Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 10 691 til 10 740 av totalt 50 176 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Sitter her på hjemmeskole og observerer en fugl i hagen. Klarer ikke å google meg frem til hvilken. Jager veldig rundt på de andre fuglene.
Grått hode, brun kropp, grå hale og svart haletipp.

S. (16.12.2021)

Svar:

Dette er en gråtrost.

Roar Solheim (16.12.2021)


#Diverse

Kattugle

Hvordan unngå at kattugla går i mårfella?

H.T. (16.12.2021)

Svar:

Aner ikke. trodde ikke kattugler var utsatt for å gå i mårfeller. Nøtteskriker og lavskriker derimot kan dessverre snike seg opp i feller plassert på trestammer for mår, og bli drept.

Roar Solheim (16.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugletype

Hei , på tur i Bærum ikke så langt unna Engervannet,
Rett ved elven som munner ut i vannet, dukket opp denne fuglen. Kurte på om hva slags fugl er dette?
Tusen takk på forhånd🙏
Mvh Rahim
Og Kristine Amalie

N.N (16.12.2021)

Svar:

Dette er en gråhegre.

Roar Solheim (16.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kvitring kl 02:00 på natta i Oslo i desember?

Nesten hver natt, ganske nøyaktig kl 02:00 nå i desember hører jeg en ganske intens kvitring, rett ved bygården min på Torshov i Oslo. Den høres gjennom vinduet.

Det er gatelys her og en park ca 200 m unna, men lyden oppleves å komme fra hustaket på andre siden av gata, eller såpass nært. (Har tatt opptak av lyden, se lyd-vedlegg, og hør helt til slutt, hvor det kanskje er kamp? Noe skjer?)

Hva kan dette være for slags fugl?

H. (16.12.2021)

Svar:

Dette er en svarttrost som varsler.

Roar Solheim og Frode Falkenberg (16.12.2021)


#Økologi og atferd

Dødsscenario i blåmeisreir..?

Hei,
I dag hørte jeg i en radiosending på NRK at blåmeisen kan «iscenesette» en drapsscene.
Den legger masse forskjellige fjær helt tilfeldig i reiret slik at det ser ut som om det er en fugl som har blitt drept. Dermed prøver de å hindre andre fugler å ta reiret mens blåmeisparet er på matsanking.
Programleder i sendingen påstår at han hadde gjort en faktasjekk på dette. Jeg finner ingenting om denne oppførselen på nettet…
Er det sant eller bare tull?

Hilsen, en som mater og observere fugler fra kjøkkenvinduet😊

A.B. (15.12.2021)

Svar:

Nei da, Forsker Tore Slagsvold ved Universitetet i Oslo har gjort eksperimenter sammen med Karen Wiebe fra Saskatoon, som underbygger denne teorien.

Roar Solheim (15.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Tornskate - en trekkfugl???

Hei!
På hytta vår på fjellet ca. 900 moh har vi observert en tornskate ved foringsplassen nå i desember. Den er meget aggressiv og jager småfugl. Vi har også sett at den har tatt en kjøttmeis. I fugleboka vår står det at den er en trekkfugl og overvintrer i Afrika. Stemmer dette eller er det noen som overvintrer?
På forhånd takk for svar!

M.H.K. (15.12.2021)

Svar:

Uten bilde av fuglen har jeg svært vanskelig for å tro at dette er en tornskate. Varsler derimot, overvintrer og jakter småfugler slik du beskriver.

Roar Solheim (15.12.2021)


#Fugleforing

Hunde(tørrfor) til ender og måker.

Kan måker og ender fores med hunde(tørrfor) som ikke er bløtet opp?

K.H. (15.12.2021)

Svar:

Trolig. Gjør et forsøk og se om de vil ha dette.

Roar Solheim (15.12.2021)


#Fugleforing

Småfugler i regnvær.

Det har regnet i hele dag, og småfuglene mine er ikke å se på fuglehuset. Hvor er de?

M. (15.12.2021)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite for en person som sitter et helt annet sted.

Roar Solheim (15.12.2021)


#Diverse

Blåmeis i garasjen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vi har fått besøk av en kjøttmeis eller blåmeis i garasjen vår. Vi har prøvd flere ganger å lukke opp garasjeporten så den kan fly ut, men det blir i garasjen.
Vi har satt ut en skål med vann, fuglemat og brød som den kan spise.
Men hva burde vi gjøre? Hva er best for den? Skal vi la den være der til den flyr av seg selv, eller jage den ut?
Vi må lukke igjen porten når vi ikke er der, og da blir den innestengt. Men vi har vært innom hver time for å se til den og lukker opp garasjeporten så den kan fly ut om den ønsker.

Y. (14.12.2021)

Svar:

Prøv å jage den ut når dere vil lukke porten. Dette er en blåmeis.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

På Grua i tett furubusk så jeg fikk bare et glimt. Størrelse litt mindre enn dompap men større enn spurv - lurte på om det var stillits, bunnfargen stemte men kunne ikke se annet et mørkt mønster på hodet men ikke ensfarget som dompap fruen.

S.O. (14.12.2021)

Svar:

Høres ut som knatring fra pilfink.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvordan får havsulen mat og hva spiser den?

N.N (14.12.2021)

Svar:

Den spiser fisk som den fanger ved å stupe ned og svømme et stykke under vann. Ofte stuper de ned mot sildestimer som presses mot overflaten av hval som jakter på fiskene fra undersiden av stimen.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Diverse

Hvor mange egg legger småfugler?

Jeg har lest at de fleste småfugler lever i ett år. Men hvis småfugler lever så lite, men fortsatt får barn. Hvor lenge ruger småfuglene på eggene før de klekkes?

A. (14.12.2021)

Svar:

De fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-12 år gamle hvis de først overlever sitt første leveår. Dermed kan f. eks. en blåmeis (som kan ha kull på 10-13 egg) få mange avkom i løpet av livet. Men for de fleste fugler er dødeligheten høy den første vinteren, dvs at GJENNOMSNITTLIG levealder kanskje er omkring ett år. De fleste spurvefugler har ca 2 ukers rugetid.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Økologi og atferd

Kråker

I Stavanger har vi et lite vann, kalt Mosvannet. Det ligge ca 10 minutters gange fra Stavanger sentrum. Rundt vannet og turstien, er det mange høye trær, grantrær for det meste. Så vannet er rammet inn med tett skog. Når skumringen nærme seg, flyr A
alle kråker og kornkråker tilbake til Mosvannet, hver bidige dag. Noen flyr opp mot 1,5 time en vei. Det undres hvorfor de flyr så langt hver dag. På veien mot vannet er der lun tett skog, som de kunne ha "gjemt" seg i, men nei, de flyr forbi annen skog, for de skal til Mosvannet. Noen kommer fra Jæren og følger togsporet til Sandnes og videre til Stavanger og magiske Mosvannet. En ornitolog telte de eingang, 15700 kråker på ein dag. Han kan ha bomma på et par, eller 2, men ikkje på hundrevis. Rørende å se opp mot himmelen hver ettermiddag og de flyr gruppevis. Mange i flokk, og så en liten flokk bak den igjen. Har du, som er utdannet ornitolog, noen formening om hvorfor de flyr frem og tilbake slik, hver dag, året rundt. Det åpenlyset er jo at sammen er de sterke, og det er vanskeligere å angripe når de sover i flokk. Men, kan løsningen være like enkel, som vanskelig, de gjør det fordi deres forgjengere gjorde det flr dem igjen, og at de da ble lært opp til å fly til Mosvannet for ly av alle mulige farer som truer en stakkars kråke🥰

I. (13.12.2021)

Svar:

Dessverre er det vanskelig å vite hvorfor de velger akkurat DETTE området for å sove, men som du er inne på, så samler ofte mange kråkefugler seg på ett felles sovested. Dette gir den enkelte fuglen bedre beskyttelse mot jaktende fugler som hønsehauk og hubro. Selv om fuglene lærer av hverandre, og dermed har en kulturell overføring av kunnskap, er de ikke så lite fleksible at de ikke kan flytte en soveplass dersom de oppdageren grunn til å gjøre det. Det er sikkert NOE ved denne plassen som vi ikke oppdager, og som gjør at fuglene foretrekker å sove her.

Roar Solheim (14.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Dette er ikke noe særlig godt bilde. Det er tatt på fôringsplassen på hytta. Mat: Solsikkefrø. Sted: Rennebu kommune i Trønderlag. Høyde over havet : 560 m. Oppservert 5 - 6 stykker sammen. Har foret fugler her i mange år, men aldri sett disse før. Det nærmeste jeg han tenke meg at det er er Pilfink, men får det ikke helt til å stemme.

E.R. (12.12.2021)

Svar:

Dette er en bjørkefink.

Roar Solheim (13.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk på altanen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er det mulig å sjå kva dette er, Hønsehauk ? Bilete er teke i Jondal, Hardanger

B. (13.12.2021)

Svar:

Dette er en ung spurvehauk.

Roar Solheim (13.12.2021)


#Fugleforing

Fuglene forsvant

Før den plutselige kraftige kuldeperioden, for 3-4 uker siden, hadde vi et yrende liv ved våre ‘’fuglebrett’’. Da kuldeperioden satte inn forsvant fuglene, og det er bare et par av dem som har kommet tilbake. Hva har skjedd med dem, har de frosset ihjel?

S.N. (12.12.2021)

Svar:

Nei, de har nok trukket videre. Slike endringer skjer nå og da på en fórplass. Noen ganger virker årsakene innlysende pga værskifte, men andre ganger virker endringene helt uforståelige.

Roar Solheim (12.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjellvåk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Tok disse bildene i midten av oktober og klarer ikke helt å bli enig med meg selv om hva slags art det er. Kunne dere hjulpet meg med det?
Tror selv det er en fjellvåk, men syns ikke fargene stemmer helt. Bildene er tatt i Sør-Trøndelag
Mvh
Siri

S. (12.12.2021)

Svar:

Jo da, dette er tydelig en fjellvåk.

Roar Solheim (12.12.2021)


#Diverse

toppmeis

Hei,

i år hat vi en toppmeis ved fuglebrettet. Den er meget agressiv og fortrenger de andre meiser som kommer. Dessuten hamstrer det jordnøtter og hakkede hasselnøtter i træene og i snøen. Diu har jo allerede skrevet at disse fuglene har en god rommslig minne men klarer de å finne nøttene som er i snøen når den har smeltet?
Som sagt er denne individ særlig aggresiv ovenfor de andre og tømmer noen av våre matingsplasser så at de andre får mye mindre nøtter.

E.O.W.E. (12.12.2021)

Svar:

Interessante observasjoner av toppmeisen. Har ikke hørt tidligere at den er så aggressiv og dominerende overfor andre meiser. Stort sett klarer fuglene å finne igjen det meste av den maten de lagrer.

Roar Solheim (12.12.2021)


#Fugleforing

Mate småfugl i Finnmark/Kirkenes

Hei! Har dere peiling på om det er for sent å henge ut mat til småfugler nå i desember? Jeg hang ut for ca. en uke siden. Fuglemateren henger et sted jeg ikke ser den ut av vinduet. Det er vanskelig å se om det har vært noen der. Det har falt litt ned på bakken, men det er antageligvis fordi det har blåst. Regner med det er best å starte litt tidligere sånn at de vet at det er mat å få her.. men, ja så ble det ikke sånn i år :) Skjønner at de må vite at det er mat å få her.. Men er det for sent eller kan det bare ta litt tid? Har fylt den med nøtter og sånn mix med solsikkefrø, og den henger i en busk/tre.

M. (11.12.2021)

Svar:

Det er aldri for sent å henge ut fuglemat, for noen fugler vil alltid oppdage maten og utnytte den.

Roar Solheim (12.12.2021)


#Spor og sportegn

Fugle dritt eller rotte?

Under et tre i hagen der vi mater fuglene med solsikkefrø oppdaget jeg plutselig masse dritt. 2-2.5cm lange brune sylinderformet bæsjer.
Kan det være rotte? Eller kan det være trost som har forsynt seg godt av laurbærhegg bær i hagen?

Ø. (11.12.2021)

Svar:

Dette høres mest ut som rottemøkk, ja. Forsøk bare å fore med meiseboller og jordnøtter i metallnett-automater oppe i trærne - da faller det ikke mat ned på bakken slik det gjør når du forer med solsikke eller andre frø. Fuglene er nemlig ganske selektive, og kaster ned mange frø før de velger ett de vil åpne.

Roar Solheim (11.12.2021)


#Fugleforing

Pussig observasjon av pilfink

Hei.
På fuglebrettet mitt har jeg mange kjøttmeis, blåmeis og spettmeis. Hver lørdag og søndag kommer det også to pilfinker.
Jeg ser de aldri ellers i uken, til tross for at jeg følger godt med uken igjennom, det er kun lørdager og søndager. Er ikke dette litt pussig?
Jeg kan jo ikke være 100% sikker på at det er de samme pilfinkene, men det gjør det jo ikke mindre merkelig.

M. (11.12.2021)

Svar:

Vanskelig å forklare slike observasjoner.

Roar Solheim (11.12.2021)


#Fugleforing

Melorm

Hei! Mekk-butikken her har begynt å selge tørket melorm til fugleforing. Er dette noe som er interessant for småfuglene? Jeg har en godt besøkt foringsplass av meiser, troster, finker osv, og kjøper gjerne melorm dersom dette er populært.
På forhånd takk!

B. (11.12.2021)

Svar:

Ja. Melormer er svært ettertraktet blant de fleste, og spesielt av arter som rødstrupe og svarttrost.

Roar Solheim (11.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Transvestitt tiur?

Hei!
Jeg lurer på om dere vil kommentere en video jeg tok av det som først liknet ei røy

J. (10.12.2021)

Svar:

Dessverre er opptaket litt ute av fokus, men det ser ut som at denne røya har tiurfarge på ytre del av fjærdrakten. Slike tiurfargede røyer dukker av og til opp (har selv fått fatt i en til samlingene ved naturmuseet, UiA, Kristiansand). Men jeg vet ikke om det er en hunnfugl med mye hannlige kjønnshormoner, eller om det er andre forklaringer på slike røyers utseende. Det finnes også en del eldre utstoppede eksemplarer av slike fugler i museene. Hvor filmet du fuglen? Jeg så selv en lignende fugl for et par år siden i Kynndalen i Hedmark.

Roar Solheim (11.12.2021)


#Diverse

Stillits

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte 10 desember 20-30 fugler i et rognebærtre hjemme i Valnesfjord. Trodde først det var sidensvans som vi har ofte, men ser at det er stillits. Hvor vanlig er dette i Nordland vinterstid ?

Vh Geir Fornebo
Mail: geirforn@gmail.com

G.F. (11.12.2021)

Svar:

Vet dessverre ikke hvor vanlig eller uvanlig stillits opptrer på dine kanter, annet enn at arten har økt i antall og utbredelse de senere årene. Men nå rapporteres stillits fra hele Sør-Norge, Trøndelag og Nordland fylke.

Roar Solheim (11.12.2021)


#Økologi og atferd

Flokker med trost

Ser at i år er det flere flokker med både trost(rød vinge trost?) Og annen små fugel som ikke har reist sørover. Er det noen årsak. Er ikke vant til at så mange ferdes i flokk her nå.
Indre Telemark

R. (10.12.2021)

Svar:

Ja. Enorme mengder rognebær i hele landet! De spiser opp før de trekker lenger syd.

Roar Solheim (10.12.2021)


#Spor og sportegn

Spørsmål:

Hvordan ser dueekskrement ut ?

N.N (10.12.2021)

Svar:

Som de fleste andre fugle-ekskrementer - en klatt med hvitt og sort. Ikke mulig å skille fra mye annen fugledritt.

Roar Solheim (10.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Hvilken fugl er dette?
Den er større enn stokkand, mindre enn grågås.

Sett i Bjørvika.

M. (10.12.2021)

Svar:

Dette er en rømt tamand med mye stokkandgenetikk i seg.

Roar Solheim (10.12.2021)


#Fugleforing

Mat til fugler

Folk burde bruke mere tid på og gi fuglene mat enn og sitte inne og se på alle disse julefilmene!

G.S.H. (09.12.2021)

Svar:

Nå tar det vel strengt tatt ikke så mye tid å legge ut mat til fuglene, så folk får nok tid til begge deler dersom de vil.....

Roar Solheim (09.12.2021)


#Diverse

"Titting i ventilen"

Hei. Vi har en gråspurv, også kalt titting her i Finnmark som har tatt bo i ventilluka. Luka er lukket. Hører den "romsterer" inni der av og til. Nå er det kaldt ute. Vet at de fleste fugler og dyr tilpasser seg og klarer seg selv men har lurt på om den i det hele tatt har det varmt inni der. Bruker de evt. rede/reir fra evt. før eller ordner de det selv før vinteren. Har så lyst å gjøre det varmere for den. Legge noe der, evt. mat/frø for at den skal få det ennå mer komfortabelt men er jo redd den blir redd og lukter fremmed lukt og flyr vekk. Skal jeg bare la det være slik det er? Hilsen dyrenes venn 🙂

L.C.B. (09.12.2021)

Svar:

Ja, du skal ikke legge noe inn til spurven(e). Egentlig bør du heller henge opp en fuglekasse eller et par stykker på utsiden av husveggen, og så tette ventilen slik at spurv eller andre ikke kan fly inn der. Hvis de senere bygger rede inne i ventilen, er ikke det gunstig for selve ventilasjonen.

Roar Solheim (09.12.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Finnes det andre navn på svarttrosen?

T.K.P. (09.12.2021)

Svar:

Ikke i Norge.

Roar Solheim (09.12.2021)


#Diverse

Sidensvanser

Hvor er dem iår tro?

G. (08.12.2021)

Svar:

Rundt omkring og spiser rognebær. I år er det masse rognebær, og det kan innvirke på når de dukker opp på ulike steder.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

beveren

Ka kan vi gjære før å hjælpe beveren?

S. (08.12.2021)

Svar:

La være å skyte dem!!!

Roar Solheim (08.12.2021)


#Fugleforing

Dompap

Hei, jeg bor i Stavanger-området i nærheten av en liten skog, og får flere ulike fuglearter på foringsautomater i hagen, bl.a. rødstrupe, blåmeis, bokfink, grønnfink og andre, i tillegg til kjøttmeis, gråspurv, pilfink, har til og med hatt besøk av to veldig sultne og ivrige stær i slutten av november. Imidlertid har jeg aldri sett noen dompap. Jeg snakket med en venninne som har bodd hele sitt liv i Stavanger, og hun fortalte at hun hadde dompap på foringsautomatene tidligere, men ikke nå. Vet du noe om hva som kan være årsaken til dette? Ser av tidligere spørsmål på denne siden at det kan virke som om andre også savner dompapen.

R. (08.12.2021)

Svar:

Nei, dessverre. Slike forskjeller er det tilnærmet umulig å vite årsakene til.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Fugleforing

Tørrfôr til katt

Kan fugler spise tørrfôr for katt om vinteren. Ser de gjør det men er det farlig?

N.N (08.12.2021)

Svar:

Neppe skadelig for noen.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Redde granmeis

Hva gjør at granmeisen er rødlistet? Hvordan kan vi gjøre at det blir flere av arten? Jeg trenger svar i løpet av dagen er du grei :)

H.M. (08.12.2021)

Svar:

Besvart tidligere - se tidligere svar.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Redde granmeis

hei
Jeg trenger et svar på hva vi kan gjøre for å redde den stakkars granmeisen?

J. (08.12.2021)

Svar:

Besvart allerede - se tidligere svar.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Ravn

Er kjønnene hos ravn helt like hverandre? Eller er det noen forskjell?
Har sett ett Ravnepar ved flere anledninger, og den ene fuglen er større og har kraftigere og bøyd nebb. Vil tro den store er hann.

K. (08.12.2021)

Svar:

Det er bare størrelsen som KAN være forskjellig, så du får kun en indikasjon på kjønn hvis du ser to fugler i et par ved siden av hverandre.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Fugleforing

mating av småfugler

Hvilke typer av meisboller som selges i butikk er de beste.Hvilke bør man unngå?

S.G. (08.12.2021)

Svar:

Dette har vi dessverre ikke undersøkelser på, men generelt er kvaliteten bedre i de dyreste variantene. Les varedeklarasjon og se hva de inneholder (aske er f. eks. ikke fuglemat).

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Redde granmeis

Hva kan vi vanlige mennesker gjøre for å redde granmeisen?

P..O. (08.12.2021)

Svar:

Dessverre lite, siden vi ikke vet hva som er årsaken(e) til at de går tilbake. Trolig er intensivt skogbruk en av årsakene, og det er det lite du klarer å gjøre noe med. Men dersom du bor slik til at det finnes granmeis rundt eller nær huset ditt, kan du fóre fuglene gjennom vinteren.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Jay dpmpapp I tadet

Far de ikke til a kommer til foringsplassen. Hva er ditto Rad?

N.N (08.12.2021)

Svar:

Skriv forståelig!

Roar Solheim (08.12.2021)


#Fuglekasser

Blåmeis med ungene

Jeg så blåmeis ungene de kom ut av eggene men jeg så blåmeis unger ligger utenfor reiere i kasse hvis jeg plukke med hendene tilbake i hull hva skjer da

U.L. (07.12.2021)

Svar:

Ikke noe - du kan håndtere fugleungene og legge dem ned i reirskåla. Dette reagerer ikke foreldrene på.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Skjæra

Vet dere hva som kommer til å skje hvis galapagos skilpadden dør ut

K.N.T. (08.12.2021)

Svar:

Nei, det vet vi dessverre ikke, men det vil nok ha innvirkning på plantene, siden skilpaddene spiser planter.

Roar Solheim (08.12.2021)


#Diverse

Apeørn spørsmål

Skjer det noe vis apeørnen dør ut?
Hvor mange ørnearter er det igjen vis apeørnen dør ut?
Kan apene ta over jorda vis apeøren blir utryddet.

J.H. (08.12.2021)

Svar:

Det siste spørsmålet kan vi gi et klart NEI-svar på. Hva som skjer hver gang en art dør ut, er det dessverre vanskelig å forutsi noe om, annet enn at jordas mangfold blir fattigere. Har dessverre ikke oversikt over eksakt antall ørnearter, men det er mer enn 60 arter i hele verden.

Du finner oversikt over verdens ørnearter her:
https://www.birdlife.org/news/2009/06/24/list-eagle-species/

Roar Solheim (08.12.2021)


#Fugleforing

Pepperkake til fuglene

Kan jeg gi pepperkake til fuglene?

N.N (07.12.2021)

Svar:

Tror det går greit. Smuldre opp i fine smuler.

Roar Solheim (07.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg redet en ugle som fløy inn i vinduet i dag, men vet ikke hva slags ugle den er. Lurer på om den kan være en pygmy owl, men vet ikke hva det heter på norsk.

A.F. (07.12.2021)

Svar:

Ja, dette er en spurveugle. Hvor i landet skjedde dette?

Roar Solheim (07.12.2021)


#Økologi og atferd

Jakter Skjæra småfugl?

Vi har mye småfugl på brettet i vinter og ser at et par skjorer som vi har her er begynt å fly gjennom flokkene og rundt brettet. Dei stuper ned mot småfuglene både på bakken og i trærne. Ser nesten ut som dei jakter? Kan det stemme? Jakter skjora småfugl?

T.U. (07.12.2021)

Svar:

Ja, alle kråkefuglene kan forsøke å ta mindre fugler. Selv kjøttmeisen kan av og til angripe mindre fugler som gråsisik, hakke dem i hjel og så spise hjernen på sine ofre. Hjernen er svært energirik.

Roar Solheim (07.12.2021)


#Fugleforing

fugleboller

jeg mater med solsikkefrø i metallrør og brødsmuler som er favoritten til pilfinkene. Så spørsmålet : jeg lager boller av havregryn, flott fett og litt kokosmasse som jeg har i nettet( løknett) . Har hørt at dette er skadelig.
Nå har jeg frosset bollene i melkekartonger som jeg da fjerner før jeg henger de opp. Det fører til at skjærene sikker av med det meste.
Har lyst til å gå tilbake til nettet. Ser ikke ut til at dette er skadelig.

N.N (07.12.2021)

Svar:

Det beste er å henge meiseboller i metallnettrør som er laget for det. Slike rør bør så henges inne i et fórbur som har nettingåpninger som slipper inn småfugler, men ikke skjærer. Da må skjærene nøye seg med det som havner på bakken. De får også noe, men kan ikke stikke av sted med all maten for å lagre den.

Roar Solheim (07.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags ugle er dette? Bildet er tatt 06.12.2021 ca. kl.23, 4624 Kristiansand.

V.K. (07.12.2021)

Svar:

Dette er en hornugle. Hvor i byen er dette? Det ser ut til at denne fuglen ikke har det helt greit. Jeg kommer gjerne for å se på denne/vurdere om den trenger hjelp.

Roar Solheim (07.12.2021)


#Diverse

Sommerfugler

Har sommerfugler noen trussel? Og hvordan kan man da hjelpe dem? vi har en skoleoppgave

M. (07.12.2021)

Svar:

Vi kan dessverre ikke utføre skoleoppgaver her. Insekter spises av mange pattedyr og fugler, og i tillegg finnes det parasittveps som legger egg i nesten alle slags insektlarver!

Roar Solheim (07.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugler??

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

I går var trærne fullt av fugler, sikkert 100 stykker. De var større enn småfuglene. Ikke sorte

Jeg lurer meg grønn. Har bare et dårlig bilde. Håper dere kan få noe ut av det:)

K.G.B. (07.12.2021)

Svar:

Dette er en flokk gråtroster. Mange henger igjen i Norge i vinter fordi det er så mye rognebær å spise av.

Roar Solheim (07.12.2021)

««første 10 691 - 10 740 av 50 176 siste»»