Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 818 til 49 867 av totalt 50 225 spørsmål


#Diverse

Hortulan

Hvor kommer dette rare navnet fra? Betyr det noe spesielt?

N.N (21.03.2006)

Svar:

Hortulan kommer av det latinske navnet hortulana, som betyr "som lever i hager".

Frode Falkenberg (21.03.2006)


#Diverse

Rødstrupe i låven!

Jeg har siden 25.12. så å si daglig observert en rødstrupe inne i en låve hvor vi har ca.80 kuer. Det er mye gråspurv i låven året rundt, og om sommeren hekker 5-10 låvesvalepar på låven. Jeg lurer på om rødstrupa kommer seg ut, uten hjelp. Igår hørte jeg den sang litt inne i låven. Jeg er litt bekymret for at rødstrupa ikke kommer seg ut, uten hjelp. Jeg har sett rødstrupa i fjøset både om morgenen og om kvelden. Også om dagen (men er ikke mye i fjøset om dagen) Håper dere vet!

O.J. (21.03.2006)

Svar:

Om du ser den bare om morgenen og kvelden kan det jo tyde på at den bare overnatter der inne. Jeg antar det er varmere på låven enn ute, så den har det sikkert fint. Jeg tror nok den klarer å finne ut av utgangen uten at du foretar deg noe spesielt.

Frode Falkenberg (21.03.2006)


#Diverse

Småfugler

Jeg syntes at småfugler som spurv og dompapp er veldig små, men ser ut til å tåle mye. Hvor mye vier de, og hvordan blir de så hardføre.

T.R.H. (08.03.2006)

Svar:

Dompap og gråspurv er ganske robuste arter som du sier. Mange dør likevel i løpet av vinteren, som er den vanskeligste perioden å komme seg gjennom for fuglene i Norge. Både dompap og gråspurv veier rundt 30 gram.

Frode Falkenberg (21.03.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Farge på nebb

Svarttrost har svart nebb står det i fugleboken min, og at hunnen er mer brun av farge. Men i hagen min har jeg en brun fugl med gråbrunt nebb som jeg mistenker å være en svarttrosthunn. Kan det stemme?

N.N (18.03.2006)

Svar:

Svarttrostene får gulere nebb med alderen. Hannene har knallgult nebb (med hint av oransje) i voksen alder, mens hunnene ikke har like klare farger, men relativt lyst nebb til tider i alle fall. Ungfugler har svart eller brunsvart nebb. Med andre ord så stemmer det sikkert at du har sett en svarttrost hunn.

Frode Falkenberg (20.03.2006)


#Økologi og atferd

spørsmål angående fugl/frø

Hei! Jeg har eksamen, og her skal vi ha om fugler og førsetting. Har du noen tips om hvor jeg finner nyttig stoff om dette?

K. (14.03.2006)

Svar:

Dette er et spennende tema. Man har funnet at et frø som går gjennom en fugletarm spirer bedre enn et frø som ikke har gjort det. Jeg sender deg noen artikler privat på e-post adressa di, så kan du boltre deg litt i litteraturen om fenomenet.

Frode Falkenberg (20.03.2006)


#Diverse

Bruk av Fuglelyder fra Cd

Jeg er lærer ved Solhøy skole og elev ved Norsk Nettskole. Jeg skal lage et multimedia-program for Internett beregna på skolebruk, og vurderer en side med info om fugler i kystmiljøet. Ønsker å knytte bilder, fuglelyder samt informasjon om artene til sidene. Kjenner dere til mulighet for å benytte lydspor fra Cd med fuglelyder? Ev hvem man skal kontakte for tillatelse?

Ø.K. (01.03.2006)

Svar:

Prøv Norsk Ornitologisk Forening: http://www.birdlife.no/

Frode Falkenberg (20.03.2006)


#Diverse

Fugler

I hvilket land i verden finnes det mest fugler??????????

S. (10.03.2006)

Svar:

Trolig er det Ecuador i Sør-Amerika, som med Galapagosøyene har over 1500 observerte arter. Venezuela, som også har en meget god fuglediversitet, har rundt 1350 påviste fuglearter.

Frode Falkenberg (20.03.2006)


#Diverse

lavskrika

5. klasse ved Tokke skule kan godt tenke seg å forske litt på lavskrika. Vi har lavskrike i vårt distrikt, og synest denne kråkefuglen er ein svært spanande fugl, omgitt av mykje mystikk og overtru. Vi har minst 2 lokale klengenamn her: Hudskolapp og Heibølapp. Er det slik at denne fuglen har spesielt mange namn, avhengig av kor i landet vi er?

G. (04.03.2006)

Svar:

Lavskrika har mange lokallnavn. Jeg ramser opp noen av de som står i "Norges Fugler" (Haftorn 1971): Lavkjokse og raudskrikje (Østlandet), raudskjørt, røfure og rausjøve (Oppland), raudskjurte og radskjær (Hedmark), tolleskrikja og skogasjor (Vestlandet), rauskjor, raudkjuks, trollkjoks og tellkjeks (Trøndelag), samt kjøttskrike (Hedmark).

Frode Falkenberg (20.03.2006)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hei! I dag når jeg var ute og gikk en tur i skogen så jeg en spurveugle. Den jaktet på en gjerdesmett. Etter en stund så jeg at den fløy, og så inn i et hull i et tre. Den fløy så et stykke ifra, for så å fly tilbake og se inn i hullet. Så fløy den litt ifra igjen, og etter ca 3 min fløy den inn i hullet. Den kom ganske raskt ut igjen. Det jeg lurer på er om det kan være at den hekker der? Vil gå tilbake imorgen eller iover imorgen og se om jeg ser den på samme plass.

O.J.M. (23.02.2006)

Svar:

Hullet den fløy inn i kan i og for seg være en hekkeplass, men trolig er det en lagringsplass for byttedyr. Spurveugla kan legge opp store lagre om mattilgangen er bra.

Frode Falkenberg (20.03.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Hei
1. Er det regler for hvor tett kassene kan være i hagen vår?

Vi har nå to kasser, den ene er kjempepopulær, den andre ikke. Vi skjønner ikke helt hvorfor det er forskjell. Begge er plassert høyt oppe i treet i nærheten av greinene. Det er ca. 8 meter mellom trærene.

2. Vi har fått kattepus som jakter ivrig på fuglene og er veldig flink å klatre i trær. Vi er redd den skal skremme fuglene i fuglekassene. Finnes det gode råd mot dette ?
Kan vi feks. feste et stykke plastikk rundt treet så pus ikke klarer å klarte forbi ?

N.N (14.03.2006)

Svar:

Kasser i en hage bør generellt plasseres lengst mulig fra hverandre, det øker sjansene for at flere blir bebodd, men ulike fuglearter kan hekke nær hverandre. Hvis du vil unngå katt i treet, heng fuglekasse i et tre som ikke kan nås fra et nabotre, og fest en aluminiumsplate/metallplate på 60-70 cm høyde rundt trestammen ca 1,5-2 meter over bakken. DET klarer hverken katter eller mår å forsere.

Roar Solheim (14.03.2006)


#Fugleforing

Foring av ender

I nærheten av der jeg bor, lever en stor kolonni ender (30-40 stk) på en parkeringsplass. De er vant å bli matet av folk, men nå er de helt desperate av sult da ingen mater lengre.
Jeg bruker aldri å mate fugler men det er tragisk å se på hvor sultne de er. Har derfor matet dem i dag (havregryn og brød bløtet opp i kaldt vann, med litt solsikkefrø og revet eple).
1. Er det lurt å mate dem eller er det bare å forlenge deres evt. langsomme død.
2. I tilfelle de skal mates, hva bør de få og hvilken mengde skal man beregne per fugl per dag?
3. Hvem kan jeg kontakte (f.eks. kommune)for at de ikke skal sulte ihjel. Det et er vel bedre å avlive dem enn at de sulter ihjel.
4. Hvis ingen vil ta affære kan jeg fortsette matingen. Men jeg skal reise bort i påsken. Vil de klare seg til den tid 5 dager uten foring?
På forhånd takk for svar!

L. (12.03.2006)

Svar:

Bare fortsett å mate endene! Når du nærmer deg påske, er forhåpentligvis våren mer i anmarsj, og endene vil kunne finne mat på egen hånd. Dersom de ikke blir matet, vil de trolig fly avsted til andre plasser for å lete etter mat. De skal i alle fall ikke avlives - ville fugler bør få lov til selv å finne ut hvor de kan finne mat.

Roar Solheim (13.03.2006)


#Diverse

Forfrossen kattugleunge

Faren min fant for snart en uke siden (beg. av mars) en forfrossen ugle i Frognerparken. Den hadde isklumper på føttene, og klarte ikke bevege seg. Han tok den med hjem, og da isklumpenne tinte, fant han rester av en trost i klørne. Vi var usikre på hva slags ugle det var, men den har brune øyne, og er sikkert 20 cm høy. Tipper derfor kattugle. Den har masse dun, så tydeligvis en unge. Foreløpig er den innendørs, og blir matet med rå kylling. Den kan nok ikke fly, for ble sittende i fire timer da faren min tok den utendørs for å seom den ville avgårde. Hva er det best å gjøre? Ta den med tilbake der den ble funnet og håpe moren tar seg av den igjen? Eller fore den opp og vente til den er klar til å fly selv?

S. (13.03.2006)

Svar:

Dette er ganske sikkert en kattugle, men jeg tror ikke det er en unge. Trolig er det en ungfugl født i fjor. De siste ukene har disse årsungene av kattugle hatt store problemer, og de har sultet ihjel i større mengder. Denne fuglen er sannsynligvis så svekket at den ikke har klart å fly avsted. Den må nok fores noen uker før den er i stand til å klare seg på egen hånd. Ta gjerne kontakt med fuglefolk i Oslo for å få hjelp. Ugla spiser rent kjøtt, men trenger gjerne hele byttedyr med hår og fjær for å kunne gulpe opp gulpeboller med ufordøyde rester i blant.

Roar Solheim (13.03.2006)


#Fuglekasser

oppsetting av fuglekasser

Jeg har hytte i forsand kommune i Rogaland,og ønsker å sette opp en del fuglekasser i ommrådet.Er dette lov uten grunneiers tillatelse?

T.B. (09.03.2006)

Svar:

Interessant spørsmål. Tror ikke noen lov forbyr oppsetting av fuglekasser i utmark, hvis du bare unnlater å spikre i trærne eller skade dem på annen måte. De fleste skog/grunneiere vil (eller i det minste bør) være positive til at noen ønsker å sette opp fuglekasser på deres eiendom, da dette tiltrekker insektspisende fugl (eller musespisere i skog for den saks skyld). Hvis du kan finne ut hvem som er grunneier, kan det imidlertid være lurt å kontakte vedkommende på forhånd, da kan du f. eks. få gjort avtale om at trær blir satt igjen ved eventuell hogst.

Roar Solheim (09.03.2006)


#Diverse

Fugelvennen

Hva handler det nye fuglevennen-bladet om, og når kommer det ut?

B.I. (08.03.2006)

Svar:

Bladet Fuglevennen er et tilbud til alle som er opptatt av opplevelser med fugl i nærmiljøet, fugleforing og fuglekasser. Bladet kommer ut (foreløpig) med to nummer per år (vår og høst). Det gir tips om hva du kan gjøre for å oppleve fuglene, har med spørsmål og svar, og lesernes egne opplevelser (blant annet).

Roar Solheim (09.03.2006)


#Økologi og atferd

Kråsen & Kro

Fungere kråsen akkurat som menneskets magesekk? Hvis ikke, hvordan fungerer den? Og kroa, har den kun som oppgave å lagre på litt mat? Hvorfor skal den det?

C. (08.03.2006)

Svar:

Når fugl spiser, kan de ikke holde like mye utkikk etter rovdyr eller rovfugler på jakt, derfor forsøker fuglene å plukke i seg maten raskt, og deretter å sitte i ro og fordøye maten. Første samlings"sted" er kroposen nederst på halsen. Derfra kan maten slippes inn i kråsen, en kraftig muskelmage som maler opp maten før den går videre til tarmene (omtrent samme funksjon som hos oss, men vi spiser ikke småstein for å hjelpe til med å male opp maten!).

Roar Solheim (09.03.2006)


#Fugleforing

LITE FUGL VED FORINGSBRETT

JEG HAR MYE FORSKJELLIG FORVARIANTER TIL FUGLENE HJEMME, MEN DET ER NESTEN IKKE NOE FUGLER DER. ANDRE I NÆRMILJØET JEG HAR SNAKKET MED SIER AT DET KRYR AV FUGL VED FORINGSBRETTET. HAR DU/DERE NOEN TEORI OM HVA DET KAN HA SEG AT VED NABOEN ER DET MYE, HOS MEG VELDIG LITE?

A.E. (08.03.2006)

Svar:

Nei, slike forhold kan skyldes veldig mange, ulike faktorer, så her er det aldri mulig å gi et entydig svar. Dere kan ha forskjeller i forkvalitet, skjulmuligheter, kanskje også kan fuglene reagere på om en forplass har vært besøkt av syke fugl (salmonella), kanskje kan den ene plassen ha vært hyppigere besøkt av farlige dyr som spurvehauk, katter etc. Mulighetene er desverre mange til å skape forskjellene.

Roar Solheim (09.03.2006)


#Økologi og atferd

RAVN/HAUK

KAN HØNSEHAUKEN TA RAVN?

A.E. (02.03.2006)

Svar:

Ja, det kan den, men det er neppe særlig vanlig. Ravnen er en kraftig fugl med et svært kraftig nebb, og en hønsehauk kan lett bli skadet under forsøk på å ta en ravn. Kråker og skjærer havner oftere på hønsehaukens matliste. Når den mindre spurvehauken forsøker seg på å ta skjærer, ender det ikke sjelden med at skjæra dreper hauken!

Roar Solheim (08.03.2006)


#Sykdom og skader

Låvesvaler

En bekjent av meg har i årevis hatt låvesvaler på en gård hun driver i Akershus. Nå lurer hun på hva som vil skje når de kommer tilbake fra Afrika til våren og kan føre med seg mulig smitte fra fugleinfluensa. Mattilsynet har anbefalt at hun stenger innganger med netting for å hindre dem i å fly inn. Dette er vanskelig, bl. a. fordi låven er forbundet med stalldører o. l. Hun synes synd på fuglene og spekulerer på hvilken adferd de da vil vise. Vil de bli desperate og forsøke å trenge seg inn via eventulle hull eller vil de finne andre hekkeplasser på selve huset eller andre steder? Det hører med til historien at også tre gårdskatter og en gris har sine plasser i og ved denne låven og også kan bli rammet ved eventuell fugleinfluensa. Vil netting kunne holde de stakkars svalene ute?

E. (03.03.2006)

Svar:

Netting vil selvfølgelig holde svalene ute, men jeg ville ikke bekymre meg over svaler i forbindelse med fugleinfluensaen, selv om Mattilsynet skulle hevde noe annet. Dette fordi det ikke er noen rapporter (så langt jeg har kunnet finne) om at spurvefugler smittes av fugleinfluensa. Kontakt mellom dyrene på gården (fugl og katter) med viltlevende vannfugl er nok den viktigste, mulige faren for smitteoverføring, og det er her en bør unngå kontakt.

Roar Solheim (08.03.2006)


#Økologi og atferd

Dompapp og bokfink

Hvor blir det av dompappen om sommeren? Jeg ser den ikke i Norge så det betyr vel at den reiser sin vei? På ferie eller no? Ser den mye om vinteren men når det blir varmt fordufter den på en måte, eller skifter den farge sånn som andre dyr? Men hvilke andre land finner man dompappen? Regner med at jeg ikke kan finne den i spania, for der er det vel for varmt? Og hvorfor har bokfinken fått akuratt det navnet?? Kan ikke si jeg ser at de har en boklignende fasong eller noe. Setter stor pris på svar.

H. (04.03.2006)

Svar:

Dompapene ER her også om sommeren, men da er de gjerne mye mer stillferdige. De hekker oftest i barskog, og gjemmer reiret inne i f. eks. en tett granbusk. Slike endringer i fuglenes oppførsel til ulike årstider betyr at dine sjanser til å se dem endres gjennom året - og ikke nødvendigvis at fuglene forsvinner. Dette er viktig å huske når en skal forsøke å tolke det en observerer i naturen.

Roar Solheim (08.03.2006)


#Diverse

Hegre

Hvordan lokker men en hegre nærmere???

A. (05.03.2006)

Svar:

Godt spørsmål, men jeg vet ikke svaret. Hegrer spiser mest fisk, så den beste måten å komme nær en gråhegre på, er å sitte stille i et kamuflasjetelt nær vannkanten der du tidligere har sett hegrer stå og fiske. Deretter trengs det MYE tolmodighet, men til slutt vil en hegre kunne lande nær deg!

Roar Solheim (08.03.2006)


#Fuglekasser

Fuglekasser

Skal man henge opp fuglekasser til meiser,gråspurv,pilfink og svarthvit fluesnapper i skog,nærme hus eller en annen plass???

N.N (05.03.2006)

Svar:

Gråspurv og pilfink kan hekke i kasser inne i en by, selv om det er langt til nærmeste tre eller busk. De andre hullrugerne vil nok helst ha trær og vegetasjon i nærheten, fordi de forer ungene sine med insekter og deres larver, og disse plukker de fra plantene. Hvis du bor i et hus med hage rundt, kan fuglekasse både henge på husvegg, på en trestamme (1,5-3 m over bakken), eller f. eks. på en elektrisitetsstolpe (trestolpe).

Roar Solheim (08.03.2006)


#Økologi og atferd

Hegre

Hva spiser hegren?????

N.N (05.03.2006)

Svar:

Gråhegrene som hekker i Norge jakter i vannkanten. De tar først og fremst fisk, men også frosk og andre vannkryp. Dersom f. eks. en vannspissmus skulle svømme forbi, tror jeg nok den ligger tynt an dersom den svømmer innen rekkevidde av hegras nebb!

Roar Solheim (08.03.2006)


#Sykdom og skader

Fuglekasser

Går det an og skjekke hvor mange egg,unger og døde unger i fuglekassene når fugleinfluensaen kommer til Norge?????

S. (05.03.2006)

Svar:

Ja, dette behøver du ikke å være engstelig for! Så vidt jeg kjenner til, så er fugleinfluensa hittil ikke påvist hos spurvefugler eller noen av de fugleartene som vi har som kassehekkere. Sannsynligheten for at så skjer, er derfor så nær opp mot null at du ikke skal engste deg for dette.

Roar Solheim (08.03.2006)


#Fugleforing

Fuglemat

Mener du at villfuglefrø eller solsikkefrø er best å legge ut på fuglebrettet

N.N (07.03.2006)

Svar:

Solsikkerfrøet inneholder mest fett, og siden det er mye det fuglene er ute etter, er det det beste frøet generelt å legge ut. Men det finnes mange typer og kvaliteter av solsikkefrø, og noen villfuglblandinger kan faktisk ha høyere næringskvalitet og verdi for fuglene enn f. eks. solsikkefrø av dårlig kvalitet. Derfor må du faktisk forsøke deg fram. De beste solsikkefrøene er store og fylldige, sort- og hvitstripede typer, og frøblandingen skal være fri for pinner, rusk og uspiselig avfall. Billig frø i butikkene har lett for å være av dårlig kvalitet, og de kan bli vraket helt av ville fugler. Skrell frøene og smak på frøkjernen selv - det gir deg en god indikasjon på kvaliteten!

Roar Solheim (07.03.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit ørn?

Fant en død fugl i fjæra(Tromsø). Den hadde klør som en rovfugl, ganske lange, og kraftige bein. Fjærene var gul-hvite. Det var ikke tegn til noen mørke partier på fjærene. Er dette en ørn eller en annen rovfugl? Hodet var borte.

N.N (03.03.2006)

Svar:

Dette hørtes spennende ut. Kan det kanskje være at fuglen har lagt i fjæra lenge, slik at fjærene har blitt bleket av det salte miljøet? Det er i alle fall fullt mulig å treffe på havørn der oppe. Men det lar seg ikke gjøre å artsbestemme hva du fant bare ut i fra disse opplysningene. Et foto ville ha løst problemet.

Frode Falkenberg og Roar Solheim (07.03.2006)


Motsatt av trekkfugl

Hva heter en fugl som ikke trekker?

M. (07.03.2006)

Svar:

Standfugl...

Frode Falkenberg (07.03.2006)


#Fuglekasser

Spørsmål:

kan jeg henge opp fuglekasser i år når fugleinfluensan kan kome til Norge?

L.E. (01.03.2006)

Svar:

Ja, det kan du trygt gjøre! Hvis du ønsker å ta noen forsiktighetsregler, så kan du benytte gummihansker når du skal rense ut fuglekassene på høsten, men det er noe du egentlig alltid bør gjøre (!). Kos deg med fuglene og opplevelser rundt fuglekassene som før!

Roar Solheim (07.03.2006)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hei.
En spurveugle kræsjet i vinduet mitt, den fløy videre, etter at jeg hadde løftet den opp av snøen, men den fikk en hærskar av sinte småfugl etter seg. Hvorfor ble jakten snudd på hodet? Og vil den lille ugla komme ut av det med livet i behold?

M.Ø. (06.03.2006)

Svar:

Du har bevitnet et klassisk forhold som kalles mobbing. Når fugl oppdager en rovfugl eller ugle (eller et rovpattedyr som en katt), varsler de og angriper rovdyret for å forsøke å skremme det vekk. Dette er også et signal til rovdyret om at det er oppdaget og ikke lenger har overraskelsesmomentet til et angrep på sin side. I ekstreme fall kan kråker og skjærer ta livbet av f. eks. svekkede ugler under slike mobbeseanser. Spurveugla vil jeg likevel anta klarte seg godt, for meiser er sjeldent SÅ nærgående. Hvis ugla fikk seg en lett hjernerystelse, kan det ha gjort småfuglene ekstra ivrige til å mobbe den svekkede ugla.

Roar Solheim (07.03.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Keiser pingvin

Hva er egentlig forskjellen på alle pingvinene? Det er jo 17arter. Er alle forskjellige?

S. (01.03.2006)

Svar:

Alle pingviner som regnes som arter er forskjellige. Du får gå på biblioteket så finner du sikkert en oversikt overd e artene som eksisterer.

Frode Falkenberg (04.03.2006)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Vil noen fuglearter bli uttrydet av fugleinfluensan

L.E. (01.03.2006)

Svar:

Det kommer nok heldigvis ikke til å skje. Fugleinfluensa er en vanlig forekommende sykdom hos en rekke fuglearter, og spesielt hos andefugl. De er derfor tilpasswet sykdommen. Noen individer kan dø, men de fleste overlever (se på TV-reportasjene der man har funnet døde svaner - det er bare noen få individer som er funnet - de fleste av fuglene er i live i de samme våtmarksområdene!). Det farlige er dersom sykdommen smitter tamme hønsefugler - hos disse er sykdommen dødelig. Sannsynligheten for at fugleinfluensaen smitter fra andefugl til viltlevende hønsefugler som ryper, orrfugl eller storfugl, er nesten lik null, men vi vet egentlig ikke noe om denne muligheten eksisterer og hva som i så fall ville skje.

Frode Falkenberg (04.03.2006)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Finnest det nokon god hugseregel på kva fuglar som er trekkfuglar utan å kjenne alle artane på pugg?
Kvifor skal ikke fuglar ha salt i maten?

N.N (01.03.2006)

Svar:

Fugler som lever kun av insekter er trekkfugler, mens mange frøspisende arter er standfugler. Overskudd av salt i maten er ikke optimalt, da fuglene må søke ekstra vanninntak.

Frode Falkenberg (04.03.2006)


#Diverse

Låvesvalereir

Hei! Vi har ca.10-15 låvesvalereir på låven. Det har bodd låvesvaler der i lang tid. Jeg lurer på om låvesvalene foretrekker å bygge nye reir istedenfor å bygge på/ bruke gamle reir på nytt... Kunne greid å dytte ned noen av reirene, men lurer på om det er bra for hekkebestanden. Fuglene får ofte 2 kull.

O.J.M. (19.02.2006)

Svar:

Normalt bygger låvesvalene nytt reir hvert år, men de kan i noen tilfeller også bygge på årsgamle reir. Det mest avgjørende er selve plasseringen. Finner de en god plass for å plassere reiret, vil de gjerne benytte det flere år. Det har ingenting å si for hekkesuksessen om du fjerner gamle reir.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Diverse

gråspurv

Lurer på hvor det er blitt av gråspurvene.I alle år har vi matet dem gjennom hele vinteren, og det har vært store flokker hele tiden. Nå er det faktisk ikke en eneste gråspurv å se lenger, til og med på radioen har de vært etterlyst av folk som synes dette er rart.De forsvant rundt den tiden det ble varslet orkan (som ikke kom), men det var en kort kuldeperiode akkurat da.Takker for svar.

E.F. (24.02.2006)

Svar:

Gråspurven har nok dessverre forsvunnet fra en del lokaliteter i Norge i løpet av de siste ti åra. Grunnen til det kan være litt forskjellig, men faktorer som dårlig næringstilgang, innavl og lite tilgjengelige hekkeplasser er trolig alle medvirkende årsaker. Heldigvis synes situasjonen å være bedre i Norge enn f.eks. i England. Spesielle værfenomen som du nevner kan gjøre at spurvene forflytter seg litt, men ikke mye...

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Sykdom og skader

Mate fugler

Kan man la fuglene spise fra handen hvis man har hansker pa nar fugleinfluensaen kommer til Norge.

N.N (24.02.2006)

Svar:

Om fugleinfluensaen når Norge bør man ikke ha direkte kontakt med fugler. Det bedre å være på den sikre siden, og heller kaste maten til de på litt avstand.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Diverse

Tatoo

Hej
Mitt namn är Bertil Karlsson och bor utanför Malmö Sverige. Min fråga är: Jag såg tv program förra året om en fågel som lever på en ö som jag uppfattade låg i Sydamerika men är inte riktigt säker. Fågelns levnadsvillkor var mycket hårda. När där inte var mat på ön flög fågeln över till fastlandet och stal mat. Även de ornitologer som studerade fågeln råkade ut för fågelns vilda framfart (fågeln öppnade deras ryggsäckar och tält för att komma åt mat om de inte var ordentligt stängda). Fågelns huvud såg ut som om han var ute för att hitta på hyss och liknade en uppkäftig gangster (full i fan). De yngre fåglarna levde tillsammans och det var bara den absolut den starkaste som överlevde.

B.K. (27.02.2006)

Svar:

Jeg er litt usikker på hvilken art du tenker på, men det kan høres ut som om det er en Striated Caracara (også kalt Johnny Rook). Det er en opportunistisk fugleart som lever på Falklandsøyene. Tidligere var det skuddpremier på denne arten, men den er nå så sjelden at den er totalfredet.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Fuglekasser

Uglekasser

Kan jeg få målene for en fuglekasse som er egnet for perleugler

T.K. (28.02.2006)

Svar:

Du finner mål til de fleste kassehekkende arter på denne siden: http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php.

Frode Falkenberg (28.02.2006)


#Fugleforing

vanligste fugleartene på østlandet

skal ha praksis i bhg og skal ha et prosjekt som går på fugleforing. I forbindelse med det har jeg noen spørsmål, hvilke fuglearter kan jeg forvente å se på østlandet første uken i mars, hvilke er de mest vanlige..
Kan være greit å prate litt med barna om disse først.

N.N (23.02.2006)

Svar:

Her er en oversikt over de mest vanlig fuglene på foringsplassen: http://miljolare.no/aktiviteter/land/natur/ln9/arter.php. De fleste av disse er vanlig på Østlandet. Klikker du deg videre finner du info om hver av artene.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Diverse

Gulspurven

Kan du si litt fakta om gulspurven?

A.K. (20.02.2006)

Svar:

Et bilde og litt informasjon om gulspurven finner du her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=537

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Fugleforing

Foringsstopp.

Hei.
Jeg har hørt at hvis man stopper med å mate fuglene i bare èn eneste dag, så kan de dø over natten om de ikke finner seg et nytt godt foringssted. Jeg har ikke tenkt å stoppe med foring, men jeg bare lurer.

M. (23.02.2006)

Svar:

Fuglene finner nok stort sett alternativer til akkurat din foringsplass når den ikke får mat der. I ekstreme tilfeller kan det riktignok stemme.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Sykdom og skader

Fugleinfulensa

Er det best å stoppe å fore småfuglene nå, pga. fugleinfulensa? Har foret gjennom hele vinteren!

O.J. (17.02.2006)

Svar:

Nei, du trenger ikke bekymre deg for det. Bare mat i vei som vanlig. Ville spurvefugler har foreløpig ikke blitt påvist med fugleinfluensa. Deres noe enslige liv gjør at det er liten sjanse for at de kan bli smittet, og mye tyder på at de er mer resistente mot viruset enn f.eks. andefugler.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


fugler to mager?

Fugler har to mager. Hva er navnet på de to magene og hvilke oppgaver har hver av dem? (dette står i min naturfags bok, men det sies på siden at fugler bare har EN mage???) hva skal jeg svare?

K. (16.02.2006)

Svar:

Te en titt på: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?t=8,10,61&q_id=1059

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Sykdom og skader

Villfuglspredning av viruset

Hvilke villfugler er det sansynlig vil bli smittet, og være en smitterisiko.

A.B. (15.02.2006)

Svar:

Så langt har nesten bare fugler som er tilknyttet vann blitt påvist med fugleinfluensatypen H5N1. Det vil med andre ord for det meste si andefugl så langt, men også skarver har blitt funnet med viruset. En forutsetning for spredningen er at fuglene lever i tette flokker, slik at viruset kan vandre fra vert til vert.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


Svaner

Vi har matet en svanefamilie siden vinteren 2004, med en unge og i sommer med 6. Nå er den ene ungen fra 2004og en av ungene fra 2005 (tror vi) her og blir matet. Nå er elva delvis frosset og de kommer nå ikke alltid så langt inn at vi rekker å kaste maten til dem. Av og til går det bra. Bør vi slutte å mate, slik at de drar andre steder, eller skal vi mate de gangene det er mulig? De er jo vant til å få mat her.

N.N (13.02.2006)

Svar:

Du kan helt sikkert fortsette å mate fuglene slik som du er vant til. Svanene finner nok alternativer når de ikke får mat av mennesker.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Diverse

Fugler

Hei! Hvilke fugler har vi i Norge om vinteren?

N.N (15.02.2006)

Svar:

Foruten de artene som finner mat i og ved vann, samt kråkefugler, rovfugler og ugler, er det for det meste fugler som klarer seg på vegetabilsk føde.

Frode Falkenberg (27.02.2006)


#Trekkfugler

trekker fuglene hit nå alt

snakket med en venn som hadde hengt garna sine til tørk ute, og der hadde det rota seg inn en fugl med rumensk fotring, han såg selvfølgeli ikkje vilken fugl det var slik eg ville gjort, men er dette tidli for en trekkfugl derfra?

I. (16.02.2006)

Svar:

Det kan vel tenkes at fuglen har hengt der siden i høst? Ellers er det forflyttninger på finkefugler og f. eks. sidensvans gjennom hele vinterhalvåret (de har ikke ett bestemt overvintringssted, men streifer i forhold til hvor de finner mat).

Roar Solheim (22.02.2006)


#Sykdom og skader

Fugleinfluensa

Går det an og studere fugler når det er fugleinfluensa i Norge????

S. (18.02.2006)

Svar:

Ja, det kan du trygt gjøre. Men den forsiktighetsregelen som du bør følge, er ikke å la ender, gjess og svaner spise mat direkte fra hånden din. La dem ta mat fra bakken/vannet. Unngå å ta i fuglenes ekskrementer på bakken der hvor de fores konsentrert (som f. eks. i byparker). Bruk gjerne gummihansker når du renser fuglebrett (det beskytter også mot salmonella, som ikke er uvanlig hos spurvefugl). Ellers kan du observere fugl og henge ut fuglekasser uten å engste deg. Nyt vårens trekkfugler!

Roar Solheim (22.02.2006)


#Fugleforing

Undervisning med fuglebrettobservasjon

Hei!
Jeg skal ha lærer-praksis nå i mars, og hadde i utgangspunktet tenkt å få elevene til å legge ut ulik fuglemat utenfor hjemmene sine med det formålet at de skal lære fuglearter. Etter den voldsomme diskusjonen rundt fugleinfluensaen er jeg derimot i tvil om dette er forsvarlig. Praksisen min er kun i de tre første ukene i mars. Kan du svare meg på dette spørsmålet?

N.N (21.02.2006)

Svar:

Det er ingen grunn til å slutte med foring av spurvefugl selv om media skriver om fugleinfluensa. Hvis denne sykdommen spres av noen ville fugler, så er det sannsynligvis mest snakk om andefugl. Du kan også fortsette å mate svaner, ender og gjess, men unngå å ta i ekskrementene etter fuglene, og ikke la fuglene ta maten direkte fra hånden din (kast maten på bakken/i vannet slik at de kan plukke den opp selv). Bruk gjerne gummihanskert når du skal rense fuglebrett/forplass, det er en generell regel som også hindrer f. eks. salmonella-smitte (salmonella er vanlig hos spurvefugl, og de overfører ikke sjelden denne sykdommen til mat!).

Roar Solheim (22.02.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er det?

Hei. Vi har bodd her i Holmestrand i 12 år og nå er det kommet en utrolig vakker liten fugl i hagen. Så vi lurer på hva det er. Den er på størrelse med en Dumpapp, men den er spiss i nebbet og har kort stjert. Den er mellom grå på rygg og stjere, hvit på bryst og brun spraglite rundt enden mot stjerten, og den har en markert svart linje over øynene og mot halsen.

N.I.J. (22.02.2006)

Svar:

Du har nok fått besøk av en spettmeis! Den liker solsikkefrø, så hvis du forer med slike, så vil den kunne bli fast brettgjest hos deg.

Roar Solheim (22.02.2006)


#Diverse

emu!!!!

hva er emu?

V. (21.02.2006)

Svar:

Emu er en australsk strutsefugl, grålig i farge. I tilleg finnes hjelmkasuar i Australia, en annen strutsefugl som ikke kan fly.

Roar Solheim (22.02.2006)


#Diverse

Ihärdig stenknäck

Flyttat till hus 1 december 2005 och varje dag sitter en stenknäck I en buske utanför arbetsrummet och kikar in. Han gör hundratals försök per dag att ta sig in och flyger med näbben före, in I rutan, bonk, bonk...... Orhört störande.... Och fågelkraken borde vid det här laget ha massiva hjärnskador.....

Har försökt att skrämma bort honom men han är inte det minska rädd utan kommer strax tillbaka....

Hur blir jag av med honom?

A. (21.02.2006)

Svar:

Dette hørtes ikke lett ut, for kjernebiteren (stenknäck på svensk) er vanligvis sky fugler. Forsøk med en spurvehauksilhuett (plastdekal - fås kjøpt bl.a. hos Natur og Fritid, Lista) på vinduet, kanskje det kan skremme vekk fuglen.

Roar Solheim (21.02.2006)

««første 49 818 - 49 867 av 50 225 siste»»