Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 6 181 til 6 230 av totalt 50 211 spørsmål «forrige neste»
Er blåmeisen den tøffeste?
Jeg mater småfulg i hagen ved å henge ulike foringsstasjoner opp i en stor syrin, og har registrert at hver eneste gang er det blåmeisen som kommer først. til og med mens jeg fyller og henger opp. De sitter på grener og venter. Går jeg et par meter unna begynner de å forsyne seg, mens alle de andre spurvene er delvis gjemt i en stor hekk i nærheten, og kommer ikke før jeg har fjernet meg ytterligere flere meter. Jeg har registrert at det blant de andre spurvene finnes kjøttmeis og muligens gråmeis og eller pilfink. Derfor; er det en kjent sak at blåmeisen er modigere enn de andre småfuglene?
L.L. (18.03.2023)
Svar:
Blåmeisen kan ofte virke som en skikkelig tøffing, så kanskje er den noe mer pågående enn en del andre småfugler.
Roar Solheim (03.04.2023)
spettmeis
Hei, i huset vårt er det to små hull i kassen som dekker lafteknutene. I år er et spettmeispar veldig interessert i å etablere seg her. Vi hører raske pekke-lyder. I går, den 20. mars, monterte jeg en fuglekasse foran det ene hullet som alternativ. Jeg håper ikke spettmeisen allerede har rukket å legge egg i det «gamle» hullet. Det har jo vært en kald vår, men de siste tre dagene har det vært mildt. Jeg skal montere en fuglekasse over det andre hullet også.
S.N. (21.03.2023)
Svar:
Nei, spettmeisen har trolig ikke lagt egg ennå, men den starter ofte en uke før de andre meisene, så ikke sperr av noe senere.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fuglebur utenfor stuevindu
Hei,
Jeg har hengt opp et fuglebur utenfor stuevinduet. Kjøpet den beste fuglematen jeg kan finne. Men det kommer ingen fugler.
Er det noe med at fugler ikke trives/liker vindu?
C.K. (23.03.2023)
Svar:
Nei, det er ikke noen sammenheng her, men dessverre vanskelig å vite hvorfor fuglene nikke dukker opp.
Roar Solheim (03.04.2023)
Namn på fuglearter ved Turkanasjøen i Kenya og norske langdistansetrekkfugler som overvintrar og mellomlander der
Kjære fuglevennen
Eg håper dykk kan hjelpe med følgande?
Eg har sykla frå Sør-Afrika til Nordkapp og no skriver eg bok om denne heilt fantastiske opplevinga og erfaringa 🚴♀️🌍❤️🎉 Eg skal til å gå i gong med kapittelet om korleis det var å sykle gjennom Turkana, Kenya, og som ein del av beskrivinga av området vil eg gjerne ta med litt om fuglelivet.
Heilt konkret er eg på jakt etter 3-5 namn på lokale fuglearter som held til ved Turkanasjøen stort sett heile året, og som er ‘eksotiske’ og kjende for dei fleste nordmenn. Tanken her er å gjera det litt spanande.
Og så har eg veldig lyst til å ha med 3-5 namn på norske fuglearter som dei fleste nordmenn kjenner som overvintrer ved Turkanasjøen, og 3-5 namn på vanlege norske fuglearter som mellomlander ved Turkanasjøen på veg lengre sørover.
Er dette nokon dykk kan hjelpe med? Eg har prøvd å finne denne infoen på nettet utan særleg hell, difor hadde det vært heilt fantastisk! 😄🙌🎉
Beste helsing,
Teresie Hommersand
T.H. (19.03.2023)
Svar:
Dette er dessverre alt for omfattende for å kunne besvares her. Kun korte spørsmål kan besvares. Dette er en hel arbeidsoppgave, og det har vi dessverre ikke tid til.
Roar Solheim (03.04.2023)
Stær og spettmeis.
Helt siden 2005 har jeg hatt spettmeis som hekket i stærekassen her (Alver, Hordaland). Men nå har akkurat stæren kommet og har kastet spettmeisen på hodet ut av kassen. Det samme skjedde i fjor. Jeg har ikke hatt stær her før dette. Er det noen kasser jeg kan henge opp- eller annet jeg kan gjøre for at spettmeisen skal få hekke her også, uten at stæren okkuperer kassen? I fjor fant et spettmeispar heldigvis en stærekasse jeg hengte opp i skogen for mange år siden. Men jeg vil så gjerne ha spettmeisen her hagen slik at jeg kan følge med dem.
L.B.H. (25.03.2023)
Svar:
Heng opp en ekstra fuglekasse straks.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilke svømmefugler er dette?
Bildet er tatt i Karmøy kommune 16.93.2023
M.N. (17.03.2023)
Svar:
Laksender.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken svømmefugl er dette?
Bildet tatt i Karmøy kommune 16.03.2023
M.N. (17.03.2023)
Svar:
Laksand hunn.
Roar Solheim (03.04.2023)
Spørsmål om sykdom fugl
Hei :) Er med i en gruppe på facebook (Småfugler på fuglebrettet :-)) der en dompap ble avbildet. Lurer på hva som kan være feil med den? Legger ved bildet.
M.S.R. (23.03.2023)
Svar:
Dompap hann, dessverre vanskelig å vite hva som kan ha skjedd med den.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vil småfugler kunne ete fisk?
Hei, eg skriv ei barnebok om fuglar som overvintrar. Den skal vere både underhaldande og lærerik, og litt dramatisk. Handlinga går føre seg i eit fiskevær, og tilgongen på mat går opp og ned. Spørsmål: Vil vanlege småfugler ete fisk som siste utveg ved matmangel (og streng kulde)? Kanskje med litt opplæring frå ein fossekall? 😅
J.V. (22.03.2023)
Svar:
Ja, noen (meiser f. eks.) kan nok det.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken ugle?
Hei. Vi holder til på Toftøysund i Tysvær. Har en fugl som holder på om kveld og natt i skogen bak oss. Det er nok en ugle som lager en lyd med tre korte og ett langt støt. Lydopptak vedlagt. Kan dere hjelpe med hva dette er?
A.H. (18.03.2023)
Svar:
Dette er lyd fra en kattugle.
Roar Solheim (03.04.2023)
Stillitsreir - allerede i mars?
I dag, 22. mars, møtte jeg på en kjeftende stillits. Den satt i nærheten av et lite reir av mose, høyt (10 m+) oppe i ei or. Kan stillitsen virkelig ha begynt å lage reir allerede?
T. (22.03.2023)
Svar:
Neppe, trolig bare en tilfeldighet.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvor ofte spiser Havørna
Hei, jeg driver med litt fiske i fjorden og slenger ut litt mat i form av lever og rogn til måkene og av og til fisk.
Noen ganger er det samme ørn på samme plass flere dager på rad og noen ganger kan jeg se den sitte i fjæra uten å ta til vingene eller virke interessert.
Jeg ser ofte at de sitter i par i fjæra og noen ganger kommer bare en og noen ganger begge.
Hvor ofte spiser havørna?
P. (18.03.2023)
Svar:
Kommer helt an på hvor mye den får spist i hvert måltid.
Roar Solheim (03.04.2023)
Voksen kaie
Fant han i hagen med brukket vinge,da han traff kjøkkenvinduet.vingen holder han nede,men spiser bra.hvor lenge tror du han må være i ro?
S.J. (23.03.2023)
Svar:
Vanskelig å vite. Vingeskader kan ta noen uker for å heles.
Roar Solheim (03.04.2023)
Oppgulp fra rovfugl?
Hei, jeg lurer på om du ut fra dette bilde kan svare på fra hvem(rovfugl?) et slikt oppgulp kan komme fra? Alt på bildet var mykt, ikke noen beinrester. Ser noen mørke fjær innimellom. Oppgulpet lå på en stor stein i åpent landskap. Heiområdet på Øshusvik/Rennesøy i Stavanger kommune.
M.N. (19.03.2023)
Svar:
Dette kan være fra kråkefugl eller måkefugl, ikke rovfugl.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hagefuglene
Hei
Nå har jeg satt opp ny fuglekasse på siden av Huset
eller må den være det det er mat i Hagen?
T.B. (25.03.2023)
Svar:
Nei, mating er ikke en forutsetning for at kassa skal bli tatt i bruk.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken type and ?
Så en and i Kr-sunsds området(Nordmøre) månedskiftet Januar/feb.Den hadde hvit fjærdrakt under vann og ca til en cm over vann.Videre var den hvit i hele brystet og opp til hodet der den hadde en brun "Kalott". Fra den hvite vannlinjen og over hele oversiden av fuglen,stjert vinger hadde den samme brun farge som farven på "Kakotten". Brunfarven var svært lik den Ærfugl-hunnen har.Den hadde ingen typisk andenebb,men nebbet lignet mer på et hakkespettnebb. Veldig rund i kroppsfasongen,og lå lavt i vannet.Det nærmeste jeg kan komme på fasongmessig kan være Laksand.Oppservasjon fra 10-15 meter så her er det rom for feil. På forhånd Takk.
J.I.O. (19.03.2023)
Svar:
Laksand er fullt mulig.
Roar Solheim (03.04.2023)
Trostehauk
Kan vi ha, har vi trostehauk i Norge. Jeg tror det var det jeg såg for et par dager siden
L.K. (24.03.2023)
Svar:
Arten "trostehauk" finnes bare i nord-amerika. Her i Norge finnes spurvehauk og hønsehauk.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fuglemat
Hei. Kan man gi ender Synnøve Granola med Jordbær, Bare Bra Granola med kakao og bringebær, Nestlé Havre Cheerios 92% Fullkorn og Nestlé Original Fitness 64% Fullkorn? :)
A. (22.03.2023)
Svar:
Du kan jo prøve, og se om de vil spise det.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken ful har dette rede?
Hej,
I skogen fant jeg dette dette rede og lurer på hvilken fugl kan ha bott her?
Den er omtrent 1m opp i treet fra bakken.
S. (22.03.2023)
Svar:
Kanskje et nøtteskrikereir.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vader
Hei, jeg fant en fuggel i dag morges som i løpet av natten antageligvis flydd i en strømledning. Jeg har ikke akurat noen stor kunnskap angående vadere, selv om jeg kjenner til noen av dem. Men denne pippen har jeg aldri sett. Har du noen anelse om hva det er?
R.O. (25.03.2023)
Svar:
Dette er en vannrikse.
Roar Solheim (03.04.2023)
Ærfugl på Osterøy
Hei. I dag er det en fantastisk flokk ærfuglpar i Fotlandsvågen. Midt i flokken var det også en praktærfugl han! Fantastisk fin ! Tilsvarende flokker har vi utenfor mitt arbeidssted på Garnes. Det er fantastisk å se og høre disse vakre fuglene. På ytre Fosen hvor jeg bor til vanlig har disse flokkene dessverre forsvunnet Jeg lurer på hvor de hekker her ute på Osterøy? Jeg har bodd på øy på Fosen der vi fikk sanket litt dun og renset for ca 40 år siden. En utrolig ressurs!
T. (24.03.2023)
Svar:
Nei, praktærfuglen hekker ikke på fastlandsdelen av Norge.
Roar Solheim (03.04.2023)
Overvektig kjøttmeis
Vi mater fuglene i hagen. Menyen er: villfuglblanding, solsikkefrø, fettkolber, nøtter og meiseboller. Vi har flere arter i hagen vår, og vi har utviklet et forhold der vi kan sameksistere ute, men med avstand.
De siste ukene har vi observert en særlig romstor kjøttmeis. Den kan minne om en liten tennisball, med vinger. Vi er usikker på om vi skal la naturen gå sin gang eller sette inn tiltak for å redusere kroppsvekten, og i så fall: hvilke tiltak? Vi kan ikke ta bort all maten, for å slanke en fugl. Det er enorme mengder snø, og vi har mange fugler som er her å spiser gjennom døgnet.
C. (25.03.2023)
Svar:
Ikke noe du kan eller bør gjøre med fuglen.
Roar Solheim (03.04.2023)
Andefugl
Hei
Vi var en tur i Buvika i Trøndelag i formiddag.
Sammen en hel del Stokkender var en and som var like stor som en Stokkand, men den var nesten ensfarget mørk brunlig i fjærdrakten med en tydelig hvit flekk litt langt oppe på brystet, nebbet var mørkt og den ytterste delen var diffust grønnlig.
Hvilken and kan det være?
Fikk dessverre ikke tatt bilde.
M.G. (25.03.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig uten bilde, men trolig en rømt tamand.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hva kan denne være?
Jeg kjørte tett forbi en rovfugl på en bambus brøytepinne på en vei over et stort jorde mellom Skjeberg og Hauge for et par-tre uker siden. Den var ca 50 høy (?) fra stjert til isse, hadde gult nebb, meget vakker, mørk brunsvart farge, med spettet fjærdrakt. Den satt rolig mens jeg kjørte rett forbi, men lettet straks etterpå. Det finnes sivhauk i området, men jeg finner ingen bilder på nettet som passer. Glente kan likne, men fuglen jeg så var mørk, også oppå hodet. Finner den ikke i Gyldendals store fugleguide.
L.S. (30.03.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare uten bilde av fuglen.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vannpiplerke?
Er dette en vannpiplerke eller en skjørpiplerke Nyttbilde
T.A.H. (26.03.2023)
Svar:
Trolig en skjærpiplerke.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fugler som er kan være typisk for Kråkerøy.
Hei.
Dette kan virke litt merkelig men jeg jobber med en ny korpsfane til Kråkerøy Musikk korps og i den forbindelse gjøre jeg litt research. Mitt spørsmål er, vet dere hvilke fugler som er typisk eller eventuelt helt spesiell for Kråkerøy? Tenkte å innlemmet en fugler som en del av fanen. Setter veldig pris på svar.
A.D.N. (22.03.2023)
Svar:
Har dessverre ikke lokalkunnskap til å kunne besvare dette.
Roar Solheim (03.04.2023)
forsvinning
Plutselig forsvant alle meisene, dompapp, ja alle - dette i starten av mars `? - noe naturlig ????
K. (21.03.2023)
Svar:
Dessverre umulig å vite. Slike observasjoner gjøres hele tiden.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fuglenes farevarsling
Har fuglenes varsellyder, for eksempel kjøttmeisen, variasjoner som antyder hvilken fare det er snakk om — hvor fort den kommer og hvilken retning den er?
Tenker det vil være nyttig for andre meiser å vite om det er snakk om en spurvehauk som svever over, eller om det er en katt som kommer nedenifra ... Er det gjort noe forskning på det?
M. (26.03.2023)
Svar:
Ja, meisene kan faktisk skille mellom ulike farer og faregrader ved lydene de gir fra seg! Masse ny forskning på dette.
Roar Solheim (03.04.2023)
sangsvaner kommet
60-70 sangsvaner mellomlandet i ytre gjerpen og spiste litt i en grunn dam i dag. Masse "prating" Kanskje på vei til Finnmark eller enda lengre?
O.B. (25.03.2023)
Svar:
Ja, det er mulig.
Roar Solheim (03.04.2023)
Bokfink hunn?
Hadde besøk av mange Bokfinker i dag, nesten kun hanner. Er dette en Bokfink hunn?
T.L. (26.03.2023)
Svar:
Ja, en tidlig bokfink hunn.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hva er denne grå?
Hva er denne grå som ligner på grønsisik hunn?
Men har hvite vingestriper. Ikke rødt på hodet.
L. (19.03.2023)
Svar:
Fuglen til venstre er også en grønnsisik. Forskjell på ungfugler, hanner og hunner.
Roar Solheim (03.04.2023)
Lavskrike
Hei. Vi observerte ti ringmerka lavskriker på fuglebrettet vårt. Vi har lyst til å rapportere observasjonen. Er det interessant fir noen. Hvordan gjør vi det? Har selvfølgelig ikke sett noen nr., men kun farger på ringene.
O.M.L. (18.03.2023)
Svar:
Ta kontakt med ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fugletitting på Runde
Hei! Jeg planlegger en tur til Runde for å se Lundefugl. Fra og til hvilken dato er det mulig?
L.W. (21.03.2023)
Svar:
Kontakt lokal informasjon Runde.
Roar Solheim (03.04.2023)
Reirbygging på vinteren
Fant i januar et nytt reir i vedstabelen, vedstabelen er fra høsten så reiret har ikke ligget der siden i fjor. Hvilken fugl bygger reir så tidlig?
G.N.N. (16.03.2023)
Svar:
Ser ut som et trostereir eller grå fluesnapper reir, men da må det være fra i fjor.
Roar Solheim (03.04.2023)
Due
Hei,
Min mor tok bildet av disse duene i Horten nå i mars 2023. Aldri sett de med den fjærdrakten før. Hvilken type due er dette?
T. (19.03.2023)
Svar:
Dette er ringduer.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fugl i vinduet
Det fløy en fugl i vinduet den driver å flakser rundt på bakken men klarer ikke å lette hva skal jeg gjøre
I. (21.03.2023)
Svar:
Slike bør tas inn i en eske for å se om de kommer seg - ofte hjernerystelse etter vinduskollisjon.
Roar Solheim (03.04.2023)
svale
hei bruker svala fuglekasser
M.A. (19.03.2023)
Svar:
Tårnseilere kan hekke i kasser. Taksvaler kan også hekke i kasser som etterligner reirene deres.
Roar Solheim (03.04.2023)
Svømmefugler
Bildene ble tatt i dag 16.03.2023 i Karmøy kommune, fastlandsiden
M.N. (16.03.2023)
Svar:
Dette er en laksand hunn.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fuglesalmonella og høns
Hei Jeg lurer på om fuglesalmonella smitter til høns, slik som fugleinfluensa kan gjøre.
S.B. (20.03.2023)
Svar:
Ja, det kan skje. Derfor er det viktig ikke å få kontakt mellom hønsefugleanlegg og småfugler.
Roar Solheim (03.04.2023)
Skjærer
Kan skjærer få trakom på øyet?
Eller hva kan dette på bildet være?
N.N (26.03.2023)
Svar:
Vet dessverre ikke hva dette skyldes, men av og til får vi bilder av lignende tilfeller hos skjærer.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vannpiplerke?
Er dette en vannpiplerke eller en skjørpiplerke
T.A.H. (26.03.2023)
Svar:
Det kan jeg ikke avgjøre ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (03.04.2023)
Smitte fra fuglekasse?
Rensa nettopp ei tårnseilerkasse, og lurer på om man kan bli syk av støvet som ble virvlet opp?
M. (26.03.2023)
Svar:
Neppe.
Roar Solheim (03.04.2023)
Rovfugl
Hvilken rovfugl ?
Lys /rosa skjær i bringa, grå med hvite flekker på ryggen
K.O.H. (26.03.2023)
Svar:
Spurvehauk.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fasan
Jeg koser meg med fuglene på fôringsplassen. Jeg har og en flott fasanhann som kommer innom, men den har ikke den lange halen lenger. Jeg går ut fra at den ikke er så attraktiv blant damene. Det jeg lurer på er om de lange fjærene (halen) vil vokse ut igjen. Ikke noe godt bilde, da det er tatt gjennom vinduet.
B.M.A. (28.03.2023)
Svar:
Ja, de vokser ut igjen.
Roar Solheim (03.04.2023)
Hvilken fugl er dette?
Hei, jeg observerte en fugl aom så ut som den var en blanding av en gås og en and. Hvilken type fugl er dette? Den ser ikke ut som en vanlig and.
K. (18.03.2023)
Svar:
Tamvariant av stokkand.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fjerning av skjærereir
Er det ulovelig å fjerne skjærereir som er rett ved siden av huset før de har lagt egg?
E. (27.03.2023)
Svar:
Det må du spørre f. eks. Statens Naturoppsyn om.
Roar Solheim (03.04.2023)
Vipa flakser i luften - hvorfor gjør den det?
Vipa har etter min mening en rar måte å fly på, og jeg undres over hva som er hensikten?
I motsetning til andre fugler virker det ikke som om flukten har noe retning, da vipa oftest flakser i et endeløst kaos av kast rundt og rundt, opp og ned.
Finnes det en naturlig forklaring?
N.N (27.03.2023)
Svar:
Det er fuglens fluktspill - en del av parringsspillet.
Roar Solheim (03.04.2023)
Skarv?
Hei. Hva er navnet på disse fuglene (se bilde)? Er dusse utrydningstruet?
Bildet er tatt på Sinnigskjæret i Hundvåg bydel, Stavanger i midten av februar.
A. (27.03.2023)
Svar:
Dette er gråhegrer.
Roar Solheim (03.04.2023)
Fugl på matplassen Nordfjellstølsvegen 349
Hva heter fuglen ?
P.H.S. (31.03.2023)
Svar:
Dette er gråsisik.
Roar Solheim (03.04.2023)
Rare fuglelyder
Hva er det som lager så rare, kvekkende lyder på kvelden på Gran Canaria? Høres en stund etter mørkets frembrudd langs kysten ved Playa del Cura. Litt måkeaktig på et vis
N.N (28.03.2023)
Svar:
Behøver ikke å være fugl. Kan være amfibier eller insekter også.
Roar Solheim (03.04.2023)