Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 775 til 45 824 av totalt 49 930 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvithodet ørn i norge ?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei tok noen bilder av en fugl med 55-300 linse, den fløy meget høyt oppe. bildene er ikke helt klare men ser ut som den har et hvit hode og ligner veldig på en ørn, glad for svar på hva det kan være, bildene ble tatt utenfor Sarpsborg
i dag.

K.R. (29.05.2009)

Svar:

Dette er ikke noen ørn, men en musvåk.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

Hindre svalene i å bygge ved inngangen

Hei!
Vi har plutselig fått mange svaler som prøver å bygge reier flere steder under mønet akkurat ved inngangen vår. Svaler er flotte men ikke akkurat der. Hvordan kan vi hindre dem i å bygge der slik at de finner andre steder i stedet? Vi har prøvd å gjerne en planke over dørkarmen som var litt skrå og erstatte den med en nesten vertikal, men det ser ikke ut til å hjelpe. Hva kan vi gjøre?

H.F. (30.05.2009)

Svar:

Dette dreier seg nok om taksvaler. Hvis dere ikke kan skjerme av under svalereirene mot drit(går ut i fra at det er det som er hovedproblemet), så må dere kanskje bygge ut en pølse med kyllingnetting slik at svalene ikke kan få kittet reirene fast mot bygningen.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

skjære egg

hei
vi har funnet et skjære egg i treet utenfor . de siste dagene er det ingen foreldre å se så vi har tatt det inn . hva bør vi gjøre?? når evt klekker det ??

A.K. (30.05.2009)

Svar:

Fugleegg klekker ikke med mindre de ruges, så derfor skjer det nok ikke noe med dette egget.

Roar Solheim (30.05.2009)


#Diverse

Reddet en trosteunge

Hei

Jeg redda nettopp en trosteunge fra en gjen med kråker som slåss om han.
Den ser uskadet ut, dog noe fjær fra hodet er borte. Ungen hopper og oppfører seg ikke som om den er skadet.

Jeg har satt den oppe i en pappeske, men aner ikke hva jeg nå skal gjøre.
Skal reise vekk en uke og kan ikke ta den med meg.

Den er fjærbekledd og gaper når jeg tar i den.

Hva gjør jeg?
Jeg har ikke så veldig lyst å bare slippe den løs igjen siden kråkene og skjærene sitter på vakt her nå, men jeg gjetter og på at foreldrene er i nærheten.

J.F. (28.05.2009)

Svar:

Slipp den ut der du fant den med en gang. La den gjemme seg mellom blader og bakkevegetasjon. Foreldrene finner den når den tigger om mat. Det samme hendte med meg i går - en kråke hadde fått tak i en trostunge, og det var et forferdelig troste- og kråkeleven. Men da jeg oppdaget kråka, slapp den trostungen, og denne fløy avgårde av seg selv. Så i det tilfellet hadde ikke kråka rukket å skade trostungen nevneverdig. Da skal den bare få fly der den hører hjemme.

Roar Solheim (28.05.2009)


#Fuglekasser

Vepsebol i fuglekasse

Hei igjen. Jeg fjernet vepsebolet, men ved et uhell tiltet reiret litt, og eggene trillet ut. (det ene knuste) Jeg hadde på meg gummihansker, og la tilbake det andre egget i reiret. Vil hunnen kunne fortsette å legge egg, eller har jeg gjort det helt store?

J.O. (27.05.2009)

Svar:

Det er vanskelig å si, men ofte fortsetter småfugler å legge egg selv om ett egg blir plukket vekk fra reiret. Det var dette eggsamlerne drev med i tidligere tider, da denslags var tillatt. Du får bare krysse fingrene og håpe på det beste. Sjekk kassa igjen om 2-3 dager. Er det da mer enn ett egg, så har det gått bra.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Diverse

Fugle hoste

Hei! Vi er en gjeng på 5 stk fra haug barnehage som har prosjekt om fugler. Vi lurer vedlig på om fugler kan hoste sånn som oss mennesker?

C.E.T.M.O.C. (27.05.2009)

Svar:

Dette vet jeg ikke. Prøv å spørre en som har høner, eller burfugler som undulater, om de hoster. Men jeg mener å ha sett at burfugler kan hoste eller nyse, omtrent som oss mennesker.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Diverse

Hvorfor flyr fuglene

hvorfor flyr fuglene?hvordan holder de seg oppe?

N.N (27.05.2009)

Svar:

De flyr av samme grunn som flyene - vingene er svakt buet, og det skapes undertrykk over vingen, slik at lufttrykket under vingen løfter fuglen oppover. Fuglene flyr fordi de da raskt kan flytte seg over store avstander. Slik kan de utnytte matkilder som er spredt langt fra hverandre. De blir dermed mye mer effektive enn f. eks. pattedyr til å utnytte levesteder over lange avstander, fordi de kan trekke mye lenger enn det pattedyr klarer (de må jo gå på sine ben).

Roar Solheim (27.05.2009)


#Økologi og atferd

Musvåk

Er det vanlig at musevåken flyr i flokk? Jeg så tre høytflyvende, store fugler som minnet om Musevåken.

Enda et spørsmål. Kommer Musevåken til Norge som trekkfugl i flokk?

I.B.S. (27.05.2009)

Svar:

Musvåkene ankommer nok enkeltvis under vårtrekket. det er helst om høsten, når de trekker mot syd, at en kan se konsentrasjoner av musvåk og fjellvåk på enkelte steder der hvor landskapsformene tvinger dem sammen over ett punkt. Mølen i Vestfold er et slikt sted, men de største konsentrasjonene finner du på Falsterboodden i Skåne. Om våren kan to voksne musvåk ligge og sirkle sammen over leveområdet sitt. Hvis du så tre fugler, så kan den tredje være en nabo som markerer grensene for sitt revir, og du vil da kunne se tre fugler samtidig. Finnskogen er et aktuellt sted for å se musvåk.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Fuglekasser

Insektbol i fuglekasse

Bilde vedlagt spørsmålet

For ca en uke siden så jeg at s-v-fluesnapper hannen som hadde sunget ved kassa mi i to uker hadde fått seg make og det ble drevet hektisk reirbygging. I helgen så jeg ingen aktivitet ved kassa, og heller ikke i dag. Jeg tok derfor en tur opp i stigen for å kontrollere kassa. Der hang det et bol i taket, og i reiret lå det to små egg. Hva bør jeg gjøre?

J.O. (27.05.2009)

Svar:

Dette er et påbegynt vepsebol. Riv det ned umiddelbart, så kanskje fluesnapperne klarer å fortsette med eggleggingen. Foreløpig er det bare dronningen som arbeider med bolet. Inne i bolet har hun laget en cellekake med 12-15 egg. Hvis hun får fortsette, klekkes disse til de første arbeiderne, og da er det ikke noen spøk å fjerne bolet uten risiko for å bli stukket. Nå kan du enkelt fjerne det. Dronninga flyr nok et annet sted og begynner å bygge på ny. Mange vepsedronninger dør før de får fram det første settet med arbeidere.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle

Bilde vedlagt spørsmålet

hei går dette ann til og bruke den slags spon i bunnen av kassen kan eg bruke det??er det heilt perfekt???

F. (27.05.2009)

Svar:

Dette ser flott ut! Bare bruk dette.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Sykdom og skader

Fugler som flyr inn i vinduet

Hva kan man/skal man gjøre med en fugl som har fløyet inn i vinduet? Skal man bare la den sitte stille og komme seg?

M.A. (27.05.2009)

Svar:

Fugler som har fløyet mot et vindu, og som har fått seg en trøkk som gjør at de sitter stille på bakken, har som regel fått hjernerystelse. Det er som regel ikke mulig å se på fuglen hvor alvorlig denne skaden er. Fuglen kan komme til hektene etter noen minutter til et par timer, eller det kan ta et par dager. Av og til ender det med at fuglen dør. Det beste du kan gjøre for å hjelpe, er å sette fuglen i en pappeske med litt avispapir i bunnen, og å ta denne med inn i huset. Da skjermer du fuglen mot katter, skjærer, kråker og andre som kan fange og spise den opp mens den er ute av stand til å flykte. Du kan forsøke å gi fuglen litt vann ved å fukte en finger og å holde den i nntil nebbet på fuglen noen ganger. Da får den vanndråper inn i nebbet slik at den selv kan svelge. Hvis fuglen har synlige bruddskader, bør du forsøke å få kontakt med erfarne fuglefolk som kan vurdere skaden.

Roar Solheim (27.05.2009)


#Diverse

lundefugelen

er lundefuglen fredet?
hvorfor er nebbet farget?

R. (26.05.2009)

Svar:

Lundefugler er fredet, og ikke jaktbare. Fargene på nebbet har sannsynligvis med pardannelse og kurtise å gjøre, for de forsvinner om vinteren.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

snøuglen

er snøuglen alltid hvit hele året?
har snøuglen bein i hele vingen?

R. (26.05.2009)

Svar:

Ungfugler av snmøugle er hvite med mange mørke flekker. Hanner som er 2-3 år gamle eller eldre, kan være helt hvite, mens hunnene har flere sorte flekker i vinger, stjert og på kroppen. Snøuglene har knokler i vingen ut til hånden, akkurat som alle andre fugler (sammenlign med vingebeinet hos en grillkylling!).

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

bortkommen liten fugl..

Hei,
Datteren min kom hjem etter skolen i dag med en liten fugl de hadde funnet på bakken. Vi lurer på hvilken sort dette kan være. Den er veldig liten, ca 5-6cm, brun/grå på kroppen, vingefjærene er litt mørkere med litt hvitt innimellom. Den har også litt dunete "hår" på hodet, helst på sidene og ser litt pjuskete ut.
Vi har mest lyst å sette den ut igjen,men pleier foreldrene å hente ungene opp igjen hvis de faller ut av rede slik?

E.O.H. (26.05.2009)

Svar:

Sannsynligvis er det en fugleunge som har hoppet ut fra reiret. Mange spurvefuglunger forlater reiret før de kan fly, og hopper omkring på bakken. Foreldrene hører tiggelydene deres, og kommer jevnlig og mater dem. Dersom denne fugleungen har tydelige vingefjær og ellers er helt fjærdekket på kroppen, samtidig som den kan sitte/stå oppreist på føttene, så har den nok nådd stadiet hvor den selv har hoppet ut. det beste er da å sette den der den ble funnet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Økologi og atferd

lundefugl

hvordan lager lundefuglen reiret sitt?

N.N (26.05.2009)

Svar:

Den graver ganger inn i bakken, eller kryper inn i steinurer i fuglefjellenes skråninger. Der legger de egget på jordbakken, uten å bygge et eget reir.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglefjær.

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har funnet en fjær i skogsområde som vi lurer på om det er mulig å konstatere hvilken art den stammer fra. Den er funnet i buskerud, i mellom Hokksund og Kongsberg.
Er en stor dunete fjær som utsrakt måler 205mm. Fargen er grå innerst, mens den blir mer hvit og brun spettete utover. Bilde er vedlagt. Lurer på om den kan tilhøre en av ugle artene.

S.B. (26.05.2009)

Svar:

Det er ikke helt lett å avgjøre art bare ut i fra bildet, siden denne fjæra ikke har noen spesielle farger eller mønstre. Det hjelper å kunne kjenne på fjæras struktur også, så dersom jeg hadde den mellom fingrene, kunne jeg kanskje ha klart det. Men den er veldig lang, så det er åpenbart en litt stor fugl. Lappugle er en tenkbar kandidat, men dette kan ikke avgjøres ut i fra bildet alene.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette. Den hadde en merkelig oppførsel. I et helt døgn holdt den seg på frontruta på bobilen våres. Den fløy opp og ned og satt på vindusviskeren og kakket på vinduet. Den holdt på hele natta. Selv ikke en plastpose på viskerne holdt den unna. Dette skjedde 22 mai i år og vi var på Hidra i Vest Agder

B.H.W.A. (26.05.2009)

Svar:

Dette er en steinskvett hann. Den har nok sett speilbildet sitt i ruta, og har vært hissig på å jage vekk "rivalen" fra sitt område. Artig bilde!

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

Kråke - nattbesøk

I den siste tiden er vi blitt "plaget" av kråke - eller rettere sagt kråker.
De starter sitt "spill" og kråketing rundt kl.0230 og holder det gående i ca. 3 timer.
Det verste er at en eller flere gyver løs på vinduene våre med nebb og klør. Første gang dette skjedde for ca. en uke siden, trodde vi det var innbruddstryver. De klarer å lage ganske mye spetakkel. Hva kan vi gjøre for å beholde nattesøvnen?
PS Vi bor i et vanlig boligfelt med hus på alle kanter. Mye trær spesielt på tomta vår.

T.S.7.G. (26.05.2009)

Svar:

Dette er trolig fugler som ser sitt speilbilde i vinduet, og som angriper en "rival" inne på eget territorium. Forsøk å dekke til vinduet 1-2 uker med en papplate på utsiden, da ser ikke fuglene speilbildet lenger, og vil trolig swlutte med angrepene og spetakkelet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvor kom trekkfuglene opprinnelig fra? Var de først i Norge eller i Afrika?

K.4.V.I.O. (26.05.2009)

Svar:

Trekkende fugler har nok startet der det er enklest å bo hele året. For fuglene som trekker til Afrika, så har de nok i utgangspunktet vært tropefugler som har fløyet mot nord i sommerhalvåret for å hekke. Disse fuglene har strukket trekkavstandene sine enormt i de få tusen årene som har gått etter siste istid. Dengang trakk de kanskje bare fram og tilbake over Middelhavet.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Trekkfugler

Hvorfor blir ikke trekkfuglene bare værende i Afrika?
Hvordan finner de veien dit de skal reise?
Hvor mange trekkfugler finnes det i Norge?
Hvordan og når vet de at de skal dra hjem til Norge igjen?
Hvor gammel kan en trekkfugl bli?

Dette er spørsmål elevene fant ut i lekse.

4.V.I.O. (26.05.2009)

Svar:

Det er innlysende at insektspisende fugler ikke kan være i Norge om vinteren, men hvorfor flyr de fra Afrika og hit nord for å hekke? Svaret ligger i at insektproduksjonen er så enorm når du kommer mot polarsirkelen (24 timer med lys, plantevekst hele døgnet og dermed masse insekter). Selv om det koster i form av fare for å dø under trekket, så er gevinsten i antall unger fuglene kan fø opp større enn hvis de skulle hekke i Afrika. Fordi vinterne er så strenge i nord, er det heller ikke på langt nær så mange andre dyr som kan spise fuglenes egg og unger i nord, som det en finner i tropene. Når utbyttet er større enn kostnadene, ja da velger fuglene den løsningen som gir flest unger på vingene.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Økologi og atferd

Måkeangrep

Hei
Jeg lurer litt på disse skinnangrepene til måkene. Er det riktig at måkene sikter med bærsjen sin (som et bombefly), og bruker dette med hensikt i å skremme vekk "fienden"? Eller er det mer tilfeldig hvis man blir truffet av måkebærsj?

K. (26.05.2009)

Svar:

Jeg er litt usikker med hensyn til måkene. Det er mulig at de skiter for å treffe fredsforstyrrere, men de som virkelig har utviklet dette til et forsvarsvåpen, er gråtrostene. De kan virkelig sikte seg inn og "drite ut" en ugle eller en rovfugl som kommer for nær reir og unger.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Trekkfugler

Hvor drar alle måkene?

Hei. Lurer på om måkene trekker? På vinteren ser vi sjelden noe til de her i Namsos- men på våren dukker de plutselig opp igjen som "paddehatter" ...overalt..........så hvor har de vært?

E. (26.05.2009)

Svar:

Flere måker trekker mot kysten, eller sydover ut av landet. Det er derfor ikke så underlig at du ikke ser så mye til dem om vinteren der du bor.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

kattugle egg

hei eg lurte på.....det var ein klasseelev som sa at de skulle skjekke ein fuglekasse os så var det tre egg der først os så ca 1 eller 3uker seinere var det bare eit halt egg igjen ka kunne ha skjedd???????

F. (26.05.2009)

Svar:

Det høres ut som at eggene kan ha blitt spist av mår. det skjer ganske ofte med kattugle- og perleuglekull i kasser.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Råvfugl på finnskogen

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg var på tur i finnskogen i hedmark i mai, og fikk øye på en rovfugl som svevde høyt oppe. Den slo litt med vingene, og i kikkerten så jeg en tydelig hvit overgump, som jeg også fikk på bildet som er sendt med. En dag senere så jeg en veldig grå rovfugl, med samme hvite overgumpen som den som svevde, men greide ikke få et bilde av denne. Kan det ha vært et myrhaukpar jeg så?

S.W. (26.05.2009)

Svar:

Bilde viser en rovfugl med tydelig hvit overgump. Derfor er dette med stor sannsynlighet en myrhauk hunn. Eneste mulig forvekslingsart hos oss kan være enghauk, men den observeres svært sjelden i Norge og er ikke hekkefugl hos oss. Hannen til myrhauk er svært lys grå, og har også denne hvite overgumpen, men den blir ikke like fremtredende som hos hunnfuglen.

Morten Ree (26.05.2009)


#Diverse

Reir i jordbærlandet vårt

Hei! Et tjeldpar har funnet ut at jordbærlandet vårt er et fint sted å ha reir. Problemet er bare at de er så redde for oss og forlater reiret med det samme vi kommer ut i hagen. Kan det hjelpe å sette en slags port eller noe foran/rundt reiret deres sånn at vi kan bruke hagen. Vil jo gjerne at de skal få ut ungene, men vil også gjerne bruke hagen før det har gått tre uker:) Hvor lenge kan de være borte fra eggene før de blir kalde?

C.H. (24.05.2009)

Svar:

Ikke lett å løse dette problemet. Fugler som legger reir nær oss mennesker, pleier som regel raskt å venne seg til våre aktiviteter, og kan ligge på reir og ruge mens vi beveger oss nær fuglene. Derfor er det underlig hvis ikke disse tjeldene oppfatter at dere ikke utgjør noen fare, og fortsetter å ligge på reiret. Hvor lenge egg kan ligge uten ruging, avhenger både av eggenes størrelse, hvor langt det har gått ut i rugetiden, og temperaturen i lufta. Jeg er ikke kjent med hva grenseverdiene for eggenes toleransegrenser er. Dere bør ikke forsøke å sette opp noe nær reiret, da kan fuglene lettere bli skremt og forlate reiret.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

fluesnapper

hvor lang rugetid? ca; hvor mange egg? når prøver ungene å fly? forstyrrer jeg med plystring?

T.S. (25.05.2009)

Svar:

Svarthvitfluesnapper legger vanligvis 6-8 egg. Når siste egg er lagt, begynner hunnen å ruge. Fluesnapperen ruger ca 14 døgn før eggene klekkes. Ungene fores i reiret i 15-16 døgn. Du forstyrrer neppe fuglene med å plystre - for fluesnapperne er det nok mer som all annen bakgrunnsstøy, som de ignorerer.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Økologi og atferd

ankan som följde med hem

Hej! jag börjar med att beräta en historia. För flera år sedan hade man på ett friluftsmuseum/zoo problem med en ung anka (vit tamanka) som följde med besökare hem. Vaktmästaren tröttnade på att hämta ankan så han vile avliva den. En kamrat till mig arbetad där och hon frågade om jag inte kunde ta hand om den. Det gjorde jag gärna - varje dag tog jag henne till en sjö och "kastade" i henne. sedan sprang jag allt jag kunde - ibland hann hon ikapp mig så då fick vi göra om det. På kvällen gick jag ned til sjön och då kom hon direkt. En dag i slutet av sommaren ville hon inte följa med längre - hon hade hittat en vän/älskare. (en annan anka) Därefter var jag helt ointressant. Jag undrar vad som sannolikt har hänt under hennes uppväxt eftersom hon följde med människor hem - när jag fick henne var hon ung men fullväxt. mvh mona

N.N (25.05.2009)

Svar:

Det høres ut som at dette var en and som ble fostret opp av mennesker. Adferdsforskeren Konrad Lorentz viste for mange år siden hvordan kyllinger av andefugler preges på det første de ser etter at de er klekket. Dersom en andunge håndteres av mennesker rett etter klekkingen, så kan den preges på mennesker som "mor". Hvis det er dette som lå til grunn, kan det forklare hvorfor denne anda fulgte etter mennesker, men at den sluttet med dette da den oppfattet at det fantes andepartnere som den kunne kurtisere.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

Svaleunger som faller ut av redet under høykjøringa

Vi har flere svalereder i låvetaket (inne) og setter pris på det.
Ifjor opplevde vi at flere unger omkom ved at de hoppet/falt ut av redet akkurat den dagen da vi skulle kjøre inn høy. Det er jo mye bråk med folk og traktor da, så det kan være fordi de blir skremt.
Vi prøvde å redde ungene og la dem slik til at foreldrene skulle kunne finne dem, men det var stressende og ubehagelig både for oss og fuglene. Og minst to av ungene døde.
Har du noe råd for å unngå en slik situasjon? Har tenkt på om vi kunne spenne ut et stort tøystykke, plater eller noe lignende under taket, slik at fugleungene eventuelt falt ned i dette og dermed ikke kom ned arbeidsområdet vårt. Dermed ville ungene bli liggende under redet.
Men vil foreldrene sky redet hvis det plutselig kommer et sånt nytt element rett under det? Og vil de fore ungene hvis de ligger under redet i steden for i det?

B.B. (25.05.2009)

Svar:

Dette var et vanskelig problem. Jeg har ikke hørt om tidligere at låvesvaleunger har hoppet ut under slike omstendigheter. Og hvis de først gjør det, så er det vanskelig å tenke seg hvordan en skulle forhindre at de hopper ut. Jeg går ut i fra at dere har hatt svaler på låven i mange år, og dersom dette hendte først i fjor, så er kanskje denne uthoppingen en tilfeldig, uvanlig hendelse? Hvis svalereirene ligger på akkurat samme sted hvert år, så kunne det kanskje gå an å lage en liten plattform med en 10-15 cm høy kant rundt og å feste slike under reirene. Slike svalereir ligger vanligvis oppe på bærebjelker, og en redningsplattform med sikringskant kan kanskje festes under disse. Men dette må i så fall gjøres om vinteren, FØR svalene ankommer. Å spikre opp slike plattinger mens reirene er i bruk, vil trolig føre til at svalene forlater reirene. Dette er den eneste løsningen jeg kan tenke meg, men den kan også tenkes å føre til at svalene flytter reirene sine til andre deler av låven neste år. Jeg vet ikke hvor sære låvesvalene er på krav til fri sikt nedover fra reiret, men slik jeg kjenner arten, så plasseres som regel reirene slik at svalene nærmest kan stupe nedover, rett ut fra reirkanten.

Roar Solheim (26.05.2009)


#Diverse

rukekasse/rede tilvaktel

Hei eg har japans og europeisk vaktel. Lurer på hvordan de legger redene sine i naturen. Eg ønsker å lage til til dem på mest mulig naturlig vis. Mine 15Vaktler ( tre haner og 12 høner) har 20m2 isolert inne, 10m2 overbygget uteareal med vegger i tillegg til 90 m2 som ikkje er overbygd.<masse busker og kratt. det ser ut til at dei stortrives, men det blir lagt egg både i hytt og pine. Har du et tips til vhordan lage rugekasser verpe kasser slik at dei får det mest mulig naturlig. Barnehgen i området er hekta på å være her å sjå på dei. spesiellt når eg har kyllingar

K.E. (25.05.2009)

Svar:

Vaktler og andre hønsefugler er bakkerugere, så de trenger du ikke å lage kasser til. men du kan kanskje forsøke å lage noen små "gapahuker", hvor du former til en reirgrop med litt strå og gress omkring. dette kan kanskje inspirere fuglene til å verpe i et rede, og ikke legge masse egg rundt omkring enkeltvis.

Roar Solheim (25.05.2009)


#Diverse

Kjøttmeis

Hei
Eg lurte på en ting. Eg skrive ei faktabok om kjøttmeis, så lurte eg på om kjøttmeisa er spiselig?

C. (25.05.2009)

Svar:

De aller fleste fugler kan nok spises, og de smaker sikkert ikke så forskjellig fra hverandre. Tidligere ble små spurvefugler spist, så som troster. Dette er heldigvis en tradisjon som e i ferd med å dø ut, i det minste her hos oss, og det er viktig fordi mange spurvefugler går tilbake i antall. Da trenger de ikke oss til å spise dem opp.

Roar Solheim (25.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

HVILKEN UGKEART ER DETTE?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ugla ble oppservert i Alsvik i Gildeskål kommune i Nordland i begynnelsen av mai 2009. ikke så veldig stor / middels stor. Kan minne om kattugla, men har ikke sorte øyne.

Vil sette pris på å få svar. Har flere bilder om det trengs.

M.M. (25.05.2009)

Svar:

Hei, dette er faktisk en hornugle, men stedet den sitter på er mer typisk for jordugle. Denne fuglen har lagt fjærtoppene på hodet ned, slik at det er veldig snart å forveksle den med ei jordugle. Flott bilde!

Roar Solheim (25.05.2009)


#Diverse

melk til fuglunger?

Jeg har lest at man kan gi bortkomne fuglunger laktose fri morsmelkerstattnig.
ttp://www.fuglehjelpen.no/stell_og_foring_av_fugleunger.html

Nå har det seg slik at jeg har baby i hus og ammer mitt yngstenbarn, og har lett noen dråper å avse. Kan jeg gi fuglen ekte menneske-morsmelk?

T.B. (25.05.2009)

Svar:

Dette er helt ukjent område for meg (!). Men du kan forsøke og se om det går. Bare ikke gi den mye. Det er fint om du gir en rapport tilbake om resultatet - erfaringene vil være verdifulle.

Roar Solheim (25.05.2009)


#Diverse

Kvile om natten..

Hvor lenge kviler meisene om natta inne i fuglekassa nå mens de holde på å fore opp ungene?Når gir de seg sånn ca på kvelden å når starter de om morgenen å mate?

J.G. (24.05.2009)

Svar:

Dette kjenner jeg ikke i detalj, men jeg antar at meisene holder på med å fore ungene til det begynner å mørkne. I Sør-Norge vil dette være ved 22-23 tiden nå i mai. De starter nok opp igjen ved 4-5 tiden. En av de voksne meisene (vanligvis hunnen) oppholder seg som regel sammen med ungene inne i reiret om natta.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Diverse

ærfugl

heisan
vi har en ærfugl unge(tror det er det) var v sjøen i dag og den var forlatt og alene, vi prøvde og pushe den på noen fugle flokker av samme slag men de ville ikke ha den, vi har tatt vare på den så lenge til vi vet hva vi skal gjøre , gir den blå skjell og har en balje med vann og lar den få gå fritt det meste av tiden, vil gjerne redde den men hva burde vi gjøre, bare slippe den ut og la naturen gå sin gang??eller prøve og fostre den opp, tenkte kanskje og ta den tilbake til det stedet vi fant den innimellom og håpe den kanskje vil ta sinn hatt og gå, siden den ble funnet i salt vann kan vi sette den ut i et fersk vann?
og kan vi gi den spring vann? har til nå hentet vann i ei elv, håper på svar
mvh siv

S.N. (24.05.2009)

Svar:

En enslig ærfuglunge vil neppe klare seg i lengden - den blir helst mat for svartbak eller mink hvis den ikke kan være i en ungeflokk sammen med en hunnfugl. Så lenge du har forsøkt å få den til å svømme til andre ungeflokker, og dette ikke nytter, så er det ikke så mye annet du kan gjøre enn å forsøke å fore den opp. Men jeg vet ikke sikkert hva som skal til for å fore opp ærfuglunger. Skjell og sjømat er bra (ærfuglene spiser blåskjell). Det går helt fint å la den drikke ferskvann (springvann er OK)og å ha ferskvann til å svømme i, men når den skal slippes så bør dette skje i saltvann, helst der den ble funnet.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Diverse

Spørsmål:

Hei!

dette er ikke noe sspørsmål,men en kommentar til den personen som lurte på hvilke hekker man bør plante for fuglene: I følge Gensbøls bok fugler i hagen fraråder han ligusterhekker. Svartsurbær og bøk har jeg alltid observert mye fugl i.

N.N (21.05.2009)

Svar:

Flott med tilleggserfaringer, men hvorfor fraråder han ligusterhekk?

Roar Solheim (24.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle

hei er det kjempe stor sjangse for å få ein kattugle i kassen?i den furua eg har tenkt og henge den opp????

F. (22.05.2009)

Svar:

Helt umulig å si når en ikke kjenner terrenget og landskapet rundt omkring der du bor. Men det burde absolutt være en mulighet.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Fuglekasser

kattugle

ka er alle målene til ein kattuglefugle kasse??

F. (22.05.2009)

Svar:

Innvendig bunnmål ca 25-30 cm på hver av sidene, høyde ca 50-60 cm, diameter på flyvehull ca 10-12 cm, høyde til nedkant av flyvehullet fra bunnen: 35-40 cm. Taket kan stikke 10-15 cm utenfor selve kassa. Legg på takpapp. Lag kassa slik at det er taket som kan åpnes når den skal kontrolleres. Hvis du bruker de platene du har tatt bilde av, så bør kanskje taket festes med hengsler på siden. Bor en del hull på¨4-5 mm diameter i bunnen av kassa - dette drenerer ut fuktighet. Husk minst 10 cm stubbeflis i bunnen.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Diverse

hmm?

Hvordan er ørene og hørselen til fugler?

M. (24.05.2009)

Svar:

Ørene sitter på siden av hodet, bak øynene. Fuglene har ikke ytreører som oss mennesker, bare et hull inn til trommehinnen. Øreåpningen er dekket av fjær, derfor ser du ikke ørene på fuglene. De fleste fugler har meget god hørsel, kanskje vel så god som oss, hvis ikke bedre. Ugler som jakter i mørket, har mye bedre hørsel enn mennesker.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

gås med merke 92?

Bilde vedlagt spørsmålet

hei vi fikk se en flokk med gås , men er litt usikkre på hva salgs gås det er den ene hadde nr 92 rundt halsen

R.T. (24.05.2009)

Svar:

Dette er en kortnebbgås. Hvor og når så dere fuglen? Denne er halsringmerket for at det lettere skal være mulig å kjenne den igjen på avstand, og det er viktig at observasjonen av fuglen blir rapportert inn.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bisarr oppførsel av stor fugl ved havet

Utløpet av Håelva på Jæren 23.05.09. Stor fugl virket desperat; slo kraftig og hurtig med vingene mens den lå med nebbet i vannskorpa og spiste(?), reiste seg i loddrett stilling og kom nærmest over vannet med hele kroppen før den "stupdykket". Storlom? Paring? Ingen andre liknende fugler der. Helt hvitt bryst, mørk rygg, langt nebb. For stor avstand til å se detaljer.

B.A. (24.05.2009)

Svar:

Det er ikke helt lett å si hva dette kan ha vært, men en lom er ikke noe dårlig forslag. De kan "reise" seg opp i vannet, og når de dykker, kaster de seg nærmest framover og ned i vannet. Lommene er på avstand lyse på undersiden og mørke på oversiden.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Økologi og atferd

Havørn og hekking

Hei,
Har observert et havørnpar over to år fra hytta i Rogaland. Registrerte parring 8 mars i år. Den ene ørnen har ligget på redet kontinuerlig fra begynnelsen av mars fram til slutten av mai (i år) og begynnelsen av juni (i fjor). I vinter (januar februar) observerte vi tre ørner samtidig, men fra mars bare to. Leser ulike steder at ruging tar litt over en måned, og at ungene blir i reiret i 3-4 måneder. Betyr dette at det mest sannsynlig er mislykket hekking både i fjor og i år, eller kan ungen(e) foralte reiret raskere? Hvor lang tid tar det fra parring til eggene legges? Det at vi observerte tre ørner sammen både denne vinteren og fjorårets, er det ungen som følger foreldrene?

Ø. (24.05.2009)

Svar:

Store rovfugler som ørner og falker kan begynne å parre seg minst 2-3 uker før det første egget legges. Men dersom du kan SE en av fuglene ligge på redet, så burde du også mot St.Hans tider kunne se en eller to ungfugler på selve reiret, dersom hekkingen er vellykket (?). Havørnens ungfugler er mørkt kokesjokoladebrune, og ser nesten svarte ut på avstand. Når du observerte tre ørner, så KAN den ene være en av fjorårets unger, men det kan også være en konkurrent som forsøker å ta over maken til den andre havørna. Det er intens kamp mellom hunnfugler om territorier, og det er flere ganger dokumentert at havørn hunnfugler har sloss så intens at en eller begge fuglene har blitt så skadet at de døde (!). I Setesdal observerte en ornitolog i vår at et kongeørnpar hadde besøk av en av fjorårsungene på reiret, mens hunnen lå og ruget. Den tigget fremdeles om mat (!), men ble etterhvert jaget unna av hannfuglen.

Roar Solheim (24.05.2009)


#Diverse

nesten voksen gråspurv

jeg sendte inn et spørsmål i dag om hva jeg skulle gjøre med gråspurven som ikke ville spise, og jeg fikk svar på at jeg skulle legge den tilbake der jeg fant den, men jeg fant den i fjøset vårt og holdt nesten på å kjøre på den, og i tillegg var reiret skutt ned dagen før av gårdseieren. Jeg har klart å få i den mat og vann, men hvor ofte skal den få og hvor mye skal den ha? Jeg gir den meisebolle-biter med pinsett og den drikker vann, den har også fullt av frø i buret og den har god plass siden jeg "lufter" den hver dag.

R.S. (23.05.2009)

Svar:

Se, da var jo situasjonen litt annerledes (!). Hva slags gårdseiere er det som skyter ned gråspurvreir???
Fugleunger mates ofte av sine foreldre - flere ganger i timen. Denne gråspurvungen ser ut til å være så stor at den snart burde begynne å spise selv. Du kan forsøke å blande brødsmuler med litt vann og egg, slik at den får i seg noe proteiner og annen næring enn brødmat. biter av meiseboller (uten store, hele frø) er nok også bra. varier utvalget. Fugleunger fordøyer maten raskt, så du kan sikket gi den så mye mat som den selv ønsker å spise. Når den er mett, slutter den å svelge eller gape. Fugleunger pleier ganske raskt å koble mat med dine foringsaktiviteter, og begynner å åpne gapet av seg selv. Lykke til!

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

Måker

Hei!
Bor på Tjøme! Her har et måkepar bygget et reir på taket til en liten hytte. Pussig for det er jo skråtak men det er mose på og da sklir ikke reiret. Men kan du fortelle hvor lenge de ligger å ruger?

M.D.M. (22.05.2009)

Svar:

Dette er sannsynligvis fiskemåker - de har funnet ut at våre hustak gir god beskyttelse mot f. eks. mink. Rugetiden hos fiskemåke er ca 25 døgn (24-28).

Roar Solheim (23.05.2009)


#Økologi og atferd

nøttekråke

Vi har igjennom hele vinteren hatt ett nøttekråkepar på vårt fuglebrett daglig. Når våren kom ble de borte. Ser svært sjeldent nøttekråke om sommeren. Hvor er de da?

A.H. (22.05.2009)

Svar:

Om våren og sommeren stikker nøttekråkene til skogs for å hekke. Da er de svært anonyme, og som regel hverken ser eller hører en noe til dem på den tiden. Nøttekråkene pleier å hamstre hasselnøtter og andre matbiter om høsten. Disse matlagrene benytter de seg av under hekketiden, for å ha et sikkert matlager å hente fra.

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

nesten voksen gråspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

Hun kan ikke fly ennå men hun spiser ingenting, jeg har prøvd å gi meitemark, bløtet brød, frø, fluer og meisebolle.

R.S. (23.05.2009)

Svar:

Hvis du har funnet denne gråspurvungen ute, så er nok foreldrene i nærheten. De kommer med jevne mellomrom for å mate ungen sin. derfor kan det beste være å sette den tilbake der du fant den.

Roar Solheim (23.05.2009)


#Diverse

svaner og canadagjesser

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi bor ved en dam der det er et yrende fugleliv men det er et canadagås-par som har hekket her hvert år og de har nå fått syv unger, Men det er et nytt svane-par, der hunnen ligger på rede, mens hannen hele tiden jager gåse-paret og ungene deres bort fra dammen.
Nesten vondt å se på, lurer på om dette vil gå bra?
Legger ved bilde av den sinte svanefaren.
Vil svanene roe seg når de selv har klekket ungene?
Er det noe vi kan gjøre?

S.B.O. (22.05.2009)

Svar:

Nei, det er ikke noe dere kan eller bør gjøre her. Naturen er ikke en dans på roser, og viltlevende fugler kan være temmelig agressive overfor hverandre. Dersom svanene vil fordrive kanadagjessene, så kommer de til slutt til å klare det. Men det kan også hende at de to andefuglene til slutt aksepterer hverandre. Dere må nok bare observere hva som skjer, og godta at fuglene ordner opp seg i mellom.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

fiskemåke

hen er det måsene skaffer mat egentlig??og ka er det de eter??

F. (22.05.2009)

Svar:

Måkebe er altetere som spiser det meste, men langs kysten går det mest i fisk og sjødyr. Fordi måkene spiser så mye forskjellig, rensker de også godt opp blant alle restene som vi slenger fra oss.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

Kjøttmeiser..

Hvor ofte tørr du titte ned i en kasse med kjøttmeisunger,før det er fare for at foreldrene forlater ungene?Titta ned i en av kassene mine idag,der eg visste der var klekkt unger fordi foreldra fløy inn å ut i ett sett å mata.I det eg kika ned i kassa,kom en av foreldra å satte seg bare en meter unna å "gneldra",tydlig missfornøyd med inspeksjonen.Er det fare for at den nå bare stikker å slutter å mate?La raskt på lokket,å gikk derifra.Tror der var 7 unger,men de var veldig små å uten fjær enda så vanskelig å se.
Forøvrig har hveps for andre gang starta bygge bol inne i en av kassene,etter at eg heiv ut et som de hadde begynnt på for par uker siden.Tørr fugl begynne bygge rede i ei kasse der hveps holder på?

J.G. (22.05.2009)

Svar:

Når kjøttmeisene først har klekket unger, så tåler de nok at du kikker ned i kassa en gang hver dag, i noen minutter. Men hvis du vil være forsiktig, kan du drøye observasjonene til en kikk annenhver dag. At den voksne fuglen kommer og varsler hissig, er et godt tegn. Da er den nemlig beredt til å forsvare ungene sine, og lite disponert til å forlate dem. Der hvor vepsen begynner å bygge bol, har jeg ikke erfaring for at småfugl begynner med reirbygging. Men det kan tenkes at kjøttmeis kan fly inn i kasser med vepsebol og plyndre bolet for larver når bolet er så lite at det bare er dronningvepsen som tar hånd om larvene (altså før hun har klart å få fram sitt første kull med arbeidere).

Roar Solheim (22.05.2009)


#Diverse

KJØTTMEIS

Bilde vedlagt spørsmålet

HEI tok eit bilde av nokken kjøttmeis unger...kjempe søte!!!..lurer på kor lenge de er de igjen før de flyr ut av kassen???

F. (22.05.2009)

Svar:

Disse hopper nok ut i løpet av noen få dager.

Roar Solheim (22.05.2009)


#Fuglekasser

Svarthvit fluesnapper

Så noen fine fuglekasser i bladet Vi i villa. Fuglekassene var satt sammen til "rekkehus". Det stod at spurv og finker gjerne kunne bo slik som dette. Vi skulle gjerne ønsket oss svarthvit fuglesnapper til å flytte inn. Er de såpass sosiale fugler at de kan bo på denne måten?

N.N (22.05.2009)

Svar:

Dette ser kanskje festlig ut for oss mennesker, som liker å bo i blokk eller rekkehus, men slike boligkomplekser er ikke så veldig gunstige for fuglene. De aller fleste hullrugerne liker ikke å bo nær hverandre. de er territorielle, og jager vekk artsfrender og mulige konkurranter. Kun taksvaler hekker koloniaktig ved siden av hverandre oppunder hustak. Fuglekasser bør lages og henges opp enkeltvis, helst med minst 10-20 m avstand mellom kassene.

Roar Solheim (22.05.2009)

««første 45 775 - 45 824 av 49 930 siste»»