Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 9 310 til 9 359 av totalt 50 018 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjerdesmett eller jernspurv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugler er dette? Fløy rett i naboens vindu begge to og døde. Har ikke størrelse men de har spist nebb, men ser ikke bøyd ut som gjerdesmettens. Halen er kanskje litt kort til å være jernspurv?

T.H. (28.04.2022)

Svar:

Dette er to jernspurver.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Svært dårlige bilder, men er den mulig å kjenne igjen for en fuglekyndig?

N.N (28.04.2022)

Svar:

Dette er en storlom.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Økologi og atferd

Hakke på trær

Finnes det andre fugler enn hakkespetter som hakker på trær?

T. (28.04.2022)

Svar:

Ja, men ikke som hakker seg inn i treverket. Mange hakker for å finne småkryp mellom barksprekker.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Fuglekasser

Blåmeis

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har satt opp ei fuglekasse med kamera i hagen vår. Der har vi fulgt ei blåmeis i ei drøy uke, som etter mye om og men og mose inn og ut bestemte seg for å bygge rede i kassa. Etter at reiret fikk en viss størrelse har hun også overnatta i kassa. Hun (for det er hunnene som bygger reiret?) legger seg til mellom åtte og ti, og sover hele natta i en ufattelig søt liten krøll. Så står hun opp i halv sekstida, bygger bittelitt mer på reiret, før hun blir borte det aller meste av dagen. Når det er på tide å legge seg igjen kommer hun tilbake og tar kvelden. Er dette vanlig meiseoppførsel? Har også hørt at meiser ofte bygger reir flere steder og at det slett ikke er sikkert at hun velger vår kasse til eggene sine. Kan det være dette hun driver med på dagtid? Utafor kassa har hun selvsagt fått en fuglemater med peanøtter og hampfrø, så hun burde ha alt hun trenger:-)

I.O.M. (28.04.2022)

Svar:

Ja, vanlig oppførsel. Både før og under egglegging sover hunnen i kassa, men legger seg ikke til å ruge før alle eggene er lagt.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Måkearter - ungfugl

Hei, har dere noen tips til hvordan man kan skille de forskjellige måkeartene fra hverandre når de er ungfugler og fremdeles har ungfugldrakt? Jeg synes de ser veldig like ut, kanskje spesielt de i ca lik størrelse.

Hilsen måkeentusiast.

N.N (29.04.2022)

Svar:

Dessverre for omfattende til at dette kan beskrives kort her. Temaet vil bli omtalt i bladet Fuglevennen, trolig i høstnummeret i år.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Ringduehekking i blomsterkasse?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Dei siste par dagane har eit ringduepar brukt mykje tid på balkongen vår, i fjerde etasje sentralt i Oslo. I fjor og forfjor hadde me ringduer som etablerte og prøvde å etablere reir i eit lønnetre rett ved sida av balkongen. Sidan duene i år ser ut til å ha lagt sin elsk på balkongen, lurer eg på om det kan hende at dei kan finne på å legge egg rett i blomsterkassa? Eg les at dei vanlegvis bygg skrøpelige reir i tre, og det stemmer med det som har skjedd her i tidlegare år, men i år verker dei påfallande interesserte i blomsterkassane på balkongen. Me set pris på besøket og vil gjerne ha dei i treet her, men ser vel helst at dei ikkje lagar reirplass akkurat på balkongen.

K. (29.04.2022)

Svar:

Ja, det kan hende de prøver å legge egg her.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Trekkfugler

trekkfugler

Er svartspett en trekkfugl?

F. (29.04.2022)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Spørsmål:

en blåmeis som bruker fuglekassen flyr sakte mot vinduet mitt hver dag, hele dag. det ser ut som een humle som prøver å finne sin veg ut.
fuglen vet hvor vinduet er, det går sakte. dunker med kroppen flere ganger mot vinduet, hviler seg på kanten, henger litt i markise kanten iblant og til slutt kommer han seg til kassen. fuglen flyr til trær, henter mat som jeg har hengt opp ute. den finnen sin veg. Har du en anelse hvorfor fuglen har sånn rar oppførsel at den flyr mot vinduet flere ganger?? dette har foregått nå i flere uker
Jeg har tre store vinduer ved siden av hverandre. iblant flyr han også ikke bare til ett vindue men til nr to og tre også, før han til slutt finner vegen tilbake via vindue nr to og ett og så til kassen.

G.J..W. (29.04.2022)

Svar:

Den reagerer på sitt eget speilbilde i vinduet, men uvisst om den prøver å jage vekk en innbilt rival, eller forsøker seg med tilnærmelser.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Vannscooterkjøring i hekketiden

Hei, jeg lurer på i hvilken grad gradvannscooterkjøring har en negativ påvirkning på hekkende fugler i området rundt elvemøtet mellom Vorma og Glomma i Nes.
Vannscootere gir fra seg mye støy, er det noe fugler reagerer negativt på?
Reagerer fuglene negativt på farkostens bevegelser og bølgene den skaper?
Det er kanskje ikke bare i hekketiden at støyende motorferdsel i vassdragene kan være forstyrrende for fuglelivet?
Her i vårt område er det nå mange gjess og svaner som pendler mellom jordene/skogen og elva. Disse oppholder seg nå ute på elva i deler av døgnet. Jeg regner med at det er fordi mattilgangen er god der? Da er kanskje støyende, motorisert ferdsel på elva et forstyrrende element?

Jeg jobber som journalist i Raumnes, lokalavisen for Nes på Romerike. Jeg skriver en artikkel om et nytt forslag til ny lokal forskrift om motorferdsel på Glomma, Vorma og andre vassdrag i Nes. I gjeldende forskrift er vannscooterkjøring forbudt. I det nye forslaget tillates det. Jeg ønsker å belyse hva dette har å si for fugle- og dyrelivet langs og på elva.

Mitt mobilnr. er 45262466
E-post: john@raumnes.no

J.A.P. (29.04.2022)

Svar:

Vanskelig å vite uten direkte observasjoner på stedet. Støy er ikke det som fugl reagerer mest på, men tilstedeværelse og bevegelse er derimot negativt. Kan dessverre ikke kontakte deg, er for tiden på feltarbeid i midt-Skandinavia.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Fugl bæsjet ned rekkverk på veranda og prøver å fly gjennom vindu

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.

Idag kom denne fuglen på besøk. Den prøver å komme seg gjennom vindu ved å prøve å fly. I tillegg har den bæsjet mye på rekkverk utenfor. Tok igjen lameller foran vindu. Da fant fuglen neste vindu som ikke hadde lameller foran.

Hva skal man gjøre?

B. (28.04.2022)

Svar:

Dette er en gråtrost. Vinduet må dekkes på utsiden dersom du skal hindre dette.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Utefuglene

Hei
Vet du om noen fugler som Hekker i Mai

T.E. (28.04.2022)

Svar:

De fleste, kan dessverre ikke ramse opp det her.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Jeg hørte en rovfugl

Gikk en tur med hundene, og hørte et typisk rovfuglskrik, omtrent som en musvåk. Men jeg så meg rundt, og så ingen (tenkte også at det kunne vært havørn, som også kan sees her ved Oslofjorden). Eneste fuglene jeg så var gråspurv og stær. Kan stæren herme?

O. (28.04.2022)

Svar:

Ja, dette KAN ha vært en hermede stær.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Hvitkinnsgås

Bilde vedlagt spørsmålet

Et par hvitkinnsgås hekker her vi bor ved vannet, ser små unger hvert år. Skal jeg melde fra noen plass, de er vel fredet? Utbygging i området jeg er redd kan påvirke hekkingen. Kommer også minst 8 par grågås hvert år.

G.H.B.N. (28.04.2022)

Svar:

Tror ikke dette trenger å meldes noen steder, men du kan jo kontakte de lokale fuglefolkene i fylket der du bor.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Trekkfugler

trekkfugler

Er blåmeis en trekkfugl

F. (29.04.2022)

Svar:

Både ja og nei, noen trekker, andre ikke.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Ørnerovet på Leka(beklager altså😔)

Jeg siterer fra en artikkel på nettet: «I 1980 tok så ørneforskeren Jan Ove Gjershaug med sin tre og et halvt år gamle datter Svanhild, som uten problemer klarte å gå fra hagen til funnstedet. Etter dette er det ingen fagfolk som har ment at det ville være mulig for en ørn å ta jenta, uavhengig av hva zoologer tidligere hadde sagt». Jeg gjentar: «Etter dette er det ingen fagfolk…» Mitt spørsmål: Er det virkelig sant? Mener fagfolk at den spaserturen er et bevis for at Svanhild Hansen gikk strekningen selv?

G.Ø.E. (29.04.2022)

Svar:

Hun ble i alle fall IKKE løftet av en ørn - til det var jenta ALT for tung! DET er de harde faktaene som motbeviser dette eventyret.

Roar Solheim (29.04.2022)


#Diverse

Finner spurven hjem igjen?

Hei,
Jeg fant en skadet spurv som jeg tok med til veterinær ca. 5 km fra der jeg fant den. Det fremsto som skjev og lå midt i veien, men ingen tydelige skader. Slet med å fly, og jeg antok at vingen var brukket,. De tok den imot, og sa at den ville bli sjekket. Sekretæren sa at enten ville de avlive den eller slippe den ut igjen. Hvis de slipper den ut, vil den da finne «hjem» igjen?

I. (27.04.2022)

Svar:

Det er nok godt mulig, for fuglene har en utrolig orienteringsevne. Men anbefaler slipp på funnsted.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Diverse

Andereir på takterrasse

Hei,
Jeg har oppdaget en stokkand og reir med 9 egg i blomsterkassa på takterrassen min. Når ungene klekkes må de ned, enten på min terrasse eller ned på taket på den andre siden. For å komme videre må de først opp ca 50 cm før de kan hoppe ned på bakken - ca 12-15 meter. Er det sannsynlig at dette går bra? Er også litt bekymret med tanke på at det en del måker på takene rundt,...

S.T. (28.04.2022)

Svar:

Ja, dette klarer de nok. Men hold øyemed dem. Ned er uproblematisk, men 50 cm OPP kan det hende at andungene trenger hjep med å forsere.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rare fuglelyder langt på heia.

Hver kveld fra våren til sent sommer hører jeg lyder som må være fugl. Det høres nesten ut som indianere som hyler å slår seg på munnen. Det er den beste måten å beskrive det. Jeg bor midt i heia, så det må være villfugler. Vet du hva det kan være?

N.N (28.04.2022)

Svar:

Kan det være lyd av perleugle eller raske hukrelyder fra kattuglehann?

Roar Solheim (28.04.2022)


#Diverse

Tyrkerdue på Hardangervidda??

Besteforeldrene mine mener de har hatt tyrkerdue på hytta si på Hardangervidda, 950 moh. Kan dette stemme?

S. (27.04.2022)

Svar:

Umulig å si sikkert, men det er uvanlig sted for denne arten.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Diverse

har gamle utstoppede rovfugler

hei.
for mange år til bake fikk jeg noen utstoppede fugler av familien . bør jeg få disse chipet eller lignende ? bør de meldes inn til noe ?

T.E.S. (28.04.2022)

Svar:

Sjekk med Miljødirektoratet.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk besøk av denne vakre fuglen i dag. Den fløy inn i en andekasse vi har i hagen og etter noen minutter kom den ut og undersøke stærkassene. Er dette en Tårnfalk, noen mener det er en Glente.
Skjomen I Narvik

L.N. (27.04.2022)

Svar:

Dette er en tårnfalk.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hønsehauk eller spurvehauk

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere hjelpe med artsbestemmelse av hauken på bildet? Hvilke kjennetegn er karakteristiske for artsbestemmelsen?
Mvh Lars

L. (27.04.2022)

Svar:

Dette er en hønsehauk.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Diverse

Kan skjæra ta dompapen

Fant en kombinasjon av dompap og skjærefjær samt blod på verandaen i dag morges. Kan det være at skjæra faktisk har tatt dompapen?

A. (27.04.2022)

Svar:

Det er mulig, men skjæra kan også ha tatt en dompap som har kollidert med et vindu

Roar Solheim (28.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva for fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Hadde selskap under pløyimga i dag av to stk. som eg ikkje finner ut av.Var på størrelse med ravn hadde gule bein og eg kunne ikkje sjå kvite band.Den eine vart "spak" etterkvart og gikk og leita etter??
Bilder tatt med mobil gjennom traktorvindu så ikkje beste kvalitet.
Bilder tatt i dag Breim i Nordfjord

A.G. (27.04.2022)

Svar:

Dette er en svartglente! Det er en uvanlig art i Norge, men den blir observert stadig oftere.

Frode Falkenberg (28.04.2022)


#Diverse

Ørnens liv

Det står i Bibelen «som når ørnen skifter sin Ham» Er det fjærene det siktes til, eller noe annet i ørnens liv?

W.O.M. (28.04.2022)

Svar:

Ikke godt å vite hva bibelskriverne visste om ørner for noen tusen år siden, men ørner skifter fjær som alle andre fugler.

Roar Solheim (28.04.2022)


#Diverse

Hønsehauk nebb

Hvordan ser nebbet til hønsehauken ut?

E. (28.04.2022)

Svar:

Søk på hønsehauk på nettet og se på bilder selv!

Roar Solheim (28.04.2022)


#Diverse

Hønsehauk på søndre Jeløy??

Finnes denne fuglen på Jeløy?
Jeg bor på østsiden av Rådhusbrua. En dag ser jeg en stor mørk "ball" rase ned gjennom et stort tre utenfor vinduet. Aner hva det er og sjekker. På bakken ligger en hauk med ei levende kråke i klørne. Kråka dør etter ca 15 min. Hauken virket for stor til å være en spurvehauk (vingespenn 70-80cn). Vingene lå spredt ut over kråka for liksom å hindre flukt.
Synes også at kråke er for stort bytte for en spurvehauk. Etter ca 2 timer er hauken tydelig mett. Da jeg skal ta bilde stikker den vestover mot Jeløya med kjapp, klippene flukt.
Spørsmålet mitt er : Finnes det hønsehauk på Jeløya, og jakter den i bykjærna som her?
Den er jo de dype skogers fugl.
Tidspunktet var tidlig i februar frokosttid.

K.K. (27.04.2022)

Svar:

Ja, det gjør det helt sikkert. Mange hønsehauker jakter i byer og bynære strøk i vinterhalvåret.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Skjære som hakker på trær

Hei, i dag observerte vi en skjære som satt som en hakkespett å hakket en furustamme, etterhvert ristet den i greier og i barnålene. Er det noe mat der som skjæra spiser?

E.A.H. (27.04.2022)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Kanskje var det noe spiselig, men kanskje var det andre årsaker til oppførselen, uten at jeg har noen god forklaring.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Kan trost få lopper?

N.N (27.04.2022)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke, men de kan i alle fall ha lusfluer.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Diverse

Pilfink

Hei! Jeg har Pilfink som beboere i ei fuglekasse De har vært der siden slutten av september 2021. Jeg har kamera i kassen og følger med hver dag.
Pilfinkene har reir med 4 eller 5 egg som de begynte å ruge på 25 april, så nå venter jeg i spenning.
Fantastisk trivelige fugler, men jeg lurer på hvorfor de har så kort levealder sammenliknet med andre småfugler f.eks kjøttmeis.
Jeg mener å ha lest dette på nettet.
Mvh. John Oddvar Selland

J.O.S. (27.04.2022)

Svar:

Tror ikke de har kortere levealder enn andre små spurvefugler.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artig sang - hvilken fugl?

Er det noen som gjenkjenner den spesielle fuglesangen? (hørt av meg som ikke kan noe om fuglegjenkjenning)
Det var en sort fugl, litt stor, kanskje litt mindre enn en hettemåke, med hvite vingetupper og hvit mage. Den fløy rundt blant måkene og lagde denne lyden, og jeg syns også jeg hørte flapping av vingeslagene, men usikker på om det kom fra den.

C.K. (27.04.2022)

Svar:

Dette er opptak av fluktspill av vipe.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Ny paring etter høneuka?

Hei! Mener jeg har lest tidligere at røyene vender tilbake for ny paring en viss tid etter høneuka. Det er nå midt i høneuka på det sentrale østlandet, og jeg kunne gjerne tenke meg å utvide sesongen. Kunne også være interessant å vite hvor lenge etter høneuka tiurene spiller og kjemper ved leiksentrum fordi det kan være en fin tid å eventuelt spore opp nye leiker, og om spillet går mot andre tider av døgnet enn det normale (0330 -1030).

H.D. (27.04.2022)

Svar:

Det gjør de dersom de mister det første kullet (hvis eggene blir spist). Men slik gjenparring skjer innen 3 uker etter høneuka, ikke senere.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette

Bilde vedlagt spørsmålet

Den er på størrelse med blåmeis. Finner den ikke i mine fuglebøker. Gul på vingen, mørk og lysstripete bak på ryggen. Notodden 27.4.22

L.B. (27.04.2022)

Svar:

Uklart bilde, men det ser ut til å være en grønnfink.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Fuglekasser

Flyttet på fuglehus

Vi monterte et fuglehus i hagen, etterhvert så vi at noen fugler begynte å lage reir. Dette merket også katten og ble ekstra nysgjerrig, begynte å klatre opp og klarte å sitte oppå den. Vi flyttet hus lengre bort i hage, høyere opp og på en vegg katten ikke kan klatre på. Tror du at de forlate fuglehuset nå?

N.N (27.04.2022)

Svar:

Dessverre umulig å forutsi - bare følg med og se hva som skjer.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl??

Bilde vedlagt spørsmålet

En fugl hadde nok bøtt med livet i skogen (Midt-Telemark) her om dagen. Tok med meg noen av de største fjæra, som dere ser bilde av her. Hvilken fugle tilhører de???
Vh Anne Karin

A.K.K. (27.04.2022)

Svar:

Stjertfjær av ringdue.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Diverse

Hønsehauk

Hvordan ser nebbet til hønsehauken ut (send bilde)

O. (27.04.2022)

Svar:

Kan ikke - søk selv på hønsehauk på nettet - da får du opp bilder direkte.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Mulig å se hvilken fugl dette er?

Vi i Kniksens plass barnehage observerte denne store fuglen over Brann Stadion. Den ble plaget av andre, mindre fugler. For oss som holder til midt i en storby var dette veldig spennende og nå har vi undret oss over hvilken fugl det er vi har sett.. kan det være ørn eller en våk? Er det mulig utifra vedlagt film å finne ut hvilken fugl det er? Den så ut til å være brun på magen og den fløy mot Ulriken.

Vennlig hilsen Kristin

K.S.I. (27.04.2022)

Svar:

Ser ut til å være en havørn.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hybrid?

Bilde vedlagt spørsmålet

Gikk på disse to I Åssiden elvepark Drammen i går og lurer veldig på hva dette er?

A.M.B. (27.04.2022)

Svar:

Stokkand og en stokkand med avvikende farge.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Fuglekasser

Fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Når fuglekassen har blitt flyttet fra et sted til et annet hvor lang tid tar det før fuglen kommer og sjekker og eventuelt lager reir?
Ps. Jeg har lagd fuglekasse med for brett på foran.

A. (27.04.2022)

Svar:

Det kan skje umiddelbart, eller det kan ta lang tid - dessverre ikke noen fasit her.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Fuglekasser

Nattlig besøk i fugleksssen

Er det vanlig at meisen bruker fuglekassen om natten? Den flyr ut om morgenen og kommer tilbake om kvelden rundt Kl 19-20. Den har en veldig urolig søvn? Ifjor var der lagt 4 egg, men meisen kom kun om natten, så det de ble det Ingen unger av😥 Har du en forklaring? Kan du tro at her vil komme egg etterhvert, eller? Takk for sver!

M.E. (27.04.2022)

Svar:

Fugler sover veldig kort om gangen, og meiser sover ofte inne i kasser om natta. Når de starter å legge egg, er de bare inne på nattetid. Eggene legges vanligvis om morgenen, og de blir ikke ruget før alle eggene er lagt.

Roar Solheim (27.04.2022)


#Økologi og atferd

Ender i trær

Kan ender sitte i trær? Isåfall hvordan klarer de å holde seg fast?

S. (26.04.2022)

Svar:

Ja, det klarer de. Svømmehuden er ikke til hinder for at en and kan stå på en kvist, like godt som andre fugler.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Diverse

Canadagås

Jeg har problemer med cansdagås som kommer inn på tomten og legger fra seg mye avføring. Tomten går ned mot ett vann og det er trolig der de kommer inn. Jeg vurderer å sette opp ett gjerde, men lurer på en ting. Lander gjessene kun på vann etter en flyvetur eller kan de like gjerne lande på land? Noen gode tips for å holde dem unna?

H.S. (26.04.2022)

Svar:

Gjess kan gjerne lande direkte på land, så usikkert om et gjerde vil være sikkert nok for å holde dem unna. Du kan ikke gjøre annet enn å prøve. Har dessverre ikke andre metoder for å holde gjess unna, med mindre du har en hund som kan løpe rundt på plenen ustanselig.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken fugl dette er, den er ca like stor som bokfinken...

H.S.N. (26.04.2022)

Svar:

Dette er en jernspurv.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten rovfugl

Fikk i dag en liten rovfugl i håret ,den skreik og var nesten i håret på meg, så den når den svingte opp igjen, den var lys grå/beige og hadde en tydelig mørk flekk midt under hver vinge. Finner den ikke i fugleboka mi!

K.S. (26.04.2022)

Svar:

Vanskelig å si uten bilde. Beskrivelsen kan passe til musvåk, men den vil du ikke oppleve som liten dersom den er nær deg.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Diverse

Spørsmål:

Veldig kort om økologien til denne kråken.

N.N (26.04.2022)

Svar:

"Økologien til" er alt for omfattende til å kunne besvares kort her, og hvilken kråke er "denne" kråken???

Roar Solheim (26.04.2022)


#Diverse

Fuglebæsj

Hei
Vi er to jenter som lurer på hvorfor fuglene ikke bæsjer på "do" eller et fast sted?

S.O.G. (26.04.2022)

Svar:

Det er det veldig få dyr som gjør, heldigvis. Dritt spredt rundt omkring er gjødsel, men ekskrementer samlet på ett sted (slik vi mennesker gjør) er et forurensningsproblem! Hvis vi gjør fra oss ute i skogen på tur, er det ikke et problem, men en liten, lokal gjødselhaug til glede for mikroorganismer, insekter og planter.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Diverse

Spørsmål om fuglelyder

Vi diskuterte følgende i en naturfagstime her om dagen, og det endte opp i en interessant samtale med mange innspill:
Hvis f.eks et bokfinkegg blir fraktet til et sted i verden hvor det ikke finnes bokfink og klekkes ut der, vil da denne bokfinken kvitre som en bokfink?
Noen mente at siden vi mennesker lærer å prate av de rundt oss er det sikkert slik hos fugler også, mens andre mente det kanskje var slik at f.eks strupehodet gjorde at alle bokfinker synger omtrent likt.
Artig å være lærer da, også om man ikke vet svaret selv.
Vi venter spent på svar😃

K.R. (25.04.2022)

Svar:

Dette er forskjellig fra art til art - det er gjort lignende eksperimenter ved å la fugleunger bli fostret opp hos nærbeslektede arter som har forskjellig sang. Hos noen fugler er sangen helt medfødt, mens andre lærer ved å repetere sangen de hører fra sin far eller andre hannfugler. Vet dessverre ikke hvordan dette forholder seg hos bokfink.

Roar Solheim (26.04.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kuhegre

Har sett en fugl flere ganger under våronnarbeide på Frosta. Tror det er et enkeltindivid, men er ikke sikker. Etter å ha studert diverse bilder, har jeg kommet fram til at det må være kuhegre. Den har formen til en hegre, men den er mye mindre og mye
nettere. Fargen er kvit med gule/lysebrune fjær på hode og rygg. Har forstått at det er en forholdsvis skjelden art. Kan det stemme at det er en kuhegre?

H.K. (25.04.2022)

Svar:

Her er det best om du kan få tatt bilder av fuglen.

Roar Solheim (25.04.2022)


#Fuglekasser

Fugleblokk

Er det mulig å få fler fuglearter til å hekke i en "fugleblokk" med mange rom? Feks Kaier og spurver i samme blokk med forskjellige og tilpassede "leiligheter"?

S.J. (25.04.2022)

Svar:

Anbefaler IKKE å bygge slike kassekomplekser, da mange fugler starter å bygge i flere av "leilighetene" før de finner ut hvilken de vil bruke - altså mye ekstra og bortkastet arbeid.

Roar Solheim (25.04.2022)


#Diverse

Rede med dueegg på balkongen

Hei! Har nettopp oppdaget rede med to egg til due på balkong, men ut ifra aktivitet har det nok vært der en stund. Bygging av rede etc. jeg har langkost etc i bod på balkongen. Vil det stresse duemor hvis jeg går ut der? Bør jeg vente til duene er klekket og kan forlate rede? Bør jeg kjøpe kanarifuglfrø til duene klekkes?

S.R. (25.04.2022)

Svar:

Duene kan fly av reiret når du går ut, men tåler å være asv 20-30 minutter.

Roar Solheim (25.04.2022)

««første 9 310 - 9 359 av 50 018 siste»»