Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 497 til 546 av totalt 50 306 spørsmål


#Diverse

Fiskemåke

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette en årsunge eller fjorårets unge?

N.N (09.10.2024)

Svar:

Tror den er fra i sommer, selv om den har fått noen grå fjær på ryggen.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art er dette?

Så denne fuglen fra terrassen på Klemetsrud, Oslo idag. Den var stor som en dompap. Klart grå på oversiden av hodet og nedover ryggen. Sort felt på siden. Gul overgump og relativt kort stjert.
Kjedelig sang.

G.B. (09.10.2024)

Svar:

Dette er en hunnfugl av en korsnebb, mest sannsynlig grankorsnebb.

Roar Solheim (09.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl i NordTrøndelag

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er det?
Den dukket opp i hagen ved Snåsavatnet sammen med minst 5-6 andre av samme rase.
Jeg har aldri sett den før, i hvert dall ikke i den størrelsen som den hadde i dag som tilsvarer minst 30% mer enn en vanlig trost.
Jeg anta at det kan være en trekkfugl men den kom nok litt sent.

K. (08.10.2024)

Svar:

Bildet er dessverre litt uklart. I første omgang ser fuglen ut til å ha farger som en gråtrost, men fordi det er noe uklart er det vanskelig å vurdere om det kan være noe annet.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Økologi og atferd

Fuglekvitter i skogen

Hvorfor er det så mye fuglekvitter i skogen nå på høsten.

F.T.M. (08.10.2024)

Svar:

Du er heldig hvis du hører mye fuglelyder nå, for de fleste synes ikke at de hører mange fugler. Men under trekktiden pleier mange fugler å lage kontaktlyder, så det kan være en mulig forklaring.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Trekkrute

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, igår 7.10.24 kom trekk av relativt store fugler. De pratet fælt med hverandre, tildels skarpe kraftige lyder. Har desverre ingen video av lyd og fuglenes bevegelser, men legger ved ett bilde. I vingen helt ut til venstre i plogen telles vel 90. Så kanskje 400 fugler ialt? Det kom tre fire slike hoper på formiddagen og ett følge sent på ettermiddagen. Lurer på om De/Dere kan ta ut hvilken fugl dette er, og er dette en vanlig trekkrute? En hilsen fra grensetraktene i Trysil.
Ps fikk bare lastet opp ett bilde.

E. (08.10.2024)

Svar:

Sannsynligvis kortnebbgjess på vei mot Danmark.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Valborg Ørjevatn

Due, eller duelignende, den virker større, men kan vær p g av kulde. Rustrød på hele forparten, noe hvitt i nakkeregiom, muligens ring rundt. Smal hvit stripe ytterst på vingene. Eller mørk grå/ blågrå. Observert i Susendal , Hattfjelldal, Nordland 8.okt. 5 grader i dag. Spiser frø fra eng. Det er et par.

V.Ø. (08.10.2024)

Svar:

Høres ut som ringdue.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Diverse

Taksonomi

Hei
Takk for svar! Og unnskyld at jeg plager deg med dette, men er likevel ikke helt beroliget. I COLLINS, BIRDS OF THE WORLD
IOC list (version 8.2 as of January 2019), blir skogshønsene referert til som PHEASANTS AND ALLIES. Side 34 Pheasants and allies Phasianidae. Blir IOC lista å betrakte som gjeldende?

N.N (08.10.2024)

Svar:

Det har tydeligvis skjedd en reklassifisering i denne fugleordenen etter at Handbook of the birds of the world ble utgitt. Familien heter nå fasaner og deres slektninger (allies), hvor skogshønsene er lagt inn.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken rovfugl

Hei,
Jeg så en rovfugl jeg ikke dro kjensel på i dag. Den slo ned på en jordrotte på et åpent jorde, og spiste den på stedet.
Brun overkropp, lysebrun under buken, med samme lysebrune farge på fjerdekte ben. Mørkt nebb med lysere parti rundt øyne. Lys/hvit ring rundt nakke. Hvitt/lyst parti på tvers fremste del av hale. Sto gjerne med underste del av halen nedi bakken når den spiste. Størrelse; stor.

K. (08.10.2024)

Svar:

Ikke mulig å si sikkert, men det KAN kanskje ha vært en fjellvåk.

Roar Solheim (08.10.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl har mistet denne?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det noen som kan fortelle meg hvilken fugl denne tilhører?
Funnet på Bømlo, vestland og ca 20 cm.

M.I. (07.10.2024)

Svar:

Dette er en fjær fra en kalkun, villfargetype. Dekkfjær over stjerten.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Kirsten Henriksen

Kan tårnseiler ha hvitt bryst?

N.N (07.10.2024)

Svar:

Nei. Den store alpeseileren har hvitt bryst, men den er mye større enn en tårnseiler.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Måke på besøk hver dag

Har hatt samme måke på besøk på våren de siste 15 årene. Vi synes alltid det er gøy, mater han litt noen dager, så forsvinner han og kommer tilbake neste år. Det som er annerledes i år er at han ikke forsvant helt i vår, men har besøkt oss jevnt. Han ble blind på ene øyet i sommer, en skade, men ser ut til å klare seg. Det som er no, er at han sitter på verandaen hele dagen. Virker ikke som han fanger mar på egen hånd lenger. Vi har ikke gidd han mat siste dagene, men han gir seg ikke. Hva anbefaler du vi gjør? Vil han forsvinne viss vi holder på denne strategien eller kan det være ar han ikke klarer seg gjennom vinteren grunnet øye? Vi ønsker ikke å fore han gjennom vinteren.

K. (07.10.2024)

Svar:

Det beste er nok at dere da slutter helt å mate denne måka. Den finner nok ut av å finne mat på egen hånd da.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Fuglekasser

Kasse til hubro

Kunne dere fortelle meg hvor stor en ugle kasse skal være? Volum innvendig og dør. Jeg tror det er en hubro som holder til i hagen vår (som ligger inntil skogen). Den har ofte overnattet i vedskjulet vårt , men der får den ikke være mer for den griser sånn. Så jeg ønsker å lage et eget hus til den. Det virker forresten som om fuglene generelt foretrekker å bo i hull i det gamle sommerhuset og verkstedet vårt framfor i fuglekassene jeg har satt opp til dem. Så kanskje fuglekasser ikke er så attraktivt likevel?

S. (07.10.2024)

Svar:

Det er nok ikke noen hubro du har der, mer sannsynlig en kattugle. Den kan du lage kasse til, ca 20-25 cm bunnmål i firkant, ca 45-50 cm høy, 10 cm diameter for åpning.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Taksonomi

Hva gjelder nå? I følge Gyldendals store fugleguide hører så vidt jeg forstår storfugl og andre skogshøns til familien Tetraoninae, altså ikke fasaner, Phasianinae. Men nå, når en slår opp på nett, så finner en skogshøns til fasanfamilien. Hvilken taksonomi og når ble den ev. gjeldende?

O.H. (06.10.2024)

Svar:

Det KAN være at noen har feiltolket eller feiloversatt noe her. I henhold til Handbook of the birds of the world er de klassifikasjonen av hønsefuglene slik
Orden: hønsefugler
Underorden: Phasiani
Skogshønsfamilien, fasanfamilien.

Hvorvidt det har kommet nyere klassifikasjon her, er ukjent for meg.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Diverse

Stillits på Magerøya😊

Har en Stillits på fuglebrettet i
Honningsvåg.
Har ikke observert den før.
Mene det er en han.
Har lest på nett og finner ut at den er
Ikke i Nord Norge.

Å.S. (07.10.2024)

Svar:

Fuglebøkene er dessverre ikke alltid oppdatert her. Stillits blir regelmessig sett til og med Nordland, kanskje også lenger nordover nå og da. Det samme gjelder kjernebiter.

Roar Solheim (07.10.2024)


#Økologi og atferd

Gråspett

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok et bilde av en gråspett nå i oktober på ca. 1100 moh. Er det uvanlig å se den på slike høyder?

T. (06.10.2024)

Svar:

Kanskje ikke så høyt, men gråspetten dukker av og til opp langs kysten der det er helt treløst, så kanskje ikke så uventet habitatvalg likevel.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Linerle, adferd

På ettersommeren har det vært en linerle på plenen flere dager for å finne mat. Jeg har en robotklipper på plena. Når den er i drift tør ikke andre fugler enn linerla å være der. Den løper ofte en 2-3 m etter robotklipperen og plukker opp sin mat. Kommer den på kollisjonskurs, så springer den bare til siden.

J.M.B. (06.10.2024)

Svar:

Den har nok oppdaget at klipperen kan føre til at det ligger skadde eller lettfangelige insekter tilbake etter den. Det utnytter linerla, akkurat slik kuhegrer går nær store pattedyr for å fange insekter som de skremmer opp.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Diverse

Hvor er Trøsten?

Hei. Vi har 2 store rognebærtre i hagen. Det bruker å være ett matgilde for Trost når det blir høst. I år har det ikke vært noen fugler der, selv om de er helt fulle av rognebær. Hva kan være årsaken?

R.O.B. (06.10.2024)

Svar:

Det KAN hende at trostene har funnet bær andre steder, og følgelig ennå ikke har kommet til dine trær. Troster og sidensvanser kan ankomme senere.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Flaggspett?

Den setter en kongle fast i en sprekk for lettere nå frøene. Smart fugl. Er dette vanlig?
Filmet på Beitingen, Holsnøy, Alvær kommune

A.T. (06.10.2024)

Svar:

Ja, flaggspetten gjør alltid dette når den skal plukke frø ut fra en kongle. Slike spettesmier kan du finne mange steder, og det kan ligge tusener av kongler under en smie som er brukt i lange tider. Gamle smier brukes om igjen av nye spetter.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Økologi og atferd

Kråkelyd

Har sendt inn spørsmål til forumet for en del år tilbake, men hadde den gang ikke video/lydfil av kråka, og det var vanskelig å beskrive lyden.
Er dette en vanlig kråkelyd?
Har bare hørt den på ett område, og har hørt lyden siden jeg var liten. Er snart 50 år.
Lurer på hva den varsler. Lyden høres hver dag, mange ganger om dagen.
Hvis lyden er vanlig, skjønner jeg at det er naturlig - men rart at jeg bare har hørt den i Skien.

N.N (06.10.2024)

Svar:

Ja, kråker lager av og til slike klakke-lyder, men jeg vet dessverre ikke i hvilken sammenheng de gjør det, eller hva de formidler med disse lydene.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Turteldue i Finnmark?

Bilde vedlagt spørsmålet

Denne fuglen ble fotografert i Igeldas, Finnmark på formiddagen 6. oktober 2024. Google sier at det er en turteldue, kan det stemme?

I.G. (06.10.2024)

Svar:

Ja, dette er en turteldue.

Roar Solheim (06.10.2024)


#Diverse

Utstoppet eldre spurvehauk!

Hvordan vet jeg om en gammel utstoppet spurvehauk er lovli å ha?

N.N (05.10.2024)

Svar:

Kontakt Statsforvalter eller Miljødepartementet, viltavdeling.

Roar Solheim (05.10.2024)


#Spor og sportegn

Ørnefjær?

Hei. Gikk tur topptur til Oksen i Hardangerfjorden forrige dagen. På veien så vi flere ørn over oss. Fant denne fjæra i lyngen rett ved der vi så ørnen. Kan dette være en ørnefjær?

H. (05.10.2024)

Svar:

Vanskelig å si når bildet mangler, dessverre.

Roar Solheim (05.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fuglelyd

Så en fugl i flukt med en tydelig og rask bri-bri-bri-bri! Størrelse og vingefasong lik skjære. Sett ved Haukesjø, Vestfold.

S. (05.10.2024)

Svar:

Høres ut som lydbeskrivelse fra en svartspett.

Roar Solheim (05.10.2024)


#Diverse

Død undulat funnet på randøya. Kr.sand.

Usikker på om det er en undulat eller noe med lengre stjert. Den har en ring på høyre fot. Lyseblå. Små skrift . Kanskje NL 22 .748 ???

G.H. (05.10.2024)

Svar:

Kan du sende bilde av fuglen? NL høres nesten ut som Nederland?

Roar Solheim (05.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Funn av døde ugleunger

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg kom opp på hytta i går kveld og fant to døde ugleunge liggende under terrassebordet. Veldig trist syn. Ingen synlige skader på dem. Iflg naboer har de observert uglemor rundt hytten min tidligere på dagen i går. Jeg har lagt dem i en pose. Skal jeg bare kaste de?. Legger ved bilde

E.F.E. (05.10.2024)

Svar:

Dette er to voksne, døde haukugler. Legg dem i fryseboks, de har museal verdi.

Roar Solheim (05.10.2024)


#Spor og sportegn

Reir på bakken med hvite egg, 400moh

Bilde vedlagt spørsmålet

Har funnet et reir med hvite egg som har klekt på bakken 400moh på grensa mellom Gjerstad og Felle kommune. Det er ikke skogsfugl tror jeg. Hvilken fugl kan dette være? Jordugle?

K. (04.10.2024)

Svar:

Dette er ikke ugleegg, til det er de for spisse. Mistenker dueegg, de kan være bragt til stedet f. eks. av en mår.

Roar Solheim (04.10.2024)


#Diverse

Brukket fjær

Hei, har en nymfekakadu som plutselig hadde en liten blodflekk på vingen. Han er ung og eller veldig frisk og rask. Ingen problemer med å fly. Koser seg som vanlig, spiser og drikker vanlig. Kan se ut som en brukket fjær og noe blod som har kommet som resultat av dette og størknet. Burde vi følge med og ta kontakt med dyrlege dersom det ikke blir noe forbedring, eller burde vi ta den med til dyrlegen med engang?

E.W. (04.10.2024)

Svar:

Dette må du spørre papegøyeholdere om.

Roar Solheim (04.10.2024)


#Diverse

Spisse gjenstander på fuglehus.

Er dette lovlig? leser om en person som har skrudd inn skruer for å hindre skjærer å spise i fuglehuset. Lurte på lovlighet av dette
På meg så virker dette skummelt med tanke på alt av fugl og også smådyr som ekorn osv. Står det noe om slike ting i loven? Evnt paragraf på en slik lov ønskes.

H.H. (04.10.2024)

Svar:

Det er ikke forbudt å sette opp ulike hinder for ville dyr, men ikke på en måte som kan føre til skade på dyrene. Det er i så fall i strid med dyrevelferdslov. Hvis du vil finne ut nøyere om dette, må du sjekke med lovdata eller jurister.

Roar Solheim (04.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spove i Tønsberg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette? Observert på Ringshaugstranda ved Tönsberg søndag 30.09.2024.

T. (04.10.2024)

Svar:

Dette er en lappspove, trolig en ungfugl klekket i sommer.

Roar Solheim (04.10.2024)


#Økologi og atferd

hvitkinngås

hei, i dag var jeg ved Østensjøvannet. Det var en god del hvitkinnsgås der. Det jeg la merke til var at de slo vingene og plaska rundt med dem i vannet, og også noen ganger hodet ned i overflaten. Jeg har ikke sett dette før på vannfugler. Hva gjør de? er det en form for vask?

N.N (03.10.2024)

Svar:

Ja, alle vannfugler bader og vasker fjærene på denne måten.

Roar Solheim (04.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rovfugl

Så i dag en mulig rovfugl, den seilte i luften litt som en ørn og på samme størrelse. Men, den var helt hvit under vingene med en sirkel-svart prikk på hver sin vinge.
Hvilken fugl kan det være?

N.J.B. (03.10.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å artsbestemme bare ut i fra denne beskrivelsen, og uten angivelse av hvor i landet du så fuglen. Men fjellvåk kan være en mulig art.

Roar Solheim (03.10.2024)


#Spor og sportegn

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl et dette? Ble funnet i fjæra i nord norge

D. (03.10.2024)

Svar:

Dette er en død lunde, en ungfugl.

Roar Solheim (03.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skogdue?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, er det en skogdue sammen med tyrkerduene på bildet? Mvh

L.H. (02.10.2024)

Svar:

Nei, det ser mer ut som en ung ringdue, men litt uklart bilde dessverre.

Roar Solheim (02.10.2024)


#Spor og sportegn

Hvordan fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvordan fugl er dette?

N.N (01.10.2024)

Svar:

På grunn av den hvite stjerten ser dette ut til å være restene av en voksen havørn. Hvor fant du denne?

Roar Solheim (02.10.2024)


#Diverse

Svanefamilie

Hei, vi har ofte besøk av en svanefamilie med tre unger.
Av og til er bare to av ungene med. Hva er forklaringen?
Kan det rett og slett være to forskjellige familier?

K.M. (01.10.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite svaret på uten å observere fuglene på egen hånd over tid.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken fugl er dette?Observert i Bodø alen de siste 4 dagene.

J.E. (01.10.2024)

Svar:

Ser ut til å være en lappspove, men noe uklart bilde.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Diverse

Hortulan og nattravn

Finnes det oppdatert estimat av hvor mange (par) av disse artene i norge?

I.H. (01.10.2024)

Svar:

Det gjør det muligens, men jeg har ikke eksakte tall annet enn at det for hortulan bare er 1-2 syngende hanner tilbake i Hedmark!

Roar Solheim (01.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Gulltrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Fant denne fuglen på platten når vi kom hjem til vår bolig i Narvik i dag 1. oktober 2024. Har flydd inn i vinduet. Er det en Gulltrost?

J.P. (01.10.2024)

Svar:

Nei, dette er en gråtrost.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Satt på gjerde i hagen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Denne satt på gjerde under fuglematbeholderne. Ikke var den mye redd heller, vi sto bare 8-10 meter unna, men den brydde seg svært lite om det. Min mann måtte gå mot den med handleposene og skremme den vekk. Vi mater fuglene hver dag fra tidlig høst til sommeren. Er dette en hønsehauk? Vi hadde én due her i går, 4 i dag morges, og så kom plutselig denne. Vi har aldri hatt duer i hagen, og heller ikke denne. Vi har utrolig mange småfugler som er vant til å få mat, men nå vet jeg ikke om jeg tør å fore de mer.. vil jo ikke at de skal bli spist. Vi bor i Vadsø.

A.I. (01.10.2024)

Svar:

Dette er en ungfugl av hønsehauk. Den skal også ha mat, så om den klarer å ta en fugl nær fórplassen, så er det en naturlig hendelse.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Fuglekasser

Reir lagd av skjegglav

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har en stærkasse (50 mm hull). I år, for første gang, var hullet hakket noe større. Og nede i kassa var det samlet store mengder skjegglav + noen forholdsvis store kvister (det var kke noe annet i kassa, som strå, fjær e.l.). Kassa står i Røros kommune, på ca. 750 moh.
Tips til hvilken art som har inntatt kassa?

P.B. (01.10.2024)

Svar:

Dette er nok et ekornbol.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Diverse

Jeg vil ha en due som kjæledyr

Jeg lurer egentlig på alt Hvilken rase, hvor mange, hvordan Di liker å Bo og hva de spiser? Hvor stort bur osv finner ikke nok info på nett.

T. (01.10.2024)

Svar:

Dette må du spørre brevduefolk eller burfuglholdere om.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Diverse

Hubro

Hørte trolig hubroens alarmlyd i går kveld. Den laget lyden mens den mens den fløy innover i åpen skog. Hvorfor lager den denne lyden nå?

M. (01.10.2024)

Svar:

Ikke lett å vite, spesielt når jeg ikke har noe opptak av lyden.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Fugleforing

Fuglematere

Hei, har dere noen offisielle fuglematere som dere har hengt opp som andre kan se, og hvis dere har, hvor da?

N.N (01.10.2024)

Svar:

Nei, Birdlife har ikke noen slike steder, men kanskje noen lokale foreninger har laget slike steder?

Roar Solheim (01.10.2024)


#Sykdom og skader

Bjørkefink

Den fløy i vinduet og ble sittende på marken,tok den opp og slapp den,dårlig flyger.
Har nå hatt den inne i to dager,den tar til seg mat og vann.Hopper omkring og ser pigg ut,men
flyr fortsatt dårlig.Ser ingen tegn på at det er noe i veien med vingene.
Er det fortsatt riktig å ha den inne og mate den,eller er det best å la den slippe?

T.H. (01.10.2024)

Svar:

Ja, du kan trygt holde den til den kan fly skikkelig igjen, så lenge den spiser maten du gir den. Solsikkefrø/solsikkekjerner er bra. Den kan ha forstrukket muskler eller ha kravebeinsbrudd - det ser du ikke, men det kan likevel ta noe tid før dette leges helt.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Diverse

Forskjellen på ungfugl med hvitt bryst av storskarv og toppskarv nå i oktober

Hei, Hvordan kan jeg være sikker på at jeg ser forskjell på en ungfugl med hvitt bryst av toppskarv og storskarv? Jeg vil gjerne være sikker på at jeg ikke skyter toppskarv - Hvordan kan jeg skille på relativt kort tid?
Tusen takk for svar!

L. (01.10.2024)

Svar:

Det er forskjeller som ikke kan forklares enkelt på en side som dette. Her må du nok på egen hånd konsultere både bøker og beskrivelser, samt observere fuglene ute slik at du selv lærer deg forskjellene - ingen andre kan gi deg raske og enkle måter å lære dette på dessverre.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Diverse

Spurv og Pilfink

Jeg har matet spurv og pilfinker gjennom 2 år , fast. Nå flytter de opp i to lange graner rett ved og de begynner å bli mange Det gjør også kråker og dkjærer Det virker på meg at disse store fuglene skremmer vekk i små Mye liv i trærne til tider Ser noen av spurvene flytter til takrenner, men det er en del igjen Spørsmålet jeg sitter med, er dette smart at de små bor med de store? Er det ikke mulig de sm kan bli vintermat for de store? Blir bekymret for disse småfuglene mine 😅

T.L. (01.10.2024)

Svar:

Fuglene klarer nok best å fordele seg og finne ut hvor de føler seg trygge på egen hånd. At noen blir spist av større fugler, er en naturlig hendelse som ikke vi kan eller bør bekymre oss for.

Roar Solheim (01.10.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent fugl

Hei! Har vært på elgjakt i skog i sørvest i Innlandet, og observerte gjentatte ganger en fugl. Brun/svart med litt hvitt på bakre rygg. Større enn vanlig småfugl, men litt mindre enn en skjor. Har også observert de hjemme på gården. Flyr noe lavt, og virker ikke til å bry seg om folk.

R. (30.09.2024)

Svar:

Nøtteskrike??

Roar Solheim (30.09.2024)


#Diverse

Orrhane i fuglematetreet?

Vi er på hytta rett ved Randsfjorden. Mye skog. Har en furu der vi har matestasjoner for fuglene. Mye fugler her av alle slag: fra småfugler , de vanligste til Kjernebiter, Stilits og hakkespetter, nøtteskrike, nøttekråke, spurvehauk, hønsehauk, og skogsduer. I dag er vi ganske sikre på at vi så Orrhane.

Er det mulig?

M. (30.09.2024)

Svar:

Det kan hende, men den besøkte vel kanskje ikke fuglematen?

Roar Solheim (30.09.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Finnes det hybridfugler?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Så en fugl i går jeg ikke har klart å finne ut hva var. Den var omtrent så stor som en Kaie. Men jeg trodde ikke de hadde noe særlig hvitt i seg… Så hva var det jeg så?

M. (30.09.2024)

Svar:

Dette er en ren kaie, men den er leucistisk. Dvs den har en genfeil som gjør at enkelte fjær ikke tar opp farge under utvekst. Dette er ganske vanlig hos mange fugler.

Roar Solheim (30.09.2024)


#Økologi og atferd

Om kanadagjess og grågjess kan fly sammen i plog

Kan kanadagjess og grågjess fly i plog sammen? Jeg ser dem ofte sammen på bakken, men de trekker kanskje ulike steder?

A.F. (30.09.2024)

Svar:

Tror det kanskje er mer uvanlig, men enkeltindivider kan kanskje fly i flokk med andre arter dersom de ikke har artsfrender å fly sammen med.

Roar Solheim (30.09.2024)

««første 497 - 546 av 50 306 siste»»