Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 7 829 til 7 878 av totalt 49 930 spørsmål


#Diverse

Lavskrike

Lurer på hvorfor det ikke er lavskrike på Sørlandet ( Kristiansand )??

T.H. (21.07.2022)

Svar:

Vanskelig å vite sikkert, men lavskrikene trives best i gammel, lavdekket barskog (gjerne granskog og barblandskog). Oftest finner du dem i fjellnær barskog, så Sørlandet klarer neppe å tilfredsstille disse habitatkravene.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Solsikkefrø og havrekorn

Vi forer stort sett med solsikkefrø med skall, men også litt med «småfuglblanding» som har innslag av havre og annet kornaktig. Men det er bare solsikkefrøene som blir spist nå på sommeren, også av de sisikene, småkornene ligger igjen. Men de minste sisikene plukker minst 6-7 solsikkefrø og kaster fra seg før de finner et de er fornøyd med. Under materen har jeg plassert et stort fat som fanger opp frøene som sisikene kaster fra seg, men som de andre spiser. Leter sisikene etter et frø de greier å knekke? Eller er det kvalitet på annen måte?

E.A.J. (21.07.2022)

Svar:

Frøblandinger fører alltid til masse søl, fordi fuglene velger de frøene de mener virker mest næringsrike. Elv når en fórer med bare solsikke vil mange fugler kaste flere frø på bakken før de velger ett som de prøver å åpne. Dette er fuglenes effektivisering med energibruk i forhold til det de får igjen.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Fugleforing

Fuglemating

I mange år holdt vi oss fra å mate fugler på hytta, i troen på at de blir avhengig og kan sulte i hjel hvis vi ikke permanent forer gjennom vinteren. Her på Fuglevennen.no fikk vi tilbakevist denne myten, og har nå de to siste årene hatt flotte opplevelser og notert opp mot 20 arter (og ekorn!) som kommer på mateplassene. Men vi kommer stadig opp i uenighet med venner som holder på den gamle myten, nå forleden fikk vi et poeng som bør avklares: Hvis vi forer regelmessig utover høsten, vil da trekkfugler som bokfink og grønnsisik likevel dra? Vedkommende trodde mangelen på mat er det som automatisk trigger «vandretrangen». Vennlig hilsen Erik Johannessen, Krokskogen

E.A.J. (21.07.2022)

Svar:

Ja, de lar ikke være å trekke fordi de finner mat på en fóringsplass.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Spor og sportegn

Merkelig ekskrement

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Roar.
Jeg fant dette på terrasserekkverket vårt i går morges. For oss ser det ut som et ekskrement, men er det noen fugler som legger fra seg sånt? Klumpen er hard som en nøtt, og er full av forskjellige frø, som er kittet sammen. Den er 3,5x1,5 cm i størrelse. Kan det være et dyr som har etterlatt seg den, og så har en fugl lagt den på rekkverket?
I tillegg har vi kommet over noe som en botaniker kanskje kan gjenkjenne. Har du kontakter innen det fagfeltet i Kristiansand som vi kan sende bilde til? Det er noen rare lys gul/grønne kuler ytterst på unge granskudd. De er på størrelse med erter, og omslutter barnålene så bare tuppene stikker ut.

I.S.M. (21.07.2022)

Svar:

Dette er IKKE ekskrementer, men såkalte galler. Det er utvekster som planten selv lager fordi et lite dyr (gallveps) har lagt egg på/i planten. Denne lager en klumpete utvekst som respons, og inne i klumpen lever larven opp. Det finnes mange forskjellige galleproduserende småkryp. Tror alle er veps (årevinger), men det er mulig at også andre virvelløse dyr kan forårsake slike - dette er ikke mitt ekspertfelt, dessverre.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kan siland få flere kull?

Hei!
I bukten nedenfor hytta har vi denne uken sett en siland med åtte veldig små unger. I samme bukt er det to halvstore juvenile silender som holder seg for seg selv. Er det mulig at silender får flere kull i løpet av sommeren?
Hilsen Ellinor

E. (21.07.2022)

Svar:

Nei, men hvis en and mister det første kullet tidlig, kan den egge et erstatningskull. Da blir det stor forskjell i alder på unger fra et tidlig og et sent kull.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Diverse

Sidensvanser

Hører det er mye mygg og knott nord i landet i sommer. Det er vel bra for sidensvanser og andre arter iforhold til gode hekkinger?

R.T. (21.07.2022)

Svar:

Noen drar nok nytte av myggene, men vet ikke om det er noen som jakter knott aktivt, siden de er veldig små.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Økologi og atferd

Kan påfugl bite?

Kan påfugl bite? Det var en gammel dansk mann som sa til meg at den kunne bite av fingeren. Er dette sant?

N.N (21.07.2022)

Svar:

Den kan IKKE bite av en finger, men de fleste fugler kan bite for å forsvare seg.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Diverse

Dvergpapegøye

Hei. Vi har en dvergpapegøye(jente), som har begynt å lage en lyd jeg lurer litt på. Høres nesten ut som en klikkelyd, og nebbet går kjempefort, som når de spiser. Samtidig virker hun nesten litt småstresset. Hender hun også løfter litt på vingene. Hva kan dette være? Er det noe å være bekymret over? Er vanskelig å forklare lyden, så håper jeg gjorde meg forstått😄

K. (21.07.2022)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.

Roar Solheim (21.07.2022)


#Diverse

Mutert skjære?

Hei! Vi bor i Røn, Vestre Slidre kommune, og i går så vi ei skjære på nabojordet. Dvs. den hadde fargemønster,kropp og lyd som ei skjære men i hode- og halspartiet så den ut som en sjøfugl , ei and e.l. Når den gikk bortover, beveget hodet seg fram og tilbake akkurat som på en sjøfugl. Er dette en slags mutert skjæretype som begynner å komme for fullt eller hva kan det være?

S.I.S. (20.07.2022)

Svar:

Dessverre umulig å vite hva du har sett uten et bilde av fuglen. Men det er neppe noen mutert skjære.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Fugleforing

Mate småfugler med brødsmuler og frø om sommeren?

Vi diskuterer om det er bra eller ikke bra å mate småfuglene om sommeren også og ikke bare om vinteren. Hva er riktig: mate om sommeren eller la være?

N.N (20.07.2022)

Svar:

Det er helt ok. Fuglemating gjør du i første rekke for dine egne opplevelsers skyld, og da kan du fore når det passer deg.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Diverse

Enslig Hvitkinngås

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har en enslig Hvitkinngås som kommer å besøker oss på stranden i sommer. Den virker lite redd mennesker. Hvordan vil fuglen klare seg mot vinteren, og er det noe vi kan gjøre for den?

S. (20.07.2022)

Svar:

Den klarer seg nok helt fint uten noen form for "hjelp".

Roar Solheim (20.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugleart ?

Bilde vedlagt spørsmålet

er dette en rødvingetrost ? syns nebbet er kort og ser ikke den røde flekken ved vingene
er det forskjell på hun og hannen ?

D. (20.07.2022)

Svar:

Dette er en gulspurv.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Diverse

Hønsefugler.

Hvilke hønsefugler er brunspraglete med hvit brusetopp og den andre er svart med hvit brusetopp.

J.D. (20.07.2022)

Svar:

Ingen i Norge. Vet heller ikke hva du mener med "brusetopp".

Roar Solheim (20.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Steinskvett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,eg lurer på om dette er hunn eller hann steinskvett? Tok idag den 20 juli i Skjåk!

S.B. (20.07.2022)

Svar:

Ungfugl. Ikke mulig å kjønnsbestemme ennå.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Stor rovfugl observert i Treungen, Nisssedal. Kan det være Fjellvåk?

N. (20.07.2022)

Svar:

Fiskeørn.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Økologi og atferd

urbaniserte fugler

Hei! jeg observerte Gråspurv på Dombås med en særdeles kreativ tilpasning til nye urbane objekter i sitt habitat. I sommertrafikken på Dombås var elbilene stilt opp på rekke og rad for å lade batteriene. På fronten til de fleste bilene var det kommet svært mange "road-kill" av uheldige insekter som var havnet på feil sted til feil tid. Dette ble en flott buffet for spurvene, som hoppet opp i grillen for å forsyne seg med dagens myggbiff. Er det jeg som er sent ut med å oppdage denne atferden, eller burde jeg skrive en utdypende forskningsrapport?

J.B. (20.07.2022)

Svar:

Artig observert. Dette har jeg selv sett mange ganger, og for flere spurvefuglarter, så det er nok ikke noen nyhet, men et typisk tilfelle av hvor raskt fugler oppdager nye matkilder!

Roar Solheim (20.07.2022)


#Diverse

Skjære/Ravn ødelegger vindusforinger

Hei
Har nylig overtatt en nybygget hytte på fjellet i nærheten av Hol. Vi er nå plaget med at to eller flere fugler (ravn/skjære) hakker på og ødelegger vindusforinger og beslag. Vi har ikke sett dem aktive når vi er ute eller synlige.
Skjønner det er vi som er på deres territorie her til fjellet, men det er synd at de ødelegger.
Hva kan vi gjøre her?

E. (20.07.2022)

Svar:

Har dessverre ikke noen standard løsninger på slike problemer. Hvis dere kan sette opp viltkamera (hvis dere har slikt eller kjenner noen som har), så kan dere kanskje finne ut hvilke arter som forårsaker skadene og hva de gjør. Da er det kanskje mulig å finne en tolkning på hvorfor de gjør dette, og kanskje finne en løsning.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl i Sverige

Hei! Vi hører en fugl her i Sverige (Mellerud), det høres ut som den sier "Kåle kåle" når den flyr rundt. Har dessverre ikke sett den, men hadde vært artig å finne ut hvilken fugl det kan være.

M. (20.07.2022)

Svar:

Klarer dessverre ikke å assosiere noen fuglearter med denne lydbeskrivelsen.

Roar Solheim (20.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nøtteskrike

Det kommer en brun fugl til fuglebrettet stadig vekk, får ikke tatt bilde av den.
Vi er på fjellet i Buskerud, ca 7-800 moh. Ser ut som en nøtteskrike, men er mørk og veldig rask. Opptrer ofte to sammen. Trodde først det var nøttekråke, men ser den har for «mye» nebb. Kan minne om lavkråke i fargen, men den har for «lite nebb»..

M.H. (19.07.2022)

Svar:

Tipper at du har besøk av lavskrike.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne Fuglen på hvaler juli 2022 og ble veldig nyskjerrig på hva det kunne være.

O.B. (19.07.2022)

Svar:

Det kan ligne en hornugle-unge.

Frode Falkenberg (19.07.2022)


#Diverse

Sjuk due

Bilde vedlagt spørsmålet

Går en due her som virker sjuk. Har kuler på nebbet og flyr ikke

H.B.O. (19.07.2022)

Svar:

Ikke stort man kan gjøre med denne, tror jeg. Så lenge den får tilgang på mat, bør den få klare seg selv.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl synger her?

Hørte denne fine fuglelyden i hagen min i Fetsund i dag. Hvem er det som lager denne lyden? Ikke beste lydkvalitet på video og så dessverre ikke fuglen, men håper på svar.

M. (19.07.2022)

Svar:

Dette høres ut til å kunne dreie seg om en grønnsisik.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Type fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på om hva slags type fugl dette er. Kan det være fjellvåk? Så den kom flygende foran meg da jeg var på tur ved Fåvangfjellene i sommer. Prøvde å skulle ta et bra bilde, men ikke så lett når den var i bevegelse. Håper bildet er godt nok til å se hva dette er.

I. (19.07.2022)

Svar:

Ja, dette ser ut til å være en fjellvåk.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Diverse

Fugler tusenfryd

Hei. Har ikke sett en eneste småfugl på tusenfryd i dag den 19. juli. 2022. Har vært tidligere år. Hva kan det skyldes? Ser at spørsmålet ble stilt i 2015 også.

Hilsen Kristoffer

K.K.A. (19.07.2022)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite. Men generelt er det nedgang for mange spurvefugler.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Har hørt denne lyden av og til der jeg bor. Og lurer på om dere vet hva slags fuglelyd dette er? Har prøvd å finne ut av det, men ikke funnet noe. Tenkte det kunne være noe rovfugl av noe slag?! Lyden høres på starten av videoen og på slutten.

I.M.B. (19.07.2022)

Svar:

Dette er ropet til en svartspett.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne i hagen min for ikke så lenge siden. Tenkte det kunne være en ung dompap fugl?

I.M.B. (19.07.2022)

Svar:

Ja, dette er en ung dompap.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Løvsanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne så jeg i hagen min i mai. Kan dette være en løvsanger?

I.M.B. (19.07.2022)

Svar:

Løvsanger eller gransanger, mest trolig en løvsanger.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Diverse

Hvor er stæren blitt av??

Vanligvis har vi mye stær som hekker i området. Så fint å høre den synger tidlig om morgenen. Men i år har vi ikke sett en eneste en, hverken her i Bergensområdet eller andre steder. Synest det er rart. Noen tanker om hvorfor?

T.T. (19.07.2022)

Svar:

Stær varierer alltid lokalt, med hekkende fugler ett år og få eller ingen neste år. Dessverre vanskelig å vite om dette gjenspeiler en generell nedgang, eller variasjoner i de lokale forekomster fra år til år.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Spor og sportegn

svart liten fuglebæsj som avgir lilla farge

Hei.

Har de siste dagene sett mer og mer av små flekker med avføring som er svart og avgir lilla farge når den blir liggende på f.eks verandatreverk. Er dette fugl? Vi har veldig mye fugl her vi bor, men har ikke lagt merke til dette før. Har mye trost her, ringduer, skjære, kråke (desverre), alle småfugler og så videre.

Har stort sett kun sett hvit avføring fra fugler før. Kan dette også være en fugl?

H.K. (19.07.2022)

Svar:

Det er nok fuglemøkk fra fugler som har spist bær.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Nydelig fugl som dessverre gikk i vinduet

Finner ikke ut hva slags fugl dette er. Kan dere hjelpe meg?

M.G. (19.07.2022)

Svar:

Da trengs bilde av fuglen.....

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sykdom og skader

ung rør eller myrsanger

Hei.
Jeg fant en liten rør eller myrsanger på gata i går som var helt apatisk. Den var lett å fange og hjemme kom den lille fuglen seg ganske bra etter hvert. Han begynte å kvitre og han hopper rundt i fugleburet. Vi prøvde å slippe ham løs, men det ser ut til at han ikke kan fly ordentlig (skade er ikke synlig på utsiden). Fuglen verken drikker eller spiser (vi prøvde kokt ris, avskallede solsikkefrø og blåbær). Vi la merke til at avføringen i går i utgangspunktet var veldig stor og veldig mørk (nesten mørkeblå) og veldig rennende. Utpå kvelden normaliserte avføringen seg og vi prøvde å slippe ham løs igjen - men det gikk ikke bra fordi han ikke fløy bort. Hvordan kan vi hjelpe fuglen? Hvilken mat kan jeg få – og hvordan får jeg fuglen til å drikke og spise? Jeg vil påpeke at vi absolutt ønsker å slippe ut den lille fuglen igjen og vil definitivt ikke beholde den!

H. (19.07.2022)

Svar:

Det er neppe rør- eller myrsanger, mer trolig en av de andre sangerne (hagesanger, løvsanger). Avføringen kan tyde på at den har spist bær. Ellers er det insekter som er diett for slike fugler. Umulig å vite hva som kan ha skjedd med den, men den kan ha hatt kollisjon med bil (eller et vindu). I så fall er det bare tiden som kan vise om den kommer seg eller dør.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Spor og sportegn

Fuglefjær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg fant denne på Trysilfjellet. Min sønn og jeg lurer på om dette er en falk?

S. (19.07.2022)

Svar:

Dette er håndsvingfjær fra en hønsefugl, mest sannsynlig fra ei orrhøne.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Diverse

Kalkunen sitt nebb

Hvorfor er kalkunen sitt nebb så rart?

O.P. (18.07.2022)

Svar:

Kan ikke se at det er noe rart med selve nebbet til en kalkun. Det er standard hønsefuglnebbform.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Kom over den på Rebbenesøya i Troms. Den sov med hodet gjemt.. men stjerten med sort synes tydelig. Kan det være en Snøgås?

L.B. (18.07.2022)

Svar:

Mistenker syk havsule her.

Roar Solheim (19.07.2022)


#Sykdom og skader

Hvilken fugl, hva gjør vi?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, fann denne fuglen på bakken, virket forkommen. Hvilken fugl er det og hva gjør vi?

N.N (18.07.2022)

Svar:

Ung måltrost. Hold i eske/bur til i morgen. Kan ha fått hjernerystelse etter vindustreff.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Diverse

Ruger svanefar egg om mor dør?

Lurer på om far stiller opp og ruger eggene om mor dør. Har et svanepar som har vært utenfor flere sesonger, men nå tror jeg mor er død. Far går opp innimellom og ser til eggene men ruger ikke. Eggene er nok død for lenge siden.

Men lurer da på om far vanligvis overtar ansvaret?

C. (18.07.2022)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke. Vil anta st han kan ruge noe, men at hunnen tar det meste av rugingen. Hvis hun da forsvinner, tror jeg hannen gir opp.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Diverse

Reirbygging i juli

Bilde vedlagt spørsmålet

Det er ein gjerdesmett som held på å byggja reir i ein krans som me har gløymt å ta ned frå hytteveggen etter vinteren. Er det vanleg for gjerdesmetten å byggja reir midtsumars? Flyttar dei på seg mellom kulla, og/eller er dei polygame?

K. (18.07.2022)

Svar:

Gjerdesmett kan ha flere kull i løpet av sommeren, så ikke uventet med et hekkeforsøk nå.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugle er dette?

Hva slags fugl er det som synger så fint her? Google bildegjenkjenning mener det er tornirisk, men jeg får ikke låten til å stemme. Filmet på Breiborg, Rogaland, ca 710 moh, juli.

E.M. (18.07.2022)

Svar:

Dette er varsellyder fra en løvsanger.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle?

Filmet denne på lørdag, på Ringebufjellet, kan dere se/høre hva det er?

S.E.R. (18.07.2022)

Svar:

Jordugle. Den varsler, så den har nok unger i nærheten.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl funnet på Hvitsten

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette. Funnet død nedenfor en glassvegg, rundt et basseng.

N.N (18.07.2022)

Svar:

Dette er en ung svarttrost.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vet noen hvilken fugl dette er? Det lignet ikke på en and. Den var merket og uredd. Bergen.

N.N (18.07.2022)

Svar:

Dette er årsunge av sildemåke.

Frode Falkenberg (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Høyt fugleskrik

Hei. Sto langs elva Orkla idag og hørte to skrik. De hørtes nesten ut som en bil som bremset så hjulene låste seg, hva kan det være? De hadde mellomrom på ca 7-10sek

A. (18.07.2022)

Svar:

Vanskelig å fastslå, men gråhegre kan være en mulig kandidat.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Besøk på hytta

Heisan.
Hadde besøk på hytta her nå. kom en familie sikker. Ganske stor, større enn dompapp ja. Den ene voksne var rødlig i brøstet ellers grådig. var ganske pjuskete kanskje pga vær. Kraftig nebb. Ungene var dyp gråfarge på. veldig mye lyd i dem. Slo seg ned i ei furu en kort tid før de tok videre. Ikke sett disse før nei.

J. (18.07.2022)

Svar:

Kan det være lavskrike? Et annet alternativ kan være konglebit.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl er tatt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg lurer på hvilken fugl som er tatt her. Funnet i utmark på Rennesøy i Rogaland i dag.

I.N. (18.07.2022)

Svar:

Mistenker krikkand hunn her.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Økologi og atferd

And som "kindapper" er annet sitt andebarn.

Hei. I dag så jeg en stokkand som angrep andungen til en annen andemor. Den andungen som angrep hadde ett barn, mens den andre hadde fire. Ble et kjempe spetakkel og baskekamp mellom mødrene. Var ganske grotesk og se på da andungen fikk gjennomgå når den ble tatt tak i av "kindapperen". Hva skjedde egentlig her, hva kjempet de om?

M.D. (18.07.2022)

Svar:

Vanskelig å si sikkert. Non ganger kan ender være territorielle og angripe andre andekull, mens i andre tilfeller (hos enkelte arter) er det snakk om en slags adoptering av andres unger, slik at en hunn får et veldig stort ungekull. Dette KAN kanskje være en måte å redusere faren for at akkurat egne unger blir tatt dersom ungene blir jaktet på av rovfugl eller rovpattedyr.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Møtte fleire av desse på tur i skigen, kva er det?

I. (18.07.2022)

Svar:

Litt uklart bilde, men det KAN se ut som en ung gråfluesnapper.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Økologi og atferd

Flytting av andunger

Hvordan flytter ender ungene sine fra et vann til et annet?

E.A. (18.07.2022)

Svar:

De går på bakken.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl i Spania

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Dette bildet ble tatt i Haro nord i Spania i slutten av mai. Rakk aldri helt å få fokus, men er det mulig å angi arten?

N.N (18.07.2022)

Svar:

Sannsynligvis en svartglente.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Diverse

Svalereir under bygging

Det bygges et svalereir rett ved inngangsdøren til hyttas eneste toalett, og vi venter storinnrykk av gjester de nærmeste dagene/ukene. Det er i en smal korridor og redet er rett ved siden av dørkarmen. Bør vi rive det ned? Det er ikke egg der enda. Mvh Kjersti Vinje Drevdal

K.V.D. (18.07.2022)

Svar:

Hvis døra kan åpnes uten at reiret skades, kan du la det være. Svalene klarer nok å takle noen "dritt"-besøk innimellom.

Roar Solheim (18.07.2022)


#Diverse

Store fuglehus

Hei. Litt i utkant av Gjøvik og omegn har det blitt satt opp noen ekstra store fuglekasser og forholdsvis høyt opp i treet, hvorfor så store, skjønner at litt større fugler også får en bolig. Men er det no annen årsak? Spørsmål 2.Har vandrefalk blitt oppservert i Gjøvik området noen gang ?

R.H. (18.07.2022)

Svar:

Har dessverre ikke kjennskap til de kassene du omtaler. Vandrefalk er nok sett mange ganger i Gjøvik-området.

Roar Solheim (18.07.2022)

««første 7 829 - 7 878 av 49 930 siste»»