Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 3 690 til 3 739 av totalt 50 019 spørsmål «forrige neste»
"Strek" på svane vinge
Hei. En svane i nærområdet har en "strek" ved basen av hver vinge. Hva kan det være?
Virker frisk.
M. (25.09.2023)
Svar:
Dette er bare mellomrommet mellom underarmen og fuglens kropp. Det er det du ser.
Roar Solheim (25.09.2023)
Fuglerester
Heisann!
Jeg kom over dette 'åstedet' på Jåttå i Stavanger her en dag.
Og lurer på hva som har skjedd her, altså hvilken fugl er det rester etter?
På forhånd takk!
Mvh
Eirik
E.S. (25.09.2023)
Svar:
Her har en tårnfalk blitt bytte for en anne rovfugl.
Roar Solheim (25.09.2023)
Hvilken fugl
Traff på denne fuglen i skogen i går.
J.A. (25.09.2023)
Svar:
Dette er en nøtteskrike.
Roar Solheim (25.09.2023)
Hundepels i vinterkasser
Hei! Har en flokk med langpelsa hunder som røyter en god del. Bruker alltid å spare pelsen deres og sette ut til fuglene på våren. De forsyner seg flittig og jeg finner alltid pels i fuglekasser rundt omkring her. Men hva med å sette inn ny hundepels i kassene etter at kassene er rengjort for vinteren? Tanken er at fuglene skal kunne holde bedre på varmen dersom de sover på hundepels kontra en tom rengjort kasse.
Noen tanker om dette?
E. (25.09.2023)
Svar:
Nei, det skal du IKKE gjøre! For det første trenger ikke fuglene slikt materiale i kassene om vinteren. De sover i kassene for å være beskyttet mot ugler og andre som kan spise dem, IKKE for isolasjonens skyld. Dernest fører slikt materiale lettere til at diverse parasitter holder til der og plager fuglene.
Hvis du legger ut hår fra langhårete hunder MÅ du KLIPPE dette opp i høyst 2-3 cm lange biter. Lange hår er LIVSFARLIGE i fuglereir fordi fuglene kan bli hengende fast med beina i slike lange hår! Har selv funnet ihjelsultet fastsittende kjøttmeis i et reir med slike lange hår!Roar Solheim (25.09.2023)
Kongeørn Oslo?
Vi bor med utsikt over Oslo, og ser av og til en ørn som sirkeler svært høyt og i sakte store ringer oppover langs Alna. Jeg er vant med å se Havørn og det er det ikke, tror ikke det er Fiskeørn heller. Jeg google litt og tror det kan være en ung Kongeørn? Legger ved 2 bilder som er tatt med telelinse fredag 22. september 2023. Vi har sett den flere ganger tidligere over Oslo.
E.H. (25.09.2023)
Svar:
Dette er ikke noen ørn, men en musvåk.
Roar Solheim (25.09.2023)
Fuglelyd om kvelden
Den siste måneden høyrer vi det vi trur er ein fugl i skogen bak huset. Vi har budf her i 10 år og dette er første gang eg har høyrt den. Kan ein klare å finne ut av hvilken fugl det er ut i frå lydfila eg legg ved? Ein må skru volumet høgt opp for å høyre. Den har ein småskummel "woow" lyd på slutten av "sangen" sin.
T. (24.09.2023)
Svar:
Kattuglelyder.
Roar Solheim (25.09.2023)
nest box
Hej,
We where in Norway this summer and over the last years i am still asking myself, for what birds are this next boxes, a Norwegian farmer told me for the seagull, but i think it could also be used for the oystercatcher or the Arctic tern.
E.D.G. (24.09.2023)
Svar:
These are for common gulls and oystercatchers. Both may nest on them.
Roar Solheim (24.09.2023)
Rovfugl
Hvilken rovfugl er dette? Har lenge observert et par som svever over huset her nesten daglig. Jeg tror de holder til i en fjellvegg litt bortenfor. Har sett dem nærere enn bildet viser, men da ikke fått knipset. En av fuglene har tydeligere hvitfarge på deler av stjerten.
Ø.S. (24.09.2023)
Svar:
Ser ut som musvåk. Men veldig mørkt bilde.
Roar Solheim (24.09.2023)
Storskarv i Bjørvika, Oslo
Jeg tror dette er en storskarv, filmet på Bjørvika på vei til jobb. Er de vanlige så langt sør i Norge?
M. (24.09.2023)
Svar:
Forekommer ove hele Sør-Norge.
Roar Solheim (24.09.2023)
Gråspurv i flokk
Når spurvene kommer til fuglemateren kommer de alltid i flokk, alt fra 8-10 til 20 stk. Kjøttmeisen kan komme alene eller med en annen. Blåmeisen i par. Lever spurvene i flokk?
N.N (24.09.2023)
Svar:
Gråspurvene holder seg ofte sammen i flokker, ja. det samme gjør mange finkefugler (som grønnfink, bjørkefink og sisiker) i vinterhalvåret
Roar Solheim (24.09.2023)
Hvilken fugl er dette?
Hei,
Våknet en natt av en uhyggelig lyd som hørtes ut som et dyr som var i dyp nød. Jeg stod opp og kikket ut vinduet, og plutselig så jeg en stor fugl som fløy lydløst gjennom nattens mørke. Første tanken som slo meg var at dette var en kattugle, men jeg får ikke helt lyden jeg hørte til å stemme overens med lydene jeg finner på nett for kattugler. Kan dere hjelpe meg å artsbestemme fuglen basert på vedlagt lydfil?
J.L. (24.09.2023)
Svar:
Jo da, dette er kattugle, lyd fra en hunnfugl. Men fresingen er uvanlig, trolig disputt mellom flere individer her.
Roar Solheim (24.09.2023)
Kongeørn ved Gaven
Så en uredd brunaktig stor, staselig rovfugl midt i veibanen, på jakt etter matrester i en plastpose. Rundt sirklet illsinte kråker, som ville jage konkurrenten bort. Jeg tror vi så en kongeørn unge, men den var ikke så stor enda. Men vet ikke hvor stor en slik unge kan være nå i september, ei om det er hekkende par i området her. Kanskje den allerede har flydd langt avsted fra eget reir.. ?
A.L.M. (23.09.2023)
Svar:
Mest sannsynlig en musvåk eller mulig hønsehauk. Ingen unger er mindre enn de voksne på denne tiden av året, så noen ørn var det neppe.
Roar Solheim (24.09.2023)
Hauk
Hei,
Jeg så denne hauken på Grüneløkka i Oslo. Og lurer på hvilken type hauk det er?
R. (23.09.2023)
Svar:
Spurvehauk.
Roar Solheim (24.09.2023)
Sslmonella
Hva gjør man med matstasjon til fugler etter et tilfelle av salmonella hos flaggspett
T.S. (23.09.2023)
Svar:
Stopp mating noen uker, vask og rens det du har av forautomater(forbrett o.l.
Roar Solheim (24.09.2023)
Brun fugl i skogen med oransje halefjær
Hei! Jeg så en brun fugl med oransje fjær på rygg/stjert i skogen nå i september. Størrelsen var mellom trost og kråke. Den fløy fra tre til tre og var ikke særlig sky. Hva kan det ha vært?
T.V. (23.09.2023)
Svar:
Trolig ei lavskrike.
Roar Solheim (24.09.2023)
Ugle
Hei!
Jeg skulle lufte hunden min bak foreldrene mines gård i Sigdal i kveld kvart over 8 (ikke helt mørkt, fortsatt blålig ute). Hun merker noe i skogkanten da hun bjeffer og løper frem. Hun stopper opp litt midt i jordet, for så og fortsette mot skogkanten. Da flyr en ugle mot henne og prøver og skremme henne, da den flyr rett mot henne før den roterer tilbake igjen. Dette gjentar den 5 ganger og ender ved gjentatte ganger mellom meg og hunden i en slak nedadgående ring. Til slutt flyr den avgårde en annen retning. Åkeren er nylig slått og er mulig den jakta mus? Spørsmålet mitt er hvilken ugle det kan være? Jeg fikk et lyst inntrykk av den og tenker meg at det kan være jordugle. I skogkanten har vi hørt territorielle kattugler før, så det er også en mulighet. Lurer også på hva som kan ha vært grunnen til denne oppførselen?
N.G. (24.09.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite hva som kan ligge bak en slik oppførsel. Ugla kan ha vært nysgjerrig på hva hunden var, ha fløyet mot den for å se om den kunne skremme opp mus, eller av helt andre grunner. Både jordugle, hornugle og kattugle er mulige arter. Kattugle kan slå etter byttedyr på åpne områder. Hvis fuglen fortsatte å fly over de åpne områdene, er det jordugle/hornugle som kanskje er de mest sannsynlige.
Roar Solheim (24.09.2023)
Hvilken fugl?
En svart fugl med hvit kile opp mot strupen (lik stjertand) og en hvit flekk bak eller rundt øyet. Ellers helt svart. Var i lag med stokkender og var av samme størrelse og kroppsfasong. Har aldri sett noe som ligner og finner heller ikke noe i noen fuglebøker.
S.Å.J. (24.09.2023)
Svar:
Dessverre vanskelig å finne ut av uten et bilde av fuglen. kan være en rømt tamand.
Roar Solheim (24.09.2023)
Ørn?
Er dette en ørn?
J.E. (22.09.2023)
Svar:
Ja, dette er en ung havørn.
Roar Solheim (22.09.2023)
Ringduer og eiketrær
Spiser ringduer eikenøtter?
Vi bor nær skogen og har en stor eik i hagen som nå er full av nøtter som drysser. Vi har i alle år hatt et eller to ringduepar på besøk i hagen. De liker godt å sitte i eika, men jeg har aldri sett slik oppførsel som idag da det så ut som om de flyttet seg ofte og plukket på noe (nøtter?). Duene spiser oftest på bakken, og jeg har ikke observert at de har spist nedfallsnøtter. Det virket også som om det er flere duer der enn de som bor her. Er det like før de flyr sørover?
G.B.T. (22.09.2023)
Svar:
Det kan godt hende at de gjør det. I alle fall spiser de bøkenøtter.
Roar Solheim (22.09.2023)
Hvilken fugl er dette
Fuglen er sølvfarget under , usikker på om lyden på den ene videoen er fra fuglen som vi ser?
N.R. (22.09.2023)
Svar:
Musvåk i lufta her.
Roar Solheim (22.09.2023)
Lite fugl
Jeg bor i Midt Norge, i Solør. I år har vi hatt utrolig mye insekter men omtrent ikke småfugl. Hva er årsaken?
E.S. (22.09.2023)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke gi deg noen forklaring på.
Roar Solheim (22.09.2023)
Ugle
Vi våknet mitt på natten av en voldsom fight inne i noen høye trær/buskas utenfor huset vårt. Det ligger mot skogen. Det var veldig flaksing og høylytte skrik. Da mener jeg høyt! Åpnet vinduet og ropte lenge men det bare holdt på. Til slutt ble det stille. Gikk ut senere, da hørte jeg kattuglens varselsrop. Spørsmålet er; tror du det var kattuglen som var i ferd med å bli tatt eller var det kattuglen som forsynte seg? Det kan ikke ha vært en liten fugl som skrek.
M. (22.09.2023)
Svar:
Umulig å besvare uten opptak av lyden. Kan være bare kjekling mellom ugler.
Roar Solheim (22.09.2023)
Hva betyr merking?
NOR007
2023
0820
Traff vindu 20-22 september 2023
P.K. (22.09.2023)
Svar:
Vet ikke - dette må du kontakte brevdueforbundet for å få svar på. Men NOR tyder på at dua er fra Norge.
Roar Solheim (22.09.2023)
Sang kveld
Hvilken fugl er dette? Hver kveld på Snøde, Sola
N.N (21.09.2023)
Svar:
Dette er en kattugle hunn.
Roar Solheim (21.09.2023)
Hodeløs skogsfugl.
Hvem bier hodet av skogsfugl og lar skrotten ligge?
B.G. (21.09.2023)
Svar:
Kan være flere. Rødrev kan gjøre dette, kanskje også mår. Både pattedyr og fugler spiser ofte hodet først, fordi hjernen er svært energirik. Den som spiste kan deretter ha blitt skremt vekk fra resten av skrotten før den fikk spist mer.
Roar Solheim (21.09.2023)
Gåseflokk
Denne gåseflokken ble observert trekkende sørover ved Fjellsvarden i Etnedal 17. august. Antall: 35. Er det mulig å si noe om art ut fra disse silhuettene?
D. (21.09.2023)
Svar:
Nei. Men mest sannsynlig kortnebbgjess.
Roar Solheim (21.09.2023)
Haukefjær
Fjærene på bildene er funnet på to forskjellige lokaliteter i Østmarka utenfor Oslo 1. juni. Den ene er målt til 28 cm. Størrelsen tyder vel på hønsehauk?
D. (21.09.2023)
Svar:
Dette er håndsvingfjær fra en voksen hønsehauk.
Roar Solheim (21.09.2023)
Fjær - hvilken fugl?
Hei.
Fjær funnet på Eftang ((Tjodalyng). Ca 20 cm lang. Hvilken fugl stammer denne fra? Mvh Tor
N.N (21.09.2023)
Svar:
Dette er håndsvingfjær fra en fasan, en hannfugl.
Roar Solheim (21.09.2023)
Forvillet brevdue/tamdue?
Denne duen har i flere dager oppholdt seg i hagen og på verandaen. Den er mer tam enn hva som er vanlig for duer, er merket blått på den ene foten og er annerledes i fjærdrakten (fargene sort og hvit) enn andre duer vi har her i området. Er dette noe jeg skal melde inn? Og hvor/hvilke foreninger evt? Legger ved bilder
T.F. (21.09.2023)
Svar:
Hvis det står noe på ringen som kan leses av, kan du forsøke å få gitt beskjed til brevdueforbundet.
Roar Solheim (21.09.2023)
hvilke fugler
Kan dette være en (ung) heilo?
mvh Beate K
N.N (21.09.2023)
Svar:
Ja, dette er en ung heilo.
Roar Solheim (21.09.2023)
Mating av fugl frem til jeg flytter
Hei. Jeg har alltid mater fugler fra ca sept-mai.
Nå skal jeg flytte ca 1/11. er det dumt å mate de frem til da dersom nye eiere ikke tenker å fortsette?
L. (21.09.2023)
Svar:
Ingen problem! Hvis det blir matestopp finner fuglene raskt mat andre steder.
Roar Solheim (21.09.2023)
Ugle på natten
Hei,
Vedlagt lydfil er opptak i løpet av natten 18-19 september i år. Eftang - Tjodalyng (mellom Sandefjord og Larvik).
Ugle - men hvilken?
Mvh Tor
N.N (21.09.2023)
Svar:
Kattugle hann roper her.
Roar Solheim (21.09.2023)
Hvilken fugl er dette?
Hei,
Jeg satt å kikket ut vinduet mitt imens jeg studerte, plutselig var det rundt 15 fugler på plenen. Men jeg klarer ikke å identifisere disse riktig, er inne på enten måltrost eller stær, men synes egentlig ingen av de passer.
Håper det er noen som klarer å tyde hvilken art dette er på det litt dårlige bilde jeg klarte å ta :)
M. (21.09.2023)
Svar:
Dette er ungfugler av stær.
Roar Solheim (21.09.2023)
Tundrasædgås?
Jeg har gjennomgått noen "gamle bilder" - dette er tatt 29.august 2022 på Herdla (Askøy/Vestland). Mine "hjelpemidler" antyder dette må være en tundrasædgås - kan dette stemme? Den var sammen med noen grågjess - dette bildet er kuttet.
A. (20.09.2023)
Svar:
Har dessverre ikke god nok litteratur til å kunne si noe sikkert ut i fra dette bildet.
Roar Solheim (21.09.2023)
Skadet skjære
Hei. Jeg så en skjære med en brukket vinge på vei hjem fra jobb. Lurer på hva som er mulig å gjøre for å hjelpe fuglen. Er et godt sykke unna den og vet ikke om den befinner seg på samme sted.
M. (20.09.2023)
Svar:
Den må fanges inn og sjekkes av en fuglekyndig person for å vurdere om skaden kan leges eller ikke.
Roar Solheim (20.09.2023)
Brevdue på besøk
Hei , vi har hatt ei brevdue på besøk i over ei veke no, den er tam og kjem nærme når vi snakker, har gitt den vatn og villfugl frø, den virker utmatta ,held seg mest i ro på ein plass,
Den har lyslilla merke på høgre foten, men det er ikkje ringnr eller anna skrift på den så vidt vi kan sjå, kan det vere ei utenlandsk due ?som har reist lenge,?
Blir vanskelig å finne eier til dua når det ikkje fins noko ringnr, så lurte på kva vi skal gjere med den?med tanke på snart vinter og kaldere ver,det ser ikkje ut som den har tenkt å reise med det første.
S.V. (20.09.2023)
Svar:
Ikke mye du kan "gjøre" med en slik fugl. Den må selv velge hvor den vil fly, men det gjør ikke noe om du legger ut mat til den.
Roar Solheim (20.09.2023)
Ensom Gås
Hei, Magnus 16.
Den siste uken når jeg har syklet til skolen eller til aktiviteter har jeg lagt merke til en gås som hver gang har vært samme plass. Jeg synes det er litt rart siden gås stort sett har dratt fra Lofoten nå og gås oppholder seg i flokk. Første dagen jeg så den sto den midt i veien, jeg syklet mot den, men synes det er rart at den ikke fløy men bare sprang i grøfta. Kunne noen hjulpet meg her? Er det noe jeg burde gjøre? Er dette vanlig? Kan den være skadet?
Magnus, 16
Leknes, Lofoten
M.R.J. (20.09.2023)
Svar:
Det er høyst mulig at denne fuglen ikke kan fly, at den er skadet. Da bør den kanskje fanges inn og sjekkes.
Roar Solheim (20.09.2023)
linerla
hvilket dyr spiser linerla
N.N (20.09.2023)
Svar:
Svært mange kan gjøre det, så det lar seg ikke gjøre å ramse opp alle.
Roar Solheim (20.09.2023)
Klimaendringer
Hvordan kan klimaendringer kan føre til endringer i levesett hos enkelte fuglearter?
E. (20.09.2023)
Svar:
Høres ut som en skoleoppgave, og det er dessverre ikke noe vi kan besvare kort her.
Roar Solheim (20.09.2023)
Admiral
Jeg tok et bilde av Admiralen i mai. Kan den overvintre?
N.N (19.09.2023)
Svar:
Kanskje, men de fleste kommer trekkende sørfra.
Roar Solheim (20.09.2023)
Er dette en Sothøneunge?
Lurer på om dette er en Sothøneunge, men finner ikke akkurat maken på bilder andre steder?
A.E. (20.09.2023)
Svar:
Nei, dette ser ut til å være en ung sivhøne.
Roar Solheim (20.09.2023)
Hakkespett
Hva har skjedd her? Har hakkespetten satt seg fast med klørne, ikke kommet seg løs og dermed dødd?
M. (19.09.2023)
Svar:
DET er i så fall en helt ny og ikke tidligere dokumentert hendelse for spetter! Den KAN jo også ha dødd plutselig, selv fugler kan dø av slike årsaker som oss (plutselig hjertestans osv).
Roar Solheim (19.09.2023)
Hvilken fugl er dette?
Kan det være to sandløpere?
K. (19.09.2023)
Svar:
Ja, to sandløpere.
Roar Solheim (19.09.2023)
Er svanen syk eller i sorg
Jeg bor i et område hvor det oppholder seg mye knoppsvaner. En fugl holder seg mest for seg selv. Er stort sett på land (et annet sted enn de andre svanene).Den ser litt pjusket/skitten ut og har mistet eller plukket av helehalestjerten. 2-3 andre svaner kommer av og til på land på samme sted, men går i sjøen igjen etter en liten stund. Kan den være syk eller i sorg?
I.B. (19.09.2023)
Svar:
Begge deler er mulig, dessverre umulig å avgjøre sikker årsak.
Roar Solheim (19.09.2023)
Skjærer som sørger over andre fuglearter som dør
Jeg har opplevd to ganger at skjærene samler seg og bråker mye rundt andre døde fuglearter.. er det fordi de sørger ? Dette har vært fugler som er død etter å ha truffet vindu. De har ikke hakket på den døde fuglen og det har vært mange 8-10skjærer som samler seg rundt.. så hvis de ikke spiser de døde fuglene.. sørger de?
L.B. (19.09.2023)
Svar:
De sørger neppe over andre fuglearter, men det er godt mulig at kråkefuglene har en form for sorgreaksjon hvis en i deres egen familiegruppe (eller en make) plutselig ligger død på bakken.
Roar Solheim (19.09.2023)
Krysning mellom lirype og fjellrype
Vedlagt følger bilder av tre ryper skutt i Trollheimen/Surnadal 10. - 12. september 2023; ei lirype, ei fjellrype og ei rype som ser ut som en krysning. Som det går frem av bildene, så har denne "hybriden" typisk grå fjellrype-fjærdrakt, men fjærdrakta er ispedd fargesterke lirypefjær. Jeg har prøvd å ta bilder fra forskjellige vinkler. Håper jeg mestrer å legge inn alle bildefilene på denne meldinga !! (Mvh. Digital dinosaur)..PS ! Kommer det fram bare ett bilde, og dere ønsker flere, meld fra om det !
A.G. (19.09.2023)
Svar:
Her kommer bare ett bild opp, og fuglen på bildet er en ren fjellrype, trolig en ung hann.
Roar Solheim (19.09.2023)
Hvordan måler man lengden på måker?
Hvordan måler man lengde på en måke? Legger man den flat og måler nebb til hale? Eller måles det imens den står i normal måkepositur?
Mvh Erlend
E.L. (19.09.2023)
Svar:
På alle fugler måles lengde ved at fuglen holdes flatt med ryggen mot en linjal, og så måles lengde fra nebbspiss til tuppen av stjerten. Lettest å måle på døde fugler, selvfølgelig.
Roar Solheim (19.09.2023)
Kråke med skadd vinge
Hei.
Jeg fant ei kråke for noen dager siden som ikke ville fly og som"drar" på vingen. Hun spiser, drikker og driter som man ville forventet av en fugl på den størelsen. Jeg holder henne i et ganske stor hundebur hvor hun har vaglepinner som hun kommer seg fint opp på. Hva kan det komme av at hun "drar" på vingen og hvor mye vil det komme på å få det sjekket?
M. (18.09.2023)
Svar:
Denne har tydelig en vingeskade som bør sjekkes av fuglekyndig person. Prøv å finne lokale fuglefolk nær der du bor og spør om hjelp til å sjekke skaden. hvis det er et komplisert brudd kan det hende at fuglen bør/må avlives.
Roar Solheim (18.09.2023)
Kva fugl er dette?
Desse fuglane var på besøk hos meg i mars 2022, og eg tok bildet gjennom vindauget frå stova.
Trekka til fuglen er tydelege, og eg har leita lenge utan å finna ut kva for fugl dette er.
Ein kan sjå både ho og hannfugl, og eg synes det liknar på ein fink, men finn ingen finkar som har sånne svarte striper på panne/isse/bakhode.
A.L. (18.09.2023)
Svar:
Til venstre en bokfink, til høyre to bjørkefinker.
Roar Solheim (18.09.2023)
Kolibri fugl
Har kolibri fuglen noen fiender?
N.N (18.09.2023)
Svar:
Garantert, men kan ikke finne fram til alle som kan spise de ulike kolibriartene i Amerika ( det er mange arter med ulike leveområder og levevis, og åpenbart mange som kan jakte på dem også).
Roar Solheim (18.09.2023)