Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 10 602 til 10 651 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
Ugle i åpent fjellterreng
Hei.
I går kjørte jeg bil innover mot Langsua nasjonlpark/Vesleskag på en stølsvei i skumringstid og litt snøvær. Da jeg kom ca 300m over skoglinja, i veldig åpent terreng så jeg en stor mørk fugl fly langsomt og mykt i lufta. Jeg tipper kanskje 10m opp i lufta. Det var fortsatt noen enkelte trær stående alene i stølslandskapet her og der, men ellers åpen «vidde». Jeg så den på lang avstand først, og den første tanken min når jeg fortsatt var på lang avstand var at jeg undrer meg over om det var en enslig trekkfugl der oppe på fjellet. Den fløy mykt, uten store endringer i retning, og med langsomme vingeslag mot og over bilen. Når den kom nærmere lurte jeg et øyeblikk på om det var en ørn, fordi den fremsto stor (kanskje vingeslag på 1,5m+/-) og den fremsto med mørk brun/grå i siluetten der i skumringen. Da den fløy over bilen og mot noen trær på den andre siden så jeg at den hadde lange flotte vinger, og litt butt kropp, og jeg tenkte med det samme at det var en ugle. Den hadde nemlig uglete form, og ikke en typisk ørnete form. Jeg så ikke at den landet på noen trær, jeg så den kun i lufta i retning enkelte trær. Jeg har hørt at det har vært observert snøugle i dette området, men den jeg så var ikke hvit. Den var brun eller grå. Pga skumringen så jeg ikke hvilket fargespill den hadde på undersiden av vingene, men jeg er helt sikkert på at denne fuglen ikke hadde noen innslag av hvitt på undersiden. Jeg la nemlig spesielt merke til at den var ganske så jevnt farget.
Det er jo vanskelig å vurdere avstand og størrelse, men jeg vet merke i at den var veldig stor. Jeg er veldig sikker på at det var en ugle. Kan dette ha vært en hornugle (eller er de lyse under vingene?), og kan det potensielle ha vært en hubro?
Takk for svar!
Å. (28.11.2021)
Svar:
Det kan hende at du har sett ei lappugle. Fra undersiden virker både hornugle og jordugle nesten hvite i dårlig lys, så det er ikke så sannsynlig at det er en av disse du har sett.
Roar Solheim (28.11.2021)
Fuglelyder
Hei!
Jeg er ivrig kryssordløser, men står fast en gang i blant. I dette tilfelle er det: KRYKKJESKRIK ?
Svaret skal være på 5 bokstaver. Som bokstav nr. 2 har jeg en S og som nr. 4 har jeg en R. Usikker på om disse er riktige.
Kan dere hjelpe en innlandsboende?
Håper på et positivt svar innen 1 uke !
T.G. (28.11.2021)
Svar:
Dessverre ikke. Krykkjenes rop kan bokstaveres som "kekekea", og det er ikke i nærheten...
Roar Solheim (28.11.2021)
And?
Lurer på hva fugl dette er?
K.A. (28.11.2021)
Svar:
Dette er en siland hann.
Roar Solheim (28.11.2021)
To fugler i Oslofjorden, slutten av november
Spotta to forskjellige fugler jeg ble nysgjerrig på i dag, i Oslofjorden. Ønsker hjelp til å finne ut hvilke arter dette er.
På bildet jeg har lastet opp, så er Fugl 1 nederst, og Fugl 2 øverst.
Fugl 1:
Mørk, slank, langt nebb, over 50 cm lang. Dykket ofte og lenge, over 15 sekunder av gangen. Ble observert i bukta rundt Operaen. Muligens en hvit flekk ved halsen.
Fugl 2:
Hvit underkropp, vesentlig mindre enn fugl 1, litt fyldigere kropp. Også denne dykket ofte og lenge. Observert samme sted, rundt Operaen. Hvit også på hodet.
K. (28.11.2021)
Svar:
Det er en storskarv nederst og en lomvi øverst.
Roar Solheim (28.11.2021)
Hvor er dompapen i år?
Dompapen har vært den mest tallrike på fôringsplassen vår, på Heggenes i Valdres (500 moh.) i mange år. I år er den borte. Har det skjedd noe spesielt? Vi bor i skogkanten.
K.F. (28.11.2021)
Svar:
Dompap varierer i antall og opptreden fra år til år, så dette er det vanskelig (umulig) å vite årsak til for enkeltlokaliteter.
Roar Solheim (28.11.2021)
Linerle
Hei! Hvordan vet linerla at den må trekke sørover?
N.N (28.11.2021)
Svar:
Det å trekke sydover er trolig nedarvet, selv om denne siden ved fugletrekket kanskje er den minst utforskede. Færre insekter og kortere dager er nok signaler som får mange trekkfugler til å starte trekk sydover.
Roar Solheim (28.11.2021)
Parakit i gårdhagen
Hei. Vi har observert en grønn parakit-liknende fugl i gården vår i sentrum Oslo. Den flyr hver dag en tur rundt i gården på formiddagene men forsvinner da hen på dagen. Nå hvor vinteren nærmer sig blir vi urolige for om en fugl som den kan klare sig i Norge og kan man gjøre noget for å hjelpe den?
Mvh Louise
L. (28.11.2021)
Svar:
Dette er en nymfeparakitt. Disse kan klare seg hele vinteren hvis de finner solsikkefrø på fórplasser. Arten har spredt seg i Europa, og finnes nå helt nord til Hamburg. Når slike dukker opp i Norge, er det vanskelig å vite om de er rømte burfugler fra fangenskap i Norge, eller om de faktisk kan ha spredt seg fra Tyskland.
Roar Solheim (28.11.2021)
Hunden jager kråker
Hei! Jeg var ute og laget godbitsøk til hunden. Det vil si at jeg strør godbiter ut på gresset som han må snuse seg frem til. Mens jeg gjorde dette kom det 8-10 kråker og forsynte seg - og valpen min synes det var hysterisk morsomt å jage dem. De fløy lavt akkurat som om de «terget» han, men jeg ble redd da de ble fler og fler. Kan de gå til angrep «sammen» mot hunden hvis de blir sint, eller syns de også dette er gøy? Kan de være farlige for hunder? Han er 5 kg og ganske liten.
C. (28.11.2021)
Svar:
Kråkene utgjør neppe noen fare for hunden. Det KAN hende at de ser på dette som en lek...
Roar Solheim (28.11.2021)
Gråtrost
Er det mindre med gråtrost i år? I sommer fikk jeg beholde alle morellene, og jeg så ikke en eneste gråtrost spise rognebær ende det var plenty med rognebær i år
Ø.K. (27.11.2021)
Svar:
Det KAN hende, men store mengder rognebær og andre bær kan også ha endret trostenes trekkmønster og tidspunkter for når de dukker opp hvor.
Roar Solheim (27.11.2021)
Meiseflukt
Meisene på matbrettet forsvant nesten over natten. Har hatt masse besøk over lang tid og har foret med solsikkefrø i kilovis, men nå er det helt tomt og ikke en fugl
H.M. (27.11.2021)
Svar:
Slike endringer er det dessverre vanskelig å finne forklaringer på.
Roar Solheim (27.11.2021)
Overvintrer Storskarv på Vestlandet?
Hei! jeg fikk et bilde fra barnebarnet mitt som hun tok i ettermiddag ved en av fjordene i Sogn, og jeg mener det var en storskarv.
Burde ikke den være på vei til nord-Afrika nå? eller er det noen som overvintrer? Jeg fikk det bare som en video på snap, så jeg kan dessverre ikke formidle bildet.
T. (27.11.2021)
Svar:
Nei. Storskarvene overvintrer langs kysten.
Roar Solheim (27.11.2021)
Bygggryn til småfuglene
Kan vi mate fuglene med byggryn? Hva med sammalt grovt mel?
J. (27.11.2021)
Svar:
Byggryn går nok bra, men jeg tror ikke fuglene forsyner seg av mel. Men du kan gjøre et forsøk.
Roar Solheim (27.11.2021)
And
Hva slags and er dette? Fotografert på et tjern i Bergen i dag
T.H. (27.11.2021)
Svar:
Dette er en toppand hann.
Roar Solheim (27.11.2021)
Hvilken fugl?
Hei, eg tok dette bilde idag den 27 november i Skjåk,lura på hvilken fugl dette er? Beklager dårleg kvalitet på bilde,men d er så dårleg lys nå!
S.B. (27.11.2021)
Svar:
Dette er en flott dvergspett hann.
Roar Solheim (27.11.2021)
Svaner
Bor på Vestvågøy , her er mange svaner , i fjor 2020 fikk ett svanepar 5 unger når skifter dem fra grå til hvit ,
N.N (25.11.2021)
Svar:
Ungsvanene blir hvite når de skifter fjær i sitt andre leveår.
Roar Solheim (27.11.2021)
Skæra, sjura.
Dette er forsåvidt ikke et spørsmål, men mere en anekdote. Jeg har mange års utdannelse og praksis som teknisk ingeniør.
Men, sjura outsmarterer meg.
Hele tiden. Jeg har flere fuglematere men hele tiden finner sjura nye metoder for å rane disse. Hun følger med når jeg fyller på.
Hun har lært seg at jeg er ufarlig.
Ikke luftgevær eller hagle.
Det siste er en holder for meiseboller. Hun har lært seg å demontere holderen ! Jeg blir noen ganger forbannet på den fuglen. Men hun har humor. I motsetning til kråka. Og veldig nimble, jessvindt. Hun må ha en stor hjerne i forhold til kroppsvekten.
H.J.V. (27.11.2021)
Svar:
Du kan omgå problemet med at kråkefuglene tømmer forplassen for mat raskt, ved å lage et fórbur der bare småfugler slipper inn. Let i eldre utgaver av Fuglevennen (finnes som PDF på nettet), og spesielt utgaven fra 2007 - der er et slikt fórbur beskrevet. Når automatene henger inne i et slikt bur, må skjærene nøye seg med det som havner på bakken under buret.
Roar Solheim (27.11.2021)
Småfulger
Kan småfugler spise maiseboller om vinter blir det ikke hart når det er kaldt har hengt opp maisboller i metall i hagen .
N.N (27.11.2021)
Svar:
Fugler klarer fint å hakke i seg stivfrossent fett.
Roar Solheim (27.11.2021)
Hvilken type and
Observert i Rogaland. Virker tamme.
En person har forslått Moskusandblanding
S.B. (27.11.2021)
Svar:
Har dessverre ikke navn på alle håpløse varianter av tamme ender som er på rømmen i Norge, men helt klart en tamform.
Roar Solheim (27.11.2021)
Smør med mindre fett fra Tine
Vi kjøpe nylig en ny smørvariant fra Tine. Den har mindre fett og mer vann. Vi likte ikke produktet. Har hørt at smør er bra for småfuglene men hva med denne varianten? Kan vi sette esken(250g) på fuglebrettet? Takker for svar
N.N (27.11.2021)
Svar:
Vanskelig å gi noe riktig svar her, siden fuglemat må testes ut for å se om fuglene vil ha det eller ikke. Dersom dette smøret ikke inneholder masse salt, tror jeg nok du kan sette det ut og se om fuglene spiser det eller ikke. Gjør de det, er det trolig helt OK, men det kan godt hende at de ikke vil ha dette i det hele tatt. I så fall er vel matavfall beste endestasjon.
Roar Solheim (27.11.2021)
Småfugl har reir innunder taket. Hører de inni stuen.
Kan jeg tette tilkomst med ekspaderene børster? Overleve vinteren da? Evt når på året kman jeg tette igjen.
E. (26.11.2021)
Svar:
De har nok ikke reir der nå, men sover innunder taket om natta. Hvis du stenger inngangen om dagen, finner de andre steder å overnatte.
Roar Solheim (26.11.2021)
Svaneunge alene i dam som fryser igjen
Hei, jeg har sett at det er enslig svaneunge alene igjen i Holmendammen i Oslo, resten av svanefamilien forlot dammen for noen uker siden. Dammen fryser mer og mer til, og den har snart ikke åpent vann noe sted. Vil den kunne klare å lette fra speilblank is?
H. (26.11.2021)
Svar:
Ja, hvis den kan fly, så klarer den dette. Svaner letter jo fra åker, og da klarer de også å lette fra is.
Roar Solheim (26.11.2021)
Svaner som overvintrer.
Hei! Kan man, og i så fall hvordan hjelpe svaner med å overleve vinteren? Dette er i Steigen i Nordland. Vannet fryser igjen i løpet av vinteren, og det kan bli ned i 20 kalde på det verste. Mvh Kari.
K.N. (26.11.2021)
Svar:
Svanene er tilpasset å klare seg selv, selv om det er kaldt. Hvis de blir riktig kaldt senere på vinteren, kan du forsøke å legge ut hønsefor og se om de vil ha det.
Roar Solheim (26.11.2021)
ukjent fugl
Jeg rakk dessverre ikke ta bilde men så en ukjent fugl i hagen , trodde først det var en fuglefigur før den plutselig fløy!
Den var mindre enn spurv, hadde sort stjert med hvite rundinger, brunt og rødt bryst, fine farger og litt langt spisst nebb
Noen anelse ?
H. (26.11.2021)
Svar:
Sjekk stillits.
Roar Solheim (26.11.2021)
Skadet? rype, hva gjør vi?
I morges var det et lurveleven utenfor, og vi fant denne rypen? Utenfor huset på Landås i Bergen. Skjærer og kråker var etter den, derav levenet. Den gjemmer deg bak bosspannet, og ligger og trykker. Den er litt rufsete i fjærdrakten, og det henger litt fjær oppe i et frukttre i hagen. Kan den være angrepet av rovfugl/ kråke/skjære? Vi kan ta den i en kasse og bære til fjells på Ulriken, eller bare la den i fred, men er litt bekymret pga katter/ skjærer. Alternativet er å ta den til veterinær eller å avlive den. Takknemlig for svar:)
J.H. (25.11.2021)
Svar:
Dette er ikke noen rype, men ei orrhøne. Den bør bare få være i fred, så kanskje den kan ta seg i vei på egen hånd.
Roar Solheim (26.11.2021)
Fugl ved Lille Lungegårdsvann
Vi observerte denne ved Lille Lungegårdsvann i går og lurer på om dere vet hva det er? Den er ganske stor, som bildet viser - mye større enn måkene.
T.S. (26.11.2021)
Svar:
Dette er en gråhegre.
Roar Solheim (26.11.2021)
Spurveugle?
Hei,
Gikk tur i sonsåsen (Vestby) idag og ble bergtatt av denne skapningen. Så ut som en baby-ugle, men vanskelig å se på avstand. kan dette være spurveugle?
L.K. (26.11.2021)
Svar:
Ja, dette er ei spurveugle. Den er helt voksen.
Roar Solheim (26.11.2021)
Lomvi?
Kan dette vera ei Lomvi?
Legger ved eit litt uklart bilde.
Observert 9. okt på Føyno i Stord Kommune.
K. (26.11.2021)
Svar:
Ja. Ser ut til å være en lomvi.
Roar Solheim (26.11.2021)
Hvilken fugl??
Hei!
Tok dette bildet i hagen vår i dag. Det jeg lurer på er om dette er en hunn ringtrost eller bare en vanlig svarttrost?? Det ligner på en ringtrost pga. det hvite på halsen, men jeg ble litt i tvil så jeg må spørre for å være helt sikker.
N.N (26.11.2021)
Svar:
Dette er en svarttrost med en del hvite fjær i brystet/strupen.
Roar Solheim (26.11.2021)
Uidentifisert fjær sett i sommer.
Hallo! Var på fuglekikking for å finne ei rapportert jerpe i sommer. Vi fant ikke noe jerpe men vi fant fjær, hvem hører den til?
I. (24.11.2021)
Svar:
Dette er armsvingfjær fra orrhøne.
Roar Solheim (26.11.2021)
Lundefugl på avveie?
Jeg bor i Sandefjord ett par hundrede meter fra sjøen. Denne krabaten sitter og vugger litt med mot garasjen. Bildet tatt idag 24.11.21 kl. 17.20
Burde jeg frakte den til sjøen? Trafikkert vei imellom sjøen og her…
A. (24.11.2021)
Svar:
Ja, den bør settes ut igjen i havvann.
Roar Solheim (24.11.2021)
Skjærer? Ca 10 liter jord er gravet ut av en plantekasse i 6. etg.
Hei! Jeg har oppdaget at det er gravet et ca 20 cm dypt hull i en stor plantekasse til 3 blåbærbusker og en del urter på terrassen. En virkelig stor haug jord og lecakuler, ca en full 10 liter bøtte, ligger utenfor kassen. Terrassen ligger i 6. etg. ytterst i en terrasseblokk, og det er ca fire etg ned til bakken. Kassen står i det ytterste hjørnet inntil en stor grill. Tett bladverk på en kjempestor sitronmelisse har dekket hullet og jordhaugen. Mus kan klatre, men ingen mus har gått i fella ila 5 uker.
Kan skjærer grave så dype hull og få ut så mye jord og lecakuler? Evt hvorfor? Pfh takk for å få et svar på dette mysteriet! Mvh Anne Hegna
N.N (24.11.2021)
Svar:
Kanskje, men vanskelig å vurdere uten å se stedet selv.
Roar Solheim (24.11.2021)
Forlatt rede
Hallo! Jeg har funnet et fuglerede, og det ser ut til å ha gjort sin nytte og nå være forlatt, men jeg er usikker på dette. Forlater fugler reder som de ikke lenger har bruk for og bygger nye, eller kommer de stadig tilbake til gamle og gjenbruker? Jeg spør fordi jeg kunne tenke meg å ta med meg og bruke redet til egen kunst, men vil absolutt ikke ta et rede som fortsatt gjør nytte for fuglen. Legger ved bilde, tatt 24.11.21.
N.N (24.11.2021)
Svar:
Dette blir aldri brukt igjen, så dette kan du bare ta!
Roar Solheim (24.11.2021)
Fugler som bygger tak på reir
Hvilke to spurvefugler bygger tak på reirene sine ?
M.V. (24.11.2021)
Svar:
Gjerdesmett, pungmeis, stjertmeis m fl. Skjære også - den er også en spurvefugl.
Roar Solheim (24.11.2021)
Hærfugl
Jeg fikk besøk av en Hærfugl i dag! Det må vel være ganske spesielt? Jeg bor i Sande i Vestfold (Bergstigveien 42).
Håper den finner veien sørover snart... Kan jeg legge ut noe spesiell mat til den?
K.B. (24.11.2021)
Svar:
Utrolig nok dukker det opp hærfugler også i november og desember. De spiser insekter, så dersom du legger ut melormer, og den finner dem, så vil nok de gli ned.
Roar Solheim (24.11.2021)
Stokkender - paringsritual i november?
Lørdag 20.november gikk jeg en tur med fotoapparatet rundt Ortunvannet (Fyllingsdalen / Bergen)). På veien så jeg et stokkandpar som svømte i en liten vik for seg selv. De begynte å "nikke" til hverandre og slik jeg tolket det kunne det minne om et "paringsrituale". Som vedlagte bilde viser avsluttet de med det som i alle fall ser ut som et forsøk på paring. Dette er vel ikke årstid for paring for ender? Eller er slike "paringsforsøk" noe som skjer gjennom året?
A. (23.11.2021)
Svar:
Ja, dette skjer faktisk hele vinteren og våren.
Roar Solheim (23.11.2021)
Sidensvans i Finnmark?
Ref gårsdagens spørsmål; vel ingen tvil om Sidensvans. Idag også med foto. 15-20 fugler i busken utenfor her; knasker solsikkefrø. Hesseng 23/11-21.
A.E. (23.11.2021)
Svar:
DET var interessant. Tror ikke jeg tidligere har sett dokumentasjon på at sidensvans spiser solsikkefrø!
Roar Solheim (23.11.2021)
Lyd fra ørn
Hei.
Det er endel ørn her i Harstad-området, men skjelden vi hører så mye lyd fra den. Dette er sannsynligvis ei havørn, men er det noe grunn til at den lager så mye lyd?
G. (23.11.2021)
Svar:
Dette er en av ørnenes lyder, men ikke alltid viktig å vite hvorfor de ytrer seg.
Roar Solheim (23.11.2021)
Er det mulig å si hvilken art?
Beklager den dårlige kvaliteten på denne bildet!! Tatt på lang avstand og croppet. Er det til tross for dette mulig å si noe om hvilken art dette kan være? Bildet er tatt 26,oktober i år på Areklett i Masfjorden kommune (Vestland)
A. (23.11.2021)
Svar:
Ser ut til å være en gråsisik.
Roar Solheim (23.11.2021)
Spørsmål:
Kan man lage høner av en vanlig egg
A. (23.11.2021)
Svar:
Man "lager" ikke høner. For at et høneegg skal kunne utvikle en kylling, må egget være befruktet. Vanlige hønsegg er ikke befruktet.
Roar Solheim (23.11.2021)
Hvilken fugl er dette?
Jeg farta litt rundt nord på Langøya i Vesterålen, da jeg så denne ene pusle for seg sjøl, med litt dykking godt innafor moloen på Stø. Hvilken fugl er det?
P.O.A. (22.11.2021)
Svar:
Dette er en teist.
Roar Solheim (23.11.2021)
Uredd sinnatagg
Hvilken fugl er den i gråhvit fjærdrakt - bilde tatt på Ålgård 20.11.21.
R.M. (22.11.2021)
Svar:
En feilfarget fremmed art, tror det dreier seg og en brudand.
Roar Solheim (22.11.2021)
Spurvehauk
Eg tror dette er en Spurvehauk han. Er det det? Og kor gammel er den?
M.O.G. (22.11.2021)
Svar:
Dette er en ung spurvehauk (klekket i år), og sannsynligvis en hann.
Roar Solheim (22.11.2021)
Meisebestanden
Hei
Synest å ha registrert svært få meiser av typen blåmeis, granmeis og lauvmeis på fuglebrettet no i haust. Kjøttmeis er det masse av. Er dette noko de også har registrert?
O.C.A. (22.11.2021)
Svar:
Mange meisearter ser ut til å avta i antall, spesielt granmeis og toppmeis, men det er også mulig at løvmeis går tilbake flere steder.
Roar Solheim (22.11.2021)
Hei
Hva jakter jaktfalken på?
Hvordan jakter de?
D.S.A. (22.11.2021)
Svar:
Jaktfalken jakter for det meste fugler, som den tar i lufta.
Roar Solheim (22.11.2021)
snøugler viktig!!!1
Hvordan ser fot avtrykket/sporet til snø uglen ut????
S. (22.11.2021)
Svar:
Det har jeg foto av, men det er ikke mulig å legge inn bilder i svarene, dessverre.
Roar Solheim (22.11.2021)
Sidensvans i Finnmark?
På brettet idag to fugler jeg ikke har sett her tidligere. Desverre ingen bilder enda, men utfra størrelse, farger og dusken på hodet må det jo være Sidensvans? Helt ny på mitt brett ihvertfall. Trekkfugl? Hesseng i Sør-Varanger 22/11-21.
A.E. (22.11.2021)
Svar:
Ja, sidensvansene er trekkfugler. Hvor langt de trekker avhenger av hvor mye bær de finner på veien. I år har de mye å ta av.
Roar Solheim (22.11.2021)
Hvilken fugl?
Hei. Kom over en ansamling av mange små fjær på skogtur igår. Åpenbart at fuglen hadde mistet livet der. Fjærene var for det meste mørke (svarte/grå). Det var også noen få litt større svarte gjær med hvite prikker på (se bildet). Hva kan dette ha vært for slags fugl?
H.R. (22.11.2021)
Svar:
Dette er fjær fra en flaggspett.
Roar Solheim (22.11.2021)
Hvordan puster høns når de hviler?
Hei!
Jeg har hørt at lungene til høns er synkronisert med vingene, slik at når de flakser puster de samtidig. Hvordan puster de da når de hviler? Må de løfte vingene hele tiden eller har de noe lignende vårt mellomgulv? Klarer de å puste automatisk som oss, eller er det bevisst?
M.E. (22.11.2021)
Svar:
De må ikke løfte vingene for å puste når de ikke flyr, men dette er et fysiologisk spørsmål som må rettes til en fysiolog dersom du vil ha nærmere informasjon om disse prosessene.
Roar Solheim (22.11.2021)
Aggresiv tjeld.
Hei, hadde en såkalt kunstig tjeld " hagepynt" stående på en jordbær kasse ved garasjeveggen, der satte jeg opp denne tjelden. Det som skjedde at det var en tjeld som gikk til voldsomt angrep på denne tjelden, ikke bare en gang, men mange ganger, til slutt måtte jeg flytte det som var igjen av tjelden etter jeg hadde tapet å limt den sammen på altanen. Hvorfor var tjelden så aggressiv mot denne kunstige tjelden ?
N.N (21.11.2021)
Svar:
Den trodde kanskje at det var en konkurrent eller rival, og forsøkte å jage den vekk.
Roar Solheim (21.11.2021)
Hvitfjesugle?
Møtte denne ugla i Åstdalen i dag. Den var mellom 25 og 30 cm lang.
Har vi funnet riktig navn på den? Har flere bilder men dette er det beste. Tatt med mobil på ca 40 meter avstand i snødrev.
Fikk ikke ut noe info fra Artsdatabanken om andre observasjoner.
En flott naturopplevelse og vi fikk en ide om hvor ett eventuelt reir kan være der inne også
T.S. (21.11.2021)
Svar:
Dette er ei haukugle.
Roar Solheim (21.11.2021)