Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 317 til 366 av totalt 49 924 spørsmål


#Diverse

Rovfugldebatt

Man ser i økende grad debatt om at det er så voldsomt mye rovfugl i fjellet og at noen ønsker å jakte på disse da «bestanden har tatt helt av». Ifølge rovbase er kongeørnbestanden stabil. Selv må jeg innrømme at jeg også har inntrykk av å se mer rovfugl, selv om det muligens heller er overvekt av tårnfalk/ fjellvåk o.l. Men disse spiser jo i hovedsak mus/lemen. I tillegg hører man om at gnagerbestandene og rypebestanden sliter. Har du noen teori på hvorfor det virker til å være mer rovfugl når man kanskje skulle tro det heller skulle være mindre av de, tatt i betraktning mindre byttedyr i fjellet?

Ø. (09.09.2024)

Svar:

Dette er helt klart en feiloppfatning. men noen tror at det er predatorene som styrer mengden av maten sin (mens det omvente er det økologisk riktige), og da blir enhver rovfugl lett ansett som "en for mye", dessverre. Musespiserne svinger i takt med smågnagerne, og de svinger med 3-4 år mellom toppårene. Vi forventer et toppår eller godt oppgangsår for smågnagere over hele Østlandet kommende sommer.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sykdom og skader

Sidensvans

Hei i 2 døgn har jeg tatt vare på en sidensvans som fløy i vinduet og skadet seg, nå har den kommet seg og spiser og er nysgjerrig ( har den i en sko eske) har prøvd flere ganger å sette den ut, virker sånn at han ikke får den ene vingen med seg. Hva gjør jeg? Kan det være at den trenger litt tid i det fri før den får til å fly igjen? Men er så redd Sjura/kråka de kommer med en gang jeg prøver å sette den ut. Vis jeg må ha den lenger i pleie skal jeg finne en større eske?

M. (09.09.2024)

Svar:

Ja, du må nok holde den inne i lenger tid. Det kan ta opp til et par uker før en vingestrekk eller lignende er helt helbredet. Gi den bær og frukt. Overmodne epler og pærer er topp!

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kva and er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Blant fleire stokkender ved Prestvannet i Tromsø er det ei and som ser ut som som ei stokkand, men er kvit på brystet. Er det ei stokkand med fargefeil, eller ein anna art?

K.J. (09.09.2024)

Svar:

Rømt tamand.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Diverse

Lavskrika

Aurdalsåsen, Valdres.
Tidligere hadde vi hyppig besøk av lavskrika året rundt. De siste to årene har de blitt fullstendig borte! Hvorfor?

P.M. (09.09.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite årsaken til, men dersom det har vært hogst i området, kan det skyldes manglende eldre barskog.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Økologi og atferd

Lommene atferd

Vi observerer storlom ved Beltern i Nordmarka. Den sitter stille med utspente vinger ganske lenge av gangen. Hvorfor gjør den dette?

H.O.T. (09.09.2024)

Svar:

Dette har med sosiale signaler mellom lomene å gjøre. Tror det kanskje er en markering av territorialitet, men finner ikke adferden eksakt forklart i de bøkene jeg har tilgjengelig, dessverre.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl?

Så to like på størrelse med ravn. Leika seg, men lå seilte også sirkel. Vi var på toppen av en ås ca 650moh. Så tydelig rødfarge over ryggen og ytterste halvdel av vingene varhvite. Observasjonen ble gjort på østlandet.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Fjellvåk kanskje(?).

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svart lavskrike

Har hørt disse mer enn sett dem. Lyder ligne på lavmælte skjærelyder.
(Har aldri sett skjære i området) Ligner på lyd av lavskrike jeg har hørt på opptak. Men ikke helt. Observerte 3 stykker i ei furu, v barskog overgang til innmark. Av størrelse mest som ei slank skjære. Nesten svart og langt nebb.
I hvert fall ikke noen brunfarger eller kort nebb som på bilder av lavskrike.
Austrheim kommune i Nordhordland

N.N (08.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere hva du kan ha sett uten bilde av fuglen, men det er nok ikke snakk om lavskrike i denne delen av landet.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fuglen ble tatt hjem av katten min. Den var død. Fuglen var større enn en gråspurv. Den var grå og hvit, mest hvit på brystet. Denne fuglen ble funnet ved kysten i sør-troms. Jeg har flere bilder av fuglen.

L. (08.09.2024)

Svar:

Dette er en ung sandlo.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Låvesvale

Vi har flere låvesvaler på gården og nå har alle unntatt to stk flydd av sted. Det er kanskje unger født i år. Er det noen forklaring på hvorfor de to ble igjen og vil de stikke av gårde alene sørover de to?? Det er nok snart to uker siden flokken dro.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Nei, ikke annet enn at de kanskje ikke har vært store nok til å legge ut på trekk.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Fuglekasser

Dueslag

Vi bor på gård i Oslo og duer ble holdt tidligere i due-slag. Vi har bygget et i hagen, men har bare ringduer. Vil de kunne hekke i dueslag og hva kan vi gjøre for p få duer dit.
Mvh
Jon

N.N (08.09.2024)

Svar:

Dueslag ble bygget for tamduer. Ville ringduer vil nok ikke bygge sine reir i slike innretninger.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Har hørt denne fuglen en del gjennom sommeren men klarer ikke sette noe ID på den. Er dessverre litt vanskelig å høre på opptaket men den har 3-4 litt langstrakte toner etter hverandre. Må nok settes på høyeste for å kunne høre det. Noe idé hva det er?
-Fauske, Nordland, 9 om kvelden

C.T. (08.09.2024)

Svar:

Jeg hører lyden, men klarer dessverre ikke å gjenkjenne hvilken art dette kan ha vært.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Pjuskete skjærer

Jeg har over flere år hatt en skjære familie på tomten, som jeg mater. Skjære paret er helt trygg på meg, og kommer ofte og setter seg ved siden av meg eller med ryggen til meg og pludrer og steller fjærene sine. Hver juli kommer de hit med fugleungene som har overlevd. Den ene, tror det er hunnen, har noen hvite merker rundt øyet. I år hadde de tre unger. Den minste, ser forferdelig pjusk ut i drakten med masse hvite merker rundt øynene/hodet. Alle ungene er rufsete, men den minste spesielt. De ser ellers helt frisk ut, med masse energi og spiser normalt. Men er dette noen kjent sykdom? Jeg har forsøkt å finne bilder på nettet for å identifisere det jeg ser, uten hell.

S.H. (08.09.2024)

Svar:

Det er4 mulig at de bare er i ferd med å skifte fjær, og ser pjuskete ut før de nye er helt utvokst. Dessverre umulig å vurdere uten bilde, og heller ikke da enkelt.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Har det blitt Færre Ringduer og samtidig flere kråkefugler?

Hei. Jeg synes det har hvert endel færre Ringduer på Østlandet i 2023 og 24, og samtidig stadig økende bestand av Kaier og Kråker, stemmer disse observasjonene overens med tellinger og er det en sammenheng?

N.N (07.09.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noen registreringer over større områder som kan bekrefte eventuelle endringer for disse artene, og i så fall skyldes det neppe noen sammenheng.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Måkene borte, Hegrekolonien vokser

Hei Ute på hytta hos oss i Råkvåg/Trøndelag har det alltid vært stor forekomst av måker. Nå er disse nesten fraværende, og i stedet har vi fått en stor koloni med hegre. Kan det være slik at hegre fortrenger måkene?

A.K.N.S. (08.09.2024)

Svar:

Neppe. Det er mer sannsynlig endring i hvilke fiskearter som finnes som mat for måkene og gråhegrene. Mulig at noe har endret seg der.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Små fugler forsvunnet plutselig

Andebu/Høyjord . Fra ca. andre uke av august , har observert at nesten alle små fugler som var aktive her forsvunnet. Stor aktivitet av alle typer av trost, spurv, meis , er ikke lenger synlig, og ikke skjære heller , som har vært stor plage her.Det ikke har skjedd før. Hvordan forklare det?

A.B. (08.09.2024)

Svar:

Det er ikke noen enkle forklaringer på slike observasjoner, dessverre.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl hører vi her?

Jeg har hørt denne nattestid/grålysning flere kvelder i august og september i år. I Agder. Hvilken fugl er det? Vedlagt videofil uten bilde, kun lyd.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Kattugle hunn.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Fugleforing

Fuglemat nok i tre uker

Hei! Jeg mater en familie på tre blåmeiser. Jeg skal dessverre bli innlagt på sykehus i tre uker og er litt bekymra. Hvilken type mat og hvor mye mat kan dere anbefaler for at de har nok mat i tre uker?Jeg bor i byen og mater de fuglene fra balkong. Takk for svar❤️

S.C. (07.09.2024)

Svar:

Meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter kan egne seg. Men meisene finner lett mat andre steder dersom det blir tomt hos deg.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Skarv langs kysten

Det er enorme mengder med skarv som hviler/hekker i en fjellside i Øygarden Nord Vest for Bergen. Pleier de bytte plasser? Har aldri sett slike mengder med skarv her før.

K.H. (08.09.2024)

Svar:

Skarver er ofte nokså tradisjonsbundet. Kan dessverre ikke forklare eventuelle endringer lokalt.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Fuglene i Frognerkilen

Hei:
Hvor er det blitt av svanene og gjessene i Frognerkilen?

N.N (08.09.2024)

Svar:

Det kan jeg dessverre ikke vite.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hørte denne lyden i et tre, lurer på hva det er. Myr, småskog like utenfor Trondheim

N.N (07.09.2024)

Svar:

Flaggspett.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Så denne i dag på en øy i Vestfold

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette ?
En jord ugle ?

E.C.G. (07.09.2024)

Svar:

Nei, haukugle. Er den skadet? Dette er IKKE en naturlig plass for en haukugle å sitte.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hjelp til identifisering

Bilde vedlagt spørsmålet

Så denne lille gjengen ved Orre strand. Hvilken type and kan det være?

N.N (08.09.2024)

Svar:

Dårlig (mørkt) bilde, men mistenker kvinender.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Kva for ein fugl?

Kva for ein fugl står på «same stad « i lufta, berre slår med vingene??

N.N (08.09.2024)

Svar:

Tårnfalk.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en juvenil polarsnipe?

Bilde vedlagt spørsmålet

N.N (08.09.2024)

Svar:

Litt for langt hold for å se sikkert, men sannsynlig.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Hærfugl

Det vart observert Hærfugl på Folkestad i Volda kommune den 7.9. Spørsmålet mitt er.... er det en skjelden fugl her?

E.A.V. (08.09.2024)

Svar:

Hærfugl er sjelden over alt i Norge, men noen blir observert årlig. De kan dukke opp nærmest over hele landet.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kan dette være en dvergfalk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett ved jærkysten forleden dag.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Ja, dette er en dvergfalk, mistenker en ungfugl.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Nattravn

Hvilken ansvar har kommune og fylket for å ta vare på områder hvor Nattrav er lokalisert?

M. (08.09.2024)

Svar:

Det bør du spørre Statsforvalter miljøvern i ditt eget fylke om.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hurtige skarpe fløytelyder

Vi har hytte i Hedalen i Valdres, 850 moh.
Hvilken fugl er det som synger for oss? Den kommer ikke inntil hytta så jeg har dessverre ikke bilde, men sender lydfil.
På forhånd takk!

K.R. (07.09.2024)

Svar:

Høres ikke fugleaktig ut.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Linerle

Trekker umerket i flokk

N.N (08.09.2024)

Svar:

Er dette et spørsmål???

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Lyden var ikke fugl!

Hei! Viste seg at «fuglen». på lydopptaket var noe helt annet! 😅 Så jeg.kansellerer mitt spørsmål!
Mvh Kristin Rolfsnes

K.R. (07.09.2024)

Svar:

Takk for oppklaring.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ikke sikker på art

Bilde vedlagt spørsmålet

Sliter med å artsbestemme denne.
Vesterålen i dag.

N.N (07.09.2024)

Svar:

Rømt tamand.

Roar Solheim (07.09.2024)


#Fugleforing

Foring av fugl

Hei! Ca hvor lang tid tar det før fuglene oppdager mat strødd på bakken?

M.S. (06.09.2024)

Svar:

Det kan skje lynkjapt, eller det kan ta dagevis - dessverre ikke mulig å angi noen bestemt tid for dette.

Roar Solheim (07.09.2024)


#Økologi og atferd

"Alarmlyd" kattugle

I kveld hørte vi noen høye gjentakende skrik rett utenfor huset. Søkte det opp, og ser at det er "alarmlyden" til at kattuglen. Hva er årsaken til at de lager slike lyder?

N.N (06.09.2024)

Svar:

På denne tiden av året holder ungfuglene fra i sommer på å spre seg vekk fra sine foreldre, og leter etter nye tilholdssteder. Da blir det gjerne mye roping fra de etablerte kattugleparene, som sier i fra at området deres er opptatt.

Roar Solheim (07.09.2024)


#Diverse

Hønsehauk tar høne

Hei, i dag har vi dessverre hatt besøk av en hønsehauk som har klart å ta en av hønene våre. Vi fulgte etter hauken inn i skogen, men mistet den deretter av synet. Mitt spørsmål til deg/dere er hvordan vi kan gå frem for å prøve å finne igjen hønen vår. Vil det være lurest å lete i høyden, eller på bakken mellom steiner og diverse? Er det også slik at det er en mulighet for at vi kan finne henne igjen levende?

Veldig takknemlig for svar!!!

N.N (06.09.2024)

Svar:

Det er nok neppe sannsynlig å finne denne høna i live. Hønsehauken vil neppe ha fløyet langt med et så stort byttedyr. Vanligvis blir den sittende på bakken eller en trerot, litt opp fra bakken, for å ribbe og spise en fugl. Hvis du lar hønene dine gå fritt ute, må du nok regne med en viss fare for at hønsehauk igjen kan prøve å fange en av dem. Har selv hatt høner, og de fikk utegård med revesikker netting nedgravd langs kanten, samt plast bølgeblikk tak som hindret muligheten for hønsehauken til å jakte på hønene. Vil sterkt anbefale en slik løsning for å trygge høner.

Roar Solheim (07.09.2024)


#Diverse

Dvergspetten

Hvilke dyr blir dvergspetten spist av?

N.N (06.09.2024)

Svar:

Mange rovfugler og ugler kan nok ta en slik hvis de får muligheten.

Roar Solheim (07.09.2024)


#Spor og sportegn

Fjœr fra rovfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Har en hubro som liker seg under et halvtak på tunet når været er surt.
Fant denne ikke så langt vekke fra det. Er det hubroen eller har jeg andre på jakt?

M. (06.09.2024)

Svar:

Dette er en armsvingfjær fra en voksen kattugle (ikke klekket i sommer).

Roar Solheim (07.09.2024)


#Diverse

Syk fugl i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei

Hvilken fugl er dette og hvilken sykdom har den? Fant den i hagen, trodde først den var skadet, så så jeg at den var sløv og utmattet. Om ønskelig kan jeg sende flere bilder og videosnut. Jeg burde ha tatt på engangshansker! Vasket hendene først med oppvasksåpe og deretter med klorvann.
Mvh LH

L.H. (06.09.2024)

Svar:

Dette er en grønnfink, i ferd med å få nye fjær. Kanskje har den bare fått hjernerystelse etter et treff mot vindu.

Roar Solheim (06.09.2024)


#Diverse

sommerfugl

kan sommerfugler bæsje.

N.N (06.09.2024)

Svar:

Ja, men ekskrementer kommer nok kun fra de som spiser nektar som voksne. Noen gjør ikke dette i løpet av kort levetid som voksne. Som larver lager de ganske markante ekskrement-klumper.

Roar Solheim (06.09.2024)


#Diverse

Flytte ugle?

Vi har tatt over en gammel hytte der det bor en ugle i toppen av pipehatten. Det har ikke vært fyrt i den på mange år, men det ønsker vi å gjøre. Hvordan går vi frem?
Vi tenkte å lage en uglekasse som den forhåpentligvis vil flytte inn i. Vi tror nok det er en perleugle.

S. (06.09.2024)

Svar:

Nei, det er mer typisk for kattugler å sitte slik. Dette er kun en sitteplass på dagtid, ikke et fast bosted eller reirplass på denne tiden av året. Derfor kan dere trygt fyre. Hvis ugla tilfeldigvis skulle sitte i pipeåpningen når det kommer røyk, vil den bare fly vekk. Dere kan gjerne henge opp en uglekasse (10 cm diameter åpning, heng den ca 4 mob), såp kanskje dere får en hekkende ugle i den til våren!

Roar Solheim (06.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff denne når jeg var på tur i skogen på Andøy nå i September.Helt uredd, men på grunn av hunden min fikk jeg ikke tatt bilder nærmere. Virket som en ungfugl som ikke helt hadde styr på å ta av fra bakkenivå ennå.

M.B.S. (06.09.2024)

Svar:

Årsunge av fjellvåk.

Roar Solheim (06.09.2024)


Test

Dette er en test

N.N (06.09.2024)

Svar:

Det er OK.

Odd Johan Berland (06.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette da? Bildet er tatt på vestlandet i dag.

K. (05.09.2024)

Svar:

Unge polarsniper.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugler er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilke fugler er dette? Er det en Heilo til venstre? Bildet er tatt på vestlandet i dag.
(sendte spørsmål i stad, men glemte bildet :))

K. (05.09.2024)

Svar:

Heilo til venstre, den andre ser ut til å være en brushane.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilke fugler er dette?

Hvilke to fugler er dette? Er det en Heilo til venstre? Bildet er tatt på vestlandet i dag

K. (05.09.2024)

Svar:

Bilde mangler.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Økologi og atferd

Kongeørn

Så på Tv2 nyhetene ei kongeørn som angrep en mann på fjellet…
Er dette normal?

F.O. (05.09.2024)

Svar:

Nei, overhodet ikke. Har dessverre ikke sett opptakene, så det er vanskelig å tolke hva som kan ha skjedd.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl for meg

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?
Mvh Arve

A.O.J. (05.09.2024)

Svar:

Ung gjøk.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Økologi og atferd

Duer som er svært innpåtrengende

Jeg opplevde i dag at en due kom nærmere og nærmere der jeg satt. Den var svært innpå trengende.
Det virket nesten som den hadde tenkt å angripe. Kan duer angripe mennesker?

N.N (05.09.2024)

Svar:

Nei, de har jo ikke akkurat utstyr for å "angripe" noe. Kanskje har denne blitt matet at mennesker, og assosierer tobeininger med mat (?).

Roar Solheim (05.09.2024)


#Fugleforing

Mate fugler i nabolaget?

Jeg har lyst å mate småfuglene i høst og vinter. Vi bor i rekkehus og har en liten hage. Vi har et lite tre i hagen der jeg kunne hengt opp fuglemater, men treet er ungt og er så vidt 2 meter høyt - både vi og naboen har katt, og jeg har ikke lyst å lage en fuglebuffet til dem!

Jeg bor i et nabolag med masse rekkehus, og det er en del store trær rundt om kring, så jeg lurte på om jeg kunne henge opp fuglemater i et av disse. Finner ikke ut om dette er lov eller ikke, men ser at en nabo har fuglemater på verandaen sin.

Er det helt galt av meg å henge opp fuglemat i et av disse «offentlige» trærne?

H. (05.09.2024)

Svar:

Nei, men du bør bare henge opp mat som ikke gir mye nedfall på bakken. I slike nabolag er det lett at noen har hysterisk redsel for smågnagere som lett finner slik mat, og da skylder de på at det er fuglematingen som er skyld i at gnagerne overhodet finnes i området. Hvilket er feil. Bruk halve kokosnøtter, meiseboller i metallnettrør og kanskje jordnøtter i mer finmaskede metallnettrør.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Og hvem er dette - lydfil

Nå lurer vi hvem dette er, som strøk over tunet i mørket (bittelitt element av min mann som plystrer i starten for å få den til å svare… usikkert om det funka)

S.W. (04.09.2024)

Svar:

Kattugle hunn.

Roar Solheim (05.09.2024)


#Diverse

Lite trost

De senere årene har jeg opplevd at det blir stadig færre trost rundt Fredrikstad, Svartsurbærene får nå stå urørt. Er mine observasjoner riktig?

N.N (04.09.2024)

Svar:

Sannsynligvis ja. Mange rapporterer om færre troster av flere arter.

Roar Solheim (04.09.2024)

««første 317 - 366 av 49 924 siste»»