Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 994 til 5 043 av totalt 50 254 spørsmål


#Diverse

Kompatibilitet mellom and og gås

Er det mulig for en and og en gås å få barn sammen?

M. (21.06.2023)

Svar:

Nei, de er nok forskjellige, selv om flere ender kan krysse seg å få hybridavkom. det samme kan ulike gådearter.

Roar Solheim (21.06.2023)


#Diverse

Skjæreunger

«Har tre skjærebarn på tunet. Nå lurer vi på om de har falt ut av reiret, eller om de blir kasta ut når de er gamle nok? Hvordan bør vi forholde oss til ungene? Bør vi leite de opp å gi de mat, eller klarer de seg selv? ».

L.S. (21.06.2023)

Svar:

Dessverre umulig å vurdere når du ikke har lagt ved bilde av ungene. Skjæreunger hopper ut fra reiret før de kan fly, og mates da av foreldrene på bakken.

Roar Solheim (21.06.2023)


#Økologi og atferd

Svaner

Vi er så heldig å ha utsikt til et vann. Der er det ender, toppdykkere og et svanepar. Svanemoren ligger på rede ennå, mens svanefar svømmer rundt. Han jager ender. Ofte mange hundre meter fra svaneredet. I går var vi vitne til at han drepte andunger! Etter flere dager med å jage andemor og fem andunger. Er svanefar gal? Eller hvor vanlig er dette?
Nora og Einar, Storetjern Jevnaker.

N.J. (21.06.2023)

Svar:

Kanskje litt i overkant territoriell. En del knoppsvaner er ganske hissige, men sjeldent så mye at de tar livet av andre fuglearter. Lignende er kjent mellom storlom og kvinand, der storlom har drept kvinandunger som dukker opp i samme vann som lommene.

Roar Solheim (21.06.2023)


#Diverse

forsinket gjøk?

for et par uker siden holdt to gjøker/gauker på med sine ko-ko i en bygd i nedre telemark - under en sykkeltur i kveld holdt jammen en gjøk på ennå. jeg trodde de måtte opp i bjørkeliene på fjellet- kan de finne et reir å lure sine egg oppi også ned mot kysten? eller er det en som ikke har funnet make?

O.B. (20.06.2023)

Svar:

Vanskelig å si, men dette er vel sent, ja. Ingen grunn til å gale når de fleste potensielle vertsfugler for det meste er ferdige med start av egglegging.

Roar Solheim (21.06.2023)


#Diverse

Stjertmeis - farge øyering

Ungfuglene har vel rødfarget øyering men når blir den gul?

T.B. (20.06.2023)

Svar:

Har ikke data for det, men det skjer nok i løpet av høsten (sept.-okt.).

Roar Solheim (21.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en Løvsanger eller Bøksanger?

K.J. (21.06.2023)

Svar:

Dessverre umulig å avgjøre ut i fra vinkelen på fuglen mot bildet. Må ses fra siden.

Roar Solheim (21.06.2023)


#Diverse

Rosenfink?

Satt en småfugl utenfor vinduet som eg aldri har sett før. Etter litt søk på nett fann eg ut at det var ein rosenfink. Denne må da være sjelden ..? Rakk ikkje å ta bilde av den.....

L.B. (20.06.2023)

Svar:

Kommer an på HVOR i landet du så fuglen.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Linerle med hvitt hode

Fikk bare sett denne fuglen ca 1/2 min gjennom vinduet.
Den gikk som en linerle og så ut som en linerle, men den hadde hvitt hode. Usikker på om hele hodet var hvitt, men tror det.
Hodet var ikke grått, slik de unge linerlene er.
Hva kan dette være?

M.B. (20.06.2023)

Svar:

Det KAN være en linerle med pigmentfeil og fargeløse fjær på hodet. Dette er ikke uvanlig hos mange spurvefugler.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Økologi og atferd

Ugler i nordnorge

Ugler er jo nattedyr, og det finnest ugler i nordnorge... Hva gjør de når mørketiden er over og det alltid er dag (midnattssol) Har de motsatt trekkmønster enn andre trekkfugler?

S. (20.06.2023)

Svar:

Nei, ugler er IKKE alle nattaktive - de fleste kan fint jakte på dagtid også. Men de som jakter smågnagere er mest aktive på nattestid fordi det er da gnagerne er aktive. Nord for polarsirkelen er musene mest aktive når sola er på det laveste (dvs "nattestid"), og da er også ugler som jordugle og snøugle mest aktive på jakt.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Ørner som ruger og regn

Hei
Følger med på Fru Rauer og mannens ruging på NRK, ett ørnepar. Spørsmålet mitt er som følger. Hvordan klarer ørnene som ligger på rede og ruger seg, om det plasker ned? Og det er mye regn. Vil ikke fjørdrakta bli for våt etterhvert eller er den laget slik at den tåler det uten stell i lengre tid?

Ø. (20.06.2023)

Svar:

Nei, fjærene er vannavstøtende og dette klarer de fint.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gjøk i hagen?

Hei, jeg har i flere dager trodd det har vært en spurvehauk som henger rundt her, siden jeg har sett den før tatt svart trost. Men i går kom det en gjøk flyvende over her mens den sa ko ko...
Nå henger den rundt her hele tiden og forflytter seg mellom trær og busker til å oppholde seg på bakken...aldri sett før...blir litt usikker på om det er hauk eller gjøk? Hvordan se forskjell?

S.O. (20.06.2023)

Svar:

En spurvehauk har lange bein, gulke, mens en gjøk har svært korte føtter. Sier fuglen "ko-ko", ER det en gjøk!

Roar Solheim (20.06.2023)


#Økologi og atferd

Rødnebbternebalett

Bilde vedlagt spørsmålet

Vakkert. Fanget det i går 19.06.23 på Sleneset, Helgelandskysten - men hva et det vi ser på vedlagt bilde. De to rødnebbternene har nebb-kontakt de få sekundene denne seansen varer - som er vist på bilder nedenfor. Er det voksne som kurtiserer, en unge som søker etter måt...?

O.F. (20.06.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å tolke om dette er et par, eller om det er to individer som faktisk sloss.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Økologi og atferd

Mating av unger ute?

Jeg kan så lite om fuglenes levesett. I dag forlot tre av svartmeisungene kamerakassa vår. I kassa er det igjen 5 unger (i noe forskjellig størrelse) som blir matet av begge foreldrene. Klarer foreldrene å ivareta både de som har flydd ut og de som er tilbake (til de også kommer seg ut)?

E.G. (20.06.2023)

Svar:

Vanligvis gjør de det, men noen ganger kan en etterslenger bli etterlatt og dø i kassa/reirhullet. Kanskje skyldes dette at foreldrene da ikke finner nok mat til alle, og etterlater den minste/svakeste.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Svarttrost

På hytta har jeg et par store tujabusker. Her har jeg oppdaget at svarttrosten har laget seg rede, og det har vært aktivitet hver sommer i noen år nå. I disse dager, juni måned, ser jeg at det jobbes på; frem og tilbake, frem og tilbake fra busken. Spørsmålet mitt er : kan det være det samme trosteparet som kommer igjen hvert år ? Veldig interessant, dette, synes jeg !

N.N (20.06.2023)

Svar:

Det er en stor mulighet, men som regel må en ringmerke fuglene for å kunne fastslå dette sikkert. Noen ganger kan du ha begrunnet mistanke om at det er de samme fuglene dersom de f. eks. er spesielt tillitsfulle overfor deg som person. Har selv opplevd slike svarttroster, men de velger ulike reirplasser fra år til år.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Økologi og atferd

Gråtrost i Hammerfest

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, her er flere gråtroster. Ett par hekker oppunder min veranda(noe de gjorde i fjor også) nå når ungene har forlatt reiret(etter ca 2 uker ruging og 2 uker mating) er det ett egg igjen. Trosten er innom reiret av og til. Hvorfor?

R.W. (20.06.2023)

Svar:

Det vet jeg ikke. Vanligvis har de ikke noen bruk av eller interesse for reiret etter at ungene har forlatt det.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødt bryst rød isse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, på fuglemateren i Nord-Troms har vi mange fugler. Vi har satt opp fuglekasser for å bli kvitt myggplager (og det funker helt utrolig bra). På materen har vi bjørkemeis, granmeis, kjøttmeis, gråspurv, dompap, en milliard grønnfink og bjørkefink (nylig ankommet) for å nevne noen. I dag observerte jeg i tillegg en fugl jeg ikke har sett før. Den var på størrelse med en grønnfink-hun (kanskje litt mindre) og hadde blodrød bryst og krage, og blodrød isse. Jeg klarer ikke finne ut hvilken art dette er. Den virker veldig sky. Legger ved bilde.

T.V.K. (20.06.2023)

Svar:

Dette er en gråsisik hann.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Andunger blir spist

Beklager, ingen treff på søk etter «Andunger blir hvert år spist av katter og rev ved vannet vårt. Vil det være en god ide å sette ut en liten flåte de kan sove på om natta?».

K. (20.06.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite, men det er jo mulig å gjøre forsøket og se hvilken virkning det har.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

kråkeunge

sitter en kråkeunge i hagen som ikke flyr enda, er mye busker den kan gjemme seg i , den virker ok og foreldrene er like ved, jeg la ut litt mat og bare trakk meg unna, det er riktig ikke sant ?

M. (19.06.2023)

Svar:

Høres fornuftig ut.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sykdom og skader

Måke med skade på føtter, smittsomt?

Hei, på hytta vår på Sørlandet, har vi fått en «tam» måke, som følge av at min noe demente far har syns det har vært underholdende å mate den… Den har blitt så «tam» at den kommer og tigger mat hver dag og spankulerer over alt av utemøblement. Vi har lagt merke til at den har en eller annen sykdom/store skader på begge (svømme)føtter. De har store hull og ser nærmest ut til å gå i oppløsning… kan det skyldes en bakterie, og kan det være farlig/smittsomt for mennesker?

H. (19.06.2023)

Svar:

Neppe farlig for mennesker, men umulig å vurdere hva det kan skyldes uten nærbilde av beina.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Skadd kråkeunge i Carport.

Jeg har en skadd kråkeunge i carporten som har sittet der i 3 dager. Det flyr 1-2 voksne kråker rundt her mer eller mindre hele tiden. Ungen flakser med vingene innimellom men letter aldri. Den hopper litt rundt, men alltid på kun ett bein. Jeg begynner å få vondt av den. Tydeligvis ingen katter her som tar den heller..hva gjør jeg?

J.E.B. (19.06.2023)

Svar:

La den være i fred. Høres ut som at foreldrene er nær siden det er voksne kråker i nærheten.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Fuglekasser

Andeholk

Hei :)
Hvor mye sagflis skal det ligge i en andeholk (kvinand)? Vi har renset og fylt på mer sagflis og nå er det ca 15 cm opp til hullet.

K. (19.06.2023)

Svar:

Høres bra ut. 5-10 cm med litt grov flis er bra.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Fuglekasser

Fuglemor forlatt rede eller død

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en fuglekasse hjemme som brukes hvert år. Fuglemor har vært borte i to dager nå, og fugleungene ligger i rede. Vi frykter hun er død fordi det er mange katter i området. Kan vi hjelpe dem?

S. (19.06.2023)

Svar:

Disse er klare for å forlate kassa. Hvis hannen er i live, bør han klare å fore dem.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Fugleskremmer med lyd

Hei, er det lov å sette opp fugleskremmere med lyd som lager bråk flete ganger i timen hele døgnet? Skremmeren står på ei lita øy i et vatn med mange hytter rundt.

T. (19.06.2023)

Svar:

Det må du spørre Statsforvalter eller Statens Naturoppsyn om.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Stokkand

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en stokkand unge som har blitt forlatt av moren sin å den ble observert alene hele dagen men jeg skulle visst hvor gammel den er

M.F. (19.06.2023)

Svar:

Denne er kanskje under 1 uke gammel.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugleegg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl har disse egg?

T.M. (19.06.2023)

Svar:

Mistenker rugde her, men kanske også strandsnipe er mulig.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ugle i ramfjord i Troms

Hei. Hvilken sort er dette? Den er i treet i Hagen vår og skriker. Den er ikke redd oss. Kan vi mate den? I såfall med hva?

S.K. (19.06.2023)

Svar:

Her er ikke noe vedlegg, så dessverre umulig å svare.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Ringmerker

Hva betyr denne ringen

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant ett bein av en fugl med dette på. NOR 006 2017 173

O. (19.06.2023)

Svar:

Dette er en ring fra brevdueholdere. Prøv Norges brevdueforbund.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Kråke som er alene

Bilde vedlagt spørsmålet

I flere uker har en kråke sittet på strømledningen nedfor huset mitt. Den er alltid alene. Er det vanlig? Den sitter der i timevis hver dag

S.L. (19.06.2023)

Svar:

Det kan det være.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Fugler uten en partner

Hei hva kaller en fugl som ikke har en partner?

O. (19.06.2023)

Svar:

Ikke noe spesielt.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Diverse

Spørsmål:

Levealder erle

N.N (19.06.2023)

Svar:

Ca 10 år.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har lagt disse eggene?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg lurer på hvilken fugl som har lagt disse eggene i traktoren?

A. (19.06.2023)

Svar:

Ser ut som et gråfluesnapperreir.

Roar Solheim (20.06.2023)


#Sykdom og skader

Ung skjære med svulstliknende klump

Hei! Fant en skjøre med en stor svulstliknende klump på hodet, vet du hva dette kan være? Tok den med hjem. Hva kan jeg mate den med? Tror du det er smittsomt?

S. (19.06.2023)

Svar:

Vanskelig å vurdere uten bilde av fuglen. det kan kanskje være fuglekopper. Neppe smittsomt til mennesker.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Diverse

Blitt uvenner med et kråkepar jeg prøvde å hjelpe

Hei! I går «krasjlandet» en kråkeunge på terrassen min. Den gikk over til naboterrassen som har katt. Jeg løftet den derfor opp og «kastet» den forsiktig opp i luften så den kunne komme til foreldrene sine igjen. Det som derimot skjedde var at den klarte å lande i en «renne» med rennende, skittent vann, og satt der og var kald og våt. Da måtte jeg hente den igjen. Da jeg tok rundt kroppen dens og bar den opp, holdt jeg på å falle på glatte steiner, så det virket nok ganske dramatisk. Mens den skrek som en gal og foreldrene skrek høyt over oss. Jeg satte den opp i et tre og fulgte med på den i flere timer. Foreldrene ropte men den svarte ikke i begynnelsen. Til slutt ble den varm og satt og pusset seg og hoppet/flakset ned i noe buskads. Jeg fulgte med på den i kanskje fem timer, men virker ikke til at foreldrene har «funnet» den. Derimot kan ikke jeg gå ut av leiligheten min nå uten de angriper meg. Jeg er i tvil om de hater meg fordi jeg «tok» ungen og la den et annet sted eller om de tror jeg fortsatt har den. Spørsmålet mitt er; er det noe jeg kan gjøre for å bli venn med dette kråkeparet igjen, for jeg er lei av å bli angrepet hver gang jeg går ut. Jeg forsøkte å finne ungen deres i buskene i går uten hell. Planen var da å sette den på plenen foran dem slik at de kunne se den. Jeg la også ut valnøtter til dem i går kveld. Er litt rådvill, så håper på svar.

H. (19.06.2023)

Svar:

Det eneste du kan gjøre, er å holde deg på avstand fra ungen.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Fuglekasser

Kjøttmeis

Kjøttmeisungene har fløyet. Ligger igjen en unge. Vil tro den erforlatt. Sjekket da jeg ikke så foreldrene og ingen piping. I fjor lå det en blåmeisunge igjen. Den var død. Kommer foreldrene tilbake? Elker tar de nå seg av de sterkeste ungene. Noe å gjøre?

E. (19.06.2023)

Svar:

Vanskelig å gjøre noe. Du kan sette ungen ut og satse på at foreldrene forer den når de hører ungens tiggerop.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Fuglekasser

Kjøttmeisen på runde 2 i kassa?

Hei! Vi har en kasse med kamera i. 1.juni fløy de siste kjøttmeisungene ut av kassen, og siden har det vært stille. Vi rakk ikke å rydde ut av kassa, hvor det blant annet lå et uklekket egg fra dette kullet.

Men de siste dagene har noen kjøttmeiser besøkt kassa. De (den ene) roter litt rundt og ser litt ut som om den forsøker å bygge reir på nytt. Så da har jeg et par spørsmål til dere:
1: Er det sannsynlig at dette er samme paret som sist - eller et nytt kjøttmeispar?
2: Hvis det er et nytt par, er ikke disse litt sent ute?
3: Tror du at det kommer et nytt kull i kassa?
4: Bør vi tømme innholdet i kassa nå?

H. (19.06.2023)

Svar:

Umulig å si om dette er de samme eller nytt par. De KAN klare et kull såpass sent som nå

Roar Solheim (19.06.2023)


#Fugleforing

Skjærer og kråker

Hei. Har et Skjærerede rett utforbi huset hvor det ser ut til at samme par kommer igjenn og igjenn. I år har de funnet ut de kan få mat fra matbrettet på vinduet mitt, de har blitt vandt med at jeg er i nærheten og jeg har begynnt å gi de kattemat sammen med frøa. Nylig har ei av kråkene i nabolaget også funnet ut at det var god mat her. Jeg vil jo mate de fleste, men er redd det kan skape problemer for Skjærefamilien. Kan de komme over enns rundt matskåla eller burde de skjermes fra hverandre?

E. (19.06.2023)

Svar:

La dem ordne opp på egen hånd.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Økologi og atferd

Rødstjert

For første gang hekker flere par med rødstjert i haven min i Aust Agder. De oppfører seg så helt forskjellig fra andre hekkende småfugl. Finnes det en som kan fortelle meg om rødstjertenes liv og levnet? En som kan fortelle meg hvorfor de flakser og flyr og varsler uavbrutt rundt kassene der de åpenbart nå har rede. Andre småfugler flyr rolig inn og ut mens de hekker. Når ungene er klekket, fores de av kjappe men sindige foreldre

B.B. (19.06.2023)

Svar:

Har ikke noen navn, dessverre.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan det være grønnstilk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Denne fuglen ble sett innlands, sør på Nesodden 18. juni 2023. Ikke lett å skille på vadefugler, men holder en knapp på grønnstilk, med myrsnipe som andre gjett. Er jeg på riktig spor?

K. (19.06.2023)

Svar:

Ja. Grønnstilk.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei denne ble med katten inn og lurer på hvilken fugl det er?

C.S. (19.06.2023)

Svar:

Ser ut som en tjeldunge.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Økologi og atferd

Liten ugle på flukt

Ca kl 08.00 var jeg på tur fra hytten som ligger i Sandnes kommune. Det var en del skrik og skrål fra småfugler. Plutslig flyr en ugle i full fart etterfulgt av en svart trost. Uglen søkte tilflukt i en pipe med stein på toppen. Sto der ca 1 minutt og fløy så tilbake sikkert for å fange fuglunger fra reiret til trosten? Er det vanlig at småfugl forsøker å beskytte reiret så godt uglen var jo mye større enn trosten?

T. (19.06.2023)

Svar:

Ja. Mange fugler mobber både ugler og rovfugler som kan være en trussel. Dette er et signal til dem om at de er oppdaget og ikke kan komme med et overraskelsesangrep.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Økologi og atferd

Røy fugl

Hvorfor får jeg jeg ta på en røy fugl

O.E. (19.06.2023)

Svar:

Du har kanskje støtt på en spillegal røy - de oppfører seg slik i parringstiden i begynnelsen av mai, men vanligvis ikke så sent som nå.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten Skjære som bare sto i veien

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant en liten skjære som sto midt i veien, og flytta seg ikke for verken vil eller buss. Den lagde ikke lyd, ser ikke ut til å ha kjempe vondt, men den flyr ikke, den satt rolig i hånden min påvei hjem og nå har jeg satt den i en liten eske med en skål vann og noe eple.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den ? Hva spiser den helst, skal den mates eller spiser den selv?

R. (18.06.2023)

Svar:

Dette er en skjæreunge. Den spiser mye forskjellig, men kattemat o.l. (fisk, kjøtt) er veldig bra. Må nok kanskje dyttes ned i nebbet på skjæra før den lærer å ta det direkte med nebbet selv.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fulger i flukt over åker i Chile

Dette er kanskje vanskelig å svare på siden jeg bare har en kort filmsnutt og ikke noe nærbilde, men skulle gjerne visst hva slags fulger dette er. Det er ikke i vår del av verden , men I Chile, i nærheten av byen Puero Varas, altså ganske langt syd.

C. (18.06.2023)

Svar:

Beklager, klarer ikke å finne ut hvilken art dette er.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd eller vekkerklokke

Hei. Denne lyden høres fra et skogholt der vi bor. Jeg liker fugler generelt men denne tar nesten knekken på oss. Den starter tidlige om morgenen og holder på uavbrutt til langt utover kvelden. Kan noen fortelle meg hvilken fugl eller fugleunge dette er ?

I.S. (18.06.2023)

Svar:

Dette er en varsellyd, ikke ulikt lyd fra rovfugler, men den er for tynn til å komme fra en slik. Ligner heller ikke spettenes varsellyder, så jeg er usikker på artstilhørighet her.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Diverse

Har ender blinkhinne

Hei,

Leste på en privat nettside om andehold i hagemiljø at ender ikke har blinkhinne og derfor må dukke hodet under vann for å fukte øynene. Stemmer det?

Mvh Morten

M.L. (18.06.2023)

Svar:

Nei. ALLE fugler har blinkhinne.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten brun hissig fugl

Bor på Jessheim i Viken. Naboen har et fuglepar som bor i tujahekken. De er små og brune med lysere mage. De lager stadig hissige lyder som minner på når man knagger stein mot hverandre - kanskje litt mer hul lyd. Flyr etter og sitter og kjefter på Skjærene - virkelig en liten tøffing.
Vet du hvem det er?

E.N. (18.06.2023)

Svar:

Ikke uten bilde. Lyden kan stemme med flere arter.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Diverse

Skadet småfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, katten tok en liten fugl men den ser ut til å ha det greit utenom at den har mistet en del fjær på den ene vingen og klarer derfor ikke fly som normalt. Har hatt den inne inatt, vil fjærene vokse ut igjen etterhvert?

N.N (18.06.2023)

Svar:

Dette er en linerleunge - spiser insekter. Ja, fjærene vokser ut igjen.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dvergsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tror dette må være en dvergsnipe, men kan du bekrefte evt. avkrefte det? Det var i hvert fall ikke den karakteristiske sanglyden til temmincksnipa vi hørte når den satte seg ned. Bildet er tatt for et par dager siden på fjellet oppe på Sennalandet (Finnmark).

T.A.D. (18.06.2023)

Svar:

Nei, dette er en temmincksnipe.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Økologi og atferd

Kråkebarn

Vi har et kråkepar på hytta som har reir i en furu på tomta. Barna er ute av reiret for to - tre uker siden. Men fremdeles virker det ikke som de «brødfør» seg selv, men sitter rundt om kring og tigger mat fra foreldrene. De får en del mat av oss og sitter trofast og venter å servering da de ser at vi er til syre. Denne familien på fem er totalt regjerende i området, ingen skjære, måke eller andre større fugler har tilgang til området. Men hvor lenge pågår oppfostringen av kråkebarna? - og hekker de flere ganger utover sommeren?

M.O.M.F. (18.06.2023)

Svar:

Kråkefugler klarer ikke å ha mer enn ett kull i løpet av sommeren. De forer ungene sine i mange uker etter at det har hoppet ut fra reiret. Ungene tigger og forsøker å forlenge denne perioden så mye de kan, mens foreldrene nok gradvis forsøker å få ungene til å klare seg selv.

Roar Solheim (19.06.2023)


#Diverse

Fargerike fugler

Hei, har ofte lurt på hvorforfor fuglene i Norden har så mye mindre fargeprakt enn fugler fra sydlige områder?

T.S. (18.06.2023)

Svar:

Ikke lett å besvare, men ikke HELT riktig heller. Det finnes en del fargerike fugler hos oss, men likevel finnes nok de mest fargesterke fuglene i tropiske områder.

Roar Solheim (19.06.2023)

««første 4 994 - 5 043 av 50 254 siste»»