Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 8 016 til 8 065 av totalt 50 009 spørsmål «forrige neste»
Fuglekvitter
Hvilke fugler kvitrer her ?
E. (15.07.2022)
Svar:
Dette er sangen til en gjerdesmett, iblandet munk eller hagesanger.
Roar Solheim (15.07.2022)
Fuglerop
Hei!
Jeg bor i Wien i Østerrike, og lurer fælt på én spesifikk fuglelyd i nabolaget. I området jeg bor er det for det meste tettbebygget med bygårder og noen trær her og der (kan sammenlignes litt med Grünerløkka i Oslo). Fuglene jeg som oftest ser er byduer, ringduer, kråker, tårnfalker, tårnseilere, låvesvaler, svartrødstjert, svarttrost og andre små spurvefugler og meiser.
Jeg tror imildertid lyden jeg undrer meg over, ikke kommer fra noen av de nevnte fuglene. Jeg har søkt på alle sammen og funnet oversikt over fugler i Wien (er ganske dedikert, si!), men klarer ikke å artsbestemme denne.
Fuglen høres større ut enn feks. gråspurv (i den grad man kan høre størrelsen på en fugl i det hele tatt). Jeg tror den sitter et stykke unna, men kan ikke være sikker. Veiene rundt er rimelig trafkikerte, men når den roper hører man det veldig godt i hele nabolaget (dessverre ikke godt nok til å få et skikkelig opptak). Hører den gjennom hele dagen, men den er mest ivrig på ettermiddagen og tidlig kveld.
Så var det det å forsøke å beskrive lyden. Det er ikke en sang, men ett pip/rop, og god avstand mellom hvert. Det høres LITT ut som rødstjertens rop, men det er lengre pause mellom hvert av ropene (1-3 sekunder). Jeg tror også hvert rop er bittelitt lengre enn rødstjertens, og noe dypere (ikke så "tynn").
Er det mulig for dere å i hvert fall snevre inn mulige arter på bakgrunn av beskrivelsene ovenfor? Man blir jo så nysgjerrig.
På forhånd takk!
V. (15.07.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig, ofte umulig, å finne ut hvilken art det er ut i fra bare lydbeskrivelser. Her trengs et opptak av lyden.
Roar Solheim (15.07.2022)
Albino svale
Hei dere, vi har hytte på Dvergsnes veien 540 kristiansand. Det er to albino svaler som flyr rundt her blandt hyttene. Sjekket på nett og det skrives at det er skjelden opplever dette, stemmer dette?
R.O. (15.07.2022)
Svar:
De er neppe albinoer, men har en annen genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge under utvekst. Ikke så vanlig å se hos svaler, men ofte hos troster og en del andre spurvefugler.
Roar Solheim (15.07.2022)
Lundefugl
Hei. Vi skal til Røst i begynnelsen av august, har vi noen mulighet til å se Lundefugl det på det tiden? Ønsker bare å se, ikke forstyrre. Hvordan ikke forstyrre tips, mottaes med takk.
Mvh Steinar og Ann Katrin
S.N. (15.07.2022)
Svar:
Vet dessverre ikke hvor lenge lundene er på øya. Sjekk lokalinfo for Runde, søk på nett.
Roar Solheim (15.07.2022)
Egg under vann
Hei,
Oppdaget kl 06.00 i morges at terneegg lå under vann. Regnet startet kl 03.00 i natt. Egget lå ca 20 % under vann. Foreldrene klarte ikke å ruge. Vi flyttet reiret/egget ca en halv meter (opp mellom de to kumlokkene på bildet. Egget lå før litt lengre til venstre oppi vannet). Foreldrene kom med en gang å la seg oppå egget igjen etter flytten. Vi brukte redskap, og tok ikke på annet enn ett par stener rundt (det ligger litt trafikkfarlig). Vi er usikre på om vi gjorde rett. Vi er også usikre på om egget/ungen vil overleve. Har dere noe erfaring med dette? Tror dete egget vil overleve?
M.J. (15.07.2022)
Svar:
Umulig å vite utfall når en ikke vet hvor lenge de har ruget, men dere gjorde helt rett, og det at ternene kom tilbake viser at de godtok aksjonen. Det er bare å krysse fingrene for at eggene fremdeles inneholder levende fostre.
Roar Solheim (15.07.2022)
Havsule
Hva kan det være? Funnet 5 døde havsuler på stranda i Hoddevik? Tørr ikke røre de, da noen nevnte fugleinfluensa. Jeg går ut fra at et eller annet sted må jeg vel melde ifra?
A.K. (14.07.2022)
Svar:
Meld fra til Mattilsynet.
Roar Solheim (14.07.2022)
Merkelig fugl
Hva i alle verden er dette for en fugl? Observert kun en natt i Kragerø nå i juli.
R.T. (14.07.2022)
Svar:
Lyden av en nattravn.
Roar Solheim (14.07.2022)
hønsefugl
Hei, på sykkeltur i Nordmarka i dag kom vi to ganger over hønsefugl-kull som gruset i veikanten. Det var i områder vi tidligere har erfart at det både er jerpe og orrfugl. Mor var mindre enn en orrhøne, brun. Kyllingene var også brune, fløy greit, men var "rumpeløse". Vi antok at det var jerpe, men når jeg søker på nettet, ser jeg at jerpe-hunnen ikke er så brun som fuglen vi så i dag. Det var definitivt ikke rugde og fuglen var mindre enn orrfugl. Kan det være at jerpe-hunnen er brun om sommeren når hun har egg/kyllinger?
S.L. (14.07.2022)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere dette uten bilde av noen av fuglene.
Roar Solheim (14.07.2022)
Sverm av måker
Så en sverm av måker i luften for et par dager siden, kanskje rundt 100stk. Usikker på hvilken rase det var, men det så ikke ut som hettemåker, som jeg har lest svermer når de fanger insekter som flyr (ser heller ikke så mye til de her i området). Der de svermet var ved elven, men ikke over elven (Drammenselva). Hva er grunnen til at de flyr innen et visst område og er såpass mange samlet?
L. (14.07.2022)
Svar:
De jakter trolig på svermende maur. Også større måker kan gjøre dette, ikke bare hettemåker.
Roar Solheim (14.07.2022)
Maiskjerner
Kan en gi maiskjerner, som er ment for popkorn , til villfugler
N.N (14.07.2022)
Svar:
Maiskorn går nok greit, men de må ikke være saltet (aner ikke om mais som skal poppes er det eller ikke).
Roar Solheim (14.07.2022)
Hvem bor her?
Rundt hytta har vi rikelig med fugleliv. Noen små som vi trodde var spettmeis-unger forsvant inn i et lite hull i en jordvoll. Men ved nærmere ettersyn tror vi ikke det er spettmeis. Fargen er grå med et skjær av noe annet
.. Kanskje grønt, men de flyr så lynraskt og er så små (ikke større enn blåmeis ihvertfall) at det er vanskelig å si sikkert. Legger ved bilde av hullet som er 6-7 cm i diameter.
L. (14.07.2022)
Svar:
Dette er nok gjerdesmett.
Roar Solheim (14.07.2022)
Åtsler?
Spiser ugler utelukkende "fersk" mat de har fanget selv, eller kan de også spise åtsler?
A.N. (14.07.2022)
Svar:
De kan spise eldre byttedyr, siden de lagrer mat. Noen kommer også på åtsler/ døde dyr de finner, men det er ikke like vanlig for alle arter.
Roar Solheim (14.07.2022)
Hvor langt unna reiret ferdes unge småfugler?
Hei:) Av nysgjerrighet og av beundring av dens art...
Lurer jeg på når småfugler forlater reiret,hvor langt unna reiret ferdes de?
Er nysgjerrig fordi det var skikkelig liv i et rede for en liten stund siden her i huset. Pleide å lagde lyder "til dem",og i mitt hode hørtes det ut som jeg fikk en slags respons(de trodde nok det var matmor som var i nærheten). Det var en av de(kanskje flere), som skilte seg ut med lyden sin. Det var ihvertfall veldig koselig tid. Og plutselig var dem borte....
Tiden i mellom da de var ganske så nyfødte var det en som hadde hektet seg i en tynn tråd og garantert ved et uhell dinglet plutselig på utsiden. Reiret lå vanskelig til men fikk tak i den
Men det var verre når den skulle legges tilbake.
Med hjelp av fuglehjelpen og par andre med mer kunnskap, ble den lille reddet og lagt på plass. Dagene etter fulgte jeg med...
Og i dag kjente jeg den lyden igjen,og så et par unge-småfugler. Lagde lyden min,og de kom nærmere og satt seg i treet. Og det var da jeg fikk nærmere øye på dem. Stor sjanse for at det også bare er tilfeldig....
Men har lurt helt siden det ble stille i leiren
I. (14.07.2022)
Svar:
Har dessverre ingen data for hvor raskt spurvefuglunger sprer seg vekk fra reirområdet, og hvor langt, etter at de har hoppet ut. De fleste hopper ut før de kan fly, og inntil de flyr godt, holder de seg ganske nær reirplassen. Men når de flyr begynner de ganske raskt å finne mat selv, og da sprer de seg vekk fra der de er klekket, og kan fly langt vekk.
Roar Solheim (14.07.2022)
Bestand av ørn
Finnes det informasjon om bestand av ørn i ulike fylker? Er nysgjerrig på bestanden i Troms og Finnmark
J.B. (14.07.2022)
Svar:
Det gjør det. NINA i Tromsø har drevet overvåking av kongeørn bestand i mange år, så fra dem går det an å lese rapporter.
Roar Solheim (14.07.2022)
Storlom dununge
Er dette en storlom-unge?
R.N. (14.07.2022)
Svar:
Det klarer jeg dessverre ikke å avgjøre.
Roar Solheim (14.07.2022)
Fugl i Gutulia
Vet du hvilken art dette er?
G.S. (14.07.2022)
Svar:
Rødstjert hann.
Roar Solheim (14.07.2022)
Fugl i fjellet
Denne fuglen fikk jeg øye på da den hoppet opp og ned bak en stein. Det var spesielt og etterpå så det ut som den
neide, slik som fossekallen. Kan det være en steinskvett? Observert i Ringebufjellet.
M.F. (14.07.2022)
Svar:
Steinskvett hann.
Roar Solheim (14.07.2022)
Minske stress for hekkende måker?
Hei, i borettslaget er det mye klaging over måkene dessverre. Lyd og stupbombing. Redene er på takene her. Nå begynte jeg å lure på om det er noe vi kan gjøre for å minske stresset til foreldrene, og i så fall om det er noe som også kan gjøre situasjonen mindre irriterende for menneskene? Hånd i været-triks er forsøkt delt. Men hva med å la gresset gro så ungene er bedre skjult, eller sikre takene så ungene ikke faller/hopper ned på bakken like raskt? Eller vil de helst gå rundt i gresset så tidlig som mulig? Flere trær? Fuglehotell? Eller finnes det andre måkevennlige tiltak et borettslag kan gjøre som, i alle fall i teorien, kunne bedret støy eller stupbombing?
På forhånd takk for svar
I. (13.07.2022)
Svar:
Det kan kanskje gå an å lage kasser med planter på taket. Det kan kanskje holde ungene der uten at de havner på bakken.
Roar Solheim (13.07.2022)
Fluesnapper/kjøttmeis
I fuglekassen var to unger som ble ivrig matet. Plutselig full stopp i matingen. Ungene ikke flyvedyktig. Foreldrene borte. Har satt opp stige og prøver å mate med små insekter med en pinsett. Den ene ungen tar imot og spiser. Gjør jeg feil? Kan jeg prøve å gi knuste solsikkefrø? Eller skal de bare dø?
A.B. (13.07.2022)
Svar:
Fluesnapperunger må ha insekter, ikke frø.
Roar Solheim (13.07.2022)
Hvorfor samles så mange svaner i juli uten barn
Hvert år samles mellom 50-100 svaner i en vik i nærheten hytta vår. Dette skjer ved påsketider hvert år. Så splittes de opp og samles igjen på høsten. I år er de allerede tilbake i juli og ingen har barn. Det er ca 50 stk. Hva kan det komme av?
N.N (13.07.2022)
Svar:
Unge voksne som ikke hekker, og kanskje eldre fugl som har muslykkes med årets kull.
Roar Solheim (13.07.2022)
5 grå og 1 hvit svaneunge
Se så fint besøk vi har hatt i dag 13. juli 2022,
Lyseren, Enebakk kommune.
Hvorfor er den ene ungen hvit og litt mindre enn de andre? Den kommer fram igjen i slutten av videoen.
I.Å.K. (13.07.2022)
Svar:
Den hvite er ikke en knoppsvane, men en tamand.
Roar Solheim (13.07.2022)
Hvilke fugler hekker i vannkanten
Hei
Vi bor på Kapp ved Mjøsa, og lurer på hvilke fuglearter hekker ved vannkanten ved Mjøsa, og hvilken funksjon Mjøsas vannkant kan ha som trekkområde for vannfugl. Vi bor ved et gruntvannsområde.
C.S.L. (13.07.2022)
Svar:
For omfattende til å kunne besvares kort her, dessverre.
Roar Solheim (13.07.2022)
Glente eller vepsevåk?
Over Kjenn i Vestby ble det for noen dager siden sett og hørt to større rovfugler som ikke uten videre lot seg identifisere. Etter å ha hørt på fuglelyder.net er glente eller vepsevåk de eneste som ligner. Er det sannsynlig?
R.H. (13.07.2022)
Svar:
Mulig, men ikke mulig å avgjøre uten bilder av fuglene.
Roar Solheim (13.07.2022)
Kråka
Hei
Hvorfor hører vi kråka sitte å si kra kra i lang tid på ettermiddagen. Lyden kommer fra et bestemt sted borti et lite skogholt her, mellom skolen og bebyggelsen.
Er det forskjell på kra-lydene?
Mvh Mona Engen Nilsen
N.N (13.07.2022)
Svar:
Kråkene formidler trolig mye forskjellig, men vi har ikke fasit for kråkespråk.
Roar Solheim (13.07.2022)
To ugleunger
Heii!
Har observert to ugleunger nå to dager på rad som «piper» hele kvelden (Killingholmen i Vestfold). Har ikke sett moren og er usikker på om de får mat. De er flyvedyktige, men ser ikke ut som de kan skaffe mat selv.
Er det noe som kan gjøres?
Hilsen
Arnfinn Ruud
A.R. (13.07.2022)
Svar:
Hornugleunger. De fores av sine foreldre. Ikke behov for å "gjøre" noe her.
Roar Solheim (13.07.2022)
Hvilke rovfugl?
Hei, så denne over huset mitt i natt på Seiland utenfor Alta. Er dette en fjellvåk eller en ørn? Dårlig film men håpte å få svar da katten forsvant natten før og ble vekke over et døgn, noe som er høyst uvanlig for en tidligere innekatt som fremdeles bruker katte kassen sin. Kom heldigvis tilbake men nå er jeg selvsagt skeptisk.
Lurte også på om ørn jakter på natten her oppe siden det er lyst hele døgnet.
S. (13.07.2022)
Svar:
Mørkt opptak, men høyst sannsynlig en fjellvåk.
Roar Solheim (13.07.2022)
Kongeørn
Hei
Jeg er ganske sikker på at jeg har observert kongeørn i nordre Øyern. Det er ikke fiskeørn den kjenner jeg godt. Den kom glidende over hytta I Gansvika å sette seg i ei furu så vi kunne observe den godt. Er det vanlig i Øyern.
L.O.H. (13.07.2022)
Svar:
Absolutt mulig, men ikke forventet nå om sommeren. Hva med havørn? Mer sannsynlig art.
Roar Solheim (13.07.2022)
Hvilken fugl er dette?
Hei! Denne fuglen døde dessverre i pipa på hytta vår ved nordre syndin i Vang kommune. Den må ha ramlet nedi og forhåpentligvis brukket nakken. Den var ca 40 cm lang. Lurer på hva slags fugl det er. Kan det være kortnebbgås eller en Lom? Mvh Tone V-S
T.V.S. (13.07.2022)
Svar:
Dette er en laksand hunn.
Roar Solheim (13.07.2022)
Kommentar til tidligere spørsmål
Fikk åpnet fuglekassen. Tragedie. 5 fluesnapperunger hvorav 3 døde og 2 døende. Vått inni fuglekassen. Vi har kalde, ekstremt våte vår og somre de siste årene her i Lofoten. Fluesnapperen klarer ikke å få frem ungene og har sannsynligvis forlatt. Tidligere år hadde jeg disse fuglene i 3-4 fuglekasser med unger hvert år. Er det dette som er global oppvarming? Ikke her.
A.B. (13.07.2022)
Svar:
Det du observerer KAN ha sammenheng med klimaendringer.
Roar Solheim (13.07.2022)
Død fugl
Hei! Vi fant en død fugl i fjøra. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Hørt at det er fugleinfluensa som går, men skal man ringe mattilsynet selv om det bare er ett tilfelle?
Er usikker på hviken fugl det er men den ligger i sjøen. Den har vært der i omtrent 2 dager kanskje mer
I. (13.07.2022)
Svar:
Voksen havsule. Rapporter tul Mattilsynet. Neppe noe mer som skal gjøres.
Roar Solheim (13.07.2022)
Grågås i lavtflygende v-formasjon
I kveld, 12/7, fikk jeg se en v-formasjon med 20-30 grågås som fløy i lav høyde over mitt hus mens de lagde kaklelyder uavbrutt. Jeg bor på Hisøy utenfor Arendal og etter retningen å dømme kom fuglene inn fra havet.
Er dette et vanlig fenomen på denne tiden av året ?
Jeg kan ikke huske å ha sett slike formasjoner andre tider enn på våren/høsten da fuglene trekker.
M.J. (13.07.2022)
Svar:
Høyst alminnelig. De flyr fram og tilbake mell8m jorder der de beiter, og ut på sjøen.
Roar Solheim (13.07.2022)
Kråkas språk
Hei. Jeg er så heldig å ha fått en kråkefamilie i hagen. Det begynte med at jeg begynte å mate faren da moren trolig lå på reiret. Etterhvert kom både mor og far, og nå er de her daglig med to unger. Jeg lurer på hva kråka sier når han lager denne lyden? Se video☺️
K.L.U. (12.07.2022)
Svar:
Vet dessverre ikke hva de ulike kråkelydene formidler.
Roar Solheim (12.07.2022)
Hjelp til å identifisere fugl
Jeg sliter med å identifisere en fugl som er ny for meg, kan godt være vanlig, men aldri hørt den før. Den ble observert i en lun granskog på vei opp fjellet i Breivikeidet utenfor Tromsø. Ettersom fuglen satt over meg og jeg ikke hadde kikkert, er det vanskelig å si med sikkerhet hva slags kjennetegn fargemessig den hadde, men den så ut til å ha et relativt langt og tynt nebb, en noe kløyvet stjert, og en bruset topp på hodet. Lengre og tynnere enn en meis sett fra mitt ståsted. Så ut til å være lys under og mørk over, men vanskelig å si da jeg ikke så den ovenfra. Legger med en film, hvor lyden kommer klart fram, og jeg tror dere som er eksperter lett tar den på lyden heller enn utseende, da filmen dessverre er dårlig. Håper likevel dere kan hjelpe meg å finne ut hvem dette er, da jeg blir nysgjerrig på den for meg 'nye' fuglen.
M.N.T. (12.07.2022)
Svar:
Mistenker at det er en bokfink som varsler her. Vanskelig lys på fuglen, så ikke helt lett å se riktige farger/mønster.
Roar Solheim (12.07.2022)
Stillits, voksenfarger
Hei, når får stillits voksenfarger? Har hatt ett par her i hele sommer, og de har fått barn. Har iallfall sett én baby, som var uten det røde på hodet. For noen dager siden. Så idag så jeg plutselig 4 på en gang, men de så voksne ut alle sammen. Får de voksenfargene så fort etter klekking at det kan være det ene parets unger, eller hvor lang tid tar det egentlig? Oslo. 12 juli 2022.
M.A. (12.07.2022)
Svar:
De får nok voksen drakt nå på høsten.
Roar Solheim (12.07.2022)
Linerlerede på terrassen
Har en liten terrasse utenfor leilighet i 3etg. Liberal har lagt tre vakre egg, og paret har inntatt terrassen min og ruger og passer på. NÅR klekker eggene, og kan jeg flytte ut mens de mater? Nå holder jeg meg unna. Men ikke greit å tilbringe sommeren inne i en leilighet!
K.C. (12.07.2022)
Svar:
Eggene ruges et par ukers tid. Tror du bare må bruke terrassen, og se om fuglene venner seg til at du er der - det skjer ofte.
Roar Solheim (12.07.2022)
Vet noen hva slags fugl dette er?
Bare lurer.....
B. (12.07.2022)
Svar:
Dette er en ung tårnseiler. Den trenger hjelp for å komme seg på vingene.
Roar Solheim (12.07.2022)
Erle?
Hei! Hva slags fugl er dette? Kan det være en ung gulerle? Fotografert på Ring i Ringsaker for 3 dager siden på ei hogstflate
T.H. (12.07.2022)
Svar:
Ser mer ut som en ung linerle med uvanlig mye gulfarge.
Roar Solheim (12.07.2022)
Fuglereir med egg
Kan dette flyttes
L.H. (12.07.2022)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (12.07.2022)
Brunsnegl
Spiser måser brunsnegl
N.N (12.07.2022)
Svar:
Har aldri hørt om det.
Roar Solheim (12.07.2022)
KONGLEELSKER
Hei, vi har den senere tiden fått besøk av noen fine konglejegere. I Løten, de er på størrelse med kaier, litt langt nebb, vanskelig å beskrive farger. Mørke, med noe brunt på sidene. Korte kri-kri. Kongler med frø fra noen spesielle furuer er livrenter. Noen som kan si noe om disse.
Mvh Trygve Thørud
trygve.thorud@gmail.com
N.N (12.07.2022)
Svar:
Dere har nok hatt besøk av nøttekråker.
Roar Solheim (12.07.2022)
Småfugler samles
Hvorfor samles småfugler seg i store flokker i juli mnd?
I.H. (12.07.2022)
Svar:
Det er kanskje stær du har observert, og de begynner å samle seg i flokker straks etter at ungene har blitt flyvedyktige. De holder seg i flokk under trekket og hele vinteren, så det er deres naturlige oppførsel etter endt hekketid.
Roar Solheim (12.07.2022)
Død fugl i fjæra
Hei. Vi fant en død fugl i fjæra i dag i Halsa. Vet du hva det er? 11.07.22
K.N. (11.07.2022)
Svar:
Dette er en havsule.
Roar Solheim (12.07.2022)
Ringmerket måke på Ramsen, Tjøme
Vi har de siste dagene hatt jevnlig besøk av en ringmerket måke. Den ser gammel eller skadet ut. Er denne av interesse for Fuglevennen? Hvorfor er den ringmerket?
A.W. (11.07.2022)
Svar:
Hvis du kan lese av ringnummeret, kan du rapportere det til Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (11.07.2022)
Hvilken art er dette?
Så en veldig liten fugl på skogstur idag her i Nes kommune og lurer på om noen kanskje kan fortelle meg hva slags type fugl jeg så? ( Den er forøvrig litt vanskelig å se på bildet, men den sitter på kvisten)
E. (11.07.2022)
Svar:
Bildet mangler dessverre, så da er det vanskelig...
Roar Solheim (11.07.2022)
Tjeldkyllinger
Hvor lang tid tar det før de er flygedyktige
N.N (11.07.2022)
Svar:
Kan ikke sjekke med litteratur, men grovt går det trolig 1 måned fra klekking til de kan fly.
Roar Solheim (11.07.2022)
Sint rype
Gjekk på fjelltur ca 900 moh når eg plutseleg møter ein rypefamilie i stien. Den er ei ho rype, ein hann rype og 5-6 ungar. Hannen er tydeleg redd for ungane og når eg prøver å ta meg vidare fram stien kjem den flygande mot meg. Eg snur og spring nedover att. Når eg snur meg kjem han springande etter. Eg går litt lenger ned og då ser eg han ikkje meir. Er dette normalt? Kan dei angripe? Er det for å beskytte ungane? Dette var no i juli månad. Og eg kom meg ikkje til topp på den fjellturen for å sei det slik 😂
E. (11.07.2022)
Svar:
Tydeligvis. Noen fugler er bedre foreldre enn andre, og dette er nok en tøffing av ei rype!
Roar Solheim (11.07.2022)
Fugleobservasjon
Hei
Jeg observerte denne flotte fuglen ca10. Juni 2017?
I åkerlanten 2070 Fenstad.
Kan dere fortelle hva det er?
S.E.H. (11.07.2022)
Svar:
En litt uvanlig kraftig farget gulspurv.
Roar Solheim (11.07.2022)
Falk observasjon
Hei,
Jeg var på ferie på Kvisleøyi på Gjevarvatn i Seljord. Vi observerte noen falk unger på øya men klarte ikke å vite hvilken art de var. Jeg tok noen bilder med mobilen (det er bare mulig å laste opp et bilde) og håper noen kan hjelpe meg å finne hva slags falk de er.
Takk på forhånd.
Med vennlig hilsen
S.M. (11.07.2022)
Svar:
Dette er en ung dvergfalk.
Roar Solheim (11.07.2022)
ordet Kolibri
Når kom ordet "Kolibri" til Norge. Min farfar hadde en fembøring seilbåt i 1893 som hadde navnet Kolibri. Hvor kunne han finne det ordet????
P.A.A. (11.07.2022)
Svar:
Dette må du nok spørre en språkforsker om. Kolibrier er amerikanske fugler, så ordet er kanskje ikke brukt før europeerne fant Amerika (?)
Roar Solheim (11.07.2022)
Svart and med hvit buk.
Hvilken art er dette? Svart and med hvit buk observert ved Øyungen i Nordmarka 5. Juli 2022.
Bilde vedlagt.
S.B. (11.07.2022)
Svar:
Ser ut til å være en kvinand hunn.
Roar Solheim (11.07.2022)