009)

««første 46 181 - 46 230 av 49 954 siste»»