Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 013 til 1 062 av totalt 49 949 spørsmål «forrige neste»
Grønnfink
Hei!
For ca. En måned siden til nå har det vert to grønnfinker som sitter ved et spesifikt vindu i annen etasje. Fuglene driver å sitter på ramma på vinduet eller flyr og hakker på vinduet. Det er som oftest på morgenen eller på dagen, ikke kvelden. Vi flyttet hit i februar, og de begynte med dette nå i midten av juni. Er det noen grunn til at fuglene gjør dette?
N. (08.07.2024)
Svar:
Som regel gjør fugler dette fordi de reagerer på sitt eget speilbilde, og tror det er en rival. Fuglen på opptaket er en voksen hann, så kanskje ser den seg selv som en rival.
Roar Solheim (08.07.2024)
Hvilke fugler er dette
Høres ut som en kamp på liv og død
H. (08.07.2024)
Svar:
Tror dette er skriking/ungetigging fra en gråhegrekoloni.
Roar Solheim (08.07.2024)
Kråker og Skjærer
Hei!
Har i en liten stund nå matet noen kråker i nabolaget og noen skjærer noe avstand unna.
Jeg har prøvd å mate de til ulike tider hver dag og jeg kaller på de på en bestemt måte, så nå kommer de når jeg kaller på de, og ikke venter på mat om jeg skulle lagt det ut til samme tid hver dag.
Problemet et at i dag er at kråkene fulgte etter meg opp til skjærene uten at jeg merket det, og kom først frem etter jeg hadde kalt på skjæra og den fløy ned for å spise, da kom kråka å jaget de bort.
Hva kan jeg gjøre for å hindre at kråka nå presser bort skjæra? Og jeg ønsket ikke å bli uvenner med de nå som de har begynt å stole på meg. Skjæra er så ufattelig intelligent og fin fugl, men mulig jeg var kjempedum å trudde at jeg skulle klare å bli venner med begge samtidig. Eller kan kråkene og skjærene tollerere hverandre?
N.N (08.07.2024)
Svar:
Kråker og skjærer har lav toleranse overfor hverandre, bl.a. fordi kråker kan spise egg og unger fra skjærer. Det er ikke sikkert at du kan klare å holde disse unna hverandre hvis begge arter har lært å forbinde deg med mat.
Roar Solheim (08.07.2024)
Fuglekasse
Hei. Lurer på hvor høyt over bakken en fuglekasse for småfugl bør plasseres? Også lurer jeg på om sittepinne er lurt eller ikke og hvor tykk og lang den bør være? Mvh Turid
N.N (08.07.2024)
Svar:
Glem sittepinne - det er unødvendig. Småfuglkasser trenger ikke henge høyere enn at du kan stå på bakken, åpne lokket og titte ned i kassene. Men ellers er 2-3 mob mer enn høyt nok.
Roar Solheim (08.07.2024)
Fuglelyd
Hvilken fugl kvitrer slik? "duit" med små intervaller mellom.
Fra Bodø, Nordland
N.N (08.07.2024)
Svar:
Kanskje myrrikse.
Roar Solheim (08.07.2024)
Kan en hettemåke fly over 100 km/t?
Fra Naturvernforbundet: Hvor mange timer brukte en hettemåke å flyge 399 kilometer fra Lista til Vejby Strand i Danmark?
Tre timer?
Seks timer?
Tolv timer ?
Vi vet svaret fordi en av de ti hettemåkene som ble pålimt en GPS-logger ved Mosvatnet i vår, valgte å legge ut på en lang reise. Reisen skjedde 1.juni, altså midt i hekkesesongen. Hvorfor hettemåka ikke stiftet familie på Måkeholmen vet vi ikke. Det kan hende den har gjort et forsøk, men av ukjente grunner gitt opp og i stedet lagt ut på langtur.
Hettemåka ble logget på Brusand kl 17.26. En time seinere, kl 18.30, dukket den opp på Lista og fortsatte ferden over Skagerak. Kl. 21.29 dukket den opp på Vejby strand, nord på Skjælland. Da har du allerede regnet ut at det rette svaret er tre timer.
Danmarksfareren er en av ti hettemåker som Sindre Molværsmyr i NINA fanget og GPS-merket ved Mosvatnet i begynnelsen av mai.
Er det vanlig at fugler flyr så fort?
N.N (08.07.2024)
Svar:
Nei, det gjør den nok ikke. Har ikke sjekket disse tidene/avstandene, men så høy hastighet er det nesten ingen fugler som benytter under langflyving, selv ikke tårnseilere.
Roar Solheim (08.07.2024)
Hvilken fugl?
Jeg har to observasjoner av en fugl mens jeg var passasjer på buss i løpet av de siste ukene. Observasjonene var på samme sted, et industriområde i Trondheim, med lav vegetasjon og løvtrær. Den satt i veikanten/gresset. Litt mindre enn en trost. Hele hodet var svart, med "bøddelhette" , og minnet om en svale i fasong. Kort nebb som ikke var ikke gulfarget, såvidt jeg kunne observere. Resten av kroppen var lysbrun evt grålig. Jeg har lett i fugleboka mi, uten hell. Det er ingen i svalefamilien som ligner. Kan det evt være en ungfugl?
C.J. (07.07.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig uten bilde av fuglen i dette tilfellet.
Roar Solheim (07.07.2024)
Svarte kråkefugler flyvende i flokk
Jeg er i Bulgaria ved Svartehavskysten. Det er mange vanlige kråker her. Men s kom en ganske stor flokk med helt svarte kråker flyvende i flokk forbi oss. De fløy ganske mye fortere enn vanlige kråker, men var litt mindre. Kan det være svart kråker?
Mvh
Jens Thoresen
N.N (07.07.2024)
Svar:
Mistenker at det er kornkråker du har sett.
Roar Solheim (07.07.2024)
Har vi 2 forskjellige svaler på låven?
Hei.
Vi har svaler både inne og utenpå låven. Reirene inni er bygd oppunder taket på bjelker og formet som en rund bolle. Reirene på utsiden er limt fast oppunder mønet med små åpninger de flyr ut og inn av. Er det låvesvale vi har inne og taksvale utenfor?
Se vedlagte bilde fra inne.
H.J.F. (07.07.2024)
Svar:
Ja, det er det vanlige. Låvesvaler inne, og taksvaler ute med reir limt oppunder takutstikk.
Roar Solheim (07.07.2024)
Hvor lang tid tar det fra småfugl begynner å lære seg å fly til de kan det?
Vi har noen bittesmå fugler bak hagen. Hvert år har de fugleunger og i midten/slutten av forrige uke begynte ungene å røre på seg. Det hjelper ikke å ha bjelle på kattene, for fugleungene er så små at de ikke klarer å komme seg noe sted uansett om de hører dem. Kattene er derfor i husarrest inntil videre (dessverre fikk de tak i en unge før vi skjønte at ungene var igang). Hvor lang tid tar det fra de er igang med å prøve seg til de er flyvedyktige? Jeg vet dessverre ikke arten, men selv de voksne er veldig små. Tipper de voksne er rundt 10 cm fra nebb til halespiss. På forhånd takk!
L. (07.07.2024)
Svar:
Små spurvefuglunger flyr nok ganske bra etter en ukes flyvetrening ute.
Roar Solheim (07.07.2024)
Katteproblem
Hei. Vi har en fuglekasse montert på husveggen. Der har et pilfinkpar rigget seg til og klekket ut noen unger.
Dessverre oppdaget vi en nabokatt som satt på lokket med forlabben ganske langt inn i hullet i forsøket på å få tak i noen unger.
Det er et tregjerde rett under kassa, om lag 1 meter til kassetaket, som katten antakelig har tatt sats fra for å komme seg opp på.
Nå er vi bekymret for hvordan det skal gå. Vi prøver å finne ut en måte å hindre katten. Har dere noen råd?
N.N (07.07.2024)
Svar:
Du kan lage en nettingtunell på ca 10 cm og sette rundt hullet. Da klarer ikke katta å få inn en labb i hullet. Deretter - skrem katta så kraftig du kan for å få den til å holde seg borte.
Roar Solheim (07.07.2024)
To store fugler, høye skrik, avløste hverandre
Gikk i blandet skog, Bærum øst, idag, minst to store fugler skrek høyt og skarpt og avløste hverandre. Hva? Gått her i 30 år, aldri hørt denne fuglelyden. Kl 16.
E. (07.07.2024)
Svar:
Må ha opptak av lyden for å finne ut hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (07.07.2024)
Kjøttmeisunger
Hei jeg har to spørsmål 1 kan man mate fugle unger mark mens man har handker på? 2 skal fugle morgen ligge å ruge på ungene etter de har klekket?
A. (07.07.2024)
Svar:
Fugler står over ungene sine og varmer dem til ungene er store nok til at de klarer å opprettholde kroppstemperaturen på egen hånd. Du trenger ikke hansker for å mate en fugl.
Roar Solheim (07.07.2024)
Tjeld
Hei , hvis tjelden mislykkes med avkommet/eggene, legger de nye egg samme år?Eller venter de til «neste år?
L.M.6. (07.07.2024)
Svar:
Det KAN de gjøre, men det avhenger av hvor tidlig eller sent i hekkesesongen de mister første kull.
Roar Solheim (07.07.2024)
Måler på jordet
Hei. Bor i et landbrusområde nord for Oslo , her er det et jorde hvor graset nettopp er slått og presset i rundballer, nå kommer måker i store flokker hver dag og spiser et eller annet, bare på det ene jordet, dette har ikke skjedd før, hva kan det være de spiser ? Vet det er mye jordråtter og brunsnegle der, eller kan det være spesielle vekster.?
B.T.H. (07.07.2024)
Svar:
De spiser mark og insekter, og korn der det ligger igjen slikt.
Roar Solheim (07.07.2024)
Kan dette være en jernspurv?
Hei. Så denne lille fuglen ved siden av gråttrosten. Hva slags fugl kan det være? Dette er i Oslo.
G. (07.07.2024)
Svar:
Dette ER en jernspurv, ser ut til å være en ungfugl.
Roar Solheim (07.07.2024)
Døde fugler
Heisan 😊
Jeg går å lurer på en ting om dagen, og tenkte kanskje dette er stedet hvor noen smartinger kan gi meg et svar.
Iløpet av sommeren har jeg lagt merke til at det ligger veldig mange døde fugler langs vegen, spesielt langs E6. Mens ikke langs f.eks. gangfelt eller lignende. Så det jeg lurer på er:
1. Hvorfor er det så mange døde fugler sammenlignet med når som helst tidligere.
2. Hvorfor ser jeg dem «bare» langs vegen?
(Bildet lagt ved er ikke mitt, det er et tilfeldig fra Google)
D.S. (07.07.2024)
Svar:
Dette har sammenheng med at det er særlig unge fugler som blir påkjørt og havner langs veien. Selvfølgelig er det de du oppdager lettest, siden vi forflytter oss mest langs veier, OG fordi de døde fuglene ligger åpent, ikke gjemt nede i vegetasjonen. De som treffes av bil og havner nede i veigrøfter eller litt ut fra veien, skal det godt gjøres at du får øye på.
Roar Solheim (07.07.2024)
Kråketing
Kan kråker samle seg og ta livet av en annen kråke?
A. (07.07.2024)
Svar:
Ja, men tror det er sjeldent at de faktisk dreper en annen kråke, selv om dette ser ut til å skje nå og da blant kråkefugler.
Roar Solheim (07.07.2024)
Fargerike fugler i Nordmarka
Hei!
Så i dag to fugler som fløy fra et tre til et annet over stien der jeg gikk. De var av mellomstor størrelse og hadde lik fjærdrakt. Bygningen var noe kraftig - litt som en mindre og smalere due, men fortsatt ganske rund rundt buken. Fuglene var brune, men hadde sterke farger i nakke og stjert. Det bakre nakkepartiet var knasj rødt, mens stjerten var sterkt gul.
Fuglene hadde også en svært karakteristisk sang/rop - vanskelig å beskrive, men litt dype «ia ia».
Har selv aldri hørt eller sett lignende, men nå ferdes jeg heller ikke voldsomt mye i Nordmarka. Setter stor pris på svar/forslag til hva dette kan være!
H. (07.07.2024)
Svar:
Har dessverre vanskelig for å finne urt hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (07.07.2024)
Undulat
Hvorfor hakker fuglen på matskål si?
N.N (07.07.2024)
Svar:
Dette må du spørre papegøyeholdere/burfuglfolk om.
Roar Solheim (07.07.2024)
Ukjent fugl
Hei! Lurer veldig på hva slags fugl dette er? Tok lydopptak rett utenfor huset. På forhånd takk!
K. (07.07.2024)
Svar:
Høres ut som en kråkefugl, kanskje det er kaie?
Roar Solheim (07.07.2024)
Spurvehauken
Hører hver kveld nå i july vedlagte fugle rop her på Hvaler. Kan det være spurvehauken? Ser den ofte jakter småfugl rundt huset på dagtid,
O.G.J. (07.07.2024)
Svar:
Dette er tiggerop fra en hornugleunge, ikke noen hauk.
Roar Solheim (07.07.2024)
Hei, vi er på tur i Geiranger. Og nå lurer vi på om det finnes ørn her.
N.N (07.07.2024)
Svar:
Tror nok du kan slumpe til å se både havørn og kongeørn i Geiranger.
Roar Solheim (07.07.2024)
Hvilken fugl er dette?
Vi hører denne lyden på Filefjell hver sommer (juli) og lurer på hvilken fugl som lager lyden? Det er flere fugler som lager samme lyd, noen ganger samtidig og andre ganger nesten som "svar". Vi ser ikke fuglene, så de er godt kamuflert. Vi tror at fuglen i dag satt nede i klyngen med trær midt på bildet i filmen.
M. (07.07.2024)
Svar:
Dette er tiggelyd fra en hornugleunge.
Roar Solheim (07.07.2024)
Hvilken fugl og egg er dette.
Hei!
Jeg har tidligere i sommer på en plass der det var egg og unger i fjor opp servert egg og de siste gangene en ful som ligger på reiret.
Da jeg er usikker på hvilken ful de er tillater med å stille spørsmålet her? (Tippet først det var en svart - hvit fluesnapper.)
Vedlegger bilde av egg og bilde av ful. PS! Fikk bare lagt bilde av fugl!
O.B.J. (06.07.2024)
Svar:
Gråfluesnapper.
Roar Solheim (06.07.2024)
Merlin Bird ID
Er denne appen treffsikker.
Har dere erfaring med denne?
K.G.T. (06.07.2024)
Svar:
Nei, har ikke brukt den.
Roar Solheim (06.07.2024)
Vakker fjær fra hvlken fugl ?
Fant denne vakre fjæren i skogen i dag. Ser flere som likner på nett, men skulle gjerne vite hvilken
S. (06.07.2024)
Svar:
Håndsvingfjær av rugde.
Roar Solheim (06.07.2024)
Er dette stokkender?
Er dette to stokkender? Fotografert på Store Tryvannet ved Tryvannstua i Oslo i går. Merkelig farge på hodet.
T.J. (06.07.2024)
Svar:
Ja.
Roar Solheim (06.07.2024)
Store lungegårdsvann
Hva slags fugler svømmer daglig i Store Lungegårdsvann nå i juli
N.N (06.07.2024)
Svar:
Det vet jeg ikke, siden jeg ikke befinner meg der...
Roar Solheim (06.07.2024)
Ny fugl eller ungfugl
Denne har kommet i dag,men hva er det?Bor i Moss
N.N (06.07.2024)
Svar:
Gulspurv hann.
Roar Solheim (06.07.2024)
Hva er dette?
Prøver igjen da video manglet sist. Hvilken fugl er dette? Vi har mistent rødvingetrost, men finner ingen lydklipp som samstemmer med dette opptaket. Vi har lenge hørt lyden undret oss, men så for første gang fuglen i dag og fikk fanget den på film.
N.N (06.07.2024)
Svar:
Her mangler også video/bilde.
Roar Solheim (06.07.2024)
Hva slags fugl?
Fotograferte denne like ved Frognerseteren stasjon, fredag 5/7. Er det en rødstrupe unge?
T.J. (06.07.2024)
Svar:
Ung rødstrupe.
Roar Solheim (06.07.2024)
Hvilken fugl er dette
Lurer på hvilken fugl dette er?
S. (06.07.2024)
Svar:
Ung flaggspett.
Roar Solheim (06.07.2024)
Veldig særegen lyd
Fugl eller dyr med skarp lyd som om man drar med en plastbit hurtig over et vaskebrett.
Noen som veit hva det er?)
R. (05.07.2024)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å forestille seg helt hva dette er, men sjekk åkerrikse.
Roar Solheim (05.07.2024)
Forsvunnet svane
Jeg har noen spørsmål om svaner. Vi bor i Nordre Frogn ved Bunnefjorden og har i to år hatt gleden av å ha et svanepar på dammen utenfor huset vårt. Begge svanene er merket. Av og til drar en av dem og blir borte ca. et døgn . Ellers er de alltid sammen. For fem dager siden dro den ene (hannen ?) uten å komme tilbake. Kan den ennå komme? Jeg er svært bekymret for om den har forulykket på fjorden. Det er så mye råkjøring med vannskuter og racerbåter i Bunnefjorden og Oslofjorden. Hvor kan jeg ettersøke en skadet eller død svane. Kan en skadet svane få hjelp? Hvor lenge vil hun vente på maken sin og hvordan vil det gå med henne? Med vennlig hilsen, Kirsti Helge
K.H. (05.07.2024)
Svar:
Det er dessverre umulig å vite svar på det du spør om. Her kan en ikke gjøre annet enn å følge med og se hva som skjer.
Roar Solheim (05.07.2024)
Fugleunge.
Hva slags fugleunge er dette? Holdt på å tråkke på den i skogen. Ved en bekk og vegetasjon av lyng og mose. En voksen fugl ble skremt opp og landet ca 20 meter borte.
Å. (05.07.2024)
Svar:
Dette er en dununge av rugde.
Roar Solheim (05.07.2024)
Hvitryggspett?
Lurer på om dette kan være en Hvitryggspett? Sett på min fuglemater med nøtter. Sted Røa i Oslo
S.S. (05.07.2024)
Svar:
Nei, dette er en ung flaggspett hann.
Roar Solheim (05.07.2024)
Beskytte seg mot måke som angriper
Det er et par veldig ivrige beskyttere i gata her jeg bor, og fordi jeg har hund, så har jeg flere ganger blitt kakket i hodet den siste uka. Jeg leser overalt at måkene ikke går til fysisk angrep, men det har de altså gjort flere ganger på meg når jeg går med hunden min. Har jeg lov å beskytte meg og hvordan gjør jeg det best?
N.N (05.07.2024)
Svar:
Prøv å unngå å gå der måkene holder til. Hvis du ikke kan det, kan du kanskje ta med en paraply og brette den ut mot måkene slik at de blir skremt vekk fra deg. Du har ikke lov til å gjøre noe som kan skade måkene.
Roar Solheim (05.07.2024)
Jord på/utenfor hullet på fuglekassen.
Hvorfor skjer dette. Ser ut som fugler har samlet jord på fuglekasse. Lierne i Trøndelag.
R.K. (05.07.2024)
Svar:
Dette er det spettmeissom har gjort. Den murer igjen lyssprekker
Roar Solheim (05.07.2024)
Reirplyndring
Hvordan hindre at noen tar eggene ut av Anne holken, og hvilket dyr eller fugler kan det være?
K.A.S. (05.07.2024)
Svar:
Det er oftest mår som tar egg fra hullrugere. For å stoppe mår må kassa henge på frittstående tre, og stammen kles med glatt hardplast eller metall 2 m opp fra bakken slik at måren ikke får klofeste.
Roar Solheim (05.07.2024)
Bitteliten fugl
Veldig liten, ved elv i løvskog, hvilken?
E.H. (05.07.2024)
Svar:
Bokfink.
Roar Solheim (05.07.2024)
Er dette avføring fra fugl?
Hei! Kan du svare på om det er fugleavføring jeg har tatt bilde av og evnt. hvilken fugl? Avføringen er mørk blå/lilla. Som regel så mye som i en teskje. Kan være litt mindre/mere. Den ser kornete ut.
N.N (05.07.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å si. Siden det er såpass hele bær, har jeg mer tro på pattedyr, men vanskelig å se hvilken art.
Roar Solheim (05.07.2024)
Hvilken fugl er dette.
Har hatt trepiplerke som har sunget her i vår. Hører nå en fugl som jeg er usikker på om kan være den samme men med «kontaktlyd» Legger ved en lydfil.
R. (05.07.2024)
Svar:
Hører kun en kjøttmeis i bakgrunnner her.
Roar Solheim (05.07.2024)
Hvilken art
Hvilken er dette?
G.J. (05.07.2024)
Svar:
Ser ut til å være en ung ærfugl hann.
Roar Solheim (05.07.2024)
Antall unger
Hvor mange unger vil en flaggspett normalt få? Jeg har nå to ungfugler(basert på den røde issen) på det meste hadde jeg 3 men usikker på om den 3 var voksen da den forsvant for fort.
M. (05.07.2024)
Svar:
Tror 4-5 kanskje er maksimaltall for ungekull av de fleste spetter.
Roar Solheim (05.07.2024)
Fjær fra Kongeørn?
Hei,
Kan dette være en fjær fra Kongeørn?
Funnet ved Heirevann/Heirefjell i Agder.
I.N. (05.07.2024)
Svar:
Nei, dette er nok fjellvåk.
Roar Solheim (05.07.2024)
Hvilken duesort er dette?
Disse to kom på besøk, har aldri sett dem før. Det er vel duer, er det voksen fugl eller unger?
N.P. (05.07.2024)
Svar:
Umulig å besvare uten bilde, dessverre.
Roar Solheim (05.07.2024)
Mobbing måke - måke
Hei. Var i Hamar i går og parkerte nede ved Mjøsa. Da jeg skulle hente bilen var det masse støy fra 30-40 måker. De mobbet alle en måke på bakken. Trolig var måken som ble mobbet en ung fugl. Noen stupbombet ned mot den stakkakar fuglen, andre gikk på bakken og hakket mot ryggen og bakenden. Ungfuglen gikk med en vinge litt ut fra kroppen og så ut til å ha flere blødninger på ryggen. Jeg gikk bort til den mobbe de fuglen, den reagerte lite, men alle de endre fløy unna. Ungfuglen ble stående, gikk noen skritt mot Mjøsa. Jeg lot som jeg gikk, ventet bak svingen i 5 min, da begynte flokken å angripe igjen. Ungfuglen sto rolig og gjorde ikke noe for å unngå angrepene. Jeg gikk tilbake og klappet og bråkete. Angriperne ble borte igjen, men Ungfuglen ble stående. Ventet 5 min igjen og nå kom ikke angriperne tilbake mens jeg var der. Snakket med noen kommunalt ansatte, spurte om de kunne hente den og la en veterinær se på den, men svaret var "hmm" Jeg er jeger har skutt mange dyr, storfugl os
E.L. (05.07.2024)
Svar:
Slik "mobbing" eller angrep på skadde eller "unormale" individer skjer hos mange fugler og pattedyr som lever i flokk. Uvisst om hva som ligger bak, men det KAN ha sammenheng med en overlevelsesmekanisme for å fjerne syke individer som kanskje kan være til skade for de andre. Sosiale dyrearter kan også være empatiske og hjelpe skadde individer, så denne oppførselen er ikke nødvendigvis enkel å tolke.
Roar Solheim (05.07.2024)
Due?
Disse to fuglene stakk seg ut i mengden! Hva er de?
N.N (05.07.2024)
Svar:
Byduer/tamduer - de kommer i mange fargevarianter.
Roar Solheim (05.07.2024)
Vaktel
Jeg er nysgjerrig på om den lille VAKTELEN har noen særlig hekkesuksess her i Norge? Jeg har inntrykk av at det er flest enkeltfugler som observeres gjennom at noen hører det karakteristiske "vaktelslaget" "bytt byll-ytt". Bare ut ifra kalleropet til vaktelen er det jo vrient å vite om det er et PAR som har slått seg ned i området, eller om det kun er snakk om en enslig fugl.
E.B. (04.07.2024)
Svar:
Vi kjenner dårlig til hvordan hekkesuksessen til vaktel er i Norge. Men arten må åpenbart kunne reprodusere seg i landet. Alle vaktelhannene som synger/roper rundt omkring dukker selvsagt ikke opp her alene. Det er rimelig å anta at vaktler som de fleste andre fugler, ankommer med en jevn kjønnsfordeling, dvs at halvparten av vaktlene som dukker opp i Norge, er hunnfugler. Dermed må det nødvendigvis resultere i hekkinger rundt omkring, men ingen har etter min kunnskap forsøkt å finne ut av artens hekkesuksess her i landet. En fremtidig utfordring?
Roar Solheim (05.07.2024)