Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 5 179 til 5 228 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
Pilfink presser ut blåmeis?
Jeg var nok for optimistisk for et bra fugleår tidligere i vår, ting har ikke gått så på skinner likevel. Kjøttmeisen gikk fra 8 til 5 unger, disse 5 ser imidlertid friske og raske ut og straks klare for å forlate kassen.
Blåmeisen derimot, mistet 1 unge de første dagene, men har etter dette hatt 7 unger i live frem til mandag, som blir dag 9 etter klekking. Fra mandag morgen har det dødd en unge hver eneste natt, og det er nå igjen bare 3. Dette klarer jeg ikke helt å forstå, da det har gått veldig fint for blåmeisen til nå. Foreldrene ser ut til å komme med masse mat også. Den eneste åpenbare "forandringen" i omgivelsene jeg kan se er at det har kommet en haug med pilfinkunger som tydeligvis nettopp er ute av redet, disse og foreldrene er da overalt i hagen i flokker.
Er det en plausibel forklaring, at pilfinken kan ha spist opp all maten eller at de presser ut blåmeisen fra området på noe vis? Det er det eneste jeg kan komme på.
B.G. (08.06.2023)
Svar:
Nei, jeg tror ikke det. Selv om meisene kommer med mat, kan de5t likevel hende at det er for lite mat totalt i sommer. Først var det lenge kaldt, og deretter har det (i Sør-Norge) vært veldig tørt, noe som gradvis kan ha tynnet ut insekt/larvemengden. Det er mange som har rapportert om slik gradvis frafall av meiseunger nå, så dette gjenspeiler nok værforholdene og insektenes utvikling.
Roar Solheim (08.06.2023)
Kråke
Jeg og en venn fant et kråkebarn på rådhuset i Oslo. Det jeg lurer på er hvordan gi vann til krokebolla som vi har døpt henne/han. Krokebolla gauper når vi gir den mat tar vann som drypper fra fingeren. Bare et par dråper, men det er vel lite vann?
V. (08.06.2023)
Svar:
Nei, dette holder. Hvis du heller vann i gapet på en fugl, kan det havne i pusterøret som munner ut ved tungerota - og da kan fuglen drukne!
Roar Solheim (08.06.2023)
Orrhanelyd
Hei.
Hvordan lager orrhanen lyden sin?
Skal ha dette med i romanen jeg skriver, og da må dette være riktig.
Mvh
Eldbjørg Brekke
N.N (07.06.2023)
Svar:
Det kan jeg ikke angi mer spesifikt enn at lyden lages i halsen på fuglen, trolig ved hjelp av stemmebåndene.
Roar Solheim (08.06.2023)
Kommer skjæren til å huske meg?
Hei, de siste 3 dagene har en skjære fløyet nært vinduet mitt og stoppet utenfor vinduet mitt som er åpent, nesten som om den skal studere meg eller vil komme inn. Og når jeg var på jobb idag (alene) så hadde det kommet inn en skjære på magisk vis, for den ene døren som var oppe var langt unna der den var. Og den drev å fløy inni vinduet så jeg fikk tatt den med en jakke og holdt rundt den for jeg trodde den var skadet.(etter så mange kræsj mot vinduer.) Så etter en stund så fløy den ut av seg selv etter den skrek høyt på meg så jeg ble skremt og slapp den med uhell. Så det store spørsmålet mitt er jo om den kommer til å huske på meg og eventuelt komme etter Meg senere? For jeg har jo hørt historier om det med kråker, og har alltid respektert de og jeg prøvde jo bare å hjelpe skjæren. Beklager hvis dette høres dumt ut:)
S. (07.06.2023)
Svar:
Den kommer neppe "etter deg", men kan huske deg som person. Spørsmålet er om den da forbinder deg med noe farlig eller mer som noe positivt fordi du fikk den ut...
Roar Solheim (07.06.2023)
Hvor er duereirene?
Jeg syns det er spennende å observere fugler, spesielt nå i hekketiden. Jeg har funnet mange reir som tilhører både troster og mindre fugler.
Vi har ganske mange duer i boligområdet jeg bor (det er ganske grønt, mye skog/trær). Jeg tror det stort sett er ringduer.
Men hvor er det disse hekker? Jeg har sett flere duer som holder til akkurat rundt der hi bor, men aldri funnet noen reir. Det hadde vært moro å observere nå mot slutten av hekketiden.
J. (07.06.2023)
Svar:
Ringduene bygger spinkle kvistreir i trær og busker.
Roar Solheim (07.06.2023)
Gulpebolle
Hei.
Er dette gulpebolle frå kattugle?
Helsing
Frank Naas
F.N. (07.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig å avgjøre.
Roar Solheim (07.06.2023)
Crocket-kølle
Kan en crocket-kølle redde tusenvis av småfugl?
Alle fuglene trenger en trygg mellomlanding før de flyr i kassa.
J.P. (07.06.2023)
Svar:
Nei - dette er totalt bortkastet, og ugunstig fordi f. eks. en skjære kan sette seg på pinnen for å snappe fugleunger når de titter ut av hullet.
Roar Solheim (07.06.2023)
Forbud mot trefelling i hekkesesongen?
Jeg har hørt at det er et slikt forbud, men hvordan er det formulert og i hvilke lover?
O.M. (07.06.2023)
Svar:
Her må du kontakte forvaltningsapparatet for å få svar.
Roar Solheim (07.06.2023)
Kråker
Er det OK å jage bort kråker som angriper reir og fugleunger, eller bør man la naturen gå sin gang?
N.N (07.06.2023)
Svar:
Vanskelig tema. De fleste fugler og dyr spiser andre dyr, og det er egentlig ikke noe vi bør legge oss opp i. Dessverre har vi en tendens til å forbarme oss over "søte" og tiltalende dyr, mens mindre tiltalende ikke får samme oppmerksomhet. Det er faktisk like mye smerte forbundet med at ei mus skades i en musefelle som at en elg blir påkjørt av en bil!
Roar Solheim (07.06.2023)
Fuglefjær
Fant disse ved en matestasjon for småfugl.. Hvilken fugl er det fra
Mvh Rita
N.N (07.06.2023)
Svar:
Fjær fra ringdue.
Roar Solheim (07.06.2023)
Egg funnet på sandstrand
Hvilken fugl tilhører dette egget? Egget er på størrelse med et stort hønseegg, har en lysblå farge og brune prikker.
Egget ble funnet på Åkrasanden vest på Karmøy i Rogaland.
K.H.V. (07.06.2023)
Svar:
Mistenker at det er et lyst måkeegg - de kan variere ganske mye, men kan dessverre ikke si art sikkert.
Roar Solheim (07.06.2023)
Kjøttmeisunger forlatt?
Hei! Da vi skulle sette opp en blomsterkasse for to dager siden oppdaget vi at det er et kjøttmeisrede i en stor glipe på siden av balkongen min. Så kjøttmeis komme med mat, og fire-fem unger som gapte ivrig. Å sette opp kassen innebar litt bråk for å skru den fast med drill. Senere på kvelden tittet jeg raskt inn igjen, men da hadde en av foreldrene lagt seg på redet, hveste litt og flakset. Jeg skremte den åpenbart.. I går lot jeg dem være helt i fred og i dag også - men har ikke sett noen komme med mat som tidligere. Mener å høre ungene pipe. Har foreldrene forlatt ungene og hva kan jeg i såfall gjøre? Tusen takk for svar!
S.H. (07.06.2023)
Svar:
Det er liten grunn til at de skal ha forlatt ungene siden de lå nede i reiret ETTER at du var ferdig med bråkingen. Vent og se.
Roar Solheim (07.06.2023)
Hvilken fugl er dette
Hvilken due er dette?
K.M.A.T. (07.06.2023)
Svar:
Dette er ei ringdue.
Roar Solheim (07.06.2023)
Skjæreunge med dårlig fot
Hei! Vi måtte idag hjelpe en skjæreunge som satt fast inni veggen hos naboen , stor redningsaksjon med alle naboer tilstede for å hjelpe den ut. I kampen om å komme seg løs har nok foten fått seg en smell, usikker på om den er brekt eller forstua/forslått. Skjæreungen er ikke altfor ung, den har fått full fjætdrakt men usikker på om den har lært seg å fly. Pigg ellers utenom foten, spiser fra pinsett og drikker mann selv fra skål. Klarer denne seg med noen få dagers pleie? Står nå i et stort bur med vagler og har hatt inn en del busker og blader og slikt så den kan gjemme seg og hvis den vil prøve å fly opp på vaglene. Prøvde med mark å pinsett først men det ville den ikke ha, eneste den vil spise er kylling.
M.U. (06.06.2023)
Svar:
Gi den noen dager, så kanskje den er klar for frislepp.
Roar Solheim (07.06.2023)
Hønsehauk med varsling
Hei, nærmet meg et hønsehaukreir under store trosteprotester, like før hauken flaug opp fra reiret. Kan hauken ha ordnet med ekstra varsling ved å la gråtrost etablere seg like i nærheten? Trost er vel vanlig byttefugl for hønsehauken?
A.M. (07.06.2023)
Svar:
Det er motsatt. Trostene hekker ofte nær haukereiret. Hauken gir beskyttelse mot eggspisere som kråkefugler, samtidig som at haukene ofte ikke jakter helt innpå sitt eget reir (vet dessverre ikke hvorfor det er slik).
Roar Solheim (07.06.2023)
Linerle
Vi har et linerlereir under mønet og nå er det relativt stor aktivitet. Når kan vi forvente å se ungene fly? Vi bor øst for Oslo. Vi har lest at foreldrene fortsetter å mate ungene i en 14 dager etter at de er flyvedyktige. Hvor skjer matingen, lurer vi på. De kommer vel ikke tilbake til reiret?
M.S. (07.06.2023)
Svar:
Ungene forlater reiret etter ca 15 dager. Etter dette marter foreldrene hver unge der den befinner seg - de hører ungenes tiggelyder.
Roar Solheim (07.06.2023)
Skjærer angrep babyskjære
La merke til et voldsomt leven utenfor vinduet mitt i dag og oppdaget at det var en gjeng skjærer som drev å flakset og bråkte. Når de fløy bort så lå det igjen en liten skjærebaby livløs på bakken, de hadde hakket den ihjel. Er det noe spesiell grunn til at de gjorde det?
L.S. (06.06.2023)
Svar:
Kanskje dersom skjærene som angrep kom fra en nabofamilie, eller dersom det var noe galt med ungen (sykdom el. l.).
Roar Solheim (07.06.2023)
Belønning fra måke
Jeg forer en enslig måke på min veranda, på tredje året nå. I dag kom den med en mosedott i nebbet, som den la ned ved fôringsbollen. Betaling?
Gøy, uansett 😊
L.Ø.S. (06.06.2023)
Svar:
Vanskelig å vite. Vanligvis samler de mose til reirmateriale. Kanskje den hadde samlet mose, men så oppdaget maten, ble mer interessert i den og glemte mosen??
Roar Solheim (07.06.2023)
Egg funnet på sandstrand
Hvilken fugl tilhører dette egget? Egget er på størrelse med et stort hønseegg, har en lysblå farge og brune prikker.
K.H.V. (07.06.2023)
Svar:
Dessverre ikke helt enkelt å finne ut når du ikke oppgir hvor og hvordan det er funnet.
Roar Solheim (07.06.2023)
Hvilken fugl?
Hei, hvilken fugl er dette? Bildet er tatt den 27. mai langs Varangerfjorden. På forhånd takk for svar.
L. (07.06.2023)
Svar:
Dette er en brushane.
Roar Solheim (07.06.2023)
Blåmeis unger og syn.
Hvordan utvikles synet på blåmeisunger.
R. (07.06.2023)
Svar:
Det har jeg ikke noen informasjon om.
Roar Solheim (07.06.2023)
Underlig oppførsel av flaggspett?
Nå, tidlig i juni, har vi nesten daglig hatt en flaggspett på besøk på tunet. Det må være en voksen hun, den har rødt bare under halen, men den virker litt skitten. Den kan fly, og krangler med fluesnapperfamilien, den har nok lyst på ungene i kassa. Det rare er all tida flaggspetten bruker på bakken, den hopper rundt på plenen omtrent som en trost. Den spiser åpenbart insekter og annet småkryp. Vi ser ofte flaggspett, men har aldri før sett sånn oppførsel. Er dette normalt eller tyder det på at fuglen ikke er i form?
H.S. (07.06.2023)
Svar:
Det kan tyde på at den kanskje finner mer insekter (maur?) på bakken hos deg enn ved å lete etter mat i døde trær. Den har nok unger som den søker etter mat til.
Roar Solheim (07.06.2023)
Skjæreunge
Hei. Oppdatering på redningsaksjon av skjæreunge tatt av katt. Tok sjansen nå på å opp å se. Nå var reiret tomt. Hva kan det ha seg. De kan vel ikke ha blitt flyvedyktige allerede? Og hvis de var døde ville de vel ligget der?
L. (07.06.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite. Kråker kan også ta skjæreunger.
Roar Solheim (07.06.2023)
Tuja med fuglekasse
Hei, har en ganske stor tuja (ca 4 meter) med fuglekasse i(plassert ca 2 meter over bakken) Der har det nå flyttet inn en meis familie. Så skulle jeg hatt trimmet tujaen litt i høyden men er redd for at bråke fra klipperen/sag vil ødelegge/skremme de små fugleungene. Skal jeg vente til fuglene har forlatt rede eller tåler de lyden og at jeg surrer på rundt de?
R. (07.06.2023)
Svar:
Du kan gjerne vente, siden fugleunger ikke bruker mer enn ca 2 uker på å vokse opp til de forlater reiret.
Roar Solheim (07.06.2023)
fuglar
Kvifor er dei fleste fuglane som lever ved fersk vann trekkfuglar
M. (07.06.2023)
Svar:
På våre breddegrader har nok det sin forklaring i at ferskvann stort sett fryser om vinteren.
Roar Solheim (07.06.2023)
Vilken fugl er dette?
Denne befant seg i vegkanten langs en fylkesveg her på Finnskogen. Mora hadde langt nebb og så ganske lik ut. Har ikke sett slik fugl her før.
E.S. (07.06.2023)
Svar:
Dette er en rugdeunge.
Roar Solheim (07.06.2023)
Blåmeisunger
Hvor mange dager tar det før blåmeisunger blir flygedyktige?
A.R. (07.06.2023)
Svar:
Ca 14-15 dager.
Roar Solheim (07.06.2023)
Spørsmål:
Hei! Jeg fant denne fjøra som er 14cm lang ved ei å i Elverum i Innlandet 4/6-23. Jeg lurer på om dere kan hjelpe meg, så jeg får vite hva slags fugl som har slik fjør? Jeg synes det ligner på brystfjær.
T.M. (06.06.2023)
Svar:
Dette er kroppsfjær fra ei ugle, kan være lappugle.
Roar Solheim (07.06.2023)
Rødnebbterne
Hei, lurer på om de ternene som kommer til Tromsø blir her helt til de trekker sydover igjen, eller om det er et stopp på vei til Svalbard?
M.C.B. (07.06.2023)
Svar:
Dessverre umulig å vite, siden det hekker rødnebbterner både i Tromsø-området og på Svalbard.
Roar Solheim (07.06.2023)
Roting i bedet
Hei, nesten hver dag så er barken i bedet mitt rotet til. Det et svarttrost mener jeg. Hva leter den etter, er det maur?
B.A.C. (06.06.2023)
Svar:
Det kan være mark og ulike larver, dessverre umulig å vite. tror ikke den er så hissig på maur.
Roar Solheim (06.06.2023)
Fugleunger i jernstolpe
Hei! Et litt rart spørsmål. Like ved huset mitt er det en gammel, rusten jernstolpe hvor jeg plutselig oppdaget at en fugl har klekket eggene sine. Jeg bare lurer på om dere tror de kommer seg ut derfra? La ut denne filmsnutten på snap og da skriver min søster at hun opplevde en gang akkurat det samme, men at fugleungene lå døde i stolpen. Det er naturens gang i følge min mann, men jeg klarer ikke helt å slå meg til ro med det :)
I.W.N. (06.06.2023)
Svar:
Ser ut til å være en kjøttmeis. Har selv hatt kjøttmeis med reir i lignende stolpe - ungene kom seg ut. Det gjør de nok her også.
Roar Solheim (06.06.2023)
Forvirret
Har ei Linerle som kommer inn på verandaen.. sitter på stolryggen og flyr mot ruta gang på gang. Dette har holdt på i flere dager! Dro ned persiennene, men hun/han fortsetter.
Dette er på Senja og det er kaldt.. 3-7grader. Har hatt Linerle som har hekket her flere år.
Noen som kan forklare hva dette er... ?
K.W. (06.06.2023)
Svar:
Som regel er det fuglen som tror speilbildet av seg selv er en konkurrent. Hvis du skal stoppe dette, må vinduet dekkes til PÅ UTSIDEN.
Roar Solheim (06.06.2023)
Låvesvale
Er det mulig å få en låvesvale til å bruke et rede som er festa til trær?
I. (06.06.2023)
Svar:
Har ikke hørt om det tidligere.
Roar Solheim (06.06.2023)
Flytte reir
Hei !
Jeg har oppdaget et fuglereir igår på traktoren oppå traktormotoren . Jeg bruker den dagli nå med å kappe ved .
Fugleungene ble klekt ut siste 24 timene . Kan jeg flytte reiret ned mens jeg bruker den og sette det tilbake når jeg slutter for kvelden ?
N.A.R. (06.06.2023)
Svar:
Du kan kanskje prøve. Tipper at det kan være snakk om linerle - ikke første gangen jeg har hørt om slike reir, og det har faktisk noen ganger endt godt, SELV om traktoren har vært i bruk!
Roar Solheim (06.06.2023)
Bakverk egnet som fuglemat ?
Hei!
I flere fugle-fora legger folk ut tips til fuglemat, og flere mener at småkaker (eksempelvis smultringer) er godt for fugl.
De fleste bakverk inneholder jo større/mindre mengder salt, så - er smultringer etc egentlig bra å legge ut til fugl ?
R. (06.06.2023)
Svar:
Det er vel relativt lite salt i dette, så jeg tror ikke det er problematisk, men har ikke harde fakta.
Roar Solheim (06.06.2023)
Er dette lyden av en ugle?
Hei, bor i Ås (Akershus) og har i fjor og i vår hørt perleugler rundt huset. Den siste uka er den karakteristiske sangen forsvunnet, men nå hører vi dette i stedet. Er dette også en ugle, er det en annen slags ugle, er det en annen lyd perleugla har, eller har vi blitt så opptatt av ugler at vi nå lurer oss selv? Har hørt denne i en litt dypere variant også, tidligere på kvelden.
B. (05.06.2023)
Svar:
Dette er lyd fra ei hornugle.
Roar Solheim (06.06.2023)
Foring og oppfordringer ?
Hei, Jeg har en fule kasse i hagen som har 5 trost unger i seg, Men en morgen jeg våknet lå moren til ungene død ved siden av kassen og hadde bitemerker fra kat på seg, Nå har jeg også sittet inne og overvåket kassen men i mangen timer men ingen kommer for å mate troste ungene,
Så nå har jeg tatt saken i egne hender
Jeg har funnet villmarker og lagt oppi kassen til dem
Kan jeg mate dem med Myke bær/rosiner
Hvor ofte bør dem mates ?
Trenger dem vann ?
Hvor lang tid går det før dem er flyvedyktige
T. (05.06.2023)
Svar:
Ungene kan ikke spise selv hvis du legger mat ved siden av dem - den må faktisk stappes ned i ungenes åpne gap når de tigger om mat. Ikke hell vann i fuglegap - de kan drukne av det. Meitemark og insekter er det de spiser.
Roar Solheim (06.06.2023)
Fuglelopper
Vi flyttet til hus i mai, og har siden blitt plaget noe voldsomt av fuglelopper. Vi blir bitt både når vi er utendørs foran og bak huset, og inne. Det er mye busker og hekk rundt tomta, er det sannsynlig at fugleloppene trekker seg helt inn mot huset? Eller er det mer sannsynlig med reir i huset? Vi har ikke sett noe, men det er heller ikke så lett å se overalt. Vi er helt rådville. Skadedyrfirma var ikke til mye hjelp, mente vi kunne spraye ventiler, men burde vi ikke finne kilden? Og hvilke fugler er mest utsatt for fuglelopper?
A. (05.06.2023)
Svar:
Dette er det dessverre umulig å kunne gi noe svar på når en ikke er på stedet og kan finne de småkrypene som er årsaken til plagene.
Roar Solheim (06.06.2023)
Hva er det svartmeisen mater ungenne med?
Legger ved et dårlig bilde av svartmeisparet i kamerakassa. 10 egg klekket, og foreldrene mater som bare det. Men hva er det han har i nebbet her? De kommer hele tiden med dette som ligner på hvite barnål. Men det er trolig noe animalsk føde. Tusen takk for en flott side!
Her fikk jeg nå tips om tilleggsmat (melorm). Kan vel være tøft nok for svartmeisene å holde liv i 10 unger.
E.G. (05.06.2023)
Svar:
Vanskelig å se godt, men tror det er små, grønne larver, fra et ukjent insekt.
Roar Solheim (06.06.2023)
Baby skjære i kamp mot en måke
Vi så en måke angrep en skjære baby eller ung skjære den er liten i hvertfall den har hvert veldig rolig i mange timer men vi har gitt den mat og vann så nå er den mer aktiv og den er kontakt søkende men den har stygg skade rundt øye sitt og ser ut som det er noe galt med klørne og det kommer mye verk ut rundt øye ser ut som øyelokket er rivet delvis av Er noen gode tips for og hjelpe denne lille fuglen
N.H. (05.06.2023)
Svar:
Hvis den spiser er det ikke stort annet som kan gjøres enn å se om skaden kan leges. Selv om synet ikke leges på den ene øyet, kan skjæra klare seg.
Roar Solheim (06.06.2023)
Hakkespett på fuglekasse
Hei! Vi har en fuglekasse på huset vårt (rett over soveromsvinduet), der bor det to søte med reir og egg og er veldig travle om dagen ❤️ men nå er det en hakkespett som virkelig jobber for å komme seg inn der.. starter ca 0430 om morningen og dundrer løs! Flyr sin vei hver gang jeg brøler ut av vinduet men er tilbake etter max et kvarter.. veldig slitsomt for et b-menneske som meg, men jeg er veldig bekymret for de små som prøver å bo der..? Hva kan jeg gjøre for å få hakkespetten til å gi seg?
S.R. (05.06.2023)
Svar:
Få tak i metallplate med 32 mm åpning og sett fast rundt hullet på kassa - det kan hindre spetten fra å komme inn til ungene (som den vil spise).
Roar Solheim (06.06.2023)
Fugleforing/veldig mye småfugl
Jeg bor på Grytøy i Harstad kommune. Jeg har foret fugler, mest med solsikkefrø med skall i mange år. De siste par årene har jeg foret også om sommeren. Nå i sommer har her vært uvanlig mye småfugl, og flere arter. Jeg har mest Grønnfink og Bjørkefink, men også Bokfink, Grønnsisik, Gråsisik, Pilfink, Dompap. Men kjøttmeisa, som jeg har hatt mest av før, er borte. Før vi reiste til G Canaria i jan/febr for en mnd, fyllte jeg alt jeg har av matere, og da jeg kom heim, var bare halvparten spist. I dag tømmes to rør på en dag.
Er det lurt å fortsette å fore i sommer?
O.S. (05.06.2023)
Svar:
Du kan fore fuglene hele året dersom du har glede av fuglenes nærvær. Det er ikke noen tider da man MÅ stoppe eller starte.
Roar Solheim (06.06.2023)
Hakkespett
Vi har ei fuglekasse på utsiden huset
Nå har hakkespetten begynt å hakke på kassa
Spesielt rundt åpningen i kassa. Det er fugleunger inne i kassa
Skjønner ikke hva dette betyr
N.N (05.06.2023)
Svar:
Trolig en flaggspett som forsøker å få tak i fugleungene - den spiser dem!
Roar Solheim (06.06.2023)
Hvilken and er dette?
Anden er observert i Altaelva 5. juni. Hvilken type and er det?
På forhånd, takk for svar.
R. (05.06.2023)
Svar:
Dette er en kvinand hunn med unger.
Roar Solheim (06.06.2023)
Taffeland
Observerte 3 par dykkender i eit vatn i Heidal (Sel kommune) her om dagen. Dei likna mest på Taffeland. Er dette mogeleg då dei etter fuglebøkene ikkje skal vera her. Prata med ei i fjor sommeinte ho hadde sett taffeland i eit anna vatn her.
S.S. (05.06.2023)
Svar:
Taffeland kan dukke opp som tilfeldig gjest mange steder.
Roar Solheim (06.06.2023)
Fuglelopper
Dør fuglene/fugleungene av fuglelopper i redet?
E.K. (05.06.2023)
Svar:
Nei, det tror jeg er uhyre sjeldent.
Roar Solheim (06.06.2023)
Skjære uten stjert
Hei
Har observert en skjære uten stjert på fuglebrettet de siste dagene . Den kommer flyvende men fra lav høyde ser det ut dom. Er det vanlig at de mister stjerten og vil de være fullt flyvedyktige uten stjert? Vil dette kunne føre til st de ikke vil greie seg på dikt?
J.C. (05.06.2023)
Svar:
Ja. Alle fjærene skiftes en gang om året, men det er ikke så ofte at fuglene mister alle stjertfjærene på en gang. Skjærer uten stjert ser litt komiske ut når de flyr.
Roar Solheim (06.06.2023)
Linerle har forlatt reir med egg
Hei!
I gapahuken ved siden av huset vårt har et linerlepar laget reir. Når vi begynte å bruke gapahuken 1.juni (vi holdt oss unna reiret) forlot linerlene reiret med 6 egg. Hva skal vi gjøre med det?
N.N (05.06.2023)
Svar:
Ikke noe. Eggene er tapt, og linerlene bygger nok et nytt reir og legger nye egg et annet sted.
Roar Solheim (06.06.2023)
Hodebevegelse kanadagås
Hei!
Vi observerte en liggende kanadagås som gjentatte ganger "nikket" fremover med hodet der den lå. Holdt på lenge.
Hva er dette et tegn på? Skoleklassen og jeg var på god avstand, så tror ikke den opplevde oss som truende.
K.M. (05.06.2023)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på.
Roar Solheim (06.06.2023)
Ekorn og nøttekråker
Det er flere ganger her stilt samme spørsmål om hva som skjer med antall ekorn i en skog dersom nøttekråker slår seg ned der. Dette spørsmålet er en oppgave i en naturfagbok og vedlagt bilde viser teksten som liksom skal gi svaret på spørsmålet. Du har tidligere avvist sammenhengen. Er dette i beste fall et søkt eksempel eller er det bare tull?
Spørsmålene: https://www.fuglevennen.no/sporsmal/?term=n%C3%B8ttekr%C3%A5ke+f%C3%A6rre+ekorn
N.N (06.06.2023)
Svar:
Teksten omtaler et prinsipp som nok gjelder mange ganger, og så har forfatteren plukket ut to nøttespisere som eksempel. Men det baserer seg trolig ikke på direkte forskning som viser at det ER en reell konkurranse mellom disse to artene, noe jeg egentlig betviler her i Norge.
Roar Solheim (06.06.2023)