Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 898 til 45 947 av totalt 50 009 spørsmål


#Diverse

nesten voksen gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hun kan ikke fly ennå men hun spiser ingenting, jeg har prøvd å gi meitemark, bløtet brød, frø, fluer og meisebolle.

R.S. (23.05.2009)

Svar:

Hvis du har funnet denne gråspurvungen ute, så er nok foreldrene i nærheten. De kommer med jevne mellomrom for å mate ungen sin. derfor kan det beste være å sette den tilbake der du fant den.

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

svaner og canadagjesser

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor ved en dam der det er et yrende fugleliv men det er et canadagås-par som har hekket her hvert år og de har nå fått syv unger, Men det er et nytt svane-par, der hunnen ligger på rede, mens hannen hele tiden jager gåse-paret og ungene deres bort fra dammen.
Nesten vondt å se på, lurer på om dette vil gå bra?
Legger ved bilde av den sinte svanefaren.
Vil svanene roe seg når de selv har klekket ungene?
Er det noe vi kan gjøre?

S.B.O. (22.05.2009)

Svar:

Nei, det er ikke noe dere kan eller bør gjøre her. Naturen er ikke en dans på roser, og viltlevende fugler kan være temmelig agressive overfor hverandre. Dersom svanene vil fordrive kanadagjessene, så kommer de til slutt til å klare det. Men det kan også hende at de to andefuglene til slutt aksepterer hverandre. Dere må nok bare observere hva som skjer, og godta at fuglene ordner opp seg i mellom.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

fiskemåke

hen er det måsene skaffer mat egentlig??og ka er det de eter??

F. (22.05.2009)

Svar:

Måkebe er altetere som spiser det meste, men langs kysten går det mest i fisk og sjødyr. Fordi måkene spiser så mye forskjellig, rensker de også godt opp blant alle restene som vi slenger fra oss.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

Kjøttmeiser..

Hvor ofte tørr du titte ned i en kasse med kjøttmeisunger,før det er fare for at foreldrene forlater ungene?Titta ned i en av kassene mine idag,der eg visste der var klekkt unger fordi foreldra fløy inn å ut i ett sett å mata.I det eg kika ned i kassa,kom en av foreldra å satte seg bare en meter unna å "gneldra",tydlig missfornøyd med inspeksjonen.Er det fare for at den nå bare stikker å slutter å mate?La raskt på lokket,å gikk derifra.Tror der var 7 unger,men de var veldig små å uten fjær enda så vanskelig å se.
Forøvrig har hveps for andre gang starta bygge bol inne i en av kassene,etter at eg heiv ut et som de hadde begynnt på for par uker siden.Tørr fugl begynne bygge rede i ei kasse der hveps holder på?

J.G. (22.05.2009)

Svar:

Når kjøttmeisene først har klekket unger, så tåler de nok at du kikker ned i kassa en gang hver dag, i noen minutter. Men hvis du vil være forsiktig, kan du drøye observasjonene til en kikk annenhver dag. At den voksne fuglen kommer og varsler hissig, er et godt tegn. Da er den nemlig beredt til å forsvare ungene sine, og lite disponert til å forlate dem. Der hvor vepsen begynner å bygge bol, har jeg ikke erfaring for at småfugl begynner med reirbygging. Men det kan tenkes at kjøttmeis kan fly inn i kasser med vepsebol og plyndre bolet for larver når bolet er så lite at det bare er dronningvepsen som tar hånd om larvene (altså før hun har klart å få fram sitt første kull med arbeidere).

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

KJØTTMEIS

Bilde vedlagt spørsmålet

HEI tok eit bilde av nokken kjøttmeis unger...kjempe søte!!!..lurer på kor lenge de er de igjen før de flyr ut av kassen???

F. (22.05.2009)

Svar:

Disse hopper nok ut i løpet av noen få dager.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Så noen fine fuglekasser i bladet Vi i villa. Fuglekassene var satt sammen til "rekkehus". Det stod at spurv og finker gjerne kunne bo slik som dette. Vi skulle gjerne ønsket oss svarthvit fuglesnapper til å flytte inn. Er de såpass sosiale fugler at de kan bo på denne måten?

N.N (22.05.2009)

Svar:

Dette ser kanskje festlig ut for oss mennesker, som liker å bo i blokk eller rekkehus, men slike boligkomplekser er ikke så veldig gunstige for fuglene. De aller fleste hullrugerne liker ikke å bo nær hverandre. de er territorielle, og jager vekk artsfrender og mulige konkurranter. Kun taksvaler hekker koloniaktig ved siden av hverandre oppunder hustak. Fuglekasser bør lages og henges opp enkeltvis, helst med minst 10-20 m avstand mellom kassene.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

Skjære i leilighet

Hei, etter at våren kom hit har vi vært plaget av at en skjære flyr inn og ut av huset vårt, både når vi er tilstedet, og når vi ikke er det (har funnet ekskrementer på blant annet skrivebordet). Vi bor i første etasje i en blokk. Det virker som at den nesten kommer daglig, men at når vi er her får den litt panikk og flakser litt rundt, før den etterhvert går ut igjen (merk gå!). Vi oppfatter det som et problem, da den kan ta flere ting fra huset vårt. Vi har forresten store vinduer langs hele stuen. Hva kan vi gjøre for å få den vekk?

Ø.S. (22.05.2009)

Svar:

Det enkleste er å lukke de vinduer og dører hvor fuglen kommer inn i leiligheten. Kan de lukkes med myggnetting når dere må ha det noe åpent? Det er svært uvanlig at fugler regelmessig flyr inn i hus, og spesielt kråkefugler, så dette er nok en bestemt fugl som har funnet det for godt å lete etter matbiter inne i leiligheten. Er det andre i blokken som opplever det samme?

Roar Solheim (22.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art

I hagen min har jeg registrert en fugl som har svart hode med en lys stripe bak, er rød øverst i brystet ut mot vingene og ellers er den brun og grå spraglete.Er omtrent like stor som en spurv.

M.L.S. (22.05.2009)

Svar:

Det er ikke åpenbart innlysende hvilken fugl du har sett. Sjekk en fuglebok og se etter om det kan dreie seg om en rødstjert hann. Men den har ikke hele hodet svart, bare litt foran rundt nebbet.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle!

hei!kass dato ville du ha hengt opp ein kattuglekasse?

F. (22.05.2009)

Svar:

Når som helst på året, men det er for sent å få kattugler i kassa i år. Henger du kassa opp på høsten, har uglene god tid for å oppdage hekkeplassen og å velge å bruke den før egglegging i februar-april. Husk å fylle minst 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa. Kutterflis fra motorsag kan også brukes.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

plater til kattuglefuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

hei....ja disse er av plast belagt kryssfiner kan eg bruke de då?:)til kattugle fuglekasse? roar?:)..og gjør det nokke om de er brune?

F. (21.05.2009)

Svar:

Fargen spiller ingen rolle. Vi bruker ofte å beise uglekasser med mørk beis. Men plastbelagt høres ikke så helt bra ut - aner ikke om det kan bli for varmt eller ugunstig klima for ugleungene inne i kassa. Jeg ville ikke ha brukt dem selv, men ha valgt rent treverk.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

KATTUGLE

Bilde vedlagt spørsmålet

HEISANN!disse har eg tenkt til og bruke disse platene til kattuglefuglekasse tror du eg kan gjøre det for de om de er brune????og visst eg skal skjekke ein kattugle kasse angriper den med ein gang han hører meg??elle når vi skal se???oppi kassen??då faller vi jo ned fra stigen:(

F. (21.05.2009)

Svar:

Det er vanskelig å se hva slags plater dette er. Spørsmålet er om de er av kryssfiner, eller om de er en slags fiberplater (sammenkittet spon). Hvis de har siste type kvalitet, bør de ikke brukes.

Kattugler angriper aldri når de har egg eller små unger, så hvis kassene sjekkes innen utgangen av april, så er det så godt som aldri fare for at kattugla angriper deg. Men når ungene er så store at mor sitter utenfor reiret, kan hun komme. Da flyr hun mot fredsforstyrreren og bruker klørne. Skinnlue og slalombriller, samt en tykk jakke, er gode nok hjelpemidler, og da trenger en ikke være redd for at sammenstøtet skal få deg til å ramle ned fra stigen. Hvis en er usikker på situasjonen, så kan det lønne seg å være to når kassene sjekkes. En til å klatre opp, og en til å holde utkikk og å varsle dersom kattuglehunnen angriper. Men selv har jeg bare en eneste gang blitt angrepet av en kattugle, så det er ikke spesielt vanlig. Den større slektningen slagugla, derimot, er nesten alltid aggressiv ved reir med store unger.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

KATTUGLE OG KJØTTMEIS

Hei går det fint vist eg setter ein kattugle kasse litt nært ein kjøttmeis kasse????kor lang avstand må det vere???

F. (21.05.2009)

Svar:

Kasser for ulike arter kan stå så nære hverandre som plassen tillater - de tar vanligvis ikke notis av hverandre.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

fugle bilde

hei..,,eg tenkte å ta bilde av nokken kjøttmeis unger i fuglekassen og spørre deg om kor lenge de er der igjen....og eg lurte på om gjør det nokke vist det er blits???

F. (21.05.2009)

Svar:

Du kan gjerne ta noen kjappe bilder av fugleunger i en fuglekasse. Det gjør heller ikke noe å bruke blits. Kjøttmeisunger er kanskje i kassen 12-14 dager etter at de er klekket.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

Hvem hekket her?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Vet dere hvem som kan ha hekket i reiret. Reiret er på en forblåst øy utenfor Bodø(uten noe særlig vegetasjon). Som igjen er perforert av Vånd.

K. (21.05.2009)

Svar:

Det kan være et stort kråkereir, men det kan også være et atypisk fjellvåkreir. Fjellvåken kan ha hekket på øya på grunn av de store våndforekomstene, men har ikke funnet et stort tre å bygge kvistreir i, og har derfor kanskje måttet ta til takke med denne lille bjørka.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Sykdom og skader

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte fuglen ved en parkeringsplass på Karmøy, Rogaland.
Fuglen virket veldig tam.

H.P. (21.05.2009)

Svar:

Dette er en bokfink hann. Den ser ut til å være syk eller skadet, siden den har trukket hodet mellom skuldrene og sitter med sammenknepne øyne. Kanskje har den fløyet mot et vindu, eller har blitt påkjørt. Slike fugler bør man ta inn i en pappeske eller et fuglebur, og la dem sitte i fred noen timer til 1-2 døgn. Enten kommer de seg og kan slippes ut, eller så dør de plutselig. Da er det gjerne for store indre skader til at den kan klare seg. Men siden man ikke kan se disse skadene fra utsiden, må en bare ta tiden til hjelp og skjerme fuglen mot katter og skjærer.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

Rødvingetrost

En rødvingetrost har holdt på et par døgn med å fly i mot et stort vindusfeldt, hakker på ruten, skiter overalt og er helt vill, kan man si noe om hva den vil eller er "ute på
"?

A.G. (21.05.2009)

Svar:

Dette er en fugl som har oppdaget speilbildet sitt i vinduet, og den VET at DER sitter det alltid en rival som den ikke klarer å jage vekk. Derfor prøver den gang etter gang å jage vekk denne ekle rivalen. Kanskje du kan dekke nedre del av vinduet med en papplate på utsiden en ukes tid, da vil fuglen kanskje holde opp. Vanligvis holder de opp med dette etter 1-2 uker.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

norges minste svale

vi lurer på hvilken er norges minste svale?

M.L. (20.05.2009)

Svar:

Taksvale, låvesvale og sandsvale er nokså like i kroppsstørrelse, og når de flyr ute ser du neppe forskjell på størrelsen til disse tre artene. Sandvala er litt mindre i lengde og vekt enn taksvala, som igjen er litt mindre enn låvesvala.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Økologi og atferd

Forskjell på høner og ville fugler

Hvorfor er hønene ganske rolig når vi fjerner eggene deres, mens ville fugler blir "ville og aggesive" bare vi er i nærheten av reiret deres?

5.6.O.7.K. (20.05.2009)

Svar:

De fleste fugler forsvarer sine egg og unger. Noen høns vil nok også kunne gjøre dette. Men tamhønsene har vi mennesker holdt i fangenskap gjennom mange tusen år, og vi har avlet på de fuglene som faktisk tillater oss å ta egg. Derfor har vi gjennom menneskelig utvalg frambrakt høns som er tolerante mot at vi tar eggene. Dette er egentlig en ganske håpløs egenskap dersom hønene hadde levd vilt. Viltlevende hønseraser i tropiske strøk kan nok tenkes å forsvare eggene sine mer intensivt enn tamhøns. Men det er slett ikke alle viltlevende fugler som har et aggressivt reirforsvar. Noen bakkerugere (som f. eks. skogshøns) stikker av hvis farlige dyr nærmer seg reiret med egg. De satser på at eggene ikke skal bli oppdaget. Først når faren er borte vender høna tilbake til reiret. Hvis eggene da er oppdaget og spist av en kråkefugl eller et pattedyr, må høna finne et nytt reirsted og starte et nytt kull. Både orrhøner og røyer kan gjøre dette.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

Fiskeørn.

Forlater Fiskeørna redet under ruging??

M.S. (20.05.2009)

Svar:

Hvis den blir skremt av folk som kommer nær reiret, så vil den fly vekk en stund. Men den rugende fuglen forlater også reiret for å spise og å skite, uten at den er skremt vekk. Hos fiskeørn ruger nok både hannen og hunnen, og da vil som regel den andre fuglen overta rugingen mens rugefuglen tar seg en pause. Hvis et fiskeørnreir med egg blir liggende uten rugefugl i timesvis etter at rugingen har startet, så kan det tenkes at fuglene har oppgitt reiret og rugingen i år.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

kattugleplass

Bilde vedlagt spørsmålet

hei er dette ein bra plass og henge opp ein kattuglekasse?bildet

F. (20.05.2009)

Svar:

Du kan godt henge en kattuglekasse 4-5 meter opp i denne furua, dersom det er mer skog og trær i retningen du har tatt bildet fra. Hvis ikke kan dette være litt nær bebyggelse. Vanligvis anbefaler vi at kattuglekasser henges litt lenger unna bolighus, for når kattuglene har store unger, så kan enkelte av dem forsvare ungene ved å angripe mennesker og hunder som kommer nær kassa eller ungene.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

hei såg ikke denne kassen perfekt ut til stær???

F. (20.05.2009)

Svar:

Jo, den ser helt flott ut!

Roar Solheim (21.05.2009)


#Trekkfugler

Ørn/ ørneunge på Valhall

21.05.2009 kl 0710
Observerer en fugl på Valhallfeltet i nordsjøen. Etter flygeteknikk og eksteriør så minner det meg om en yngre ørn.
Gråbrun, med hvitt litt inne på stjerten.

Jobber på en supplybåt.Vi ligger midt mellom Norge-Skottland og Danmark, det er ca 154 nM (ca. 285 kM)til mermeste land, Rogaland,vestkysten av Danmark.

Kan dette vere korrekt? Den fløy veldig lavt, og det virket som om den var på leiting etter en landingsplass. Flere ganger så det ut som om den skulle lande på sjøen.
MVH
Dag Johnny Arnø
Styrmann "Bourbon Mistral"

V.:.). (21.05.2009)

Svar:

Jeg tror det er mer sannsynlig at du har sett en våk. Både musvåk og fjellvåk kan komme trekkende fra syd, selv om det er veldig seint på våren for slikt trekk. Det kan også tenkes at dette har vært en kjerrhauk (f. eks. en myrhauk hann). Det er ikke mulig å si sikkert hvilken art dette være ut i fra den knappe beskrivelsen. Men det er i alle fall ikke noen ørnunge. Fuglen har temmelig sikkert kikket etter en landingsplass. Oljeinstallasjoner og båter utnyttes ofte som hvileplasser under kryssing av slike havstrekninger.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

ærfugl eg

Hei , vi har ved uhell fått med oss 2 ærfugl egg fra hytta, barna mine var overbevist over at moren var borte. Vi la dem på varmekablene hjemme. Men nå har det begynt å pipe fra det ene egget, og vi hører at ærfugl ungen beveger seg i egget. Så nå lurer jeg veldig på hva vi bør gjøre når dem kommer ut fra egget?
Som mat tenkte jeg kanskje vi kunne mose en reke i litt vann og mate dem med det.

C. (21.05.2009)

Svar:

Jeg har ikke erfaring med ærfuglunger. Ærfuglene spiser blåskjell, men jeg vet ikke hva som er maten til ærfuglunger. Det kan hende at reker er bra. Knuste strandsnegler og skjellinnmat bør også kunne gå.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

Utdanning

Jeg holder for tiden på med en bachelor i biologi i Bergen.
Tenker mye på hva jeg skal studere videre, og har tenkt en del på muligheten til å bli ornitolog, men jeg vet ikke hva slags utdanning jeg må ta for å bli det? Og hvor i Norge finner man i så fall det studiet? Er det noen spesiell mastergrad man kan ta, eller er det noe annet? Slik som jeg har forstått det er det i alle fall ikke noe slikt studie ved UiB.

C. (21.05.2009)

Svar:

For å utdanne deg innen ornitologi, bør du finne et studiested hvor du har flinke veiledere som kan veilede en hovedfagsoppgave innen feltet. Jeg kan anbefale deg å ta kontakt med en av følgende: Prof. Geir Sonerud, Univ for Miljø og Biovitenskap (Ås). Prof. Tore Slagsvold, Universitetet i Oslo, Biologisk Institutt, eller prof. Jan Lifjeld ved Naturhistorisk museum på Tøyen. Alle disse er svært dyktige og har studentgrupper og driver med interessante forskningsprosjekter. Det har også vært et aktivt fuglemiljø ved Universitetet i Trondheim, men jeg er ikke så godt kjent med hvordan dette er i dag. Spør deg fram. Lykke til!

Roar Solheim (21.05.2009)


#Diverse

kattugle

hvorfor ser vi så sjelden kattugle i os i hordaland?

F. (21.05.2009)

Svar:

Det vet jeg ikke - den burde være temmelig alminnelig i Hordaland. Men generellt SER du ikke kattugla ofte, du bare hører den når den roper om kvelden og natta.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle

går det fint å bruke kryssfiner/blyfa plater,sånne brune plater?til kattuglefuglekasse

F. (21.05.2009)

Svar:

Jeg er ikke sikker på om jeg helt vet hvordan platene du refererer til ser ut, men dersom dette er vannfaste plater, så kan du nok det. Bruker du plater, så må du nok skru kassene sammen. Spiker vil lettere gli ut fra slike plater enn når du bruker planker.

Roar Solheim (21.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Minner om bokfink både av utseende og oppførsel, men hannen har tydelig svarte markeringer rundt øynene og over nebbet (som en "karnevalsmaske") og nebbet er lyst, nesten hvitt på oversida. Kan ikke finne noe tilsvarende i fuglebøkene mine!

B.N. (14.05.2009)

Svar:

Min første tanke var at dette må være en kjernebiter, men jeg er i tvil. Dumt du ikke har et bilde å vise oss.

Morten Ree (20.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.Jeg fant et egg som låg ca 400 meter over havet.
I området rundt egget var det mye bjørk og en del einer.
Egget låg i en bjørk, som var delt akkurat der reiret lå, ca. 1 meter over bakken. Bjørken var delt i 3 deler der reiret ligger, det ligger midt i det skillepunktet.
Dette var i en bratt bakke som førte videre opp til et fjell som var nærmere 600 meter over havet.
Er det mulig å få vite hvilken fugl det er som legger disse eggene?

N.N (20.05.2009)

Svar:

Dette er boligen til en måltrost. Den har blå egg med svarte prikker. Noe annet som kjennetegner måltrosten fra de andre trostene er at reirskåla i all hovedsak er laget av jord, og ikke fylt med strå som hos de andre trosteartene.

Morten Ree (20.05.2009)


#Fuglekasser

KATTUGLEKASSE

Hei!kan eg lag ein kattuglekasse?og så får eg nokke no??hen er det eg bør henge den??....i skogen,i husveggen?

F. (20.05.2009)

Svar:

Du kan gjerne lage en kattuglekasse nå, men du får ikke noe kattugle i den før eventuelt neste vår. Kattugle starter hekkingen tidlig, allerede i mars og april. En kattuglekasse bør ha innflygingshull på 13 cm, være minst en halvmeter høy og ha veggbredder på ca. 30 cm. Lag ca. 20 cm utstikk på taket, bruk i tillegg papp på taket. Husk å fyll litt grove fliser i et ca. 15 cm tykt lag i bunnen av kassen, dette må gjøres om du vil ha hekking.

Kattugla trives i løvskogslier hvor det i tillegg står noen tette grantrær slik at den kan finne skjuleplass på dagen. Det er nettopp i disse granene du må sette kassen, ca. 4-5 m høyt.

HUSK å vise stor forsiktighet ved kassen når du skal sjekke den, kattugla angriper inntrengere og det kreves kraftig jakke, skjerf rundt halsen, tykk lue og det viktigste av alt, (slalom)briller til å beskytte øynene.

Kattugla kan forlate kassen mens den har egg slik at den bør helst ikke forstyrres i eggperioden. For å unngå angrep fra ugla så er det gunstigst å besøke kassen midt på dagen, da er den mest passiv.

Morten Ree (20.05.2009)


#Fuglekasser

LINERLEKASSE

Hen er det eg finner mål til linerlekasse?og kortid kan eg henge den opp??....no i mai?

F. (20.05.2009)

Svar:

Linerla er ikke så kravstor. Ta en titt på: http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/smakasser.php#linerle, samt se bilde av en kassetype her: http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/bilder/spesialkasse_linerle.jpg. Kassen bør henges opp allerede i april, men du kan også få fugler i den om du gjør det i mai.

Frode Falkenberg (20.05.2009)


#Fuglekasser

Spørsmål:

kass fugletype til ein kasse kan eg lage no ....og det kommer nokken egg iden no????

F. (19.05.2009)

Svar:

Du kan lage meise- og stærkasser, og hvis du er heldig kan du få fugler som legger kull nr 2 i disse kassene. Men heng dem opp så snart som mulig.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Skjære og kråke?

Utenfor vinduet i andre etasje, ser det ut som om en skjære bygger et rede. Mens en kråke er rundt "redet" hele tiden. Er det tilfeldig? Kan det hende at de er "sammen"? Kan en kråke og en skjære få egg sammen?

S. (19.05.2009)

Svar:

Nei, kråker og skjærer vil neppe prøve å parre seg med hverandre. Kråkene prøver nok helst å få tak i skjæras egg for å spise dem.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Spørsmål:

kor stor kan ein havørn bli?..og finst det havørn i hordaland
??++

F. (19.05.2009)

Svar:

Havørn hekker flere steder i Hordaland og Rogaland, og nå også i Vest-Agder. Havørna kan få et vingespenn på opp mot 2,6 meter, og veie opp mot 6,5 kg (hunner).

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Foster mamma for en fuglunge

Hei jeg har en fugleunge som har mistet to søsken, de to søskene døde natt til i dag. den spiser og bor på badet nå. den spiser vannet etter havregrøt uten havregryna. den tisser og bæsjer bra. prøver å fly, sprer vingene og flakser litt. Den har brune og litt svarte fjær og gul på brystet (den mister duna)., hva slags fugl kan det være og hvor ofte skal jeg mate den?

J.S. (26.04.2009)

Svar:

Det høres ut som om dette kan ha vært en meiseunge. De fleste småfuglunger mates med insekter, og de kan kanskje mates med en blanding av egg, havregrøt og finhakket rått kjøtt. Det er mulig at oppdrettere av undulater kan gi gode råd for hva slags for som kan brukes til slike fugleunger.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

kjøttbeisungers bæsjepose.

hva heter den bæsjeposen som kommer ut av kjøttmeisungene.
hva er det laget av og hvordan lages/dannes det.

R. (22.04.2009)

Svar:

Dette kan jeg ikke svare på - du må lete i litteratur. har aldri hørt et eget navn på denne posen.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Hekk

Jeg skal plante hekk, og lurer på hva som er mest fuglevennlig? Den blir veldig nær foringsplassen.
Gjerne noe hurtigvoksende hvis du har flere alternativ.

T.A. (03.05.2009)

Svar:

Hekker som er fruktbærende kan tilby fuglene mat om høsten, men generellt er de fleste hekker attraktive fordi de gir små spurvefugler skjul mot ugler, rovfugler og katter. Hvis hurtigvoksende er et krav, så ville jeg ta opp spørsmålet med fagfolk på et plantesenter/planteskole.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

hvor lenge lever en vannsalamander

hei, hvor lenge lever en vannsalamander og når på året blir den født?

S.L. (11.05.2009)

Svar:

Vannsalamandere legger egg som klekkes på forsommeren. På høsten blir larvene med gjeller til små salamandere som puster med lunger. salamanderne lever kanskje 4-6 år, muligens kan noen bli opp mot 10 år, men jeg har ikke et detaljert svar på dette. Salamandere er ikke de enkleste dyrene å merke som individer, og det er ikke gjort noen levealderstudier av slike dyr i Norge.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

disseksjon av høne - lunge

Bilde vedlagt spørsmålet

prøver meg med et nytt bilde

er det svarte her lungene kanskje ?

N.N (19.05.2009)

Svar:

Ser ikke slik ut. Lungene er ganske store strukturer, mulig at det mørke her er deler av nyrene. De to lyse klumpene ser ut som testikler hos en hannfugl.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Hekkeområder til seilerartene

Vi har som kjent bare én art av seilere som hekker i Norge, tårnseileren. Hva regner man som den viktigste årsaken til at ikke noen av de andre seilerartene hekker i det nordlige Europa? Har det vært registrert noen utbredelse nordover for alpeseileren i de senere år, og hva regnes som det nordligste hekkefunnet for alpeseiler?

L.G.G. (19.05.2009)

Svar:

Det kan tenkes at mengden insekter i lufta er en begrensende faktor for seilernes utbreelse mot nord, for i sydligere strøk hekker flere seilerarter. Kjenner ikke til hvor alpeseilerens nordgrense går. Mildere klima kan tenkes å føre til at flere av dem dukker opp i Norge om sommeren.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Høner og reproduksjon

Jeg mener å ha lest et sted at høner har kun eggstokk og eggleder på venstre side stemmer det? Og har de livmor???

N.N (19.05.2009)

Svar:

Livmor finner du bare hos pattedyr. Men jeg kjenner ikke til at høner bare skulle ha enkelt eggstokk. Alle fugler har så langt jeg kjenner til to eggstokker og to eggledere. Hvorvidt eggproduksjonen begrenses bare til den ene, kjenner jeg ikke til. Det betyr ikke at det ikke KAN være slik, men fuglenes indre struktur er ikke mitt spesialfelt. Prøv å spørre en landbruksveterinær.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Sykdom og skader

Spørsmål:

Hei..vi fant ein død svartbak som låg flytende i sjøen!.-....så ingen skade på han..såg ikke ut som om han var blitt skutt eller noe sånt...men han såg litt oppblåst ut eller hadde litt tjukk mage?..men veit du ka orsaken kunne vert??????

F. (19.05.2009)

Svar:

Nei, det er det ikke mulig å si bare ut i fra en slik beskrivelse. Oppblåsing kan skyldes gassing i fuglens mage etter at den er død. Fuglen kan rett og slett ha dødd av alderdom, men den kan også ha blitt forgiftet av noe den har spist. dessverre finnes det fremdeles mennesker som legger ut gift til fugler de ikke liker, til tross for at dette er strengt forbudt. Miljøgifter kan også være en mulig årsak, så her finnes ikke ett enkelt svar.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

Høne reproduksjonskanal eller tarmer

Bilde vedlagt spørsmålet

Se bilde - er det hønas eggstokk/eggleder eller tarmer?

N.N (19.05.2009)

Svar:

Dette ser ut som tarmsystemet.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Diverse

disseksjon av høne

Bilde vedlagt spørsmålet

se bilde er dette lungene ? Og er de gule da lungesekker?

N.N (19.05.2009)

Svar:

Kan ikke si dette bare ut i fra bildet - må gjerne håndtere fuglen selv slik at diverse organer kan snus og vendes på.

Roar Solheim (19.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Strandhegre

Hei!
Min sønn har vært i Florida på juleferie og har sendt bilde av en hvit hegre som må være en type strandhegre. Hvilken utbredelse har disse hegretypene? Takk.

E.B. (08.01.2009)

Svar:

Hei!

Det finnes syv hvite hegrearter i Nord-Amerika: Egretthegre, kuhegre, silkehegre, herodiashegre, hvit morf av blåhegre, snøhegre og hvit morf av dansehegre.

Med unntak av silkehegre finnes disse hegreartene året rundt i Florida. Det hadde derfor vært fint å se bildet du nevner.

Strandhegre (Western Reef Heron) finnes for øvrig ikke i Nord-Amerika.

Magne Myklebust (19.05.2009)


#Fuglekasser

stær

hei...kor stor er sjangsen for å få ein stær i fuglekassen i mai juni juli?? kor mangen prosent

F. (19.05.2009)

Svar:

Stæren starter som regel hekkingen i slutten av april eller begynnelsen av mai, derfor er sjansen størst for å få stær i kasse ved å henge den opp helst i mars/april når stæren ankommer landet. Dess seinere på våren/sommeren kassen blir hengt opp dess mindre sjanse er det på hekking, men enkelte stær kan komme seint i gang, så viss du er litt rask nå så er det fortsatt en sjanse.

Morten Ree (19.05.2009)


#Økologi og atferd

Reir utenfor døren

Vi bor i en kjellerleilighet under en enebolig og oppdaget i dag at to troster har laget reir like utenfor døren vår, under terrassen til huseier, som bor over oss. I dag var første gang vi la merke til dette og min samboer ble nærmest angrepet da hun gikk ut døren i morges. Samtidig bråket det fælt i natt og i morges.

Mitt spørsmål er om vi kan og bør gjøre noe med dette? Det er jo både plagsomt og litt ubehagelig, om enn ikke noe stort problem.

Alle svar settes pris på.

S.Ø.H. (19.05.2009)

Svar:

Dette er sikkert gråtrost og de er både hissige og lager en god del støy, så vi skjønner at dette kan være et problem. Viltloven gir imidlertid ikke mulighet for å gjøre noe med dette, fugler og dyrs reir, egg og unger er fredet. Sannsynligvis har trosten nå fått unger slik at dette var grunnen til at den var "aggresiv", mens den ruget på egg var den nok litt mer tolerant. Hos gråtrost er reirtiden hos ungene 12-16 dager. Grunnen til at trosten bråket på natten var nok at den ble forstyrret av katt eller kråke og skjære. Mange av slike trostekull blir tatt av kråkefugl i løpet av hekketiden.

Morten Ree (19.05.2009)


#Diverse

Rask som en racerbil?

I en bok vi leste på skolen sto det at tårnseileren er like rask som en racerbil. Stemmer det? Hvor fort kan egentlig en tårnseilere fly?

K.E. (04.05.2009)

Svar:

De kan nok fly opp mot ca 100 km/t. De er veldig raske, noe som gjenspeiles i vingenes lange og smale form.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

måseegg

Hei. Når tid legger måser egg i tromsø området?

N.N (04.05.2009)

Svar:

Kontakt lokale fuglefolk i Tromsø, så får du det beste svaret. Sjekk nettsidene til Norsk Ornitologisk Forening, under Organisasjon, der ligger kontaktadresser (www.birdlife.no).

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

motstrømsprinsipp

Fiskene utnytter motstrømsprinsippet ved gassutveksling, det gjør også fuglene. Men hvordan utnytter fuglene det i sine luftveier i forhold til fiskene?

E. (20.02.2009)

Svar:

Dette høres ut som en skoleoppgave, og jeg har desverre ikke svar på spørsmålet ditt.

Roar Solheim (18.05.2009)


#Diverse

Fargene til skjæra

Skjæra er ikke bare svart og hvit. Fjærene kan også skinne i grønt og blått. Hvordan oppstår disse fargene og hva kalles effekten?

T.B. (22.04.2009)

Svar:

Slike metalliske farger skyles lysspill som jeg mener å huske kalles interferens.

Roar Solheim (18.05.2009)

««første 45 898 - 45 947 av 50 009 siste»»