Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 305 til 354 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
Bygd i Indre Sogn
Hei! Har lagt merke til at det er total mangel på trost og stare i seinsommar og haust, til tross for enorme mengder av t.d. rognebær. Vanlegvis har trost vore her til ut i november. Kva skjer? Er det andre som har lagt merke til det samme?
J.N. (11.09.2024)
Svar:
Noen har kommentert dette, men siden det er mye rognebær kan flokkene være opptatt med å ta for seg andre steder.
Roar Solheim (11.09.2024)
Småfugl i flokk / Sverm
Observert store svermer med småfugl på Golsfjellet.
Hva slags fugl kan det værel
ll
M.S. (11.09.2024)
Svar:
Kan kanskje dreie seg om gråsisik, men dessverre umulig å vite uten bilde av dem.
Roar Solheim (11.09.2024)
Ørn i Stange, Innlandet?
Kjører daglig langs E6 mot Lillehammer. Ser ofte store brune fugler med gult nebb. Er definitivt noe som ligner på ørn, men er det ørn, hauk eller falk?
C. (11.09.2024)
Svar:
Mest sannsynlig er det musvåk, men uten bilde av fuglen er det umulig å si sikkert.
Roar Solheim (11.09.2024)
‘’Hen’’ eller gammelhane?
Tok bilde av dette orrfuglparet i dag 10.9.24 på hytta i Selbu. Den nærmeste fuglen har mye brunt samt mangler fjærdrakt på hals og hode. Er det en ‘’hen’’ , årskylling eller gammelhane?
R.L. (10.09.2024)
Svar:
Dette er to orrfugl"kyllinger" fra i sommer. Den bakerste en hunnfugl, og den fremste en hann som nå er i ferd med å skifte den spraglete ungfugldrakten til hannens sorte kroppsfjær.
Roar Solheim (10.09.2024)
Merkelig gås
Tok bilde av denne gåsa ytterst på odden ved Falsterbo 6/9 i år. Hva er det?
S.F. (10.09.2024)
Svar:
Ung gravand - ikke en gås.
Roar Solheim (10.09.2024)
Havørn ? eller?
Denne ørnen ble observert i Tjeldsund kommune. Den sto sammen med noen kråker og spiste ved veibanen, mulig rester av en påkjørt rev. Er det en havørn? eller?
Beklager dårlig kvalitet på video/bilde
E.U. (10.09.2024)
Svar:
Ja, en ung havørn.
Roar Solheim (10.09.2024)
Spurveugle
Hei, lurer på om spurveugla syng/lager lyd heile året. Eller er det medt i sesong for parring dette skjer . Er det mulig å lokke på den sjølv ?
H.S. (10.09.2024)
Svar:
Under hekketiden, og også om høsten. Da har de en egen høstsang med stigende tonerekke.
Roar Solheim (10.09.2024)
H ordan fugl er dette?
Fikk et bilde av svigermor som bor på gård i Gol, vi lurer på hvordan fugl dette er.
L. (10.09.2024)
Svar:
Ikke lett å si det, dessverre, fordi bildet mangler her.
Roar Solheim (10.09.2024)
Svalehus
Hei,
jeg er klubbsekretær i en golfklubb hvor vi er opptatt av å bidra med vårt arbeide opp mot biologisk mangfold. MENvi har noe problemer med svaler, de bygger rede oppunder taket rundt hele klubbhuset. Svalene i seg selv er ikke til sjenanse i så stor grad, og beholder de gjerne grunnet deres bidrag til å holde myggbestanden nede. Men det er dessverre mye fugleavføring og deler av redet på bakken her, og også da i vår kafe, over inngangsdører etc. Vi vil gjerne beholde svalene, men ikke her. Finnes det en god "oppskrift" på å bygge svalehus? Et eget hus der svalene kan bygge sin bolig? Vi vil gjerne etablere dette flere steder på øya, ved golfbanen - hvor det har masse mat. Takk for svar.
G.H.S. (10.09.2024)
Svar:
Dette høres ut som taksvaler. Det finnes kunstige svalereir som ligner taksvalenes egne reir, men de må også settes opp på lignende sted. En mulighet for å unngå svaleskiten på bakken under reirene, kan være å sette opp en bred planke/brett litt under reirene, slik at svaleskiten havner på disse.
Roar Solheim (10.09.2024)
Kunstig fuglerede
Hei. Noen svaler har laget rede inne i vårt uthus på fjellet. De har kommet inn via et hull i veggen. De har forduftet nå og jeg ønsker å fjerne redet. En fugletitter venn nevnte at jeg kunne kjøpe et kunstig rede - som svalene kan bygge videre på - og sette opp på et annet egnet sted der jeg er mer komfortabel med at svalene kan etablere rede. Har dere noe kunnskap om slikt?
T.R.B. (10.09.2024)
Svar:
Hvis dette er låvesvale, kan du enkelt sette opp en liten "platting" på 10 x 10 cm oppunder takutstikk som svalene kan bygge på. Sett dem slik at det ikke betyr noe at svaleskitten faller ned under der reir bygges.
Roar Solheim (10.09.2024)
Kan dette være skogdue?
Ved fritidsboligen er det mange ringduer. Denne gikk og brukte neppet flittig nede i bakken hvor jeg kom kjørende med grasklipperen. Den gikk rolig foran meg og tok ikke til vingene før jeg var ca 4 meter bak. Fløy bare noen meter nedover veien. Fløy så bak meg og satte seg på nytt noen meter bak meg. På tur tilbake gjentok det samme seg. Fikk tatt 2 bilder. I forhold til ringduene virket den nesten som tam. Jeg syntes fuglen virket noe større enn ringduene vi ofte ser.
A. (09.09.2024)
Svar:
Dette er en ringdue, men det ser ut til at det kan være en ungfugl fra i sommer.
Roar Solheim (09.09.2024)
10 store fugler i flokk, høyt
Vi observerte minst 10 store fugler ganske høyt over Vauldalen i Brekkebygd søndag 8.9. Vi hørte flere grove lyder, litt hakkende. De kretset lenge på samme sted. Bildene våre er dårlige og langt unna, men kanskje kan dere se hva dette var. De så mørke ut, men var for høyt oppe til at vi kunne se ev. tegninger.
T.E.W. (09.09.2024)
Svar:
Mest sannsynlig ravner.
Roar Solheim (09.09.2024)
Hvilken fugl skriker på natta?
Jeg lurer på hvilken fugl som skriker slik på natta? Det er en temmelig høy lyd og kan høres på videoen vedlagt.
L. (09.09.2024)
Svar:
Kattugle hunnfugl.
Roar Solheim (09.09.2024)
Hvilken fugl er dette?
Fant dette kadavaret i høyfjellet i Rogaland. Klarer dere å bestemme arten basert på bildet?
O. (09.09.2024)
Svar:
Nei, dette er ikke nok. Kan bare se at det er en rovfugl pga nebbet.
Roar Solheim (09.09.2024)
Kongeørn
Har kongeørner endret adferd… leser at flere har blitt angrepet?
R.H. (09.09.2024)
Svar:
Nei, dette er et unikt enkelttilfelle, og det dreier seg nok om samme individ, en ungfugl. Teoretisk kan en tenke seg at foreldrefuglene er døde, og at det er dette som har fått fuglen til både å prøve seg på noe høyst unaturlig, og dernest å flytte seg mye tidligere og lenger enn ungfugler ellers vil gjøre når de blir støttefóret av foreldrene. Det er i alle fall noe høyst uvanlig som må ligge til grunn for det som har hendt denne siste uka i midt-Norge!
Roar Solheim (09.09.2024)
Skjære og kråker
Så ut av vinduet idag å så at det var noen kråker og skjære som fløy rundt verande og holdt seg i det samme treet. Lurte på hva de egentlig holdt på med, så kanskje ut som de prøvde å skremme værandre vekk.
N.N (09.09.2024)
Svar:
Ja, det er det mest sannsynlige. Kråker og skjærer er IKKE alltid på god fot med hverandre, siden de kan spise hverandres egg.
Roar Solheim (09.09.2024)
Den stumme gjøken
Hvordor er gjøken stum når den overvintrer? Hva er grunnen til at den ikke lager "ko-ko"-lyder der?
N.N (09.09.2024)
Svar:
Fordi ko-ko lydene er gjøkens sang, og den bruker lyden både til å markere territorium, og for å tiltrekke seg en make. det gjør den ikke i Afrika.
Roar Solheim (09.09.2024)
Sidensvans
Takk for svar. Den spiser godt. Men burde den få større plass? Større eske?
M. (09.09.2024)
Svar:
Det går trolig bra.
Roar Solheim (09.09.2024)
Hvilken fugl er dette
Vi er usikre på hvilken fugl dette er og diskusjonene er mange. Kan dere hjelpe oss?
T. (09.09.2024)
Svar:
Ung hønsehauk.
Roar Solheim (09.09.2024)
Rovfugldebatt
Man ser i økende grad debatt om at det er så voldsomt mye rovfugl i fjellet og at noen ønsker å jakte på disse da «bestanden har tatt helt av». Ifølge rovbase er kongeørnbestanden stabil. Selv må jeg innrømme at jeg også har inntrykk av å se mer rovfugl, selv om det muligens heller er overvekt av tårnfalk/ fjellvåk o.l. Men disse spiser jo i hovedsak mus/lemen. I tillegg hører man om at gnagerbestandene og rypebestanden sliter. Har du noen teori på hvorfor det virker til å være mer rovfugl når man kanskje skulle tro det heller skulle være mindre av de, tatt i betraktning mindre byttedyr i fjellet?
Ø. (09.09.2024)
Svar:
Dette er helt klart en feiloppfatning. men noen tror at det er predatorene som styrer mengden av maten sin (mens det omvente er det økologisk riktige), og da blir enhver rovfugl lett ansett som "en for mye", dessverre. Musespiserne svinger i takt med smågnagerne, og de svinger med 3-4 år mellom toppårene. Vi forventer et toppår eller godt oppgangsår for smågnagere over hele Østlandet kommende sommer.
Roar Solheim (09.09.2024)
Sidensvans
Hei i 2 døgn har jeg tatt vare på en sidensvans som fløy i vinduet og skadet seg, nå har den kommet seg og spiser og er nysgjerrig ( har den i en sko eske) har prøvd flere ganger å sette den ut, virker sånn at han ikke får den ene vingen med seg. Hva gjør jeg? Kan det være at den trenger litt tid i det fri før den får til å fly igjen? Men er så redd Sjura/kråka de kommer med en gang jeg prøver å sette den ut. Vis jeg må ha den lenger i pleie skal jeg finne en større eske?
M. (09.09.2024)
Svar:
Ja, du må nok holde den inne i lenger tid. Det kan ta opp til et par uker før en vingestrekk eller lignende er helt helbredet. Gi den bær og frukt. Overmodne epler og pærer er topp!
Roar Solheim (09.09.2024)
Kva and er dette?
Blant fleire stokkender ved Prestvannet i Tromsø er det ei and som ser ut som som ei stokkand, men er kvit på brystet. Er det ei stokkand med fargefeil, eller ein anna art?
K.J. (09.09.2024)
Svar:
Rømt tamand.
Roar Solheim (09.09.2024)
Lavskrika
Aurdalsåsen, Valdres.
Tidligere hadde vi hyppig besøk av lavskrika året rundt. De siste to årene har de blitt fullstendig borte! Hvorfor?
P.M. (09.09.2024)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite årsaken til, men dersom det har vært hogst i området, kan det skyldes manglende eldre barskog.
Roar Solheim (09.09.2024)
Lommene atferd
Vi observerer storlom ved Beltern i Nordmarka. Den sitter stille med utspente vinger ganske lenge av gangen. Hvorfor gjør den dette?
H.O.T. (09.09.2024)
Svar:
Dette har med sosiale signaler mellom lomene å gjøre. Tror det kanskje er en markering av territorialitet, men finner ikke adferden eksakt forklart i de bøkene jeg har tilgjengelig, dessverre.
Roar Solheim (09.09.2024)
Hvilken rovfugl?
Så to like på størrelse med ravn. Leika seg, men lå seilte også sirkel. Vi var på toppen av en ås ca 650moh. Så tydelig rødfarge over ryggen og ytterste halvdel av vingene varhvite. Observasjonen ble gjort på østlandet.
N.N (08.09.2024)
Svar:
Fjellvåk kanskje(?).
Roar Solheim (09.09.2024)
Svart lavskrike
Har hørt disse mer enn sett dem. Lyder ligne på lavmælte skjærelyder.
(Har aldri sett skjære i området) Ligner på lyd av lavskrike jeg har hørt på opptak. Men ikke helt. Observerte 3 stykker i ei furu, v barskog overgang til innmark. Av størrelse mest som ei slank skjære. Nesten svart og langt nebb.
I hvert fall ikke noen brunfarger eller kort nebb som på bilder av lavskrike.
Austrheim kommune i Nordhordland
N.N (08.09.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vurdere hva du kan ha sett uten bilde av fuglen, men det er nok ikke snakk om lavskrike i denne delen av landet.
Roar Solheim (09.09.2024)
Hvilken fugl er dette?
Fuglen ble tatt hjem av katten min. Den var død. Fuglen var større enn en gråspurv. Den var grå og hvit, mest hvit på brystet. Denne fuglen ble funnet ved kysten i sør-troms. Jeg har flere bilder av fuglen.
L. (08.09.2024)
Svar:
Dette er en ung sandlo.
Roar Solheim (08.09.2024)
Låvesvale
Vi har flere låvesvaler på gården og nå har alle unntatt to stk flydd av sted. Det er kanskje unger født i år. Er det noen forklaring på hvorfor de to ble igjen og vil de stikke av gårde alene sørover de to?? Det er nok snart to uker siden flokken dro.
N.N (08.09.2024)
Svar:
Nei, ikke annet enn at de kanskje ikke har vært store nok til å legge ut på trekk.
Roar Solheim (08.09.2024)
Dueslag
Vi bor på gård i Oslo og duer ble holdt tidligere i due-slag. Vi har bygget et i hagen, men har bare ringduer. Vil de kunne hekke i dueslag og hva kan vi gjøre for p få duer dit.
Mvh
Jon
N.N (08.09.2024)
Svar:
Dueslag ble bygget for tamduer. Ville ringduer vil nok ikke bygge sine reir i slike innretninger.
Roar Solheim (08.09.2024)
Fuglelyd
Har hørt denne fuglen en del gjennom sommeren men klarer ikke sette noe ID på den. Er dessverre litt vanskelig å høre på opptaket men den har 3-4 litt langstrakte toner etter hverandre. Må nok settes på høyeste for å kunne høre det. Noe idé hva det er?
-Fauske, Nordland, 9 om kvelden
C.T. (08.09.2024)
Svar:
Jeg hører lyden, men klarer dessverre ikke å gjenkjenne hvilken art dette kan ha vært.
Roar Solheim (08.09.2024)
Pjuskete skjærer
Jeg har over flere år hatt en skjære familie på tomten, som jeg mater. Skjære paret er helt trygg på meg, og kommer ofte og setter seg ved siden av meg eller med ryggen til meg og pludrer og steller fjærene sine. Hver juli kommer de hit med fugleungene som har overlevd. Den ene, tror det er hunnen, har noen hvite merker rundt øyet. I år hadde de tre unger. Den minste, ser forferdelig pjusk ut i drakten med masse hvite merker rundt øynene/hodet. Alle ungene er rufsete, men den minste spesielt. De ser ellers helt frisk ut, med masse energi og spiser normalt. Men er dette noen kjent sykdom? Jeg har forsøkt å finne bilder på nettet for å identifisere det jeg ser, uten hell.
S.H. (08.09.2024)
Svar:
Det er4 mulig at de bare er i ferd med å skifte fjær, og ser pjuskete ut før de nye er helt utvokst. Dessverre umulig å vurdere uten bilde, og heller ikke da enkelt.
Roar Solheim (08.09.2024)
Har det blitt Færre Ringduer og samtidig flere kråkefugler?
Hei. Jeg synes det har hvert endel færre Ringduer på Østlandet i 2023 og 24, og samtidig stadig økende bestand av Kaier og Kråker, stemmer disse observasjonene overens med tellinger og er det en sammenheng?
N.N (07.09.2024)
Svar:
Har dessverre ikke noen registreringer over større områder som kan bekrefte eventuelle endringer for disse artene, og i så fall skyldes det neppe noen sammenheng.
Roar Solheim (08.09.2024)
Måkene borte, Hegrekolonien vokser
Hei Ute på hytta hos oss i Råkvåg/Trøndelag har det alltid vært stor forekomst av måker. Nå er disse nesten fraværende, og i stedet har vi fått en stor koloni med hegre. Kan det være slik at hegre fortrenger måkene?
A.K.N.S. (08.09.2024)
Svar:
Neppe. Det er mer sannsynlig endring i hvilke fiskearter som finnes som mat for måkene og gråhegrene. Mulig at noe har endret seg der.
Roar Solheim (08.09.2024)
Små fugler forsvunnet plutselig
Andebu/Høyjord . Fra ca. andre uke av august , har observert at nesten alle små fugler som var aktive her forsvunnet. Stor aktivitet av alle typer av trost, spurv, meis , er ikke lenger synlig, og ikke skjære heller , som har vært stor plage her.Det ikke har skjedd før. Hvordan forklare det?
A.B. (08.09.2024)
Svar:
Det er ikke noen enkle forklaringer på slike observasjoner, dessverre.
Roar Solheim (08.09.2024)
Hvilken fugl hører vi her?
Jeg har hørt denne nattestid/grålysning flere kvelder i august og september i år. I Agder. Hvilken fugl er det? Vedlagt videofil uten bilde, kun lyd.
N.N (08.09.2024)
Svar:
Kattugle hunn.
Roar Solheim (08.09.2024)
Fuglemat nok i tre uker
Hei! Jeg mater en familie på tre blåmeiser. Jeg skal dessverre bli innlagt på sykehus i tre uker og er litt bekymra. Hvilken type mat og hvor mye mat kan dere anbefaler for at de har nok mat i tre uker?Jeg bor i byen og mater de fuglene fra balkong. Takk for svar❤️
S.C. (07.09.2024)
Svar:
Meiseboller i metallnett og halve kokosnøtter kan egne seg. Men meisene finner lett mat andre steder dersom det blir tomt hos deg.
Roar Solheim (08.09.2024)
Skarv langs kysten
Det er enorme mengder med skarv som hviler/hekker i en fjellside i Øygarden Nord Vest for Bergen. Pleier de bytte plasser? Har aldri sett slike mengder med skarv her før.
K.H. (08.09.2024)
Svar:
Skarver er ofte nokså tradisjonsbundet. Kan dessverre ikke forklare eventuelle endringer lokalt.
Roar Solheim (08.09.2024)
Fuglene i Frognerkilen
Hei:
Hvor er det blitt av svanene og gjessene i Frognerkilen?
N.N (08.09.2024)
Svar:
Det kan jeg dessverre ikke vite.
Roar Solheim (08.09.2024)
Fuglelyd
Hørte denne lyden i et tre, lurer på hva det er. Myr, småskog like utenfor Trondheim
N.N (07.09.2024)
Svar:
Flaggspett.
Roar Solheim (08.09.2024)
Så denne i dag på en øy i Vestfold
Hva slags fugl er dette ?
En jord ugle ?
E.C.G. (07.09.2024)
Svar:
Nei, haukugle. Er den skadet? Dette er IKKE en naturlig plass for en haukugle å sitte.
Roar Solheim (08.09.2024)
Hjelp til identifisering
Så denne lille gjengen ved Orre strand. Hvilken type and kan det være?
N.N (08.09.2024)
Svar:
Dårlig (mørkt) bilde, men mistenker kvinender.
Roar Solheim (08.09.2024)
Kva for ein fugl?
Kva for ein fugl står på «same stad « i lufta, berre slår med vingene??
N.N (08.09.2024)
Svar:
Tårnfalk.
Roar Solheim (08.09.2024)
Er dette en juvenil polarsnipe?
N.N (08.09.2024)
Svar:
Litt for langt hold for å se sikkert, men sannsynlig.
Roar Solheim (08.09.2024)
Hærfugl
Det vart observert Hærfugl på Folkestad i Volda kommune den 7.9. Spørsmålet mitt er.... er det en skjelden fugl her?
E.A.V. (08.09.2024)
Svar:
Hærfugl er sjelden over alt i Norge, men noen blir observert årlig. De kan dukke opp nærmest over hele landet.
Roar Solheim (08.09.2024)
Kan dette være en dvergfalk?
Sett ved jærkysten forleden dag.
N.N (08.09.2024)
Svar:
Ja, dette er en dvergfalk, mistenker en ungfugl.
Roar Solheim (08.09.2024)
Nattravn
Hvilken ansvar har kommune og fylket for å ta vare på områder hvor Nattrav er lokalisert?
M. (08.09.2024)
Svar:
Det bør du spørre Statsforvalter miljøvern i ditt eget fylke om.
Roar Solheim (08.09.2024)
Hurtige skarpe fløytelyder
Vi har hytte i Hedalen i Valdres, 850 moh.
Hvilken fugl er det som synger for oss? Den kommer ikke inntil hytta så jeg har dessverre ikke bilde, men sender lydfil.
På forhånd takk!
K.R. (07.09.2024)
Svar:
Høres ikke fugleaktig ut.
Roar Solheim (08.09.2024)
Linerle
Trekker umerket i flokk
N.N (08.09.2024)
Svar:
Er dette et spørsmål???
Roar Solheim (08.09.2024)
Lyden var ikke fugl!
Hei! Viste seg at «fuglen». på lydopptaket var noe helt annet! 😅 Så jeg.kansellerer mitt spørsmål!
Mvh Kristin Rolfsnes
K.R. (07.09.2024)
Svar:
Takk for oppklaring.
Roar Solheim (08.09.2024)
Ikke sikker på art
Sliter med å artsbestemme denne.
Vesterålen i dag.
N.N (07.09.2024)
Svar:
Rømt tamand.
Roar Solheim (07.09.2024)