Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 8 363 til 8 412 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl
Denne synger både dag og natt på Lillehammer. Lyden fra ca 17 sekunder og 27 sekunder inn i opptaket
T.H. (23.06.2022)
Svar:
Svak lyd, og vanskelig å finne ut hva dette kan være, men mistenker at det kan være strofe fra en av trosteartene, litt uvanlig variant.
Roar Solheim (23.06.2022)
Hvilken spett?
I morges var det en gul og svart spett? med rødt bakerst ved gumpen. På størrelse med en Flaggspett. Har aldri sett noe liknende. Glad for evt svar.
Mvh Mona
M.D. (23.06.2022)
Svar:
Høres ikke ut som noen av de norske spetteartene, så spørsmålet er om det kan være noe annet du har sett. Dessverre vanskelig uten foto av fuglen.
Roar Solheim (23.06.2022)
Flere tårnseilere enn før..?
Har populasjonen av tårnseilere økt i Norge de senere årene? Jeg synes bare det har blitt så mange av dem her jeg bor - noe som selvsagt er positivt :)
M. (23.06.2022)
Svar:
Vi har ikke noe som tyder på at bestanden har økt, så dette kan være utslag av lokal variasjon.
Roar Solheim (23.06.2022)
Svartbak
Hvis svartbak og ærfugl hekker på samme holme vil da svartbaken holde seg vekk fra og prøve seg på ærfuglenungene?
Opplevde faktisk at svartbakunger og ærfuglunger satt på samme holme….
M.L. (23.06.2022)
Svar:
Det er det dessverre umulig å si noe generelt om.
Roar Solheim (23.06.2022)
Duereir
Hei, vi har hatt et duereir i treet rett utenfor døra vår. Ungene har blitt store og fløy avgårde med sine foreldre inn i skogen for noen dager siden.. Vi fjernet da reiret. Nå er due barna( som kan fly) tilbake i Hagen men sitter i et annet tre. Kom de tilbake for å hvile i rede sitt? Er redd vi fjernet rede litt tidlig. Hva tror du?
T.B. (23.06.2022)
Svar:
Nei, selve redet er ikke av interesse mer, så det betyr ikke noe at dere fjernet det.
Roar Solheim (23.06.2022)
Måkemat
Spiser måker stemorsblomster
R. (23.06.2022)
Svar:
Det vet jeg dessverre ikke noe om, men har aldri hørt om at de gjør det, så jeg tror neppe dette er mat for måker.
Roar Solheim (23.06.2022)
Måker på balkong
Hei,
Jeg har noen måkeunger på balkong (i plaskebasseng, klekket for ca 2 uker siden), ettersom jeg bor høyt oppe og er redd for at de ikke skal klare fallet ned etter råd fra dere tidligere. Nå har de derimot blitt ganske store, er det ok å flytte de ned til bakken på noe vis, eller må de være der helt til de lærer å fly? Snart er de jo store nok til å krabbe ut og ned av seg selv. Vil jo helst at de skal ha best mulig vilkår etter å ha passet på reiret siden starten av mai :)
G. (23.06.2022)
Svar:
Dersom det er OK for deg at de er på balkongen, bør de selv få bestemme når de er klare til å fly vekk. Hvis ikke kan du kanskje bære dem ned på nedsiden av huset under balkongen.
Roar Solheim (23.06.2022)
Ugle med barn i kasse
Hei, jeg og eldstedatteren hang opp en uglekasse nært huset vårt på Hurumhalvøya i vinter. Det flyttet inn enn kattuglepar og nå ser vi at de har fått ett kull unger(juni)
Vi leser om angrep fra kattugler og blir nervøse for å gå ut. Var det dumt å henge kassen så nært huset? Vi er ute hele tiden og tenker at de «burde» være vant til oss, men vi vil ikke ta noen sjanser med små barn.
Bilde tatt fra terrassedøra
Hva gjør vi? 😅
B.N. (23.06.2022)
Svar:
Tror det går greit med uglene, men en voksen bør kanskje nærme seg kassa og/eller uthoppede unger, med tykk lue på hodet, og se om hunnfuglen foretar forsvarsangrep eller ikke. Det er bare en liten del av kattuglene som gjør dette, så forhåpentligvis er uglene i hagen din tilbakeholdne. Da kan dere trygt observere ugleungene på kloss hold. Hvis ikke bør dere holde litt avstand (minst 10-15 meter). Det er som regel først når man kommer så nær en unge at den knepper med nebbet, at den voksne hunnen kan gå til aksjon.
Roar Solheim (23.06.2022)
Trefelling i hekkesesongen
Forstyrres fugler av trefelling selv om det ikke bor fugler i de aktuelle trærne? Det er snakk om å ta trær på egen tomt, men også generelt lurer jeg på dette. Er det sånn at all trefelling bør unngås i hekkesesongen, eller går det greit så lenge man inspiserer trærne man skal hugge?
A. (23.06.2022)
Svar:
Vanskelig å vite, men siden mange fugler plukker insektlarver i trærnes bladverk, så vil et tre som forsvinner i fuglenes hekketid også kunne redusere deres muligheter til å finne mat. Hvis det er mulig er det nok derfor klokt å utsette trefelling til høst/vinter.
Roar Solheim (23.06.2022)
Fuglereir
Ryddet i kvsthaug da dette reiret rullet ut. Heldigvis tomt for egg eller unger.
Det lå lavt i en felt tett furu.
R.M. (23.06.2022)
Svar:
Dette er et gjerdesmettreir. Flotte byggverk.
Roar Solheim (23.06.2022)
Mating av småfugler.
Hei
Ang. mat brett til småfuglene.
Noen sier at vi ikke skal mate småfuglene om sommeren,
Andre sier at da er det viktig å mate.
Jeg blir litt forvirret , hva er riktig.
Ø.S. (23.06.2022)
Svar:
Jeg pleier å poengtere at mating av fugl er noe vi primært kan/bør gjøre av egne hensyn, dvs at vi får nærkontakt med fuglene rundt hus og hage. De fleste fugler klarer utmerket godt å finne mat selv, men når de får lett tilgjengelig mat i en hage, tyr de selvfølgelig gjerne til det (de som kan - insektspisere finner mat i naturen selv). Derfor svarer jeg også at matingstidspunkt er noe en hver selv kan bestemme, det finnes ingen absolutte tider eller "sannheter" for dette.
Roar Solheim (23.06.2022)
Farger i lavskrikas fjærdrakt
Lavskrika har jo en karakteristisk fjærdrakt, og de fleste som observeres ved setra på Øyerfjellet er også standardmodell. Men i ett spesielt område finnes det noen lavskriker (og det ER lavskriker) med sjokoladebrun drakt, som har nærmest gullfarge mellom fjærene når den letter og flyr. Et fantastisk syn, og naturligvis veldig sjelden å observere. Men av og til kommer det en og setter seg på en kvist en meter unna, eller følger deg lydløst gjennom fjellskogen. Jeg har forsøkt å få bilde, men har jeg kamera klart kommer det aldri noen fugl, selvfølgelig.
Er den fargevarianten kjent fra før?
T.E. (22.06.2022)
Svar:
Har aldri hørt om fargeavvik hos lavskrike, så dette bør du forsøke å fotodokumentere.
Roar Solheim (22.06.2022)
Fuglelopper
Vil fuglelopper fra fuglekasse som henger på husvegg 50 cm fra åpent soveromsvindu kunne hoppe inn i huset, og oppi senga?!🙊
M. (22.06.2022)
Svar:
Dessverre umulig å vite eller forutsi.
Roar Solheim (22.06.2022)
Måkeangrep
Ser at måker ikke angriper mennesker, men i dag så jeg et flokkangrep på stranda. Der satt tre unge damer som åpnet en chipspose. Plutselig stupte kanskje 30 måker ned mot dem og tok chipsen. Damene løp av skrekk.
På meg så så det ut som et arrangert angrep. Har sett at flere måker . Ihvertfall opp til fem måker gjøre det samme i et skjærereir. Der de tok en skjæreunge. Kan du si noe om dette.
M. (22.06.2022)
Svar:
Måker og kråker kan fort oppdage at hvis de skremmer mennesker som holder mat i hendene, så kan det ende med at de mister maten, og at det blir noe å spise for fuglene. det er dette som har skjedd her.
Roar Solheim (22.06.2022)
Tatt i dag
Hvilken fugl er dette?
L.C. (22.06.2022)
Svar:
Bildet er dessverre for dårlig til å se godt hva dette er. Det KAN være en ung dompap.
Roar Solheim (22.06.2022)
Hybrid mandarinand?
Hei. Lurer på om dette kan være en hybrid mandarin/stokkand - eller hva? I byen her har en mandarinand hatt tilhold denne våren/sommeren. Jeg har selv rapportert den i artsobservasjoner med bilde.
Denne avbildede anda holdt seg sammen med en flokk stokkender. Var veldig aggressiv mot stokkendene under mating. En vanlig stokkand er det ikke, så hva kan det være?
K.N. (22.06.2022)
Svar:
Nei, det er enten en ung hann, eller en som er i fjærskifte. Ren mandarinand.
Roar Solheim (22.06.2022)
Blåmeis i fuglekassa.
Vi har hatt en blåmeis i fuglekassa( med kamera). Den la 8 egg og 5 fugleunger vokste opp og forlot reiret for ca 1 uke siden. Det jeg lurer på er :
Skal vi renske opp i kassa nå tilfelle nytt kull, eller vil denne samme fuglen eller ny fugl bruke samme reir denne sommeren?
Vi rensker vanligvis opp i kassene tidlig på våren.
Mvh. Else
E.D.H. (22.06.2022)
Svar:
Rens ut reiret snarest - det er gunstig dersom samme eller andre meiser vil prøve ett sent kull i kassa. De bruker aldri opp igjen gamle reir.
Roar Solheim (22.06.2022)
Forlatte måkunger?
Hei,
På taket på Schous corner på Grunerløkka er det 3 måkunger (se bilde). Jeg har observert de ved jevne mellomrom fra et lite takvindu i 3 dager, og har ikke sett noe til måkeforeldrene. Det har av og til kommet en og annen måke flyvende over men den har aldri landet for å mate dem. Lurer på hvor ofte måkene mater ungene? Kan de ha blitt forlatt? Bør jeg gjøre noe?
E.S. (22.06.2022)
Svar:
Bilde mangler. Det kan hende at foreldrene mest mater ungene i de tidlige morgentimer, men de burde være fast til stede (i alle fall EN av dem).
Roar Solheim (22.06.2022)
Død skjor
Jeg fant en død skjor ute og det var grønt slim på nebbet. Så jeg lurer på hvordan den døde
M. (22.06.2022)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite uten grundig veterinærundersøkelse.
Roar Solheim (22.06.2022)
Er dette en gulbeinsnipe?
Hei, kom over denne ved et vann i Varanger forrige uke (bilde). Etter å ha studert bildene opp mot Gyldendals store fugleguide så mener jeg dette sannsynligvis er en gulbeinsnipe, kan det stemme? (gule ben, mindre enn rødstilk, veldig tynn/smal når den strekker nakken ut, smalt rett nebb som stort sett er mørkt med litt lysere/gulaktig parti innerst)
M.T. (22.06.2022)
Svar:
Nei, dette er en grønnstilk.
Roar Solheim (22.06.2022)
Hvor lenge er linærleunger i redet
Hei
Fant med glede ut at vi har et linærlerede i gesimsen på garasjen. Har fulgt godt med siden jeg først oppdaget redet, som ble en hyggelig ettermiddags aktivitet etter jobb. Frem til flaggspetten kom. Fulgte sjokkert med på at flaggspetten røsket en babylinærle ut av redet og tok den med seg. Jeg skjønner at naturen er urettferdig osv, men ønsket å hjelpe linærlefamilien overleve uten å gjøre noe direkte inngrep rundt redet deres - så jeg fikk tak i en flaggspettmodel i treverk(med rette farger) som jeg festet i veggen noen meter bortenfor redet. Flaggspetten er fortsatt i området, men har ikke sett den lande rundt garasjen min siden. Observerte linærlene fange mat de tok med tilbake til redet i et par dager etter at jeg skrudde opp denne spettmeisfiguren, men nå nærmer det seg et par uker siden jeg så noen aktivitet rundt redet. Jeg er veldig nysgjerrig på hva som kan har skjedd her, har flaggspetten drept alle linæreungene, eller har de blitt store nok til å dra ut på egne eventyr? Håper det sistnevnte, mistenker førstnevnte.
E. (22.06.2022)
Svar:
De fleste småfuglunger har 2-3 ukers reirtid. Dessverre er det stor fare for at flaggspetten forsyner seg med resten av ungekullet hvis den først har fått tak i en av ungene.
Roar Solheim (22.06.2022)
Spove
Er små/stor spover normalt i nord Norge?
E. (22.06.2022)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (22.06.2022)
Kjøttmeis uten fjær på hodet
Hei! Jeg lurer på om det går bra med denne kjøttmeisen? Har noe skjedd med den?
Takk på forhånd!
M. (22.06.2022)
Svar:
Tror den må ha ett eller annet slags virus som gjør at den ikke har fjær på hodet. Det er likevel mulig at den kan leve med dette i lengre tid.
Roar Solheim (22.06.2022)
Jeg fant en spurv på verandaen, hadde kanskje krasjet i vinduet. Nå har den lagt egg . Hva gjør jeg
Hei, fant spurv i dag, La den på badegulvet i et putetrekk. La frem vann og frø ,men tror ikke den spiste noe. Noe senere hadde den lagt et egg på gulvet, og tok jeg en plastbalje med ull , vann og mat og la fuglen der. Den er våken
Hva gjør jeg. Tenker egget bare skal kastes, den har nok med seg selv. Prøvde å flykte nåe jeg kom inn på badet. Kan ikke fly. Bare gå . Lar den ligge og komme seg. Hva råd kan du gi meg .
L.A.J. (22.06.2022)
Svar:
Riktig mht egget, det kan du bare kaste. Hold fuglen inne til den klarer å fly. Den har trolig fått hjernerystelse og trenger tid på å komme til hektene.
Roar Solheim (22.06.2022)
Morløs liten andunge
Vi reddet en bitteliten andunge fra midtstripa på RV7 i helga. Vi lette etter mor og ev. søsken, men de var ikke å finne, dessverre. Hvis vi finner en dam/vassdrag med en andemor m/unger, kan vi slippe den ut der ? Vil andre andemødre adoptere en morløs, men livskraftig liten tass på drøye 30 gram ? Har ikke hjerte til å bare sette den ut et sted i håp om at det skal dukke opp en andemor som tar seg av den,. Enn så lenge blir den godt passet på hos oss, men dette er jo ikke en varig løsning, så hva foreslår en med kunnskap på «andeområdet» ?
N.N (20.06.2022)
Svar:
Dette er en stokkandunge. Andre hunner vil kanskje ikke adoptere denne, men i noen tilfeller gjør ulike andearter dette. vet dessverre ikke om dette er vanlig for stokkender. En slik unge KAN også klare seg på egen hånd, men det er stor fare for at den ikke klarer seg.
Roar Solheim (22.06.2022)
Spørsmål:
Hei jeg bor i Gjøvik ved en park hvor det er et rikt fugleliv på vår forsommer, det som jeg opplevde i fjor var en barneskole klasse som brukte parken en hel dag. Etter det fant jeg masse døde fugle unger. Veldig trist opplevelse.Nå er jeg redd for fugleungene for i dag har Ynglingen arrangement for barn.
Hva kan vi gjøre?
M. (20.06.2022)
Svar:
Følg med og forklar problemet, og se om det er fugleunger som gjør at barnehageungene bør holde seg på avstand.
Roar Solheim (22.06.2022)
Foreldreløs kjøttmeis
Har funnet en foreldreløs kjøttmeis på ca.3 uker. Den klarer å fly ca.20 - 30 cm fra bakken. Den spiser kun når jeg mater den. Den spiser ikke selv fra bakken. Når kan jeg slippe den ut i naturen? Er den allerede klar for å overleve selv? Eller må jeg vente en uke til?
V. (20.06.2022)
Svar:
Slike unger må kanskje mates i 1-2 uker før de er klare for å finne mat selv, spesielt når de blir tatt hånd om av mennesker.
Roar Solheim (22.06.2022)
Finnes tamme linærler?
Har en linærle som kommer inn i leiligheten og rusler rundt før den drar igjen. Flere ganger pr uke. Normalt?
P.C.N. (19.06.2022)
Svar:
Ikke vanlig, men slikt skjer rundt omkring, og med mange ulike fuglearter.
Roar Solheim (22.06.2022)
Hybrider mellom Kjøttmeis og Blåmeis?
Finnes det Hybrider av Kjøttmeis og Blåmeis i Naturen?.
Jeg har prøvd å finne ut mer og forstår det har blitt gjort forsøk under forskning og at det er født hybrider da.
Kan dette også gjøres naturlig mellom artene?.Jeg har ikke funnet bilder eller eksempler på Nettet
Men Jeg har en her som garantert er det.
Den har blåspraglete fjær på hode og ser mest ut som en Kjøttmeis men med mindre hode og oppfører seg helt annerledes.
Den er veldig aktiv i forhold til Kjøttmeis.
T.K. (20.06.2022)
Svar:
Dette er en ren kjøttmeis med pjuskete hode. Tror ikke disse to artene er funnet med "naturlig" framkommede hybrider.
Roar Solheim (22.06.2022)
Eggeskall
Fant dette eggeskallet på fjellet Middagstuva i Bindal. Størrelse ca 72 x 57 mm. Kan det være fra kongeørn?
S.N. (19.06.2022)
Svar:
Ja, det kan kanskje være mulig.
Roar Solheim (22.06.2022)
Rede i taket
Hei!
Vi har en eldre hytte der vi trenger å tette taket langs mønene. Men, vi har noen kjøttmeis som holder til der, tilsynelatende hele året. Finnes det noe tidspunkt på året der vi kan gjøre dette uten å risikere at vi sperrer fuglene inne?
V. (19.06.2022)
Svar:
Fra august og utover er bør det i alle fall ikke være noe reir med unger, og da er det nok bare soveplass om natta for meisene. Da kan du fint tette på dagtid.
Roar Solheim (22.06.2022)
Forbanna måker
Hei! Jeg lurte på hva er det beste forsvaret man kan ha/gjøre når det kommer 2 eller flere måker som a angriper en person. Finnes det noen "triks"?
L. (20.06.2022)
Svar:
Vifte med armene mot måkene.
Roar Solheim (22.06.2022)
småkryp fra fugl?
For første gang på 30 år har vi logerende pilfinkefamilie under taksteiner. Nå finner vi i huset småkryp av typen biller. Model folkevognboble dvs marihøne men mindre 2-4 mm længde. Noen ensfarget gråsvarte andre gråbrune i kamuflagemønster. Antallet ikke voldsomt men bør det gi anledning til bekymring?
K. (20.06.2022)
Svar:
Vanskelig å vite hva disse er uten bildesjekk. men tror ikke biller har noen tilknytning til pilfinkreir.
Roar Solheim (22.06.2022)
Skjæreunge
Hei. Det har dette ut skjæreunge fra reiret i epletreet vårt. Hva mener du vi skal gjøre? Tok inn kattene og har fulgt med fra vinduet en halvtimes tid men det ser ikke ut som foreldrene bryr seg. De er i hvertfall helt rolige og har ennå ikke vært nede hos den ennå.
L. (20.06.2022)
Svar:
Foreldrene tar seg nok likevel av den, men den mates ikke kontinuerlig. Bare hold kattene innendørs.
Roar Solheim (22.06.2022)
Havsule på ville veier?
Hei. Vi fikk selskap av en havsule som svømte ved siden av båten vår i Ilsvåg, Sandeid. Den hører vel ikke til her?
A.G. (19.06.2022)
Svar:
Dette er trolig en som har fått fugleinfluensa.
Roar Solheim (22.06.2022)
Spørsmål:
Hvilke fugler lager kurrelyd bortsettfra due
N.N (19.06.2022)
Svar:
Vanskelig å si - kommer også litt an på hva man kaller "kurrelyd".
Roar Solheim (22.06.2022)
Skjæreunge
Hei. Jeg har et skjærereir utenfor huset, og en unge har falt ned eller prøver å fly. Den har vinger som den bakser med, og klarer å "hoppe" fra gren til gren ved hjelp av vingene, men halefjæra er veldig korte. Problemet er at jeg har en katt (utekatt) som har prøvd å ta denne ungen. Den har vel forsåvidt fått tak i den også, men jeg har sett fuglen på ganske nært hold, og den ser ikke skadet ut. Håper iallfall ikke det. Har ikke prøvd å fange den. Foreldrene holder vakt og lager et veldig leven når jeg eller katten er i nærheten av den. Men spørsmålet er - hvor lenge tror Fuglevennen at jeg må holde katten inne for at skjæreungen skal kunne klare å fly vekk selv? For at vingene og halefjæra er utviklet nok til å kunne fly?
M.J. (20.06.2022)
Svar:
Skjæreungen bør kunne begynne å fly og komme seg opp i greinverk i løpet av omkring en uke.
Roar Solheim (22.06.2022)
Hvilken fugl?
Hei,e lura på hvilken fugl e ha tatt bilde av her? Og er det hunn eller hann? Bilde tok e idag den 19 juni i Lundadalen i Skjåk!
S.B. (19.06.2022)
Svar:
Dette er en gulerle. Tror det må være en hann pga den kraftige gulfargen.
Roar Solheim (22.06.2022)
Måke - søyleosp
I går var det en hel flokk med måker som gikk til "angrep" på toppen av ei søyleosp. Den er veldig høy. Så ingenting i kikkerten. Spiste de skudd eller frø? Mvh Trond Aune 918 48 148
N.N (19.06.2022)
Svar:
Mistenker at det heller var insekter de plukket.
Roar Solheim (22.06.2022)
Blå fugl
Hvilken vakker fugl er dette ?
B. (20.06.2022)
Svar:
Umulig å si uten bilde av den...
Roar Solheim (22.06.2022)
Storfugl
I hvilke land finner vi storfugl
T.A. (20.06.2022)
Svar:
I en rekke land fra Europa gjennom Russland.
Roar Solheim (22.06.2022)
Trygt å spise
Hei. Skulle spise reke til middag. Men plutselig kom det en skjor (?) å spiste av rekene som lå ferdig skrellet i bollen. Kan vi fortsatt spise rekene?
S. (20.06.2022)
Svar:
Ja, det er ikke farlig. Men du kan jo skylle rekene i en bolle vann dersom du vil...
Roar Solheim (22.06.2022)
Små fugler spiser på fakkelys
Er dét skadelig for spurver å div småfugler å spise stearin i fakkelbokser?
R.O. (20.06.2022)
Svar:
Tror ikke de tar skade av det, men er usikker på hvorfor de hakker i seg dette. Kan ikke ha mye næringsverdi.
Roar Solheim (22.06.2022)
Mater fuglene i nabolaget
Vi har en nabo som er en ornitolog og hver dag mater han måkene på balkongen sin. Det er fuglebæsj på trampolinen vårt,på bilen etc. Hvorfan kan vi få han å stoppe? Vi spurte han fint, han bare forklarer at han er en forsker og jobber fra hjemme. Jeg vil ikke være frekk med han og ha et dårlig forhold med naboen. Hvem kan jeg kontakte for å få satt en stopper for dette, vi har bodd her i 13 år og før han flyttet inn for ca 3 år side , hadde vi aldri måker her oppe. Det er ekkelt og uhygienisk.
O. (20.06.2022)
Svar:
Slike konflikter må du nok dessverre prøve å løse lokalt - det er ikke noe vi som svarer på fuglespørsmål kan ordne opp i. Beklager.
Roar Solheim (22.06.2022)
Fulgereir i husvegg
Har et fuglereir i husveggen hvor fuglene har kommet seg gjennom netting. Ser ut som gråspurv. Med tanke på at jeg ikke ønsker å stenge igjenfor ungene, når er det trygt å lukke igjen nettingen, slik de ikke kommer seg inn igjen?
K. (21.06.2022)
Svar:
Bare følg med og se/hør når ungene har hoppet ut. Trolig i løpet av 2-3 uker.
Roar Solheim (22.06.2022)
Døde fugler på Borestranden
Hei! På spasertur på Borestranden på Jæren så vi 4 døde fugler som så ut til å ha blitt skylt i land. Syntes det var et så høyt antall av samme art, og at de så ut til å ha dødd samtidig og på samme måte. Har dere noen forklaring på hva som kan ha skjedd her?
G. (22.06.2022)
Svar:
Trolig død på grunn av fugleinfluensa.
Roar Solheim (22.06.2022)
Blåmeis
Når blåmeis har fått et kull på vingene vil de da bruke opp reiret i kassa? Eller vil de bygge på mer??? Regner med de går for to kull når det ene er flyvedyktig nå i Møre og Romsdal?? Fluesnapper i nabokassa blir vel bare med ett kull? Synes herren i kjole og hvitt kom litt seint i år... Ka du trur ? Mvh Ole Wulvik
O.W. (19.06.2022)
Svar:
Fluesnapperne rekker aldri mer enn ett kull. Meisene bruker ikke opp igjen gamle reir. Hvis de bruker den samme kassa, bygger de nytt reir oppå det gamle. Derfor lønner det seg å kaste urt det gamle reiret.
Roar Solheim (22.06.2022)
And.
Hei! Kan dette være en snadderand? Bildet ble tatt på litt stor avstand på Leksdalsvatnet i Trøndelag.
H.M.Ø. (20.06.2022)
Svar:
Nei, dette er en stokkand.
Roar Solheim (22.06.2022)
Ugle i kvistreir
Hei. Her på sætra mi 820 moh. i Kjurrudalen i Os nær Trøndelag, i fjellbjørkeskog er det ei ugle som sitter i et relativt lite kvistreir ca 3-4 m oppi et tre 20-30 m unna sæterhuset. Syns den likner litt på perleugle av størrelse men jeg er ikke flink til å bestemme fugler. Det hekker ikke skjære her, men kråker gjør det. Har ikke sett kråkereir så nærme sæterhusa.
Har ikke bilde, vil forstyrre minst mulig. En slags "kurrelyd" som går opp i toneleie høres her, men usikker om det er ugla? Det er så mye fugl rundt her og så mye lyd at det er vanskelig å vite.
K.M.O.A. (19.06.2022)
Svar:
Mest sannsynlig hornugleunger.
Roar Solheim (22.06.2022)
Hvite skjærer to år på rad
Jeg er kjent med at hvite skjærer med genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp fargestoff kan forekomme. Vi opplevde å få to eksemplarer av dette i nabolaget i fjor på denne tiden. I år dukket det opp to nye, altså helt hvite skjærer. Er det tilfeldig at dette kan forekomme eller kan det ha å gjøre med at det er samme hekkende par som har en tendens til å få avkom med dette særtrekket?
R.A. (20.06.2022)
Svar:
Tydeligvis en genfeil som er "rotfestet" blant skjærene i området.
Roar Solheim (22.06.2022)