Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 4 694 til 4 743 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

Måkeunge

Fulgte med på en måkeunge som jeg dessverre fant død 1 time etter hagelstormen i Oslo nylig.
Er det slik at fugleunger dør raskt i sterkt hagel vær uten for mye lidelse ?

K. (15.07.2023)

Svar:

Fugleunger KAN fryse i hjel under kraftig regnvær/haglvær dersom de ikke blir beskyttet av sine foreldre. Dessverre umulig å vurdere graden av lidelse for viltlevende fugler og pattedyr.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Økologi og atferd

Måseegg

Hei, måsen har lagt reir midt på hustaket både i fjor og i år. Litt spesiell plassering da det er noe utsatt til for vær og vind, men de gjør vel sine vurderinger.

I fjor kom det måsunger, men i år har ho ligget på reiret siden tidlig juni og ligger fremdeles.

Ingen tegn til unger så langt, og jeg er ganske sikker på det da reiret vises veldig godt fra veien så eventuelle unger klarer neppe skjule seg. Jeg antar derfor at når det har gått så lang tid så blir det ikke unger i år? Når innser måsen det og forlater? Eller kan det tenkes at rugetiden er så langvarig som dette, og ungene er rett rundt hjørnet?

I. (14.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere. Fugler pleier å gi opp rugingen dersom de blir liggende 1-2 uker over normal rugetid. Men det KAN jo hende at første eggkull gikk tapt, og at måkene har lagt nye egg. Dette må fuglene ordne opp i selv.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Skadet fugl

Funnet en skadet fugl. Noen overfladiske skader .vinger er i orden. Henger litt med hodet ustøhet og kvinet litt etter fåt holt det rolig.
Noen man kan gjøre?

D.S.H. (15.07.2023)

Svar:

Dessverre umulig å gi noen vurdering når du ikke har bilde av fuglen slik at art kan bestemmes.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

spørsmål

kan undulater spille død av frykt?

A.J. (15.07.2023)

Svar:

Kjenner ikke til slik oppførsel, men spør burfuglholdere.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Rar avføring på ung og sprek undulat

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei jeg har i den siste tiden lagt merke til at den ene fuglen min har rar avføring. Ho er sprek, men noen ganger er ho litt oppblåst .

W.R. (15.07.2023)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

sommerfôring?

Jeg trenger et råd om følgende:
Vi har naturligvis fôra fugler i vinter, som vanlig, men av en eller annen grunn har det fortsatt utover vår og sommeren. Det dreier seg om meiseboller i en sånn dobbelt nett-sak av ståltråd. Bollene ligger i den indre trådsylinderen, mens det er et ytre nett som bare småfuglene kan stikke igjennom og forsyne seg. Legger vi solsikkefrø eller saltfrie peanøtter, kommer kråkene i flokkevis. Nå får småfuglene bollene for seg sjøl. Kjøpte et lass i vinter, så lageret er stort. Nå forsvinner det 3 - 4 boller i døgnet, det har blitt mer og mer bjørkefinker som henger der og forsyner seg, mens meisene ser ut til å ha sin egen spisetid. Det virker som det er idyll rundt matfatet.
Men så er spørsmålet: Er dette så lurt? Skal ikke småfuglene lære seg å skaffe seg mat sjøl, og ikke bli bortskjemt med å få det servert hver dag? Det hele blir kanskje en "bjørnetjeneste" ?

Bjørn i Brasøy

B.Ø. (15.07.2023)

Svar:

Fugler er spesialisert til å utnytte mat der de finner det, så derfor vil fugler alltid utnytte forplasser også om sommeren. Men hvis du slutter å legge ut mat, finner de raskt andre matkilder. De blir derfor ikke ute av stand til å finne mat selv om de får "gratis"måltider hos deg.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Økologi og atferd

Rugetid for svanet

Hei.på en holme der vi bor bygde en svane reir ca 17 mai og har lagt på reiret siden da.Idag er det 15 juli.
Det var for mange uker siden 4 egg.Denne uka fremdeles ikke kyllinger.Hunnen har hatt lange besøk av hannen.Den har vært borte fra reiret i korte perioder( under en time), men de siste dagene har pausene blitt lengere.Siste døgn har den ikke vært på reiret.Et dette normalt.Kan det ligge kyllinger i reiret?Eller kan de ha blitt klekket om natta og forsvunnet med moren.Eller er det vanlig med at egg ikke klekkes

J.F.P. (15.07.2023)

Svar:

Nei, her er det slutt på mulig fosterutvikling i eggene, hvis da ikke svanene har lagt et kull med egg for å erstatte et førstekull (?). Fugler gir etter hvert opp rugingen når eggene ikke klekkes, men å ruge i 2 måneder er uvanlig!

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

V.M. (15.07.2023)

Svar:

Dette er ei ringdue.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarv?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så denne fuglen Otra, Venneslafjorden i dag. Trodde skarver var svarte, men denne er lys på hals og bryst. Er det en ungfugl, eller hva er dette?

I.H.E. (15.07.2023)

Svar:

Ja, en ung storskarv. De har ofte lyst bryst.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sykdom og skader

Plutselig død skjære

Hei.
Over noen uker har jeg måtte reddet en skjære fra å bli angrepet / mobbet av andre skjærer. Den har virket uredd og svak, så det fikk meg til å tro at det var en skjæreunge, da en mer robust skjære alltid ventet på den lille stakkarsen når jeg hadde fått jaget bort de andre. De siste dagene har den bare sittet helt i still, gjemt seg i grøftekanten og på min trapp bak blomstrene. Som resulterte i at jeg i går gav den litt havregryn i en skål og vann. I dag morrest fant jeg den død på trappen, som var fryktelig trist, og nå lurer jeg på om den ikke tålte havregryn, selv om jeg har gitt dette før til småfugler og ser at skjæra også kommer å spiser, eller om den døde av utmattelse, sykdom. Syntes dette var så trist, at jeg finner ikke ro i sjelen, håper du kan være behjelpelig med et svar på dens død. Tusen takk for svar. Beste hilsen dyrevenn i Nord

T.F.P. (15.07.2023)

Svar:

Den har nok ikke omkommet på grunn av havregryn! Trolig har den vært syk eller skadet, og det kan være dette som har ført til at den har blitt utstøtt av andre skjærer.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

En fugl fløy på vinduet i dag og døde momentant. Jeg kan ikke finne ut hvilken fugl det er . Likheter med kjernebiter men fargene stemmer ikke. Interessert i å høre hva eksperten mener . Vindafjord Rogaland.

K.S. (15.07.2023)

Svar:

Dette er en UNGFUGL av kjernebiter.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Fugleforing

Hvordan redusere forbruk av fuglemat

Hei! Jeg har for tiden sju fuglebrett som er fordelt på tre forskjellige områder rundt huset mitt. Jeg har lagt merke til at jeg må fylle dem opp flere ganger om dagen for å hindre at de går tomme. Selv når jeg lar dem stå tomme for en stund hver dag, går det fortsatt gjennom mange kilo fuglemat. Fuglematen jeg bruker består hovedsakelig av 80% solsikkekjerner og 20% fuglefrøblanding. Jeg bruker for tiden rundt 3-4 tusen kroner i måneden på fuglemat. Jeg vil helst holde meg til rundt 2k, når og hvordan bør jeg gå frem. Vil jo helst unngå noe unødvendig stress for dem. Området rundt huset mitt er omgitt av stor gammel skog og et stort ferskvannsområde.

B. (15.07.2023)

Svar:

Du kan redusere matmengde til det som er overkommelig. Når fuglene har spist tomt, flyr de og leter etter mat andre steder. De er IKKE avhengige av å finne all maten hos deg!

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

introdusere eldre høner til en yngre flokk

En venn av meg mistet nesten hele hønseflokken sin til hauk og lurer på om jeg vil ha de to hønene som overlevde. Dette er to fullvoksne islandshøns og jeg har 4 måneder gamle brahmahøner- og haner. Det jeg lurer på er om begge hønene vil gå overens med flokken min på tross av aldersforskjellen.

N.N (15.07.2023)

Svar:

Dette må du nok spørre hønseholdere om, som har grunnlag for å kunne mer om tamhøner.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl på fuglebrett!

Hei, lurer på hvilken fugl dette er? Tenkte det kunne være en bokfink hunn, men får det ikke til å stemme med en hvit kile nederst på rygg.

Ø. (15.07.2023)

Svar:

Dessverre mangler bilde, så derfor ikke mulig å besvare.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

And

Ligner på stokkand, men har rødt nebb. Er I Sveits. Hva kan det være?

P.G. (15.07.2023)

Svar:

Kanskje rødhodeand hunnfugl.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Hvitkinngjess med unger i Oslofjorden

Hei! Jeg var på Katten badestrand i oslofjorden i dag, og så en stor gjeng gjess med unger. Sikkert 40-50 stykker. Jeg hadde ikke sett denne typen gjess før, men søkte på nettet og er ganske sikker på at det er hvitkinngjess. Jeg leste at de vanligvis hekker i Svalbard, Grønland eller Siberia. Hvordan står det til at de er her, og er dette vanlig?

M.B. (14.07.2023)

Svar:

Hvitkinngjess begynte å hekke på Gotland for omkring femti år siden, og denne Østersjøbestanden har siden spredt seg slik at hvitkinngjess i dag hekker fra Østlandet og (i det minste) til og med Agder.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Stær og taksvaler

Ikke ett spørsmål men kun en hyggelig observasjon. Er mye fler taksvaler, de har hatt reir i "annethvert" hus bortover i gata der jeg bor i år, enn det jeg kan huske ha sett på mange år . Er også digre flokker med ungsstær rundt om i hele byen. Virker også som det har økt på med både Kaier og Skjærer. Meget hyggelig. Takk for flott nettside!

K.E. (16.07.2023)

Svar:

Det er alltid gledelig når arter som ser ut til å ha gått tilbake i antall, plutselig dukker opp i større mengder igjen.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Trekkfugler

Retur til syden

Hvordan forklarer måsemamma at NÅ skal vi sra sørover til ungene sine?

G.T. (15.07.2023)

Svar:

Det "forklarer" måkeforeldrene neppe. Men hva som får fugler til å starte trekket, kan skyldes mange faktorer. Redusert mattilgang er trolig den viktigste faktoren.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Diverse

Dør det mange fugler i lynnedslag?

Dør det mange fugler i lynnedslag? Jeg tenker at de må være ganske sårbare der de flyr i lufta eller søker ly for regnet i trærne.

N.N (16.07.2023)

Svar:

Det finnes det dessverre ikke noen opplysninger om, så vi vet rett og slett ikke.

Roar Solheim (16.07.2023)


#Økologi og atferd

Mistanke om sykdom hos måke

Hei. Observerer en urolig måke som har oppholdt seg på altanen gjennom flere timer. Min oppfatning er at den manisk hakker/napper ut fjær, rister og klør seg grunnet irritasjon/sykdom? Men ønsker gjerne at noen som har peilig kan fortelle meg hva dem driver meg.

PS: Har prøvd å legge veg video uten hell, men sender den gjerne på mail.

Mvh bekymret fuglevenn.

C. (15.07.2023)

Svar:

Vet dessverre ikke hva som kan være i veien med fuglen.

Roar Solheim (15.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skrikende fugl på Sennalandet

Hvilken fugl er det vi hører i filmen?

H.K.S. (15.07.2023)

Svar:

Heilo.

Roar Solheim (15.07.2023)


#Diverse

Skade hos grågås?

jeg har en ensom grågåsunge på tunet som hele tiden - i mangel på bedre ord: "mister" vingene i bakken, det ser ut som den ikke klarer å holde de på plass i mer enn 10 sekunder. Hva gjør jeg?

E. (15.07.2023)

Svar:

Vet ikke og du skal gjøre noe som helst her. Vent til fuglen er utvokst og se om den flyr eller ikke.

Roar Solheim (15.07.2023)


#Spor og sportegn

Er det spettmeis som har hatt et stort furukongle-gilde?

Bilde vedlagt spørsmålet

Noen har kost seg veldig med nye grønne furukongler. Hvem kan det være?

A.G. (15.07.2023)

Svar:

Dette er nok heller sportegn etter ekorn.

Roar Solheim (15.07.2023)


#Økologi og atferd

Traner

Hvor oppholder traner seg om natta?

O.B. (14.07.2023)

Svar:

Vet ikke hvor traner under hekketid er om natta, men ellers om året overnatter de ofte med å stå ute i grunt vann.

Roar Solheim (14.07.2023)


#Diverse

Måkeunger i atrium

Hei, på min arbeidsplass har vi et atrium der det i år igjen har blitt klekket måkeunger. Av erfaring fra noen år siden vet vi at atriummet er for lite og veggene for høye til at ungene klarer å fly ut fra det. Skal vi la naturen gå sin gang, eller skal vi foreta oss noe?

E. (14.07.2023)

Svar:

Når de nærmer seg flyvestadiet kan dere fange dem og flytte dem ut.

Roar Solheim (14.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei
Hvilken fugl er dette
Fikk desverre ikke bedre bilde

M.B. (14.07.2023)

Svar:

Bjørkefink hann.

Roar Solheim (14.07.2023)


#Diverse

Måkeunger

Hei. Det er tre måkeunger som går rundt det jeg bor. Det har de gjort i noen dager nå. Jeg kan ikke se at noen andre måker er i nærheten som passer på. Burde jeg gjøre noe?

S. (14.07.2023)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (14.07.2023)


#Økologi og atferd

Hvordan fugler kjenner igjen hverandre.

Hei
Skiller fuglene mellom ulike fugler? Kan f.eks. en kjøttmeis kjenne igjen en stær, en gråspurv, grønnsisik, osv. Og hvordan gjør de det, sammenlignet med oss mennesker?

J. (13.07.2023)

Svar:

De kjenner igjen hverandre som individer, så de vet helt sikkert at andre er andre arter. HVORDAN er vel like vanskelig å beskrive som å beskrive hvorfor eller hvordan vi selv klarer å kjenne igjen enkeltindivider blant tusenvis av andre mennesker.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Stær blir angrepet

Hei. Jeg vet man skal la fugleunger være i fred, men jeg må spørre likevel. Her er 4 stærunger som nettopp har hoppet ut av kassen og skjærene var her med en gang. Jeg sitter ute og passer litt på og ser at den ene ungen som sitter alene (den som skjærene prøvde å ta) ikke får mat. Burde jeg flytte den til den litt tryggere plassen hvor en av de andre sitter eller må jeg bare innse at sånn er naturen?

P. (13.07.2023)

Svar:

De voksne bør etter hvert finne og mate denne. Hvis du flytter den lenger unna, kan det bli vanskeligere for dem å finne ungen igjen.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Måke som hekker på døde egg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, vi har en måke som ligger på reir på et veldig uheldig sted, se bilde. Denne lille øya blir oversvømt når det er flo, altså 2 ganger i døgnet. Så jeg regner med at det ikke kommer til å bli klekket. Skal vi fjerne eggene eller bare la naturen gå sin gang? Når det er flo ligger måke på vannet rett over reiret og venter på fjæra, det er litt sårt å se på…

H.P.H. (13.07.2023)

Svar:

Måkene må selv finne ut av om de har valgt et håpløst reirsted eller ikke. La dem klare seg på egen hånd.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Tatt i Son 13. juli

N.N (13.07.2023)

Svar:

Ser ut til å være en svarthvit fluesnapper ungfugl.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art

Bilde vedlagt spørsmålet

Min sønn tok dette bildet på plenen vår på Øvre Kleppe Askøy. Bildet er tatt den 11.07.2023. Hvilken art er dette?

S.V.D.M. (13.07.2023)

Svar:

En hvitfarget utgave av kanskje gråspurv.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Økologi og atferd

Måkelyder

Hei!
Jeg er måkeentusiast og lurer på det med lydene de lager.
Jeg har lært meg den skarpe lyden de lager før de stuper mot folk som er nære en måkeunge.
Men så har de andre lyder.
Som den tjatrelyden (hah-hah-hah, rask uttale),
sutrelyden (owaaaaaa-) og den klassiske owa-owa-wawawawa.
Vet dere hva de ulike lydene betyr?
Også er det mange fugler langs kysten som har en mørkere «voksnere» lyd.
Setter stor pris på om dere kommer med svar :)

Vennlig hilsen Birgitte Venæs

B.V. (13.07.2023)

Svar:

Har dessverre ikke en "oversettelse" av betydningen av alle de ulike lydene måker lager.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Fugler med fjærløse hodet

Hei. Har sett både kjøttmeis og blåmeis uten fjær på hodet. En av hver, tror jeg ihvertfall. Har foringsstasjon. Er dette noe smittsomt? Bør jeg fjerne stasjonen?

R.I. (13.07.2023)

Svar:

Nei. Det KAN hende at de er i fjærskifte, vanskelig å vurdere uten bilde av fuglene.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Død fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg fant denne fuglungen liggende i skogen i dag. Den har store øyne og et stort nebb med en oransje stripe på. Jeg lurer på hva slags fugl dette kan være?? Vedlagt bilde....

E.L. (13.07.2023)

Svar:

Dette er nok en korsnebbungfugl.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Noen som kan hjelpe med identifisering av denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Spottet denne uglen på Jeløy. Klarer ikke å identifisere den. Noen som kan hjelpe?

T. (13.07.2023)

Svar:

Ser ut til å være en hornugleunge.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken vadefugl?

Film tatt på Arholmen ved Senja i dag. Filmet en liten vadefugl jeg ikke har sett før.

B.K. (13.07.2023)

Svar:

Dette er en steinvender.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, hvilken ugle er dette? Bildet er tatt hjemme i Nord-Trøndelag. Takk på forhånd.

L. (13.07.2023)

Svar:

Dette er ei jordugle.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Undulat truffet vindu

Den nye Undulaten min fløy ut av buret og traff vinduet. Han traff den på nebbet men ikke hardt. Den oppfører seg helt vanlig spiser, drikker leker osv. Men jeg lå merke til at den hadde liten blodflekk på nebbet. Noe jeg burde få sjekket ut?

P. (13.07.2023)

Svar:

Dette må du kontakte papegøyeholdere og spørre dem om.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvit trost

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurte på om hvit trost er vanlig på vestlandet. Denne er observert i Bremanger idag.

F.S. (13.07.2023)

Svar:

troster kan ha en del hvite fjær - det er ikke uvanlig, men helt lyse/hvite som denne er mer uvanlig. Umulig å se hvilken trosteart dette kan være.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken ugle er dette?

Denne uglen holder til på en fast plass i skogen på Tromsøya. Lurer på hvilken ugle det er?

V.E. (13.07.2023)

Svar:

Dette er ei jordugle. Den har nok unger i nærheten siden den varsler på ditt nærvær.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl Toscana

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Bildet ble tatt i San Gimignano Toscana sist uke. Er bildet godt nok til å angi arten?

N.N (10.07.2023)

Svar:

Dette er en slangeørn.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Ender

Nårtid er ender ikke flyvedyktig

N.N (12.07.2023)

Svar:

Sommer, men kan ikke angi eksakte tider for dette.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Hage for ville fugler

Hei. Vi har en hage på en øy på sørlandet. Her er det fint å være liten fugl, og jeg vil gjerne gjøre det enda litt bedre ved å plante vekster de kan spise. Vi har gjennom vår og sommer hyppig besøk av linerle, svarttrost, svale, gråspurv, blå-og kjøttmeis og har også sett gjerdesmett oa. Jeg har sett småfuglen lande i noe av det som vokser vilt her, men ønsker å plante litt selv også. Har dere tips til først og fremst strå, men også blomster, busker og trær småfuglen vil like?

L. (08.07.2023)

Svar:

Alle typerbærbusker, rogn, hassel mm.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Fugleforing

Interessekonflikt !

En nabo i boligfelt forer skjærer året rundt, m brød/hundefor noe som har ført til betraktelig økt bestand. Det kryr av skjærer og andre fugler...også måker. Det er et leven uten like, hvor enn en snur seg ser du skjærer. Pene fugler, men jeg har aldri opplevd så mange og så mye bråk. Ikke bra for fuglene heller dette.
Er dette lov ?

I.V. (12.07.2023)

Svar:

Det er i alle fall neppe ulovlig.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Økologi og atferd

Hva driver kjøttmeisen med her?

Hei!

Vi har en kasse med kamera i, og nå har vi fått sesongens andre kull med kjøttmeiser her. Bare fire unger denne gangen, men alt virker fint.

Vi følger ofte med på kameraet og oppdager at kjøttmeismor veldig ofte dykker ned i reirhullet og roter rundt nedi der. Dette skjedde også veldig ofte forrige gang. Hva er det hun driver på med? Dytter ungene rundt omkring?

H. (10.07.2023)

Svar:

Jakter på lopper og eventuelt andre reirparasitter.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Ravn på nordstrand

Hei, mener jeg har både sett og hørt ravn her. De har holdt til nede i byskogen på nedsiden av kongsveien. Er det kjent at de er her?

K.S. (09.07.2023)

Svar:

Vet ikke, men ravn finnes over det meste av Norge.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Nedhogst av løvtrær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei her i naturskjønne ula i tjølling vestfold har vi en vakker løvskog. Her trives svartspett, grønnspett, flaggermus, kattugler og frosker. Det er mye nedhogst her, flathogst. Alt jevnes med jorden og dyrelivet dør. Den flotte og dyrerike løvskogen skal ertstattes med granskog. Den er mørk og lite liv i. Det er grunneiere som råder over skogen her. Kan man stoppe denne flathogsten av løvskogen? Og hvem kan avgjøre det? Mvh heidi dahl

H.D. (10.07.2023)

Svar:

Dessverre vanskelig i det "såkalte" miljølandet Norge.

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Nytt kull

Nå har endelig de 2 parene vi har her kommet for første gang med ungene sine! Men ser ut som 3 hunner, men den ene ungen skiller seg litt ut ved å være litt ´spraglete brun`. Når får hannene sin typiske rødfarge?

S.K. (09.07.2023)

Svar:

HVA slags art??

Roar Solheim (13.07.2023)


#Diverse

Skjæra flyg med ungen på ryggen

Eg såg i dag skjæra fløy med ungen på ryggen ut fra reiret i takmønet, etter at ene ungen havnet på bakken og katten tok den
Er dette vanlig?

O.Ø. (09.07.2023)

Svar:

Høres ikke realistisk ut.

Roar Solheim (13.07.2023)

««første 4 694 - 4 743 av 50 306 siste»»