Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 594 til 643 av totalt 50 265 spørsmål «forrige neste»
foring av fugler.
Jeg har foret fugler hele våres,sommer med meiseboller ,og stort sett har det vert pilfink,blåmeis og kjøttmeis i mengder. Nå lurer jeg på hvorfor de ikke de er å se? jeg er taknemlig for svar.
N.N (17.09.2024)
Svar:
Det er det dessverre vanskelig, for ikke å si nesten umulig, å vite svaret på.
Roar Solheim (17.09.2024)
kvitkingjess i trekk
Hei,
En svær flokk, flere hundre individer, kvitkinngjess har vært innom Bogstadvannet i Oslo noen dager. Nå har de fløyet, men en liten gruppe, litt over ti, er igjen - har kanskje tenkt å komme seg på en senere plog? Hvordan skjer trekket vanligvis? Er det slik at en gruppe som har hekket sammen drar av sted, blir sett av andre som så slutter seg til, osv til de blir store flokker som den på Bogstad. Er det et maks og minimum i slike flokker, skulle tro det kunne bli kapt med mat når de blir mange. Hvis de ikke kommer seg i en plog, vil de klare seg gjennom vinteren.
Det skal være trekk hvor "plogen" er avrundet foran - er det noen ulemper ved en slik plog- det er vel et slags unntak?
A.T.B. (17.09.2024)
Svar:
Dette kan være individer som hekker i Oslo-området, og som IKKE kommer til å trekke vekk for vinteren.
Roar Solheim (17.09.2024)
Tilpassninger til dompap
Hvordan tilpasser dompaper seg til området de lever i? Dette er for å kunne hjelpe de jeg har i hagen( jeg har veldig mange!)
A.O. (17.09.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å besvare. Dompap liker grantrær, og de kommer helst på solsikkefrø.
Roar Solheim (17.09.2024)
Hvilken fugl er dette?
Denne fløy på vinduet vårt og satte seg derretter på gelendret på verandaen. Etter ei lita stund satte den seg i ei bjørk like ved. Klarte ikke å dra kjensel på den. Bor i Overhalla Trøndelag
G.G. (17.09.2024)
Svar:
Dette er en ung dompap. De mangler sort hette.
Roar Solheim (17.09.2024)
And/gås hybrid?
Hei,
Kom over denne fuglen i Strusshamn på Askøy 21. august. Trodde først det var en gås på grunn av størrelsen, men fjærdrakten minnet mer om en stokkand. Er dette en hybrid av noe slag?
N. (17.09.2024)
Svar:
Dette er en rømt tamand med mye stokkandgenetikk i seg.
Roar Solheim (17.09.2024)
BirdNet nyttig?
Jeg har satt opp en permanent lyttestasjon med BirdNet og har fanget lyden av en hubro som også er observert visuelt. Brukes disse dataene (publisert på Birdweather) av ornitologer eller forskere i det hele tatt? Eller er det bare et leketøy?
E. (17.09.2024)
Svar:
Slike registreringer er veldig nyttige. Vanligvis legges observasjoner inn på Artdatabankens artsregistreringer. Jeg er dessverre ikke kjent med BirdNet, og vet da ikke om det som legges inn der automatisk også blir registrert i Artdatabankens register (men vil tro at dette blir fanget opp).
Roar Solheim (17.09.2024)
Ukjent fugl
Hei. Har i det siste hadd besøk av en ukjent fugl. Ser ut for at den kommer sammen med grønnfink eller bjørkefink. Lys gul/beige farge. Tok bilder gjennom vindu, så ikke den beste kvalitet. Sted : 8430 Myre, Øksnes kommune, Vesterålen
V.J. (17.09.2024)
Svar:
Dette er nok en leucistisk grønnfink, dvs en fugl med en genfeil som gjør at fjærene ikke tar opp farge under utvekst og blir lyse eller hvite.
Roar Solheim (17.09.2024)
Hodeløs fugl i hagen
Denne lå i hagen i går. Lengde uten hode ca 20 cm. Vet noen hva det er?
N.J.B. (16.09.2024)
Svar:
Død rugde.
Roar Solheim (16.09.2024)
Hva slags fugl er dette?
Hva slags fugl er dette? Ligner en Orrfugl, men lurte litt på om det kan være krysning mellom orrfugl og lirype. Skutt på Ringvassøy i Troms. Hovedsakelig mørk brun, nesten svart, men endel spraglete fjær innimellom på hele kroppen spesielt på hals og hode. Stjert som en orrfugl, men relativt kort. Veier ganske nøyaktig 1kg og er ca 49-50cm lang inkl stjert.
S. (16.09.2024)
Svar:
Ung orrhane som skifter fra ungfugldrakt til voksendrakt, dessverre rene "barnerovet".
Roar Solheim (16.09.2024)
Merket due, klippedue?
I dag 16.09. 24
Ser pjusk ut. Har en gul ring med nr 0835
Kan det være noen som eier den? Er utenfor huset vårt.
N.N (16.09.2024)
Svar:
Du må kontakte brevdueforbundet angående slike tamduer/brevduer.
Roar Solheim (16.09.2024)
Ravn som husdyr/kjæledyr
Hey. Jeg lurer på hvorfor det ikke er lov å ha ravn som kjæledyr når det er lov å drive jakt på fuglen. Trodde faktisk at den var på rødlisten, men fant nettopp ut at det er lov å jakte på ravner. Så derfor synes jeg det er ganske rart at det er lov å jakte på en rødlistet fugl, mens å temme en vill eller avle på en fugl eller oppdra en fugl som har mistet begge foreldrene med mer er ulovlig. Hvorfor er det sånn? Jeg skjønner selfølgelig hvorfor det ikke er lov til å ta ville fugler ute i norsk fauna, men man har jo avlspogram på alt fra hunder til kanarifugler så hvorfor kan man ikke drive avl på ravner og andre dyr og fugler som fins i norsk natur. Har sett at en av grunnene til at det ikke et lov til å ha ravn som kjæledyr eller temme en vill er fordi de lever lenge og kan bli avhengig av folk, men dette gjelder da alle kjæledyr i verden. Men er jo lov å eie både hund og hest. Hvorfor kan man ikke avle fram ravner om folk ønsker å ha de til kjæledyr sånn som man gjøre på alle andre
N.N (16.09.2024)
Svar:
Dette må du faktisk spørre Miljødirektoratet og forvaltningsapparatet om. Generelt har det lenge vært lovbestemt at man ikke får lov til å holde noen arter av virveldyr som lever i Norge, som fangenskapsdyr i privat hold. Unntaket er noen få dyreparker.
Roar Solheim (16.09.2024)
En ensom and
Her i Glomfjord var det en stor andefamilie, mor, far og 4 barn. Nå er familien borte men det er igjen en ensom and.
Er dette normalt? Er den syk? Hva kan jeg evt gjøre. Kan ingenting om fugler. Men jeg er bekymret for denne ensomme anda.
N.N (16.09.2024)
Svar:
Dessverre umulig å vurdere om noe er "galt" eller ikke. Som regel klarer fuglene seg godt dersom de ikke har mistet evnen til å fly.
Roar Solheim (16.09.2024)
småfuglene er borte, ingen kvitter å høre.
For 4-5 år siden var det masse fugler og fuglekvitter kunne høres hver eneste dag, men de 2 siste år har det knapt nok vært et eneste pip. Kan dette være en direkte konsekvens av en kraftig økning av oppførte telekom-master og antenner? Det er tydelige skader på trær i omerådet som ikke er av naturlige årsaker.
K.E. (16.09.2024)
Svar:
Nei, absolutt ikke, men mer sannsynlig et resultat av en generell nedgang i mengden av insekter, og langsiktige trender for minskede mengder spurvefugler, dessverre.
Roar Solheim (16.09.2024)
Underart av gransanger?
Hei.
Artsorakelet kommer opp med forslag om at dette er en underart av gransanger - tristis.
Bildet er nok ikke helt skarpt, men jeg ser at denne er en del mørkere og har jevnere farge enn en annen gransanger som jeg tok bilde av i dag (i Ålesund). Kan artsorakel ha rett ang dette? Er det flere underarter av gransanger?
G.U. (15.09.2024)
Svar:
Beklager - å forsøke å bestemme underarter av gransanger ut i fra bilder, er dessverre ikke noe vi forsøker å gjøre på denne spørresiden - det er ikke noe enkelt.
Roar Solheim (16.09.2024)
Due?
Hadde 2 fugler på en strømledningen inn til huset i morges. Det liknet på due, men manglet den hvite ringen som er typisk for ringdue. Kraftig og rett nebb.
Det var en bred hvit stripe på oversiden og på tvers av vingen.
L. (15.09.2024)
Svar:
Unge ringduer mangler ringen på halsen.
Roar Solheim (15.09.2024)
Småfugl i flokk
Hvilken småfugl kan det være som flyr i flokk over kornåkeren (havre)? De er veldig kjappe og flytter seg raskt fra et område til et annet. Det er vanskelig å få sett dem med kikkert da de er i bevegelse hele tida. De ser ut som de er lyse under vingene.
R.L. (15.09.2024)
Svar:
KAN være bjørkefink, men umulig å si sikkert uten bilde.
Roar Solheim (15.09.2024)
Rødstrupe?
Hei. Vi fant en liten fugl som lå på ryggen og flakset utenfor verandadøren. Tror den har flydd i vinduet. Kom seg etterhvert på føttene men klarer ikke fly ordentlig. La den i en eske med noe mykt i bunnen og lot den ligge ei stund. Har kommet seg litt. Klarte å hoppe ut av esken og litt bortover gulvet. Tror vingen er skadet, men det synes ikke da den holdes inntil i naturlig stilling. Er redd den blir tatt av katt e.l. om vi slipper den ut slik den er nå. Usikker på hva vi gjør.
M.D. (14.09.2024)
Svar:
Hold den i fangenskap noen dager. Det kan være en muskelstrekk. Prøv å gi den finsmuldrete kakesmuler, eller bær og overmodne epler/pærer.
Roar Solheim (15.09.2024)
Kan katter drepe skjærer?
Kan katter drepe skjærer eller er skjærene for store? Jeg forer en liten gjeng på ca fire skjærer som jeg har blitt begeistret for, men ofte står de på plenen utenfor borettslaget. Jeg er redd for at katter skal ta dem. Jeg håper skjærene er for store i størrelse til at katter tar dem
N.N (14.09.2024)
Svar:
Katter kan nok teoretisk ta skjærer, men jeg tror nok skjærer vanligvis er såpass påpasselige at katter ikke får sjansen til dette. Skjærene vil mobbe katter når de ser dem og forsøke å jage dem vekk.
Roar Solheim (15.09.2024)
Ugle angriper huset på natten
Nå 3 netter denne uken har en ugle kommet på natten å satt seg på toppen av huske/klatrestativet. Derifra flyr den med jevne mellomrom i veggen og lager noen syke lyder. Det er høylytt! Der flyr bort når vi åpner vinduett, men kommer tilbake. Hvorfor driver den med det? Og hvordan stopper vi det? Den er ellers veldig fin å se på da.
S. (14.09.2024)
Svar:
Trolig kattugle. Dessverre vanskelig å vite hvorfor den gjør dette her. Fugler flyr vanligvis mot vinduer fordi de ser sitt speilbilde og tror det er en rival som de prøver å jage vekk.
Roar Solheim (15.09.2024)
Linerle med kul på ryggen
Vi har en linerle som har en utvekst, kul på ryggen.
Hva kan det være?
N.N. (15.09.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å si ut i fra bildet.
Roar Solheim (15.09.2024)
Gulpebolle fra kråker
Hei
Jeg har en kråkefamile her i nærheten , som jeg mater . Ikke hver dag, men ser ut som de setter seg på hverandaen min når de ikke finner mat . Da får de knuste nøtter og frø, kokosbiter osv
Av og til kommer de og legge fra seg stener, som jeg ser på som gaver . Og av og til legger de fra seg noe som ser ut som gulpebolle , på altanrekkverket mitt. Innholdet ser ut til å være frø og bær 🤔 er dette også gave eller er gulpeboller bare noe de legger fra seg alle plasser ?
M. (13.09.2024)
Svar:
Det er nok bare gulpeboller tilfeldig kastet der du finner dem.
Roar Solheim (15.09.2024)
Flaggermus
Hei.
Har en flaggermus som bare henger på en betongvegg ute på en driftsbygning. 2 dagen den henger der og jeg lurer på hvorfor den gjør dette?
N.N (13.09.2024)
Svar:
De kan være avkreftede ungdyr fra i sommer. Hvor i landet er dette? Du kan prøve å holde en pinne med litt vann på bort til munnen dere så de får vann å drikke.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hvilken and er dette
N.N (13.09.2024)
Svar:
Rømt tamand.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hvilken fugl er dette
Tjøme, juli 2009
T. (13.09.2024)
Svar:
Musvåk.
Roar Solheim (15.09.2024)
Jordugle
Vi fikk besøk av 2 jordugler om kvelden 13.09.24 på 1050 moh i Øystre Slidre. Vi har aldri opplevd at de kommer 2 samtidig. Hva er vanlig for disse på denne tida av året? Kan det være et par, to ungfugler, eller mor og barn?
N.N (14.09.2024)
Svar:
Trolig to søsken fra samme kull.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hvilken fugl?
Tatt ved Tørstadvannet, Indre Fosen.
T. (14.09.2024)
Svar:
Trepiplerke.
Roar Solheim (15.09.2024)
Ukjent and.
Jeg trenger hjelp til å artsbestemme denne anda. Bildet er tatt 15.09.2024 Sted. Mosjøen Nordland
K.B. (15.09.2024)
Svar:
Dette er en mandarinand i fjærskifte.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hvem hadde vi på besøk?
Hadde denne på besøk i går.
Bor i Harstad
Trudde vi viste arten, men ble usikker.
Hva er den?
S. (15.09.2024)
Svar:
Dette er en årsunge av en orrhane, i ferd med å skifter fra kyllingdrakt til voksen hanndrakt.
Roar Solheim (15.09.2024)
Utefuglene
Kan utefuglene sove i fugle kassa om Vinteren, hvis det blir for Kaldt?
T.E.B. (14.09.2024)
Svar:
Ja, hullrugere som meiser, gråspurv, pilfink og spetyter gjør gjerne dette.
Roar Solheim (15.09.2024)
Ukjent fugl
Har hadd besøk av denne flere ganger. Trodde først at det var en gråspurv men den er for fargerik i brystet. Hvilken fugl er dette??
O. (15.09.2024)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (15.09.2024)
Fiskeørn
Er det normalt at fiskeørn er her enda ca 15. September?
A.B. (15.09.2024)
Svar:
e fleste har trolig fløyet sydover, men noen ungfugler kan fremdeles henge igjen.
Roar Solheim (15.09.2024)
Slimpose
Kommer slimposen ut av munnen eller enden på fugleunge
N.N (15.09.2024)
Svar:
Enden.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hvilken fugl tilhører denne fjæren.
Fjæren er funnet på et fjell ca 1400moh.
N.N (14.09.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å artsbestemme denne.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hva slags ugle er det?
Møt på tur på Begby lysløypa
Den var stor.
H. (14.09.2024)
Svar:
Dette er faktisk en hubro - Norges største ugle! u har hatt et sjeldent møte!
Roar Solheim (15.09.2024)
Bjørkefink med mulig hjernerystelse. Hjelp fort
Hei!
Vi var flere mennesker ute på gårdsplassen når vi ble oppmerksomme på en ungfugl av bjørkefink som kom uvanlig nærme. Den virket flyvedyktig, men sterkt redusert. Vi tok den inn for å beskytte den og undersøke den. Nebbet var konstant halvåpent og virket dysfunksjonelt, men den forsøkte først å spise frøblandingen vi la i bunnen av badekaret. Den fikk vann via en sprøyte som den klarte å svelge og virket til å kvikne til. Plutselig fløy den ut av badekaret og krasjet inn i vinduet. Nå sitter den bare å har sånne hakkete bevegelser med hodet (se video). Er det hjernerystelse? Den flyver når vi forsiktig dytter, men lander dårlig og ser litt skakkjørt ut. Den klarer å drikke vann, men går rett tilbake til disse «ticsene» etterpå. Jeg har undersøkt kropp og vinger for ytre tegn på skader, ingen åpenbare.
Hva skal vi gjøre?
N.N (15.09.2024)
Svar:
Denne har trolig fått hjernerystelse. la den sitte 1-2 dager og se om den enten kommer seg, eller den kan også plutselig dø.
Roar Solheim (15.09.2024)
Hvike fugl er sette ?
Hva heter denne fuglen , den fløy i vinduet og døde.
N.N (13.09.2024)
Svar:
Trepiplerker.
Roar Solheim (13.09.2024)
Slippes tilbake til naturen
Hei! Vi har en Skjære unge som for ca. 1 uke siden hadde klart å sette seg fast i stakittgjerde til naboen. Vi tok oss av den, siden den var blitt skadet. Den har blitt friske meldt av Dyrlegen til å slippes tilbake. Vi tenkte å gjøre dette nå ( meldt pent vær her vi bor, tenker det er viktig. Siden han har ikke fått tilbake fjærene rundt halsen. Men de vokser vel ut igjen før Høsten setter fullt inn? Bør vi slippe den ut tidlig om morgenen/ dag/ ettermiddag/ kveld? Hva tror du er størst sannsynlighet for å ikke bli tatt av de andre. Vi har en ganske stor familie her. Jeg mater og vanner dem hele året hver dag med tørrfôr . Så de trives 🙂 denne her er en gutt tror jeg/vi den er i veldig kvikk form skravler og kjefter. Tror den vil klare seg bra med de andre. Det var også 2 Skjærer til som også satt fast sammen med den. De fløy videre etter vi løftet dem av gjerdet. De har vi sett i ettertid. Kommer til mat. Så hva tenker du er best tid? 🙂
C.A.A.W. (12.09.2024)
Svar:
Slipp den midt på dagen, siden skjærer er dagaktive.
Roar Solheim (12.09.2024)
Noe ribbet skjære i blomsterkassa
Denne krabaten har fått skikkelig bank av det jeg tror er dens foreldre, jeg regner med at den ikke vil forlate deres territorium. Har sett dem sloss noe veldig. Den har liknende tap av fjær rundt nakken og har en nær sagt bar hals. Det jeg lurer på er om den vil rekke å gro tilbake nok fjær til å klare seg gjennom vinteren?
T. (12.09.2024)
Svar:
Ja, her er det allerede små fjær i utvekst.
Roar Solheim (12.09.2024)
Aktivitet hele året
Hei, fuglekassen i hagen har aktivitet hele året. Inn- og utfylgninger. Er det samme familie hele veien eller kan det komme nye og "rullere" på bruken? Pga aktiviteten synes jeg det er vanskelig å finne et tidspunkt for å rydde kassa. Noen forslag?
N.N (12.09.2024)
Svar:
Rens den nå. Fugler kan overnatte i den om vinteren, men foretrekker kasser uten gammelt reirmateriale.
Roar Solheim (12.09.2024)
Fuglesang - oktober og november
Hei! Er det noen slags form for fuglesang, fuglevokaliseringer o.l det er mulig å høre/ta opp i løpet av oktober og november? Regner med det er kråker o.l, men noe annet?
O.T. (12.09.2024)
Svar:
Meiser hvis du finner et meisetog i skogen, nøtteskrikelyder, lyder fra en sidensvansflokk.
Roar Solheim (12.09.2024)
Hvilken fugl er dette?
Hei. Jeg så denne fuglen nederst i Futelva i Bodø i går (11/9-24). Den satt sammen med endene. Jeg syns den ligner en måkeart, men er litt spesiell med de hvite svømmeføttene sine. Jeg har aldri sett en sånn fugl før og lurer på hva slags art dette er.
Mvh
Hege, Bodø
H.S. (12.09.2024)
Svar:
Ung fiskemåke.
Roar Solheim (12.09.2024)
Hvilken fugl?
Er dette fiskeørn?
T.H.Å. (12.09.2024)
Svar:
Nei, en ung hønsehauk på fiskeørnreiret.
Roar Solheim (12.09.2024)
Hva slags fugl?
Hva slags fugl er ribbet?
M. (12.09.2024)
Svar:
Rester etter en ringdue.
Roar Solheim (12.09.2024)
Fugleunge - trolig en hønsefugl, men hvilken?
Et gammelt bilde, tatt 11. juli 1991, i Lillomarka ved Oslo. Tror det kan være en hønsefugl, men hvilken av dem?
L. (11.09.2024)
Svar:
Dette ser ut til å være en orrfuglkylling.
Roar Solheim (11.09.2024)
Duer i pipa
Hei. Fant 4 døde duer i pipa. Aldri skjedd før. Ikke lagt der lenge.
Hvorfor skjer det - lyn og torden eller at de prøver å redde hverandre?
N.N (11.09.2024)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite årsak. De har neppe forsøkt å redde hverandre.
Roar Solheim (11.09.2024)
Bygd i Indre Sogn
Hei! Har lagt merke til at det er total mangel på trost og stare i seinsommar og haust, til tross for enorme mengder av t.d. rognebær. Vanlegvis har trost vore her til ut i november. Kva skjer? Er det andre som har lagt merke til det samme?
J.N. (11.09.2024)
Svar:
Noen har kommentert dette, men siden det er mye rognebær kan flokkene være opptatt med å ta for seg andre steder.
Roar Solheim (11.09.2024)
Småfugl i flokk / Sverm
Observert store svermer med småfugl på Golsfjellet.
Hva slags fugl kan det værel
ll
M.S. (11.09.2024)
Svar:
Kan kanskje dreie seg om gråsisik, men dessverre umulig å vite uten bilde av dem.
Roar Solheim (11.09.2024)
Ørn i Stange, Innlandet?
Kjører daglig langs E6 mot Lillehammer. Ser ofte store brune fugler med gult nebb. Er definitivt noe som ligner på ørn, men er det ørn, hauk eller falk?
C. (11.09.2024)
Svar:
Mest sannsynlig er det musvåk, men uten bilde av fuglen er det umulig å si sikkert.
Roar Solheim (11.09.2024)
‘’Hen’’ eller gammelhane?
Tok bilde av dette orrfuglparet i dag 10.9.24 på hytta i Selbu. Den nærmeste fuglen har mye brunt samt mangler fjærdrakt på hals og hode. Er det en ‘’hen’’ , årskylling eller gammelhane?
R.L. (10.09.2024)
Svar:
Dette er to orrfugl"kyllinger" fra i sommer. Den bakerste en hunnfugl, og den fremste en hann som nå er i ferd med å skifte den spraglete ungfugldrakten til hannens sorte kroppsfjær.
Roar Solheim (10.09.2024)
Merkelig gås
Tok bilde av denne gåsa ytterst på odden ved Falsterbo 6/9 i år. Hva er det?
S.F. (10.09.2024)
Svar:
Ung gravand - ikke en gås.
Roar Solheim (10.09.2024)