Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 067 til 1 116 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Ekstrwmt mye måse
Hei. Vi har ektrwmt mye måse på Målsnes i år og jeg lurer på hvorfor? Det har aldri vært så mye måse her før. Er det noe spesiell mat i fjorden som ikke har vært før?
T. (02.07.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å vite hvorfor.
Roar Solheim (02.07.2024)
Svarthvit fluesnapper og kun far som kommer med mat
Hei, vi har en Svarthvit fluesnapper i fulgekassen vår her på Toten. Ser at det kun er faren som har kommet med mat til ungene den siste uken, og moren har vi ikke sett noe til den siste uken. Er det vanlig at kun far tar seg av matingen og moren stikker av?
Kan moren alt ha etablert et nytt rede og er i gang med kull nr 2?
Regner med at det er like før at ungene forlater kassa nå når vi skriver 2. juli. Da blir det også kun far som passer på ungene den første tiden etterpå?
M.B. (02.07.2024)
Svar:
Nei, det er nok mer sannsynlig at hunnen er død.
Roar Solheim (02.07.2024)
Terne
Rødnebbterne eller makrellterne?
B.M.L. (02.07.2024)
Svar:
Ser ut til å være en makrellterne.
Roar Solheim (02.07.2024)
Kan måser drepe måseunger hvis mennesker kommer for nær de
Kan voksne måser drepe måseunger hvis mennesker kommer for nær de? En arbeider måtte jobbe på et tak der det var mange måseunger, og alle er sporløst borte nå. Er heller ikke på bakken rundt bygget.
N.N (02.07.2024)
Svar:
Det er spesielt de store måkene som kan ta andres unger.
Roar Solheim (02.07.2024)
territorielle skjærer og noen rovfugler
Har høner som går fritt rundt huset og har flere ganger observert skjærer som spiser av maten deres. Nå har det blitt en del skjærer her og har sett at de blant annet har gått til angrep på ravn, hvis de har kommet for nære tunet, og til og med rev en gang. Vi bor omringet av skog men er misstenkelig lite plaget av rovdyr som prøver å ta hønene. Er dette normal adferdsel hos skjærer?
Føles nesten ut som de beskytter hønene fordi de vet at da fortsetter maten å komme.
Har også et tilleggsspørsmål. Holder ravn og rovfugl, typ hauk/ørn, seg unna hverandres områder? Var desverre plaget med rovfugler som ville ta hønene i fjor. Men har ikke sett tegn til den i år, da vi har hatt en del ravn i nærheten. Men nå har jeg ikke sett ravn på en stund og syntes jeg så en større brun fugl i nærområdet. Hønene har også vært veldig skeptiske i det siste. De gjemmer seg hele tiden bort og løper hvis de skal gå under åpen himmel.
N.N (01.07.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noen opplysninger som tyder på at f. Eks. hønsehauk kan holde seg vekk pga kråkefuglers nærvær, men det kan tenkes å ha en innvirkning siden de prøver å mobbe en rovfugl hvis de oppdager den.
Roar Solheim (02.07.2024)
Hva slags and er dette?
Hei. Denne anda lå og halvsov nede ned Ljanselva (Oslo) i dag. Lite sky, jeg var bare to meter unna da jeg tok bilcderto. Jeg vet ikke hvilken art det er. Prøvde å søke litt på nettet, uten resultat. Kan du hjelpe meg.
T. (01.07.2024)
Svar:
Kvinand hunn.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvilken fugl er dette
Det var to store fugler, på Str med gås, så det ut til..i et fjellvann ved Svelgen i Sogn og fjordane. Jeg har aldri sett denne før, og har søkt på nett og ikke funnet noen som ser akkurat sånn ut. Litt dårlig bilde, prlvde å zoome med mobilen.
H.V. (01.07.2024)
Svar:
Dette er to storlomer.
Roar Solheim (01.07.2024)
Skadet fiskemåke
Hei,
Det er en skadet fiskemåke som holder seg i nærheten av hytta vår. Den halter og det er tydelig at det er noe med benet. Hvordan kan vi hjelpe den?
Har lagt ut mat den kan spise.
V. (01.07.2024)
Svar:
Vanskelig å vurdere uten bilde av skaden. Utlegging av mat er trolig det beste dere kan gjøre.
Roar Solheim (01.07.2024)
Due
Hvilken due art er dette?
N.N (01.07.2024)
Svar:
Vanlig bydue/tamdue.
Roar Solheim (01.07.2024)
Meis med unger og besøkende fink
Har i år besøk i 3 av 4 kasser. 2 x meis og 1 x fluesnapper .
Både lørdag og i dag har jeg "stappet" tilbake en meisunge som har tatt en litt tidlig take off. Bare stas, men i dag har angjeldende kasse hatt besøk av det jeg antar er gråfink i flokk. Noen har faktisk også vært inne i kassen. Jeg tror det var i denne forbindelse at dagens unge ramlet ut. Gråfink er sjelden å se her ellers, men altså i dag en skokk på "terror besøk". Er dette "vanlig" ?
L.J. (01.07.2024)
Svar:
"gråfink" er ikke et eksisterende fuglenavn, så kanskje er det gråspurv eller pilfink du hinter til.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvor lenge er trostunger avhengig av hjelp til å finne mat?
Hvor lenge etter at en trostunge har forlatt redet har den behov for hjelp av foreldrene til å skaffe nok mat?
Er en trost avhengig av en "flokk" for å overleve eller kan de klare seg alene og i hovedsak hekker sammen?
Takk!
I. (01.07.2024)
Svar:
De fleste troster klarer seg nok alene med hensyn til matsøk. Vet ikke hvor lenge ungene mates av foreldrene etter at de hopper ut fra reiret, men sannsynligvis noen uker (kanskje 2-3 uker for å anslå en kvalifisert gjetningstid).
Roar Solheim (01.07.2024)
Masse grønn sisik
Vi har foret med solsikkefrø med skall i flere år, har fem fôringsplasser. I år har vi servert frø uten skall på tre av plassene, der kryr det nå av grønn sisik 15-20 som svermer rundt og ser ut til å spise hele dagen. Vi observerte noen grønnsisik i fjor, men nå tar det helt av. De tømmer lageret ganske fort. Dompap, svartmeis, toppmeis, spettmeis, flaggspett foretrekker frø med skall, eller kommer kanskje ikke til der grønnsisiken svermer?
E.A.J. (01.07.2024)
Svar:
Tror ikke de artene du nevner lar seg stoppe for å besøke en fóringsplass på grunn av en grønnsisikflokk.
Roar Solheim (01.07.2024)
Svaleunger
Hei.
Vi har et svalerede med nyklekte egg i gapahuken på hytta. Denne gapahuken har vi fått beskjed om og rive da den ikke er godkjent av kommunen. Så til mitt spørsmål, må vi vente til alle svalene er flydd av gårde og er svaler en fredet fugl?
W.H. (01.07.2024)
Svar:
Ja og ja. Her bør dere la svalene få ungene sine på vingene før dere starter med riving.
Roar Solheim (01.07.2024)
Fjær
Hei,
Er det mulig å se hvilken fugl disse fjærene kommer fra? Ca 45 cm
N.N (01.07.2024)
Svar:
Ser ut til å kunne være fra havørn.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvilken fugl?
- Hvilken fugl er det vi hører lyden av på denne videoen (bare hørt om kveldene)?
- Og høres det ut som den har unger med seg?
Filmet i går kveld (30.6.24) klokken ca midnatt.
Vinnes - Fusa- Vestland Fylke.
Håper på svar 🕵🏻♀️🤞🏻 -og håper svaret erUGLE 😅
G..F.V. (01.07.2024)
Svar:
Kattugle.
Roar Solheim (01.07.2024)
Vaktel i Salten
Ny fuglelyd for meg.Har hørt den over mange uker,men ikke sett den,fikk heller ikke tatt opptak av lyden.I dag tok fuglehunden stand i utkant av åkeren og da fløy vaktelen opp og jeg kunne få bekreftet at lyden tilhørte en vaktel. Er det vanlig?
I.S. (01.07.2024)
Svar:
Ikke akkurat vanlig, men vaktel kan dukke opp over alt i landet.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvordan ta vare på larve
Hvilken larve er dette? Og hva trenger den for å overleve?
M. (30.06.2024)
Svar:
Dette er larve av nattpåfugløye. Disse larvene spiser blader fra flere ulike løvtrær. Osp og selje kan forsøkes. Den vil til slutt spinne seg en kokong hvor den forpupper seg inne i, for å klekkes neste vår.
Roar Solheim (01.07.2024)
Fugleunger som ikke får mat
😔Når 2-3 fugleunger i kassen skriker etter mat over lang tid (1-2 timer), og ingen fuglemor og far kommer med mat, hva betyr dette og hva kan gjøres? Er de fortsatt der, men tar en lang pause? Er det sannsynlig at begge er døde? Har både mor og far forlatt ungene sine som sikkert snart er flyvedyktige?
Og hva gjør jeg? Kan vel ikke bare la de sulte ihjel? Sitter med kikkert inne og ser. Flere timer nå. Ingen ut og ingen inn. Åpner døren og hører at de skriker etter mat. Hva med pipette? Hjelpe de ut, kanskje de kan fly?
M. (30.06.2024)
Svar:
Det er dessverre mange fugleunger som omkommer i reiret, enten fordi foreldrene ikke klarer å finne nok mat, eller hvis en eller begge foreldre dør av ulike årsaker. Det kan være deprimerende å oppleve, men hvis vi skulle redde alle fugleunger på linje med at vi forsøker å redde våre egne unger, ville vi knapt fått tid til annet. Hvis en til tross for dette likevel vil forsøke å redde fugleunger som ser ut til å ha mistet foreldrene, må de fores jevnlig med insekter, f. eks. melbillelarver (melormer). Det er en krevende oppgave.
Roar Solheim (01.07.2024)
Parring måkw
Hei.
Jeg kom til å tenke på noe når jeg hørte eg noen måkepar holdt på og parre seg at det var veldig sent. Når det er 1 juli. Normalt sett er det fra begynnelsen av mai t.o.m begynnelsen av juni. Hva kan være grunnen at parring er så "sent" . ?
K. (01.07.2024)
Svar:
Nytt kull fordi det første har gått tapt.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hvilken fugl er dette?
Lurer på hvilken fugl som er på det vedlagte bildet.
M.O.B. (01.07.2024)
Svar:
Storlom.
Roar Solheim (01.07.2024)
Hva skjer med måkeeggene ?
Ser to måker som fremdeles ligger på eggene sine.
Har hatt minst 4 måkerpar med unger i fjor til st. Hans men i år ingen.
Jeg bor nær sjøen i Tvedestrand kommune
Kan det være noe med plast ?
G.W. (01.07.2024)
Svar:
Dette avhenger jo av om disse måkene la egg samtidig med andre, eller om dette er et sent lagt (omlagt) kull som ennå ikke er ferdigruget. Hvis eggene er ubefruktet, gir måkene til slutt opp rugingen.
Roar Solheim (01.07.2024)
Innpåsliten kråke/kaie
Har fått «besøk» av en fugl (kaie?) som er meget innpåsliten og finnes ikke redd. Flyr ikke når vi prøver å jage den, og den prøvde å ta mat fra hånda til barnet idag. Føles ugreit å ha fuglen så nærgående. Hva gjør man for å få den til å forsvinne?
N.N (30.06.2024)
Svar:
Dette er en kaie. Hvis du ikke vil ha den nært, må du bare skremme den tilstrekkelig mange ganger til at den forstår at den er uønsket.
Roar Solheim (30.06.2024)
Jager fluesnapper i flokk?
Jeg har både fluesnappere i fuglekasse som har klekket. Og jeg har et gråtrostreir i et tre. I dag når jeg skulle lage kaffe på kjøkkenet ser jeg at fluesnapperene (både voksne og de klekkede barna) jager en av gråtrostene rundt. Jeg snur meg bort fra vinduet, men hører plutselig et smell. Der har gråtrosten tilsynelatende blitt jaget inn i vinduet, mmens fluesnapperene står rundt å ser på den. Den dør, og der det ut til at de går fram og tilbake til den for å sjekke at den faktisk er død.
Jager fluesnappere i flokk?
L. (30.06.2024)
Svar:
Nei, men hvis de oppfatter trosten som en trussel, vil alle delta i å mobbe den. dette skjer over alt i fugleverdenen, mindre fugler mobber større som de oppfatter som en trussel.
Roar Solheim (30.06.2024)
Fugleunger
😔Når 2-3 fugleunger i kassen skriker etter mat over lang tid (1-2 timer), og ingen fuglemor og far kommer med mat, hva betyr dette og hva kan gjøres? Er de fortsatt der, men tar en lang pause? Er det sannsynlig at begge er døde? Har både mor og far forlatt ungene sine som sikkert snart er flyvedyktige?
M. (30.06.2024)
Svar:
De har neppe forlatt ungene, men kan kanskje ha problemer med å finne nok mat?? Dessverre vanskelig å vite nøyaktig hva som ligger bak slike situasjoner uten å observere dem direkte selv.
Roar Solheim (30.06.2024)
Fiskeørnreir i Oslofjorden.
Dette fiskeørnparet kan følges på nrk.no/piip. De hadde tre unger i går, men den minste i midten ble tatt liv av av sine to søsken siste døgn. Hva skjer med den? Den er jo ikke i reiret lenger. Blir den kastet ut?
M.J.E.J. (30.06.2024)
Svar:
Vet ikke hva som skjer hos fiskeørn. Hos andre rovfugler blir ofte unger som dør spist av de andre.
Roar Solheim (30.06.2024)
Andemor med unger
Hun var brunsort med iransjegule hodefjær. Andungene var bittesmå , brune med sorte prikker. Fikk ikke tatt foto… Hva heter arten???
K.V.S. (30.06.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (30.06.2024)
Fugl med hvitt hode
Hvilken fugl kan det være? Likner en liten havørn med hvitt hode. Helgelandskysten. Finner ingen i mine bildesøk.
På bildet der den flyr er det den øverste av to fugler som fløy sammen. Den andre hadde sort hode.
V.S. (30.06.2024)
Svar:
Dessverre for uklart bilde til å kunne se hva dette er.
Roar Solheim (30.06.2024)
Skjærer
Hei, jeg har et skjærepar jeg foret et par år nå og lurer på om det er en myte at de gir ting i bytte. En dag jeg kom hjem fra en jobbreise lå det nemlig et gullkjede (ødelagt altså) på trappa mi.. bor såpass øde at alternativet er at noen har gått dit og mista det akkurat på trappa. Som selvfølgelig kan ha skjedd, men jeg ble nysgjerrig.
N.N (30.06.2024)
Svar:
Trolig mer en tilfeldig hendelse.
Roar Solheim (30.06.2024)
FORLATT MÅKEEGG
Forlatt måkeegg i et hjørne på en veranda. Hvor lenge bør det ligge slik? Har ligget der i to dager nå. Det er av og til måker på verandaen, men de rører ikke egget.
H. (30.06.2024)
Svar:
Da er dette trolig et mislykket hekkeforsøk.
Roar Solheim (30.06.2024)
Ukjent fugl
Hvem har lagt egg her?
Å.S. (30.06.2024)
Svar:
Gråfluesnapper.
Roar Solheim (30.06.2024)
Når en linerle ligger på egg, forer da den andre fuglen rugende fugl?
N.N (30.06.2024)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (30.06.2024)
Det smalt i stuevinduet, det ble dessverre bråstopp for en fin fugl.
Ut fra bildet, kan dette være en flaggspett? Hva skal jeg gjøre dersom den f.eks. har brukket en vinge eller av andre grunner ikke kan fly?
R.L. (30.06.2024)
Svar:
Ung flaggspett. Har nok fått en kraftig hjernerystelse, som den enten kommer seg fra, eller så dør den av skadene.
Roar Solheim (30.06.2024)
Fuglekasser
Hei.
Jeg så at fuglekasser var tomme, ikke alle.
Jeg vet det har vært fugler der, er det noen som "rydder opp" etter seg?? Fuglekassa var helt tom.
Veldig rart syns jeg
A.E. (30.06.2024)
Svar:
Nei. Unntaket er kasser der vendehals kan komme inn. Den kan kaste ut reirmateriale i forsøk på å finne et egnet hekkested hvor det kanskje er flis eller naturlig treverk (i et spettehull) i bunnen.
Roar Solheim (30.06.2024)
Stor rovfugl langs toget mellom Hjerkinn og Dombås
Jeg så en lett rufsete, forholdvis lys rovfugl sittende langs toglinjen slutten av juni. Hodet var lysere enn kroppen som var ganske spraglete. Den satt enten på en slags stolpe, 2-3 meter høy, eventuelt et dødt tre. Den var ganske stor så jeg tenkte det måtte ha vært en (fiske)ørn, men etter å ha lest litt rundt tenker jeg det må ha vært en (ung?) jaktfalk. Hva tror dere?
Ser at til og med navnet Hjerkinn refererer til jaktfalk...
L.T. (29.06.2024)
Svar:
Dessverre umulig å artsbestemme ut i fra dette, men fjellvåk er trolig den mest sannsynlige arten her.
Roar Solheim (30.06.2024)
Hvor ofte spiser kjøttmeisunger?
Hei! Jeg lurer på om kjøttmeisene mater ungene like mye/ofte gjennom hele perioden de bor i reiret? Jeg har lest meg fram til at hver unge i snitt spiser 6.5 gram med insekter hver dag, men spiser de like mye hele tiden?
Hilsen hobbyornitolog
N.N (30.06.2024)
Svar:
Dette har vi dessverre ikke data over. Det foregår studier av hullrugeres adferd flere steder, og det kan derfor være at noen kanskje kan ha svar på dette, men jeg har ikke dette tilgjengelig.
Roar Solheim (30.06.2024)
Hva slags fugl/and
Denne fuglen kom gående på en vei i ett boligstrøk. Ble litt forundret av å se den der, men den kan sikkert fly ? Ser den har ett sår i nakken, men ellers virket den helt ok. Hva er dette for en fugl?
M.C.N. (29.06.2024)
Svar:
Dette er en tamfugl - moskusand. De labber ofte omkring på denne måten.
Roar Solheim (30.06.2024)
Måker FLYR i V-formasjon
Dette ble avvist i februar av noen som kanskje er ornitolog. Jeg kan bekrefte at også måker flyr i v-plog. Sist sett i kveld, 47 i tallet.
T.S. (29.06.2024)
Svar:
Interessant observasjon. Det kan hende at dette bare skjer under bestemte vindforhold eller situasjoner.
Roar Solheim (30.06.2024)
Flaggspett og revir
Jeg har 3 voksne flaggspetter på mating her. To hanner og en hun som mater hver sin unge. Dette skjer samtidig med bare noen meters mellomrom. Jeg trodde flaggspetter hadde revir men ikke her. Har alltid hatt et par her. Kam det være samme kullet som blir matet eller er det to forskjellige kull?
S.H. (29.06.2024)
Svar:
Det er nok helst unger fra to forskjellige kull, bare at de har fløyet til samme matestasjon.
Roar Solheim (30.06.2024)
Svaner
Hvordan kan et svanepar forflytte seg fra et vann til et annet med en liten svaneunge?
E. (29.06.2024)
Svar:
De GÅR sammen med ungen eller ungene!
Roar Solheim (29.06.2024)
Hva er grunnen til at et måkeegg blir forlatt?
Hva er grunnen til at et måkeegg blir forlatt?
H. (29.06.2024)
Svar:
Det kan det være et uendelig antall mulige svar på, så umulig å angi EN årsak dessverre.
Roar Solheim (29.06.2024)
Hva er dette?
Hva er dette for en uheldig krok? Fløy inn i vinduet mitt, Asker i dag.
L.J. (29.06.2024)
Svar:
En ung kjernebiter.
Roar Solheim (29.06.2024)
En intens spesiell spillende fuggel
Jeg har en hytte på Helgelands kysten like under polarsirkelen, siden i mai har jeg vært der mangel ganger, hver ettermiddag og kveldstid er det en fuggel som starter opp med et høyt intens spill som varierer i mange tonearter , jeg har sammens med barnebarnet sittet og beundret dette spillet , og vi er kommet frem til at den har innslag av to engelske ord, maybe og thank you som avsluttes med en høy rullende sang . Rekkefølgen på de forskjellige tonearter er ikke bestemt det samme . Tror ikke jeg har lagt merke til denne før om somrene , men for mange år siden hadde vi en løvsanger som holt til i samme store rogntreet store deler av sommeren. Dette er inne i en fjord med tett og frodig løv skog av mange arter . Er veldig spent på svar .
M.M. (29.06.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig uten opptak av lyden.
Roar Solheim (29.06.2024)
Forlatt måkeegg på verandaen.
Hva skal man gjøre med et forlatt måkeegg. Det ligger i et hjørne på verandaen? Det har ligget der en dag.
H. (29.06.2024)
Svar:
Du skal ikke gjøre noe som helst med slike egg. Hvis det ikke ligger i et reir, er det et tapt egg som bør kastes.
Roar Solheim (29.06.2024)
Skjære, utvidet ørehull
Hei.
Kom over ei skjære som hadde eit utprega
opent hol ca der hens øyre er.
Skjæra er redusert i formen men tar i mot mat som normalt og et sjølv.
Ho har nakken vendt nedover og virker vere smerteprega.
Har dykk noko tankar om kva dette kan vere?
Og evnt. korleis det kan behandles?
A. (29.06.2024)
Svar:
Den mangler fjærene over øreåpningen, selve øret er det nok ikke noe galt med. Ellers vanskelig å vurdere om noe er i veien med denne ungskjæra.
Roar Solheim (29.06.2024)
Hvilken fugleunge er dette?
Hadde besøk av denne fugleungen på hytta ved Kongsvinger. Artsorakelet sa det var en svarthvit fluesnapper, men jeg har også fått høre fra annet hold at den er litt for mørk til det, men at det kan være en annen fluesnapper?
N.N (28.06.2024)
Svar:
Det ser mest ut som svarthvit fluesnapper, men skulle gjerne sett mer av fuglens ryggside.
Roar Solheim (29.06.2024)
Forlatt kanadgåsunge
Hei
Vi bor nære vannet å har endel kanadgås ,i noen uker så er det en andunge som er helt alene den spiser Grass på plenen å i vannkanten å sover noen ganger på plenen når det kommer flokker med andre barn blir han igjen vet ikke hvad som har skjedd.håper han kommer til å fly å bli med de andre når høsten kommer,vi gir han ikke noe mat for han spiser å vokser men når kan han fly å om han blir igjen hvad gjør vi
K.K. (29.06.2024)
Svar:
Dere trenger ikke å gjøre noe som helst her.
Roar Solheim (29.06.2024)
Er linærlen en spreder av salmonella
N.N (28.06.2024)
Svar:
Ikke såvidt vi kjenner til.
Roar Solheim (28.06.2024)
Tjeldunger
Hei! Vi har et tjeldpar som fikk 2 unger tidligere i sommer, ute på hytta. Vi har nå vært borte derfra i 1 uke, og de har trekt nærmere hytta. Vi prøver selvsagt så godt vi kan å la dem være i fred, og gjør ikke oss noe, bare godt å se de kan ha en trygg plass. Jeg skulle nettopp ut med bilen for å handle, foran bilen sprang da den ene tjelden, fulgte foran bilen i cirka 200 meter før den gikk av veien. Jeg kom da til å se at det er en av tjeldungene som har slippet barnefjæra, og fått "voksenfjær", derfor den trolig ikke fløy. Har aldri sett de mer enn max 15-20 m fra en av foreldrene. Vil den finne tilbake så langt? Den er i ukjent terreng nå. Eller vil foreldrene finne den med lydene deres? Den er jo et lett bytte for rovdyr i den skogen der, alene og ikke flyvedyktig. Er det noe jeg bør gjøre/hjelpe med? Gikk hardt utover pappahjerte og samvittigheten dette her.
E. (28.06.2024)
Svar:
Den klarer seg trolig helt bra på egen hånd når den har blitt såpass stor, og foreldrene finner den selv om den går et stykke vekk - de kan jo høre hverandre. Du skal ikke gjøre noe som helst, bare la dem ordne sine liv på egen hånd.
Roar Solheim (28.06.2024)
Aggressiv undulat
Hei! Jeg har to undulater. Den ene har jeg nettopp fått siden vennen til den gamle gikk bort. Den eldste har vært en litt aggressiv fugl mot den som gikk bort. Håpet på at hun skulle være litt snillere med den nye som er en jente. Men nei hun hakker og bitter når hun nye kommer nærmere. Vet at undulater som først møttes skal konkurrere om hvem som bestemmer de første dagene, men sånn ble det ikke med hun og den den forgje undulaten jeg hadde. Er redd for at hun skal være uhøfelig mot den nye for alltid. Hun har også begynt og bitte meg eller angripe med en gang handa mi nærmer henne eller buret. Hun har vært aggressiv før vi fikk den nye, men ikke så intenst som dette. Av og til bestemmer hun seg for og sette seg på fingeren min og virker ganske glad, og plutselig er hun sur og bare bitter. Hva kan jeg gjøre for at hun blir snillere mot meg og den nye undulaten?
E. (28.06.2024)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere/papegøyefolk om.
Roar Solheim (28.06.2024)
Ukjent fugl i hagen
Hei.
Vi har noen hekkende fugler inne i en tuja hekk vi har. Denne typen har jeg ikke sett før her hos oss. Bare lurte på hva slag det er? Jeg bor i Røykenvik.
T.E. (28.06.2024)
Svar:
Tornirisk.
Roar Solheim (28.06.2024)