Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 45 857 til 45 906 av totalt 50 250 spørsmål


#Diverse

Fugleunger i reir

Hei. Har funnet et lite reir i en bærbuske. Det ser ut til at det er tre små unger der. Jeg luket ugress da jeg fant reiret og de er mere synlige nå. Er redd for at måse eller skjære skal ta de.Kan man dekke de til litt igjen eller skal man bare holde seg helt unna,for ikke å skremme foreldrene borte fra de? Er usikker på hvilken fugleart det er.Nebbet til barna har en oransj farge, og de lager en søt og behaglig piping.Har litt lodden pels, så mulig de er noen dager gamle da? Foreldrene er småfugler. Grå, kanskje litt brun og slanke. Tenker selv at det minner om løvsanger, hagesanger, men det er bare ut i fra bilder på nettet. Bor på gård i Trondheim, nært bymarka. Hva kan jeg gjøre for at de skal ha størst mulighet til å overleve, nå som jeg har gjort dem "synlige"? Hvor lenge kan jeg regne med at de blir liggende i reiret sitt? Hadde vært fint å fått et svar på dette. Vennlig hilsen Beate.

B.D. (19.07.2009)

Svar:

Det høres ut som at du kan ha funnet et sangerreir, kanskje er det hagesanger. Løvsangeren bygger reir på bakken, så denne arten er det definitivt ikke. Tror ikke du skal forsøke å dekke til reiret igjen, men helst bare la fuglene få mest mulig ro. Hvis du oppholder deg for mye nær reiret, så kan dette lede kråker eller andre egg- og ungespisere til å finne reiret, og da blir bare galt værre, dessverre.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

afrikansk fugl

afrikansk fugl der synger om natten

N.N (20.07.2009)

Svar:

Det er altfor mange mulige arter, så dette spørsmålet lar seg dessverre ikke besvare med så lite informasjon.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette

Det ser ut som en sort rund fugl med hvitt nebb og panne. Kan se bilde av den og ungen her:

http://www.diskusjon.no/index.php?session=&showtopic=1127400&view=findpost&p=14087509

P.O. (21.07.2009)

Svar:

Du har lagt ut bilde av en sothøne - vannlevende riksefugl som er ganske vanlig i vann og tjern i kulturlandskap i Sør-Norge.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei! Lurer på en fugl som kræsjet i vinduet mitt og desverre døde.. Den var helt svart inkl. nebbet men med litt brunskjær i fargen. Størrelsen var litt mindre og "slankere" enn en skjære.

J. (21.07.2009)

Svar:

Kan dette ha vært en svarttrost hunn, eller ung hann? Send bilde av fuglen, så klarer vi det.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Kollisjon med vindu

Jeg har et problem med at småfugler flyr mot vindusrutene og blir drept. På bare en uke plukket jeg opp fire døde fugler på terrassen. Hva kan jeg gjøre for å hindre dette?

P.N. (21.07.2009)

Svar:

Du må forsøke å enten skjerme vinduet ved å henge opp en bærnot foran det, eller du kan forsøke å klistre opp svarte spurvehauk-silhuetter (fås kjøpt hos Natur og Fritid - NOF´s butikk på Lista). Sjekk også om fuglene ser tvers gjennom huset ditt ved dette vinduet, eller om det er så mørkt på innsiden at vinduet gir speilbilde (sett utenfra) av landskapet. Dette kan få fuglene til å tro at de flyr mot skog og busker. Får du fjernet denne illusjonen, så vil nok også kollisjonsraten gå ned.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Diverse

Hybrid - kråke/skjære

Hei.
I dag så jeg en fugl på Rådhusplassen i Oslo som var halvt kråke og halvt skjære. Er det vanlig med hybrider av disse to?

T.D.M. (21.07.2009)

Svar:

Nei, det er så langt jeg vet ikke dokumentert kryssninger mellom disse to kråkefuglartene. Derimot hender det ofte at kråkeunger som får lite eller dårlig mat gjennom reirperioden, utvikler fjær med manglende pigment. Da blir deler av vingene og stjerten hvite, og slike fugler kan kanskje minne litt om skjærer på grunn av de hvite feltene. jeg tror det er en slik fugl du har sett, og som har bragt tankene dine mot kryssning mellom kråke og skjære.

Roar Solheim (21.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl ?

Hei. Har observert en fugl jeg ikke klarer å bestemme arten på. Den dukket opp en morgen ved 5-6 tiden over tunet på et småbruk som ligger på vestsiden av Randsfjorden og hadde en underlig litt tung, langsom måte å fly på. Den slo et par tunge slag med vingene og så seilte den et par sekunder før sekvensen ble gjentatt. Den tok en runde over huset i ca 10 meters høyde før den forsvant til skogs igjen. Den var mørk i farge, vanskelig å anslå størrelsen men større enn en kråke og mindre enn en gås.

P.W. (15.07.2009)

Svar:

Dette er dessverre for lite informasjon til å kunne si sikkert hva du har sett. Fluktmåten og den størrelsen du angir, kan imidlertid tyde på at du har sett f. eks. en musvåk. Hønsehauk har gjerne raskere vingeslag. Dersom du ikke har klart å anslå størrelsen riktig, så kan også kongeørn og havørn falle inn under fluktbeskrivelsen din.

Roar Solheim (15.07.2009)


#Diverse

Ustø måkeunge

Jeg må beklage å si at for ca halv annen uke siden,dumpet noen en måkeunge i fanget mitt,de hadde tatt ungen hjem til seg,da de mente med sikkerhet at den var forlatt.Den hadde ramlet ned fra et veldig høyt tak og foreldrene hadde skreket og kretset rundt der i et par dager,men så ble det helt stille.Nå har jeg den hjemme,fordi brannvesenet ville ta livet av den. Jeg har foret den med fiskeavkapp fra fiskebrygga,og fisk jeg har kjøpt i butikken og den har vært livlig å fin.Har også fått sjekket om den har fett på kroppen og om vingene er iorden,av en fugletitter jeg kjenner,som kunne bekrefte at den var sunn og frisk.De 2 siste dagene har den vært ustø på bena,og legger knærne nedi bakken når den går og samtidig strekker den ut vingene.Kan du fortelle meg hva som er galt? Den begynner å miste duna på kroppen og disse rørene eller hva de blir kalt,som fjerene kommer med har begynt å vises,og jeg lurer på hvor gammel denne måkeungen er.Den svømmer fint og spiser godt,men er ikke oppe å går noe særlig lenger.Jeg er veldig engstelig for den lille krabaten,så jeg håper på et raskt svar.

M.S. (12.07.2009)

Svar:

Slike unger feller den første dundrakten, og får skikkelige fjær. Når de begynner å vokse, er de bare et blodfyllt rør, omtrent som en pigg ut fra kroppen. Etter hvert som fjæra vokser, sprekker "piggen" i tuppen, og selve fjæra folder seg gradvis ut. Men dersom fuglen virker ustø, så kan det ha flere årsaker. Den KAN ha fått skader under fallet som liten, som gjør at den har problemer. Ville fugler kan bli forgiftet av ting de spiser, men det er neppe årsaken når du har foret den med fisk og tilsvarende, som er riktig mat for en måke. bDu må bare se om den kommer seg etter hvert.

Roar Solheim (13.07.2009)


#Økologi og atferd

Due er barnepasser for måkeunger ?

To måkeunger ha hoppa(?) eller ramla ned fra reiret på taket og inn i et atrium som er helt avstengt, bare åpent fra lufta. Her er de trygge, og foreldrene er innom med mat, eller sitter på taka rundt og passer på. Nå har ei due slått seg ned i atriet sammen med ungene, den spiser rester etter måkematinga, og ellers går den bare rundt og ser ut som den passer på ungene uten at foreldra bryr seg særlig. Er dette et samarbeid om barnepass?

N.N (13.07.2009)

Svar:

Neppe. Det er nok mer snakk om at dua har sett en mulighet til å finne noe ekstra mat. Det er ikke vanlig at fugler begynner å passe andre arters unger, selv om gjøkunger, med mindre eggene er ruget ut av fuglen selv. Den eneste mulieg forklaringen dersom dua faktisk ER interessert i måkeungene, er eventuellt at den selv har hatt egg (eller unger) på samme sted, men at den har mistet disse.

Roar Solheim (13.07.2009)


#Økologi og atferd

Nærkontakt med Orrhøne

Heisann!
Vi var på hytta vår i Veggli lørdag 11 - søndag 12.
På søndagen ble min far overrasket da en orrhøne dukket opp der han sto med motorsaga. Jeg og kona hans kom for å kikke og ta bilder, da fuglen begynte å følge etter oss. I begynnelsen var vi litt redde, men høna fulgte etter oss opp skråningen og til verandaen. Hun virket harmløs og kontaktsøkende, og alt endte med at vi klappet henne! Hun lå helt stille, og vi fikk klappe henne på rygg og hode. Vi var 4 stk, og hun fulgte hele tiden etter flertallet. Jeg og fars kone satt oss ned på verandaen etterhvert, og da hoppet hun på fanget vårt! Satt på fanget til både meg, min bror og stemoren min. Hun satt helt opptil ansiktene våre, og fulgte etter oss konstant. Hun ble til og med inn i hytta. Slik holdt hun på i 2 timer, til vi skulle dra hjem. Da kom hun løpende etter oss ned skråningen og skjønte ingenting da vi dro.

Vi kunne ikke finne noen skade på fuglen. Den bevegde vingene pent, men fløy ikke. Flakset bare opp på gelenderet på verandaen. Vi så ingen deformasjoner, arr eller skader eller blod. Orrhøna virket å være helt frisk såvidt vi kunne se. Var også fullt voksen.

Det jeg da lurer på: Dette er da inderlig ikke normalt? Hva kan ha skjedd her?
Vi mente hvertfall at dette var høyst merkelig, så vi har dokumentert dette med en hel haug bilder!

S.H. (13.07.2009)

Svar:

Send gjerne bilder slik at vi kan fastslå arten med sikkerhet, for denne adferden er typisk for spillegale røyer, men ikke for orrhøner. Men det er i april-mai at røyer kan oppføre seg slik at de legger seg ned foran folk. Jeg har aldri hørt om slik adferd i juli. Derfor er dette en uvanlig adferd i alle henseende. Og skulle det likevel vise seg å være en orrhøne, så er det første gang jeg har hørt om dokumentasjon på slik oppførsel hos denne arten!

Roar Solheim (13.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Forrige dagen så jeg to små fugler som fløy sammen i Torshovdalen i Oslo. De var mindre enn en spurv.Hadde klar rød tegning på hodet. Sort og hvit ellers. Lys brun vinge med tydelig gult nederst.

H.B. (13.07.2009)

Svar:

Du har nok sett to stillitser - finkefugler på størrelse med sisiker.

Roar Solheim (13.07.2009)


#Diverse

Hareunge

Hei! Jeg har funnet en liten hareunge i ksogen, jeg tror den er ca 2-3 uker gammel. Jeg lurte på om denne e ri stand til å spise selv, eller må den få noen form for melk eller lignende?

G. (12.07.2009)

Svar:

Den er helt selvstendig, så bare slipp den ut igjen der den ble funnet. Hareunger blir svært raskt selvstendige og forlatt av sin mor, så denne bør klare seg helt flott.

Roar Solheim (12.07.2009)


#Fuglekasser

Døde fugleunger

Vi har en fuglekasse med webkamera. Kjøttmeisen la 8 egg. Vi fulgte interessert med og lærte mye. Det gikk bra i halvannen uke, men en morgen var alle ungene døde. Mora kom og prøvde å mate, men ga opp. Det var en periode med mye regn og sterk nordavind og vi gikk ut fra at ungene hadde frosset ihjel. Kassen ble rensket og flyttet til et mer beskyttet sted. Neste morgen var det alt kommet reirmateriale. Svarthvit fluesnapper la 5 egg. Klekket 28.-29.juni. Vi har vært borte noen dager og da vi kom hjem igår fredag 10.juli var også disse ungene døde. Nå kan det ikke være kulde som er årsaken. Noe feil med kassen eller matmangel? Når mora kom med mat virket det som det bare var til en unge om gangen.

K. (12.07.2009)

Svar:

Den første hendelsen kan, som du antyder, skyldes en periode med dårlig vær og vanskeligheter for foreldrene med å finne mat (insekter og larver). Hos fluesnapperne kan årsaken ha vært flere. 1. Hunnen kan ha blitt drept slik at ungene ikke ble foret, eller 2: hun kan ha vært sekundærhunn for en hann, slik at hun ble alene med all ungeforingen. Likevel burde hun kunne klare det alene, så det virker mest sannsynlig at hunnfuglen har blitt borte (påkjørt, drept av katt, spist av spurvehauk el. lign.). Fugler forer vanligvis bare en av ungene om gangen, så ungene får mat etter tur.

Roar Solheim (12.07.2009)


#Diverse

Flytting av reir

Hei,
Vi har oppdaget et svalereir i en seilbåt som er under ombygging på land. Det er unger i reiret nå og utfra Wikipedia forstår vi at de snart er flyveklare, men at det trolig kommer et nytt kull i slutten av juli. Spørsmålet er om vi kan forsøke å flytte reiret etter at de første ungene har forlatt det? Vi vil i så fall prøve å feste det på et lignende sted.

U. (09.07.2009)

Svar:

Et par dager etter at ungene har fløyet, kan dere trygt fjerne reiret. Det ver liten sjanse til at svalene vil bruke det samme reiret dersom dere flytter det, men dere kan gjøre et forsøk. Hvis fuglene vil sette i gang med et kull nr 2, så bygger de trolig et nytt reir et annet sted. Bare sørg for at de ikke får mulighet til å bygge på det gamle reirstedet i seilbåten, for så blir det på ny 6-8 uker med svalehekking.....

Roar Solheim (11.07.2009)


#Sykdom og skader

Bevegelseshemmet måse

Vi har en måseunge som for noen uker siden begynte å miste kontrollen over ene foten. Vi trodde først at den kansje hadde skadet seg på ett eller annet, men han ble bare dårligere for hver dag som gikk. noen dager senere merket vi at nebbet ikke var helt rett, noe som også ble værre dag for dag. nå klarer han ikke å gå, og det virker som han er helt lam i foten. Han klarer ikke å få et rett bitt, så under nebbet er hele tiden på siden av over nebbet, og virker som han nå har problemer med å åpne nebbet.. Ligner nesten på mennesker som har hatt slag eller noe slikt. Setter pris på noen synspunkter om hva som kan være galt med måseungen, og om det er noe håp om forbedringer?

N.N (10.07.2009)

Svar:

Dette høres veldig likt ut med en hjerneskade. Tilsvarende adferd så en tidligere da fugl ble kvikksølvforgiftet på 1960-tallet, men det går også igjen hos fugl som har kollidert med vindu, bil etc. Det er ikke stort du kan gjøre, enten dør fuglen nokså raskt, eller hvis den bare blir langsomt dårligere, så bør den trolig avlives.

Roar Solheim (11.07.2009)


#Sykdom og skader

gulspurv

i går fløy en gulspurv inn i mit vindue nokså hårdt.
Den ble liggende på jorden med vingene utbredte.
Det var liv den og jeg tok den med inn.
I dag er den bedre men har ikke spist noe så vidt jeg kan se.
Den kan ikke flyve, men ser elles ut til å ha det nogen lunde.
Hva kan jeg gjøre for den?

M.L. (11.07.2009)

Svar:

Hold den i ro i en pappeske eller et bur, og la den ha tilgang til vann og mat (frø og brødsmuler). Den kan ha fått hjernerystelse, og trenger kanskje noen dager påå komme seg. Dersom den langsomt blir bedre, bør den også begynne å spise av seg selv. Gjør den ikke det, har den trolig indre skader som ikke er synlige, og den kan dø av disse. Men det viktigste du kan gjøre er å holde den i ro skjermet mot katter, skjærer og andre som kan spise den. Hvis den begynner å vise tegn til å fly, kan du slippe den ut.

Roar Solheim (11.07.2009)


#Økologi og atferd

Blåmeis levetid

Me har blåmeis på overnatting under same bjelke for tredje år på rad. Kor gammal kan ein blåmeis bli?

B.B. (09.07.2009)

Svar:

Små spurvefugler som meiser kan leve opp mot 8-10 år dersom de er heldige. Den eldste kjente blåmeis ringmerket i Norge levde i 6 år og 9 måneder etter at den ble ringmerket.

Roar Solheim (11.07.2009)


#Diverse

hane og høne

for at ett egg skal bli kylling må da hønen og hanen parre seg? eller kan alle egg bli kyllinger hvis høna ruger hele tiden?

J.H.S. (10.07.2009)

Svar:

Nei, alle egg må være befruktet for at de skal utvikle seg til en kylling. Ubefruktede egg blir det ikke annet enn råteegg av ved ruging.

Roar Solheim (11.07.2009)


#Diverse

Er dette en vanlig trost,

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva er det den har på halsen,? det blå perle-mønsteret?

J.P. (10.07.2009)

Svar:

Dette er en svarttrost med enkelte hvite fjær i halsen. Det skyldes en genfeil som fører vtil at enkelte fjær ikke får tilført fargestoffer under veksten, og blir hvite. Slike svarttroster (og andre trostearter) med hvite fjær spredt på kroppen, er ikke uvanlige.

Roar Solheim (11.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Et par av denne arten har bygget et rede i garasjen min. Det er fire eller fem egg i redet.Har aldri sett dem her før. Hva slags fugl er det?

N.N (09.07.2009)

Svar:

Bildet viser en gråfluesnapper. Du kan lese mer om gråfluesnapperen på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=9597. Flere bilder finner du på http://artsobservasjoner.no/artportalen/gallery/images.aspx?art=687.

Frode Falkenberg (09.07.2009)


#Diverse

fjerning av Måker

Gi meg råd og veiledning for å fjerne/holde måker borte fra flytebryggen som er full av måkedritt.

N.N (06.07.2009)

Svar:

Jeg synes du heller skal venne deg til at måkene finnes i området, og heller spyle av brygga innimellom. Måkene skiter regelmessig på min egen båtkalesje, men det vasker jeg bare vekk når jeg kommer ned til båten. Du klarer likevel ikke å holde måkene konstant vekk, så jo før du godtar dem som en del av omgivelsene, desto enklere blir tilværelsen.

Roar Solheim (07.07.2009)


#Økologi og atferd

Kattugle ruging

Hei! Har hørt og lest flere ganger at kattugla begynner og ruge først når egg nr 2 er lagt, men også at den begynner og ruge etter 1 egget er lagt. Hva stemmer? Eller kan det kanskje variere?

S. (07.07.2009)

Svar:

Dette kan kanskje variere noe. De fleste uglene begynner å ruge i begynnelsen av eggleggingsperioden, men om de legger seg på fast og ruger etter 1. eller 2. egg, det er ikke helt godt å si sikkert. Resultatet blir i alle fall at ungene klekkes etterhvert, og dermed blir det størrelsesforskjell på ungene i et uglekull.

Roar Solheim (07.07.2009)


#Fuglekasser

trekryperkasse

ka er alle målene til ein trekryper kasse??og hen burde eg henge den?

F. (19.06.2009)

Svar:

Gå inn på www.fuglevennen.no under "Tidsskrift" så omtales bygging av fuglekasser ofte, blant annet kasser for trekryper (vår 2006), andekasser (høst 2006), grå-fluesnapper (vår 2007), tårnseiler (høst 2007).

Se også på disse skissene under linken:
http://home.no/fuglar/bilder/spesialkasser.jpg

Magne Myklebust (07.07.2009)


#Diverse

Døde kjøttmeisunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Vi har en fuglekasse, fra ib Laursen, pen å se på.
En kjøttmeis-familie har flyttet inn, og vi har tydelig hørt og sett at det ble unger og leven inni.

Barna mine og meg skulle sjekke at ungene var flydd fra redet, da vi ikke hørte noe lyd fra kassen lengre.
Da fant vi 5 døde unger nedi kassen.
Er dette normalt? Naturens gang?
Hva er normal høyde fra bunnen av kassen til hullet ut?
Er det noe vi kan gjøre for å unngå dette igjen? Det ble en traumatisk opplevelse for 5 åringen.. :-(

M.S.V. (29.06.2009)

Svar:

Ja, dette er dessverre slik naturen er. Det er MANGE fugleunger som ikke når voksen alder. Noen foreldrefugler dør under hekketiden - de blir kanskje tatt av katter, rovfugler, eller påkjørt av bil. Da blir ungene liggende og sulte ihjel. Det er det fint lite vi kan gjøre noe med, dessverre. Også når det er store unger i en fuglekasse, og noen hopper ut, så kan det ligge igjen flere fullvoksne, døde unger. Dette har jeg ikke noen forklaring på, og jeg blir selv like forundret de gangene jeg finner slike døde unger i egne fuglekasser. Selv om barn kan oppleve det som svært trist når fugleunger dør (husker det selv fra min barndom), så er det også en mulighet til å lære at det dessverre ikke alltid går bra for alle.

Roar Solheim (06.07.2009)


#Økologi og atferd

Hvordan passer jeg en svaleunge?

Vi har fundet en svaleunge, der er faldet ud af reden. Den har næsten fuld voksen fjerdragt, men kan endnu ikke flyve. VI har ikke mulighed for at lægge den tilbage i reden, da det er for højt oppe.
Kan vi gøre noget for den, eller bør vi aflive den?
Hilsen Dorthe, DK

D.N. (01.07.2009)

Svar:

Svaleunger blir matet med små insekter som foreldrene fanger i flukt. Jeg vil anta at det bare er å putte maten inn nebbet til den lille, men husk også å tilføre fuglen vann. Jeg tror det kan bli vanskelig å fostre opp en svaleunge. Om du klarer det er det viktig å slippe den fri i nærheten av andre svaler (f.eks. ved en overnattingsplass).

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Glente i Trysil?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
I går fotograferte jeg en trane som sirklet rolig over huset vårt i Østre Trysil. Da jeg snudde meg andre vegen, så en stor rovfugl som sirklet i store sirkler. Diameteren på sirklene var sikkert et par hundre meter, kanskje 300. Denne fuglen var lengre unna enn tranen, men jeg tror ikke den var mye mindre. Jeg så den i flere minutter, og tok flere bilder. Dessverre er de ikke veldig skarpe og gode.
Jeg har lett i fuglebøker og søkt på nett, men kan ikke finne annet enn glente av store fugler med kløftet hale... Kan det være mulig? (Jeg telte fire eller fem "fingerfjær", og hode og hale er lyse. Det kan se ut som overgump og undergump også er lyse, men det er litt vanskelig å si helt sikkert.)

E.B. (06.07.2009)

Svar:

Dette var et sprekt funn! Fuglen på bildet er ei glente, og er en sjelden art i Norge. Den hekket sparsomt i Østfold i forrige århundre, etter år 1900 er det registrert 147 individer i Norge.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Sykdom og skader

fugleunge

Hei igjen !
Vi hadde en rødstrupeunge med et nesten avrevet dødt bein, og ikke flyvedyktig.Vi hadde den i fuglebur som vi dekte med mose og den hadde tilogmed et lite krypinn , som den brukte flittig hver natt. Den spiste veldig godt av mark som vi ga den pluss at vi hang opp en meisebolle som den forsynte seg av. Men plutselig etter 6 dager lå den på siden en morgen og døde etter noen minutter. Den startet dagen med å kvitre, men brått sluttet den. Kan den ha overspist dagen i forveien da den ble matet med ekstremt
mye meitemark ? Den virket veldig kvikk og opplagt de andre dagene. Den fikk også vann hver dag så den tørstet ikke.
Vennlig hilsen
Grethe E Rindal

N.N (06.07.2009)

Svar:

Fugler vil nok svært sjeldent spise så mye at de tar skade av det og dør. Sannsynligvis var denne ungen svekket av andre årsaker (kanskje infeksjon fra beinskaden), og døde som en følge av dette. Den kan også ha hatt indre skader som ikke er synlige for oss. Dette er ofte et stort problem når en forsøker å hjelpe skadde fugler, spesielt fugler som er påkjørt av bil.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

Fugleunge

18.mai så skrev dere at en ikke skal ta med fugleunger hjem selv om de ser pjuskete ut og at fugleforeldrene aldri forlater sine barn. Den 29.juni skrev dere at hvis det er 2 sett med fugleunger i et rede så kan de som ikke er flyvedyktige bli liggende igjen i redet og dø.Så da er spørsmålet mitt hvorfor har da fugleforeldrene til min etbens ikke flyvedyktige rødstrupeunge med 6 søsken som kan fly blitt forlatt i garasjen.Mener du at de ville flydd tilbake etter noen dager for å se om den hadde blitt flyvedyktig ? Er det ikke sånn i naturen da at de svakeste blir etterlatt for å dø ?
Hilsen
Grethe E Rindal

N.N (02.07.2009)

Svar:

Svake, skadde og syke fugleunger kan bli forlatt av foreldrene sine. Rødstrupene har relativt store kull, og vil naturlig nok prioritere de ungene som har størst muligheter til å overleve. I de tilfeller der folk plukker inn fugleunger og tar de med hjem så er ungene som regel ikke skadet eller forlatt. Vår anbefaling er å aldri ta med fugleunger hjem: http://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=492

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

rødstrupe

Hei ! Hva skaleg gjøre med en rødstrupeunge som foreldrene har forlatt ? Hilsen Tonje

T.J. (02.07.2009)

Svar:

Ofte er det slik at foreldrene er i nærheten selv om vi mennesker får det inntrykket at fugleungen er forlatt. Foreldrene kan holde seg borte f.eks. fordi det er mennesker nær ungen, eller de kan være på matsøk i nærheten. Man må aldri ta med seg en fugleunge hjem.

Vi viser til: http://www.fuglevennen.no/arkiv/?vis=oppslag&op_id=492

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant to døde, like fugler utenfor vinduet vårt. De hadde sikkert fløyet rett inn i vinduet. De var av trostestørrelse. Sender med bilde.

T.R. (06.07.2009)

Svar:

Dette ser ut som grankorsnebb. De er svært like sin nære slektning furukorsnebb, men sistnevnte har et kraftigere hode- og nakkeparti, og nebbet er høyere ved basis hos furukorsnebb enn fuglen på bildet.

Du kan lese mer om korsnebbene her:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12067
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=12065&vis=

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Diverse

Trane kyllinger

Hei. Såg idag 2 tranekyllinger sammen med foreldrene sine,
Sted Åmli i Aust- Agder,
Er det vanlig at tranen hekker her ?

N.N (29.06.2009)

Svar:

Dette er meget interessant! Ornitologen Terje Lislevand fra Setesdal i Aust-Agder skriver: "Det er ikke vanlig at tranen hekker i Aust-Agder, men ett av de to første hekkefunn i fylket ble gjort samme år rundt årtusenskiftet nettopp i Åmli. Det er likevel veldig interessant at tranene har fått fram to unger her, og NOF i Aust-Agder er garantert interessert i å få funnet registrert. Kan jo tenkes å være en ny hekkeplass også - tranen er på frammarsj i Agderfylkene."

Ditt funn er altså så interessant at vi kunne tenke oss mer informasjon om nøyaktig lokalitet osv. Send detaljert informasjon til sekretæren i den lokale rapport- og sjeldenhetskomitéen, Jan Helge Kjøstvedt. Han har e-post: jankjostvedt@hotmail.com

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

gjøken

er det riktig at gjøken blir gal av å gale for mye

N.N (26.06.2009)

Svar:

Dette er nok ikke riktig, og er nok bare en av mange myter om denne fuglen som er feilaktige. Det er knyttet en del overtro om gjøken opp gjennom tidene, og en del interessant informasjon finnes i boka Fuglen i folkekulturen av Åsta Østmoe Kostveit.

Du kan lese mer om gjøken her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=5507

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Trekkfugler

svaler

hvor mange svale arter finnes

O.M.J. (02.07.2009)

Svar:

I hele verden finnes det 82 arter i svalefamilien. Av disse er tre hekkefugler i Norge: taksvale, sandsvale og låvesvale.

Vi har lagt artsomtalene i boka Norsk fugleatlas (1994) ut på våre nettsider. Her finner du mer informasjon om våre svaler:

Taksvale: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8511

Sandsvale: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8462&vis=

Låvesvale: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8494&vis=

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Diverse

fakta om toppdykkere?

kan dere legge ut litt fakta om toppdykkere? for me ska ha et prosjekt på skolen om toppdykere.

E.M. (09.06.2009)

Svar:

En fin start for prosjektet om toppdykkere finner du her:

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=3093

Jeg vil også anbefale boken Norges Fugler (1971) av Svein Haftorn. Den får du lånt på nærmeste bibliotek, kanskje har også skolen din boka. Selv om det er mange år siden boka kom ut, så står det masse interessant informasjon om toppdykkere der.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

Fiskerørn

Følger med ett fiskeørnpar i Søgne kommune. For 14 dager siden forsvant paret fra reiret og jeg har ikke sett noe til dem i nærheten av reiret. Hvor lang tid tar det fra egglegging til flyvedyktige unger??. Etter at de er flyvedyktige holder de seg i området eller trekker foreldre og unger i norge før trekket sørover??

M.S. (29.06.2009)

Svar:

Rugetiden tar 35-38 døgn, og begynner etter at 1. eller 2. egg av 3 (2-4) egg er lagt. Etter klekking oppholder ungene seg 8-10 uker i reiret. Det tar da ca. 3.5 måneder fra rugestart til ungene er ute av reiret. Etter at ungene er blitt flyvedyktige, kan familien holde seg på reirområdet en måned eller lenger. Dersom du fortsatt ikke ser noe til fiskeørnene i Søgne er det nok rimelig å anta at hekkingen har mislyktes. Det er rett og slett for tidlig for en fiskeørnfamilie å ha forlatt reirområdet.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Økologi og atferd

Skarv i slovakisk del av Donau

Eg har fleire gonger sett skarv ved elva Donau, og også i andre slovakiske elver... Er dette streiffugl eller fugl på trekk? Eller ei endring i miljøet?

E. (05.07.2009)

Svar:

Dette er nok først og fremst fugler som hekker i Slovakia. Mellomskarven (en underart av storskarv) hekker ved elva Donau i Slovakia. Mellomskarven har blitt mer tallrik de siste tiårene også i Mellom-Europa. Hekkebestanden av mellomskarv i Slovakia vil nok årlig bli supplert av fugler som streifer og trekker fra bestandene i andre europeiske land.

Magne Myklebust (06.07.2009)


#Diverse

Baby perleugle

Hva spiser perleugler når de nettop har lkekket

N.N (05.07.2009)

Svar:

Alle ugler spiser kjøtt av fugl eller pattedyr, som de fores med av sin mor. Hun river byttedyr i små biter, som hun putter i gapet på ungen. Når ungene er 3-4 uker gamle, river de selv i stykker maten. De er avhengige av å få hele byttedyr, slik at de kan svelge både hår, fjær og bein som siden kan gulpes opp som gulpeboller.

Roar Solheim (06.07.2009)


#Spor og sportegn

KVAR KJEM DESSE EKSKREMENT FRÅ?

Bilde vedlagt spørsmålet

I vinter var desse ekskrementa på tunet vårt. I går dukka dei opp igjen på veranden. Altså ved to høve. Kan de finne ut kva dyr det stammar frå? Både i vinter og nå ser det ut som det er urinert samstundes. Hjalmar Groven

N.N (06.07.2009)

Svar:

Dette ser ut som ekskrementer fra flaggermus. Det kan tyde på at du har flaggermus som bor på loft eller oppunder tak på huset ditt om sommeren. Flaggermus holder seg bare i hus om sommeren, og de gnager eller spiser ikke i stykker ting slik mus gjør. De er derfor harmløse som husgjester.

Roar Solheim (06.07.2009)


#Diverse

Fugler standet på oljeplatform

Jeg sitter på en platform på Haltenbanken. Her har det dukket opp en flokk på minst 20 grankorsnebb. Hvordan i allverden har de havnet her? Det har jo ikke vært noe uvær å snakke om den siste tiden. Og er det noen mulighet for at de greier å ta seg til land igjen?

E. (05.07.2009)

Svar:

Korsnebbene er ekte nomadefugler. De er tilpasset å fly langt for å finne steder hvor bartrær har frø. Derfor hender det nok at korsnebbene legger i vei og krysser havstrekninger f. eks. til England fra Norge. Disse fuglene kan derfor godt klare å fly til land igjen. Men hvis de holder seg på plattformen i flere dager, kan det hende at dere bør kaste ut noe brødsmuler og/eller frø (selv om solsikkefrø kanskje ikke er det det florerer av på en oljeplattform?). Fuglene vil da ha behov for å fylle opp med mat og energi før de kan trekke mot land igjen.

Roar Solheim (05.07.2009)


#Fuglekasser

Høyde

Hei. Jeg har en rekke fuglekasser rundt om i skogen . Plasserte de i rimelig god høyde fra bakken av preventive årsaker . Derfor har jeg vært nødt til å ta med meg en stige hver gang jeg har tatt mine inspeksjonsrunder. Men dette blir noe slitsomt i lengden , og vurderer senke de til mannshøyde for derved gjøre det noe enklere. Har sett andre gjøre det , og senest i et TV-program så jeg en fuglevenn inspisere sine fuglekasser fra bakkenivå.
Hilsen Per .

N.N (05.07.2009)

Svar:

Jeg har selv hatt småfuglkasser hengende i passe høyde slik at jeg kan stå på bakken og kikke ned i kassene når jeg tar av lokket. Dette er absolutt en tilstrekkelig høyde for de fleste småfuglene som hekker i fuglekasser. Både flaggspett, tretåspett og dvergspett kan hakke hullene sine helt ned mot ca 1 til 1,5 meter over bakken. Det er bare i sterkt beferdede områder at jeg har benyttet stige. Men jeg har kjøpt en kort stige på ca 2 m lengde til dette bruk. Ellers finnes det nå også uttrekkbare leddstiger som er svært lette å bære - disse kan være ypperlige å benytte der en føler at en MÅ henge kassene høyere. Kasser til ugler og ender henger jeg alltid omkring 4-5 meter over bakken, og da er det faktisk mye lettere å benytte stige enn å finne et godt klatretre. Jeg benytter en sammenbrettbar Zarges-stige som bæres på ryggen festet på et gammelt pakkrammesekk-stativ.

Roar Solheim (05.07.2009)


#Økologi og atferd

Insektspisende måker

Vi har de to siste årene registrert måker som tilsynelatende jakter og spiser insekter i lufta, akkurat som svaler. Vi registrerte dette første gang i fjor i Kragerø, men har oppdaget dette i Porsgrunn. Er denne måten å skaffe mat på vanlig for måker?

T.O.L. (04.07.2009)

Svar:

Jeg antar at dere har sett hettemåker som snapper svermende maur. Når maurene svermer (hanner og hunner flyr ut for å parre seg i lufta), så er det mange fugler som flyr i flokk og snapper insektene. Svaler og stær samles for å meske seg, og hettemåkene deltar gjerne i etegildet. Jeg har selv sett hettemåker flere ganger gjøre dette, men kjenner ikke til at andre måkearter deltar i slike maursverme-etegilder. For hettemåkene er insektsnapping en regulær måte å finne mat på.

Roar Solheim (05.07.2009)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvis egg fra en art blir plassert i en annen arts rede;
f. eks. at et egg fra grågås blir ruget ut og ungen oppfostret av sædgjess, vil den voksne fuglen da orientere seg seksuelt mot sin egen art eller sædgjessene?

B. (04.07.2009)

Svar:

Fugler som er såkalte redeflyktere, dvs der kyllingene kan gå eller svømme kort etter at de er klekket, har en sterk pregingsreaksjon på det første som beveger seg som de ser. Dette vil vanligvis være deres mor, men kyllinger av ender og gjess kan f. eks. kunstig preges på å følge etter badeballer eller lignende gjenstander. Ender eller gjess som ruges ut og fostres opp av en annen art, vil nok oppfatte seg selv som denne arten. Slike fosterkyllinger er trolig årsaken til at det hos andefugler oppstår en del hybrider i naturen. Hos mange andefugler verper nemlig fuglene i hverandres reir. Denne "reirparasittismen" sørger for at hunnfuglens egg spres på flere kull. Hvis ett kull blir spist av en rev, så vil kanskje noen andre av hennes kyllinger overleve hos en fostermor. Dersom fuglen da har verpet egg i reiret til en annen art, vil avkommet siden kunne kurtisere den andre arten, og gi opphav til hybrider. Grågås-kanadagås, og grågås-hvitkinngås kryssninger dukker derfor regelmessig opp i naturen.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Måkebæsj

Hva er det hvite og det svarte i måkens avføring? har hørt at det hvite er tiss, er det sant??

F.J. (03.07.2009)

Svar:

Det hvite i fuglenes avføring er urinsyre. Fuglene produseres ikke det vi ellers kaller tiss - dette er mer typisk for pattedyr. Fuglene trekker væske ut fra avfallsstoffene, og slipper ut den hvite urinsyra sammen med ekskrementene (fuglene har felles utførselsåpning for begge disse avfallsproduktene - kalt en kloakkåpning).

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Jeg bare spør

Hvorfor er mange av svarene skrevet så sarkastisk? Er det så rart at folk flest ikke har så mye greie på fugler? Har ornitologer kanskje like god greie på alle profesjoner?

A. (02.07.2009)

Svar:

Vi kan bare beklage dersom noen svar oppleves som sarkastiske. Dette kan kanskje skyldes at de kan være korte og kjappe. Denne spørsmålssiden betjenes på frivillig basis av en håndfull ornitologer, som forsøker å besvare spørsmål etter beste evne og uten betaling. Det kommer mange både gode og fornuftige spørsmål til denne siden, samt spørsmål som det er viktig at spørrerne får raskt svar på. Men det kommer faktisk også noen spørsmål som tydeligvis er skrevet på fleip, eller som bare er tull. Dette er det ikke alltid lett å se, så derfor forsøkes alle spørsmål besvart så fornuftig som mulig. Et annet forhold er at samme spørsmål kan gå igjen et utall ganger. Når en har besvart et slikt spørsmål en eller flere ganger, så kan det lett bli til at svaret blir kort (og kanskje litt oppgitt?). For eksempel er det en gjenganger at det spørres om håndtering av antatt forlatte fugleunger. Nå er det faktisk slik at svar på tidligere spørsmål ligger ute slik at alle skal kunne lese disse, så derfor kan dette også medføre at slike gjengangerspørsmål ikke prioriteres besvart. Siden det er flere fuglefolk som besvarer spørsmålene, så blir det også noe tilfeldig hvilke spørsmål som besvares raskest.
Håpe dette kan avklare noe.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

svart hvit fluesnapper

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei , vi har funnet en liten svart hvit fluesnapper , å vet ikke helt hva vi skal gjøre.Den er kommet ganske langt å kan nesten fly.Skal vi fortsette å tvangsfore den eller bare sette den fri.Vi fant den ved en bil vei , der det var mange katter. Vi har den i en ubrukt fuglekasse som vi har lagt gress og høy i som ett reir.Den piper mye , plis få svar på hva vi bør gjøre :)

K.O.C. (03.07.2009)

Svar:

Dette er en nylig utfløyet unge av svarthvit fluesnapper. Den bør snarest settes ut igjen der dere fant den. Hør etter om dere hører tiggepipene fra dens søsken. Hvis dere kommer i nærheten av ungekullet, bør også foreldrene varsle, og da vet dere at dere er på riktig sted. Sett den oppe i en busk eller et tre.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei:)Har funnet en liten fugleunge, fant den på plenen hjemme, tror den har falt ut av rede, men kan ikke finne det.Den har ikke åpnet øynene enda, og den har ikke fjær, bare litt grå dun på hodet. har puttet den i en eske, med masse bommul, håndkleder++ Den er veldig livlig, har spist masse mat(Mark, blødt brød) og har drokket masse vann. Tror du det er noesajangs for att den overlever, eller kan man levere den noen stand? hva skal vi gjøre?

A.L. (03.07.2009)

Svar:

Dette er en unge av en eller annet spurvefugl (meis eller kanskje gråspurv/pilfink) Det er ikke lett å se hvilken art det kan være, fordi den er litt liten ennå, samt at bldet er uskarpt. Den er så liten at den ikke har hoppet ut av reiret på egen hånd, så denne fugleungen må fores av deg dersom den skal overleve. Det tar flere uker før den kan klare seg på egen hånd. Når det går an å se hva slags art det er, er det også lettere å finne riktig for til den. Men en blanding av kokt, most egg, brødsmuler og eventuelt små insekter/biter av meitemark kan gå bra.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

Ugle med manglende vinge...

Har fått en ny nabo dette året, ser ut som en ugle unge, usikker på art. Den klarer ikkje fly, og kan se ut som den mangler ene vingen. Den har kanskje vert i krig med skjærer, såg for ca en måned siden mange fjær utenfor. Uglen holder nå til under terassen, og gjemmer seg i krattet. Kommer med endel lyder om kveldene. Kva skal/kan vi gjøre med den?

N. (02.07.2009)

Svar:

Dersom denne fuglen skulle mangle en vinge, har den ikke sjanse til å klare seg. Men trolig ser det bare slik ut. Det høres mest ut som om det er en nylig utfløyet ugleunge dere har på besøk. I NordHordaland kan dette dreie seg om en kattugleunge. Hvis dere kan få fotografert den og sendt bilde, så kan vi kanskje si hva det er.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ukjent fuglelåt

Jeg kjenner til de fleste fuglelåter. Har nå flyttet og her er det en fuglelåt jeg ikke kjenner til...Den har en nærmest gjennomtrengende låt og synger kveld/natt/tidlig morgen...låten er nærmest metallisk og veldig høy, ti-ti uee stigende på slutten, jeg tror jeg har observert den i toppen av trær, tror den er på størrelse med mindre enn stær

N.N (03.07.2009)

Svar:

Hvor i landet er dette? Hva slags landskapstype (skogtype osv.) er det denne fuglen holder til i?

Roar Solheim (04.07.2009)


#Diverse

tårnseiler fast i vaskekurv

Hei,

Jeg fant en tårnseiler som hadde satt seg fast i mellom et av hullene i vaskekurven min. Jeg vet ikke hvor lenge den kan ha vært der, men det kan dreie seg om noen dager.
Jeg klippet han løs og den ser ut til å være hel.. men dehydrert og kanskje sulten. Den har fått vann og den har drukket litt.

Da jeg prøvde å kaste den i luften og den seilte litt før den krasjet. Nå ligger den å slapper litt av i en boks på vaskerommet og jeg har laget litt sukker vann med små biter av kokt eggehvit i bittesmå biter som jeg skal prøve å få i den (fant info her på siden).
Hva kan jeg gjøre mer for krabaten?

N.N (04.07.2009)

Svar:

Det du har gjort hittil er helt riktig! Vann mot dehydrering er veldig viktig, eggehvitebitene er nok også bra for en tårnseiler. den er ren insektspiser, så det er ikke så mye annet en faktisk kan putte i en slik fugl dersom en ikke kan fange insekter. Det er sannsynlig at fuglen har satt seg fast, slik du antyder, og at den bare er avkreftet/sulten/dehydrert. Dette kan også være årsaken til at den ikke klarte å fly da du kastet den opp i lufta. Forsøk å la den hvile og komme seg, og forsøk eventuellt å kaste den opp mot slutten av dagen. Du kan også la den henge (klore) seg fast på en loddrett ru overflate opp på en vegg, da kan den selv velge om den vil forsøke å fly.

Roar Solheim (04.07.2009)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grankorsnebb Furukorsnebb?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har et spørsmål om dette er en Grankorsnebb eller
en Furukorsnebb. Den er observert på Norne produksjons skip
som ligger 200 km utenfor Helgeland kysten.
Det var både en han og en hun på besøk hos oss.
De må ha kommet litt ut av kurs for å si det mildt.

T.W. (01.07.2009)

Svar:

Dette er en grankorsnebb, en ung hann. Nebbet er såpass smalt i høyden at det er tydelig en grankorsnebb (furukorsnebbenes nebb er kraftigere).

Roar Solheim (02.07.2009)

««første 45 857 - 45 906 av 50 250 siste»»