Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 9 865 til 9 914 av totalt 50 284 spørsmål «forrige neste»
Svane
Denne svanen svømmer alene og jeg er litt usikker, trodde den skulle være helt hvit.
Er dette en ungfugl?
S.W. (06.04.2022)
Svar:
Dette er en ungfugl som har begynt å få de hvite voksenfjærene. Helt naturlig at den er enslig foreløpig.
Roar Solheim (06.04.2022)
Fuglemating og rotter
Hei :)
Jeg liker å mate fuglene og har gjort det i mange år. Nå har jeg nylig flyttet og har satt opp foringsstasjon. Det er veldig populært og tiltrekker seg mange fugler. Problemet er at borettslaget jeg bor i ikke vil at jeg skal mate fuglene, som et forebyggende tiltak mot å tiltrekke seg rotter.
Hva bør jeg gjøre? Jeg vil gjerne fortsette å mate fuglene. Er det noen måte å mate fugler, men uten å tiltrekke seg rotter?
Jeg bor forresten også i en kommune som anbefaler å ikke mate fugler av samme grunn, så jeg kan ikke bruke opp fuglematen ved sjøen eller i parker e.l. heller.
E.L. (06.04.2022)
Svar:
Det viktigste på slike steder er å fóre med mat som ikke gir nedfall av frø og rester på bakken. Da er ikke gnagerne noe problem - prøv å få borettslaget til å oppfatte dette. Heng ut halve kokosnøtter, meiseboller i metallnett-automater (ikke i plastnett), og jordnøtter i metallnettrør. Dette er mat som fuglene hakker i seg på stedet. Solsikkefrø og villfuglblandinger gir masse nedfall av frø på bakken.
Roar Solheim (06.04.2022)
Fant et egg i skogen
Hei! Vi var en barnehage på tur og fant et bittelite knekt egg. Vi lurer veldig på hvem som har lagt det! Vedlagt bilde.
Mvh avdeling Stubben, i Jordal barnehage
E.J.W. (06.04.2022)
Svar:
Dette er eggeskall fra en spurvefugl, men kan dessverre ikke finne ut hvilken art det kommer fra. Må være en som hekker tidlig, for dette er et klekkeskall (delt på midten).
Roar Solheim (06.04.2022)
Måke
Hei, vi har kontor på Kokstad i Bergen. Vi har de siste 4 årene fått besøk av 2 merkete måker. De kommer å dunker på vinduet omtrent til samme tid 2 g. om dagen. Første året gav vi de mat (økologiske havregryn) ut gjennom vinduet. Dette resulterte altså i at de kom tilbake dagen etter og slik fortsatte det frem til ungene var klekket og flyvedyktige. De dukker vanligvis opp omtrent nå i mars/april og i dag skjedde det igjen for 4. år på rad- Vi har 7 vinduer som alle er like men de vet akkurat hvilket vindu de skal banke på. Dette er jo helt fantastisk. Har dessverre ikke fått sjeket merkeringen og hva som står på den,men ser at begge er merket. Så over til noe annet vedr Kanadagjess. Har også der noen som kommer hvert år i nærheten av min bopel. Har hørt at disse flotte fuglene er svartelistet da ikke ikke hører til i norsk fauna som det så fint står,men nå er det jo slik at disse ble brakt til Norge av mennesker for jakt og dette skjedde tidlig på 20 tallet så nå har de nå sannelig snart eksistert i Norge i 100år. Har en nabo som skyter på disse fuglene med sprettert og mistenker de for å kakke eggene deres. Hva har dere av opplysninger mht dette? Vil sette pris på dokumentasjon vedr dette,men ingen viser noe som helt interesse for dette dessverre.
J.R.O. (06.04.2022)
Svar:
Har dessverre ikke noen slik dokumentasjon vedrørende kanadagjess som du etterspør. Men skyting på fugler med sprettert er åpenbart lovbrudd!
Roar Solheim (06.04.2022)
Duer uønsket, småfugl ønsket.
Er det noen måte å skremme vekk duer på, men UTEN å skremme småfuglene samtidig? Har alltid hatt et par ringduer her, og det er forsåvidt greit, men iår har det vært opp til 7 stk samtidig, og nå har jeg sett byduer også, og det er ikke ønskelig, hverken for meg, eller naboene. Vil ikke at de skal bosette seg her! Har lest at man kan henge ut cd-plater, for da skal de få lys i øynene som de ikke liker, så tenkte å prøve det, men vil jeg ikke skremme alle fugler da? Eller er dueøyne mer lysømfintlige? Eller fins det noe annet jeg kan gjøre.
Også lurer jeg på om finkefuglene, (stillits, grønnfink, sisik) jeg har matet i hele vinter kommer til å dra når det blir varmere, eller bli her utover våren og sommeren også?
M.A. (06.04.2022)
Svar:
Dessverre ingen metoder som kun skremmer vekk duer. De fleste som besøker forplassene om vinteren, sprer seg til andre områder for å hekke om våren.
Roar Solheim (06.04.2022)
Hvilken fugl?
Hei, tok dette bilde idag i Skjåk, e lura på hvilken fugl det er? Beklager dårleg kvalitet,men e ville ikkje forstyrre døm visst døm driv forbereda reirplass :)
S.B. (06.04.2022)
Svar:
Dette er to vintererler.
Roar Solheim (06.04.2022)
Hvilken fugl
Hei. Er dette en bokfink hunn? Har noen som hardnakket påstår at det er en grønnsisik og jeg får nervesammenbrudd av å krangle snart. Da må man bare spørre eksperten. På forhånd takk!
M. (06.04.2022)
Svar:
Nei, dette er helt klart en bokfink hunn.
Roar Solheim (06.04.2022)
kråke på fôrplassen
Hei, er det normalt at kråker er innom fôrplassen? Jeg hadde et par her nettopp. De stod under fôrautomaten å spiste frø som har dettet ned.
P. (06.04.2022)
Svar:
Ja, det er ikke noe unormalt.
Roar Solheim (06.04.2022)
Hvilke fugl kan det være.
Hei. Jeg lurer på hva slags fugl som bor oppe ved uglekassa vår. Vi har funnet ut at noen har spist en rotte der oppe og en rugde. fuglekassa ligger i skogkanten, og sjøen ligger 200 meter unna i luftlinje. Vi har funnet gulpeboller, og så har noen bæsjet mye der, det ser ut som en stor fugl. Legger ved bilde av gulpebolle.
W. (06.04.2022)
Svar:
Dessverre umulig å bestemme noe ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (06.04.2022)
Syk grønnsisik.
Har en syk, tror i alle fall han er syk eller skadet, liten grønnsisik på fôringsplassen. Han har vært "skranten" i tre dager. Nå har han plassert seg på taket av fuglekassen til et frustrert pilfinkpar. De prøver å få han bort, men det er nytteløst. Oi, der fløy han, så det kan han. Nå sitter han på fôringsplassen.
Hva kan det være som feiler han? Kan jeg foreta meg noe?
K.M.I.R. (06.04.2022)
Svar:
Dessverre umulig å vite uten veterinærundersøkelse. Den KAN ha fått hjernerystelse etter kollisjon med vindu også, og noen ganger tar det flere dager før en fugl kommer seg helt etter en slik hendelse.
Roar Solheim (06.04.2022)
Gråhegre
Har observert en gråhegrekoloni som er under press fra bygging av nytt boligfelt. Hvor vanlig er denne arten? Er bestanden økende eller minkende eller sårbar?
E. (06.04.2022)
Svar:
Tror gråhegrene ikke faller inn i sårbarhetskategorien. Som kolonihekkere hender det at de kan flytte og etablere seg på nye steder.
Roar Solheim (06.04.2022)
and
ruger både han og hun endene?
N.N (05.04.2022)
Svar:
Hos de fleste ender er det bare hunnen som ruger. Muligens ruger begge kjønn hos gravender., Hos gjess og svaner ruger begge kjønn.
Roar Solheim (05.04.2022)
Fuglekasse
Som gutt ble jeg anbefalt bygge fuglekasser med to rom vertikalt . Da med hull i et hjørne på etasjeskillet , motsatt side av innflyvingshullet . Ble sagt at en dermed gjorde det verre for sultne inntrengere . Noe for seg ?
P.B. (05.04.2022)
Svar:
Nei, lite. Det er mer frustrerende for fuglene, for ofte begynner de å bygge i begge kasseavdelingene før de bestemmer seg for hvilken de vil bruke.
Roar Solheim (05.04.2022)
Ravn?
Hei! Den 5. mars i år, litt tidlig på kvelden, var jeg på skitur i Bymarka i Trondheim. Fra en klynge med grantrær nær skiløypa kom disse rare lydene. Kan det være en fugl? Jeg har ikke hørt noe liknende før.
Jeg postet lydfila på en facebook-gruppe i går, og forslagene jeg har fått er at det kanskje kan være en ravn. Hva tror dere?
Miljøet lyden ble fanget opp i er granskog med innslag av myrområder.
I. (05.04.2022)
Svar:
Dette er nok ravnelyder, ja.
Roar Solheim (05.04.2022)
Hva er dette?
Denne fløy i vinduet og døde. Tenker det er en spurv men sen har så mye hvitt på overgumpen. Det stemmer ikke. Eller? Da dette er en art som er i hagen her iblant har jeg ønske om å vite sikkert.
Hilsen Anne
N.N (05.04.2022)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (05.04.2022)
Når kommer musvåken?
Hei. Når kommer musvåken tilbake til sør-Norge på våren? Er det di samme individene som kommer tilbake til området di var i ifjor? Og bruker di samme reir som tidligere?
L. (05.04.2022)
Svar:
Musvåkene er allerede på plass. Overlevende fugler kommer vanligvis tilbake til det territoriet de hadde året før. Dersom reiret ikke har falt ned eller er okkupert (f. eks. av lappugle), bruker de oftest opp igjen det gamle reiret.
Roar Solheim (05.04.2022)
Måker
Kommer måker tilbake til der de ble klekket ut når de er store?
R.B. (05.04.2022)
Svar:
Noen gjør det, andre slår seg til på nye steder.
Roar Solheim (05.04.2022)
Skal det rapporteres om døde Lomvi fugler?
Hei. Hvem skal det eventuelt rapporteres til om død Lomvi, i Telemark/Porsgrunn kommune?
J. (05.04.2022)
Svar:
Ta kontakt med Statens Naturoppsyn i fylket ditt.
Roar Solheim (05.04.2022)
Fulgskit
Hvordan fjerne "gammel" fuglskit (avføring)
N.N (05.04.2022)
Svar:
Har ikke andre råd enn skrubbevasking med grønnsåpe og (kanskje) salmiakk.
Roar Solheim (05.04.2022)
Fuglemater og fuglekasse nære
Hei! Jeg vil gjerne henge opp en fuglekasse i hagen, men for at jeg skal se den fra vinduet må den henge ganske nærme fuglemateren min! Er det et problem hvis fuglemater og fuglekasse er for nære hverandre?
J. (05.04.2022)
Svar:
Nei, det er ikke noe problem.
Roar Solheim (05.04.2022)
Fugl på bakken
Denne finner hverken jeg eller andre ut av! Den sitter i syrinen, har gjort det i en ukes tid, den spiser kun på bakken, er alene, og veldig sky. Bilde tatt i dag.
N.N (04.04.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å se hvilken art det kan være, men det er et leucistisk individ med misfarget, lys fjærdrakt.
Roar Solheim (04.04.2022)
Dompapp
Jeg. Har en dompapp ute her en hann ,den sitter bare ved frøene å er helt rolig sikkert syk satt uråt et maravinbur med høy men hva kan jeg hjøre ,,,naturens gang eller???
E. (04.04.2022)
Svar:
Ikke lett å gjøre noe. Den kan være syk, eller omtåket etter kollisjon med vindu. Hvis det siste har skjedd, har den kanskje fått hjernerystelse, og da kan det ta alt fra en kort stund til flere dager før en slik fugl kommer seg.
Roar Solheim (04.04.2022)
Hvilken fugl?
Hei!
Kan dere hjelpe meg å identifisere denne fuglen? Lyd på slutten av videoen.
Lokasjon Arendal, mars 2022.
A.K.M.M. (04.04.2022)
Svar:
Dette er en grønnspett.
Roar Solheim (04.04.2022)
Spørsmål:
Gresskarkjerner mat før fugler
Hva med Solsikkekjerner?
I.E. (04.04.2022)
Svar:
Helt topp - da slipper de skrellingen!
Roar Solheim (04.04.2022)
Fugleliv i kulde
Korleis held fuglane varmen når kulda set inn. Dei harvel ikkje vinterpels?
J.T. (04.04.2022)
Svar:
Når fuglene sprer ut fjærene, fanger de luft mellom fjærene. Det er dette luftlaget som isolerer mot kulda.
Roar Solheim (04.04.2022)
Fredet
Er sildemåka fredet i danmark
J..E.J. (04.04.2022)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke, men det er den høyst sannsynlig.
Roar Solheim (04.04.2022)
fuglekasse
Vi måtte kjøpe ny fuglekasse, etter flaggspetten hadde hakka den istykker----nå er det mange blåmeis som er å kikker på den, men ingen bygger. Er det for tidlig eller har den ikke partner?
T.H.V. (04.04.2022)
Svar:
I de sydligste delene av landet begynner meisene først å bygge reir i slutten av april. Lenger nord starter de senere.
Roar Solheim (04.04.2022)
Fuglekikking Jessheim/Kløfta/Ullensaker
Jeg er på jakt etter tips til steder (gjerne lett å komme til) hvor man kan være heldig å få se diverse fugler.
Vet du hvor jeg kan finne info?
E.N. (04.04.2022)
Svar:
Du kan sjekke boka Fuglelokaliteter i Norge - ta kontakt med Natur og fritid.
Roar Solheim (04.04.2022)
Artskart
Hei, hva heter områder på artskartet som er markert/ ringet inn når man søker på feks fugleobservasjoner i Nordmarka.
H. (04.04.2022)
Svar:
Dette må du spørre Artdatabanken om.
Roar Solheim (04.04.2022)
Sprøytemiddel i frø
Er det foretatt noen undersøkelse av om det forkommer rester av sprøytemidler i solsikkefrø, peanøttter og annen villfuglmat? Kan dette i så fall være skadelig for fuglene og for miljøet?
E.A. (04.04.2022)
Svar:
Det er det nok, men jeg har dessverre ikke oversikt over dette.
Roar Solheim (04.04.2022)
Hvilken due?
Dukket opp på fôringsplassen på Konnerud i dag sammen med en ringdue. Finner den ikke i fugleboka.
Hvilken due?
F.M. (04.04.2022)
Svar:
Dette er en bydue/tamdue - de kommer i mange forskjellige fargevarianter.
Roar Solheim (04.04.2022)
Fuglekasser og måren.
Er det noe vi kan gjøre for å hindre måren å komme opp i treet og ta eggene?
Hadde tenkt å ta ned kassene, men de er allerede der🤭
Mona
M.A. (04.04.2022)
Svar:
Da må ugle/andekasser plasseres i frittstående trær, og trestammen kles med en minst 50-60 cm høy metallplate rundt stammen minst 2 m opp fra bakken.
Roar Solheim (04.04.2022)
Flott fugl
Hvilken flott fugl er dette?
I. (04.04.2022)
Svar:
Dette er en jaktfalk, kan være fotografert på Grønland eller Island.
Roar Solheim (04.04.2022)
Tukan
Hei!
Jeg skal skrive en faktatekst om tukanen.
Jeg lurer på hvor mange egg/ unger får?
L.M.L. (04.04.2022)
Svar:
Søk på nettet på engelsk "toucan" så finner du kanskje noe om dette.
Roar Solheim (04.04.2022)
Hybrid trost og.. ?
Hei! Denne raringen dukket opp på foringsplassen i hagen sør i Oslo i går. Størrelse og fasong som en svarttrost, men likevel helt annerledes. Kan det være en hybrid, eller er det rett og slett en feilfarget svarttrost? Bildet tatt gjennom vindu, så ikke topp kvalitet.
A.M. (03.04.2022)
Svar:
Dette er en svarttrost med en del hvite fjær i drakta, en genfeil som er ganske utbredt hos svarttroster.
Roar Solheim (03.04.2022)
Rovfugler som et rotter og mus på Vestlandet (Øygarden)
Hei. Eg har ein del rotter og mus i hagen (og og på loftet). Eg tenkjer at det hadde vore fint med naturleg bekjemping via rovfuglar, men lurer på kven eg skal satsa på og om eg kan laga fuglekasser til td. Ugler. Eg veit at det er spurvehauk og hønsehauk i området, men usikker på ugler. Noko eg kan gjera for at dei skal trivast her og er det nokre ulemper.
R. (03.04.2022)
Svar:
Den beste muligheten på dine kanter kan være å henge opp noen kasser for kattugle.
Roar Solheim (03.04.2022)
Furkorsnebb vs Grankorsnebb
Lurte på om det gikk an å sjå om ditta var ein Furukorsnebb eller Grankorsnebb. Såg den i går i Bygstad,Sunnfjord ca 400 moh. Lenar mot Furukorsnebb siden det var i furuskog, men har skjønt at Grankorsnebb kan og ete furukongler i blant. Videon har lyd, men eg syns det er vanskelig å skille mellom dei to på ropa.
R. (03.04.2022)
Svar:
Ikke godt nok for sikker bestemmelse, men lyden tyder mest på grankorsnebb.
Roar Solheim (03.04.2022)
Gul sisik
Hei
Er dette gul sisik eller gulspurv?
H. (02.04.2022)
Svar:
Dette er en grønnsisik hann.
Roar Solheim (03.04.2022)
Spørsmål:
Hei. Har hørt at eks hønsehauken kan veksle mellom 3-4 forskjellige reir. Er det noe som tyder på at disse kan ligge hvor som helst bare det er gammelskog, f.eks i en annen landsdel?- eller er en hauk som er født i Trøndelag også observert hekkende f.eks på Møre? Mvh Dagfin Leine
D.L. (03.04.2022)
Svar:
Du blander nå sammen to forskjellige forhold. Ett hønsehaukpar kan ha flere alternative reir innenfor sitt territorium, men de flytter ikke fra ett område til et annet område langt unna for å hekke der. Men enkeltfugl KAN kanskje forlate et territorium og ende opp med en ny make lenger unna.
Roar Solheim (03.04.2022)
Gjøkefugler
For ca. 45 år siden skulle vi gå fra Ytre Arna til Bergen over fjellet. Vi stoppet ved et skogbryn, og plutselig lettet ca. 20 gauker og fløy i ring over oss mens de gol. Trodde gauken var en einstøing. Hvordan forklares dette fenomenet?
K.E.S. (02.04.2022)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke gi deg noen rimelig forklaring på, siden dette ikke er noen vanlig gjøk-observasjon.
Roar Solheim (03.04.2022)
Snøugle?
Hei
På ski i fjellet øst for Oppdal i Trøndelag kom jeg over disse sporene. Slik jeg tolker det har en liten krabat (lemen?) tatt sine siste steg. Kan vingevtrykket være fra ei snøugle? Har sett snøugle her for ca 20 år siden.
H.J. (03.04.2022)
Svar:
Sporene er alt for små til å komme fra en så stor fugl som ei snøugle. Kan være haukugle, men kan heller ikke se bort i fra andre rovfugler, og kanskje også varsler.
Roar Solheim (03.04.2022)
Merket fuglekasse 102
Hei, passerte fuglekasse nr. 102 ved Øverlandselven i Bærum. Et tre er veltet rett over kassen, og den vil falle ved sterk vind. Hvem er ansvarlig for å rydde opp her? Veldig trist om dette skjer etter reirbygging.
A.M. (03.04.2022)
Svar:
Dette er noe du må etterspørre på lokalt plan.
Roar Solheim (03.04.2022)
Kjøttmeis
Hei.
Hvorfor kaster kjøttmeisen bort flere nøtter? Ser ut som den "er en bølle"
N.N (03.04.2022)
Svar:
Den er selektiv og tar bare de mest energirike frøene.
Roar Solheim (03.04.2022)
Når antas at trekkfulger ankommer Trøndelag våren 2022?
Se spørsmål i overskrift. Dette i anledning av ryddig av søppel langs stand, og at man ikke forstyrrer fugler i kritisk periode.
Ø. (03.04.2022)
Svar:
Dette må du spørre lokale fuglefolk i Trøndelag om.
Roar Solheim (03.04.2022)
Stæren er tilbake
Stæren har vi ikke sett her hos oss i Kragerø på flere år, men 2 april kom de og har oppholdt seg her i flere dager , koser seg med meiseboller og kokosnøtter og sitter eller og hakker i morelltreet. Veldig koselig å se de igjen, men er det færre av de siden de har vært så lenge borte?
E.S. (03.04.2022)
Svar:
Vanskelig å si sikkert. Det kan være lokale variasjoner også.
Roar Solheim (03.04.2022)
Frø
Hvilke frø kan man gi til fugler
S. (02.04.2022)
Svar:
De aller fleste. Som fuglemat er både solsikke, jordnøtter, hirse og hampefrø ettertraktet. Lettkokte havregryn, mais og korn spises også av noen, men sjeldent av spurvefugler.
Roar Solheim (03.04.2022)
Sunnhordland
Kvar er det blitt av alle meisene som frekventerte fuglebrettet i vinter?
(No er det berre eit dompapp-par der).
O.I.M. (03.04.2022)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig å kunne vite svar på.
Roar Solheim (03.04.2022)
Noen ide hva den store er
Så en ny fugl spise hos meg, den er for det meste svart men har noe hvit på vingene og har orange nebb.
B.T. (03.04.2022)
Svar:
Det er en svarttrost.
Roar Solheim (03.04.2022)
Hvilken fugl er denne fjæren fra?
Var på tur på Borestranden nå og fant denne fjæren. Er ca like lang som en liten fyrstikkeske. To hvite flekker ytterst.
A.B.A. (02.04.2022)
Svar:
Dette er ryggfjær fra en storlom.
Roar Solheim (03.04.2022)
Fiskeørn
Var ved Goksjø utenfor Sandefjord idag. Der er det Fiskeørn hvert år og henter mat. Ruger i omegnen. Jeg mener det var Fiskeørn jeg så der idag ! Er det noe tidlig? Kan det stemme ? Jeg er tilnærmet 100% sikker i min observasjon.
D.P.K. (03.04.2022)
Svar:
Det KAN hende, men da er det i så fall en veldig tidlig ankomst.
Roar Solheim (03.04.2022)