Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 554 til 4 603 av totalt 50 005 spørsmål


#Fugleforing

Mater jeg for mye?

Jeg har nylig begynt å mate fuglene i hagen min. Jeg satt først opp en fuglemater og den ble tømt fort. Det ble rimelig populært. Jeg satt så opp en til som var litt større i tillegg. De tømmer den største på under 24t. Jeg ser at noen av de er rimelig runde og store. Det har dukket opp ekstremt mange av de. Jeg lurer vel egentlig på om småfuglene kan spise for mye? Eller regulere de det fint selv? Redd jeg gir de så mye mat at de spiser til de sprekker.

Legger til en video hvor man kan se hvor store enkelte av de er.

I. (04.07.2023)

Svar:

Fuglene spiser seg ikke overvektige slik vi mennesker dessverre lett gjør. Derfor kan du legge ut spå mye mat til dem som du selv ønsker.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Økologi og atferd

Spiser måker lauvmakk ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er par dager har måkene samlet seg i flokk, først på bakken og så i tretoppene. Det er lauvmakkår i år. Første gang hadde det vært mye vind og det så ut som måkene «beitet» på bakken. Naturtomt med lyngbakke og høyt gress mellom. Skog. Bjørk og rogn. I dag svevde flokker i tretoppene og tydeligvis beitet på noe. Mvh Bodil

N.N (04.07.2023)

Svar:

Har ikke sett at måker plukker larver fra bladverk noen gang, derimot kan de fly opp i lufta og plukke svermende maur.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Økologi og atferd

Fra Bergensavisen: Hvorfor liker fugler å sitte på toppen av statuer

Hei, jeg er journalist i BA og jobber med en artikkel om statuer i Bergen som jevnlig må renses for fugleskit.

Hvorfor liker fugler å sitte på toppen av disse statuene, og forsåvidt lyktestolper og andre høye menneskeskapte objekter?

For ordens skyld har jeg spurt ChatGPT. Er Ornitologisk forening enig i denne konklusjonen?

ChatGTP: Fugler kan finne det attraktivt å sitte på toppen av statuer av ulike grunner:

Utsiktspunkt: Statuer er ofte plassert på høye steder eller åpne områder, og dermed gir de fugler en flott utsikt over omgivelsene. Fugler liker å observere sitt territorium og være oppmerksomme på potensielle farer eller matkilder.

Trygghet: Statuer gir en viss beskyttelse mot rovdyr. Ved å sitte på toppen av en statue er fugler mindre utsatt for bakholdsangrep, da de kan få bedre oversikt over potensielle farer og flykte raskere hvis det er nødvendig.

Oppvarming: Statuer kan absorbere og holde på varme fra solen. Spesielt om vinteren eller på kjølige dager kan fugler sitte på toppen av statuer for å få litt ekstra varme gjennom føttene eller fjærene.

Prestisje og hevdelse av territorium: Noen fuglearter, spesielt fugler som hekker på høye steder som ravner og ørn, kan se på statuer som potensielle reir- eller territorieområder. Ved å sitte på toppen av statuer kan de markere sitt nærvær og hevde dominans over området.

Det er viktig å merke seg at årsakene kan variere avhengig av fuglearter og individuelle preferanser. Noen fugler kan også sitte på statuer av ren tilfeldighet eller som et midlertidig hvilested før de fortsetter reisen sin.

E.A.P. (04.07.2023)

Svar:

Helt riktig at mange fugler liker å sitte høyt med god utsikt. Da har de god oversikt over landskapet rundt seg, og kan fly vekk dersom en rovfugl dukker opp.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Diverse

kjøttmeis

Fant en kjøttmeis unge på terrassen. Sett han flyr alene i noen dager og sover på treet ved huset. Idag så jeg han ved trappa svak og lett å ta. Var red for å bli spist da har jeg hen i en kasse med vann, masse fuglefrø og kjøttdeig. fikk litt vann av meg. Han er i sjokk og spiser ingentig. Jeg vil bare at hun blir sterk nok for å fly høyt og mate seg selv. Skal jeg mate han eller blir venner i løpet av noen dager? Hva må jeg gjøre? Vil ikke miste den egentlig.

N. (04.07.2023)

Svar:

Det er bare å gi den noe mat og se om den kommer seg, da kan du la den fly vekk..

Roar Solheim (05.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Et dårlig foto, men hva er dette ?

P.I.P. (04.07.2023)

Svar:

Kråke.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette for en?

Bilde vedlagt spørsmålet

Bilde tatt på Linderud gård i dag

K.V. (04.07.2023)

Svar:

Sivhøne.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl som synger når det er mørkt

Hei, jeg er i Kroatia (Vrsar, på Istria-halvøya) og hører det jeg tror må være en fugl. Den kommer med disse korte tutelydene når det er mørkt om kvelden (22-23-tida). Det høres nesten ut som det er to som svarer hverandre. Har lagt ved et lydopptak.

F. (04.07.2023)

Svar:

Dette er en dverghornugle.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Diverse

Fiskemåke rødelistet

Hvor, når og hvordan teller dere fiskemåker for å komme frem til at de må rødelistes. I drabantbyene rundt Trondheim har vi dem i tusentalls, og jeg regner med at måkebestanden er like stor i andre norske byer.

A.M. (05.07.2023)

Svar:

Kan ikke angi dette, men det er totalbestand og nedgang i kolonier og hekkeforekomster som er grunnlaget. Paradokset som gjør dette litt uforståelig for mange bymennesker er at mens bestanden avtar, så flytter mange fiskemåker inn til hustak og hekker der. dette gir INNTRYKK av en økende bestand, men er bare en forflytning av en avtagende bestand.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stork?

Hei. Sendte nettopp spr.mål om en fugl langs Trondheimsvn. Forklarte kansje litt dårlig. Lys brun,veldig lange ben,litt svart på den og. Første gang så det ut som et lite hjortedyr/rådyr

R. (05.07.2023)

Svar:

Temmelig sikkert traner.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er det en stork?

Hei. Vi kjører langs Trondheimsveien idag og ser noen veldig store fugler stå på et jorde og spiser mark( vil æ tro)klarer ikke å få tatt bilde ,det er så lang avstand og det går fort,men første gang så det ut som en liten hjort faktisk,eller dådyr. Hva i alle dager er det?
Hilsen Randi

R.S. (05.07.2023)

Svar:

Dette er mest sannsynlig traner.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Økologi og atferd

Svart Hvit Fluesnapper

Hei!
Vi har en hann med to hunner i samme fuglekasse. Nå er det unger og alle 3 mater, er det vanlig?

M. (05.07.2023)

Svar:

Nei, det er ikke vanlig, MEN det KAN hende at det er bare EN sortfarget hann, En hunn og en hann som har hunnfarge og er far til noen av ungene i kullet. Hvis han ligner en hunn, blir han akseptert av den andre dominante hannen.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Økologi og atferd

Bjørkefink roper hele tiden

Hei. Ut fra ropene har jeg funnet ut at vi har en del bjørkefink rundt hytta. Men hvorfor roper den hele tiden, natt og dag?

N.H. (05.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hvorfor, men mange spurvefugler synger gjennom hele hekketiden.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Due i sentrum av Oslo

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Hva slags due er dette? Den virket nesten litt tam. Mvh Hanne Mette

H.M.R. (04.07.2023)

Svar:

Det ER en slags tamdue, kommer kanskje fra oppdrett.

Roar Solheim (05.07.2023)


#Diverse

Fiskemåkeunger på balkong

Hei! Vi hadde et reir på taket, og en unge har falt ned på balkongen. Den har vært der ca 1 uke. Den får mat av foreldrene som passer på den, og vi har satt ut vann. Det er ca 1.80 m ned til bakken. Den kommer seg under rekkverket nå som den er liten. Den er jo trygg på balkongen, men kan bli vanskeligere for den å komme seg ut når den blir større. Må da kanskje fly over rekkverket. Bør vi la den være der eller sette opp en rampe slik at den kommer seg ned?

A. (02.07.2023)

Svar:

Dersom foreldrene mater den der den befinner seg, kan dere la den være der. Den flyr vekk selv når vingefjærene er utvokst.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Diverse

Flaggspettunge på bakken i hagen

Hei, Oppdaget en flaggspettunge som lå i hagen, Trodde først den hadde flydd i vinduet, men at foten viste seg at foten hadde satt seg fast i stein, pinne og gress i bakken. Den var veldig sliten og forsøkte bevege seg, men satt fast. Vi fikk løsnet benet, men fugleungen virker helt utslitt. Har hoppet litt rundt, men flyr ikke. Legger seg deretter ned på bakken igjen og sover etter å ha hoppet. Hva skal vi gjøre?

A. (01.07.2023)

Svar:

Forsøk å holde finger med vanndråper borttil fuglens nebb og se om den vil drikke noe vann. Deretter kanskje litt sukkervann.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Diverse

Lerke med brukket vinge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hår det Ann å redde en lerke som he brukket han?
Vi har kosa med fugelen, å no har den blitt veldig tam. Å vi lar den fare ut å gå litt rundt, men den prøve å flyge, men det blir bare til et hopp. Ka skal vi gjøre? Å når han er så skada tørr vi ikkje å ta sjansen på å gå fra den sann den fer ut i naturen alene

M.Å.J. (01.07.2023)

Svar:

Dette er en linerleunge. Den bør nok mates og holdes kanskje 1-2 uker til før den slippes.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Fugleforing

Mating av linerler.

Kona begynte å mate linerler på terassen på ettersommeren i fjor. Knuser kornmokjeks. Så i år hadde ikke linerlene glemt det. De har kommet fra tidlig sommer og nå med unger, kanskje kull nummer to også.
Er det feil av oss å mate? Det er jo så koselig å følge med på. De store står og mater unga. Er veldig på vakt men kan godt komme på en meters avstand.
Men altså, ødelegger vi for linerlene når vi mater på denne måten?

L.L. (01.07.2023)

Svar:

Bare kos dere med linerlene og fortsett åmate.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Diverse

Dompap med både rødt og grått bryst

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så i dag en dompap på fuglebrettet som ved første øyekast så ut som en hann, men som hadde et stort, grått parti på brystet. Jeg legger ved et bilde jeg fikk knipset gjennom vinduet, så kvaliteten er dårlig. Hvorfor var den grå på brystet?

S.O. (02.07.2023)

Svar:

Bildet er noe uklart. Spørsmål om det kan være en dompap som skifter fjær fra ungfuglfjær til voksen drakt, og har noen grå ungfuglfjær igjen (?).

Roar Solheim (04.07.2023)


#Diverse

Svalerede falt ned, del 2

Hei! Sendte spørsmål i går kveld ang svaleunger som satt i en pappeske på gulvet etter at redet falt ned.

Har tittet ut der i dag, det ser ut som at de klarer seg fint, de to som lever sitter med baken innover i et hjørne, og det kan se ut som at foreldrene flyr ut/inn av uthuset. Så da tror jeg det er best å ikke røre de i det hele tatt fortsatt.

A.S.B. (02.07.2023)

Svar:

Flott! Da er de nok snart på vingene.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Diverse

Svaleunger i eske på gulvet

Hei! Vi har i flere år hatt låvesvaler i et gammelt uthus på gården. Ser foreldrene flyr ut/inn, og ungene når de er store nok. Pleier å sette en pappeske på gulvet under redet for å samle opp bæsjen. Hørte noen krafselyder i dag, og ser da at redet har falt ned og det er to levende unger i et hjørne i pappesken. Tre døde unger i motsatt hjørne, og en del maggot rundt de døde. Tror de kan ha ligget der noen dager, det tar vel etpar dager fra flue-egg til maggot? Klarer foreldrene å mate ungene i en eske på gulvet? Spiser ungene maggot? Syns ungene ser ganske store ut, ganske mye vinge-fjær. Skal jeg fjerne de døde ungene og maggotene ? Det er en pappeske som er litt større enn ei banankasse. Er maggotene farglige for ungene?

A.S.B. (02.07.2023)

Svar:

De spiser neppe fluelarvene. Må mates av sine foreldre. Det beste vil være å få satt dem opp der de har falt ned fra. Hvis redet er ødelagt kan kanskje en liten eske med lave kanter settes opp med ungene oppi, der redet var bygd.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Fuglekasser

Kan jeg flytte en bebodd fuglekasse?

Heisann! Jeg har et skur ved huset mitt som jeg har planer om å vaske og male. Problemet er at på den ene veggen henger det en fuglekasse med en spurvefamilie (vet ikke om eggene har klekket enda). Er det mulig for meg å flytte fuglekassen uten å sette ungene i fare? f.eks til en annen vegg av bygget eller et tre i nærheten i en kort periode?

T. (02.07.2023)

Svar:

Nei, da er det stor fare for at fuglene forlater kassa.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Sykdom og skader

Skadd kråke

Fant ei kråke som hadde satt nebbet fast i ei saksefelle😳Fikk tatt henne løs fra fella, men nebbet er helt ødelagt😩 vil det vekkes ut nytt nebb, evt vil ho overleve uten?? Må jeg få den avlivet?
Det er så trist at noen bruker slike feller🥲🥲

T.G.J. (03.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere uten bilde av skaden.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Økologi og atferd

Kråke jager rev

Jeg har ved et par anledninger observert rev i sentrale strøk i byen her jeg bor. Begge gangene fulgte noen kråker rett over reven og skrek. De fulgte etter reven hele tiden jeg så den. Hvorfor gjør kråkene det?

M. (04.07.2023)

Svar:

De forsøker å jage vekk reven, som kan spise kråkeunger og voksne kråker hvis den får tak i dem.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Spor og sportegn

Mørkebrun knudrete fugle avføring på bilen hvilken fugl har slik avføring

H. (02.07.2023)

Svar:

Vanskelig uten bilde, og selv da ikke enkelt.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Økologi og atferd

Fugler og ekorn

Kan et ekorn ta fugleunger? I dag så jeg at ei linerle jaget et ekorn. Ekornet kom over plenen med linerla flygende lavt etter seg. Ekornet forsvant under en tuja. Etter kort tid kom ekornet tilbake, og linerla fulgte fortsatt etter det. Senere i dag så jeg en linerleunge på veien ovenfor huset vårt.
Kan ekorn ta fugleegg fra reir?
Har oppfattet at et ekorn er en gnager, men er den også et rovdyr?

H.N. (01.07.2023)

Svar:

Ekorn kan spise fugleegg, og kanskje også fugleunger, men vet dessverre ikke hvor ofte det skjer.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Økologi og atferd

Samme tidspunkt hver kveld.

Vi sitter på verandaene på leiligheten vår i Frankrike, og siden vi kom ned for fjorten dager siden har vi hørt og observert en flokk «snakkende» fugler flyvende over bygningen. De flyr ut over stranden før de blir borte i mørket.

Dette skjer samtidig som månen kommer opp over horisonten.

Har dette en sammenheng?
Hvis ja, hva får fuglene til å lette? Lyset fra månen? Magnetisme (den er vel ikke så stor fra månen)?

Hvis nei, har du en annen forklaring?

Håper på svar, og på forhånd takk :)

M. (03.07.2023)

Svar:

Har dessverre ikke noen forklaring på det du beskriver. Først må art avklares.

Roar Solheim (04.07.2023)


#Sykdom og skader

Måke som ikke kan fly

Hei. Fant en voksen måke i veikanten som ikke kunne fly. Ingen synlige skader. Tok den med hjem og det ser ut som den har vondt i det ene beinet eller muligens begge to. Den står på beina en liten stund må legge seg ned etter kort tid. Den spiser og drikker og virker frisk ellers. Er det sånn at den må løpe seg i gang for å komme på vingene? Og det er årsaken til at den ikke klarer å lette. Bruker begge vingene fint når den flakser.

G.L. (02.07.2023)

Svar:

Måker kan lette uten løpefart. Dessbverre vanskelig å vite hva som feiler denne fuglen.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gråfluesnapper?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, denne karen satt på fuglebrettet vårt. Stemmer det at dette er en gråfluesnapper?

Mvh Hanne

H.H. (03.07.2023)

Svar:

Ja. Gråfluesnapper.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Dompap med både rødt og grått bryst

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så i dag en dompap på fuglebrettet som ved første øyekast så ut som en hann, men som hadde et stort, grått parti på brystet. Jeg legger ved et bilde jeg fikk knipset gjennom vinduet, så kvaliteten er dårlig. Hvorfor var den grå på brystet?

S.O. (02.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å se godt.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Spørsmål:

Vi har bodd i et nabolag av blokkleiligheter i to år. Dette er i Tromsø. De siste to somrene har det hekket rikelig med fiskemåker på takene. Denne sommeren har det imidlertid vært inntog av både tjeld og gråmåker på takene. Jeg er ganske sikker på at tjelden har reir, da jeg så at den jagde en måke. Gråmåkene pleier å sette seg på taket, og da stuper fiskemåkene etter den og prøver å jage den vekk, uten at den bryr seg nevneverdig. Jeg har også sett andre steder i byen at fiskemåker stuper etter gråmåker og svartbak. Er det del av en større trend at store måker og andre vadefugler trekker fra fjæra og inn til hustak?

N.N (02.07.2023)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Økologi og atferd

Måker

Det ligger et par på samme plass i lange stunder, Hviler de eller speider de om de andre måkene får øye på mat

T. (01.07.2023)

Svar:

Dessverre umulig å vite.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Måke spiste stort Kyllingbein

Familien hadde piknik ved havet, og bl a kylling stod på menyen. En måke kom og stjal restene -et relativt stort bryst-kyllingbein uten kjøtt på. Jeg så til min forskrekkelse at måken tok det store beinet i nebbet og med nød og neppe faktisk klarte å få svelgt det ned, helt. Trodde først at den ville bli kvalt, eller i det minste spy det opp i gjen, men måke lettet etter en stund og fløy bort. I ettertid lurte jeg på om måken ville dø av tarmblokkade, -hvordan kan den klare å få dette gigantiske beinet ut på andre siden???

A. (01.07.2023)

Svar:

Magesyra løser nok opp det meste.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Kjønn på trost

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, datteren min har alet opp en foreldreløs trost. Vi skal nå ta den med fra leiligheten hennes i Oslo til hagen vår i Halden slik at vi kan lære den opp til å finne mat selv. Men, vi vet ikke om den heter Frank eller Franceska. Hvordan kan jeg finne ut hvilket kjønn den har?

Mvh
My Sofie, Ingelin og Aksel

A.H. (02.07.2023)

Svar:

Lar seg dessverre ikke gjøre.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvem er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Katten min spiste denne fuglen. Hva er navnet på den?

E. (02.07.2023)

Svar:

Kjernebiter.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Stor fugleunge funnet på bakken - hva kan det være?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugleunge er dette? Funnet på hytte i Sandefjord. Den er stor. Ca 10-12 cm lang. Vi har ikke sett noen stor fugl som har rede i nærheten. Og ser ingen voksen fugl i nærheten. Spesielt nebb. Har klør.

O.H.E. (02.07.2023)

Svar:

Ringdue.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Duemakker er død

Hei, vi har har et due-par som veksler på å sitte i reiret i kastanjetreet i hagen, men nå er den ene dø. Den ligger hodeløs på utsiden av huset vårt og vi aner ikke hva som har skjedd, den kan ha kræsjet i et vindu så har noen gått forbi å tatt en jafs av fuglen. Men det jeg lurer på er følgende: Hvordan går det med markkeren som venter lydig i reiret? Er det noe jeg kan gjøre for å hjelpe?

A.F. (02.07.2023)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Blåskrikje

Finnes blåskrikje (blåstrupe?) i Norge? Ble litt forvirret for det virket som to ulike fugler. Er det lov å eie dem?

N.N (02.07.2023)

Svar:

Blåskrike er en utenlandsk kråkefugl, ikke i Norge. Blåstrupe er en norsk fugl.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Låvesvale eller taksvale

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en låvesvale, eller taksvale? Syns den har kroppen til en taksvale, men lyden sier med en gang låvesvale. Å reirene ser og ut som låvesvale...

M. (02.07.2023)

Svar:

Taksvale.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg observerte denne fuglen i glissen blandingsskog på Sjusjøen, sammen med bl.a. rødstjert og granmeis. Jeg ønsker hjelp til artsbestemmelse.

K.B. (03.07.2023)

Svar:

Trolig løvsanger.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Artsbestemmelse

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken Art / kjønn

B.H. (03.07.2023)

Svar:

Laksand.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Kan fugler spise leverpostei

Jeg har nylig reddet en fugl (måke barn) og vi gjorde alt vi kunne for å sette den tilbake med moren. Men det gikk ikke. Nå mater vi den og passer på den. Kan man mate den leverpostei fra butikken?

E. (30.06.2023)

Svar:

Trolig ok, kattemat er også ok.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Angrep av stupende rovfugl

Sør-varanger, rovfugl lys underside stupte mot meg og hunden flere ganger på tur i fjellet. Samme skjedde i samme område på veg tilbake. Direkte ubehagelig, da den kom veldig nær. Kan den skade folk? Tror det er spurvehauk.».

H. (02.07.2023)

Svar:

Trolig fjellvåk, ikke farlig.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvilken art etc. denne fugl tilhører. Den var ca, 2 - 2 1/2 større enn en vanlig Gråspurv.
Satt å spiste på bakken sammen med Gråspurvene og Tyrkerduene her.

R. (02.07.2023)

Svar:

Dessverre for fårlig bilde til at jeg kan se det sikkert.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lom i Nidelva.

Har i dag sett Lom, liten eller stor, i Nidelva ved marinen. Har ikke sett den her før. Er det vanlig?

W.K. (03.07.2023)

Svar:

Umulig å si uten bilde.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl/ fugleunge er dette?

G.H.G. (03.07.2023)

Svar:

Bildet er dessverre for dårlig til å se hvilken art dette er.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?

N.N (03.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å se sikkert. Hvor og når??

Roar Solheim (03.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen så jeg i skjærgården i Sandefjord for 2 uker siden. Jeg sendte da en forespørsel, men det ser ut til at jeg ikke har fått svar. Sender et nytt spørsmål.

F.N. (03.07.2023)

Svar:

Siland.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Vepsevåk

Hei!
Jeg observerte en vepsevåk 30. juni. Den utførte den typiske kurtise-flukten over et skogholt og slo vingene sammen over seg hver gang den nådde høyde. Er det veldig unormalt å se dette så "sent" i sesongen?

E.H. (03.07.2023)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke.

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Er det lov å felle trær med reir?

Naboen min vil felle et tre på tomtegrensen vår. Der er det et stort reir som er I bruk hvert år. Jeg mener det ikke er lov å felle trær med reir i , hvor finner jeg lovteksten om det? Og hvor lenge er treet fredet fra hogst?

T. (03.07.2023)

Svar:

Dette ernok ulovlig. Kontakt SNO (Statens naturoppsyn).

Roar Solheim (03.07.2023)


#Diverse

Svaler forvillet seg inn i butikk.

Hei! Jobber i butikk og har hatt et svalereir på utsiden over lengre tid nå. Så har ungene forlatt reiret, og to stk forvillet seg inn og sitter høyt oppe på takbjelke.. Hatt døra oppe halve dagen så de kunne fly ut igjen, men mye trafikk med kunder der.. Vurderer å reise ut etter stengetid for å prøve igjen.. Noen tips? Lokke med noe?
Mvh Lars

L. (03.07.2023)

Svar:

Dessverre ingen virksomme tips.

Roar Solheim (03.07.2023)

««første 4 554 - 4 603 av 50 005 siste»»