Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 930 til 979 av totalt 50 250 spørsmål «forrige neste»
Hubro fjær?
Hei! Jeg fant disse fjærene i de franske pyreneene i påsken. Kan det være fra hubro? Jeg vet at fjærene mest sannsynlig er fra ugle pga den pels-lignende teksturen på fjærene, sånn som ugle-fjær har. (Jeg tenker ikke på dunen). Er fjærene fra hubro? Hvilken fugl? Takk for svar på forhånd :)
N.N (05.08.2024)
Svar:
Dette er IKKE fra noen ugle, derimot kroppsfjær fra rugde.
Roar Solheim (05.08.2024)
Gammel telefon,stor fugl
Hørte i dag en for meg uvanlig fuglelyd. Hørtes ut som en gammel telefon, så en stor fugl (vingespenn omtrent som grågås) som fløy ivei da jeg kom ut. Vil tro lyden og fuglen hørte sammen da lyden opphørte samtidig som at denne fløy. Nærmeste jeg kommer lyden i min leting på nett er jordugle,men den er allikevel ikke helt lik. Fuglen satt på en kornåker og vi bor i spredt landbruksområde på 300 moh med nærhet til blandingsskog og høyder opp til 750 moh.
H.K. (05.08.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hvordan lyden du assosierer med kan høres ut. Jordugle ville nok ikke ha laget noe lyd under en slik situasjon, men en annen rovfugl kan kanskje ha skreket opp hvis den ble skremt. Både ung hønsehauk og kanskje musvåk kan muligens være alternativer her.
Roar Solheim (05.08.2024)
Trepipelerke eller heipipelerke?
Hva er dette slags fugl?
Møtte på den i Lambertseterskogen i Oslo.
G.A.T. (05.08.2024)
Svar:
Dette er en trepiplerke- Veldig smale, sorte flekker langs kroppssidene. Hos heipiplerke er flekkene kraftigere. men det kan ofte være vanskelig å skille disse artene ut i fra bare et bilde.
Roar Solheim (05.08.2024)
Svarttrost
Hei. Har fulgt med et svarttrostreir bak uthuset. Veldig koselig. Reiret var der helt plutselig på toppen av noen stokker som står bak der. Så kom eggene ett etter ett hver dag i fire dager. Moren ruget og var heldig med rugetiden for det var varmt og godt ute. Hun kunne forlate redet mange ganger til dagen og spise seg god og mett på insekter og bær, som det kryr av rett ved. Etter to uker klekket det første egget, og i løpet at tre dager var alle fire ute. Da kom en ansvarfull far og har hele tiden deltatt aktivt sammen med moren. De er så flinke. Hører varselrop og det er stor aktivitet. I dag er den første ungen akkurat to uker. Bare så vidt det er plass til alle fire i reiret nå. De ligger godt stabla og varmer hverandre. Regner med den første forlater reiret i løpet av dagen. Er han da flyvedyktig med det samme? Heldigvis ingen katter eller hunder her. Pleier ungene å forlate redet på likt? Ser at i alle fall to av dem ennå har små dun på hodet.
T. (05.08.2024)
Svar:
Ungene hopper ut og ned på bakken før de kan fly, og blir matet av foreldrene. Dessverre hender det at folk tror slike unger er forlatt, og i misforstått hjelpsomhet tar dem med hjem. Det skal man ikke gjøre. Vert ikke helt hvor mange dager ungene trenger før de kan fly etter uthopping, men kanskje omkring 1 uke.
Roar Solheim (05.08.2024)
Dorutiner
Har svarttrostungene i reiret dorutiner? Er det sånn at de aldri gjør fra seg oppi selve reiret? Se bildet? Veit at kjøttmeisungene gjør fra seg i en bæsjepose som foreldrene tar imot og kaster ut. Det er så facinerende.
T. (05.08.2024)
Svar:
De fleste reirhekkende spurvefugler leverer en slik skittpose til foreldrene. Når en unge er matet, venter gjerne den voksne og ser om ungen snur bake3nden til - det er signal om at en skittpose er på vei. Hos mange rovfugler og ugler sender ungene en skittstråle ut over reirkanten. Det er mulig at denne rensligheten ikke alltid er like god, for i stærreir kan det av og til være forferdelig "bedritent", så en kan lure på om noen foreldrefugler ikke tar med seg alle skittposene.
Roar Solheim (05.08.2024)
Gjerdesmett
Er dette en Gjerdesmett ? Stemmer dette med Stjerten på den?
P. (04.08.2024)
Svar:
Ja, gjerdesmett.
Roar Solheim (04.08.2024)
Kråke
Hei. Her vi ei kråke som har hatt tilhold ved en lokal bensinstasjon i sommer. Lurer bare på hvor hvor vanlig denne varianten er ?
P..A.R. (04.08.2024)
Svar:
Bilde mangler - umulig å vurdere noe da.
Roar Solheim (04.08.2024)
Hvordan fugl er dette?
Min datter og jeg fant denne skallen i skogen i Åmot, Modum. Hvilken fugl er dette og hva kan ha tatt livet av den? Den har to hull i skallen og ble funnet i en seng av egne fjær.
N.N (04.08.2024)
Svar:
Her er det rester fra TO fugler. De fleste fjærene er fra storspove, mens den lengste og bredeste fjæra som peker skrått oppover mot høyre, er stjertfjær fra ungmåke. Kraniet er også fra ung måke.
Roar Solheim (04.08.2024)
Måke med skadet vinge.
Går en måkeunge med skadet vinge i sameiet vårt. Søsken og foreldre har forlatt stedet. Stemmer det at en vinge evt. kan gro / bli bra igjen, når vingen ligger i forholdsmessig naturlig form. Den steller mye med vingen og har sett at den prøver å fly. Har prøvd å gi den mat, men den tar veldig lite. Vann prøvde den derimot å "beskytte", da det kom flere skjærer. Lurer på hvordan jeg bør forholde meg?
K.B. (04.08.2024)
Svar:
Vanskelig å gjøre annet enn å gi den noe mat og se om den spiser av det.
Roar Solheim (04.08.2024)
Store måkeunger som piper hrlectiden
Har noen store, fine og flyvedyktige måkeunger i nærheten. Lurer på hvorfor de lager de høye tynne pipelydene hele tiden. Er det fordi de er sultne eller er det en annen grunn..?
M. (04.08.2024)
Svar:
Det er tiggelyder, og de unge måkene tigger mat fra voksenfuglene så lenge som mulig, selv om de kan klare å spise selv.
Roar Solheim (04.08.2024)
Stærens trekkrute over til England
Jeg er nysgjerrig på å få greie på om Stæren søker å krysse Nordsjøen der det er smaleste, eller om den bare "lar det stå til?"
A.I.W. (04.08.2024)
Svar:
Det har vi nok dessverre ikke noe svar på.
Roar Solheim (04.08.2024)
Ung havørn?
Ble vitne til en litt spesiell opplevelse i dag ute på fisketur på Bonnåsjøen i Sørfold. En ørn lå å "hvilte" på en bergknaus helt nede ved fjorden. Den lå helt i ro til vi var bare 8-10 meter unna, da reiste den seg og ble bare stående å se på oss. Tenkte at den har nok fått seg et ufrivillig bad og satt der og tørket fjærene. Vi dro videre og var borte en liten time og da vi kom tilbake var den fremdeles der. Vi heiv litt avskjær fra fisken på land og trakk oss litt unna. Da hoppet/gikk den ned og begynte å spise. Den strakte ut vingene når den hoppet, men fløy ikke mer en maks to meter. Vi lå veldig nært land og den gjorde ikke antydning til at den va redd oss. Lurer på om det kan være en ungfugl?
S.S. (04.08.2024)
Svar:
Ja, dette er en ungfugl havørn.
Roar Solheim (04.08.2024)
Andefugl, men hvilken
Rambergbukta på Jeløy idag, en andefugl vi ikke klarte å bestemme. Ser nesten ut som en niland. Var alene svømmende, og også gående i mudderet og spiste.
Ser ut som jeg bare får lastet opp et bilde
K.N.P. (04.08.2024)
Svar:
Ung gravand.
Roar Solheim (04.08.2024)
Er dette en musvåk?
Mange av disse rundt her i dag, selandsvegen i Flekkefjord.
E. (04.08.2024)
Svar:
Lyd og adferd kan tyde på musvåk, men fuglen er for langt unna til at jeg kan SE at det er en musvåk.
Roar Solheim (04.08.2024)
Spettmeis
Hei!
Er så heldig å ha besøk av spettmeis på fuglebrettet nesten daglig.
Har lagt merke til at den har en karakteristisk "vingelyd" akkurat i det den "tar av". Kan minne om lyden
som øyenstikkere lager.
Er det karakteristisk for spettmeis, eller er det vanlig hos noen andre arter?
Har ikke opplevd dette fra andre fugler jeg kjenner til.
K.R.A. (04.08.2024)
Svar:
Kjenner dessverre ikke til denne lyden - har aldri merket noe til det selv, så her har jeg dessverre ikke noe svar.
Roar Solheim (04.08.2024)
Snøgås?
Sett på tur i Rambergbukta fuglereservat på Jeløy idag. Ser på artsobservasjoner at noen har registrert en snøgås i går. Kan det være det? Den var alene sammen med mye grågås, skarv etc.
K.N.P. (04.08.2024)
Svar:
Ja, dette ser ut til å være en snøgås.
Roar Solheim (04.08.2024)
Splitterne?
Er dette en splitterne? Eller sandterne? RAmbergbukta fuglereservast på Jeløy idag. Satt på en sten
K.N.P. (04.08.2024)
Svar:
Kan se ut som en splitterne.
Roar Solheim (04.08.2024)
Svale
Når flyr svalene sydover
N.N (04.08.2024)
Svar:
September-oktober.
Roar Solheim (04.08.2024)
Spesiell Skjære
Har hatt denne på besøk i hagen flere ganger i år, senest i dag 04.08. Er dette en hybrid skjære, eller hva er det som skjer med hodet?
M.B. (04.08.2024)
Svar:
Nei, normal skjære med uvanlig farge på hodet.
Roar Solheim (04.08.2024)
Jaktfalk?
Vi har et reir i et grantre like ved huset vårt i Sigdal. Fått tatt bilder av ungene. De kommer nå ofte å sitter på mønet på uthuset, men er sky. Lyden på de voksne er lik jaktfalk.
R.H.D. (04.08.2024)
Svar:
Dette er tårnfalk. Jaktfalk er mye større, gråfarget og hekker ikke i trær nær folk.
Roar Solheim (04.08.2024)
skadet måkeunge som ikke har mor
Hei, jeg har i det siste observert en måkeunge som kommer i hagen vår ellers går rundt i gata som ikke klarer å fly, den ser ut som den er skadet for når folk jager eller går forbi så prøver den bare å løpe.
Den er andre måker som er i nærheten som ofte mobber den og jeg tror heller ikke at den har en mor, den er alltid alene. Er bare en dyreelsker og det er litt trist å se den sånn. Lurer på om dete kan gjøre noe med det? Har ikke peiling på fugler om det er normalt eller ikke men ville bare informere. Eller kanskje dere vet hvem man kan kontakte?
N.S. (03.08.2024)
Svar:
Ung fiskemåke, ser ut til å ha en dkadet vinge. Du må evt. prøve å finne lokale fuglefolk til å se på denne.
Roar Solheim (03.08.2024)
Sisik
Denne ble fotografert på sør-vest Grønland i går. Klarer ikke å finne ut om det er en gråsisik, polarsisik eller er det noe som heter grønlandssisik?
Å.M. (03.08.2024)
Svar:
Ser mest ut som en ung buskspurv, trolig sivspurv.
Roar Solheim (03.08.2024)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl kan dette være? Bilde er tatt på Rjukan, Telemark.
N.N (03.08.2024)
Svar:
Løvsanger.
Roar Solheim (03.08.2024)
Forstyrret reir med uhell.
Skulle ta påhengsmotoren ut av vedskjulet og oppdaget etter å ha flyttet ett par kubber som lå oppå den at et lite fuglenebb stakk opp fra en av de som lå igjen der. Der var to fugler oppi der, tror den er svarttroster. Jeg lot alt ligge da og vi fikk holde oss til roing denne sommeren. Men har siden da ikke sett noen foreldre komme tilbake (har fulgt med på god avstand) dette var på formiddagen og nå nærmer det seg natt. Er veldig bekymret for at jeg har skremt bort foreldrene og at de to stakkars ungene vil sulte på grunn av meg. Hva gjør man i en sånn situasjon?
K. (03.08.2024)
Svar:
Du kannok ikke gjøre annet enn å håpe at foreldrene dukker opp og godtar endringene.
Roar Solheim (03.08.2024)
Pynting på reir, kongeørn.
Når begynner kongeørna å pynte på reiret?
N.N (03.08.2024)
Svar:
Det tror jeg noen ørner kan gjøre spredt gjennom hele året. Men trolig høyest aktivitet før og under egglegging, februar-mars.
Roar Solheim (03.08.2024)
Siland
Hei, vi har i hele sommer observert en siland med en ENORM ungeflokk, vi har prøvd å telle og kom til over 20 nøster! I dag svømte de rett forbi stuevinduet igjen, se vedlagt bilde. Er det i det hele tatt mulig at det er denne ene silanda som er opphav til denne haugen av barn, eller har hun adoptert?
S. (03.08.2024)
Svar:
Dette er nok unger fra flere kull som enten har slått seg sammen frivillig, eller så har en av silandhunnene "kidnappet" unger fra andre.
Roar Solheim (03.08.2024)
Gulspurv
Vi har en gulspurv som sitter på mønet og synger nå først på august. Den kommer dag etter dag. Dette er på landsbygda. Hvorfor sitter den alene? Hører ingen flere gulspurver
T.J. (03.08.2024)
Svar:
Kanskje en hann som prøver å få seg en hunn for å starte et sent kull.
Roar Solheim (03.08.2024)
Fugl fløy i vinduet
Hei! Da vi kom på hytten i går, fant vi en død ringdue som så ut til å ha krasjet i vinduet. Vi kunne se at fuglen hadde flakset litt rundt, da den lå et par meter unna der vi kunne se at den hadde krasjet. Det vi synes var rart derimot, var at det lå strødd hele og ferske blåbær og små knopper over hele plattingen. Det så nesten ut som noen hadde vært der og strødd blåbær rundt, men det har ikke vært noen der, så det hadde tydelig noe med fuglen å gjøre. Hvordan kan dette ha seg? Kan fuglen ha fraktet bærene med seg på noe vis?
N.N (03.08.2024)
Svar:
Den kan ha gulpet dem opp i dødskampen.
Roar Solheim (03.08.2024)
Kattugle??
Svogeren min hørte kattugla tror han med hytta hans i går. Først lagte den vanlig lyd. Så lagte den en annen lyd. Jeg fikk film jeg tror det er en lokkelyd. Jeg sender filmen., mvh susanne
S.T.S. (03.08.2024)
Svar:
Ja, dette er kattugle.
Roar Solheim (03.08.2024)
Kongeørnas terretorium
Hei!
Eg prøver å finne ut kor stort terretoriumet til kongeørna er? Har de eit svar til meg?
M.A. (02.08.2024)
Svar:
Det varierer veldig alt etter hvor tette forekomster som finnes av mulige byttedyr. Variasjonen kan ligge fra 20 km2 til 200 km2, men i noen områder kan territorier være helt ned mot bare 5 km2.
Roar Solheim (03.08.2024)
Grønnfink fugleunge?
Hei. Da solen kom tilbake etter noen regndager poppet det opp flere fugleunger rundt gården. Skal tro om det er grønnfink? De er veldig energiske og tillitsfulle.
Fem mil sør for Narvik.
Gjerne kopi på epost.
LeneW
L. (03.08.2024)
Svar:
Nei, dette er sangere, ser ut til å være løvsanger.
Roar Solheim (03.08.2024)
Båt og fugler
Hei idag var vi på båt tur. Også så vi ikke at det var en ande familie i sikte. Så vi kom i ganske fort fart, men klarte å kjøre unna familien men var ganske nærme. Så det kom stor bølge på familien og moren bare flydde av gårde fra ungene sine og fløy ganske raskt og langt. Hvorfor gjorde hun det og kommer hun tilbake til familien sin? Og overlever unger bølger
N.N (02.08.2024)
Svar:
Ungene overlever nok bølgene, og hunnen finner nok også tilbake til ungene sine.
Roar Solheim (02.08.2024)
Er det strandsnipe fra øvre Akerselva?
Jeg lurer på om det kan være en strandsnipe, men jeg er usikker.
F.G. (02.08.2024)
Svar:
Ja, en ung strandsnipe.
Roar Solheim (02.08.2024)
Hvor er fuglene?
Husk skogsområdene rundt Østensjø vannet i Oslo er der omtrent ingen Fugler i år. Spurv, hakkespett, skjærer, kråker, skogsduer. Det må være 90 % mindre enn vanlig. Insektsmangel?
H. (02.08.2024)
Svar:
Meget mulig. Kald og regnfull juli har skapt vanskeligheter for mange insektspisende fugler kan det se ut til.
Roar Solheim (02.08.2024)
Skjære med blå hud ved øyet
Forekommer det at norske skjærer har blå hud ved øyet? Den på bildet ble observert i Oslo. Det kan kanskje ha vært en unge?
B.E.H. (02.08.2024)
Svar:
Kjenner ikke til det. Bildet er ikke enkelt, det er spørsmål om det er øyelokket du ser (?).
Roar Solheim (02.08.2024)
Hvilken fugl er dette?
Hvilken fugl er dett?
K.H. (02.08.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig lys på denne sangeren, slik at det ikke er mulig å si sikkert hvilken art det er. men mest sannsynlig er det en løvsanger.
Roar Solheim (02.08.2024)
Gjerdesmett besøker kjøttmeis
Vi har ei fuglekasse der kjøttmeis har ungane sine. Stadig vekk kjem ein liten gjerdesmett innom og kikker inn i fuglekassen. Stort sett kikker den bare inn og flyr vekk, men vi har også sett den fly ut derfra. Er dette vanleg? Har de noko forklaring på kvifor den gjer dette?
M. (02.08.2024)
Svar:
Hullrugere sjekker av og til ut reirhull selv når de er okkupert av andre - kanskje for å vurdere om de kan benyttes senere (?).
Roar Solheim (02.08.2024)
tidligere vår, tidligere trekk om høsten?
Hei. Jeg bor i et borettslag der fiskemåkene har reir på hustak og garasjetak, like ved sjøen. Det virker som om de kommer litt tidligere nå, og hekker tidligere, og også drar før? Nå registrerte jeg akkurat at de var borte i går, første august. Synes det er ganske tidlig. Men ungene er jo store nok. Mat skulle de jo ha tilgang til hele tiden uansett. Påvirker klimaet hvordan de trekker? Jeg bor på nordvestlandet.
L. (02.08.2024)
Svar:
Mange fuglearter kommer tidligere og hekker tidligere nå enn for noen tiår siden, noe som nok skyldes tidligere vårstart.
Roar Solheim (02.08.2024)
«Knekkelyd»
Jeg har en gjentagende lyd ifra skogen/trærne på hytta v sjøen. Det minner om en gren som knekker. Kan det være en fugl?
N.N (02.08.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere uten opptak av denne lyden.
Roar Solheim (02.08.2024)
Hvilken dueart er dette?
Denne duen var på besøk på verandaen vår i formiddag, kanskje så lenge som et par timer.
Den var ikke redd oss, og spiste litt havregryn.
Hølen Båthavn, Larvik
B.H. (01.08.2024)
Svar:
Byfue/tamdue.
Roar Solheim (02.08.2024)
Fuglereir i rosebusk
Hei! Har fått et fuglereir i rosebusken. Lurer på hvilken fuglearter de tilhører. (Se bilde.) De ble oppdaget under rydding av hekk. P.s: reiret og fugleungene/foreldrene får selvfølgelig ro og fred. Hekken får stå til ungene er ute av redet.
H. (01.08.2024)
Svar:
Ungene er for små til å kunne se art her.
Roar Solheim (02.08.2024)
Hei! Kan du hjelpe meg med hvilken fugl dette er?
Hvilken fugl er dette?
T.T. (01.08.2024)
Svar:
Umulig uten bilde her.
Roar Solheim (02.08.2024)
Fugl i Nordmarka Oslo
Vi var på tur i Nordmarka og hørte en fugl som lagde tre korte "krik krik krik" eller "krak krak krak". Har aldri hørt det før. Hørtes som en større fugl. Hva kan det være?
K. (02.08.2024)
Svar:
Kanskje ravn.
Roar Solheim (02.08.2024)
Drikkevann til fugler
Vi har Ecoli i drikkevannet, og må koke det. Jeg koker selvsagt vannet jeg gir fuglene å drikke også! Får meg ikke til å servere vann til dem som jeg ikke ville drukket selv 🙈
Men, noen sa til meg at det ikke er nødvendig å gi fuglene (måker, kråker, skjærer, småfugler) kokt avkjølt vann, men at de tåler bakteriene vi kan bli syke av.
Stemmer det?
A.M.H. (01.08.2024)
Svar:
Det har jeg dessverre ikke kunnskap om. Her må kanskje en veterinær rådspørres.
Roar Solheim (01.08.2024)
Fugle kopper
Hej
Vi har nogle krager som er vældig tamme og derfor følger os på vores gåture med hundene.
Nu har de fået en unge, den er som sone forældre også med på gåturen.
Nu mere vi møder den nu tammere bliver den, så vi har knyttet os til dem.
Nu har vi opdaget at den har fugle kopper. De vokser hurtigt på dens fødder.
Hvordan er det med krager, kan de leve med dette eller dør de?
M. (01.08.2024)
Svar:
Vet dessverre ikke hvordan kråkefugler reagerer på dette, og om de kan leve med det eller dør av det.
Roar Solheim (01.08.2024)
Mating av svaner og ender
Hva sier siste forskning ang å mate svaner og ender med brødmat? Er det greit eller ikke?
G. (01.08.2024)
Svar:
I begrensede mengder går det greit, men det kan sikkert bli for mye i enkelte byparker.
Roar Solheim (01.08.2024)
Hvor er Bjørkefinken
Hei, Bjørkefinken kunne man høre nesten over alt tidligere, men hvor har det blitt av den ? Savner den monotone lyden i skogene her i Trøndelag.
A.H. (01.08.2024)
Svar:
Vanskelig å vite, dessverre.
Roar Solheim (01.08.2024)
Gran eller løvsanger?
Leser at det kan være vanskelig å skille disse. Hva sier du?
E.G. (01.08.2024)
Svar:
Løvsanger. Guloransje bein.
Roar Solheim (01.08.2024)
Ugler plasserer seg under takutsstikk og skiter ned hele terrassen Gjøre hva
Hva kan vi gjøre med dette?
L.F.A. (01.08.2024)
Svar:
Da må du stenge av med netting slik at de ikke kommer til.
Roar Solheim (01.08.2024)
Hvilken art
Katten kom dessverre inn med en død fugl,
som jeg ikke kjenner igjen. Tenkte på linerle,
men den har vel mye mer hvitt på seg?
Oslo, 1 august 2024
M.A. (01.08.2024)
Svar:
Ung linerle.
Roar Solheim (01.08.2024)