Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 12 119 til 12 168 av totalt 50 273 spørsmål «forrige neste»
Stor sort fugl i høy fart
Da jeg satt på hytta i Birkeland, Agder i helgen hørte en jeg merkelig høy lyd. Hørtes nesten ut som et jagerfly eller lignende som suste gjennom lufta. Det viste seg å være en fugl som i høy fart styrtet som en prosjektil rett ned mot et vann. Den forsvant bak noen trær så jeg så ikke hva som skjedde nede ved vannet. Så kom den flyvende opp igjen og var sort og (relativt) stort vingespenn. Ihvertfall sort på oversiden, men med et lyst (hvitt? gult?) hode. Undersiden så jeg ikke. Det gikk så fort at jeg hverken fikk tatt bilder eller studert den. Har dere noen ide om hva det kan ha vært?
A.W. (26.07.2021)
Svar:
Mistenker vandrefalk her.
Roar Solheim (26.07.2021)
UV-film mot fugler
Siden fugler ser i uv-spekteret kan en klar vindusfilm som er designet for å fabge UV-stråler også gjøre at fuglene ser glassrekkverket mitt? Har litt kollisjoner kun av trost ungfugl dessverre. Ser at enkelte selger gjennomsiktige klistermerker men med såpass mange som skal til og dertil høy pris, blir det fryktelig dyrt å fylle 30m med glassrekkverk med disse. Har ett håp om at solfilm https://solfilm.shop/produkt/uv-film/ kan gjøre nytten. Hva tror fugleeksperten?
K. (26.07.2021)
Svar:
Kjenner dessverre ikke solfilm, men er godt kjent med at vinduer i Tyskland blir utstyrt med markeringer som bare synes i UV-filteret, som kan få fugl til å oppfatte at en vindusflate er et "stengt" område.
Roar Solheim (26.07.2021)
Mating av skadet måseunge
Har funnet en måseunge som blir plaget av flokken og ikke er i stand til å fly eller gå. Den er i stand til å jumpe seg bortover når den føler seg truet. Har overvåker den i to dager og den virker fortsatt svak. Vi foret den en opphugget småpal som vi fisket på kaia, men vet ikke om vi egentlig bør fore den noe da den virker svak og døende. Vi ser ikke noen tegn til brukne ben eller vinger konkret så vi er veldig usikre på hva vi bør gjøre. Dette er ute på en øy i Lofoten så vi har ikke anledning til å bringe den til veterinær med det første. Hva anbefaler dere å gjøre med måsen?
E.A. (26.07.2021)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite hvorfor denne måkeungfuglen har problemer. Men den virker likevel såpass i form at den kanskje kan komme til hektene igjen. Derfor gjør det ikke noe om dere mater den, og ser om den kommer seg. Hvis den er i samme tilstand etter en uke, må man kanskje vurdere om fuglen bør avlives.
Roar Solheim (26.07.2021)
Fjær fra hvilken fugl?
Heisann! Min far har funnet disse fjærene, og vi lurte på om det er mulig å se hvilken fugl de stammer fra?
N.N (25.07.2021)
Svar:
Dette er stjertfjær fra ringdue.
Roar Solheim (26.07.2021)
Måker
Hei. Så i går en stor flokk måker som tilsynelatende "beitet" på svermednde flyvemaur i luften. Har aldri sett dette før, observert over Bangeløkka i Drammen og i Arendal. Har også sett måker fly i (små) plogformasjoner. Er disse fenomenene vanlig blant måker? Kan sende både foto og video om ønskelig. Mvh Audun Bogr
N.N (26.07.2021)
Svar:
Ja, dette skjer regelmessig. Hettemåker og fiskemåker kan fly sammen med f. eks. stær på jakt etter slike maursvermer.
Roar Solheim (26.07.2021)
Mate fugl om sommeren
Et kull granmeisunger ble r esultatet da vi for første gang satte opp fuglekasse på hytta. Siden vi har bodd her hele sommeren, har vi stadig hatt fuglefrø i en mater, hvor vi har observert minst 8-10 fuglearter. I det siste er det spesielt granmeisungene som står i kø for å forsyne seg. Men jeg bør kanskje slutte nå, ellers vil kanskje ungene ikke lære å skaffe seg mat på annen måte?
E.A.J. (26.07.2021)
Svar:
Ikke noe fare, det klarer de selv om de nå får ekstrafor mens de trenger det. Foringen gjør dem bedre i stand til å møte vinteren.
Roar Solheim (26.07.2021)
Falk av nokon slag
Kom over ein fugleunge. Litt stor. Fekk både film og bilete. Er dette enten dvergfalk eller tårnfalk?
L.R. (25.07.2021)
Svar:
Dvergfalk unge.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fugler (skjærer) og vannbehov ..
Hei,
Der jeg bor er det en del skjærer både på forsiden og baksiden av blokka som ser ut til å ha fast tilholdssted her gjennom hele året. Et morsomt naboselskap .. Men nå som det har vært varmt og tørt lenge, og ikke noe vann i nærområdet, ser jeg ikke så mye til de, heller ikke om morgen eller kveld (og høre de heller ikke så ofte). Kan det være pga. det varme været, at de sliter med å finne vann og heller da holder seg mer i ro i skyggen og i trærne (hvor det også er bra med skygge)? Hvor lenge klarer de seg uten vann og får de nok vann/væske i seg ved å spise av "grønne vekster"? Jeg setter hver sommer ut et fuglebad på min terrasse og har sett skjærer der noen få ganger i sommer. På forhånd takk for tilbakemelding. Mvh.
B.B. (25.07.2021)
Svar:
Disse spørsmålene har jeg dessverre ikke svar på.
Roar Solheim (25.07.2021)
Mye ungfugl
Mitt (lite vitenskapelige) inntrykk er at det er mye ungfugl i år, og at det har vært et ekstra godt år for reproduksjonen av småfugl. Jeg mater fuglene året gjennom og har gjort dette noen år, og synes bestemt at jeg i år ser særlig mye ungfugl av gråspurv, kjøttmeis, blåmeis og svarttrost. Har også sett unge rødstruper, grønnfink, grønnsisik, løvmeis og måltrost med jevne mellomrom.
Hadde vært interessant å høre om dette er en trend flere steder i år, eller om jeg bare har vært heldig med mine observasjoner. Tusen takk.
O. (25.07.2021)
Svar:
Interessante observasjoner, dette!
Roar Solheim (25.07.2021)
Linerle med litt uvant oppførsel
God dag
Her på hytta på en holme siden for Sandefjord har vi i alle år hatt linerler som nabo. De må skjønne at vi vil dem vel for de er relativt tamme. I dag har imidlertid den ene av dem oppført seg litt merkelig. Den har nærmest fotfulgt meg og når jeg har satt meg ned i have har den kretset rundt meg, noen ganger helt tett på. Innimellom har den lagt seg ned i gresset og blitt liggende urørlig et par minutter. Den steller færene sine påtagelig ofte. Kan den ha lus, eller være syk? Har sett den spise insekter den finner i gresset så antar at den ikke er døende?
Hilsen bekymret linerlemor
M.T. (25.07.2021)
Svar:
Har dessverre ikke noen mulig forklaring på oppførselen du beskriver her.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fiskeørn
Tror jeg så en fiskeørn ved Stovivannet i Bærum i dag: Tydelig rovfugl, mørk med hvit underside og relativt lange vinger som gjorde gjentatte stup mot vannet med kraftige opptrekk, før den stupte i vannet med et plask og lettet igjen etter noen sekunder. Spørsmål: Er det andre rovfugler som stuper ned i vannet? Sannsynlig fiskeørn? Fuglen ble forøvrig forstyrret av en (vandre)falk som nok hører til i området. En flokk på fem musvåker holdt også på i termikken.
T.E.S. (25.07.2021)
Svar:
Dette er det bare fiskeørn som gjør.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fugleegg
Vi har ei fuglekasse hvor det fortsatt ligger egg. Ingen Fluesnappere har vært der på lenge. Hvordan kan jeg ta vare på eggene sånn at vi kan legge dem i en skål i altmuligrart skapet og se på dem.
G.J.S. (25.07.2021)
Svar:
Egg kan bare ivaretas ved å blåseut innholdet, jfr hønseegg som påskepynt.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fugl som har flydd i vindu
Hei! En liten kjøttmeis har flydd i verandavinduet, smellet var ikke så høyt. Den ble liggende på verandaen å "gispe", den åpnet og lukket munnen liksom. Dette varte i rundt 1 minutt kanskje før den sluttet og lukket øynene. Har tatt fuglen inn og lagt den i et gammelt hamsterbur. Tror du den er død? Hvor lenge skal jeg vente før jeg tar den ut igjen?
S. (25.07.2021)
Svar:
Dersom den er død, blir den dødsstiv etter 1-2 timer.
Roar Solheim (25.07.2021)
Trost som forlater bygda ca 15. juli
I vårt område 60 km nord for Oslo har vi tildeles mye trost frem til ca. 15. juli . Etter dette forsvinner trorsten. Det er jo bra for oss, for på denne tiden begynner jo rips og annen bær å modnes. Hvorfor reiser da trosten på denne tiden? Flyr den til skogs og finner bær og annet spise der?
O.H. (25.07.2021)
Svar:
Det har jeg dessverre ingen forklaring på.
Roar Solheim (25.07.2021)
Hvilken fugl hører denne fjæren til?
Hei,
Jeg fant denne fjæren ved kysten mellom Telemark og Vestfold. Hvilken fugl stammer denne fra?
M. (25.07.2021)
Svar:
Håndsvingfjær fra kattugle.
Roar Solheim (25.07.2021)
Endene får ikke lenger unger?
Hei
I mange år har blant annet ender hekket og fått unger i og ved 3 små ferskvann i nabolaget. Endene har kommet tilbake på våren, men i fjor var det nesten ingen som fikk unger og i år er det ingen (!). Hva kan dette komme av? Er det sannsynlig at de kommer til å få unger ved vannene senere år?
H. (25.07.2021)
Svar:
Spørsmålet er om noe(n) spiser dem opp. Mink?
Roar Solheim (25.07.2021)
sjøfugl
Kan det lagast platninger plasert på staur for å få måse kjell eller terna til å byggje reir på. vist så er kva mål og plasering som passar i lendet. Har ei plass der før hekkka småmåse og kjell men på grunn av tilgroing og mink er dei no borte . savnar lyden av fugle livet.
H.K. (25.07.2021)
Svar:
Ja. Dette gjøres med stort hell i de nordligste fylkene.
Roar Solheim (25.07.2021)
Hva heter denne fugla?
Hvilken fugler er dette? Vi er i Aureosen og vi har fått besøk av en fint 10 cm lang son spiser solsikker frø. Takk for hjelp
C.R. (25.07.2021)
Svar:
Dette er en spettmeis.
Roar Solheim (25.07.2021)
hvilken fugl kan dette være?
hei, forrige uke observerte jeg en fugl på Årnes som sang en så tydelig melodi at den var lett å huske, og jeg trodde fuglen skulle være enkelt å artsbestemme til tross for det dårlige bilde jeg tok. Men melodien hører til hortulan, evt gulspurv, og det får jeg ikke til å stemme med utseende som minner mer om munk? Jeg så faktisk gulspurv samme dag ca. 3km unna. Hermer noen fugler etter hverandre?
S.M. (25.07.2021)
Svar:
Ja. Fuglen på bildet er en tornsanger.
Roar Solheim (25.07.2021)
Rovfugl ved Haukeli.
Vi er fra Danmark og er på ferie på Haukeliseter Fjellstue. Vi så en stor rovfugl i dag. Vi tror, det var en kongeørn. Vi så den kun på ret stor afstand. Ved I, om de yngler ved Haukeli?
N.L. (25.07.2021)
Svar:
Det vet jeg ikke, men kongeørn er en aktuell art å se på stedet.
Roar Solheim (25.07.2021)
Hvilken hauk er dette?
Denne fløy inn i nabohytta. De tror det er en hønsehauk, men jeg holder en knapp på spurvehauk. Hvem har rett?
G.R. (25.07.2021)
Svar:
En spurvehauk.
Roar Solheim (25.07.2021)
Kornkråker
Himmelen ble plutselig svart av denne fuglen. De landet på parkeringsplassen på OBS her på Jessheim. Vi har nylig fått et vannfall her i "Romsås Grønt," og fuglene samlet seg i hopetall rundt, og i bassenget, her ved Gardermovegen 12. Er det for tørt på åkrene, og ellers hvor de har tilhold ?
M.S.R. (25.07.2021)
Svar:
Bilde mangler.
Roar Solheim (25.07.2021)
Lerke
Hei!
Er det heipiplerke eller trepiplerke? Bildet er tatt på Tyin i dag
T.H. (25.07.2021)
Svar:
Usikker siden dette er en ungfugl, men mistenker heipiplerke.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fjær
Hvilken fugl er dette?
P.J. (25.07.2021)
Svar:
Ser ut til å være hubrofjær. Hvor funnet?
Roar Solheim (25.07.2021)
Skogsdue
Er dette en skogsdue ?
L.K. (25.07.2021)
Svar:
Ringdue, ikke skogdue.
Roar Solheim (25.07.2021)
Småspove unge, oppførsel
Vi har en småspove rundt hytta ved havet i Nord-Norge. Det er i dag 25.07.21. Denne fuglen er helt alene, kan se ut som den ikke er fullvoksen mtp offisielle mål til småspove. Poenget er at den oppfører seg så rart. Urolig på en måte. Lager lyder nesten hele dagen. Flyr urolig omkring fra hyttetak til hyttetak og ned til steinene i fjæra. Holder seg til et relativt lite område. Nesten som om han leter etter noe her? Er dette normal oppførsel? Er det normalt at en fugleunge er alene, eller dr han forlatt, og kan det være en grunn til at han «roper» hele dagen?
Kanskje et rart spørsmål, men vi har aldri sett en så «urolig» fugl…
E. (25.07.2021)
Svar:
Spoveungene blir etterlatt slik at de trekker alene. Kanskje er denne stor nok til at de voksne har dratt allerede.
Roar Solheim (25.07.2021)
Hettemåke?
Hei! Jeg tror dette er hettemåke, men får det ikke til å stemme med det svarte nebbet.. De var omtrent like store som hettemåker
N.N (25.07.2021)
Svar:
Nei, dette er unge krykkjer.
Roar Solheim (25.07.2021)
Trosten
Hei, her jeg bor i Husøystrand rett ved innseilingen til Tønsberg har jeg gode opplevelser av fugler som lander på den større plenen mellom blokkene våre. Bortsett fra måkene som lager et helvetes leven! Men altså. Idag landet det mellom 30-40 hva jeg tror er trost mørkgrå. Jeg har registrert at fugler andre typer også har landet her. Og dagen etter blir det godt meg regn. Hva skjer i jorda? For de finner tydeligvs mye der på en dag som denne. Det er meldt mye regn her på Nøtterøy i dagene som kommer. Er det en sammenheng? Det er forøvrig fascinerende hvordan fuglene lever i naturen og vet hvor de kan finne mat relatert til det jeg oppfatter som været. Håper du kan gimeg noen svar. God sommer, hilsen Mia
M. (25.07.2021)
Svar:
Det kan hende at fuglene oppdager at insekter og mark plutselig er lette å fange, og dette kan ha noe med værforhold å gjøre.
Roar Solheim (25.07.2021)
Måker og samhold
Vi ble vitne til at en skadet måke med brukket vinge ble stupmobbet og plaget av to andre måker. Er dette vanlig adferd innad hos måker?
K.A.R. (25.07.2021)
Svar:
Hos mange fugler som lever i flokk kan skadde individer bli mobbet eller endog drept. Dette har kanskje en effekt for å hindre mulig spredning av smitte, og fare for at et avvikende individ tiltrekker seg oppmerksomhet fra rovdyr.
Roar Solheim (25.07.2021)
And
Vi har en skadd and i en havn, det går bedre med den nå men flyr ikke enda. Hva bør den få å spise og drikker de saltvann, skiller de ut saltet?
C. (25.07.2021)
Svar:
Vet ikke om de drikker saltvann eller ikke. Burde hatt et bilde for å se hvilken art dette er.
Roar Solheim (25.07.2021)
Mørk fugl med en pussig lyd.
Kan det være en stær som imiterer en annen art? Fra Sotra 8 juli.
N. (25.07.2021)
Svar:
Nei. Dette er lyd fra en svarttrost. Det er en svarttrost hann på filmopptaket.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fjær
Hei, lurer på kva Fugl denne fjøra er av? Fann den på 500 m.o.h ved kysten.
K. (25.07.2021)
Svar:
Dette er kroppsfjær fra ei havørn.
Roar Solheim (25.07.2021)
Fugler
Har Hegre svømmehud mellom tærne..?
K.B. (25.07.2021)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (25.07.2021)
Svaler
Hei hva gjør jeg når en svale unge ikke kommer opp fra bakken etter et par timer, ser uskadd ut. Mye katter, måker og skjærer rundt
N.N (24.07.2021)
Svar:
Spørsmålet er om det er en svale eller en tårnseiler. sistnevnte kan ikke lette fra bakken, og må løftes opp i lufta for å kunne lette.
Roar Solheim (24.07.2021)
Hvilken terne?
Tok dette bildet av en ung? terne på Lista nylig. Regner med at det er en makrell- eller rødnebbterne, men hvilken?
N.A.T. (24.07.2021)
Svar:
Har dessverre ikke tilgjengelig litteratur for å kunne sjekke opp hvilken av dem dette kan være.
Roar Solheim (24.07.2021)
Tornirisk?
Hei. Er dette en ung tornirisk?
Bildet tatt på Lista 23/7.
N.A.T. (24.07.2021)
Svar:
Ja. Ung tornirisk.
Roar Solheim (24.07.2021)
Død fugl
Hvordan fugl er dette?
L.J. (24.07.2021)
Svar:
Dette er en ung svarttrost.
Roar Solheim (24.07.2021)
Kull 2 for svarttrosten?
Kan et svarttrostpar få to kull med unger i sesongen? Svarttrostmor ligger nå i redet for annen gang etter at det første kullet fløy ut av redet for ca 10 dager siden. Redet er i vår bakgård og vi har full oversikt. Kan det være en annen hunn?
A.K.W. (24.07.2021)
Svar:
Svarttrostene har i alle fall to kull i løpet av sommeren, uvisst om de også kan klare tre.
Roar Solheim (24.07.2021)
grågås
hei det er tre grågåser som ikke kan fly, de er med resten av flokken men jeg tror flokken kommer til å fly sin vei snart.
Hva kan jeg gjøre?
F. (24.07.2021)
Svar:
Ikke noe. Hvis de tre ikke følger med, vil de likevel fly senere når de blir flyvedyktige igjen.
Roar Solheim (24.07.2021)
flaggspett eller hvitryggspett?
Hei, Kan dette være en hvitryggspett, eller er det en ung flaggspett? Fotografert i Rauma kommune i dag.
N.N (24.07.2021)
Svar:
Dette er en ung flaggspett.
Roar Solheim (24.07.2021)
Fugleunge
Vi har sett en fugleunge i myra to dager på rad nå, uten å se noen tegn til rede eller mor. Den drakk grådig da den fikk tilbud om vann fra en kopp. Er det noe vi kan gjøre for den? Vi befinner oss i Østerdalen.
A. (24.07.2021)
Svar:
Dette er en jordugleunge. Den fores nok av sine foreldre kveld og natt, så bare la den få sitte i fred.
Roar Solheim (24.07.2021)
Hvem jakter på fiskemåkenes unger?
Fiskemåkene er jo flinke til å forsvare ungene. Jeg har observert dem gjennom flere tiår, men har ennå til gode å se andre fugler enn ørna ta ungene. Og den venter gjerne til de er såpass store at de så vidt har begynt å fly. Selv ravnen ser ut til å skygge unna når aggressive fiskemåker forsvarer ungene. Er det kjent at andre fugler enn rovfugler som ørn og falk forsyner seg av ungene til fiskemåkene?
T.P. (24.07.2021)
Svar:
Tror nok svartbaken kan ta noen unger.
Roar Solheim (24.07.2021)
Rype
Hei!
Er dette fjellrype eller lirype? Bildet er tatt på Eidsbugarden i Jotunheimen i dag
T.H. (24.07.2021)
Svar:
Lirype. Fjellrypene er mer steingrå.
Roar Solheim (24.07.2021)
Nøttekråke
Er dette en sibirsk nøttekråke?
Har fire stykker på besøk hver dag i en sembrafuru☺️
N.N (24.07.2021)
Svar:
Sannsynligvis, ja.
Roar Solheim (24.07.2021)
Lyd fra rovfugl
Jeg observerte en rovfugl i Rauland som skjermet tre av sine årskyllinger, mens den utstøtte en lyd som minnet sterkt om vipe. Det var en ganske stor rovfugl, type hønsehauk eller fjellvåk. Hvilken art?
O.B. (24.07.2021)
Svar:
Mistenker fjellvåk, men vanskelig å si sikkert her.
Roar Solheim (24.07.2021)
Innlandsmåker
Jeg bor ved Nisser, og her har det blitt endel måker de seneste årene. Når jeg ser en stor gråmåke sitte på en telefonstolpe i nærheten av huset vårt, undrer jeg meg på hva de lever av her.
R.N. (24.07.2021)
Svar:
Måker er altetere. De spiser både insekter, mark og frø/plantekost.
Roar Solheim (24.07.2021)
Namn på fugl
Namn på fuglen.
Fuglen stod på terassen utfor huset.
S.B. (24.07.2021)
Svar:
Dompap ungfugl.
Roar Solheim (24.07.2021)
Fuglekasser
Har mange fuglekasser, men i år er inngangen på 3 kasser tette igjen, kun et lite hull, ca 1 cm, hvorfor ?
M. (24.07.2021)
Svar:
Vet ikke, men antar at kanskje murerbier eller andre inselter har gjort dette.
Roar Solheim (24.07.2021)
Måke
Et måke par har unger på taket i blokka jeg bor. Nå er begge i takrenna og tør ikke hoppe ut. Det er 3 etg ned og skråtak.. De har vært takrenna i flere dager. Hvordan kan man hjelpe. Pleier måkeunger å klare å hoppe ned? Jeg er bekymret. Bor i sandvika.
W.N. (24.07.2021)
Svar:
Det trenger du ikke være. Foreldrene forer dem, og de klarer nok selv å komme seg videre om noen dager.
Roar Solheim (24.07.2021)
småfugl
Heisann!
Bør jeg fjerne reiret etter kjøttmeisen i fuglekassa vår eller vil det bli brukt igjen?
J.V. (24.07.2021)
Svar:
Kast det ut. Brukes ikke igjen. Nytt reir bygges oppå det gamle, og da fylles kassa opp.
Roar Solheim (24.07.2021)