Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 592 til 45 641 av totalt 49 925 spørsmål


#Diverse

Insomnia

Har i lengre tid vært plaget av en skjærefamilie i hagen. Støy om dagen og kvelden er til å leve med, men de starter levenet ved soloppgang, ca 03:30 og holder det gående gjennom morgenkvisten. Dette er ytterst plagsomt både for meg og min ME-rammede samboer. Kan man forgifte skjærer...? Høres ikke pent ut, men er desperat! Andre råd? Hva er lov?

V. (25.06.2009)

Svar:

Du har egentlig ikke lov til å gjøre noe som helst med fuglene som bor rundt og blant oss. Men dersom dette også er et medisinsk begrunnet plagsomt problem, så kan du kontakte kommunelegen der du bor og spørre om det er noe du kan/har lov til å gjøre med den begrunnelsen.

Roar Solheim (25.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvitt egg

Hei! I et furutre fant jeg et lite reir bygd av kvist, med et hvitt egg i, litt mindre enn et hønseegg. Ved kysten i nord-norge, bergrabber. Kan det være en falk? Fant noen hvite fjær under treet.

E. (24.06.2009)

Svar:

Nei, det er definitivt ikke et falkeegg - de er brunspraglete hos alle arter av falker. derimot er det høyst sannsynlig et duereir, og den mest trolige kandidaten er ringdue.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Spørrsmål ang. kongeørna.

Hei, vi er noen brukere av et dagsenter i Grimstad som snakker om alt mellom himmel og jord når vi bla. sitter å spiser. I dag snakket vi om kongeørna; er det fakta at ørnas nebb og klør vokser hele livet? At i 40 års alderen er dette så langt at ørn må selv hjelpe til å knekke/slipe ned klør og nebb. Det var til og med snakk om at den etter dette måtte ha hjelp av sin make en periode til å skaffe mat? vi bare lurer.

K.H.S. (24.06.2009)

Svar:

Nei, slik er det definitivt IKKE. Men nebb og klør består av samme stoff som våre negler, og det er nok sannsynlig at disse vokser noe for å kompensere for slitasje ved vanlig bruk. Burfugler som ikke får brukt nebbet sitt (papegøyer), kan få unormalt lange nebb, så en slik vekst er nok sannsynlig hos arter som bruker nebbet slik at det slites. Men ville fugler må ikke foreta noen ekstra sliping for å holde vekst av nebb og klør ”i sjakk”.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Måker angriper

To måker angrep meg i går. Også i dag. Hvorfor de angriper bare meg og ikke andre?

N.N (19.06.2009)

Svar:

Det er ikke lett å gi svar på. Kanskje ser du farligere ut når du nærmer deg reir/unger enn andre mennesker, men hvorfor måkene skal oppfatte det slik, har jeg ingen forklaring til. Underlig forhold.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Fuglekasser

blåmeis

eg har ca sjekkett hver annen dag/hver dag ein blåmeiskasse når ho har rugd på nyklekte unger gjør det nokke??

F. (20.06.2009)

Svar:

Nei, blåmeisen er en riktig tøffing som tåler denne forstyrrelsen. Kjøttmeisen bør du derimot være litt mer forsiktig med, la det gå lenger tid mellom hver kassesjekk.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Mammaen mater ungen fra meisebollen

Hei
Vi har flere fuglemødre som kommer og mater ungene sine fra meisebollen. Det vi lurer på er om dette vil føre til at ungene ikke lærer å finne mat på annet vis (naturlig) og at de kommer til å få problemer hvis vi f.eks pga flytting slutter å fore dem. Vi ønsker ikke å gjøre dem en "bjørnetjeneste"

Torgeir

T. (19.06.2009)

Svar:

Fugleungene lærer seg nok å finne mat ute i naturen, selv om de blir foret med noe meisebollefor av sine foreldre nå. Dette er ikke noe å bekymre seg over.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Fuglekasser

kass fugl??

Bilde vedlagt spørsmålet

hei det var ein eller annen man som sagde ned treet som kasse hang i og heldigvis var det ingen unger der.. men det eg lurer på hva fugl er det som har brukt dette som reirmateriale????

F. (20.06.2009)

Svar:

Kan se ut som et påbegynt stærreir, kanskje også fluesnapper (men de grove stråene stemmer ikke helt med de minste hullrugerne). Reiret har ikke blitt bygd ferdig.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

HASTER MED SVAR!

Bilde vedlagt spørsmålet

Barna i blokka fant en måkeunge beige med mørkebrune flekker over hele kroppen ikke flyvedyktig.Stor jeg har ringt så mange steder dyrebeskyttelsen,falken,vetrinærhøgskolen,fuglehjelpen som sa det beste jeg skulle gjøre var å sette den i akerselva på vannet og sist fikk jeg snakket med en Paula Bracht Brynildsen som skulle ha peiling på fugler.Barna fant den rundt 14-15 tiden og har hatt den helt til jeg så den kl rundt 18 etter mye ringing sier Paula at det beste er å sette den i en pappeske med stort nok (men ikke så stort at en katt kan komme inn) hull for at den kan gå inn og ut når FORHÅPENTLIGVIS foreldrene roper på den.Og sette den der de fant fuglen men når barna viser meg hvor de fant den er det i et arbeidsområde i hauger av stein!Og esken var godt synlig umulig å få satt den mindre synlig i steinhaugen. Vi gikk ikke med engang som hun sa vi skulle men vi gjemte oss langt fra esken. Flere måker sirkulerte over oss. Jeg har det så vondt og er så bekymret for måkeungen.For P sa at jeg måtte gjøre det så raskt som mulig men hun vet ikke at ungene har hatt den så lenge for det visste ikke jeg før på slutten. Det andre hun sa var at vi skulle sette den i en eske ved akerselva rett ved elva på et egnet sted.Men nå gjorde vi det hun anbefalte mest.Ikke sa hun vi skulle gi den noe mat heller og nå er den i en eske helt alene med noen knuste nøtter i esken og en kopp med vann rett utenfor esken vi glemte å sette den inni esken. Å jeg hater dette når jeg ikke vet om det blir bra for den.Ungene påsto at den ble angrepet av flere måker men det kan jo ikke være riktig vel?HVA SKAL JEG GJØRE???Nå sitter den i en eske alene mørkt og kaldt ved et gammelt togstasjon.Hadde det vært bedre om jeg hadde satt esken ved noen trær bak steihaugene!? Dette er forferdelig hilsen en dyreverner som vil hjelpe dyra på dems premisser.

M.S. (20.06.2009)

Svar:

Dette er en nyklekt måkeunge. De "angripende" måkene er trolig foreldrene som har forsøkt å jage vekk menneskene! Måkeungen burde ha blitt satt ut på bakken (ikke i en eske) der den ble funnet. Slike fugleunger skal ikke tas inn. De er IKKE forlatt, noe dessverre altfor mange misforstår hvert eneste år (bare se antallet henvendelser på disse sidene). Dette er tragiske misforståelser. Nå har det kanskje gått for mange dager til at dette går bra, kanskje må ungen fores opp av mennesker, og det er en krevende sommerjobb.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Økologi og atferd

Svarthvit fluesnapper

Hei.
Har en fuglekasse som et par svarthvit fluesnappere har slått seg ned i, de har nå unger som er store, og vil tippe de snart er ute av kassen. Igår fant vi dessverre hannen død (flydd på vindu) Hunnen fortsetter å mate på som bare det, men kommer hun til å klare det alene? Siden svarthvit fluesnappere lett finner mat ved fluer og mygg, burde det vell være en mulighet til at hun klarer å fø frem ungene, siden fluer og mygg finnes i store mengder nesten overalt? Er det stor sannsynlighet at det vil bli hekking i kassen til neste år? Nå når hannen er død trengs det jo selvfølgelig en ny hann..

Mvh fuglevenn

F. (20.06.2009)

Svar:

Mange fluesnapper hunner forer faktisk opp hele ungekullet selv, uten hjelp fra hannen. Det er gjerne de som blir hunn nummer to i et polygam"ekteskap", hvor hannen prioriterer mest mating av de eldste ungene i første kull. Ingen hanner slår seg sammen med hunnfugler for å fore opp andre hanners unger, så denne jobben må hun klare selv. Neste år er det stor mulighet for at en annen fluesnapper hann oppdager fuglekassa og lokker til seg en hunn ved den. Pass på å rense ut gamle reirrester fra fuglekassa nå i høst.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Plagsomme tårnseilere

Vi er plaget med at tårnseilere flyr mot og henger i øvre del av soveromsvinduet som står på gløtt for lufting (vippevindu) i 2. etasje i et eldre hus. Dette skjedde første gang i fjor sommer, og vi opplever det samme nå. I fjor forsøkte vi å henge blank aluminiumsfolie i tette striper på utsiden av vinduet, men opplevde at de bare hang seg fast i folien (2 - 3 stykker i slengen) mens de skriker. De slipper og flyr videre etter noen sekunder, bare for å komme tilbake noen øyeblikk senere. De gjør samme øvelse utenfor de andre stengte vinduene i 2. etasje også, hvor de henger noen sekunder i vannbrettet. Dette skjer stort sett hele døgnet, men mest plagsomt er det når vi skal sove, da skrikelyden er intens.
Har du forslag til hva som kan gjøres?

P.H. (22.06.2009)

Svar:

Dersom du kan henge opp et stykke gjennomsiktig, litt solid plast foran der fuglene henger seg opp, så burde kanskje det kunne stenge dem ute. Plasten vil være så glatt at seilerne ikke klarer å klore seg fast i den.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Økologi og atferd

Spurveugle

Hei! Hvorfor er det færre observasjoner av spurveugle om sommeren enn om vinteren? Har sett 3 spurveugler i nordmarka under vintermånedene, men ingen de påfølgende sommermånedene. Fikk også bekreftet på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/obser.php at det blir gjort færre observasjoner av spurveugle når sommeren nærmer seg, før antall observasjoner tar seg opp mot høsten igjen. Nesten vært år blir det observert ca 5 ganger så mange spurveugler i månedene Desember-Februar som i May-juli. Hvorfor`? MvH Martin

M. (22.06.2009)

Svar:

Ikke godt å si. En åpenbar årsak er at det om sommeren er løv på alle løvtrær, og dermed blir både spurveugla og mange andre fugler vanskeligere å oppdage. En annen grunn kan være at de jakter annerledes om sommeren. De tar mye fugleunger, og trenger kanskje ikke å sitte i toppen av trærne for å speide etter disse. Da blir det heller ikke så lett for oss å få øye på dem. Mange spurveugler trekker inn mot hus og boligstrøk om vinteren for å jakte småfugl rundt fuglebrett. Dette er den mest åpenbare årsaken til at flere ser spurveugler i vinterhalvåret enn om sommeren.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Diverse

Svaner med unger

I en dam der jeg bor har et svanepar hekket mange år på rad. Jeg har lagt merke til at ganske snart etter at alle ungene er ute av egget, forsvinner hele familien fra dammen. Jeg regner med at de da drar ned til fjorden, som er ca.2 km fra dammen. Men jeg skjønner ikke hvordan de får med seg alle ungene sikkert dit ned. Jeg har aldri sett svaner til fots på vei til sjøen.

O.C.A. (22.06.2009)

Svar:

Det er mulig at svanene foretar ungeflyttingen om natten eller tidlig morgen, og da sover jo de fleste av oss. I alle fall er de tvunget til å gå hele veien med ungene, de kan ikke frakte dem med seg i lufta.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Vadefugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er litt i tvil om hvilken vadefugl jeg har tatt bilde av. Men er det en enkeltbekkasin som sitter på gjerdestolpen, og hva skillet enkelt-og dobbeltbekkasin?

H.S. (24.06.2009)

Svar:

Dette er en enkeltbekkasin, ja. Det er veldig typisk at enkeltbekkasiner sitter på stolper, trestubber og oppe i trær, noe jeg tror dobbeltbekkasinen aldri gjør. Dobbeltbekkasinen har markante, brede, hvite tupper på vingedekkfjærene, som lager 2-3 tydelig hvite bånd på tvers av vingen. Slik denne fuglen sitter, ville disse båndene ha vært svært tydelige dersom dette hadde vært en dobbeltbekkasin. I tillegg er mesteparten av brystet tverrstripete. Hos enkeltbekkasinen er mye mer av buk og bryst hvitt (synlig på denne fuglen).

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Småspove

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dette en småspove? Fotografert ved en vann i Aurskog Høland i Akershus.

H.S. (24.06.2009)

Svar:

Nei, dette ser ut til å være storspover.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Denne fuglen kretset over en sivområde ved et lite vann i Hemnes i Akershus. Hva slags rovfugl er dette? Bilde er litt uskarpt, men håper det er bra nok til å artsbestemme..

H.S. (24.06.2009)

Svar:

Dette er en sivhauk hann.

Roar Solheim (24.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken Fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Var en tur på Oslofjorden på sønndag 21. juni og så flere av denne varianten (se bilde). Har kikket i flere fuglebøker og er fortsatt usikker. Men lurer på om det er en Gravand ungfugl? Mvh Henrik

H.S. (23.06.2009)

Svar:

Dette er en ærfugl hann i overgangsdrakt (såkalt eklipse-drakt).

Roar Solheim (23.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Myrsnipe eller fjæreplytt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! da jeg var på tur i helga, så jeg denne fuglen. det var 800m.o.h og den hadde fire unger. den prøvde og spille skadet får å få meg vekk og den var tydelig stresset. ettter noen bilder lot jeg fuglen få være i fred, men! vi finner ikke helt ur hva slags fugl det er? klarer du å se det?

E. (23.06.2009)

Svar:

Dette er en fjæreplytt. Flott bilde!

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

freia melkesjokolade

hvilken fugel er det som er på freia melkesjokolade er det ein sort hegre eller trane??

J.F. (20.06.2009)

Svar:

Nei, det er en marabou-stork. Derfor heter Freia-firmaets sjokolade Marabou i Sverige. Valget er ganske underlig, for marabou-storken er en åtseleter, og egentlig ikke en fugl som mange folk synes er spesielt tiltrekkende (!).

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

fugle bilde

Bilde vedlagt spørsmålet

he iklarer du utifrå formen fortelle kass fugl dette er????siden eg klarer ikke se det heilt klarer duog se kasse fugl det er????

F. (20.06.2009)

Svar:

For uskarpt bilde.

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

Hva bor på loftet?

Hei. Vi har hytte i Drammensmarka og har hørt mye piping og kravling i luftskillet i taket uten å vite om det kunne være mus eller fugl. I natt talte vi 27 (!) små, raske og mørke flyvere som fløy ut av mønet. Tror det var fugl, men bor de så tett? Kan det være flaggermus? Har du noen tips om arter vi kan se etter?

J.T. (21.06.2009)

Svar:

Dette er garantert flaggermus. De er harmløse, og gnager ikke i stykker hus og inventar, slik som smågnagere kan gjøre. Nordflaggermus, dvergflaggermus og kanskje vannflaggerms kan være aktuelle arter.

Roar Solheim (23.06.2009)


#Diverse

Fiskeørn-21 juni.

Er det mulig at Fiskeørnpar har forlatt rede med en unge så tidelig som 21.juni. Jeg tenker da på rugetid + foring av unger. Jeg følger med ett par i Trysfjorden i Søgne kommune. Har ikke sett de siden sist helg.

M.S. (21.06.2009)

Svar:

Nei, da har det nok gått galt med hekkingen.

Roar Solheim (23.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Mange meninger, og vi har ikke funnet den i noen fuglebøker vi har. Noen sier det kan være nøtteskrike?
Fuglen bor forøvrig i nærheten av hyta vår, 850 meter over havet i synnefjellområdet!

På forhånd takk!

A. (22.06.2009)

Svar:

Dette er en lavskrike. Kråkefugl knyttet til eldre, lavrik barskog

Roar Solheim (23.06.2009)


#Økologi og atferd

Måkeegg

Når er det vanlig at småmåseegg klekkes?

N.N (08.06.2009)

Svar:

Det avhenger av hvor i Norge du bor. Svein Haftorn skriver i Norges fugler (1971) at eggleggingen begynner ca. 10-15. mai på sørkysten, langs vestkysten ca. en uke senere og i Troms og Finnmark i slutten av måneden og utover i juni. Tyngdepunktet i Sørlandsskjærgården ligger omkring 20. mai, i Troms omkring 5.-10. juni. Normalt legger fiskemåkene 3 egg, mer sjeldent 4 egg. Leggeintervallet i et typisk kull med 3 egg er 46-47 timer mellom eggene. Rugetiden er 24-30 døgn, og sammenhengende ruging starter vanligvis etter avsluttet egglegging. Typiske klekketidspunkter på sørkysten blir da 17.-23. juni med 20. mai som utgangspunkt for egglegging. På Vestlandet kan man da si at en uke senere er typisk, mens den første uka av juli nok er vanlig som klekketidspunkt for fiskemåke i Nord-Norge.

Magne Myklebust (22.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle på Senja i Troms

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!

Har tatt dette bildet av (hva jeg tror) en ugle, men er litt usikker på hvilen art det er ?

S.M. (20.06.2009)

Svar:

Du har tatt bilde av en haukugle! Dette er en smågnagerspesialist, og det at fuglen har tilhold på Senja betyr at det er tilgang på mat i form av smågnagere der ute.

Du kan lese mer om haukugle her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5771

Magne Myklebust (22.06.2009)


#Økologi og atferd

måkeunger

vil måkemor ha måkemor ha måkebarna vis et menneske har tatt på dem?

S. (20.06.2009)

Svar:

Måkemor vil fortsatt ha sine unger dersom et menneske har tatt på dem. Det er bare en gammel og feilaktig myte at fuglene skyr sine unger fordi det er "menneskelukt" på dem.

Magne Myklebust (22.06.2009)


#Økologi og atferd

har faktisk fått en fuggel som har bygd rede i kransen min ved døra

Bilde vedlagt spørsmålet

hei som overskriften tilsier har vi en fuggel som har bygd rede i blomsterkransen min (falsk blomsterkrans) og lagt fire egg oppi der
vi er en småbarnsfamillie på to voksne tre barn,12 10 8 år
vi lurer på dette
ville fuggelen ha lagt eggene sine her om det var for bråkete rundt den,,
skal vi fortsette å bruke utgangsdøra eller skal vi gjøre som jeg synes bruke verandadøra istedet for slik att vi ikke forstyrrer fugelen mer enn høyst nødvendig
og hvor lang tid vil det ta før disse eggene klekkes

T.M. (07.06.2009)

Svar:

Selvsagt er det best for fuglen at dere bruker terassedøren, spesielt mens den ruger på eggene. Litt usikker på hvilken fugl dette er, men det er typisk for grå fluesnapper å bygge slik. Slike småfugler ruger 12-14 dager og i tillegg blir et et par uker før ungene forlater redet.

Morten Ree (19.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags nøttekråke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fotografert 11.06 i Sulitjelma. Hva er dette, nøttekråke eller sibirnøttekråke?

T.W. (11.06.2009)

Svar:

Hos oss hekker nøttekråke fast på Østlandet. Enkelte år får vi i midtre og nordlige deler av landet en invasjon fra nordøst av nøttekråke. Det er den såkalte sibirnøttekråka som lever fra Ural og østover til Sibir. Den har litt tynnere og en aning lengre nebb, og et litt bredere hvitt ytterbånd på stjerten enn den europeiske nøttekråka, ellers er de like.
Etter siste store invasjon i 1995 hekker fortsatt enkelte sibirnøttekråker i områdene rundt Trondheim.
Fuglen du har tatt bilde av er helt sikkert en sibirnøttekråke.
Les mer om nøttekråka her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11460

Morten Ree (19.06.2009)


#Fuglekasser

perleugle kasse

så då kan bunn målet vere 18 fordi perleuglen er 26 cm??og kor mangen cm må eg fylle med den stubbeflisen eg har til perleuglekassen???

F. (18.06.2009)

Svar:

Vanligvis fyller vi ca 10 cm tykt lag med flis i bunnen av ugle- og andekasser.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Sykdom og skader

Hva slag fugl og hva gjør vi

Fugleunge fløy mot vindu skadet vinge kan ikke fly.Det er en hakkespett, ligner på Canadasevjespett. Hva skal vi gjøre med den

R.T.F.R.K. (18.06.2009)

Svar:

Det er garantert ikke noen amerikansk spetteart dere har funnet, men mer sannsynlig en ungfugl av en av våre hjemlige spettearter. Dere må plassere den i en pappeske eller et bur slik at den kan være i ro, og se om den kommer seg innen 1-2 døgn. Forsøk å gi den litt vann ved å dyppe en finger i vann og holde fingeren med vanndråpe inntil fuglens nebb. Gjør dette gjentatte ganger dersom den svelger i seg vannet. Trolig har fuglen fått hjernerystelse, og kan komme seg etter en stund. Hvis dere får fotografert fuglen og sendt et bilde, kan vi sikkert finne ut hvilken art dette er.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Fuglekasser

Spørsmål:

hvilke fugler legger to kull pr. år?
jeg har hengt opp mange fuglekasser og det er kommet i to bare.
er det mulig at de kan legge egg i kassene flere ganger i løpet av sommeren ?

T. (15.06.2009)

Svar:

Kjøttmeis er den arten som oftest har to kull i fuglekasser. Gråspurv og pilfink kan også ha flere kull, det samme gjelder stær dersom de har god tilgang på mat.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Diverse

svarttrost

Hvor mange år kan svarttrosten bli.

A. (11.06.2009)

Svar:

Den eldste kjente svarttrost som er ringmerket i Norge, ble 8 år og 6 måneder. Svarttrostene kan nok bli 8-10 år gamle, men trolig ikke særlig mye eldre enn dette.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Diverse

Spørsmål:

Hvilke fugler hekker i hule trær som har tildhold i edelløvskogen?

M. (16.06.2009)

Svar:

De fleste hullrugerne blant spurvefugler og hakkespetter vil du finne i edelløvskog. Unntaket er kanskje svartmeis, toppmeis og granmeis, som er mer barskogstilknyttet.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Diverse

Funnet Trostunge

Heisann!
Jeg var på tur med hunden, og fant en trostunge. Jeg tok den med meg hjem, fordi jeg trodde den var langt vekke fra moren. Men så leser jeg at trostunger ofte tusler litt rundt for seg selv i skogen før de kan fly, og at moren passer på dem. Så nå er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre. Skal jeg gå tilbake med den der hvor jeg fant den og håpe på det beste, eller skal jeg fortsette å mate den selv?
Og i så fall, hvor mye meitemark skal den ha, og hvor lenge kan man vente med å mate den mellom hver gang?

C.O. (16.06.2009)

Svar:

Denne fuglen bør du nok helst slippe ut der du fant den. Trostunger og en del andre fugleunger forlater reiret før de kan fly, og hopper omkring på bakken. De er ikke forlatt, selv om det kan se slik ut. Foreldrene er i nærheten, kanskje ute på matjakt, og kommer tilbake med jevne mellomrom for å fore ungen.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Diverse

Spørsmål:

hvor lenge er svaleunger i reiret før de flyr ut?

N.N (16.06.2009)

Svar:

Svaleunger er i reiret ca 3 uker (24-25 døgn) etter klekking før de flyr ut. Låvesvaleunger kommer gjerne tilbake og overnatter på eller ved reiret en stund etter dette.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Diverse

låvesvalen

Jeg oppdaget at et låvesvale par har begynt å bygge reir på veggen under tak utstiket på huset mit . Jeg lurer på om de klarer å få festet reiret rett på veggen eller om jeg skal lage ei hylle slik at de har noe å bygge på . De blir kansje forstyrte hvis jeg begynner med det ?

J.B. (18.06.2009)

Svar:

Hvis dette er låvesvaler, så er det høyst uvanlig dersom de ikke har en eller annen utstikkende struktur som de kan feste reiret oppå. Det er bare taksvalene som klarer å kitte reiret fast på en loddrett vegg. Låvesvaler (rød under haka) trenger et underlag, så i prinsippet ville det være gunstig å lage en slik anordning som du antyder dersom dette er låvesvaler. Men jeg ville ikke begynne med å lage noe slikt mens svalene holder på med reirbygging. Da er det stor fare for at de oppgir byggeprosjektet og finner seg et annet sted. La dem holde på uforstyrret. Hvis underlaget er godt nok, holder reiret. Dersom reiret skulle falle ned under byggingen, og svalene flytter, så kan du sette opp en liten platting (ca 10 x 10 cm) vannrett ut fra veggen der reirbyggingen ble forsøkt. Dette kan kanskje få svalene til å bygge på nytt der, enten med en gang, eller til neste vår. Lykke til!

Roar Solheim (18.06.2009)


#Fuglekasser

perleugle

hei når eg skal bygge perleugle kasse med breie fjøler på 18 cm blir ikke det for lite i bunnen??siden perleugla er 24 til 26 cm lang!!!

F. (18.06.2009)

Svar:

Godt spørsmål! Dette er det kanskje flere som lurer på. Men de fleste hullrugere hekker i reirhull som har mye mindre tverrmål enn deres egen kroppslengde. Selv hakkespettene lager ikke reirhullene slik at de kan ligge utstrakt på reirbunnen. Når disse fuglene ligger og ruger, peker gjerne stjerten rett opp, og halsen med hodet er tilbaketrukket slik at hodet ligger oppå ryggen til fuglen. Dermed ligger rugefuglen med kroppen omtrent som en U, med buken ned mot eggene. Derfor vil en perleuglekasse med kvadratiske sider 18 x 18 cm faktisk være mer romslig enn et svartspettreirhull, som er perleuglenes mest foretrukne, naturlige reirplasser. Perleuglene ser faktisk ut til ikke å være like interesserte i å hekke i større kasser med mer romslig plass i bunnen.

Roar Solheim (18.06.2009)


#Diverse

Måkeunge som har falt ned utenfor offentlig bygg

Hei, en liten måkeunge har falt ned på brosteinen utenfor et offentlig bygg. Mora sitter og passer på. Forstår at jeg ikke skal la dem få være i fred, men kan jeg kaste noen brødsmuler bort til dem? Er det håp for den lille?

M. (15.06.2009)

Svar:

Du må gjerne kaste mat til dem. Så lenge måkeforeldrene passer på ungen, så er det det beste å la den være der den er.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

Trost angrepet av katt

Heihei
Jeg har en katt. Hun angriper normalt ikke fugler, men i dag kom hun løpende inn med det jeg tror er en trostunge. Den virket noe forfjamset, men vi fikk flyttet den til et annet rom, unna katten vår. Vi kunne ikke finne noen synlige skader på fuglungen, men den lå helt stille. Ser ut som den er i sjokk av noe slag. Fuglen ble så plassert i en plastbalje med et håndkle under, og litt vann. Noen bær har vi også lagt der, men vi er ikke helt sikre på hva den spiser. Baljen er halvveis tildekket håndkle, og står for øyeblikket ute på verandaen vår.

Det er mye trost i området, og den kommer ofte med små lyder. Det ser ut til at de andre trostene har reagert på dette, og de har satt seg i trær i nærheten, flyr over baljen, og ser ut til å vite at trostungen er der.

Spørsmålet er om vi bare skal la trosten være der den er, eller hva vi skal gjøre. Da vi har katt i huset er det vanskelig for oss å ha fuglen inne. Kan vi regne med at fuglen kommer seg nok til at den flyr avgårde? Den ser ut til å ha vært ute på en av sine første flygeturer.

M. (17.06.2009)

Svar:

Det beste er nok å sette fuglen ut der det ser ut til at de andre trostene er, eller der der mistenker at katten fanget den. Da vil foreldrene mat den og passe på den. Hvis ikke får du en pleiefugl som må mates i flere uker.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

måke unge

Hei. Har en måke unge som har falt ned fra taket hjemme, hva skal jeg gjøre?

M. (17.06.2009)

Svar:

Sett den opp på taket igjen hvis du klarer. Da kan foreldrene passe på den. Hvis ikke, må de finne fram til den på bakken og fore den der.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

stokkandunger

Er det mye rivalisering blandt ungene? Ved mangel av en andemor, vil det være "survivel of the strongest" som gjelder?

E. (17.06.2009)

Svar:

Dersom det er matknapphet, så kan det kanskje bli noe krangling og kjekling om å få gribbet til seg matbitene.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

foring av stokkandunger

Har tre søte små som har vært her siden søndag. Jeg har gitt dem kokt egg, larver og meitemark, sesamfrø uten skall, revet gulrot og sukkererter, havregryn. Spiser de i det hele tatt noen som helst form for fisk (fiskeslo, rå ferskvannsfisk)? Er noe av det jeg har gitt dem lite gunstig og kan du eventuelt gi meg andre tips om foring?

E. (17.06.2009)

Svar:

Stokkandunger spiser vegetarkost. Hønsefuglfor egner seg bra. Ellers høres det ut til at du har gitt dem en allsidig kost, og det er bra.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

Utstopping av en ugle

Hei,

Jeg fant en død ugle i hytte mi. Den hadde falt ned gjennom pipa. veldig trist, men den var så fin at jeg har tatt vare på den. Jeg lurer på om dere vet om noen som driver med utstopping av fugl i Rogaland?

Hilsen
Stine

S.E. (17.06.2009)

Svar:

Hvis du kontakter Fylkesmannens miljøvernavdeling i Rogaland (Stavanger), så vil de kunne opplyse om autoriserte preparanter. For å kunne stoppe ut en ugle, må du få en tillatelse fra viltfondet ved Direktoratet for naturforvaltning til å kunne beholde fuglen. det er bare autoriserte preparanter som kan sende inn slik søknad på vegne av deg.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

Svaner

Stemmer det at svaner ikke kan fly den tiden da de skifter ut de fjæra som trengs for nettopp å kunne fly?

N.N (17.06.2009)

Svar:

Ja, svaner og gjess feller alle vingefjærene i løpet av sommeren, og mens de nye fjærene vokser ut, kan ikke fuglene fly.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

Traneegg og avkom

Hei Fuglevenner.
jeg har over lengre tid fulg med et Tranereir som ligger på en moseøy omgitt av vann. Den 16 og 17 mai observerte jeg 2 stk store egg. Jeg leste meg til at rugetiden var ca 30 dager og at ungen/ene kan følge foreldrene allerede etter første dag, men ikke flygedyktig før om ca 1 mnd.
Jeg besøkte reiret etter 28 dager, fremdeles to egg. Da jeg ankom etter nøyaktig 30 dager var begge eggene borte og intet å finne i reiret.
spm 1. Hvor er det blitt av eggskallene ?
spm 2. Hvor og hvorledes er ungen/e gjemt eller beveget seg.
spm.3. Hvor stor er ungene og hvordan blir de passet på av foreldrene.
spm 4. Kan man evt oppdage ungene om man søker litt rundt.
Mens jeg var i området med kikkert og kamo så jeg at begge tranene fulgte nøye med da de hele tiden kretset sakte over området. Håper at jeg kan få sett en eller to traneunger. Det hadde vært toppen.
En dag jeg var der så jeg en rev som ble jaget bort av tranemor. Håper ikke Mikkel har ødelagt hele ydyllen.
Har dere noen erfaringer her ?

K.T.L. (17.06.2009)

Svar:

De aller fleste fugler frakter eggeskall etter klekking vekk fra reiret, slik at ikke ungene skal bli oppdaget på grunn av den hvite innsiden av eggeskallene. Derfor har nok traneungene klekket, og foreldrene har ledet ungene vekk fra reiret. Hvis farer dukker opp (som du), varsler foreldrene slik at ungene trykker mot bakken og ligger stille til faren er over. Den beste metoden for å få sett ungene er at du sitter stille langt unna (så langt at ikke tranene varsler eller letter), gjerne i et kamuflasjetelt, og holder øye med fuglene med kikkert eller teleskop. Da vil du kanskje få se ungene sammen med foreldrefuglene. Du bør ikke tråkke rundt og lete etter ungene, da bare forstyrrer du. Dessuten kan du gjøre det lettere for rødrev eller andre rovdyr å finne fram til ungene.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

steinskvett

Bilde vedlagt spørsmålet

hei. er dette ein steinskvett? sett i lofoten sommer 2009.

G.H. (17.06.2009)

Svar:

Ja. Dette er en steinskvett hann (sort maske) med en unge.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

Skjæreunge

Hei, for nesten tre uker siden tok vi til oss en skjæreunge som hadde falt ut av reiret. Vi klarte ikke få den tilbake i reiret, og de andre ungene var mye større enn den lille som vi fant. Dessuten satt den på en plen der det går mye hunder. Den var veldig svak og vinglete, men ble fort bedre da den fikk vann og mat. Nå er den imidlertid i god form, spiser masse egg og tunfisk, og kan fly. Den er faktisk litt plagsom, den flyr fritt i leiligheten og lander på hodene våre og maser om mat og oppmerksomhet. Hvor lenge må vi ha den før vi kan prøve å plassere den ut i naturen ? Hvor skal vi i såfall utplassere den - i samme området som der vi fant den? Når vi har gått tur med den har andre skjærer oppført seg svært aggressivt og territorielle ovenfor skjæra "vår". Er det kanskje lurt å vente med å sette den ut til hekkesesongen er over; når er det i såfall ?

mvh,
biologistudent

C.M. (17.06.2009)

Svar:

Det kan hende at du har skaffet deg en pleiefugl for lang tid framover, for kråkefugler kan bli veldig tamme. Da er det ikke enkelt å få dem tilbake til naturen. Den eneste muligheten for å få det til, er at fuglen gradvis kan fly lenger og lenger unna der du bor med fuglen i pleie.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rosenfink?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi tok dette bildet av en fugl ved hytta på Helleland i pinsen. Stemmer våre antakelser om at det er en rosenfink?

A.V. (17.06.2009)

Svar:

Ja, dette er en flott, gammel ferdig utfarget rosenfink hann. Flott bilde!

Roar Solheim (17.06.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl med lang stjert

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant denne død på verandaen min i dag. Trolig har den krasjet i et vindu. Har sett i fugleboka mi, men finner ingen likhet med noen av sortene der. Lurer på hvilken sort det er?

G.D.B. (17.06.2009)

Svar:

Dette er en stjertmeis, og det er en av årets ungfugler, fordi den er så mørk i hodet. Voksne fugler har mye mer hvitt i hodet.

Roar Solheim (17.06.2009)


#Diverse

dvergfalk

har sannsynlig dvergfalk like ved hytta ved et vann. Reiret har jeg funnet og er høyt oppe i ei furu.Det er noen nausti nærheten og rett under furua er det satt opp benk og stoler til bruk for folk. Vil de være fornuftig å stoppe bruken av rasteplassen/sette opp et lite skilt nå i hekkesesongen eller vil det også vekke oppsikt??

R. (11.06.2009)

Svar:

Det er ikke spesielt gunstig at folk setter seg til under et tre med et falkereir i. Falkene vil da fly omkring og varsle iltert, og får hverken ruget på eggene eller passet på ungene sine. Det vil nok være fornuftig å flytte vekk benk og stoler til ut i august når falkeungene har flydd ut fra redet.

Roar Solheim (16.06.2009)


#Fuglekasser

Vinterly

Jeg har en hytte på fjellet hvor jeg pleier å henge ut meiseboller mm. Mest blåmeis og kjøttmeis. Har nå tenkt å lage noen fuglekasser også. Er det noe poeng å lage noen form for "kasse" hvor de kan søke ly og beskyttelse? Hvordan bør isåfall en slik lages? Et rom/kasse for hver fugl eller plasserer de seg sammen i sterk kulde?

E. (12.06.2009)

Svar:

Lag vanlige fuglekasser for småfugler (28-32 mm diameter på innflyvingshull). Disse kassene benytter meisene ofte som sovesteder om vinteren. Om våren kan de så benyttes til hekkeplasser. Lag kassene slik at taket kan løftes opp. da kan du lett kontrollere innholdet, og rense ut kassene etter endt hekkesesong. Meisene legger seg vanligvis i kassene hver for seg, det ser ikke ut til at de søker sammen i en "bolle" for å holde varmen, slik enkelte andre fugler av og til skal kunne gjøre. Men dette vet vi faktisk ganske lite om.

Roar Solheim (16.06.2009)

««første 45 592 - 45 641 av 49 925 siste»»