Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 10 260 til 10 309 av totalt 49 835 spørsmål


#Diverse

Stillits

Hei. Her er det de siste årene kommet flere og flere Stillits på fuglebrettet. Nå lurer vi på om det er noe Norsk nav på denne fine fugelen ? Og ett riktig godt Nytt År til alle fuglevenner.

S.H. (31.12.2021)

Svar:

Stillits er det norske navnet.

Roar Solheim (31.12.2021)


#Økologi og atferd

Nøtteskrike

Opptrer nøtteskrike alene eller i flokk? Har bare sett den alene.

N.N (30.12.2021)

Svar:

Nøtteskriker er som regel alene, men noen ganger kan du se noen sammen. Det kan da kanskje dreie seg om et par med en eller flere ungfugler.

Roar Solheim (30.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler i flokk

I dei siste par dagane har me hatt ein stor flokk med fuglar på fuglebrettet vårt som me ikkje kjenner att frå før. Me lurte på rødstrupe, men får det ikkje heilt til å stemma. Fuglar me vanlegvis har på brettet er kjøttmeis, blåmeis, spettmeis, granmeis, rødstrupe, bokfink, grønsisik, nøtteskrike, flaggspett og dompapp. Dei er litt raudlige på bringo, på størrelse på ein stor meis, og mørk/brun på overkroppen. Det er ikkje dompap. Dei "beiter" mykje på bakken også. Me bur på Voss omgitt av granskog og lauvskog, kva kan dette vera?

S.M.E. (30.12.2021)

Svar:

Mistenker at du kan ha besøk av en flokk med bjørkefink - sjekk bilder av den på nettet.

Roar Solheim (30.12.2021)


#Fugleforing

Mat til kråker og kaier

Det er titusenvis av kråker og kaier i området rundt mosvannet i stavanger. Kan man gi dem tørrfor ment for hund eller katt?

Går daglige turer med hunden og har lyst til å bli venn med noen av dem. Tørrfor er noe jeg alltid har i hus og er pratisk å ta med i lommen.

B. (30.12.2021)

Svar:

Det er bare å prøve. Kråkene spiser nesten alt mulig.

Roar Solheim (30.12.2021)


#Fugleforing

KRESNE FUGLER?

Har et fuglebrettet med solsikkefrø (kjøpt på Rema 1000), Men det er ingen fugler på brettet. Hadde en pose med peanøtter (som var beske og gått ut på dato ). Etter noen dager var peanøttene borte. Bor på Refstad (Oslo). Brettet er 1,5m over bakken og inneklemt blant trær.
Naboen min Tore, som har matet fugler i 25 år med solsikkefrø , savner og fugler i treet sitt.

A.F. (29.12.2021)

Svar:

Dessverre er det vanskelig å finne ut årsakene til at fugler noen ganger helt overser for. Som regel har det med kvaliteten på maten å gjøre. Dessverre er ikke all fuglemat like bra.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

SlbinoNøtteskrike?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hadde besøk av nøtteskriker v hytta v Samsjøen i Vestre Ådalen i Viken. Denne ene har vi ikke sett før

B.R. (29.12.2021)

Svar:

Dette er en nøtteskrike med en genfeil som ellers forekommer nokså vanlig blant mange fugler. Det fører til at noen eller mange fjær ikke tar opp farge under utvekst, og blir hvite eller lyse som her. Har ikke sett bilder av nøtteskriker med denne feilen tidligere, men ofte hos troster.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Diverse

Konglebit

Jeg har mange fugler ute i rognebærtrærne. Blant annet Konglebit. Den siste uka har mange flydd på vinduene mine, så kraftig, at det sitter igjen blod og dun på vinduet. Og fuglene er selvfølgelig døde. Hvorfor er det kun Konglebit, og ikke andre arter som flyr på vinduene? Det er jo f.eks flokker med Sidensvans her ute også.

E.K.S. (29.12.2021)

Svar:

Det er det dessverre vanskelig å vite grunnen til.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Diverse

stor flokk sidensvans

så i romjula 70-80 sidensvans i en flokk i hagene i ytre gjerpen på jakt etter mat -kommer de trekkende fra Sibir?

O.B. (29.12.2021)

Svar:

Det er ikke mulig å si hvor langt unna de kommer fra. Dette kan være fugler som har hekkeområder her i Norge, eller lenger øst. Ringmerking er det eneste som kan avdekke slike bevegelser.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette ?

J.E.D. (29.12.2021)

Svar:

Dette er en fuglekonge.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spesiell fugl

Har en svart meislignende fugl på matfatet, lurer på hva den heter?
Stjerten er bøyd utover!!

H.S. (29.12.2021)

Svar:

Det lille en ser av ansiktet, tyder på at det er en blåmeis. Den er enten melanistisk (mørk fjærdrakt), eller skitnet til med sot (kan ha vært nede i ei pipe).

Roar Solheim (29.12.2021)


#Diverse

Kjernebiter?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg møtte denne kjernebiteren (tror jeg) ved Kyvannet Bymarka Trondheim. Den var alene. Jeg finner lite info om denne arten. Er det vanlig at den er enslig? Den var veldig rolig og spiste fra treet. Brydde seg ikke om jeg tok bilder en stund.

E.S. (29.12.2021)

Svar:

De kan opptre både enslige og flere sammen, har dessverre ikke noen tall for vanlighet.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent hegre ved Storavatnet i Fitjar

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dette vera ein utanlandsk gjest? Gråhegre er vanleg her, men har aldri sett denne arten før. Fuglen har hegrefasong med kvite fjør på heile kroppen og gulfarga nebb.

A.O.T. (29.12.2021)

Svar:

Trolig en egretthegre - de har økt og spredt seg nordover, og mange hekker i Danmark. Derfor er det hvert år mange som også dukker opp i Norge.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Sykdom og skader

Skadet skjære

Har en skjære med skader vinge i hagen. Den flyr ikke, bare løper rundt. Spiser det den finner på bakken. Har nesten blitt drept av sine egne.
Vil gjerne hjelpe den, fange den... Hva kan jeg gjøre?

T. (29.12.2021)

Svar:

Dette kommer veldig an på hva slags skade den har i vingen, om det er en skade som kan leges eller ikke. Det er ikke sikkert at fuglen lettere blir frisk om den fanges inn og holdes i bur. Hvis den har tilgang på mat ute, KAN det hende at det beste er å la den være i fred. Det kan også hende at det er vanskelig å fange fuglen dersom den er relativt rørlig av seg, og at dette kan medføre større fare for skader enn å la den være der den er.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

vandrefalk

hei! Jeg så en rovfugl ved grefsen kirke (oslo) i dag. Undersiden var brun og hvitspraglete, som på gråtrost, og halen var svart og hvit stripet. halen var ganske "firkantet". Så ut som om den var på størrelse med en kråke. Den fløy helt lydløst, og veldig fort, og alle fuglene tidde men en gang den kom susende.
mulig å si om det kan ha vært en vandrefalk?
Hilsen Isabel

I. (28.12.2021)

Svar:

Dessverre ikke mulig uten et bilde av fuglen. Både spurvehauk, hønsehauk og vandrefalk kan passe til din beskrivelse.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Diverse

nest mound

Har vi et norsk navn på "nest mound"? sånn voll eller haug en del fugler bruker til reir, f.eks. flamingo

R. (28.12.2021)

Svar:

Reirhaug kan kanskje passe.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Spor og sportegn

Fjør funne i Stryn 18. juli.

Bilde vedlagt spørsmålet

Kva fugl kjem denne flotte fjøra frå?

Ø.H. (28.12.2021)

Svar:

Vingefjær fra en flaggspett.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Økologi og atferd

Knoppsvane

Flyr knoppsvaner i plog?

A.K.Ø. (28.12.2021)

Svar:

De flyr sjeldent mange sammen, så det vil som regel ikke se ut som en plog, men de utnytter samme prinsipp som andre fugler når de flyr slik. Dvs at en svane flyr bak vingespissen til den foran, slik at den bruker mindre energi når den flyr.

Roar Solheim (29.12.2021)


#Diverse

gjerdesmett

Hei! Jeg så en gjerdesmett plukke rundt i en bekk i dag. 100 prosent sikker på at det var en gjerdesmett. Var den på utkikk etter vann-innsekter?
Jeg lurer også på om det er noe jeg kan gjøre for å lokke en fossekall til en bestemt stein. Jeg har sett den fly rundt i nærheten, men aldri på steinen.

I. (28.12.2021)

Svar:

Gjerdesmetter smyger seg ofte langs bekker og åpent vann, fordi de kan finne insekter der. Vet ikke om det er lett å lokke til seg en fossekall. Kanskje det kan gå an å legge ut melbillelarver på en stein, men de vil nok raskt fryse ihjel eller kunne kravle ned fra steinen.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sandnes 28.12

Hvilke type fugle er dette. Litt større en svarttrost. Lang nebb som brukes under jordoverflaten.

R.H. (28.12.2021)

Svar:

Dette er ei rugde. En vadefugl.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent Fugleflokk i desember

Jeg så to flokker i Kirkenær, Grue, 28 desember. Det var en flokk med sidensvans og en flokk med en større fugl. Lignet på trost i str. Men den var veldig slank, ganske mørk grå eller brun på ryggen og veldig lys i bryst fra under nebbet til og med magen. Det var mye snø i lufta så jeg fikk ikke tatt bilde og kom ikke veldig nærme, de spiste de siste rognebærene og selv om de var to flokker i hvert sitt tre, så virket det som de var i reisefølge med sidensvansen

M.B. (28.12.2021)

Svar:

Tipper at de andre var gråtroster.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Diverse

Kråker og kaier, leveområder.

Hei!
Vi bor på Jeløya i Moss. Her er det masse kråker og skjærer, men aldri kaier å se. Så fort vi kommer litt over kanalbrua og over på fastlandet, så kryr det imidlertid av kaier i rundkjøringer og langs veiene. Vi synes dette er så rart da det ellers er stort artsmangfold av fugler på øya og det ikke akkurat er noe som hindrer kaiene i å komme hit. Er det noe forskjell på kråker og kaier mtp hvor de foretrekker å være/bo, eller er dette bare en rar tilfeldighet?

M. (28.12.2021)

Svar:

Det kan være forskjeller, men de er ikke beskrevet slik at dine observasjoner kan forklares enkelt. Det kan også være tilfeldigheter her, men det er det nesten umulig å finne ut av.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fotograferte eg på Leikanger for nokre år sidan

O.R. (28.12.2021)

Svar:

Dette er ei nøttekråke.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse temmelig store fuglene sitter i flokk i treet i mine foreldres hage på Kongsvinger. Klarer dere å se hva det er?
De er større enn trost, og mye rundere.

M.W. (28.12.2021)

Svar:

Dette er gråtroster.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Økologi og atferd

Stillits

Hei!
Vi oppdaget to stillits på fuglebrettet 4. juledag på formiddagen i Elverum. Ute er det minus 9 grader. Jeg trodde stillits var en trekkfugl, evt. at noen holder til langs kysten nå på vinteren.

G.Ø. (28.12.2021)

Svar:

Nei, stillitsene ser ut til å være i landet hele vinteren. I alle fall dukker de opp på fuglebrett helt nord til Nordland.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost til middag

Har en del nesten tamme svarttrost som kommer hvert år når det blir kaldt. Elsker pærer og meisboller.
De blir jaktet på av en rovfugl. Dette er midt på Askøy. Hvilken rovfugl kan det være? Så for et par år siden en stor fugl bli jaget av skjor og kråker.

P.S.L. (28.12.2021)

Svar:

Hos deg kan det dreie seg om enten spurvehauk eller også hønsehauk som forsøker å fange trost.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Spor og sportegn

Fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant disse fjærene i skogen på Vettakollen - er kanskje en rovfugl?

L.W. (28.12.2021)

Svar:

Dette er fjær fra ei rugde.

Roar Solheim (28.12.2021)


#Fugleforing

Tørkede melormer til rødstrupe

Hei.
Synes det er vanskelig å vite hva jeg skal fore rødstrupen med?
Er tørkede melormer en god løsning, eller er det noe annet som er bedre? De liker vel helst å ta mat fra bakken?
Mvh
Arnstein Jeppestøl, Vennesla

A.6. (27.12.2021)

Svar:

Finoppdelte kake- og brødsmuler på bakken er fint. Levende melormer (helst ikke tørre) er også bra, men kanskje noe kostbart i lengden (?).

Roar Solheim (27.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadefugl i Florida

Bilde vedlagt spørsmålet

Er på ferie i Florida og på stranda er det mange av disse, de er delvis i flokk og leter etter sneglehus i stranda

S.J. (27.12.2021)

Svar:

Ser ut som sandløper.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugler på taket

Vi har fugler som holder til på hustaket, og vi lurer på hvilke fugler det kan være. Vi bor i Lillesand, på kysten.
Vi lurte en stund på om det kan være flaggermus, men tror de er stillere når de flyr. Vi hører tydelig flaksing når de letter og lander, og de lager en del lyder, krafsing. Vi hører dem når det er mørkt ute.

T. (27.12.2021)

Svar:

Det er definitivt ikke noen flaggermus på denne tiden av åtet, men dessverre vanskelig å finne ut hvilke fugler det kan dreie seg om bare ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl, men hvilken?

Hei, vi har mange forskjellige fuglearter i hagen og innimellom får vi gleden av å se rovfugler som hauk og falk. I dag dukket denne opp hos naboen, og etter å ha lett i bøker og søkt på Google så klarer vi ikke å finne ut hvilken fugl som koste seg med bytte sitt i en times tid før han oppdaget oss.

Dette var en veldig stor fugl, og pga avstanden så var det vanskelig å få et ordentlig bilde, men fikk med et klipp hvor den flyr avsted i saktefilm. Dette er i Nittedal.

Håper noen kan gi oss et svar.

God jul!

E. (27.12.2021)

Svar:

Dette er en voksen hønsehauk. Mistenker at den har tatt en due.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Diverse

Plagsom due

Hei, jeg jobber i en café hvor en enkeltdue til stadighet kommer inn i lokalene. Den har vent seg til å finne mat her. Vi prøver å skremme den bort, men det hjelper lite. Hva kan vi gjøre/hvem kan vi kontakte for å fjerne duen? Er det mulig å få den avlivet?

M. (27.12.2021)

Svar:

Kontakt lokale viltmyndigheter eller Statens Naturoppsyn (SNO).

Roar Solheim (27.12.2021)


#Fugleforing

Meisebolle

Kan jeg lage meisebolle av ister

P.I. (27.12.2021)

Svar:

Ister er vel fett fra dyr, så det går nok bra.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Sykdom og skader

Due

Hei, jeg var på rommet mitt da jeg hørte et veldig høyt smell, det rista i veggen. Skjønte ikke hah det var så så jeg ut vinduet og der lå det litt blod og fuglemerker. Og fugemweker på vinduet også. Så ser jeg fuglen ligge litt lenger borte. Den har ligget der i snart 1 time ca. Hav skal jeg gjøre?

I.N. (27.12.2021)

Svar:

Dersom det er fuglen du har med på videoen, så er dette en bydue. Den har fått en skikkelig smell, men det kan hende at den klarer seg. la den sitte i vred noen timer og se om den blir bedre. Hvis sammentreffet har vært for kraftig, kan den dø.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Fugleforing

Havregryn

Kan småfugler få havregryn. Lettkokte?

N.N (27.12.2021)

Svar:

Ja, det går helt fint som fuglefór.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Fugleforing

Beitetiid småfugler

Hvorfor er det lite fugel på matbrettet i romjula i narvik

O.L. (27.12.2021)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Diverse

Svaner

Hei.
Et svanepar har ligget på isen i 4 dager . De var 6 stykker, men 4 fløy avgårde dag 1. Vannet har fryst igjen. Svanene prøver å lette , den ene har tatt noen små turer.
Vil de fryse/ sulte ihjel begge to? Kan den friskeste av paret klare å fly avgårde etter en uke på isen sammen med den svakeste, eller vil den også dø?
Er det ikke mest humant å avlive enn at de ligger og sulter ihjel?

N.N (27.12.2021)

Svar:

Trolig vil de fly avsted til åpent vann - de er tilpasset å klare slikt.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Økologi og atferd

Sidensvans i vinterland

Hei! Bor på Røros, og fikk besøk av flokker av sidensvans i høst. Nå er det vinter, og vi får titt og stadig besøk av en flokk sidensvans i bjørketreet hvor vi henger ut solsikkefrø og nøtter til småfuglene. Vi har sett at de eter på knoppene på bjørka, men er det i det hele tatt noe næring å hente der nå? Jeg er bekymret for at de ikke klarer seg hvis de overvintrer her..
Finnes det alternativt noe av frukt eller bær vi kan legge ut så de får i seg mat?

S.S.G. (27.12.2021)

Svar:

Sidensvansene har et allsidig kosthold i vinterhalvåret, og knopper er noe av det de kan spise. Sidensvansene flyr videre når de ikke finner mat i området, så de trenger du ikke å bekymre deg om! De klarer seg helt fint. Sidensvans kan trekke helt ned til Middelhavsområdene i jakt på mat om vinteren. I høst har de hatt stor mengder rognebær å spise av.

Roar Solheim (27.12.2021)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over 2 plasser på et vann i Østmarka hvor det tydeligvis hadde vært en kamp.
Det lå massevis av slike fjær på begge plassene. Håper du kan hjelpe meg med hvilken fugl stammer de fra?

Ø.S. (26.12.2021)

Svar:

Dette er fjær fra ei røy.

Roar Solheim (26.12.2021)


#Diverse

Svaler i reder i desember

Hei. Jeg har fått noen svalereder på ugunstige steder over altan og trapp i mitt hus (mht ekskremeter). Men skjønt at man ikke skal fjerne disse så lenge hekking pågår. Nå har det vært aktivetet i redene i desember, dvs masse ekskrementer under. Jeg bor her ikke fast men har ikke sett noen fugler siste tiden, er det trygt å fjerne redene nå? Ps. Jeg bor på Lista.

T.A. (26.12.2021)

Svar:

Ingen problem med å fjerne slike nå. Svalene er i Afrika!

Roar Solheim (26.12.2021)


#Spor og sportegn

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?

J.E. (26.12.2021)

Svar:

Rester av en tamhøne (hane).

Roar Solheim (26.12.2021)


#Fugleforing

Rester risengrynsgrøt

Kan man legge litt risgrøt på fuglebrettet eller går det helt galt da det er laktose i? Ser noen gir grøtrester til høner.

A. (26.12.2021)

Svar:

Ingen problem - men dette er kanskje best til skjærer og kråker.

Roar Solheim (26.12.2021)


#Spor og sportegn

Ukjent fjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl kommer denne fjæren fra? Den er ca. 7 cm lang og funnet i Tysvær i Rogaland.

S. (25.12.2021)

Svar:

Dette er en håndsvingfjær fra en spurvehauk.

Roar Solheim (26.12.2021)


#Diverse

Spørsmål:

Hei, har ett fotoskjul. Der jeg i sommer har lagt ute åte og kjøtt til fotografering, på høsten har spurvehauken vært innom litt, og masse nøtteskrike de kommer hver gang, den 16 oktober kommer også 2 havørner innom der jeg kun kvelden før har lagt ut slakteavfall fra elg 2 bøtter. Og ørnene kom med engang! Masse kråkefugler ca 50kråker og mange ravn. Men har aldri hatt noen rovfugl mer på åte, aner ikke hvorfor men det slakteavfallet likte tydeligvis ørnene men ikke noe annet av åtet mitt. Synes at det er litt rart at ingen andre rovfugl har tatt innom. Ikke hønsehauken heller. Har du noe tips? Hvordan får man tak i åte?

K. (25.12.2021)

Svar:

Vanskelig å vite hvilke arter som dukker opp på slike utlagte åter. Vet at mange forsøker å få tak i veidrepte dyr som åte - forsøk å kontakte lokal viltnemnd.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Økologi og atferd

Gåseflokker I desember

Er det vanlig at gjess flyr nordover i desember? I dag 25.desember, mens vi var ute og skuffet snø, fløy det 2 gåseflokker nordover. Vi bor i Flå i Melhus kommune. Jeg antar at det var ca 25-30 gjess i flokken.

M.B. (25.12.2021)

Svar:

Kan være lokale forflytninger, dette er ikke et ordinært nordovertrekk slik gjessene fly om våren.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Dato i dag er 25 desember
Fulg døde etter og ha fløyet inn i vindu.
Luer på hva slags fugl det er.
Tror gråtrost men det er en trekkfugl.

Hilsen
Gerhard Häfner

N.N (25.12.2021)

Svar:

Ja, dette er en gråtrost. Mange er sene med å forlate Norge i år fordi de har masse rognebær å spise av.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Økologi og atferd

fossekall igjen

Bilde vedlagt spørsmålet

hei igjen! Jeg har sett den dra opp larver med hus også, men den drar også opp pinner.

I. (25.12.2021)

Svar:

Kanskje den sjekker om det er slike larvehus.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Diverse

Svarttrost

Hei! Jeg er så heldig å få besøk av flere svarttroster på min terrasse . En hann har en artig «hersketeknikk» - han løper i full fart på rekkverket og jager vekk både likesinnede og småfugler.
En av svarttrost hannene har betraktelig kortere halefjær, han ser litt «stump» ut ??? Lurer på hvorfor ? Kan dette være en ung fugl og at halefjærene vokser ut etter hvert ??

S.W. (25.12.2021)

Svar:

Den kan ha mistet stjertfjærene sent i høst, slik at de du ser er i ferd med å vokse ut.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Diverse

Meis

Hei, jeg har fôret fugler i alle år, men iår er det hittil ikke kommet Svartmeis eller granmeis på brettet.. Det er en uvanlig rik konglesetting iår, kan det hende at de holder seg til granskogen i stedet? Hilsen Thomas Smith, ogndal, steinkjer.

T.S. (25.12.2021)

Svar:

Det er fullt mulig, men ellers er det nesten umulig å vite årsakene til slike variasjoner. Det kan værelokale forhold, eller langsiktig nedgang (som i seg selv kan være vanskelig å forklare).

Roar Solheim (25.12.2021)


#Diverse

Fossekall

Hei! Jeg har studert en fossekall i en stund nå, og merker at den drar opp mange små kvister fra elva. Bygger den reir?
Jeg har også lagt merke til at den ikke har svømmeføtter. Hadde det ikke vært mer effektivt å svømme med både vingene og føttene?

I. (25.12.2021)

Svar:

Det er ikke kvister, men vårfluelarver som de spiser. De bygger små "hus" av plantedeler, og kan se ut som kvister på avstand. Fossekallen er en spurvefugl som har utviklet seg til å dykke ned etter vanninsekter. Den har kanskje ikke genetisk grunnlag for å kunne utvikle svømmehud, eller har mer bruk for sine føtter med separate tær på land.

Roar Solheim (25.12.2021)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spettmeis?

Ved soloppgang søndag 25. desember hører jeg kjempehøye, lange klare lyder fra toppen av noen høye trær. Lyden likner spettmeisen, men den gjentar lyden raskere etter hverandre, og tonen faller ikke så lavt, lurer fælt på hva det kan være.

A.K.Ø. (25.12.2021)

Svar:

Dessverre vanskelig å finne fram til uten opptak av denne lyden.

Roar Solheim (25.12.2021)

««første 10 260 - 10 309 av 49 835 siste»»