Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 5 533 til 5 582 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Kråke med frynsete fjær og stjert, uten vingespenn.
Har ei lira kråke, som har fulgt etter min hund og meg og funnet ut hvor jeg bor. Siden har hun oppsøkt oss hver morgen. Nylig oppdaget jeg at hun ikke har vingespenn, hun kan bare flakse, ikke fly.
Møtte henne på en tildelt spot på en mark ved SUS i mars. La merke til henne fordi hun var ensom og ble jaget bort av andre kråkene da jeg gav henne hundefôr, men passet alltid på at hun fikk sitt.
Siden det er hekketid nå, så betyr det vel at hun har overlevd minst et år? Vil hun få nye fjær ila sommeren og kunne bli flygedyktig igjen? Hun virker frisk og fin ellers, så jeg har jo lyst å hjelpe henne på vingene igjen om det er mulig? Hun viser nyskjerrig sunn skepsis og jeg ønsker ikke å temme henne. Men legger ut litt fôr og vann på fast sted og har fotografert/filmet at det faktisk er hun som spiser og drikker det. Hun flytter t.o.m på den lille vannskålen, når det er tomt. Hvorfor gjør hun det?
Er det greit at jeg mater henne så lenge hun ellers virker frisk? Jeg bor i Borettslag med mange katter, så hun er jo veldig utsatt på bakkeplan. Er det noe annet jeg kan gjøre for å redde livet hennes?
L. (03.05.2023)
Svar:
Kråka får nok nye fjær i sommer. Da bør den kunne fly igjen. Helt OK å mate en slik fugl.
Roar Solheim (03.05.2023)
Hvem sine fjær?
Hei,
Hvem er det som sannsynligvis har blitt mat for spurvehauken?
Fant disse fjørene ved stabburet?
På forhånd takk.
M.V. (02.05.2023)
Svar:
Dette er vingefjær fra en måltrost.
Roar Solheim (02.05.2023)
Grønnfink med knekt vinge
Fant en grønnfink utenfor som ikke kunne fly, knekt vinge. Nå har den vært i fuglebur i gangen i 1uke, og fugeln virke kvikkere og hopper rundt på pinnene og spiser bra.
Høyre vinge er ikke blitt noe bedre, muligens klarer den å gli litt mer i lufta nå enn første dagen, før den kræsjer. Når jeg kjenner på vingene så er den dårlige kanskje dobbelt så tykk, den kommer ikke inntil kroppen, den glir heller ikke like lett ut som den friske. Se video
Målet er å slippe den fri, så lar den være i fred, tok den ut nå får å kjenne på vingene og sende inn spørsmål.
Hvor lang tid tar det før vingen eventuelt blir bra?
Tenkte å gi den inntil en mnd på å bli frisk, men det er kanskje for kort tid for å avgjøre om den aldri blir å fly igjen?
B. (02.05.2023)
Svar:
Dessverre umulig å vurdere skaden når en ikke selv kan sjekke bruddskaden. Men det kan ta 3-4 uker.
Roar Solheim (02.05.2023)
rynkebyløp
hei. eg lurte på om dere i fuglevennen vil være sponsoren min i oppdreg rynkebyløp. de løper heile skulen så masse som du klarer. og får hver runde du løper så blir du enig med sponsoren om hvor masse penger sponnsoren vil sponse deg får kvær runde som blir løpt. pengene som blir sjent blir donert til Barnekreftsforeningen.
ein runde er 400 meter lang.
hilsen oss på myking skule
Team rynkeby
L. (02.05.2023)
Svar:
Dessverre feil adressat her.
Roar Solheim (02.05.2023)
Ringduer
Et par ringduer har flyttet inn i hagen min. I går var det mange salutter og Polly forsvant. Jeg syntes Per kurrer veldig høyt og lenge. Han sluttet ikke før i dag da Polly kom tilbake. Er dette vanlig atferd blant ringduer? Og kan de bli så skremt at de dør? Det skal være nye salutter 17.mai så jeg er bekymret. Vennlig hilsen Maia
M. (02.05.2023)
Svar:
Kjenner dessverre ikke til hva som er "vanlig" dueoppførsel. Ingen fugler blir skremt til døde. De flyr vekk hvis de skremmes.
Roar Solheim (02.05.2023)
Når begynner rugingen
Hei! Har kjøttmeis i fuglekassa (med kamera) og hun har ordnet reiret, men kan ikke se egg ennå. Hun har overnattet i kassa i en uke og kommer innom med småfjær i løpet av dagen.
Mellom 18-20 kommer hun hjem og legger seg til å sove til neste morgen.
Når legger hun egg og ruger?
S.E.V. (02.05.2023)
Svar:
Dette er en blåmeis. Hun kan holde på med legging, og dekker eggene med fjær om dagen. Ruging starter når alle eggene er lagt.
Roar Solheim (02.05.2023)
Hubro lory
Hei, lurer på om dere harbilde av hubro lort?
L.R. (02.05.2023)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (02.05.2023)
Due?
Fotografert sitjande på hustak i Molde.
Det var bror min som tok bildet i forbifarten.
No i etterkant strevar vi med å finne ut kven dette er.
J.H. (02.05.2023)
Svar:
Tamdue/brevdue.
Roar Solheim (02.05.2023)
Rapphøne?
Har sett disse to fuglene i noen dager nå, Google linse sier det er rapphøne, kan det være riktig? Kysten av Trøndelag
A.L.B. (02.05.2023)
Svar:
Ja. Rapphøne. Rømt eller sluppet ut fra fangenskap.
Roar Solheim (02.05.2023)
Finne tiurleiksentrum
Hvordan kan jeg effektivt finne leiksentrumet til tiurleiken i et området jeg har undersøkt, gitt at jeg har funnet spor, møkk og fjær spredt jevnt over hele området, og har sett flere individer i området?
- Jeg har speidet gjennom et stort område der jeg har fått tips om at det kan foregå tiurleik.
Nå har jeg søkt omtrent gjennom hele området og finner møkk mange steder, spor i snøen noen få steder og fjær noen ytterst få steder, men generelt finner spor rundt om kring, spredt ganske jevnt over hele området. Det er ganske kupert og spor på mange "unaturlige steder" som nede i en grop etc. Satte opp telt ved et sted jeg så mye spor i snøen der spilte en tiur en dag. Dagen etter spilte den derimot ikke der, og hørte ikke lyder heller. Men så ferske spor på et sted litt lengere unna. Har sett flere individer i området der så vil anta at det er en definert leik i området? Hvordan kan jeg finne leiksentrum?
A. (02.05.2023)
Svar:
Du må rett og slett ligge i telt på leiken glere dager og observere hvor hovedaktivitetene med røyene foregår. Dette tar tid!
Roar Solheim (02.05.2023)
Tilsynelatende tam storfugl
Hei! Vi møtte en storfugl i skogen (på en populær topp) i går. VI greide ikke bestemme oss for om det var en røy eller orrhøne, ser dere det? Den fulgte etter menneskene, la seg ned ved siden av oss og lot seg klappe. Men virket ellers helt fin, kunne fly. Var det en "spillegal røy"?
R.K. (02.05.2023)
Svar:
Røy. Hvor i landet?
Roar Solheim (02.05.2023)
Fugleegg
Hei. Fant dessverre i dag to knuste egg. Hvilken fugl har lagt disse? Redet var revet ned og eggene var nylig knust og innholdt spist.
K. (02.05.2023)
Svar:
Kanskje grå- eller svarttrost.
Roar Solheim (02.05.2023)
Stork på Stange
Hei. På vei til jobb i går kjørte jeg mellom Stange og Tangen i Hedmark. På jordet så jeg en fugl som jeg med relativt stor sikkerhet tror var en stork. Jeg sjekket på nett og der står det at stork ikke hekker i Norge, men at enkelte individer er observert. Mitt spørsmål blir hvor vanlig er det at det er stork på Innlandet? Jeg fikk dessverre ikke tatt noe bilde siden jeg kjørte bil. Mvh Bjørn Berntsen
B.B. (02.05.2023)
Svar:
Du KAN ha sett trane eller gråhegre. Stork blir sett årlig i Norge.
Roar Solheim (02.05.2023)
Trost
Hei, Vi gar fått en gråtrost som har bygget rede og ligger på egg på en hylle rett over sofaen vår på vår balkong. Vi har en hel eike-allé bare metere unna og i fjor var det mange reder der.. vet det er ulovlig å forstyrre fugler i hekketiden men hva gjør vi?
Vennlig hilsen Ragnhild Myklebust
N.N (01.05.2023)
Svar:
Bruk balkongen litt forsiktig, og se om trosten etter hvert venner seg til at dere er der - de kan gjøre dette.
Roar Solheim (01.05.2023)
Hvilken fugl?
Hørte denne idag, Skien. Hvilken art er det?
A. (01.05.2023)
Svar:
Dette er tromming fra en spett, mistenker dvergspett her.
Roar Solheim (01.05.2023)
Når hekker Rødøstrupen ?
Mitt webkamera tok dette biletet i dag
S.U. (01.05.2023)
Svar:
De holder tydeligvis på med makeforing - trolig ikke lenge før de legger første egg.
Roar Solheim (01.05.2023)
Rovfugl
Hei, var på Finnmarksvidda og observerte en rovfugl, den var lys under og svart i enden på vingene. Klarte ikke å ta bilde., spurte også en same, men han kunne ikke et norsk navn på den.
Hvilken rovfugl kan det være?
E.B. (01.05.2023)
Svar:
Mistenker at du kan ha sett en fjellvåk.
Roar Solheim (01.05.2023)
Hornugle ?
Hei!
I dag kom en ganske stor fugl (due+) og slo seg inn i toppen av en furu på en snauhogst. Litt utenfor boligfelt med ås med granskog like ved. Tenkte på hornugle, men det så ut som den hadde to dusker på hodet og ikke litt spisse horn. Synes ikke den så ut som ugle flukt, men jeg så den bre litt på skrå bakfra.
S.T. (01.05.2023)
Svar:
Jeg klarer dessverre ikke åse hva dette kan ha vært, ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (01.05.2023)
Ukjent fugl
Såg denne i Sunnfjord idag. Veit du kva art det er?
H.H. (01.05.2023)
Svar:
Dette er en mandarinand hann. Disse kommer vanligvis opprinnelig fra fangenskapshold. Det er noen slike rundt omkring i Norge, og de dukker opp både her og der.
Roar Solheim (01.05.2023)
Tårnfalk
Jeg har tårnfalk i området og har hengt opp en kasse i trebetong med litt gammel sagflis. Jeg kalrteikke åfåkassahøyere enn 4,5 til 5 meter over bakken. Kan dette være for lavt?
P.B. (01.05.2023)
Svar:
Kanskje, men tårnfalken kan hekke så lavt også, så ikke umulig.
Roar Solheim (01.05.2023)
Ukjent fugl
Så denne på Jessheim i dag. Har ikke sett en slik tidligere. Hva slags fugl er dette?
S.H.H. (01.05.2023)
Svar:
Dette er ei skjære med mye hvitt i fjærdrakten. Tror denne har blitt fotografert og innmeldt på denne siden tidligere.
Roar Solheim (01.05.2023)
Fuglene hakker på mur.
Hei, vi ha fugler som hakker på murstein og pusset grunnmur, hovedsakelig pilfink. Hvorfor ?
W.N. (01.05.2023)
Svar:
Det vet jeg ikke sikkert, men det kan tenkes at de enten forsøker å få tak i små sandkorn (mange frøspisere gjør det for at muskelmagen lettere skal kunne fordøye frøene), eller at det er stoffer/salter (?) i murpussen som de er ute etter.
Roar Solheim (01.05.2023)
Hva slags fugl er dette
Jeg så denne her men jeg hville hvite hva det er.
N. (01.05.2023)
Svar:
Dette er ei røy. Må være en spillegal hunnfugl, siden den ser ut til å ha lagt seg ned like foran deg. det skjer flere steder hvert år.
Roar Solheim (01.05.2023)
Artsbestemmelse
Jeg trenger hjelp til artsbestemmelse her. Bildet er tatt i Asker, i blandingsskog, nå nylig.
K.B. (01.05.2023)
Svar:
Nok en bokfink.
Roar Solheim (01.05.2023)
Artsbestemmelse
Jeg trenger hjelp til artsbestemmelse her. Bildet er tatt i Asker, i blandingsskog, nå nylig.
K.B. (01.05.2023)
Svar:
Bokfink hunn.
Roar Solheim (01.05.2023)
Trompeterfink?
På en holme i Hardangerfjorden har vi hytte. Det er en fugl sol lager en Tone som ligger en padde. Kan det være noe annet enn trompeterfink?
H.H. (01.05.2023)
Svar:
Nei, aldeles ikke. Men kanskje du hører en åkerrikse?
Roar Solheim (01.05.2023)
Dompap som er både hann og hunn
Hei! I dag hadde jeg en dompap på fôringsplassen som hadde fargene til en hann på den ene siden og hunn på den andre siden. Skille gikk midt foran. Den var sammen med en hann. Kan noen si noe mere om den?
I.E. (01.05.2023)
Svar:
Nei, dette er nok et genetisk avvik. Uvanlig tilfelle.
Roar Solheim (01.05.2023)
Artsbestemmelse
Jeg trenger hjelp til artsbestemmelse her. Bildet er tatt i Asker, i blandingsskog, tidligere i vår.
K.B. (01.05.2023)
Svar:
Dette er en bokfink hann.
Roar Solheim (01.05.2023)
Havørn
Er det sant at havørna har hvite fjær på halen når de er unger?
M. (01.05.2023)
Svar:
Unge havørner har mørke stjertfjær. Først når de blir noen år gamle blir stjertfjærene helt hvite.
Roar Solheim (01.05.2023)
Kjernebiter?
Vi fikk besøk av denne fuglen på fuglebrettet i Resdalen i Trøndelag. Appen Artsorakelet identifiserte den som kjernebiter, men fugleboken sier at den ikke er i Trøndelag. Tidspunkt: 1. mai 2023.
H.L. (01.05.2023)
Svar:
Riktig art. Fuglebøkene er dessverre ikke alltid helt oppdatert på forekomster som denne.
Roar Solheim (01.05.2023)
Fugleobservasjon i Spania, Rojales(Alicante)
Så en fugl på avstand jeg trodde var Svart-hvit Fluesnapper. Hvit i brystet og vinger som så svart(mørk) ut med noe hvitt på. Men med kikkert så jeg at hode og nakke var brunlig (gulbrun eller rødbrun? ). Kan ikke huske å ha sett en slik fugl i fugleboka. Forslag?
P.N. (30.04.2023)
Svar:
Unge hanner kan ha mer brunlig enn sort farge.
Roar Solheim (01.05.2023)
Gåseplog
Hei
Er plasseringen av fugl i plogen alltid den samme. Fuglene utnytter oppdriften skapt av fuglen forand, heter det. Men vet man mer detaljert hvordan dette skjer. Hvordan kan turbulens fra fugler forand være en fordel?
Takknemlig for svar.
Mvh Yngve Rønsen
N.N (30.04.2023)
Svar:
Kan ikke forklare fysikken bak plogformasjonen, men ved å fly bak vingespissen til fuglen foran, spares energi. Derfor flyr også jagerfly i tilsvarende formasjoner. Plassen skifter for fuglene i en plog, så det er aldri samme fugl som alltid flyr foran.
Roar Solheim (01.05.2023)
Mellomstor fugl i skogen
Hei, eg traff denne her i skogen i dag, lurer på kva dette er for ein fugl? Den var uvanleg nærgåande. Vesentleg større enn småfuglane på fuglebrettet. Tippar ca 12 cm høg?
E.O. (30.04.2023)
Svar:
Dette er ei lavskrike.
Roar Solheim (30.04.2023)
Ugle
Satt en ugle på en lyktestolpe i brennvegen på selbustrand. Fikk til ett ok bilde med kikkerten men hvilken ugle er det?
A.G. (30.04.2023)
Svar:
Dette er en jordugle.
Roar Solheim (30.04.2023)
rødfalk
vi fikk besøk utenfor huset vårt nå nylig og jeg lurer på om det er en rødfalk hann ,vi bor på Leira inst i Hjørundfjorden i Volda komune
C.L. (30.04.2023)
Svar:
Nei, dette er en tårnfalk hann. Rødfalk er aldri sett i Norge, så sannsynligheten for å se den her i landet er tilnærmet lik null.
Roar Solheim (30.04.2023)
Ukjent fugl i Selbu
Hei. Denne trippet rundt utenfor låven vår i Vikvarvet i Selbu 30.4.2023. Ukjent for meg. Vet dere hva det er?
E.S. (30.04.2023)
Svar:
Dette er en snøspurv.
Roar Solheim (30.04.2023)
Alpekaie
Hei!
Observerte nettopp en fugl på størrelse med kråke, helt svart og med gult nebb. Ser av tidligere spørsmål at de ikke finnes i Norge, men jeg er ganske så overbevist om at den fløy her på Skeikampen nå. Det var ikke en svartspett, og jeg kjenner fuglearter relativt godt, og denne var helt ny for meg. Kan det være at alpekaien har kommet til Norge, eller at den trekker forbi i perioder?
A.F. (30.04.2023)
Svar:
Det er GARANTERT IKKE alpekaie! Men du får sørge for å få tatt bilder av denne fuglen slik at den kan identifiseres med sikkerhet!
Roar Solheim (30.04.2023)
gråhegre
29.april i år var eg i Arnafjorden ,det var snøkave og vind . Eg såg då mange gråhegrar som flaug høgt ,plutselig kom dei i stup nedover og det såg ut som leik der fleire var i lag med same aktivitet. Er dette eit retual hegren har om våren ?
E.L. (30.04.2023)
Svar:
Kjenner ikke til at slik oppførsel foregår som noe rituale hos hegrer, så dette er nok mer en tilfeldig hendelse.
Roar Solheim (30.04.2023)
Spørsmål om art.
Har måltrosten en gul stripe på kinnet.? Finner bilde av måltrost med her er ikke det lyse feltet så sterkt som jeg så på den observerte fuglen. Kan det være en ungfugl? Den var litt tynnere og mindre en en stær og hadde en gul strip på siden av hodet. *Jeg lurer også på om det kan være en Bergirisk jeg observerte på Gjøvik i går. Ferdes den her.?
H.E. (29.04.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere i forhold til hva du kan ha sett. Beskrivelsen av gul stripe passer kanskje bedre med rødvingetrost.
Bergirisk kan dukke opp under trekk i innlandet.Roar Solheim (30.04.2023)
Spurv (?) m svart hode
Hei!
Jeg lurer på om fuglen jeg har sett er en vanlig gråspurv, men denne typen har mye svart rundt øynene og hodet. Ser litt «diabolsk» ut. Kunne du sende et bilde, hvis mulig og om du skjønner hvilken jeg mener?
På forhånd takk!
A.M.D. (30.04.2023)
Svar:
Send bilde av fuglen for vurdering. Kan du ha sett en sivspurv???
Roar Solheim (30.04.2023)
Spørsmål:
Har laget et lite hus av ispinner. med døråpning. Tviler på om fuglen vil gå inn grunnet få retrettmuligheter. Har lagt ut mat innenfor døra som den spiser. Fuglen er veldig tam tiltross for at huset er plassert på altanen vår.
T.R. (30.04.2023)
Svar:
Javel. Er dette et spørsmål???
Roar Solheim (30.04.2023)
Fargeforskjell Grønnsisik
Hei. Vi har fått besøk av mange Grønnsisiker på matbrettet og ser store fargeforskjeller på hannene. Noen er knall gule, andre grønnlige slik vi ser i fuglebøker. Hvorfor så stor fargeforskjell?
T.A. (29.04.2023)
Svar:
Det er stor forskjell på hanner og hunner.
Roar Solheim (30.04.2023)
Fugl som høres ut som gresshoppe
Hei! Er fremdeles ikke noen ekspert selv om jeg nå bor på en øy utenfor Vestfold med veldig mye forskjellig fugl. Så nå sitter det en nede i lia og høres ut som en gresshoppe, evt. disse froskene fra California som en hører på film. Hva kan det være?
B. (29.04.2023)
Svar:
Litt vanskelig, men kanskje åkerrikse kan være mulig art.
Roar Solheim (30.04.2023)
Svart hvit fluesnapper
Vi har satt opp en fuglekasse som en Fluesnapper har tatt i besittelse. Vi kan høre hakkelyder fra kassa og luer på hva det skyldes? Vi har renset kassa og lagt i ny mose
J.J. (29.04.2023)
Svar:
Vet dessverre ikke hvorfor fuglen hakker mot innsiden av kassa.
Roar Solheim (29.04.2023)
Redebygging
Hvilke fuglearter bygger rede på bakken/lavt over bakken i Norge?
I.L. (29.04.2023)
Svar:
Svært mange, så ikke mulig å ramse opp alle.
Roar Solheim (29.04.2023)
Hvorfor smatter kyllinger
Hei, har en god del høner og haner og blitt nysgjerrig på hvorfor de ofte "smatter", de har jo ikke tenner og bearbeider maten i magen. Synes det er ganske morsomt at de ofte gjør dette.
M. (29.04.2023)
Svar:
Har dessverre ikke kjennskap til fenomenet, eller noen forklaring på det.
Roar Solheim (29.04.2023)
Ærfugl?
Hva er dette?
T.L. (29.04.2023)
Svar:
Ærfugl.
Roar Solheim (29.04.2023)
linerlene kom i dag.sen vår i år...
hva kan man mate for tidlige linerler med, de 2 kom i dag, og det ligger ennå et tynt lag snø her ennå, med litt bare flekker. kuldegrader om natta.( i-2 minus grader).jeg har strødd ut litt små havregryn,knuste solsikkefrø og oppsmulede meiseboller på plenen..ikke noen insekter her ennå.men de gikk og nippet i gresset fra i fjor. har før foret opp for sent fødte pinsvinunger med kattmat,kan det være noe?...
B.W. (29.04.2023)
Svar:
Finoppsmuldrete meiseboller er fett, og det kan kanskje være bra for linerler. Fine kakesmuler blir også av og til spist.
Roar Solheim (29.04.2023)
Orreleik
Blir det mindre spill under snøvær?
N.N (29.04.2023)
Svar:
Tja - kan dessverre ikke si noe sikkert her. Fuglene KAN redusere spillaktivitet under nedbør, men ikke nødvendigvis. Det viktigste er kanskje om orrene opplever større predasjonsrisiko fra de som kan spise dem under ulike værforhold - DET kan kanskje få dem til å dempe spillaktiviteten.
Roar Solheim (29.04.2023)
Mellomskarv eller storskarv?
Fikk ikke sendt over bilder, bare videofil forrige gang. Her er bildene.
https://i.ibb.co/BBXT0Hx/20230428-152021.jpg
https://i.ibb.co/vVznBSQ/20230428-152000.jpg
https://i.ibb.co/vxmfDWF/20230428-152015.jpg
https://i.ibb.co/sCjFsnb/20230428-152017.jpg
B.C. (29.04.2023)
Svar:
Det er dessverre svært vanskelig å skille disse to på bilder, så det bruker vi dessverre ikke tid på.
Roar Solheim (29.04.2023)